Tjujka
Trampkarz
|
 |
« : Luty 06, 2012, 12:07:59 » |
|
http://www.youtube.com/watch?v=cLHJYc3Dfh4&feature=shareZakładam ten temat głównie po to aby się dowiedzieć, czy posiadacie jakąś wiedzę na temat Żołnierzy Wyklętych, a jeśli nie posiadacie to abyście się czegoś dowiedzieli. Generalnie poprzez lata komunistycznej okupacji, propaganda PRL'owska nadała kłamliwy obraz Żołnierzy Wyklętych, którzy jako ostatni walczyli o wolną Polskę z radzieckim okupantem. Zapraszam też do Krakowa na manifestację na cześć tych Polskich bohaterów http://www.facebook.com/events/292631640795912/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Globus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2012, 12:13:49 » |
|
Prędzej z Polskimi komunistami niż z radzieckim okupantem. Mnie najbardziej porusza zawsze historia rotmistrza Pileckiego. Taki bohater a zginął od kulki w głowę skazany jak by nie patrzeć przez Polaków którzy co najlepsze działali wcześniej w ZWZ
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2012, 12:15:38 wysłane przez Globus »
|
|
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi 
|
|
|
|
sampam
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2012, 12:14:34 » |
|
Wtedy nikt nie dzielil sie na lewice i prawice, wszyscy (nieliczni, ale jednak) mieli wspolny cel. Warto o tym pamietac przy okazji manifestacji czy to organizacji nacjonalistycznych, czy tez organizacji bardziej centrowych. Chwala bohaterom, ale czy nalezy dziwic sie postawie wiekszosci spoleczenstwa, pozbawionego elity intelektualnej, bezczelnie oszukanego przez "wladze ludowa"? To pytanie retoryczne
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2012, 12:37:15 wysłane przez sampam »
|
|
|
|
|
|
kachol
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2012, 01:11:53 » |
|
wg mnie ten temat podchodzi pod "nacjonalizm", może lepiej tak wrzucać takie posty, aby kontynuować już istniejący wątek, a nie rozmieniać się na drobne...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tjujka
Trampkarz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2012, 07:52:10 » |
|
Globus ależ to jedno i to samo czerwone dziadostwo. Co do rotmistrza Pileckiego fakt naprawdę wielki człowiek i powinno się brać z niego przykład. Taka jeszcze ciekawostka, rotmistrz Pilecki podczas ostatniego widzenia z żoną stwierdził że Oświęcim to była igraszka przy torturach komunistów.
Sampam ależ podział na prawicę i lewicę jest mocno przestarzały i raczej nie powinno się go używać.
Kachol czyli uważasz że pamięć o bohaterach dotyczy tylko nacjonalistów? Jak dla mnie każdy Polak powinien chociaż znać historię tych bohaterów, a że w dzisiejszym dziwnym świecie tylko nacjonaliści czczą pamięć bohaterów to już nie moja wina.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sampam
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2012, 08:57:10 » |
|
Globus ależ to jedno i to samo czerwone dziadostwo. Co do rotmistrza Pileckiego fakt naprawdę wielki człowiek i powinno się brać z niego przykład. Taka jeszcze ciekawostka, rotmistrz Pilecki podczas ostatniego widzenia z żoną stwierdził że Oświęcim to była igraszka przy torturach komunistów.
Sampam ależ podział na prawicę i lewicę jest mocno przestarzały i raczej nie powinno się go używać.
Kachol czyli uważasz że pamięć o bohaterach dotyczy tylko nacjonalistów? Jak dla mnie każdy Polak powinien chociaż znać historię tych bohaterów, a że w dzisiejszym dziwnym świecie tylko nacjonaliści czczą pamięć bohaterów to już nie moja wina.
Skoro ten podzial jest przestarzaly, to jaki jest aktualny???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kachol
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2012, 09:01:48 » |
|
Szczerze mówiąc to w dupie mam czy ktoś zna czy nie zna te historie. Tak samo można powiedzieć, że każdy powinien znać historię UPA czy Berezy Kartuskiej. Zna to zna, nie zna to nie zna, takie czasy...
Uważam, że ten temat podchodzi pod nacjonalizm, bo jak ktoś następny założy temat "Jedwabne - mord Polaków na Żydach" to zaczniemy robić z tego forum kółko historyczne... Tam jest obszerny temat, jak masz potrzebę poruszyć ten wątek to na pewno zainteresowani go tam znajdą i podyskutujecie na ten temat...
P.S.
Czy pamięć o bohaterach dotyczy tylko nacjonalistów? Nie, ale to nacjonaliści robią z patriotów różnej maści bohaterów i pompują bańkę patosu ku swojej własnej radości. Potem mogą pokrzyczeń na ulicach "precz z komuną" i ku chwale "bohatera" Dmowskiego spalić flagę UE. Ot polski nacjonalizm pełną gembą, a przecież mógłby wyglądać całkiem inaczej...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sampam
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 06, 2012, 09:04:18 » |
|
Temat wybitnie patriotyczny, a nie nacjonalistyczny. Co innego kwestia "zolnierzy wykletych", a marszu organizowanego przez jakas organizacje nacjonalistyczna. Natomiast zgadzam sie, ze rozmowa na temat podziemia antykomunistycznego niekoniecznie musi odbywac sie na tym forum, jesli to komus przeszkadza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tjujka
Trampkarz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 06, 2012, 09:38:19 » |
|
Każdy mieniący się Polakiem powinien znać historię swojego narodu(w tym też historię ofiar na Wołyniu czy obozu w Berezie Kartuskiej), jak i bohaterów którzy walczyli o wolną i niepodległą Polskę, a że czasy posrane to już nie moja wina. Co do "robienia" z patriotów bohaterów, to głupoty piszesz, oni są bohaterami narodowymi i nie trzeba z nich robić takowych(w przeciwieństwie do takich ludzi jak gen. Jaruzelski czy Róża Luksemburg), więc jako bohaterzy narodowi normalnym jest że ich wspomnieniom towarzyszy pewien patos. Tak jeszcze czemu bohater jest w cudzysłowiu przed Dmowskim? Czyżby jakieś teorie spiskowe na jego temat? Co do widoku polskiego nacjonalizmu to nie warto nawet się wypowiadać, bo widzę że sam lepiej od polskiego nacjonalisty, jakim ja jesteś, lepiej znasz działania polskich nacjonalistów. A to miejsce na takową dyskusję jest dobre jak każde inne, choć widzę że niektórzy boją się poważniejszych tematów, i wolą pisać o dupie maryny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kachol
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 06, 2012, 10:06:59 » |
|
Myślę, że Twoi bohaterowie nie są moimi bohaterami i odwrotnie. Chociaż pewnie część się pokrywa btw.
Dla mnie Dmowski i tym podobne popaprańce nie są bohaterami. To, że część uważa, że należy się im "cześć i chwała" to nie znaczy, że są to uniwersalni bohaterowie.
Myślę, że nasze poglądy są diametralnie inne i nie ma co się o nie spierać, bo każdy zostanie przy swoim.
Chodziło mi tylko o nie zakładanie dodatkowego tematu, ale widocznie większość uważa, że takowy ma rację bytu, więc niech tak zostanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tjujka
Trampkarz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 06, 2012, 10:20:48 » |
|
Pewien uniwersalizm bohaterów jednak musi wystąpić. Każdy kto swe życie poświęcił dla narodu, w pewien sposób zasłużył na status bohatera. Roman Dmowski był jednym z najwybitniejszych polskich pisarzy politycznych, jak dla mnie obok ks. Konarskiego najwybitniejszym. Nie można też zaprzeczyć jego wkładu w odbudowę Polski, choćby poprzez działania na konferencji wersalskiej, czy działalność pisarską. Nazywanie go popaprańcem stanowi dużą ignorancję i nieznajomość postaci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kachol
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 06, 2012, 10:35:49 » |
|
Pewien uniwersalizm bohaterów jednak musi wystąpić. Każdy kto swe życie poświęcił dla narodu, w pewien sposób zasłużył na status bohatera. Roman Dmowski był jednym z najwybitniejszych polskich pisarzy politycznych, jak dla mnie obok ks. Konarskiego najwybitniejszym. Nie można też zaprzeczyć jego wkładu w odbudowę Polski, choćby poprzez działania na konferencji wersalskiej, czy działalność pisarską. Nazywanie go popaprańcem stanowi dużą ignorancję i nieznajomość postaci.
Wydaje mi się, że każde środowisko ma swoich bohaterów i będzie ich uważało za uniwersalnych. Wiele osób, których Ty nazwiesz popaprańcami będzie pewnie moimi bohaterami, tylko, że ja zdaję sobie sprawę, że nie ma bohaterów uniwersalnych. Znam bardzo dobrze działalność Dmowskiego i nie dziwię się, że dla wielu nacjonalistów jest on bohaterem, ale nie dla mnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Globus
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 06, 2012, 11:30:04 » |
|
Globus ależ to jedno i to samo czerwone dziadostwo. Co do rotmistrza Pileckiego fakt naprawdę wielki człowiek i powinno się brać z niego przykład. Taka jeszcze ciekawostka, rotmistrz Pilecki podczas ostatniego widzenia z żoną stwierdził że Oświęcim to była igraszka przy torturach komunistó
Zgadzam się. Ale chodziło mi głównie o to, że Polacy bardzo często jadą na ruskich w takich tematach a prawda jest taka, że skazywali ich Polacy. A co do rozmowy z żoną... sprawa do długiego i niepotrzebnego tematu. Rotmistrz nie porównywał przesłuchań. Wątpię czy gestapo było lżejsze niż Oświęcim czy przesłuchania komunistów w powojennej Polsce. @Kachol- Jakie masz postawy żeby oczerniać Dmowskiego? A Antify jesteś? Marszałek Piłsudski był pewnie ok mega?
|
|
|
|
|
|
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi 
|
|
|
Z
Piłkarz Serie A