Widze że dyskusja sie toczy wokół płyty "TPWC" ... ja wole tego tematu nie ruszać ...
Natomiast ostatnimi czasy wziąłem sie za słuchanie rapu z podziemia ... Chodzi o m.in. takich artystów jak: Smarki Smark, Ortega Cartel, Dinal czy całe Wieszocochodzi ( Esdwa, Pogz i oczywiście Te Tris).
Te Trisa i Pogz (Pogo) wiekszośc was pewnie będzie kojarzyc z freestyl'u, ale polecam ich epki ( esdwa & pogz - "Nic nowego" , Te Tris - "Naturalnie EP" ) bo są naprawde dobre, szczególnie epka Te Trisa ..
Ortego Cartel z tym zespołem dopiero co sie zapoznaje, ale po paru przesłuchaniach stwierdzam iż jest to bardzo dobra plytka, swietne bity, i bardzo oryginalne flow artysty. Płyta liczy az 35 kawałków. Mozna ją sobie legalnie sciagnąc z ich oficjalnej strony:
www.ortegacartel.comDinal - z tym wykonawcą spotkałem sie przez przypadek, ale nie żałuje. "W strefie jarania i w strefie rymowania" to krązek dla tych którzy mają dośc słuchania o polityce, trudnym życiu, smutów. Tematy o których nawija Pan Wanxx, to miedzy innymi Emigracja, Zdrowa Żywność, ogolnie cała płytka jes trzymana w wesołym nastroju. Najpowazniejszym, tak to ując , kawałkiem jest "Zawiśc w chuj" w którym raper porusza wątek raperów którzy tworzą "chałe" i zbijają na tym hajs...
Na koniec zostawiłem sobie prawdziwą wisienke w torcie czyli
Smarki Smark. Genialne teksty,genialne flow świetne bity, jeden z najlepszych polskich MC, Jego epka z 2005 jest genialna, jak juz wspomniałem swietne bity, które tworzą jeden wielki mixtape. Brak jakichkolwiek tematów o problemach świata, czy policji itp. Smarki nawija o tym co jest dobre dla niego i co sie tak anprawde dla niego liczy. Epke "Najebawszy Ep" można legalnie sciagnac z tej strony :
http://www.polskie-podziemie.com/get/108/"Tony Flegmy Bootleg" czyli poprostu wszystkie pozostałe kawałki Smarka

Znalazłem to na blogu, w którym jakis mily pan umiescił wszystkie kawalki , wrzucił na serwer i podzielil sie nimi

Kawałki kapitalne, jest tu między innymi kawałek "Najki" który powinien byc Wam znany. Są tu umieszczone również mixy kawałków z epki powyzej, a takze pierwsze wersje tracku "CZas" z płyty Eldo - "CKCUA". Naprawde polecam, a zainteresowanych odsyłał na blog tego miłego pana:
http://brownsugarjoints.blogspot.com/2007/08/smarki-smark-tony-flegmy-bootleg.htmlTo by było na tyle z mojej strony