Football Manager

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
zoniek

Re: Football Manager

Post autor: zoniek »

Grając chwilę w tryb classic (ten okrojony) odblokowałem jedne osiągnięcie - sprzedaż zawodnika. A tak, grając w pełną symulację do sezonu 2025 nic nie osiągnąłem :D jak to możliwe?
Adriano_forever

Post autor: Adriano_forever »

No właśnie też mnie to dziwi :) Bo czy gram na stemie online czy offline to i tak coś odblokowuje. Więc nie pomogę Ci bo samego mnie to dziwi :)
zoniek

No ok, dzięki za zainteresowanie :)
hQ
Kontakt:

Post autor: hQ »

Mam sezon 15/16, mój 1 skład (obok ceny wydane na zawodników):
Obrazek

W kadrze do tego są jeszcze:
Viviano 0,
Faraoni 0,
Benatia 7mln (kupiony w 1 sezonie),
Mbaye,
Coutinho (poprzedni sezon 13 goli i 16 asyst, chciał większy kontrakt, ale mam niski budżet płacowy i nie możemy się dogadać, a teraz jest w słabszej formie i Honda się obudził i co mecz daje minimum jedną asystę),
Longo (wyp. Spezia, poprzedni sezon też koło 15 goli, ale przyszedł Chicharito i miałem grać 4231 i był mi niepotrzebny, ale że miałem słaby początek sezonu to zmieniłem na 352 i teraz by mi się przydał. Roma wystawiła Belfodila i on przyjdzie w zimę jako ten trzeci),
Guarin,
Jalink 13,25mln (newgen, megatalent, ale też chce ogromny kontrakt i nie możemy się dogadać, poza tym mało gra bo jest skrzydłowym i nie pasuje mi do taktyki),
Afellay 8,25mln
Hernanes 12mln,
Juan Jesus.

Ogólnie moja kariera wygląda tak, że 1 sezon miałem 3 miejsce i cudem mnie nie zwolnili. Zrobiłem porządki i zająłem 1 miejsce w sezonie 13/14 i 14/15. Dotarłem do półfinału LM, ale odpadłem z mocarnym City. Największym przeciwnikiem oczywiście Juve.

Przed sezonem doszli Hernanes, Santon, Chicharito i ter Stegen. Sprzedałem Marigę za 20mln do Swansea, Handanovicia za 8mln do Pescary. Pozbyłem się Taarabta i Podolskiego za 2,5mln do OL i Koeln. Pereira odszedł do Galatasaray za 8mln. Z młodych najlepiej prezentuje się Benassi. Do Genoi wypożyczyłem Bardiego i jak nie uda mi się przedłużyć kontraktu z ter Stegenem to Włoch będzie u mnie bronił. Duncan na wypożyczeniu w Lazio, Longo, Florenzi w Spezii.

Spezia to klub filialny i świetne miejsce do wypożyczania młodych zawodników. U mnie Spezia po 6 kolejkach ma 5 miejsce głównie dzięki grze moich zawodników.

Jalink: http://www.sendspace.pl/file/pic/4ca636 ... 35972/view

Benassi: http://www.sendspace.pl/file/pic/394da1 ... c353a/view
Blablarzynca
Kontakt:

Post autor: Blablarzynca »

@hQ Santon tak dobrze się rozwinął, że dałeś tyle kasy za niego? Nie grałem za długo w 13, więc nie orientuje się.
Czarson

Post autor: Czarson »

Ja rozpoczynam teraz sezon 2017/2018, gram od sezonu 2013/2014 w pierwszym sezonie Strama zajął 3miejsce.

Mój skład:
Obrazek

Juana sprzedaje za 26,5mln € do City bo nie jest fantastyczny a do tego często pyskuje po meczu.
Doumbia idze za 10mln€ do Swensea.

Przegrałem w tym sezonie finał LM 1:0 z Barcelona za to wygrałem seria a(3x z rzędu) + PW

Rodrigo po raz trzeci z kolei został królem strzelców ligi włoskiej, straszny z niego kot w tym efemie, kupilem go odrazu po odejsciu Milito, Palacio i Cassano. Tak sie prezentuje: Obrazek

Wychowankowie Interu sa dosc mocni w tej edycji. Kovacic wyrasta na jednogo z lepszych ofensywnych pomocnikow w grze Obrazek. Destro jest jednym z czołowych napastników Obrazek. Crisetig to absolutny top jesli chodzi o graczy srodka pola Obrazek . Bardi moze byc nastepca Handy Obrazek . Faraoni to przydatny wingback Obrazek . Do tego Calidrola, Juan , Pasa , Benedetti to całkiem nieźli środkowi obrońcy. Romano tez sie przydaje jako zmiennik do srodka pomocy. Newgeny mimo rozbudowanej infrastruktury sa zazwyczaj bardzo słabi. Jedynym godnym uwagi jest Simone Pelosi .

Mam kilka ciekawych newgenow ale już za dużo skrinów wkleiłem jak na jeden dzień. BTW MILAN SPADŁ DO SERIE B A W TYM SEZONIE NIE AWANSOWAŁ PRZEGRYWAJĄC BARAŻE ZE SPEZIĄ
hQ
Kontakt:

Post autor: hQ »

Blablarzynca - Santona kupiłem bo po sprzedaży słabego Pereiry miałem tylko Mbaye i Jesusa. Newcastle wystawiło go za 42mln (klauzula) i nie chcieli zejść z ceny. Ale powiem szczerze, Santon to pewniak na lewej obronie, świetnie też się włącza do przodu. Do wyboru miałem jego, albo Alexa Sandro, ale kiedyś ten drugi u mnie grał w innych save'ach i zawodził mentalnie. Jeśli chodzi o 'naszych' to Crisetig u mnie ciągle jest wypożyczany, ale w końcu chyba dam mu poważną szansę. Caldirola oceniany na 2,5 gwiazdki także jego pod uwagę nie biorę (chociaż np. chce go Milan). Romano też gdzieś w Bologni na wypożyczeniu, no i Destro był za darmo do zgarnięcia, ale nie złożyłem kontraktu i zakontraktowało go Palermo, po czym sprzedało do Chelsea za jakieś 20-30mln.

U mnie Milan po 10 meczach jest 15 i ma 9pkt. Trenerem jest Mazzarri i gra taktyką 3421 co w ogóle się nie sprawdza.

Edit: z ciekawszych rzeczy to Wojciechowski jest właścicielem Parmy, Śląsk gra w LM w grupie z Zenitem, Napoli i Man Utd, a z Jagielloni właśnie zwolnili Avrama Granta.
rumcyk

Post autor: rumcyk »

to ja po chyba po 9 sezonach wygrałem Radomiakiem Lige Mistrzów a trenerami w naszej lidze byli np Rosicky czy Deki:D
berniol21

Post autor: berniol21 »

Mam takie pytanie zwiazane z fifa. Nie bede zakladal nowego tematu wiec daje to tu. Czemu jak gram w sezon to mam zaktualizowane sklady a w karierze sa stare ?
Shady

Post autor: Shady »

berniol21 pisze:Mam takie pytanie zwiazane z fifa. Nie bede zakladal nowego tematu wiec daje to tu. Czemu jak gram w sezon to mam zaktualizowane sklady a w karierze sa stare ?
Bo w sezonach przed każdym meczem składy się aktualizują żeby każdy miał takie same.
A w karierze bezsensu by było jakby składy się co chwile aktualizowały bo przecież robisz różne transfery itp.
Chyba, że chodzi Ci o początek gry, wtedy musisz w opcjach edit teams po prostu pobrać aktualizację.
KacperKonopek

Post autor: KacperKonopek »

Witam
Orientuje się ktoś z forumowiczów czy na PSP jest jakiś Manager piłki nożnej ??? sporo jeżdze pociągiem i zastanawiam się nad psp aby umilił mi stracony czas na naszej kolei :)
and1
Kontakt:

Post autor: and1 »

zoniek pisze:Grając chwilę w tryb classic (ten okrojony) odblokowałem jedne osiągnięcie - sprzedaż zawodnika. A tak, grając w pełną symulację do sezonu 2025 nic nie osiągnąłem :D jak to możliwe?

Większość z nich odblokowywuje się w trybie normalnym gry. I działają one tylko w trybie classic :)
zoniek

Niedawno zacząłem nowy sezon w wersji rozszerzonej i tym razem osiągnięcia mi się odblokowują. Natomiast w poprzedniej grze, do roku 2025 ani jedno mi się nie pojawiło.
krystianeczek

Post autor: krystianeczek »

Powiem szczerze, że ciężko się zaczyna Interem w fm 13 jak w żadnym innym. Pierwsze 5 sezonów to głównie odmładzanie kadry, szukanie dobrych grajków z wolnych transferów, w lidze 4 lata z rzędu Juve wygrywało, ja chyba tylko raz 2 tak to 3 4 różnie. Wygrałem za to 2x ligę europejską. Prowadzę również Włochy i udało mi się Euro 2016 wygrać. W 5 sezonie mimo słabej postawy w lidze(4 miejsce) wygrałem ligę mistrzów. Za to w 6 sezonie mam pakę konkretną i mam 18 wygranych z rzędu, także bilans imponujący 18 meczy 18 zwycięstw, 61 bramek zdobytych. Ekipę mam fajną, młodą i silną ławkę. Mój skład: Stegen-Kana-Biyik Ranocchia Zouma Enrique-Capoue-Caprari Muniain Gaston Ramirez-Campos Doumbia. Także skład dość silny i ofensywny dlatego tyle bramek. Na rezerwie: Juan, Caldirola,Mbaye, Coutinho, Rossi i parę młodych perspektywicznych. W tym sezonie Caprari w 18 meczach 19 asyst a Doumbia 20 bramek w lidze i 8 w lidze mistrzów. Szkoda tylko, że większość tych zawodników z wolnych bo inaczej się nie da. Za Caprariego dałem 15 mln ale to co robi to jest niesamowite. Barca mi już za niego dawała 55 ale odrzuciłem. Dla tych co zaczynają polecam wiadomo Caprariego ale również Capoue( gość jako rygiel defensywy na dpś wymiata) oraz Zoume( z Żabą są nie do przejścia). Ogólnie z wolnego mam Stegena-Kana Biyik, Muniaina, Ramireza, Camposa, Rossiego także można pakę z wolnych też zebrać. Cud, że mnie na początku nie wylali bo przed wieloma meczami pisało, że od niego wszystko zależy :)
and1
Kontakt:

Post autor: and1 »

Nowy FM juz w drodze. Beta dostepna dla osob ktore zamowily pre ordera. Jezeli chodzi o mlode talenty to Inter wyglada dosc solidnie. Bardi, Dimarco, Kovacic, Icardi maja PA -9 :D Taider PA ma 160 a Belfodil 162. Eder Alvarez Balanta, Marquinhos i Paul Pogba maja PA -10. Odsylam do tematu na zagranicznym forum

http://www.fm-base.co.uk/forum/football ... ids-3.html
Czarson

Post autor: Czarson »

Benassi jeszcze ma -9 PA. Biraghi ma 150, Duncan 155.
abudabi

Post autor: abudabi »

Już liczę dni - premiera FM 2013 już 2 listopada. Zapowiadają się długie godziny grania.
Gomez

Post autor: Gomez »

abudabi pisze:Już liczę dni - premiera FM 2013 już 2 listopada. Zapowiadają się długie godziny grania.
chyba chodziło o 2014, po za tym, zanim dojdzie do stanu użyteczności minie trochę czasu..
mungo

Post autor: mungo »

gram w wersję beta FM 2014 od kilku dni i muszę powiedzieć, że na razie jest całkiem spoko
fafibra

Post autor: fafibra »

Premiera nie jest przypadkiem 31 października? Trochę pograłem w wersje beta i jest kilka całkiem przyjemnych nowości, np. ultimatum stawiane przez prezesa - ja miałem zdobyć 9 pkt w 5 spotkaniach, albo się pożegnamy; czyje koszulki sprzedawały się najlepiej w trakcie sezonu. Zapowiada się dobrze.
Blablarzynca
Kontakt:

Grywam se w FM2014. W pierwszym sezonie udało mi się wygrać Interem Serie A :D Jeden punkt nad Juve. Ściągnąłem tylko Antonellego za 1,5 mln euro i Honde z wolnego transferu. Zanetti nawet załapał się na mundial w 2014. Jako jedyny z klanu Argentyńczyków z Interu. Chivu - pijawa, oczywiście nikt się nim nie interesuje, a ta pała ma kontrakt do 2015. Przedłużyłem kontrakty naszym weteranom - Cambiasso, Zanetti, Samuel, Milito, bo grać ktoś musi, a kasy też nie chce wydawać na transfery :)
Adriano_forever

Ja już jestem w połowie drugiego sezonu, ale działo się do tej pory dużo dziwnych rzeczy.

Po pierwszym sezonie zakwalifikowałem się do LM, ale najlepsze jest to, że do Serie B spadł Milan wraz z Parmą i Genoą. Szarawy i Balo przenieśli się do Realu ale z Milanu wyciągnąłem do siebie De Sciglio i fajnie się sprawuje na bokach obrony. Innym cyrkiem było to, że po sezonie trenerem Barcy został Klopp, który nie chciał w swoim składzie Busquetsa. Agent piłkarza zaproponował mi go, żeby kupić więc dla żartów złożyłem zapytanie a tam: 0 mln :D no to go kupiłem za darmo :D Dziwna sytuacja ale Klopp kupił kilku do pomocy i Busquets był mu zbędny to go ściągnąłem :P Nie lubię go ale za darmo przyszedł i po sezonie bede mógł go sprzedać ;)
AlwaysRemember

Post autor: AlwaysRemember »

Wyczuwam Adrianopoli.:D
Adriano_forever

W tym rzecz, że nie ;) Busketsem to samego mnie zdziwiło ;) Co do Milanu to wolałbym do serie b juve spuścić niż Milan ;)
adilbn

Post autor: adilbn »

Pany czy jest moliwość ściągnięcia gdzieś FM14? Nie chce kupować oryginalnej bo po pierwsze jest droga a po drugie nie gram przez neta. Wie ktoś może?
Shady

Post autor: Shady »

adilbn pisze:Pany czy jest moliwość ściągnięcia gdzieś FM14? Nie chce kupować oryginalnej bo po pierwsze jest droga a po drugie nie gram przez neta. Wie ktoś może?
Ferrari też idź zapierdol z salonu bo jest drogie.
Blablarzynca
Kontakt:

Ale ze mnie pała :D Odpadłem z Ligi Mistrzów zajmując ostatnie miejsce w grupie, a przed ostatnim spotkaniem miałem szanse jeszcze na 1 miejsce. Potrafiłem z Realem dwa razy zremisować, ale za to z jakimś Apoelem i Twente poprzegrywałem. W ogóle, nie wiem czy podjąłem słuszną decyzje, ale zaryzykowałem i sprzedałem Handanovicia za 16 mln euro i postawiłem na Bardiego, licząc, że się dobrze rozwinie. Stawiam też na Laxalta i Wallace'a, Urugwajczyk czasem coś błyśnie, Brazylijczyk z kolei nic ciekawego nie pokazuje i słabo się też rozwija. Icardi też gra pierwszy skład. Tutaj to w ogóle największy piach. Średnia z 6,5, kilka meczy ze średnią po 4,5. No ale przynajmniej staty mu rosną :)
kulasiak

Post autor: kulasiak »

Interem wygrać mistrzostwo już w 1. sezonie nie jest raczej trudno choć czasami nieporadność jest ogromna. W 1. sezonie zdobyłem mistrzostwo mając zaledwie 78 pkt.(3 punkty przed Juventusem i 4 przed Sampdorią, która jest mocna w tym FM, za to słaby Milan i Roma). oraz puchar po finale z Udinese. Co do transferów to mało kasy w 1. sezonie przez co przyszli tylko Honda w styczniu z wolnego, Sissoko z wolnego oraz niejaki Giovanni Moreno za 1,4 mln z ligi chińskiej, który był dobrym uzupełnieniem składu. Odeszli Pereira za 10 do Monaco oraz Johnathan i Alvarez za kilka milionów. W drugim sezonem było już lepiej z kasą gdyż z żadnym z weteranów nie przedłużyłem kontraktów mimo, że chciałem z Cambiasso, który odgrywał kluczową rolę(podobnie jak Milito) ale żądał 100tys. pensji i kontaktu na dwa lata. Kupiłem więc Andre Ayewa z City gdzie mu nie szło za 7,5 mln, Stevena Fletchera za 3 mln ze spadkowicza oraz Matuidiego z wolnego transferu. Do tego wykupiłem Rolando i Wallaca. Zimą doszli Bocchetti za 15 oraz niechciany w United Chicharito za 8 i wypożyczenie Dembele z Tottenhamu. Z taką ekipą po 23 kolejkach mam 53 pkt. i tylko Juventus jest realnym zagrożeniem. W LM wyszedłem z drugiego miejsca po bojach z Bayernem(3 pkt. u siebie), Galatasaray(3 pkt. u siebie) i Monaco(6 pkt.), które nie zdobyło nawet pkt. w grupie mimo składu jaki mają. W 1/8 trafiłem na Real. Tak więc już w 2. sezonie Interem można bić się bez problemu o mistrzostwo, a i w LM można coś ugrać(choćby 5-2 u siebie z Bayernem w grupie).
Kujon
Kontakt:

Post autor: Kujon »

Ja mistrzostwo zdobyłem w 2 sezonie :)

1 sezon - 4 miejsce i finał Coppa Italia (porażka z Juve)
2 sezon - 1 miejsce i finał ligi europejskiej (porażka z Arsenalem)
3 sezon - 2 miejsce (za Fiorą) i 1/8 LM (porażka z Realem)

Co do transferów to powiem tak - Bardi broni super w 3 sezonie (sprzedałem Handanovica), Edgar Balanta (wyciągać go szybko bo się zajebiście rozwija) z Juanem Jesusem mistrzostwo na obronie, Tim Jedvaj i Rano na zmiane. Prawa obrona to Corchia znany z poprzednich wersji, ale też odszedł bo wyskoczył mi jakiś narybek z Brazylii na 5 gwiazdek i musiałem się pozbyć francuza. W pomocy dajcie szanse Benassiemu i Duncanowi, szczególnie ten pierwszy fajnie sobie poczyna i musiałem odrzucać oferty Tottenhamu podchodzące pod 25 mln€, a za drugiego dostawałem 15mln€ :) do tego Taider, który się tak rozwinął, że Pirlo przy nim to pikuś i 51mln€ od Atletico musiało zostać zaakceptowane. Na prawe skrzydło Rodrigo Gomez z Argentinos jest mega :) na ofensywie oczywiście nasz Mateo wymiata, skład uzupełniają mi perełki podpatrzone przez naszych scoutów. Na atak gwiazda nowego FM czyli Aleksandar Mitrovic z Anderlechtu, którzy wali bramki jak szalony (trzeba ok 15 baniek żeby go kupić), ale ostatnio się obraził na mnie, że go nie chce sprzedać i powędrował do PSG za 49mln€. I Icardi, który się zajebiście rozwija, ale średnio gra tak jak Belfodil.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I bonus - dobry scout potrafi znaleźć prawdziwą perełkę :)

Obrazek

14 lat miał gdy go kupiłem i aż się jak on będzie wyglądał za dwa czy trzy lata :D
MatiInter

Post autor: MatiInter »

Jakim ustawieniem gracie w Interze?;)
ODPOWIEDZ