Football Manager

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
Kermitt

Re: Football Manager

Post autor: Kermitt »

Jak dla mnie dramat. Przegrałem jeden sezon, było ciężko ale jakoś lepiłem ten skład. Do kolejnego przystąpiłem z nowymi nadziejami, ale przed pierwszym sparingiem 6! (słownie SZEŚĆ!) kontuzji, na meczu kolejne cztery, nie dograłem sparingu w pełnym składzie i w tym momencie wyłączyłem ten bubel. Szkoda mi słów, bo liczyłem że ta łatka sobie z tym poradzi. Grałem 1. ligę RPA.

Chyba muszę wrócić do 14stki :(
Michellaga

Post autor: Michellaga »

Na łatce 15.2.1 było już naprawdę dobrze, ale na tym nowym patchu znowu sie słabiej zrobiło. Kontuzje moga byc spowodowane zbyt duza intensywność trenigów.
Adriano_forever

Post autor: Adriano_forever »

Zgadzam się z Michellagą, intensywność treningu jest bardzo ważna. Zauważyłem, że jak cisnę moich na wysokiej intensywnosci non stop to kontuzje typu naciągnięcie, przepuklina. Tak jak to było za Benka w Interze. Kontuzje w trakcie meczu to inne takie jak skręcenia i stłuczenia. Dlatego rotuję intensywnością treningów i te kontuzje da się okiełznać.
ekspert

Post autor: ekspert »

Ja polecam treningi meczowe po opanowaniu taktyki ustawiać na poziomie przeciętnym cały czas, a zwyczajne treningi trzymam ciągle na poziomie wysokim. Wyjątkiem są przygotowania kiedy zespół opanowuje taktyki i wtedy podnosze do maks. przygotowania meczowe a zwykły trening obniżam do przeciętnego. Polecam ogółem stosować jeden z dwóch na poz. przeciętnym a drugi na wysokim i powinno być ok. Poza tym trening kondycyjny w trakcie sezonu to samobójstwo moim zdaniem :P
rumcyk

Post autor: rumcyk »

Ja stosuje max obciazenie tylko gdy trenuje zgranie zespołu, czyli lipiec i sierpień. Reszta sezonu jest przeciętny, do tego dochodzą treningi meczowe oraz indywidualne. Nie mam żadnych plag kontuzji a i gracze się rozwijają jeśli grają:)
AlwaysRemember

Post autor: AlwaysRemember »

U mnie zawsze sprawdzały się na krótki słupek i osoba lewonożna z prawej strony i na odwrót.:)
rumcyk

Ja zawsze mam albo krótki ale w pole bramkowe i jeden obrońca nabieg na krótki a drugi atakuje bramkarza i w miare skuteczne a co do defensywy to dwóch środkowych obrońców kryje wysokich, napastnik przed polem karnym, Skrzydłowi kryją słupki a reszta cofnięcie. Traciłem dużo goli po rogach i dlatego tak defensywnie ale skutecznie no i trenować jeśli scout mówi w raporcie przedmeczowym że silną stroną rywala są stałe fragmenty gry:)
Balon

Post autor: Balon »

ja poprzez praktykę zastosowałem 2 graczy na krótkim słupku i traciłem z rożnych max 3 bramki na sezon. Odwrotnie - gdy miałem 1 gracza na krótkim i jednego na przedpolu (defensywny - medel, więc błąd jawny) to traciłem bramkę co 3-5 rożnych.
ekspert

Post autor: ekspert »

Wszystko co było powiedziane + przygotowania meczowe skupione na ofensywnych/defensywnych sfg, nie koniecznie tylko wtedy gdy jest to mocna strona przeciwnika ale tez w sytuacji gdy wiemy że tracimy dużo bramek w ten sposób albo że mało strzelamy.
dolin123

Post autor: dolin123 »

Witam.
Dzis planuje rozpoczac nowy sezon.
Jak mi doradzacie grac na latce czy podstawie gry?
Jaka taktyke polecicie mi na poczatek?
Kogo sprzedac i kogo kupic najlepiej
Prosze o pomoc
Czarson

Post autor: Czarson »

Nie graj na 15,3 to uaktualnienie jest smieszne. Psg sprzedaje wszystkich po 10mln. Verratti, Marquinos odchodza od nich za grosze w pierwszym oknie, popsuli rynek ta latka. Kup Romero, Kranvittera, Barbose, Corree, Freda, Bernarda.
dolin123

Czarson pisze:Nie graj na 15,3 to uaktualnienie jest smieszne. Psg sprzedaje wszystkich po 10mln. Verratti, Marquinos odchodza od nich za grosze w pierwszym oknie, popsuli rynek ta latka. Kup Romero, Kranvittera, Barbose, Corree, Freda, Bernarda.

kupie ich wszyatkich w pierwszym sezonie? maja paszporty ue?
Adriano_forever

Czarson pisze:Nie graj na 15,3 to uaktualnienie jest smieszne. Psg sprzedaje wszystkich po 10mln. Verratti, Marquinos odchodza od nich za grosze w pierwszym oknie, popsuli rynek ta latka. Kup Romero, Kranvittera, Barbose, Corree, Freda, Bernarda.
Żartujesz? :O Coś masz spierniczone w grze w takim razie bo Marquinosa u mnie nie da się kupić, odrzucane są oferty w wysokości 90 mln. Verratti był do kupienia za 24 ale że kasy nie miałem to spróbowałem po 2 sezonie. Efekt? poniżej 45 nie akceptują.

Dolin nie kupisz ich wszystkich. Kupisz raptem 2 bo żaden nie ma paszportu. Po drugie tani nie są.
rumcyk

Lozano z Mesksyku kup, najlepszy skrzydłowy gry:)
Karpik

Post autor: Karpik »

Ja sobie gram Gimnastic zaczynając od 3 ligi hiszpańskiej. Po pierwszym sezonie awans i od razu zakupienie z wolnego transferu uwaga: Rosickiego, Essiena i Vadocza :) Trochę nie radzę sobie z celnością strzałów. Na 30-40 strzałów maksymalnie 8 jest w bramkę, irytujące. Ktoś wie jak to wyeliminować?
Czarson

Adriano_forever pisze:
Żartujesz? :O Coś masz spierniczone w grze w takim razie bo Marquinosa u mnie nie da się kupić, odrzucane są oferty w wysokości 90 mln. Verratti był do kupienia za 24 ale że kasy nie miałem to spróbowałem po 2 sezonie. Efekt? poniżej 45 nie akceptują.

Dolin nie kupisz ich wszystkich. Kupisz raptem 2 bo żaden nie ma paszportu. Po drugie tani nie są.
Poscilem sobie rok urlopu na nowej latce i takie rzeczy sie dzialy, na cmrev w manifestach tez wyciagaja takich grajkow za male kwoty.

Karpik, zaznacz wszystkim 'rzadziej strzelaj', graj pilka itd
dolin123

gram ustawieniem 3-2-2-1-2
potrzebuje kogos na boki obrony.
sciaglem balanta i romero
rumcyk

Jones, Chambers, JOnathan Silva, Digne, Shaw...czołówka gry.
Jarzabek

Post autor: Jarzabek »

A wytłumaczy mi ktoś od czego zależy to czy można "wykupić" klauzulę transferową czy nie? Od dawna mnie to zastanawia i w sumie do dziś nie wiem. A drugie pytanie - udało się komuś kiedyś wybudować stadion nie zbliżając się do max frekwencji? Np argumentując to nowoczesnym klubem itp itd. Gram teraz lechem, sezon 2020, komplet mistrzostw Polski, 1 finał LM, 2 półfinały, 1 finał uefy, kupa kasy....ale stadionu nie wybudują, bo frekwencja ok 70% :/
rumcyk

Sprzedaż zależy od klubu czy chce sprzedać czy nie. Żadnej innej filozofi w tym nie widze. A co do stadionu to nie wiem.
Jarzabek

To dziwne, że ostatnio np sprzedałem typa za jakiś milion, po sezonie był wciąż wart milion i nie jest to typ gościa, na którym idzie zarobić i mogłem zamiast 10% zysków wziąć 1,2 mln. Czyli musiałby być sprzedany za >13 mln by im się to opłaciło. Czasem możliwość wykupienia klauzuli pojawia się jeszcze w tym samym sezonie, czasem po kilku, a czasem nigdy :/ ktoś coś więcej wie?
sampam

Post autor: sampam »

Nie spotkalem sie z ta konkretnie omawiana sytuacja, ale "wpadki" transferowe to chleb powszedni gry. Myli sie nie tylko gracz, ale i komputer. Wielokrotnie zdarza sie, ze komputer kupuje gracza za wielkie pieniadze, aby nastepnie posadzic go na lawce na pare sezonow.Co masz na mysli mowiac o "klauzuli", bo chyba nie chodzi o kwestie wykupu, ustalana przy negocjowaniu kontraktu...
Adriano_forever

Podobnie jak sampam chyba nie wiem o co chodzi do końca. Jeżeli chodzi o jakieś klauzulę to przychodzi mi na myśl tylko i wyłącznie przy kontraktu ale to jak składasz ofertę to musisz dodać taki aneks że możliwość wykupu. Inaczej sama klauzula się nie pojawi.
Jarzabek

Panowie gram w FM/CM od CM4, więc wiem jak dodać klauzulę oferty minimalnej :P Przy negocjacji transferu można sobie ustawić np, że 10% zysków z kolejnego transferu idzie do nas albo, że po rozegraniu 50 spotkań w lidze drużyna ma nam dopłacić 5 mln. Po wejściu w menu "transfery" zakładka "klauzule" mamy spis wszystkich takich zapisów z naszych umów, jeśli wybierzemy konkretny taki zapis i jeśli stoi przy nim znak dolara (jeśli dobrze pamiętam, aktualnie nie mogę wykupić żadnej klauzuli, więc nie sprawdzę ;)) to mamy możliwość wykupu takiego zapisu. Np zamiast tych 10% otrzymamy 3 mln, albo zamiast czekać te 50 spotkań kasę dostaniemy już teraz, ale tylko 4,37 mln. Działa to też oczywiście w drugą stronę(można wykupić klauzulę, w której to my mamy jakieś zobowiązanie). Dodam możę, że bywa tak, że jakąś klauzulę można wykupić, a np po pół roku już nie ma takiej możliwości. Czasem opłaca się zejść z ceny zawodnika sprzedając go, dołożyć zapis o 10% z zysku albo z kolejnego transferu i zarobić jeszcze raz tyle z samego tego zapisu ;)
Adriano_forever

Wykupić klauzulę? :P Kompletnie nie rozumiem o co chodzi jednak :)
rumcyk

AF jest taka funkcja. Np. gdy sprzedajesz gościa to ustawiasz ze 30 % nastepnego transferu idzie do Ciebie. Potem zarząd po jakims czasie negocjuje z tym klubem i możesz sprzedać tą klauzule. Jarzabek ja myśle że za to odpowiedzialny jest zarząd i nic z tym nie zrobisz.
Czarson

Adriano_forever pisze:Wykupić klauzulę? :P Kompletnie nie rozumiem o co chodzi jednak :)
Nakreslil ci to dosyc dosadnie, jesli nie potrafisz tego zrozumiec to mozliwe, ze nie jest to ci pisane.

Poprostu w momencie sprzedazy grajka mozesz wynegocjowac procent z nastepnego trasnferu (tzw klauzula, tutaj pojawia sie ta misteryjna kwestia). Powiedzmy, ze ustalasz 10% z nastepnego transferu. Tutaj mozesz zakonczyc swoje ingerowanie w te kwestie. Mozesz dostac zero jak odejdzie na wolny transfer 1mln jezeli go sprzedadza za 10mln a nawet oszalamiajaca kwote 5mln jesli go sprzedadza za 50mln. Mozesz tez nie czekac az do jego nastepnego wytransferowanie i sprzedac im ten zapis w umowie transferowej za ustalona kwote np. 3mln. Masz to w transferach a nastepnie w zakladce transfery.
Adriano_forever

No to ja wiem że jest taka opcja i niemalże w każdym transferze przeprowadzanym dodaje takie aneksy. Ale nigdy nie korzystałem z czegoś takiego jak sprzedanie klauzuli, nigdy. A w FMa gram od wersji 2004 i nigdy czegoś takiego nie stosowałem.
Michellaga

Post autor: Michellaga »

Adriano_forever pisze:A w FMa gram od wersji 2004 i nigdy czegoś takiego nie stosowałem.
Kłamiesz. FM wychodzą od 2005, więc kłamiesz :]
ODPOWIEDZ