Hip-Hop made in Poland

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
Raffal

Odp: Hip-Hop made in Poland

Post autor: Raffal »

Tedego najlepsza piosenka to "Wyścig szczurów" z buhh'a
Kermitt

Post autor: Kermitt »

Jaka pomyłka ? Tu też nawija Tede, pare dobrych lat temu ;)

EDIT: Przepraszam, zły link. Niżej podaje poprawny

http://pl.youtube.com/watch?v=ViXugr0XD ... ed&search=
Ostatnio zmieniony 22 gru 2007, 19:23 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Raffal

to jest w mp3 czy video ? bo ja chcialbym video
i chodzi mi o pozegnalny koncert
RoB

Post autor: RoB »

chodzi mi o pozegnalny koncert
To ten i w Video oczywiście 
Raffal

a swoja droga wczoraj rocznnica smierci Magika
RoB

RoB

Nie mogę edytować. :wink:

http://www.djbuhh.com/

Jeszcze czegoś takiego chyba nie było. Rozwiązał ktoś zagadkę?  :lol2:
Ostatnio zmieniony 19 sty 2008, 16:17 przez RoB, łącznie zmieniany 1 raz.
Raffal

fajne ale ja chcialbym sciagnac a nie.....:P
Raffal

juz mam :) narazie jestem po 2 kawałkach i jest swietnie :D
BAGGIO1

Post autor: BAGGIO1 »

A co Panowie myślicie o nowej płycie Molesty? Jak dla mnie wymiata,a takie kawałki jak: "Powrót", "Tak miało być"  i "Wiem, ze można zmusić sie do snu" to już w ogóle kosmos - Polecam kto nie słuchał.

Gramatik "A Wy" - również świetny kawałek.

I jeszcze jedno takie pytanie. Czy bitwa między Płomieniem i Tede skończyła się na kawałku "Kiedy powiem na osiedlu" czy jeszcze coś nagrywali? Bo przestałem się w pewnym momencie orientowac w temacie.
FoRzA InTeR!
RoB

Nawet na tym nowym mixtapie buhha jest jeden kawałek poświęcony Onarowi. 
Jarzabek

Post autor: Jarzabek »

Co do Sokola naprawde go lubie i uwazam, ze ma chlopak talent...
Przynajmniej tak bylo do nowej plyty z Pono. Jest beznadziejna, a kawalki w stylu "uderz w puchara", "lubisz hardcore" czy "w aucie" to juz w ogole masakra. Pomyslec, ze np. taki Pono wczesniej nagral "Niesmiertelna nawijke zip skladowa" albo "Pierdole to". Zalamalem sie ta plyta.

Z USA jak dla mnie zdecydowanie Jay-Z, a w Polsce Gural, WWO, Tede [nie wszystko], Pezet, Mes, niektore Eldo i przede wszystkim Molesta :D
Mora
Kontakt:

Post autor: Mora »

Jarzabek pisze: Co do Sokola naprawde go lubie i uwazam, ze ma chlopak talent...
Przynajmniej tak bylo do nowej plyty z Pono. Jest beznadziejna, a kawalki w stylu "uderz w puchara", "lubisz hardcore" czy "w aucie" to juz w ogole masakra.
Szkoda ,że nie zrozumiałeś przekazu tej płyty.Sokół i Pono wyśmiewają hip-hopolo z elementami techno ,popu i innego badziewia.Gnoją i jednocześnie ironizują.Zresztą dwa kawałki z tej płyty są bardzo dobre:"Każdą porażkę obracam w sukces" i "Dwie kochanki".Swoją drogą ciekawe ,czy zrozumiałeś wymowę tego drugiego kawałka ,czy może myślisz ,że obraża on kobiety :lol2:
Jarzabek pisze: Zalamalem sie ta plyta.
A ja się załamałem poziomem Twojej niewiedzy.Naprawdę myślisz ,że Sokół i Pono (jedni z najlepszych raperów w Polsce) nagle ,z dnia na dzień ,zapomnieli jak się robi dobry hip-hop :?:
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
Raffal

nie sluchalem plyty ale z tego co mowisz  to ....jaki jest sens nagrywania płyty zeby kogoś osmiesazyć ? NIe maja juz chyba o czym nawijać i jada po dawno przelecianych w Polsce tematach. A w aucie jest tragedoa koszmar.......

NIe lubie sokola nie ma dobrego glosu do nagrywania i tlyre przynajmniej dla mnie
Ulis

Post autor: Ulis »

No cóż.. Nic dodać, nic ująć. Popieram Mora 100% ;-)
[blue]INTER PER SEMPRE ! [black]Tutto altro NON'EIMPORTANTE !ObrazekObrazek
"...Powiedz mi co jest lepszego niż długie cierpienie aby osiagnac sukces...
Potem nie przeszkadzaj mi już.. Dla mnie jest tylko Inter...
Dla mnie, którym jestem zakochany..."Obrazek
BAGGIO1

Post autor: BAGGIO1 »

... pozwolę sobie wrzucić moje 2 grosze:

Snens jej taki, że teraz w polsce mamy chyba właśnie taką akcje "niszczenia ch***twa , które chce nazywać się hip-hopem. Zauważyłem to już u Molesty (nie trudno to zauważyć) Gramatika i teraz jak piszecie u Sokoła i Pono (choć płyty nie słuchałem całej) Według mnie to dobre bo przecież jak teraźniejszy mezo, verba czy norbi mogą nawet próbować nazywać swoją twórczośc hip-hopem!?
FoRzA InTeR!
Grzybek

Post autor: Grzybek »

Widze że dyskusja sie toczy wokół płyty "TPWC" ... ja wole tego tematu nie ruszać ...

Natomiast ostatnimi czasy wziąłem sie za słuchanie rapu z podziemia ...  Chodzi o m.in. takich artystów jak: Smarki Smark, Ortega Cartel, Dinal czy całe Wieszocochodzi ( Esdwa, Pogz i oczywiście Te Tris).

Te Trisa i Pogz (Pogo) wiekszośc was pewnie będzie kojarzyc z freestyl'u, ale polecam ich epki ( esdwa & pogz - "Nic nowego" , Te Tris - "Naturalnie EP" ) bo są naprawde dobre, szczególnie epka Te Trisa ..

Ortego Cartel z tym zespołem dopiero co sie zapoznaje, ale po paru przesłuchaniach stwierdzam iż jest to bardzo dobra plytka, swietne bity, i bardzo oryginalne flow artysty. Płyta liczy az 35 kawałków. Mozna ją sobie legalnie sciagnąc z ich oficjalnej strony:

www.ortegacartel.com

Dinal - z tym wykonawcą spotkałem sie przez przypadek, ale nie żałuje. "W strefie jarania i w strefie rymowania" to krązek dla tych którzy mają dośc słuchania o polityce, trudnym życiu, smutów. Tematy o których nawija Pan Wanxx, to miedzy innymi Emigracja, Zdrowa Żywność, ogolnie cała płytka jes trzymana w wesołym nastroju. Najpowazniejszym, tak to ując , kawałkiem jest "Zawiśc w chuj" w którym raper porusza wątek raperów którzy tworzą "chałe" i zbijają na tym hajs...

Na koniec zostawiłem sobie prawdziwą wisienke w torcie czyli Smarki Smark. Genialne teksty,genialne flow świetne bity, jeden z najlepszych polskich MC, Jego epka z 2005 jest genialna, jak juz wspomniałem swietne bity, które tworzą jeden wielki mixtape. Brak jakichkolwiek tematów o problemach świata, czy policji itp. Smarki nawija o tym co jest dobre dla niego i co sie tak anprawde dla niego liczy. Epke "Najebawszy Ep" można legalnie sciagnac z tej strony :

http://www.polskie-podziemie.com/get/108/

"Tony Flegmy Bootleg" czyli poprostu wszystkie pozostałe kawałki Smarka :)  Znalazłem to na blogu, w którym jakis mily pan umiescił wszystkie kawalki , wrzucił na serwer i podzielil sie nimi :) Kawałki kapitalne, jest tu między innymi kawałek "Najki" który powinien byc Wam znany. Są tu umieszczone również mixy kawałków z epki powyzej, a takze pierwsze wersje tracku "CZas" z płyty Eldo - "CKCUA". Naprawde polecam, a zainteresowanych odsyłał na blog tego miłego pana:

http://brownsugarjoints.blogspot.com/20 ... otleg.html

To by było na tyle z mojej strony :)
Jarzabek

Post autor: Jarzabek »

Wiedzy na temat hip-hopu w Polsce mi nie brak. Moze i jest to przesmiewaniem sie z hip hopolo, ale kawalki o tym, ze ma ochote na mielonego, a tam same chinskie knajpy to jakas kpina. Nawet jesli jest to ironia to sama w sobie brzmi smiesznie i uwazam, ze moznaby sie nabijac w sposob bardziej przypominajacy rap.

Musze przyznac, ze nie wiem o ktorych piosenkach mowisz, bo po przesluchaniu plyty raz i kilkukrotnym przesluchaniu kilku kawalkow czulem sie jak po koncercie meza wiec dalem sobie spokoj.

Molesta nasmiewa sie z hip hopolo tworzac rap, a nie tworzac drugie hip hopolo jak Sokol i Pono na ostatniej plycie. Przekaz przekazem, ale sluchac sie tego nie da :(

Mimo wszystko liczylem na jedna z lepszych produkcji ostatnich lat, bo mysle ze tego mozna oczekiwac od takiego duetu, a dostalem, moim zdaniem, totalny szajs.

Pogza nie znam, ale Tetris podobal mi sie na WBW.
Znam stad jeszcze Dinal i Smarki Smark, niestety, ale dawno ich nie sluchalem wiec nie moge oceniac tematyki itp, ale z tego co pamietam to moge to kazdemu polecic.
Raffal

Brygada RR :D jezeli chodzi o podziemie :P
Mora
Kontakt:

Post autor: Mora »

Jarzabek pisze: Nawet jesli jest to ironia to sama w sobie brzmi smiesznie i uwazam, ze moznaby sie nabijac w sposob bardziej przypominajacy rap.
...ale Sokół i Pono obrali taką ,a nie inną drogę nabijania się z tego pseudorapu.
Jarzabek pisze: Musze przyznac, ze nie wiem o ktorych piosenkach mowisz,
To do mnie :?: Przecież napisałem Ci dwa tytuły wg mnie najlepszych kawałków z tej płyty.
Jarzabek pisze: po przesluchaniu plyty raz i kilkukrotnym przesluchaniu kilku kawalkow czulem sie jak po koncercie meza wiec dalem sobie spokoj.
Nie porównuj Sokoła i Pono do Meza :/ LITOŚCI :!:
Jarzabek pisze: Mimo wszystko liczylem na jedna z lepszych produkcji ostatnich lat, bo mysle ze tego mozna oczekiwac od takiego duetu, a dostalem, moim zdaniem, totalny szajs.
Wg mnie płyta jest niezła.Nie jest to oczywiście wybitne dzieło ,ale patrząc na poziom polskiego hip-hopu ,to krążek ten jest całkiem dobry...
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
Szycha

Post autor: Szycha »

BAGGIO! pisze: ... pozwolę sobie wrzucić moje 2 grosze:

Snens jej taki, że teraz w polsce mamy chyba właśnie taką akcje "niszczenia ch***twa , które chce nazywać się hip-hopem. Zauważyłem to już u Molesty (nie trudno to zauważyć) Gramatika i teraz jak piszecie u Sokoła i Pono (choć płyty nie słuchałem całej) Według mnie to dobre bo przecież jak teraźniejszy mezo, verba czy norbi mogą nawet próbować nazywać swoją twórczośc hip-hopem!?

Pierwszy kawałek o wadach polskiego hip hopu, który slyszalem to Peja - Nie-Kocham Hip Hop. Jak dla mnie jeden z najlepszych kawałków Rysia w całej jego karierze.
Orzeu
Kontakt:

Post autor: Orzeu »

Ortego Cartel z tym zespołem dopiero co sie zapoznaje, ale po paru przesłuchaniach stwierdzam iż jest to bardzo dobra plytka, swietne bity, i bardzo oryginalne flow artysty. Płyta liczy az 35 kawałków. Mozna ją sobie legalnie sciagnąc z ich oficjalnej strony:
Ortega :p = również polecam, choć najnowszej płyty nie słyszałem, za to wcześniejsze już tak. Jeden z członków tej geupy naśladuje Sokoła z WWO. sprawdźcie np. Ortega Cartel - w wyjątkowych obiciach witryn.
Obrazek
Raffal

poszukuje Bluzenierce kajmana :)

aha i obrazu pisze  ze orginal kupie jak sie okaze ze plyta jest warta czegos :) a po singlu ciezko ocenic :)
Firer

Post autor: Firer »

Klanies

Post autor: Klanies »

www.haj.go.pl - Rap kóry sam wykminiam :) Podziemie :D Kogo lubie z polskiej sceny HH i inne informacje są napisane na stronie :) Pozdro ! FORZA NERAZZURRI !
Ostatnio zmieniony 1 lut 2008, 17:32 przez Klanies, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Dai Forza Inter Facci Un Gol, Solo Per Noi !
Obrazek
C'e Solo L'Inter... Magica Inter...
Obrazek
Firer

Elo :))

Jak zapewne wiecie wyszła nowa produkcja znanego poznańskiego rapera Hansa 52 Dębiec :-)
Wraz z Deep'em wydał nową produkcję po P-Ń VI :) Płyta nazywa się po prostu "Deep Hans"

Download
lopata1102

Post autor: lopata1102 »

Mi sie ta plytka nowa Sokola i Pono podoba...jak to Mora napisal daje zajebisty przekaz...trzeba go skumac najpierw:d jak sie porownuje Sokoła do meza to musi byc cos nie tak:/:/:/

Ja osobisicie czekan na nowa plyte Gurala "El Polako" mam nadzieje ze warto poczekac
Nie zapomnij, skąd tutaj przybyłem, nie zapomnij, gdzie się urodziłem, bo w pamięci jest siła zaklęta...
Firer

e tam Gural ze swoim 'wie hajs du' niech spływa :D będzie meksyk jak wyjdą Kwiaty Zła :D prócz tego Pyskaty, Wall-e, Hemp Gru 2cztery i Molesta + Kumple :)
lopata1102

Post autor: lopata1102 »

Ja tam lubie sluchac Gurala...mial slabsze piosenki ale tez ma dobre hity typu "Wyrok" z fokusem z plyty KODEX III(wogole tez dobra plyta) i teraz jestem ciekawy co pokaze na nowym krążku
Nie zapomnij, skąd tutaj przybyłem, nie zapomnij, gdzie się urodziłem, bo w pamięci jest siła zaklęta...
ODPOWIEDZ