Football Manager

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
Dzonyy

Odp: Football Manager

Post autor: Dzonyy »

Udało się komuś z was ściągnąć Bale'a do Interu ? Ja drugi sezon już próbuje ale ten matoł nie chce negocjować :/
Ja nie kradnę scudetto i także w Serie B nigdy nie byłem...
Jest tylko Inter, dla mnie, jest tylko Inter
Jest tylko Inter dla mnie, dla mnie....
kolus

Post autor: kolus »

Mam do wysztkich fanow serii pytanie. Co zrobic zeby te kolki z ataku zaczely strzelac mam 6 miejsce po 20 kolejkach wczesniej mialem ten problem ale wtedy duzo tracilem a teraz nic nie strzelam i ciagle 0;0 1;1 juz mnei to denerwuje bo kilkam iesiacy juz tak... tylko Pandev cos strzela co jest dalekim rezerwowym.
Il Principe.

Post autor: Il Principe. »

Jestem hardkorem, oferowałem im 80 mln + Muntari i nic. ŻENADA. Zapytania odrzucają.
dolin123

Post autor: dolin123 »

kolus pisze: Mam do wysztkich fanow serii pytanie. Co zrobic zeby te kolki z ataku zaczely strzelac mam 6 miejsce po 20 kolejkach wczesniej mialem ten problem ale wtedy duzo tracilem a teraz nic nie strzelam i ciagle 0;0 1;1 juz mnei to denerwuje bo kilkam iesiacy juz tak... tylko Pandev cos strzela co jest dalekim rezerwowym.
Masz mozliwosc rozmowy z pilkarzami pogadaj z nimi, lub wystaw na liste transferowa(proponuj innym kluba) czasem takie zastraszanie transferem skutkuje. A jesli to nie pomoze to hmmm...

A przed i po meczu uzywasz rozmowy motywacyjnych...?
Jesli ktos sie zle zaprezentuje (nie strzeli, a mial kilka okaznji na to) opieprz go:D
Dzonyy

Ja akurat bez problemu dostaję zgode od zarządu , ale sam Bale nie chce ze mną rozmawiać. Udało się komuś z was wyprowadzić Inter z GM?

Byłbym zapomniał też macie takiego buga że pokazuje się wam w histori zawodnika że poprzedni sezon grał w Ipswich ?
Il Principe.

Bo to jedyny zawodnik, jakiego potrzebuję.
Dzonyy

Randama pisze: 80mln za obronce, rozrzutny jesteś:p
Ja w FM'ie 10 dałem 140 baniek za jakiegoś newgen'a :)
kolus

Te kosmiczne sumy by w koncu poprawili bo dawanie takich pieniedzy to przesada czy za obronce czy napastnika bo to chyba jak wiekszy blad FM'a. A macie problem grajac Interam ze macie klopoty finansowe? Takie ja posiadam ze na koneic sezonu mam kasy w klubie na minusie.
Dzonyy

W pierwszym sezonie poszalałem na rynku to miałem spory minus , w drugi delikatne wydatki i po 4 kolejkach mam 40 baniek na koncie.
Czarson

Post autor: Czarson »

Jeśli gracie liga polską polecam Fidela Martineza , Ekwadorczyk będzie jednym z najlepszych ofensywnych pomocników \ napastników w lidze .
cor72z

Post autor: cor72z »

Ja lubię mieć 2 dobrych zawodników na każdą pozycję i często stosuję rotację w Interze, gdzie po sezonie/dwóch mam właściwie 3 jedenastki, z czego najsłabsza (młodzieżowa) jest w stanie walczyć o mistrzostwo Serie A. W Atletico tak się niestety nie da i praktycznie cały czas trzymam się jednego zestawienia.
Dzonyy

Po kiego grzyba Ci tylu zawodników ?
Czarson

I nie masz żadnych kłótni w zespole itd ? Nikt nie domaga się gry ?
Jarzabek

Post autor: Jarzabek »

Ja właśnie zaczynam sezon 2014/2015
Mistrza mam co roku, 85, 88, 95 i 94 pkt, raczej bez strat bramek (Cesar, Lucio, Samuel, Santon i Maicon są nie do ruszenia ;))
Liga mistrzów: 1 sezon - ćwierćfinał, potem 3 razy wygrana
Superpuchar Eu - 2 wygrane
Puchar włoch - 3 wygrane, raz odpadłem w 1 rundzie ;P
Mistrzostwa świata - 2 wygrane
Superpuchar włoch co roku ;)

Generalnie taktyka niezmienna - 4-2-3-1 wszyscy w środku pola, bez skrzydeł
Kadra ok 40 zawodników, dużo młodych co ogranicza liczbę buntów, a jak komuś nie pasuje to staram się go sprzedawać jeśli rozmowa nie pomaga ;)
Jeśli chodzi o transfery to z takich ważniejszych:
przybyli:
1) dla zarobku po odsprzedaży: guarch, dodo, schelotto, afellay, gago, muniesa, caceres
2) by grać;) : kadlec (mega polecam!), lukaku, aqualiani, onuoha, ivan marcano, granero, eneko garcia (z r. madrid, geniusz, 4 gwiazdki, pot na 4,5), pastore (okazja za 13,5 mln, jedyny, którego asystent ocenił na lepszego od wesleya ;)), ranocchia, micah richards, balotelli (bo był za ledwie 12,5;)), galvan, sami khedira, luis suarez, michel bastos, andrea poli, oscar ustari

out: motta, muntari, pandev, mancini, suazo, milito, eto i chivu po jakiś 3 sezonach, grają coraz mniej, a chcą kupę kasy, biabany, bo narzekał, że nie gra za 8mln i żałuję tego :P

Generalnie najlepsi są: cesar, lucio, samuel, santon, maicon, sneijder!!, mariga, stankovic mega w kratkę u mnie gra, eto i milito bardzo dobrze

Aktualnie mój główny skład to

Cesar - santon, ranocchia, garcia, maicon-khedira, poli-pastore, sneijder, coutinho-suarez res:ustari, richards, marcano, mariga, aqualiani, i tutaj duża rotacja balotelli, macheda, kadlec, lukaku, muszę się kogoś pozbyć;)

PS. Dodam, że bardzo dużo wypożyczam za free by się ogrywali, a z moich spostrzeżen w tej wersji jest ciężko kogoś ściągnać, ale kluby generalnie często wystawiają na listy naprawdę dobrych graczy i z dobrymi nie przedłużają konktraktów. Za to sprzedaż zawodników leży, bo ciężko jest sprzedać powyżej wartości :( Aha i mam masę kontuzji generalnie, stąd też tak szeroki skład ;P
Ostatnio zmieniony 12 lis 2010, 17:04 przez Jarzabek, łącznie zmieniany 1 raz.
Il Principe.

Jaki hardcor :D
Il Principe.

Mam pytanie do weteranów. Czy w meczach sparingowych przed sezonem po przerwie, zmieniacie cały skład, czy tylko część, bądź wogle?
kolus

Bedac weteranem grajacym dobre kilka lat nie prowadze zespolu w sparingach ;]
air87

Post autor: air87 »

Odpoczynek od treningow? Nigdy ;] jak juz to wole raczej nie wystawic w meczu zeby doszedl do koncycji ponad 95% niz wylaczyc trening. Jedyne co czasami sie zdarza jak narzekają to zmniejszenie intensywnosci z wysokiej do przecietnej na jakis czas.
Kujon
Kontakt:

Post autor: Kujon »

Il Principe. pisze: Mam pytanie do weteranów. Czy w meczach sparingowych przed sezonem po przerwie, zmieniacie cały skład, czy tylko część, bądź wogle?
Ja gram tak: sparignów ok 8-10, bardzo często, w ustawieniach daję, żeby się zgrywali...

Skład raz najsilniejszy, raz rezerwy, dużo grają młodzi (Ci co się pokazują dobrze, do 1 składu trafiają...), dużo zmian w sparingach.

Ogólnie Interem wiadomo pierwsza gra, 2 sezony, osiągnięciami się nie będę chwalił

Teraz grałem Bologną, osiągnąłem 13 miejsce (nawet euro na transfery nie miałem... ), mimo to zarząd mnie zwolnił po sezonie  :o
Długo nie byłem bez pracy, teraz (w grze listopad 2011) objąłem Chievo Verona które jest w strefie spadkowej, zero kasy, słabi gracze, ale spróbuję ich utrzymać w serieA.

Taktyka moja to 4-1-2-1-2, wszyscy w środku, defensywne nastawienie i kontry....trening mojego autorstwa, tylko coś mi zawodnicy sapią, że dyscypliny nie ma i muszę to jakoś uporządkować rozmowami.
""  Bo Milan to jeszcze długo, długo będą dla mnie "przekupczyki"  "" P.Zarzeczny
cor72z

Post autor: cor72z »

Jestem hardkorem pisze: Po kiego grzyba Ci tylu zawodników ?
To wcale nie tak dużo. Pierwszy garnitur to podstawowa jedenastka, drugi garnitur to rezerwowi na wszystkie pozycje (tacy piłkarze jak Castelazzi, Chivu, Pandev itp.), trzeci to resztki dorosłej kadry + najlepsi zawodnicy z Primavery i zakupiona młodzież.
czaro993 pisze: I nie masz żadnych kłótni w zespole itd ? Nikt nie domaga się gry ?
Tylko Orlandoni narzeka na brak gry. Rotacje są dość częste, ale w FM nawet Materazzi i Cordoba grają jak za swoich najlepszych lat więc można sobie na coś takiego pozwolić.

Interem jest strasznie łatwo, dlatego tworzę łącznie jeszcze 2 menedżerów: jeden prowadzi Atletico, a drugi zaczyna jako bezrobotny i trafia zazwyczaj do jakiejś 2 czy 3 ligi.
Jarzabek

cor72z pisze: Interem jest strasznie łatwo, dlatego tworzę łącznie jeszcze 2 menedżerów: jeden prowadzi Atletico, a drugi zaczyna jako bezrobotny i trafia zazwyczaj do jakiejś 2 czy 3 ligi.
1 raz w nowego fm'a interem, potem biorę zawsze jakieś bristol city, chievo verona, lech, czy coś z najniższej ligi włoskiej/ang i tam się zaczyna zabawa ;)

Odpoczynek od treningów nigdy, tak jak kolega wyżej co najwyżej wyłączam ze składu, tak samo NIGDY nie wystawiam lekko kontuzjowanych zawodników. Co do sparingów...3-4 ligi po 3 mecze, asystent ich prowadzi, generalnie najwyzsza półka, ew 3 ostatnie mecze ktoś słaby dla poprawy morale, ale to tylko jeśli są niskie i wcześniejsze sparingi w plecy ;) Czemu asystent się tym zajmuje? Otóż generalnie dba on o odpowiednią rotację, jeżeli chce kogoś specjalnego na jakiejś pozycji sprawdzić to daje tylko go na danej pozycji do składu, na dzień meczu towarzyskiego urlop i obecny skład o ile to możliwe, wtedy ten jeden gość gra, a resztę asystent sam dobiera ;)

Co do tego co ktoś wcześniej pisał sztab szkoleniowy, juniorzy i rezerwy to nie jest od dupy strony tylko najważniejsza kwestia....w 2 sezonie ;P W 1 raczej uzupełniam luki w składzie, ale w takich drużynach jak inter nie trzeba tego robić więc da się to pogodzić;)
kolus

A mam do was pytanie bo widze tyle mlodziezy macie i tak sobie mysle ile dajecie im grac? Tak zeby sie rozwijali a nie cofali.
Jarzabek

Generalnie do ok 21-22 roku życia koło 15-20 meczy w sezonie max...chyba, że ktoś jest naprawdę mega zdolny i mu świetnie idzie i ca jest prawie równe pa to wtedy do oporu ;P Raczej młodzież ogrywam na wypożyczeniach. Generalnie wypożyczam za free 20-40 zawodników rocznie ;P Rekord to chyba 50 ;P Najczęściej całą młodzież, która nie może grać w drużynie juniorskiej i najlepszych z juniorów ;) Jednak wypożyczając pamiętaj żeby zawodnik szedł raczej do takiej drużyny by i grał chociaż te 10 spotkań i by miała niezłe warunki treningowe dla swoich piłkarzy, bo to też jest dość ważne ;)

Dodam, że jeśli chcesz by zawodnik grał w Twojej drużynie to warto do drużyny z tej samej ligi, niech się ogrywa, uczy języka itp itd, a jeśli chcesz by się wypromował i zarobić to puszczasz go na wypożyczenie do jego rodzinnego kraju - generalnie gra lepiej, nabywa wartości i puszczasz go z zyskiem ;)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2010, 19:10 przez Jarzabek, łącznie zmieniany 1 raz.
Il Principe.

Tottenham w tej grze wogle jest jakiś lewy. Z zupełnej ciekawości złożyłem im taką ofertę, 20 mln + Eto'o i nie przyjęli.
lena182

Post autor: lena182 »

ja go spróbuję ściągnąć... :P a tak w ogóle to transfery są lekko kulawe... sprzedać się da chyba tylko grajka którym ktoś jest zainteresowany ale jak się zażąda ceny wyższej niż wartość zawodnika to już chętnych nie ma... ogólnie jest dużo więcej kontuzji i urazów w trakcie meczu takie mam wrażenie... a inter, jego forma i liczba kontuzji przypomina ten prawdziwy! :D idealne odwzorowanie :D
Obrazek
Claudio

Post autor: Claudio »

Ja gram Brescia i mam dopiero styczen pierwszegos sezonu.
Bylem glownym kandydatem do spadku chyba z Cesena. Bylem nawet na 5 pozycji przez jakis czas ;) Teraz jestem miedzy 8-11 miejscem :) Wazne by sie spokojnie utrzymac hehe
Doszedlem nawet do polfinalu Pucharu Wloch eliminujac..Juventus(3-1) i Milan(1-1 w karnych 5-4) :D teraz mam polfinal PW z Sampa.
Na poczatku Inter gral tam tragicznie w lidze, ale teraz juz jest na 3 miejscu ze strata 1 pkt do Romy i Sampy. Juve na 4-5 a Milan.....troche wyzej jak moja Brescia hehe chyba 8 miejsce..Zrobilem z 8 transferow do klubu. Sprzedalem z 2. Za duzo kasy niemam na transfery nie wspominajac juz o kontraktach..zreszta nikt godny uwagi niechce do Brescii przyjsc :/ Z Transferami naprawde ciezko do takiego klubu.   
and1
Kontakt:

Post autor: and1 »

Panowie z SI informowali, że przez pierwszy sezon transfery będzie się robić ciężko, szczególnie w Anglii. Taki myk :)
Obrazek
Jarzabek

and1 pisze: Panowie z SI informowali, że przez pierwszy sezon transfery będzie się robić ciężko, szczególnie w Anglii. Taki myk :)
Zaraz zaczynam 4 sezon i wcale nie jest łatwiej...jak ktoś nie chce odejść z klubu to nei podejmuje negocjacji i koniec, z barcy nie da się praktycznie nikogo wyciągnąć :/

Kontuzji owszem dużo, o sprzedaży zawodników sam mówiłem, a co do interu...pierwsze 2 miesiące miałem słabe, ale tak koło 4 miejsca się utrzymywałem, potem już bezproblemowo
Czarson

Panowie reputacja ligi i klubów zmienia się na bieżąco w trakcie sezonu czy po jego zakończeniu ?
Helton

Post autor: Helton »

dolin123 pisze:
Jestem hardkorem pisze: Ja właśnie średnio sobie radze z robieniem treningów :) Dolin tak patrząc na Twoje screeny to zastanawia mnie co robisz jak bramkarz dostanie kontuzji podczas meczu ?
Mam nadzieje ze jej nie dostanie:)
Nie zdarzylo mi sie jeszcze aby bramarz zlapal kontuje na meczu:)

no wlasnie to ciekawe ja tez gram bez rezerwowego bramkarza i tak samu ani razu bramkarz nie zlapal kontuzji co wiecej ani razu od wersji 2007 bramkarza nie zmienialem w trakcie meczu. Interem w nowym fmie szlo mi kiepsko ale zmienilem taktyke z 10 zaladowalem complete dominance 10.2 polecam super wyniki od tego czasu bylem chyba nawet 8 w serie a a teraz jestem juz liderem. Mam pytanie obecnie zacząłem grac  Liverpoolem i potrzebuje prawego obronce tzn jakiegos dobrego zmiennika kogo polecacie.
ODPOWIEDZ