27. kolejka Serie A: Derby Mediolanu

Tutaj sobie rozmawiamy na temat nadchodzącego i ostatniego meczu Nerazzurrich
Kusy

Re: 27. kolejka Serie A: Derby Mediolanu

Post autor: Kusy »

Orzeu pisze:Derby odwołane :/
smutny dzień dla serie a :(
TomHardy

Post autor: TomHardy »

To jakaś kpina jest. Śmierć człowieka ok, każdego szkoda, ale odwoływać całą kolejkę jak on żadną gwiazdą ligi nie jest nawet? Mecz Violki wiadomo powinien być odwołany, ale DERBY? Minuta ciszy i jedziemy dalej, codziennie umierają ludzie i jakoś cały świat nie staje w miejscu.
Bart

Post autor: Bart »

Reprezentant Włoch, wychowanek Milanu. Dla wielu osób, które miały dzisiaj zagrać, to przyjaciel, a nie zwykły piłkarz. I nie ma żadnego znaczenia czy gwiazda, czy nie.
Piter

Post autor: Piter »

A 80 tysięcy osób niech pocałuje bramkę przy stadionie i wraca do domu xd odwołanie meczu to kompletna głupota
Yascarr

Post autor: Yascarr »

Bart pisze:Reprezentant Włoch, wychowanek Milanu. Dla wielu osób, które miały dzisiaj zagrać, to przyjaciel, a nie zwykły piłkarz. I nie ma żadnego znaczenia czy gwiazda, czy nie.
Daj spokój, nic nie wskórasz
sampam

Post autor: sampam »

To jest taka dyskusja na ile czyjes zycie jest warte wiecej niz nasze*. No jednak swiat futbolu to troche inny kontekst. Tym bardziej, ze Astori byl reprezentantem kilku klubow, ktore mialy dzis grac. Jak odwolano 1 mecz to sila kuli sniegowej odwolano tez derby. Nie robilbym z tego sensacji aczkolwiek tez rozumiem rozgoryczenie.

*trudno o tym mowic
Kusy

Bart pisze:Reprezentant Włoch, wychowanek Milanu. Dla wielu osób, które miały dzisiaj zagrać, to przyjaciel, a nie zwykły piłkarz. I nie ma żadnego znaczenia czy gwiazda, czy nie.
Dokładnie tak, słuszna decyzja.
TomHardy

Tak a zagraniczni kibice dostaną zwroty kasy za przelot, hotel itd. Ciekawe co byś jeden z drugim napisał, gdybyś poleciał na ten mecz.
ZnawcaCalcio
Kontakt:

Post autor: ZnawcaCalcio »

I tak piłkarze pewnie by odmówili rozegrania derbów, więc tak czy inaczej spotkanie zapewne by się nie odbyło.
maverik

Post autor: maverik »

TomHardy pisze:To jakaś kpina jest. Śmierć człowieka ok, każdego szkoda, ale odwoływać całą kolejkę jak on żadną gwiazdą ligi nie jest nawet? Mecz Violki wiadomo powinien być odwołany, ale DERBY? Minuta ciszy i jedziemy dalej, codziennie umierają ludzie i jakoś cały świat nie staje w miejscu.
Rozumiem, że jak ktoś z twoich bliskich umiera to mówisz "a codziennie ktoś umiera, trudno się mówi" i idziesz do baru na piwo?
To musi gwiazda ligi umrzeć? On był kapitanem Fiorentiny, więc zasłużył na szacunek. Co to za jakieś klasyfikowanie ludzi. Myślisz, że taki Valero czy Vecino, którzy grali z Astorim i znali się bardzo dobrze byliby w stanie skoncentrować się na meczu?
Bardzo dobra decyzja o odwołaniu kolejki. Tym bardziej, że to się wydarzyło dzisiaj rano, więc wszyscy są jeszcze w szoku.
TomHardy

maverik pisze:
TomHardy pisze:To jakaś kpina jest. Śmierć człowieka ok, każdego szkoda, ale odwoływać całą kolejkę jak on żadną gwiazdą ligi nie jest nawet? Mecz Violki wiadomo powinien być odwołany, ale DERBY? Minuta ciszy i jedziemy dalej, codziennie umierają ludzie i jakoś cały świat nie staje w miejscu.
Rozumiem, że jak ktoś z twoich bliskich umiera to mówisz "a codziennie ktoś umiera, trudno się mówi" i idziesz do baru na piwo?
To musi gwiazda ligi umrzeć? On był kapitanem Fiorentiny, więc zasłużył na szacunek. Co to za jakieś klasyfikowanie ludzi. Myślisz, że taki Valero czy Vecino, którzy grali z Astorim i znali się bardzo dobrze byliby w stanie skoncentrować się na meczu?
Bardzo dobra decyzja o odwołaniu kolejki.
A to jak pan. Waldek z klatki obok umrze to nie pójdziesz do pracy w ramach protestu czy jak?
sampam

Spolecznosc calcio jest troche jak bliscy po stracie krewnego. My, szarzy ludzie, mamy prawo wziac wolne na pogrzeb, a oni odwoluja kolejke. Ot, cala filozofia.
maverik

TomHardy pisze:
maverik pisze:
A to jak pan. Waldek z klatki obok umrze to nie pójdziesz do pracy w ramach protestu czy jak?
No i widzisz nie rozumiesz. Dla nas Astori, jest graczem którego możemy podziwiać z ekranu telewizora, ale dla piłkarzy jest przyjacielem, kolegą z drużyny, kimś z którym utrzymują kontakt. Oni nie odwołuja kolejki dla nas, tylko dla nich. W innych ligach nie są odwoływane mecze, bo 99% osób z tego środowiska nie zna osobiście kogoś takiego jak Astori.
TomHardy

maverik pisze:
TomHardy pisze:
maverik pisze:
No i widzisz nie rozumiesz. Dla nas Astori, jest graczem którego możemy podziwiać z ekranu telewizora, ale dla piłkarzy jest przyjacielem, kolegą z drużyny, kimś z którym utrzymują kontakt. Oni nie odwołuja kolejki dla nas, tylko dla nich. W innych ligach nie są odwoływane mecze, bo 99% osób z tego środowiska nie zna osobiście kogoś takiego jak Astori.
W tym co teraz napisałeś jest dużo racji pewnie, ale dopiero wyjaśniłeś o co Ci chodzi bo w 1 poście po prostu tradycyjnie doczepiłes sie do mnie bo mam inne zdanie. Choć nadal uważam, że mimo wszystko cała kolejka nie powinna byc odwołana. Co nie zmienia faktu,że szkoda Astoriego tak jak każdego człowieka.
Lopez

Post autor: Lopez »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem,ale Majonezowi chodzi o tych ludzi,którzy specjalnie na ten mecz przylatują/przyjeżdżają z poza Włoch.Troche racji ma,ale niestety takie jest życie.
TomHardy

CarlitosLopez pisze:Nie wiem czy dobrze zrozumiałem,ale Majonezowi chodzi o tych ludzi,którzy specjalnie na ten mecz przylatują/przyjeżdżają z poza Włoch.Troche racji ma,ale niestety takie jest życie.
Dokładnie Lopec bardzo dobrze zrozumiałeś. Może dlatego, że nie próbujesz na siłe pisać przeciwko wszystkiemu co ja napiszę, a czytasz dokładnie ze zrozumieniem.
maverik

TomHardy pisze:
maverik pisze:
TomHardy pisze:
maverik pisze:
W tym co teraz napisałeś jest dużo racji pewnie, ale dopiero wyjaśniłeś o co Ci chodzi bo w 1 poście po prostu tradycyjnie doczepiłes sie do mnie bo mam inne zdanie. Choć nadal uważam, że mimo wszystko cała kolejka nie powinna byc odwołana. Co nie zmienia faktu,że szkoda Astoriego tak jak każdego człowieka.
Bo napisałeś to w takim tonie, jakby cię nie obchodziła śmierć Astoriego, tylko najwazniejszy był mecz, stąd taka a nie inna moja reakcja.
CarlitosLopez pisze:Nie wiem czy dobrze zrozumiałem,ale Majonezowi chodzi o tych ludzi,którzy specjalnie na ten mecz przylatują/przyjeżdżają z poza Włoch.Troche racji ma,ale niestety takie jest życie.
No zgoda, ale z drugiej strony on sobie godziny i dnia śmierci nie wybrał. To są wypadki losowe, trzeba to uszanować, bo równie dobrze mogłaby się pogoda popsuć do tego stopnia, że by odwołali wszystkie loty z danego kraju czy do danego kraju i wtedy by obejrzeli mecz co najwyżej z lotniska, albo nawet zwykłe zalanie miasta jak w Genui (choć pewnie to Mediolanowi nie grozi z racji położenia, ale to tylko taki przykład) by spowodowało odwołanie meczu.

Abstrahując już od tej dzisiejszej tragedii, jestem ciekaw na kiedy wyznaczą termin meczu. Z tego co patrzyłem terminarz, to jeśli by Milan awansował do finału LE, to najbliższy możliwy termin byłby po sezonie :D chyba, że tuż przed albo po przerwie reprezentacyjnej, ale nie wiem jakie tam są wymogi czasu na odpoczynek.
Skepta
Kontakt:

Post autor: Skepta »

jestescie ignorantami - umiera wielokrotny reprezentant Włoch, postać znana bądź co bądź każdemu fanowi piłki nożnej i nie tylko kibicom Calcio, koleś który rozgrywał co sezon srednio co 30 meczy na włoskich boiskach - jak dla mnie sprawa jasna.

Ja, czaicie? JA! polski kibic Interu, gdy dowiedziałem się o tej informacji, to po prostu zwaliło mnie z nóg i zaczęło mi się gorąco robić w okolicach żołądka.. a wiecie co muszą czuć piłkarze, którzy mają dziś wyjść na boisko i nie chodzi mi tu wcale o pilkarzy Fiorentiny tylko i wyłącznie? ponadto wiadomo jakimi maniakami pilki noznej sa wlosi, wiec podejrzewam ze nie tylko Fiorka jest w ciężkim szoku. Jak dla mnie sprawa jest oczywista że kolejka została odwołana.
Kusy

Odell pisze:jestescie ignorantami - umiera wielokrotny reprezentant Włoch, postać znana bądź co bądź każdemu fanowi piłki nożnej i nie tylko kibicom Calcio, koleś który rozgrywał co sezon srednio co 30 meczy na włoskich boiskach - jak dla mnie sprawa jasna.

Ja, czaicie? JA! polski kibic Interu, gdy dowiedziałem się o tej informacji, to po prostu zwaliło mnie z nóg i zaczęło mi się gorąco robić w okolicach żołądka.. a wiecie co muszą czuć piłkarze, którzy mają dziś wyjść na boisko i nie chodzi mi tu wcale o pilkarzy Fiorentiny tylko i wyłącznie? ponadto wiadomo jakimi maniakami pilki noznej sa wlosi, wiec podejrzewam ze nie tylko Fiorka jest w ciężkim szoku. Jak dla mnie sprawa jest oczywista że kolejka została odwołana.
miałem tak samo, brawo Odell za prawdę.
MiRas.
Kontakt:

Post autor: MiRas. »

TomHardy pisze:Tak a zagraniczni kibice dostaną zwroty kasy za przelot, hotel itd. Ciekawe co byś jeden z drugim napisał, gdybyś poleciał na ten mecz.
W listopadzie 2007 roku kibice Interu z Polski wyruszali na mecz Inter - Lazio, który ostatecznie został odwołany z powodu śmierci kibica Lazio. Nikt z tego powodu nie miał do nikogo żadnych pretensji, a przecież kibica nie znali. To się nazywa zrozumienie i szacunek.
nagato3211

Post autor: nagato3211 »

MiRas. pisze:
TomHardy pisze:Tak a zagraniczni kibice dostaną zwroty kasy za przelot, hotel itd. Ciekawe co byś jeden z drugim napisał, gdybyś poleciał na ten mecz.
W listopadzie 2007 roku kibice Interu z Polski wyruszali na mecz Inter - Lazio, który ostatecznie został odwołany z powodu śmierci kibica Lazio. Nikt z tego powodu nie miał do nikogo żadnych pretensji, a przecież kibica nie znali. To się nazywa zrozumienie i szacunek.
Rozumiem, ale to był kibic drużyny przyjezdnej, a więc zrozumiałe. Mogli odwołać mecz Udine - Viola a nie całą kolejkę.
Pytanie? Chciałbyś stracić tyle pieniędzy jak osoby, które wybrały się na dzisiejsze Derby? Otóż nie.
Saff

Post autor: Saff »

Odell pisze:jestescie ignorantami - umiera wielokrotny reprezentant Włoch, postać znana bądź co bądź każdemu fanowi piłki nożnej i nie tylko kibicom Calcio, koleś który rozgrywał co sezon srednio co 30 meczy na włoskich boiskach - jak dla mnie sprawa jasna.

Pomijam już absurdalność stwierdzenia, że to była postać znana każdemu fanowi piłki nożnej. Lekką ręką stawiam, że 90% fanów tego sportu spoza środowiska Calcio, w ogóle nie ma pojęcia kim był Astori.
Z całym szacunkiem dla jego osoby - decyzja o odwołaniu kolejki ani nie jest dobra, ani nie jest zła. Dla mnie, osobiście, najrozsądniejszą opcja byłoby odwołanie meczu w Udine, a przy okazji innych spotkań zwykła minuta ciszy (nie raz coś takiego było organizowane).
A takie twierdzenie o emocjach, jakie mogła wywołać ta informacja - ludzie, dajcie spokój. Nie tak dawno, bo ok. tygodnia temu, może dwóch, w jednym z meczow (poza Wlochami) zagral bramkarz, ktoremu tego samego dnia zmarlo dziecko. Ile jest przypadkow wśrod zwyklych ludzi (znam to dokladnie z autopsji, bo w mojej pracy mialo to dwukrotnie miejsce), ze umiera kolega z pracy - czy to ma znaczyc, że tego dnia robimy sobie wolne? Niech oddadza mu hold na boisku, dając z siebie wszystko w sporcie, ktory Astori sam wykonywal i kochal.
Klinsi64

Post autor: Klinsi64 »

Saff pisze: Z całym szacunkiem dla jego osoby - decyzja o odwołaniu kolejki ani nie jest dobra, ani nie jest zła. Dla mnie, osobiście, najrozsądniejszą opcja byłoby odwołanie meczu w Udine, a przy okazji innych spotkań zwykła minuta ciszy (nie raz coś takiego było organizowane).
W 2012 umarł Morosini z Livorno klubu Serie B i też odwołali wszystkie mecze,więc argument z minutą ciszy jest nietrafiony.Ci co pojechali na mecz mieli po prostu pecha,ale mógł ich dosięgnąć w drodze na lotnisko,na samym lotnisku,czy w Mediolanie,takie opcje też trzeba brać pod uwagę.
sampam

Saff pisze: A takie twierdzenie o emocjach, jakie mogła wywołać ta informacja - ludzie, dajcie spokój. Nie tak dawno, bo ok. tygodnia temu, może dwóch, w jednym z meczow (poza Wlochami) zagral bramkarz, ktoremu tego samego dnia zmarlo dziecko. Ile jest przypadkow wśrod zwyklych ludzi (znam to dokladnie z autopsji, bo w mojej pracy mialo to dwukrotnie miejsce), ze umiera kolega z pracy - czy to ma znaczyc, że tego dnia robimy sobie wolne? Niech oddadza mu hold na boisku, dając z siebie wszystko w sporcie, ktory Astori sam wykonywal i kochal.
Przeciez jak ktos umrze bliski to bierzesz wolne na pogrzeb. Tak jak srodowisko pilkarskie dostalo wolne przez wzglad na smierc Astoriego.
Poza tym nie udawajmy, ze prawidla futbolu to sa prawidla pracownika fabryki. Troszke inna "liga". I wlasnie dobrze, ze daja tego typu przyklad to moze dac do myslenia. Gdzie Rzym, gdzie Krym?
ZnawcaCalcio
Kontakt:

Post autor: ZnawcaCalcio »

Żyjemy w takich czasach kiedy śmierć jest wyceniana na bilety samolotowe, hotele czy mecze.
Lopez

Post autor: Lopez »

Dobra zakończcie już ten temat.
Kusy

ZnawcaCalcio pisze:Żyjemy w takich czasach kiedy śmierć jest wyceniana na bilety samolotowe, hotele czy mecze.
w punkt niestety
Odet

Post autor: Odet »

Jedyna słuszna decyzja. Nie wyobrażam sobie Derbów w cieniu tej tragedii.
5 min temu mówiłem żonie że Derby odwołane, zapytała czemu (pogoda?), a ja ze złami w oczach powiedziałem dlaczego...

Jedyna słuszna decyzja.

Pozdr.
miniu86

Post autor: miniu86 »

Kolejka odwołana i nie widzę sensu dalszego drążenia tematu.

Termin dokończenia jej jeszcze nie jest znany, ale mówi się nawet o maju.
Saff

Post autor: Saff »

sampam pisze:
Saff pisze: A takie twierdzenie o emocjach, jakie mogła wywołać ta informacja - ludzie, dajcie spokój. Nie tak dawno, bo ok. tygodnia temu, może dwóch, w jednym z meczow (poza Wlochami) zagral bramkarz, ktoremu tego samego dnia zmarlo dziecko. Ile jest przypadkow wśrod zwyklych ludzi (znam to dokladnie z autopsji, bo w mojej pracy mialo to dwukrotnie miejsce), ze umiera kolega z pracy - czy to ma znaczyc, że tego dnia robimy sobie wolne? Niech oddadza mu hold na boisku, dając z siebie wszystko w sporcie, ktory Astori sam wykonywal i kochal.
Przeciez jak ktos umrze bliski to bierzesz wolne na pogrzeb. Tak jak srodowisko pilkarskie dostalo wolne przez wzglad na smierc Astoriego.
Poza tym nie udawajmy, ze prawidla futbolu to sa prawidla pracownika fabryki. Troszke inna "liga". I wlasnie dobrze, ze daja tego typu przyklad to moze dac do myslenia. Gdzie Rzym, gdzie Krym?
Słowa klucz - bliski, pogrzeb.

Serio nie sądzilem, że jesteście aż tak rozbici emocjonalnie, aby komukolwiek mówić o śmierci kogoś obcego ze łzami w oczach.
ODPOWIEDZ