Konto bankowe

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
Adriano_forever

Konto bankowe

Post autor: Adriano_forever »

A więc tak jak w temacie chodzi o założenie konta bankowego. Jaki bank byście polecili osobie młodej bezrobotnej albo zarabiającej mało? Nie chodzi o oszczędnościowe tylko takie normalne z kontem internetowym i kartą. Ktoś coś doradzi?
Stachoo

Re: Konto bankowe

Post autor: Stachoo »

Adriano_forever pisze:A więc tak jak w temacie chodzi o założenie konta bankowego. Jaki bank byście polecili osobie młodej bezrobotnej albo zarabiającej mało? Nie chodzi o oszczędnościowe tylko takie normalne z kontem internetowym i kartą. Ktoś coś doradzi?
Na pewno nie BGŻ, polecam WBK, jakaś tam opłata za kartę jest [chyba 4 zł mi odciągają co miesiąc], ale masz na każdym kroku bankomaty. Ostatnio założyłem 2 w PKO, ale wypowiedzieć się będę mógł za jakiś czas. Mam też w Banku spółdzielczym i to jest w zupełności za 0 zł, więc jak masz możliwość możesz tam założyć, z tym, że jest ograniczona ilość bankomatów.
AlwaysRemember

Post autor: AlwaysRemember »

Ja założyłem konto w Alior Syncu, teraz jestem w T-Mobile Banku, bo przejęli Synca. Generalnie polecam.
Karta bezpłatna (jak nie wydasz więcej niż 250zł/miesięcznie to 5zł opłaty), przelewy darmowe, kilka przelewów natychmiastowych też darmowych, dostęp z neta (klasycznie już teraz chyba).
Podobno Bank Pocztowy ma też teraz dobrą ofertę.
A, no i w Syncu (T-Mobile) wszystkie bankomaty na świecie za friko, karty zbliżeniowe wydają.
anett

Post autor: anett »

Ja mam w ING i jestem zadowolona. mBank też podobno spoko. Trzeba sprawdzić w tych bankach aktualne oferty, bo one się zmieniają ;) W ING wypłacasz w każdym bankomacie za free, możesz mieć ubezpieczenie karty w wysokości 2zł/msc, konto jest bezpłatne jeżeli miesięcznie zapłacisz kartą na kwotę 200zł (ten limit jednak zawsze da się wyrobić :) ), przelewy do pewnej godziny są natychmiast księgowane.
Nen

Post autor: Nen »

Generalnie, gdzie nie pójdziesz będziesz mieć lepiej od nas - tak to w bankach, nowy klient zawsze dostaje lepszy produkt, niż ten już pozyskany. Nazwą banku się nie sugeruj, wybierz ten, który ma aktualnie najlepszą dla Ciebie ofertę. Darmowe konto internetowe, karta i bankomaty to już w zasadzie standard. Oczywiście, darmowe jeżeli spełnisz jakiś warunek (np. 5 transakcji kartą w miesiącu, 1 transakcja powyżej 100 zł, czy suma transakcji miesięcznych <250 itd.) wybierz dla siebie najlepszy warunek, wg mnie tym się kieruj.
Kujon
Kontakt:

Post autor: Kujon »

Ja nie polecam BZWBK - co chwile jakaś złotówka, dwa, trzy w przelewach "z dupy" typu ubezpieczenie, potrącenie itd, a jak idziesz wyjaśnić to Pani twierdzi, że tak to już jest i nic z tym nie poradzisz.

A co do zamknięcia konta u nich to powodzenia, ile ja się nerwów najadłem. Miałem sytuacje, że poszedłem przed zamknięciem wypłacić wszystko z "oszczędnościówki" - nie było problemu, dałem dowód i po sprawie.

Tydzień później zamykałem konto (musiałem - kredo na chate i zmieniałem bank, bo przecież bank bzwbk gdzie masz 10 lat konto, brałeś z 10 kredytów na jakieś tam wydatki, miałeś kartę kredytową, debet - czyli ogólnie dużo dawałeś im zarobić - to nic bo nie dostaniesz lepszych warunków niż w nowym banku ! ) - i nagle pojawił się gigantyczny problem - miałem pęknięty dowód, jakieś 5 milimetrów, na oko nie widać, tylko jak się przyjrzysz z 5 centymetrów i jeszcze powyginasz to zobaczysz. Nawet po rozmowie z kierownikiem banku, że ta sama Pani nie robiła problemów z wypłatą gotówki (a kupił byś za to nowy samochód), to teraz robi problemy z zamknięciem nic nie dała i musiałem mieć tam konto aż do momentu wyrobienia dowodu.

Patrz na darmowe przelewy z neta (nie które banki mają np 2 a potem płacisz), darmowe wypłaty z każdego bankomatu (to jest najważniejsze), nawet płacąc 10 czy 15 zł miesięcznie za karte niż wszystko za darmo gdzie później wypłaty z bankomatu kosztują 5 zł czy jest koszt utrzymania karty na rok 50 zł :)
Alabaa

Post autor: Alabaa »

Od siebie polecam Credit Agricole. Konto jak i karta całkowicie za darmo, bez żadnych warunków. Dodatkowo dużo bonusów do 1000 zł (np. 50 zł za samo przelanie na konto 400,100 ziko w przypadku wpływu 1500 zł ,5% zwrotu wartości rachunków za energię elektryczną, gaz, wada itp., dodatkowo jakieś bonusy do 500 zł za płatności kartą płatniczą)
maciejos

Post autor: maciejos »

Miałem konta w mBanku, Deutsche, ING. Zostałem w ING, nie znam osoby, która narzeka.
Borowa
Kontakt:

Post autor: Borowa »

Jedynym bankiem w Polsce z całkowicie bezpłatnym kontem jest obecnie http://www.banksmart.pl/
Został stworzony przez współtwórcę mBanku, który to dzisiaj po połączeniu z pozostałymi markami BRE Banku pikuje z jakością i cenami ostro w dół.

Wydaje mi się zatem, że to jedyny godny polecenia bank dla osoby nie posiadającej stałych dochodów, mimo że sam nie mam tam konta to słyszałem wiele pochlebnych opinii. Czytaj uważnie warunki umowy, bo niemal w każdym banku brak opłat oznacza, że nie zapłacisz jeśli obrócisz jakąś określoną kwotą.
MiRas.
Kontakt:

Post autor: MiRas. »

Mam konto w ING od 7 lat i nie narzekam. Fakt, że w ciągu miesiąca muszę zrobić zakupy za min. 300 zł kartą kredytową, by nie odciągali mi opłaty, ale dla mnie to nie problem, bo ja tylko płacę kartą. Mam jakieś tam ubezpieczenie od utraty karty, dowodu, ogólnie całego portfela, płacę 2 zł m-cznie. Oczywiście wcześniej babka mi zadzwoniła, powiedziała co i jak i nie mam żadnych niemiłych niespodzianek. Nie wiem czy inne banki takie coś mają, ale w ING genialną sprawą jest Smart Saver. Przy każdej transakcji kartą odkłada parę groszy na osobny rachunek, (zaokrągla do 10 zł, czyli jak płacisz 9,99 to odkłada 1 gr, a jak 1 zł to odkłada 8 zł) i tak grosz do grosza, zbytnio tego się nie odczuwa, sumka rośnie i nagle po 3 miesiącach masz odłożone na rachunku np. 1 000 zł. Fajna sprawa. Ogólnie nie zamieniłbym ING i mam nadzieję, że utrzymają obecny poziom.

Wcześniej miałem w nieistniejącym już Lukas Banku (przejęty przez Credit Agricole) i dostałem od nich kartę, token i za cholerę nie wiedziałem jak to pogodzić, karty nikt nie chciał mi zaktywować, pod podanym nr tel. nikt nie odbierał i generalnie nikt się za bardzo klientem nie interesował. Jedynie token przydał się jako awaryjny otwieracz do piwa. Także moja przygoda z nimi skończyła się szybciej niż się zaczęła.
pusiek

Post autor: pusiek »

Ja mam zwykłe w deutsche bank-u. Matka mi załątwiłą bo tam pracuje. Ogolnie jestem zadowolony bo moge w każdym bankomacie wypłacić kase i nie pobiera mi to żadnej prowizji. Ogolnie nic za nią nie płace, chyba że nie zrobie choćby jednego przelewu na inne konto to wtedy za taki miesiąc zabierają mi 5zł. Naszczescie zawsze mam jakąś fakture do zapłacenia wiec nie musze za to bulić :D
magneto86

Post autor: magneto86 »

Ja również od wielu lat jestem klientem ING i jestem zadowolony z obsługi jak i kosztów, które wynoszą mnie 0 zł. Jedyny warunek suma płatności kartą za min 300 zł w miesiącu rozliczeniowym - przy niedopełnieniu tego warunku - koszt 7zł (dawno mi się nie zdarzyło), wypłaty z bankomatów, przelewy, powiadomienie sms wszystko za free. Raz miałem problem z jedną płatnością, bo babka w aptece coś pochrzaniła i mi pobrało 2 razy, ale po moim telefonie, zwrócili mi kasę na konto w ciągu 48 godzin. Reasumując polecam.
Adriano_forever

Dzięki wielkie za odpowiedzi :) Jednak zachęcam także do wypowiedzi kolejne osoby, z wielką chęcią poczytam wasze opinie na temat kont bankowych.
Kropasz
Kontakt:

Post autor: Kropasz »

Taki tam #protip - wybierz kilka ofert z banków, które Ci leżą i przeczytaj regulaminy/wzory umów.
Lubuszanin
Kontakt:

Post autor: Lubuszanin »

Polecam alior:) 5zl miesiecznie ale wszystkie bankomaty darmowe w polsce jak i w europie:) aaa i co miesiac jest zwrot 3% za placenie karta (zakupy spozywcze) co miesiac mam po 25zl zwrotu :p wiec 20zl na plusie po odliczeniu piątki za prowadzenie konta.
vespa
Kontakt:

Post autor: vespa »

Ja bym polecił mBank. Jest bardzo wygodne i ma ten plus, że wypłaty z bankomatów są za darmo. Oczywiście są też i minusy (np. płatne jest sprawdzanie stanu rachunku w bankomacie), ale nie wpływają one znacząco na pozytywne odczucia z korzystania z tego konta.
webo123

Post autor: webo123 »

w mbanku nie jest darmowa wypłata ze wszystkich bankomatów; za wszystkie musisz zapłacić 5 zł na miesiąć
eKubaL
Kontakt:

Post autor: eKubaL »

nie polecam mbanku z dosyć nietypowego powodu. Kiedyś rozważałem założenie konta, nawet zacząłem wypełniać formularz kontaktowy. Formularza świadomie nie przesłałem, a pomimo tego mbank pozwolił sobie na odczyt danych bez mojego kliknięcia "Wyślij" i kontakt telefoniczny w celu sprawdzenia dlaczego to nie udało mi się wypełnić i wysłać zgłoszenia. Wymagam odrobiny prywatności, a przy takim podejściu banku do poszanowania danych klientów nie jestem zainteresowany współpracą z nimi, wolę zapłacić nawet kilka złotych za konto w innym banku.
Imrahil
Kontakt:

Post autor: Imrahil »

eKubaL pisze:nie polecam mbanku z dosyć nietypowego powodu. Kiedyś rozważałem założenie konta, nawet zacząłem wypełniać formularz kontaktowy. Formularza świadomie nie przesłałem, a pomimo tego mbank pozwolił sobie na odczyt danych bez mojego kliknięcia "Wyślij" i kontakt telefoniczny w celu sprawdzenia dlaczego to nie udało mi się wypełnić i wysłać zgłoszenia. Wymagam odrobiny prywatności.
Jak to jest możliwe.. ?!
eKubaL
Kontakt:

Post autor: eKubaL »

Imrahil Hitokiri pisze:
eKubaL pisze:nie polecam mbanku z dosyć nietypowego powodu. Kiedyś rozważałem założenie konta, nawet zacząłem wypełniać formularz kontaktowy. Formularza świadomie nie przesłałem, a pomimo tego mbank pozwolił sobie na odczyt danych bez mojego kliknięcia "Wyślij" i kontakt telefoniczny w celu sprawdzenia dlaczego to nie udało mi się wypełnić i wysłać zgłoszenia. Wymagam odrobiny prywatności.
Jak to jest możliwe.. ?!

Normalnie, to nie jest nic skomplikowanego. Poniżej masz linka do screena którego zrobiłem i gdzie pokazuję, że faktycznie coś takiego ma miejsce z danymi z formularza:

https://drive.google.com/file/d/0B2bsK5 ... p=drivesdk
AlwaysRemember

To fajnie się bawią.:D Ja mam Alior Synca (jak już wspominałem) i bardzo sobie chwalę.:)
Adriano_forever

Temat się rozwinął jak widzę :)

Bardzo podoba mi się oferta którą przedstawił Always. https://www.t-mobilebankowe.pl/konto wszystko darmowe można powiedzieć :) Ktoś jeszcze ma tam swoje konto i się wypowie?

Hmm Always a pytanie co do tego. Jest tam coś takiego, że co miesiąc musisz wpłacić na konto jakąś kwotę? np 500 zł, 700 czy 1000?
AlwaysRemember

Bywało, że nie wpłacałem i nic się nie działo. Tyle, że za kartę musisz zapłacić.
Adriano_forever

5 zł to i tak nie dużo w takim przypadku. w WBK za samo prowadzenie konta jest 7 zł
AlwaysRemember

https://www.t-mobilebankowe.pl/mapa < tutaj mapa wpłatomatów.;)
Adriano_forever

Czyli jest u mnie w Chełmie i w Zamościu, w Krasnym nie ma ale to nie daleko :D Czyli mogę udać się tam do nich i na miejscu założyć? Czy to tylko przez neta?
AlwaysRemember

Pewnie możesz się udać.:) Tego to nie wiem.:D
Adriano_forever

OK, dzięki wielkie, dużo mi ten temat pomógł! :D
ODPOWIEDZ