Informacje na temat kibiców z Italii
-
- Kontakt:
Odp: Informacje na temat kibiców z Italii
no to cholernie prawicowy klub mamy 

-
Lepszy nazista od komucha? dla mnie nie
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi

-
Poglądy prawicowe nie zawsze oznaczają, że ktoś jest nazista, nie przesadzaj.Globusoteles pisze: Lepszy nazista od komucha? dla mnie nie
Zdecydowanie jest to dużo lepsze niż by tifosi Interu mieli być komuchami.
Krew mnie zalewa jak ktoś wywiesza transparenty z Che itp. Tylko nie ripostuj, że prawicowe grupy Lazio wywieszają swastyki, bo takie coś akurat mnie delikatnie mówiąc denerwuje. Nie uogólniaj tylko, że poglądy prawicowe = nazista. Większość z nich jest pewnie nacjonalistami, a nie nazistami.
Poza tym, chyba 95% (jak nie więcej) ekip z Polski także ma poglądy prawicowe. Choć my bardziej niż włosi mamy za co nie lubić sąsiadów zza wschodniej granicy i ich dawnego (narzuconego nam zresztą kiedyś) ustroju politycznego.
"Raz sierpem, raz młotem w czerwoną chołote".
Ostatnio zmieniony 18 cze 2008, 21:18 przez Shady, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Nic takiego nie napisałemsady pisze:
Poglądy prawicowe nie zawsze oznaczają, że ktoś jest nazista, nie przesadzaj.

Szczerze mam większy uraz do swastyki niż "sierpa i młota"sady pisze: Zdecydowanie jest to dużo lepsze niż by tifosi Interu mieli być komuchami.
Może to i prawda ale nie powiesz mi że większość z nich uważa za salutowanie pozdrowienie rzymskich legionistów... skin to skin i tylesady pisze: Nie uogólniaj tylko, że poglądy prawicowe = nazista. Większość z nich jest pewnie nacjonalistami, a nie nazistami.

To mnie akurat mało obchodzisady pisze: Poza tym, chyba 95% (jak nie więcej) ekip z Polski także ma poglądy prawicowe.

System faszystowski nam wcale nie został narzucony prawda? Uważam że nasi bohaterzy wojenni woleli by stać w kolejkach 200 godzin i dostać 30 razy pytą po dupie niż zginąć... dlatego porównywanie wojny z okresem socjalizmu w Polsce jest dla mnie bardzo śmieszne! (nie mówię że Ty to porównywałeś tylko wyrażam swoją opinie) I nie piszę tutaj takich rzeczy dlatego że ja tak uważam ale rozmawiałem z masą starszych ludzi którzy przeżyli II wojnę światową i okres socjalizmu! Każdego z nich wkurwia że dzisiaj więcej się mówi więcej o tym że zginęło kilkadziesiąt osób po 45 roku niż o tym że co dziennie mieli śmierć w oczach i patrzyli jak szkopy mordowali ich rodzinę! Rosja może też mordowała ale nie na taką skalę jak Niemcy i dlatego gdy widzę barana który krzyczy "Uber Alles" i uważa się za patriotę Polaka to mi się nóż w kieszeni otwierasady pisze:
Choć my bardziej niż włosi mamy za co nie lubić sąsiadów zza wschodniej granicy i ich dawnego (narzuconego nam zresztą kiedyś) ustroju politycznego.

-
Każda skrajność jest zła. Politica fuori dallo stadio. Tak by było najlepiej.
-
Jedni mogą Nam zarzucić, że jesteśmy faszyści, bo Nasze bojówki przyjaźnią się z faszystowskimi bojówkami Lazio. Inni, że jesteśmy komuchy, bo Internazionale miałoby nawiązywać do Międzynarodówki Komunistycznej. Tymczasem najlepiej byłoby zrobić tak, jak napisał Bart -
Nie mieszajmy tak pięknej dziedziny życia jaką jest futbol, a zwłaszcza Nasz Ukochany Klub, z tak paskudną sprawą jak polityczne gierki.
.Politica fuori dallo stadio
Nie mieszajmy tak pięknej dziedziny życia jaką jest futbol, a zwłaszcza Nasz Ukochany Klub, z tak paskudną sprawą jak polityczne gierki.
INTER PER SEMPRE! FORZA INTER!!!
-
- Kontakt:
Mówiąc szczerze to mało mnie interesuje czy kibice Interu są nacjonalistami ,komuchami czy nazistami.Mogą być nawet kosmitami ,a mi to nie będzie przeszkadzać.Zarówno Niemcy jak i Rosjanie mordowali niewinnych Polaków i bezsensowne jest licytowanie się ,kto zabił więcej ludzi i kto wyrządził więcej szkód.Obie ideologie są popieprzone ,a jeżeli Interiści z CN mają poglądy prawicowe ,to niech sobie mają.Moją ideologią jest Inter i tyle ![Uśmiech :]](./images/smilies/yes.gif)
![Uśmiech :]](./images/smilies/yes.gif)
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
-
Kibic Napoli poczuł się dotknięty obraźliwymi hasłami i śpiewami wykonywanymi przez fanów Interu, podczas meczu ligowego w Mediolanie w październiku zeszłego roku. Postanowił coś zrobić z tym swoim żalem - wynajął prawnika i pozwał Inter za "egzystencjalne szkody", jakie uczyniono mu na San Siro. Wygrał, dostanie odszkodowanie.
1500 euro rekompensaty dla kibica, który będąc na meczu Interu z Napoli, zobaczył na trybunach banery z hasłami nazywającymi Neapol ściekami Italii. Inne teksty również nawiązywały do "kryzysu odpadkowego ", który dotknął miasto południowych Włoch w zeszłym roku. Hasła "Cześć chorzy na cholerę" czy "Neapolitańczycy to gruźlicy" kibice Napoli musieli oglądać przez cały mecz, który na dodatek przegrali 2:1. Inter został ukarany wówczas przez ligę - m.in. sektor, z którego padały obraźliwe hasła został zamknięty na jeden mecz.
Raffaele Di Monda, prawnik kibica Napoli powiedział, że jego klient był oburzony i zraniony hasłami oraz przyśpiewkami, które słyszał z ust kibiców Interu. Ciekawe, co na to inni kibice Napoli - może teraz też poczują się urażeni zajściami sprzed roku. 1500 euro drogą nie chodzi.
źródło- www.zczuba.pl
1500 euro rekompensaty dla kibica, który będąc na meczu Interu z Napoli, zobaczył na trybunach banery z hasłami nazywającymi Neapol ściekami Italii. Inne teksty również nawiązywały do "kryzysu odpadkowego ", który dotknął miasto południowych Włoch w zeszłym roku. Hasła "Cześć chorzy na cholerę" czy "Neapolitańczycy to gruźlicy" kibice Napoli musieli oglądać przez cały mecz, który na dodatek przegrali 2:1. Inter został ukarany wówczas przez ligę - m.in. sektor, z którego padały obraźliwe hasła został zamknięty na jeden mecz.
Raffaele Di Monda, prawnik kibica Napoli powiedział, że jego klient był oburzony i zraniony hasłami oraz przyśpiewkami, które słyszał z ust kibiców Interu. Ciekawe, co na to inni kibice Napoli - może teraz też poczują się urażeni zajściami sprzed roku. 1500 euro drogą nie chodzi.
źródło- www.zczuba.pl

Przeczytałem ten tekst o wszystkich kibicach we Włoszech i zastanawiam się czemu tam ktoś u Juventusu pominął "Drughi"...
-
1500 euro rekompensaty praktycznie za nic ??
-
Pan Walter chce na Legii to samo zrobić...
PS. Piłka nożna dla kibiców!!! Nie dla biznesmenów którzy nie widzą co to jest spalony a ostatni ich mecz na żywo to Liceum nr I z Technikum nr II
PS. Piłka nożna dla kibiców!!! Nie dla biznesmenów którzy nie widzą co to jest spalony a ostatni ich mecz na żywo to Liceum nr I z Technikum nr II

Nom, ale jak Juve miało zakaz na jedną kolejkę na wyjazdy to przytakiwaliścieFigofan pisze: 1500 euro rekompensaty praktycznie za nic ??
![Uśmiech :]](./images/smilies/yes.gif)
A innym okiem patrząc to powiem, że bardzo dobrze. Klub na tym prawie nic nie stracił, a walka z pseudokibicami (tu - hasło antykibicowskie) jak najbardziej słuszna.
Ostatnio zmieniony 8 sie 2008, 01:32 przez zzz_v1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kibice Romy napierdzielający się miedzy sobą na ostatnim supercoppa na San Siro:
http://pl.youtube.com/watch?v=cJZa8vL3ItQ
http://pl.youtube.com/watch?v=cJZa8vL3ItQ
-
- Kontakt:
niezłe psychole ,ale dobrze im tak tez bym to zrobił jakby nasi w tak ważnym meczu przegrali na karne 0o

FORZA INTER FANATICI DALLA POLONIA !
-
:lol2: :lol2: :lol2:Marcopolo pisze: niezłe psychole ,ale dobrze im tak tez bym to zrobił jakby nasi w tak ważnym meczu przegrali na karne 0o![]()
![]()
![]()
![]()
Zadyma pomiędzy kibicami Romy na wyjeździe w Mediolanie. Chodzi o to, że jakiś czas temu na trasie w miejscowości Montepulciano ultrasi Napoli w samochodach zaatakowali busa jednej z głównych grup Curva Sud Romy - Ultras Romani. Romaniści nie dość, że nie podjęli walki i zabarykadowali się w busie, to później sprzedali na policji dokładne numery blach aut Neapolitańskich ultras, przez co oczywiście mieli oni później grube problemy z psami.
Od tego momentu kilka grup z Curva Sud nie chce mieć nic wspólnego z Ultras Romani i żąda od nich wyniesienia się z Curva Sud, bądź całkowitego zakończenia działalności. Na meczach niektóre grupy nawet przesiadły się z Sud na trybunę "Tevere" żeby nie siedzieć obok sprzedawczyków.
Na wyżej umieszczonym filmiku z Mediolanu właśnie Ultras Romani 'ponoszą konsekwencje' za swoją postawę...

-
Jaki Ty jesteś rozeznany
Bardzo dobrze robią powinni ich wogóle na mecz nie wpuścić.

Ja nie kradnę scudetto i także w Serie B nigdy nie byłem...
Jest tylko Inter, dla mnie, jest tylko Inter
Jest tylko Inter dla mnie, dla mnie....
Jest tylko Inter, dla mnie, jest tylko Inter
Jest tylko Inter dla mnie, dla mnie....
-
Kibice Napoli uprowadzili pociąg osobowy
1500 fanów Napoli udało się do Rzymu na mecz swojej drużyny z AS Roma porwanym pociągiem, którego obsługa została sterroryzowana
Fani Romy i Napoli nienawidzą się do tego stopnia, że od lat mecze wyjazdowe tych drużyn odbywają się bez udziału kibiców gości. W tym roku jednak badające poziom nienawiści obserwatorium przy MSW złożone z policjantów i futbolowych ekspertów postanowiło dać fanom Napoli szansę rehabilitacji.
Kolej do niedzielnego składu intercity Neapol r11; Turyn przez Rzym doczepiła cztery wagony, do których grzecznie wsiadło 500 legitymujących się biletami kibiców. Jednak w chwilę później kordon licznie zgromadzonej na dworcu w Neapolu policji przerwała grupa tysiąca fanów (bez biletów), którzy sterroryzowali wszystkich pasażerów w pozostałych jedenastu wagonach zmuszając ich do opuszczenia pociągu. Po dwóch godzinach targów kolej i policja ustąpiły. Pociąg z kibicami ruszył, a ci, najwyraźniej zirytowani, że spóźnią się na rozpoczynający się o 15.00 mecz, rozpoczęli demolkę. Pociąg zatrzymywał się trzy razy w szczerym polu, bo ktoś pociągał za hamulec bezpieczeństwa. Pobito pięciu kolejarzy. Gdy pociąg wjechał na rzymską stację Termini, jedenaście wagonów było totalnie zdewastowanych, a szkody oszacowano na pół miliona euro. Mimo to chuligani zamiast do aresztu przewiezieni zostali autobusami na Stadion Olimpijski, gdzie obejrzeli drugą połowę meczu odpalając przy okazji zabronione na włoskich stadionach petardy i race. Po meczu policja odprowadziła fanów na dworzec Termini, gdzie znów doszło do awantur.
Minister spraw wewnętrznych zwołał w tej sprawie nadzwyczajne posiedzenie z udziałem policji i sił zbrojnych zapowiadając, że nie chce na nim widzieć działaczy piłkarskich ani tym bardziej przedstawicieli klubów kibica. Można oczekiwać surowych sankcji, a fani Napoli z pewnością przez długie lata będą mogli oglądać wyjazdowe mecze swoich drużyn wyłącznie w telewizji. W całej sprawie dziwi bierność policji, bo aresztowano zaledwie pięć osób, w tym dwóch rzymian. Jeden miał w plecaku młotek, a drugi siekierę. Policja zapowiada liczne aresztowania na podstawie zapisu kamer na dworcach w Neapolu i w Rzymie.
Prezesa Napoli stwierdził, że winę ponosi kolej i policja, bo wypuściły pociąg z Neapolu ze znacznym opóźnieniem. Dla wszystkich jest jednak jasne, że prezes De Laurentiis, który podziękował swoim kibicom, że dotarli na Stadion Olimpijski rmimo stworzonych im przeszkódr1;, po prostu boi się neapolitańskich chuliganów i chce uniknąć burd na stadionie w Neapolu.
W ciągu ostatnich dwóch lat z okazji ponad 300 meczów serie A, B i C byli ranni, w szpitalach wylądowało 362 kibiców i niemal 600 policjantów. Aresztowano 670 osób, a skazano ponad dwa tysiące. Zakaz stadionowy obowiązuje ponad 1700 fanów.
Źródło: Rzeczpospolita
http://pl.youtube.com/watch?v=xVczsnRuOyg
1500 fanów Napoli udało się do Rzymu na mecz swojej drużyny z AS Roma porwanym pociągiem, którego obsługa została sterroryzowana
Fani Romy i Napoli nienawidzą się do tego stopnia, że od lat mecze wyjazdowe tych drużyn odbywają się bez udziału kibiców gości. W tym roku jednak badające poziom nienawiści obserwatorium przy MSW złożone z policjantów i futbolowych ekspertów postanowiło dać fanom Napoli szansę rehabilitacji.
Kolej do niedzielnego składu intercity Neapol r11; Turyn przez Rzym doczepiła cztery wagony, do których grzecznie wsiadło 500 legitymujących się biletami kibiców. Jednak w chwilę później kordon licznie zgromadzonej na dworcu w Neapolu policji przerwała grupa tysiąca fanów (bez biletów), którzy sterroryzowali wszystkich pasażerów w pozostałych jedenastu wagonach zmuszając ich do opuszczenia pociągu. Po dwóch godzinach targów kolej i policja ustąpiły. Pociąg z kibicami ruszył, a ci, najwyraźniej zirytowani, że spóźnią się na rozpoczynający się o 15.00 mecz, rozpoczęli demolkę. Pociąg zatrzymywał się trzy razy w szczerym polu, bo ktoś pociągał za hamulec bezpieczeństwa. Pobito pięciu kolejarzy. Gdy pociąg wjechał na rzymską stację Termini, jedenaście wagonów było totalnie zdewastowanych, a szkody oszacowano na pół miliona euro. Mimo to chuligani zamiast do aresztu przewiezieni zostali autobusami na Stadion Olimpijski, gdzie obejrzeli drugą połowę meczu odpalając przy okazji zabronione na włoskich stadionach petardy i race. Po meczu policja odprowadziła fanów na dworzec Termini, gdzie znów doszło do awantur.
Minister spraw wewnętrznych zwołał w tej sprawie nadzwyczajne posiedzenie z udziałem policji i sił zbrojnych zapowiadając, że nie chce na nim widzieć działaczy piłkarskich ani tym bardziej przedstawicieli klubów kibica. Można oczekiwać surowych sankcji, a fani Napoli z pewnością przez długie lata będą mogli oglądać wyjazdowe mecze swoich drużyn wyłącznie w telewizji. W całej sprawie dziwi bierność policji, bo aresztowano zaledwie pięć osób, w tym dwóch rzymian. Jeden miał w plecaku młotek, a drugi siekierę. Policja zapowiada liczne aresztowania na podstawie zapisu kamer na dworcach w Neapolu i w Rzymie.
Prezesa Napoli stwierdził, że winę ponosi kolej i policja, bo wypuściły pociąg z Neapolu ze znacznym opóźnieniem. Dla wszystkich jest jednak jasne, że prezes De Laurentiis, który podziękował swoim kibicom, że dotarli na Stadion Olimpijski rmimo stworzonych im przeszkódr1;, po prostu boi się neapolitańskich chuliganów i chce uniknąć burd na stadionie w Neapolu.
W ciągu ostatnich dwóch lat z okazji ponad 300 meczów serie A, B i C byli ranni, w szpitalach wylądowało 362 kibiców i niemal 600 policjantów. Aresztowano 670 osób, a skazano ponad dwa tysiące. Zakaz stadionowy obowiązuje ponad 1700 fanów.
Źródło: Rzeczpospolita
http://pl.youtube.com/watch?v=xVczsnRuOyg
-
No to "bandziory "
się popisali......Brawo dla włoskiej policji a największe Brawa dla pana De Laurentiisa za szczególną elokwencje.......
Co do poglądów plitycznych to napewno nie interesują mnie te ani komunistyczne ,ani faszystowskie, ani nazistowskie i nie ineteresuje mnie jakie mają kibice Interu tylko jak tu juz ktos ładnie napisał interesuje mnie Inter i on sie dla mnie liczy!!!!!!!!!

Co do poglądów plitycznych to napewno nie interesują mnie te ani komunistyczne ,ani faszystowskie, ani nazistowskie i nie ineteresuje mnie jakie mają kibice Interu tylko jak tu juz ktos ładnie napisał interesuje mnie Inter i on sie dla mnie liczy!!!!!!!!!
-
Kibice AC Milan w telewizorach obejrzą mecz z Genuą. Z kolei fani Fiorentiny nie pojadą do Neapolu na mecz z Napoli, które z powodu zamieszek w Rzymie zostało ukarane całosezonowym zakazem organizowania wyjazdów dla fanów. Przypomnijmy, że ponad tysiąc kibiców klubu Napoli na stacji w swym mieście opanowało w niedzielę pociąg jadący do Rzymu terroryzując pasażerów oraz załogę. Czterech kolejarzy zostało rannych.
Casms nie wyklucza, że również kibice innych klubów nie będą mogli jeździć na mecze wyjazdowe. Organ odpowiedzialny za monitorowanie i przeciwdziałanie ewentualnym burdom zastanawia się także, czy pozwolić na przyjazd gruzińskich fanów na mecz ich reprezentacji z Włochami, w ramach eliminacji do MŚ 2010.
W środę komendant policji w Neapolu zasugerował, że za zamieszkami w ostatniej kolejce mogła stać tamtejsza mafia - kamorra. Media podkreślają, że to, co stało się między Neapolem a Rzymem to kolejny przykład bezkarności tak zwanych ultras i bezradności sił porządkowych. Na podstawie nagrań telewizyjnych policja stara się zidentyfikować najbardziej agresywnych uczestników zajść. Mają oni otrzymać dwuletni zakaz wstępu na stadiony i prawdopodobnie zarzuty udziału w zorganizowanych grupach przestępczych.
Szef policji w Neapolu Antonino Puglisi powiedział w wywiadzie dla agencji Ansa: -pracujemy nad hipotezą, według której mafia przeniknęła do band, odpowiedzialnych za tę przemoc. Zapewnił, że policja ma dowody na powiązania między neapolitańskimi kibicami a gangami kamorry.
To nie jest ostatni przypadek, kiedy we Włoszech dochodzi do przykrych wydarzeń z udziałem chuliganów. W lutym podczas sycylijskich derbów Catania - Palermo zastrzelono policjanta Filippo Racitiego. Z kolei we wrześniu zeszłego roku policjant zastrzelił jednego z kibiców Lazio.
http://www.sport.pl/pilka/1,65043,56569 ... ilanu.html
Casms nie wyklucza, że również kibice innych klubów nie będą mogli jeździć na mecze wyjazdowe. Organ odpowiedzialny za monitorowanie i przeciwdziałanie ewentualnym burdom zastanawia się także, czy pozwolić na przyjazd gruzińskich fanów na mecz ich reprezentacji z Włochami, w ramach eliminacji do MŚ 2010.
W środę komendant policji w Neapolu zasugerował, że za zamieszkami w ostatniej kolejce mogła stać tamtejsza mafia - kamorra. Media podkreślają, że to, co stało się między Neapolem a Rzymem to kolejny przykład bezkarności tak zwanych ultras i bezradności sił porządkowych. Na podstawie nagrań telewizyjnych policja stara się zidentyfikować najbardziej agresywnych uczestników zajść. Mają oni otrzymać dwuletni zakaz wstępu na stadiony i prawdopodobnie zarzuty udziału w zorganizowanych grupach przestępczych.
Szef policji w Neapolu Antonino Puglisi powiedział w wywiadzie dla agencji Ansa: -pracujemy nad hipotezą, według której mafia przeniknęła do band, odpowiedzialnych za tę przemoc. Zapewnił, że policja ma dowody na powiązania między neapolitańskimi kibicami a gangami kamorry.
To nie jest ostatni przypadek, kiedy we Włoszech dochodzi do przykrych wydarzeń z udziałem chuliganów. W lutym podczas sycylijskich derbów Catania - Palermo zastrzelono policjanta Filippo Racitiego. Z kolei we wrześniu zeszłego roku policjant zastrzelił jednego z kibiców Lazio.
http://www.sport.pl/pilka/1,65043,56569 ... ilanu.html

-
Przepraszam za post pod postem ale nie mogę edytować!
http://kibice.net/news/553-Policjant_za ... bledu.htmlW listopadzie 2007 roku na autostradzie w Rzymie policjant zastrzelił kibica Lazio. Jego rodzina na przeprosiny musiała czekać prawie rok.
Policjant Luigi Spaccarotella interweniował podczas bójki pomiędzy kibicami Lazio i Romy. Interweniował jednak na tyle niefortunnie, że kula wystrzelona z jego pistoletu śmiertelnie zraniła jednego z kibiców. Po tym zdarzeniu we Włoszech wybuchła medialna burza. Prasa w Italii zgodnie uznała, że tragedii można było uniknąć.
Jednak funkcjonariusz dopiero po dziesięciu miesiącach przyznał się do błędu. - Mam nadzieję, że pewnego dnia będzie mi dane otrzymać rozgrzeszenie. Boję się jednak, że to nigdy nie będzie możliwe - powiedział policjant.
Dodał, że chciałby się spotkać z członkami rodziny zabitego. - Wiem, że to będzie bardzo trudne. Rozumiem ich ból, sam nie wiem, co zrobiłbym na ich miejscu - wyznał.
Tymczasem brat zabitego kibica Lazio już zdążył odnieść się do słów policjanta. Stwierdził, że nie wierzy w szczerość jego wyznań. - Przez tyle miesięcy nie doczekaliśmy się przeprosin, ani osobistych, ani nawet za pośrednictwem telewizji - powiedział.

-
http://pl.youtube.com/watch?v=Th147o0JX ... ted=1 <--- to są prawdziwi kibice. A nie jacyś pseudo kibole którzy myślą, że jak zniszczą stacje itp. to są najlepsi. Piłka nożna polega też na opanowaniu swych emocji to sie dotyczy nie tylko zawodników ale i kibiców Na szczęście my takich wpadek wielu nie mieliśmy;) ForZa InTeR

Ostatnio zmieniony 18 paź 2008, 16:54 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
ONLY AND FOREVER FORZA INTER
-
Dwoje ludzi zginęło i ponad 20 zostało rannych w wypadku autokaru, do którego doszło regionie Valle d’Aosta, w północnych Włoszech. W autokarze znajdowali się sympatycy Juventusu, którzy zmierzali do Turynu na mecz trzeciej kolejki Champions League z Realem Madryt. Spotkanie zostanie poprzedzone minutą ciszy.
Do wypadku doszło w miejscowości Etroubles, kiedy autokar wyjeżdżając z jednego z zakrętów uderzył w budynek. W autokarze znajdowali się fani Juventusu z Renens, niedaleko Lozanny, w Szwajcarii. W wypadku zginął prawdopodobnie jeden z kierowców oraz kibic.
Według relacji uczestników, co wydaje się potwierdzać dochodzenie prowadzone przez policję, przyczyną wypadku była awaria układ hamulcowego, do której doszło w skutek zbyt szybkiej jazdy i gwałtownego hamowania. "Kierowca jechał zdecydowanie za szybko. Czułem, że ten autokar nie jest zbyt dobrze przygotowany do jazdy. Jeden z pasażerów prosił nawet kierowcę, aby zachował ostrożność" – opowiada jeden z kibiców.
Pomoc wezwali świadkowie wypadku. "Usłyszałam szum i przerażający trzask. Kiedy przebiegłam na drugą stronę ulicy ujrzałam czterech, może pięciu mężczyzn leżących na jezdni, którzy wylecieli z autokaru przez szyby" – relacjonuje mieszkająca nieopodal miejsca tragedii kobieta.
"Prawdopodobnie była to przyczyna niesprawnych hamulców. Świadczyć o tym może chociażby ponad 20 metrowe ślady po nieudanym hamowaniu" – stwierdził Guido Di Vita, komendant karabinierów z regionu Valle d’Aosta.
Na oficjalnej stronie Juventusu pojawiły się kondolencję dla rodzin zmarłych ze strony przedstawicieli Starej Damy. Mecz z Realem poprzedzi minuta ciszy, a piłkarze Bianconerich wystąpią w nim z czarnymi opaskami na ramionach.