Domowe nagłośnienie

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
ForzaeDi

Domowe nagłośnienie

Post autor: ForzaeDi »

Słuchajcie mam mały problem. Chodzi o to, że kupiłem 2 pary kolumn, jedne to Altus 140 a drugie to Diora ZGC 70-8-904 90 W i do tego wszystkiego żeby mi to grało muszę kupić wzmacniacz bądź amplituner. Jak ktoś się zna dobrze na tych sprawach itd, to proszę o pomoc co najlepiej do takiego zestawu kupić.
Dzięki :P
PioterTT

Odp: Domowe nagłośnienie

Post autor: PioterTT »

Jesli o takie sprawy chodzi polecam forum elektroda gdyz jest to naprawde giganczyna skarbnica wiedzy + chlopaki tam dosc otwarci sa na pomoc nowym albo dopiero zarejestrowanym o czym przekonalem sie kilkakrotnie bo jestem kompletnie zielony w kwestii elektorniki :D

:inter:
MiRas.
Kontakt:

Post autor: MiRas. »

Ty chcesz tym chatę rozsadzić? :)

Wzmachol, 4 kanały, po 100W na kanał, bo mniemam, ze jeden głośnik Tonsil Altus w Twojej wersji ma 100W moc w RMSach. Miło by było, gdybyś podał impedancję tych głośników, Altusy mają chyba 8 Ohmów, nie wiem jak jest z tym Diorami. Tak więc w ciemno podaje, ze impedancja wyjsciowa każdego kanału powinna mieć 8 ohm.

Na Twoim miejscu sam bym sobie poskładał takie cacko :D :D

Obrazek

Ewentualnie wzmacniacz samochodowy, jakiegoś RaveLanda, jedyna wada wówczas jest taka, ze musiałbyś mieć osobne zasilanie do wzmacniacza (na 12V) i osobne do głośników.

... a tak idąc już całkiem na łatwiznę nie mając nic oprócz kasy to kup sobie coś w stylu Pioneer VSX-918V-S. Wypasiony Amplituner, 130W na kanał i 5 kanałów, także policz sobie jaką to może dać moc. Tylko ostrzegam... to nie będzie tania zabawka... ;) I naprawdę... tym sprzętem możesz działać dużo, po 100W na jednej kolumnie to jest tzw. łechtaczka na sąsiadów.
Ostatnio zmieniony 2 lut 2010, 16:22 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Który chce jak zwykle wyładować swą...
Frustrację, która spowodowana jest tym, że...
Z definicji fani turyńskiej babci takie cechy wykazują...
To dla swojego dobra... wyjdź stąd...
Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
ForzaeDi

Altusy jak i Diory mają impedancję 8 OHM.
Efektywność Altusów to około 92 dB zaś Dior to około 90 dB.
Właśnie chodzi o to że na wzmacniacz mogę wydać max do 350 zł. Dość fajną Yamahę znalazłem, na kanał ma po 75W RMS.
Tylko że nie wiem czy ją kupować czy co więc dlatego napisałem tu do Was.
Wiesz MirRas, jak bym siedział w elektronice i bym się faktycznie na tym znał to może i bym sam sobie takie cosik poskładał jak pokazałeś, ale nie widzę siebie za bardzo żebym się nawet zabierał do tego typu rzeczy :P
Ostatnio zmieniony 2 lut 2010, 17:16 przez ForzaeDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Raffal

Post autor: Raffal »

nie słuchaj Mirka :P on sie zna na energoprzekształtnikach a tu chciał zaszpanować :P

obecnie produkcja elektroniki w skali domowej typu wzmacniacz itd nie ma sensu :) No chyba ze z pasji
ja naprzykład bede robił wzmacniacz samochodowy :P (taki zebym mogl telefon podlaczyc:)

Pamietaj swoja droga ze te 100 W to sciema :P choc altusow zazdroszcze:)
MiRas.
Kontakt:

Dość fajną Yamahę znalazłem, na kanał ma po 75W RMS.
Możesz kupić, ale nie wykorzystasz w pełni mocy głośników. Wzmacniacz będzie osiągał szczyt mocy, a kolumny będą grały na 3/4 gwizdka. Ale przynajmniej wiesz, że jak podasz mu na głośniki taką moc to ich nie puścisz z dymem. ;) Skoro w domu nie robisz dyskoteki to taki wzmachol nawet się nada ;)

obecnie produkcja elektroniki w skali domowej typu wzmacniacz itd nie ma sensu
Dlaczego nie ma sensu? Wzmacniacz 2 x 50W RMS na kanał do samochodu w produkcji domowej wyjdzie Cię ok 50 zł.  Co nie jest dużo w porównaniu, a ile frajdy? ;)

A wzmacniacz samochodowy, żeby podłaczyć telefon? :P A po co Ci ten telefon? ;P Jesli chcesz by Ci leciała muzyka z telefonu, to nie lepiej się telefon podpiąć pod głowicę radia na kasete? :P Praktycznie zerowe straty mocy są wtedy ;)

Oczywiście, że w warunkach domowych telewizora nie poskładasz ;)
Pamietaj swoja droga ze te 100 W to sciema
Jesli moc jest podana w wartości RMS to nie jest to ściema, gdyby była to moc PMPO, czyli moc zależna od stałej ładowania i pojemności kondensatora (zmieniając pojemność kondensatora możesz zmienić "moc"...  :lol: czyli chwyt marketingowy, na który nabiera się wielu "znawców" CarAudio :p ) to ... to też byłaby to ściema, a jeśli była by to prawda to ja nie chce widzieć wartości skutecznej tej mocy, bo wówczas gdyby rzeczywiście on miał 100W PMPO na jednej kolumnie, to na RMS miałby wówczas ~33W, co jest jak na kolumnę jest mizernym wyczynem. Tyle to mają głośniki w komputerach, lub seryjne głośniki w maluchu ;P
Ostatnio zmieniony 2 lut 2010, 19:09 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
Raffal

★ Krwawy eM. ★ pisze:
A wzmacniacz samochodowy, żeby podłaczyć telefon? :P A po co Ci ten telefon? ;P
tyle ze to jest ta frajda z stworzenia czegos :) Ale takie zabawy to po sesji :P
MiRas.
Kontakt:

tyle ze to jest ta frajda z stworzenia czegos Uśmiech Ale takie zabawy to po sesji  :P
Pamiętaj o schemacie dla mnie :!:

W ogóle polecam Ci książkę: "Zasilacze  urządzeń elektronicznych" Joseph J. Carr. Jest tam pełno fajnych i praktycznych rozwiązań, może Ci się przydać ;)

A po sesji to może wreszcie z leżącego mi ATXa zrobię jakiś zasilacz z regulowaną wartością napięcia od 0 - 30V i z regulowaną częstotliwością, ale do 1 kHz (kumple na dyplomówce robią falownik na magiczne 13,54 MHz.. zbliżysz rękę do tego falownika i Ci się wszystko sypie, bo za duże zakłócenia, już im współczuję  :P :-D )
Ostatnio zmieniony 2 lut 2010, 19:41 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
Raffal

u mnie rozebrany zasilacz lezy od misiaca i czeka na modyfikacje :P

ale mi wydaje sie ze bede robil z jakiegos gotowego schematu :) Kiedys na elektrodzie znalazlem cos ciekawego ale juz nie pamietam tego :) Zreszta po sieci  pełno tego :) trzeba znalesc , zasymulować i brać sie do roboty ale.... po sesji :)
swoja droga ... juz mam jej dosc :/......Piatek napedy ....aaaaaaaaa :P
MiRas.
Kontakt:

Raffal pisze: u mnie rozebrany zasilacz lezy od misiaca i czeka na modyfikacje :P
U mnie jak chodzisz po pokoju to musisz uważać, by Cie dywan nie pieprznął :P Zasilacze, kable mierniki.. wszystko ;D
ale mi wydaje sie ze bede robil z jakiegos gotowego schematu :) Kiedys na elektrodzie znalazlem cos ciekawego ale juz nie pamietam tego :) Zreszta po sieci  pełno tego :) trzeba znalesc , zasymulować i brać sie do roboty ale.... po sesji :)
swoja droga ... juz mam jej dosc :/......Piatek napedy ....aaaaaaaaa :P
Ale wiesz jak to jest z symulacjami... ;) Nie do końca im ufam, nawet Spice'owi. Ale jak się nie ma oscyloskopu, a chcesz sprawdzić przebieg na wyjściu, to oprócz Workbencha, Spice czy nawet Altium Designera (podobno symulacje są tam możliwe, nie wiem jak... ;P btw. ten program jest wypasiony, nawet możesz projekt płytki PCB w 3D zobaczyć ;D ) to nie masz innej opcji ;)

Napędy są prostsze od samych maszyn ... przynajmniej dla mnie ;P Bo tam multum energoelektroniki jest ;D I wchodzą w grę rzeczy mechaniczne, przekładnie, a tego na maszynach nie ma (przynajmniej ja nie miałem ;P). Sterowania napędów przekształtnikowych, czy też Automatyki napędów przekształtnikowych... to jest dopiero fajna sprawa ;D

P.S. Przydasz mi się do MatLaba ;P
Obrazek

Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
ForzaeDi

A no u mnie trochę sytuacja się pozmieniała, sprzedałem te Altusy 140 co miałem i w zamian nich kupiłem 2 pary Altusów 200 i teraz mam właśnie je i te Diory co mi zostały. Może ktoś jest zainteresowany kupnem tych Dior ZGC 70-8-904 90 W ? Jak tak to na PW odpowiem na wszystkie pytania, prześle foto jak trzeba będzie itd.
ODPOWIEDZ