Dlaczego piłka nożna jest jednym z najpopularniejszych sportów na świecie?
-
Castellazzi
- Kontakt:
Dlaczego piłka nożna jest jednym z najpopularniejszych sportów na świecie?
Witam, w tym roku szkolnym będę miał za zadanie wykonać projekt edukacyjny. Jest to kolejny wymysł ministerstwa, wprowadzony w tamtym roku i jeśli nie wykonam owego projektu nie zdam do następnej klasy, a ocena którą za niego dostanę będzie umieszczona na świadectwie.
Temat mojego projektu brzmi: Dlaczego piłka nożna jest jednym z najpopularniejszych sportów na świecie?
Moim pierwszym zadaniem jest znalezienie 10 argumentów, potwierdzających popularność futbolu.
Do tej pory wymyśliłem / znalazłem ich tylko 6 i zwracam się właśnie z prośbą do kibiców Interu o podsunięcie mi jakiś innych dowodów na ten temat.
Oto zgromadzone dotąd argumenty:
1. łatwa dostępnośc - w większości większych miast w Europie i na świecie, funkcjonują różne kluby piłkarskie
2. Piłka nożna to sposób na zarabianie pieniędzy – wspaniałe stadiony i silne kluby piłkarskie, przyciągają bogatych inwestorów z Azji.
3. Piłka nożna nie jest wymagająca jeśli chodzi o jej uprawianie. Wystarczy piłka, bramka i kawałek boiska
4. Mimo, iż jest to sport prosty do zrozumienia, wiążą się z nim emocje, podniecenie, zdenerwowanie i ciekawość.
5. Na dużym boisku, najlepsi gracze potrafią stworzyć wspaniałe widowisko, co dodaje urody tej dyscyplinie sportu.
6. Piłka nożna zapewnia poczucie wspólnoty i przynależności do grupy kibiców. Pozwala ona identyfikować się z gwiazdami futbolu i uczestniczyć w wielu wydarzeniach.
7.
8.
9.
10.
Z góry dziękuję i czekam na jakieś sensowne odpowiedzi!
Temat mojego projektu brzmi: Dlaczego piłka nożna jest jednym z najpopularniejszych sportów na świecie?
Moim pierwszym zadaniem jest znalezienie 10 argumentów, potwierdzających popularność futbolu.
Do tej pory wymyśliłem / znalazłem ich tylko 6 i zwracam się właśnie z prośbą do kibiców Interu o podsunięcie mi jakiś innych dowodów na ten temat.
Oto zgromadzone dotąd argumenty:
1. łatwa dostępnośc - w większości większych miast w Europie i na świecie, funkcjonują różne kluby piłkarskie
2. Piłka nożna to sposób na zarabianie pieniędzy – wspaniałe stadiony i silne kluby piłkarskie, przyciągają bogatych inwestorów z Azji.
3. Piłka nożna nie jest wymagająca jeśli chodzi o jej uprawianie. Wystarczy piłka, bramka i kawałek boiska
4. Mimo, iż jest to sport prosty do zrozumienia, wiążą się z nim emocje, podniecenie, zdenerwowanie i ciekawość.
5. Na dużym boisku, najlepsi gracze potrafią stworzyć wspaniałe widowisko, co dodaje urody tej dyscyplinie sportu.
6. Piłka nożna zapewnia poczucie wspólnoty i przynależności do grupy kibiców. Pozwala ona identyfikować się z gwiazdami futbolu i uczestniczyć w wielu wydarzeniach.
7.
8.
9.
10.
Z góry dziękuję i czekam na jakieś sensowne odpowiedzi!
-
fudalik1995
Odp: Dlaczego piłka nożna jest jednym z najpopularniejszych sportów na świecie?
Piłka nożna to coś więcej niż sport ? Jednoczy ludzi ? Uczy braterstwa ?
Nie wiem
Nie wiem
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, 13:36 przez fudalik1995, łącznie zmieniany 1 raz.
-
lena182
7. a) zainteresowanie piłką nożną jest częściowo przekazywane z pokolenia na pokolenie...pierwszy mecz oglądasz z dziadkiem a potem już radzisz sobie sam.
b) skoro ludzie chętnie oglądali mecze piłkę nożną 20 lat temu to teraz będą oglądać ja z równie wielkim jak nie większym zainteresowaniem.
c) jest to sport który najszybciej w europie (jak i na świecie) zdobył olbrzymią, MASOWĄ popularność i teraz innym dyscyplinom jest ciężko odebrać pałeczkę pierwszeństwa... a w krajach takich jak Chiny Japonia czy USA gdzie za sztandarowe uważa się inne dyscypliny, piłka nożna zdobywa coraz większe uznanie ponieważ daje możliwość rywalizacji przed większą publicznością...
d) w krajach biednych, krajach trzeciego świata (afrykańskich), czy w krajach z dużym odsetkiem biedoty (Brazylia, Argentyna, Kolumbia i reszta) jest to sposób dla młodych aby dość do sławy pieniędzy i lepszego bytu dla siebie i bliskich. a wielkie imprezy piłkarskie z udziałem klubów i reprezentacji tych krajów są traktowane prawie jak święta narodowe... fanatyzm kibiców
takie coś mi do głowy przyszło... może to podsunie Ci też jakąś myśl
b) skoro ludzie chętnie oglądali mecze piłkę nożną 20 lat temu to teraz będą oglądać ja z równie wielkim jak nie większym zainteresowaniem.
c) jest to sport który najszybciej w europie (jak i na świecie) zdobył olbrzymią, MASOWĄ popularność i teraz innym dyscyplinom jest ciężko odebrać pałeczkę pierwszeństwa... a w krajach takich jak Chiny Japonia czy USA gdzie za sztandarowe uważa się inne dyscypliny, piłka nożna zdobywa coraz większe uznanie ponieważ daje możliwość rywalizacji przed większą publicznością...
d) w krajach biednych, krajach trzeciego świata (afrykańskich), czy w krajach z dużym odsetkiem biedoty (Brazylia, Argentyna, Kolumbia i reszta) jest to sposób dla młodych aby dość do sławy pieniędzy i lepszego bytu dla siebie i bliskich. a wielkie imprezy piłkarskie z udziałem klubów i reprezentacji tych krajów są traktowane prawie jak święta narodowe... fanatyzm kibiców
takie coś mi do głowy przyszło... może to podsunie Ci też jakąś myśl

-
Dominho
Uczy współpracy, rywalizacji. Dla kibiców odskocznia od codzienności, a dla niektórych nawet sens życia.
Io non rubo il campionato ed in serie B non son mai stato
FORZA NERAZZURRI
FORZA NERAZZURRI
-
Kubus
też będe robil ten projekt ... ale na tak fajny temat nie trafiłem 
Tak jak Dominho powiedzial uczy rywalizacji, współpracy w jeden drużynie, oraz że kolor skóry nie ma znaczenia
tak sobie pomyślałem jeszcze chęć rywalizacji również wsród kibiców(nie chodzi mi o ustawki
), jeżeli raz przyjdziesz na mecz pójdziesz i kolejne razy, a derby to okazja aby się zaprezentować na trybunach, i pokazać kto jest lepszy na boisku.
Tak jak Dominho powiedzial uczy rywalizacji, współpracy w jeden drużynie, oraz że kolor skóry nie ma znaczenia
tak sobie pomyślałem jeszcze chęć rywalizacji również wsród kibiców(nie chodzi mi o ustawki
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, 14:39 przez Kubus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Castellazzi
- Kontakt:
Te trzy propozycje to wydaje mi się stwierdzeniem, a nie udokumentowaniem. Ja potrzebuję argumentów dlaczego ten sport jest aż tak popularny?lena182 pisze: 7. a) zainteresowanie piłką nożną jest częściowo przekazywane z pokolenia na pokolenie...pierwszy mecz oglądasz z dziadkiem a potem już radzisz sobie sam.
Ten ostatni argument bardzo mi podpasował, dlatego bardzo dziękuję.
Ps. Kubuś, u mnie było tak, że nauczyciele podawali tematy i było ich około 50, a potem musieliśmy podawać który temat chcemy i zgłosić się do odpowiedniego nauczyciela
-
Gunnar
- Kontakt:
Ach te reformy... dobrze, że jestem ostatnim rocznikiem bez tego 

-
Kubus
To ci powiem że macie świetnie, u nas na tablicy z ogłoszeniami wiszą 4 kartki i przykładowoCastellazzi pisze: Ps. Kubuś, u mnie było tak, że nauczyciele podawali tematy i było ich około 50, a potem musieliśmy podawać który temat chcemy i zgłosić się do odpowiedniego nauczyciela![]()
Pan Kowalski WF :
(3 propozycje)
Pani Mądrzyk Historia :
(3 propozycje)
No i to na tyle, a jeszcze ci powiem że są tak beznadziejne tematy, chyba jedeny który wydaje się fajniejszy to z WOS'u "Społeczne grupy młodzieżowe" reszta taka nuda że szok
PS: O "małej maturze" lepiej nie wspominajmy Castellazzi co nie ?
-
forzaragazzi
Kapitan Tsubasa dał odpowiedź na to pytanie
(05:20)
http://www.youtube.com/watch?v=XdXtdwsX ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=XdXtdwsX ... re=related
-
Adriano_forever
Boże do jakiej wy szkoły chodzicie, że jakieś projekty macie robić i jak nie zrobicie go to nie zdajecie? Patologia...
http://besty.pl/190320
Lepiej jest być pokonanym niż być fanem Milanu. - Nicola Berti
-
Kubus
Robią to wszystkie gimnazja w kraju, tak mi sie przynajmniej wydaje więc mordeńka w kubełek mfófkojadAdriano_forever pisze: Boże do jakiej wy szkoły chodzicie, że jakieś projekty macie robić i jak nie zrobicie go to nie zdajecie? Patologia...
-
Gunnar
- Kontakt:
Tak, muszą to robić wszyscy od rocznika 96 bo to jakaś reforma minister Hall :I

-
Adriano_forever
Aaa gimnazja. To już dawno za mna te lata. I właśnie oto kolejny moment kiedy się staro poczułemKubuś:) pisze:Robią to wszystkie gimnazja w kraju, tak mi sie przynajmniej wydaje więc mordeńka w kubełek mfófkojadAdriano_forever pisze: Boże do jakiej wy szkoły chodzicie, że jakieś projekty macie robić i jak nie zrobicie go to nie zdajecie? Patologia...
http://besty.pl/190320![]()
Lepiej jest być pokonanym niż być fanem Milanu. - Nicola Berti
-
Lamatico
- Kontakt:
Podobne odczucie miałem:DAdriano_forever pisze: Aaa gimnazja. To już dawno za mna te lata. I właśnie oto kolejny moment kiedy się staro poczułem![]()
Nie jest to głupie. Młodzież od początku nauczy się robienia projektów, planowania i układania w spójną całość planów działań. Przyda się to na pewno, jeśli ktoś wybiera się później do technikum i na studia techniczne. Dobry krok ministerstwa.
Sorrrry Luca za OffTopic