Wasza 11 wszech czasów.

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
Alvaro 8
Kontakt:

Wasza 11 wszech czasów.

Post autor: Alvaro 8 »

Wzorem Piłki Nożnej Plus w której w każdym numerze jakaś znana osoba podaje swoją 11 wszech czasów, proponuję identyczną zabawę na naszym forum. Każdy montuję z krótkim uzasadnieniem, swój własny, autorski skład złożony z zawodników, którzy podczas jego kibicowskiej przygody z futbolem zrobili na nim największe wrażenie, których najbardziej podziwia i ceni, bądź po prostu lubi. Wybieramy też jednego zawodnika i drużynę. Mam tylko nadzieję że podobny temat nie istnieje :-)

Najlepszy piłkarz: Zinedine Zidane - Piłkarski geniusz. Zawodnik kompletny. Znakomity przegląd pola, nienaganna technika użytkowa, rzuty wolne, drybling i jego klasyczna ruleta, uderzenie z dystansu on miał to wszystko. Do tego niczym nie przypominał współczesnych gwiazdorów. Rozgłos zapewniał sobie tym co robił na boisku. Miał charakter i nie unikał czasami nawet brutalnej gry (liczne czerwone kartki). Nawet jego pożegnanie z piłką, było na swój sposób niezwykłe i tylko podkreśla jego wyjątkowość. Z całym szacunkiem dla naszego kochanego Matrixa, ale moim zdaniem to Zizou pokazał wtedy "jaja".

Najlepsza drużyna: FC Barcelona Guardioli - Ciężko mi przypomnieć sobie drużynę, która budziła by swoją postawą, aż tyle emocji. Można mówić wiele o współczesnej Barcelonie, ale nie sposób odmówić im tego iż grają po prostu pięknie. Do tego są bardzo skuteczni i z ogromną regularnością wzbogacają się o kolejne trofea. Stali się swego rodzaju wzorem dla innych drużyn. Wyprzedzili epokę. Mimo to w tym okresie świetności Blaugrany znalazł się jeden zespół, który potrafił ich zastopować i jestem niesamowicie dumny że był to właśnie Mój Inter:D

Bramkarz: Iker Casillas - Lata mijają, skład Królewskich zmienia się regularnie, a Hiszpan jak trwał na bramce Realu, tak trwa nadal i nie zanosi się na rychłą zmianę tego stanu rzeczy. Casillas nie daje bowiem ku temu najmniejszych powodów. Nadal jest fenomenalny. Ciężko mi przypomnieć sobie jakąś większa ilość jego fatalnych błędów. Pewniak!

Prawy obrońca: Javier Zanetti - Mimo, iż Il Capitano nie jest "rasowym" prawym obrońcom to jednak nie mogło zabraknąć go w mojej 11. Zresztą gdzie by go nie wystawić to i tak dzięki swojej solidności i pracowitości zaliczałby się do światowej czołówki:D I do tego te rajdy...:D

Środkowi obrońcy: Lucio i Paolo Maldini - Z obsadą tej pozycji miałem największy problem. Nie dlatego że brakowało mi kandydatów, tych bowiem był, aż nadmiar, ale po prostu nie było dwójki, która zdecydowanie wybijała by się w mojej pamięci. Ostatecznie wybór padł na duet brazylijsko-włoski. Lucio szczególnie za lata w Bayernie i te jego niesamowite wypady:D Maldini równie dobry na środku jak i na lewej obronie. W dodatku legenda.

Lewy obrońca: Roberto Carlos - Akurat ta pozycja jest zdominowana przez jednego zawodnika. Niedościgniony wzór. O tym jak był dobry był Brazylijczyk niech świadczy fakt że po jego odejściu do tej pory nie doczekaliśmy się kogoś, kto mógłby się z nim równać. I do tego ten atom w lewej nodze!

Defensywny pomocnik: Cloude Makelele - Na boisku niemal niewidoczny. Odpowiedzialny wyłącznie za czarną robotę. Jednak niezbędny i nieoceniony w każdej drużynie w jakiej grał. W Madrycie w pewnym momencie pomyślano inaczej jednak szybko okazało się że był to błąd.

Rozgrywający:Zinedine Zidane - Uzasadnienie powyżej.

Prawy pomocnik: Ronaldinho - Mimo że na szczycie był stosunkowo krótko, to wyróżniam go za entuzjazm i powiew świeżości jaki wniósł do światowej piłki. Wiecznie uśmiechnięty, bawił się piłką, przy okazji ośmieszając rywali, a kibiców doprowadzając do ekstazy swoimi sztuczkami.

Lewy pomocnik:Alvaro Recoba - W tym gronie może się poszczycić zdecydowanie najmniejszą sławą i sukcesami. Przyznaje był to wybór absolutnie sentymentalny. Jednak kto wie czy gdyby nie wieczne kontuzje i zwyczajne lenistwo Urugwajczyka, to nie dorównałby przynajmniej "kolegom z drużyny". FORZA El Chino :szal:

Napastnik: Ronaldo - Ronaldo jest tylko jeden!! Obecny zachwyt nad Messim i CR jest niczym w porównaniu do tego co działo się w czasach świetności Il Fenomeno. Napastnik kompletny. Miał wszystko co powinno charakteryzować łowcę goli. Nie raz upadał jednak potrafił się podnieść i zachwycić świat. Szkoda że końcowy okres jego kariery wyglądał tak, a nie inaczej. Wracaj do zdrowia Ronni!

Napastnik: Lionel Messi - Jego przeciwnicy wypominają mu głównie słabość w reprezentacji. Racja zdecydowanie łatwiej jest grać mu i zachwycać w Barcelonie, gdzie do pomocy ma innych geniuszy. Mnie jednak urzeka swoimi umiejętnościami. Gra pięknie, czasem aż szkoda tych obrońców których mija z dziecinną łatwością. Przy tym cały czas wydaje się być tym samym małym brzydalem z tłustymi włosami co na początku kariery. A Mistrzostwo Świata jeszcze zdobędzie jestem tego pewien.

Trener: Jose Mourinho - Jestem świadomy że takiemu zespołowi ciężko było by coś osiągnąć. Z prostej przyczyny - brak zbilansowania między obroną, a atakiem. Tak wielka ilość fantazji z przodu to jednak nic dobrego:D Miło jest jednak widzieć ich razem chociaż "na papierze". Jedynym, który mógłby przemówić im do rozsądku i porwać za sobą wydaje mi się być The Special One. Trenerski geniusz, mimo swojej arogancji i pewności siebie uwielbiany przez tysiące kibiców. Przy tym znakomity strateg i motywator. Jose wróć hahaha :-D  
Ostatnio zmieniony 7 sty 2012, 19:52 przez Alvaro 8, łącznie zmieniany 1 raz.
sampam

Odp: Wasza 11 wszech czasów.

Post autor: sampam »

Najlepszy pilkarz: Edison Arantes do Nascimento - najlepszy strzelec najlepszej na swiecie druzyny, czyli Brazylii. 3-krotny zdobywca MŚ, jako 17-latek brylowal juz w wielkiej pilce. Niekwestionowany nr 1 XX-wiecznego futbolu.
Najlepsza druzyna: Zbyt wiele mam na mysli, zeby szczegolnie tylko jedna wyroznic.
Bramkarz: Gigi Buffon - Najdrozszy i najlepszy bramkarz ostatniego 25 lecia, zywa legenda wloskiego i swiatowego futbolu.
OP - Cafu, rekordzista pod wzgledem liczby wystepow w reprezentacji Brazylii (142 wystepy!), 2 krotny MŚ, legenda calcio.
OŚ: Maldini, Franz "Kaiser" Beckenbauer - ikony wloskiej i niemieckiej pilki, a na dodatek Beckenbauer sprawdzil sie wysmienicie w roli selekcjonera naszych zachodnich sasiadow.
OL: Roberto Carlos - wiadomo;)
DP: Bez Makelele Real juz nie byl taki "galaktyczny"...
Playmaker: Zizou i basta! Napisano i powiedziano o nim wszystko. Na szerokie wody swiatowej pilki wyplynal dosc pozno, ale przelom XXi XXI w. absolutnie zdominowal.
PP: Dinho - wiazal krawaty swoimi nogami, jedzac przy tym ulubione Laysy;) W pewnym momencie marketing przerosl go niewspolmiernie do spadku umiejetnosci pilkarskich. Coz z tego, skoro teraz (a wlasciwie od 2008) jest na sportowej emeryturce i jak mu sie tyko chce "łyka" rywali cudownymi podaniami i magiczna technika.
LP/S- Cristiano Ronaldo - tytan pracy, imponujacy niebywalem przyspieszeniem, technika i piekielnie mocnym strzalem. Kluczowy pilkarz ligi angielskiej i hiszpanskiej, krol strzelcow obu rozgrywek.
N:Messi - same "ochy i achy" sie cisna na usta, ale poki co nie jest tak "boski" jak Maradona. Umowmy sie, ze wspolczesna Barca to jednak nie Napoli;)
N:Henry - reprezentant "wielkiej Francji", legenda Arsenalu, laureat zbyt wielu nagrod, zeby je tu wszystkie wymienic:D
Trener:Mourinho - za bezczelnosc intelektu i "jakies tam" sukcesy :lol2:
Ostatnio zmieniony 6 lut 2012, 03:13 przez sampam, łącznie zmieniany 1 raz.
Jedrula
Kontakt:

Post autor: Jedrula »

Już wcześniej czaiłem się, żeby napisać coś w tym wątku, tak więc przyszła pora.

Najlepszy piłkarz: "Il Fenomeno", wielki Ronaldo, piłkarz, którego gra moje oczy cieszyła najbardziej.

Najlepsza drużyna:Na myśl przychodzi mi reprezentacja Brazylii, która zdobyła mistrzostwo w 2002 roku.

Bramkarz:Fabien Barthez - 1998 rok i finał mundialu we Francji, dzień, kiedy zainteresowałem się piłką nożną i wielką reprezentacją Francji, z której to więcej piłkarzy znajdzie się w mojej "11". Barthez to niesamowity bramkarz, przy czym zwariowany człowiek.

Prawy obrońca: Javier Zanetti[/b] - Nasz kapitan, który gdzie by nie zagrał, tam by sobie poradził. Prawdziwa legenda nie tylko Interu, ale i całej piłki nożnej, pogromca rekordów wszelakich, wydolność niczym u 20-latka, wciąż niesamowita dynamika i sprawność.

Środkowi obrońcy: Wśród tych stoperów, których dane było mi obserwować za mojego krótkiego życia wybrał bym Hierro i najbardziej charyzmatyczną (obok Mourinho oczywiście) postać, która zagościła w sercach kibiców Nerazzurri w ostatnich latach - Matrix. Nawet kiedy nie grał już na swoim najwyższym poziomie, ciągle był nieocenionym elementem drużyny. Hierro to z kolei niesamowicie skuteczny obrońca, chyba nigdy nie widziałem stopera z taką ilością bramek.

Lewy obrońca: Roberto Carlos - tu nie mógł pojawić się nikt inny. Ani przed nim, ani po nim nie pojawił się zawodnik, który na tej pozycji byłby równie bezkonkurencyjny.

Defensywny pomocnik: Obok Makelele na myśl przychodzi mi inny Francuz, swego czasu maskotka naszej drużyny - Patrick Vieira. Dopóki grał w Arsenalu, był świetny.

Rozgrywający: Prawdziwy mózg, zarówno reprezentacji Francji jak i "Galaktycznego" Realu.

Prawy pomocnik: Nie mógłbym wybrać nikogo innego na tą pozycję, myślę że każdy był pod wrażeniem Realu Madryt na początku XXI w., a najwybitniejszym dryblerem tego okresu był oczywiście Luis Figo. Geniusz Ronaldinho osiągnął apogeum nieco później ;)

Lewy pomocnik: Robert Pires - Jeden z moich pierwszych idoli, obok reszty Francuzów, swego czasu zawodnik, którego lubiłem najbardziej spośród znanych mi graczy. Tego zawodnika wybrałem z czystej sympatii, pomijając aspekt czysto sportowy, choć i w tym nie ustępował wielu zawodnikom, grającym na tej pozycji.

Napastnik: Ronaldo - Przeszedł wiele, ale każde doświadczenie go wzmacniało, wybitny piłkarz - nic dodać, nic ująć.

Napastnik: David Trezeguet - zawodnik, którego obok Piresa lubiłem najbardziej, oczywiście to były początki mojej przygody z kibicowaniem, więc jeszcze nie byłem tak zafascynowany Interem ;) Przeżył wspaniałą chwilę, gdy zdobył decydującą bramkę w doliczonym czasie Finału ME w 2000 roku z Włochami, by w 2006 roku w finale MŚ, także z Włochami, zmarnowanym rzutem karnym odebrać Francuzom szanse na zwycięstwo.

Trener: Obok Mourinho, który jest dla mnie niekwestionowanym numerem jeden, bardzo miło wspominam prowadzone przez Luisa Felipe Scolariego reprezentacje Brazylii i Portugalii. Jednak to "The Special One" dzierży berło ;)
1910, 1920, 1930, 1938, 1940, 1953, 1954, 1963, 1965, 1966, 1971, 1980, 1989, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010
Damiano

Post autor: Damiano »

najlepszy piłkarz: Baggio/Ronaldo idole z dzieciństwa od nich wszystko się zaczęło, obaj niesamowite technika gwiazdy w klubach i reprezentacji. Teraz juz trochę za stary na idoli jestem, ale najbardziej podziwiam Inieste.
Najlepsza drużyna; Inter Mourinho, za niesamowite chwile które będę pamiętał do końca życia, wyróżniłbym tu Włochów Lippiego, Barce Guardioli i Hiszpanów del Bosque
11- Buffon-Zanetti, Maldini, Puyol, R.Carlos-Iniesta,Zidane,Xavi-Baggio,Ronaldo,Henry.
Chyba trochę za ofensywnie to ustawiłem, ale sam gram z przodu to przez to bardziej lubię takich zawodników. Trenerem byłby Ferguson, za wierność, sukcesy a w kontekśćie tego co sie u nas teraz dzieje także za madrą strategię transferową.
rumcyk

Post autor: rumcyk »

Najlepszy piłkarz: oczywiscie Luiz Nazario de Lima! Geniusz i chyba nalepszy piłkarz w histori Interu
Najlepsza drużyna: Inter z czasow Murinho albo obecna Barcelona ktorej nienawidze
11: Buffon, Maldini, Nesta, Blanc, Redondo(geniusz jakich mało), CR7, Messi, Ronaldinho a w ataku Vieri (najwiekszy mój idol), Ronaldo i Diego Maradonna
Trener: Jose Murinho, człowiek ktory czego sie nie dotknie zamienia w złoto, aby szybko do nas wrócił:)
Kto ma cierpliwość, będzie miał, co zechce:)

Presja? Jaka presja? Presję odczuwają miliony ludzi na świecie, którzy nie mają pieniędzy, by kupić swoim dzieciom jedzenie. To jest presja. Nie w futbolu.- J.M
Szycha

Post autor: Szycha »

Z całym szacunkiem, ale bardzo nowoczesne te wasze 11...Facchetti,Cruyff,Puskas,Di Stefano,Carlos Alberto, Jaszyn, Garrincha... z ostatnich 20 lat zabralbym tylko Buffona, Neste i Carlosa.
Damiano

Szycha pisze: Z całym szacunkiem, ale bardzo nowoczesne te wasze 11...Facchetti,Cruyff,Puskas,Di Stefano,Carlos Alberto, Jaszyn, Garrincha... z ostatnich 20 lat zabralbym tylko Buffona, Neste i Carlosa.
ja wpisałem 11 złożoną z graczy których oglądałem w akcji i znam dobrze ich styl. Mogłbym  wpisac Lucjana Brychczgo  czy śp. Deyne , ale widziałem ich tylko na you tube, więc nie moge oceniać tamtych czasów...
Woo-cash
Kontakt:

Post autor: Woo-cash »

Damiano pisze:
Szycha pisze: Z całym szacunkiem, ale bardzo nowoczesne te wasze 11...Facchetti,Cruyff,Puskas,Di Stefano,Carlos Alberto, Jaszyn, Garrincha... z ostatnich 20 lat zabralbym tylko Buffona, Neste i Carlosa.
ja wpisałem 11 złożoną z graczy których oglądałem w akcji i znam dobrze ich styl. Mogłbym  wpisac Lucjana Brychczgo  czy śp. Deyne , ale widziałem ich tylko na you tube, więc nie moge oceniać tamtych czasów...
Każdy montuję z krótkim uzasadnieniem, swój własny, autorski skład złożony z zawodników, którzy podczas jego kibicowskiej przygody z futbolem zrobili na nim największe wrażenie, których najbardziej podziwia i ceni, bądź po prostu lubi
Czyli jakoś nie widzę miejsca dla Deyny czy innych wyżej wymienionych. Dlatego że jak oni grali to większość z nas sikała w pampersy albo najzwyczajniej w świecie nie było nas jeszcze na świecie. Ot co takie "nowoczesne" 11.
"Człowiek jest wszechświatem samym  w sobie" - Bob Marley
Kubusa10

Post autor: Kubusa10 »

Bardzo dobra zabawa,no to może ja się wypowiem:
*Najlepszy piłkarz:Ronaldinho,tak tak kibicowałem Barcelonie gdy ten grywał jeszcze właśnie tam,dobrze pamiętam jego niesamowite zwody i strzały z wolnych.Dobrze zapamiętałem drużynę Franka Rijkaard,a w sumie R10 towarzyszył mi od samego początku przygody z futbolem.Szkoda mi go jednak trochę bo mógł osiągnąć jeszcze więcej niż osiągnął mimo wszystko chyba nigdy nie zapomnę Laysów z jego uśmiechniętą mordą i zębami.

Najlepsza drużyna:Nie będę tu zbyt oryginalny no i podam Inter za czasów Mou,nawet w pierwszym sezonie w którym odpadliśmy z ManUtd,wtedy potrafiliśmy dzielić i rządzić no i przede wszystkim wygraliśmy LM ten Inter zapamiętam chyba najlepiej.Kto wie może Mou jeszcze wróci i znów wrócimy na szczyt.

Bramkarz:hmmm ciężko mi wskazać tego jednego,no to niech będzie Buffon który swoimi paradami zawsze mi imponował i gdy byłem mniejszy to właśnie pod niego się wzorowałem,bezsprzecznie najlepszy.

Prawy obrońca:Javier Zanetti,legenda ikona i postać która zawsze przychodziła mi na myśl mówiąc o przywiązaniu i oddaniu dla jednego klubu,może nie jest aż tak charyzmatyczny jak Maldini ale jego rajdy i trudne chwile jakie przeżył z klubem na zawsze utkwią mi w pamięci.

Środkowi obrońcy:Lucio,choć nigdy nie byłem jego fanem gdy grał w Bayernie to po jakimś czasie przekonałem się do niego,zawsze pewny w swoich interwencjach i rzadko się myli bardzo solidny zawodnik.

Lewy obrońca:Patrice Evra – powiem szczerze, że długo wahałem się czy umieścić tego zawodnika  do Dream Teamu, jednak  stwierdziłrm, że brakuje tutaj tylko jego. Utalentowany Francuz przed ma sobą jeszcze wiele lat gry, a więc i szans na pokazanie maksimum swoich umiejętności

Defensywny pomocnik:Michaela Essiena, następcę Makelele w londyńskiej Chelsea. Trudno o bardziej zadziornego i gotowego do poświęceń zawodnika, nieznającego, jak się wydaje, zmęczenia. Ghańczyk, który wyspecjalizował się w przeszkadzaniu rywalom, swoją grę na granicy faulu i nieunikanie groźnych starć przypłaca częstymi kontuzjami

RozgrywającySteven Gerrard,prawdziwy mózg i serce Liverpoolu pamiętam jeszcze jego grę z czasów gdy Liverpool wygrywał w składzie z Dudkiem Ligę Mistrzów.Od lat gra na bardzo wysokim poziomie i te jego strzały z dystansu.

Prawy pomocnik:David Beckham – nie muszę chyba nikomu przedstawiać tego pana. Były piłkarz Manchesteru United jest prawdziwym fenomenem i to nie tylko piłkarskim, ale i marketingowym. David opanował do perfekcji dośrodkowania oraz rzuty wolne.
Pamietam jeszcze jego długie włosy i wolne w Galacticos.

Lewy pomocnikPavel Nedved prawdziwa gwiazda piłki naszych południowych sąsiadów. Nie znam osoby, które chociażby by o nim nie słyszała lub nie kojarzyła z Juventusem. W 2003 roku. otrzymał Złotą Piłkę, tytuł najlepszego pomocnika Ligi Mistrzów.Moją pierwszą koszulkę miałem właśnie z jego nazwiskiem w barwach Juve  :P

NapastnikSkoro mowa o napastnikach to nie mogę nie wspomnieć o pewnym Holendrze.Ruud van Nistelrooy za którego Manchester United zapłacił za niego 19 mln funtów, ale pieniądze szybko się zwróciły. W pierwszych trzech sezonach gry w Manchesterze, Holender strzelił 70 goli.Co tylko pokazuje jak świetnym był przede wszystkim egzekutorem.W fifie 2004 to właśnie nim mi się najlepiej grało.Żałuję że nigdy do nas nie zawitał

Napastnik:Tak tak wiem mogłem tu umieścić Ronaldo,Rivaldo czy Adriano ale stawiam tu na Zlatana Ibrahimovica człowieka który tak na prawdę przyciągnął mnie do Interu no i tak zostało.Piękne zwody,bramki piętką czy ciosy karate,wielki piłkarz ale tylko na Włoskich boiskach mimo to nie mogłem go pominąć bo przez parę ładnych lat był on moim idolem i zawsze podobało mi się w nim jego krnąbrność i pewność siebie.Serce mi pękło gdy przechodził do Barcy no ale cóż nadal pokazuje że jest świetny szkoda tylko że u największego rywala zza miedzy.

Trener: Jose Mourinho no i tu chyba nie muszę nic pisać,prosty wybór po prostu Special One.
ŁAWKA REZERWOWYCH:
*Toldo
*Maicon
*Paul Scholse
*Adriano
*Quaresma  8)
Damiano

Zresztą 11 wszechczasów nie dałoby się zrobić, bo piłka się zmienia i nie wiadomo jak Pele dawałby sobie radę z obecnymi obrońcami czy  Maldini z napastnikami pokroju Maradony czy Puskasa. Dlatego nowoczesna formuła jest lepsza, ale jak masz wiedzę z wcześniejszych dziesięcioleci to z chęcią obejrzę Twój skład
Woo-cash
Kontakt:

Post autor: Woo-cash »

*Najlepszy piłkarz: Bez wątpienia przychodzi mi do głowy tylko on - Ronaldo.

Najlepsza drużyna: Brazylia z MŚ 2002

Bramkarz:Andoni Zubizaretta - Pamiętam go jak przez mgłę. Jednak dane mi było obejrzeć kilka spotkań z jego udziałem.
Prawy obrońca:Oczywiście nasz kapitan Javier Zanetti. Za jego determinację oddanie barwom klubowym co w dzisiejszym futbolu jest niestety na wyginięciu. Każdego przepełnia żądza pieniądza. A mimo wszystko Javier nie uległ tej pokusie i wykazał się miłością do jednego klubu.

Środkowi obrońcy:Fernando Hierro. Choć muszę przyznać że nie lubiłem go. Jednak piłkarskie umiejętności jakie prezentował wzięły góre.
Marcel Desailly. Również wspaniały i uniwersalny zawodnik. Równie dobrze radził sobie jak defensywny pomocnik.

Lewy obrońca: Bez wątpienia Roberto Carlos. Bezkonkurencyjny na swojej pozycji.

Defensywny pomocnik:Lothar Matthäus. Bardzo cenię tego piłkarza za jego bogatą karierę piłkarską. Równie uniwersalny zawodnik który poradziłby sobie na każdej pozycji na jakiej ustawiłby go trener

RozgrywającyCarlos Valderrama - Ikona kolumbijskiej piłki nożnej. Może nie osiągnął jakiejś fenomenalnej kariery jednak cenie go wielkim uznaniem.

Prawy pomocnik:David Beckham - Jak dla mnie tak samo jak Carlosa była lewa obrona. Tak dla Beckhama zarezerwowana jest prawa pomoc. Do tego dochodzą jeszcze jego wspaniałe rzuty wolne.

Lewy pomocnik Ryan Giggs - Jedna z legend Manchesteru United. Oddany tylko jednym barwom klubowym podobnie jak nasz Javier. Piłkarz ponadczasowy.

NapastnikRomario - Za jego instynkt do zdobywania goli. Pokazał to będąc po 40 a mimo wszystko zdobył tytuł króla strzelców ligi brazylijskiej.
Napastnik: Ronaldo - Bez wątpienia jeden z piłkarskich geniuszy. Który mimo wielu niepowodzeń niejednokrotnie wracał na szczyt.
Trener: Jose Mourinho i wszystko jasne ;-)
"Człowiek jest wszechświatem samym  w sobie" - Bob Marley
Mora
Kontakt:

Re: Wasza 11 wszech czasów.

Post autor: Mora »

Sezon ogórkowy w pełni, więc odświeżam temat 11 wszech czasów. Moja drużyna będzie złożona z piłkarzy grających od końca lat 90-tych, nie było mi dane podziwiać Facchettiego, Pele czy Besta, więc nie daje ich do 11.

Najlepszy piłkarz: Ronaldo Świetna gra w PSV Eindhoven, jeszcze lepsza w Barcelonie, fantastyczny pierwszy sezon w Interze, potem problemy z kontuzjami i wielki powrót podczas mundialu w Korei i Japonii, kiedy zdobył tytuł króla strzelców turnieju. Ronaldo błyszczał również po transferze do Realu, zdobył min. 3 bramki na Old Trafford przeciwko United Fergusona, świetnie grał w lidze hiszpańskiej. Potem Il Fenomeno nieco przybrał na wadze, odszedł do Milanu, grał w Brazylii i niedawno skończył karierę. Zawsze pozostanie niepowtarzalny i genialny, miałem, mam i będę miał ogromy sentyment do Brazylijczyka.

Najlepsza drużyna: Inter z 2010 roku Nieprawdopodobny sezon, zwłaszcza w Europie. Ograna w świetnym stylu piekielnie mocna Chelsea, genialny mecz z Barceloną na San Siro, heroiczny rewanż na Camp Nou i pewne ogranie Bayernu dało upragniony Puchar Europy. Z 7 spotkań w fazie pucharowej Inter wygrał 6. Jestem przekonany, że ówczesny Inter poukładany i zaprogramowany przez Mourinho był bez dwóch zdań najlepszą drużyną na świecie, w zasadzie nie miał słabych punktów, wszystko doskonale ze sobą współgrało.

Bramkarz: Gianluigi Buffon Zachwycał w Parmie, którą doprowadził do zdobycia Pucharu UEFA, zachwycał w Juventusie, zachwycał w reprezentacji Włoch, z którą zdobył mistrzostwo świata. Bramkarz kompletny, świetny na linii, z doskonałym refleksem i gibkością. Lata mijają, o on jest wciąż fantastyczny.

Prawy obrońca: Javier Zanetti Najbardziej niedoceniany piłkarz świata. Nie zliczę rajdów przez pół boiska, z dwoma, trzema rywalami na plecach. Doskonały w odbiorze piłki, nieustępliwy, silny jak tur, nieprawdopodobnie waleczny. Kapitan, ikona i żywa legenda nie tylko Interu, ale całej światowej piłki nożnej.

Środkowy obrońca: Fabio Cannavaro Gwiazda Calcio. Podobnie jak Buffon tworzył potęgę Parmy, świetnie grał również w Interze i Juventusie. W 2006 roku zdobył mistrzostwo świata oraz tytuł najlepszego piłkarza świata. Rekordzista pod względem występów w reprezentacji Włoch (136 występów). Doskonały obrońca, praktycznie bez słabych punktów, koszmar najlepszych napastników świata.

Środkowy obrońca: Paolo Maldini Legenda Milanu. Ponad 600 razy zagrał w Serie A, 7-krotnie zdobył mistrzostwo Włoch, 5-krotnie zdobył Puchar Europy. Z Milanem zdobył w sumie 26 trofeów (!) Przez lata nie do przejścia na włoskich boiskach. Obrońca kompletny pod każdym względem.

Lewy obrońca: Roberto Carlos Najlepsza lewa noga świata. Bramka strzelona Francji z rzutu wolnego z ponad 30 metrów (wbrew prawom fizyki) do dziś zapewne śni się Barthezowi po nocach. Młot pneumatyczny w lewej nodze i szybkość TGV - tak w skrócie można opisać Brazylijczyka. Przez wiele lat gwiazdor Realu Madryt, w sezonie 1995-1996 grał w Interze, strzelając w 30 meczach pięć bramek.

Prawy pomocnik: Luis Figo Bramka zdobyta na Euro2000 w meczu przeciwko Anglii jest jedną z najładniejszych jakie widziałem w życiu. Zresztą fantastycznych bramek z dystansu (w tym z rzutów wolnych) Portugalczyk strzelił znacznie więcej. Doskonała prawa noga, niewyobrażalna wręcz technika, Figo był jednym z magików piłki nożnej. Owszem, na tej pozycji Beckham był geniuszem, Figo był wg mnie jeszcze lepszy.

Defensywny pomocnik: Claude Makélélé Człowiek od czarnej roboty w galaktycznym Realu Madryt 2000-2003. Świetny w odbiorze piłki, nieustępliwy i waleczny. Przez wielu niedoceniany z powodu pozycji na jakiej występował. Jak ważnym był piłkarzem niech świadczy pewna zależność - gdy odszedł z Realu skończyły się sukcesy "Królewskich".

Ofensywny pomocnik: Zinedine Zidane Świetni byli Ronaldinho i Frank Lampard, jednak Zidane to jeszcze półka wyżej. Przez wiele lat najdroższy piłkarz świata, mózg Juventusu Turyn, później Realu oraz reprezentacji Francji. Dwie bramki w finale mundialu 1998, bramka w finale mundialu 2006, fantastyczny gol w finale Ligi Mistrzów 2002...Doskonała gra głową, rzuty wolne, rozgrywanie, odbiór...Jeden z najlepszych piłkarzy świata ostatnich 20 lat.

Lewy pomocnik: Cristiano Ronaldo Genialny Portugalczyk. Gdzie nie pójdzie odnosi niebywałe sukcesy i strzela mnóstwo bramek. Fantastyczna szybkość i drybling, perfekcyjnie wykonywane rzuty wolne, znakomita gra głową - po prostu piłkarz kompletny. Najdroższy piłkarz świata - do Realu przeszedł z 93 mln euro. Piłkarz roku FIFA 2008. Tytułów piłkarza roku miałby z pewnością znacznie więcej gdyby nie...

Napastnik: Lionel Messi Maszynka do strzelania goli. Można gdybać, że nie wiadomo jak Messi poradziłby sobie w lidze angielskiej czy włoskiej, faktem jednak jest, że w La Liga w 246 meczach zdobył...215 bramek i dołożył 84 asysty (!) 6-krotnie zdobył mistrzostwo Hiszpanii, 3-krotnie wygrał Ligę Mistrzów, z Barceloną zdobył w sumie 20 trofeów.

Napastnik: Ronaldo Tak jak pisałem wyżej, piłkarz absolutnie genialny i fantastyczny, dwukrotny mistrz świata z reprezentacją Brazylii. Przez wielu uważany za najlepszego piłkarza świata od czasów Diego Maradony. Podzielam to zdanie.

Trener: Jose Mourinho
Wyjątkowy. W 2003 roku doprowadził FC Porto do zdobycia Pucharu UEFA, rok później ze Smokami wygrał Ligę Mistrzów, po 50 latach przerwy zdobył dla Chelsea mistrzostwo Anglii, po 45 latach przerwy wygrał z Interem Puchar Europy i po raz pierwszy w historii włoski klub zdobył potrójną koronę. Człowiek urodzony do odnoszenia sukcesów. Znakomity strateg, jednocześnie będący dla piłkarzy jak ojciec. Łzy Marco Materazziego mówią wszystko. Naprawdę Wyjątkowy Trener.
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
yoda79

Re: Wasza 11 wszech czasów.

Post autor: yoda79 »

najlepszy piłkarz: miałem okazję zobaczyć go jeszcze w czasach kariery i nie sądzę, żebym zobaczył jeszcze kogoś, tak utalentowanego - wielki, genialny Diego Armando Maradona
Najlepsza drużyna: Milan Sacchiego i Inter HH; poczytajcie, pooglądajcie, HH zmienił piłkę.
11- Van Breukelen-Facchetti, Baresi, Beckenbauer, Brehme-Mattheus,Zidane,Maradona-Baggio,Vieri, Van Basten.
Ultraofensywnie :-D
Trener: Herrera.
ODPOWIEDZ