Internet poza granicami - pytanie

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
coco

Internet poza granicami - pytanie

Post autor: coco »

Sprawa wygląda następująco, moja kuzynka wybiera się za miesiąc do Niemiec na zbiory, około 2,5-3 miesięcy, jak wiadomo przy takiej pracy mieszka się w jakiś domkach lub barakach, gdzie dostępu do internetu nie ma, moje pytanie jest następujące, co wybrać ? co jest najlepsze i stosunkowo opłacalne żeby być w kontakcie ze światem przez ten okres czasu ? Ma do dyspozycji laptop i telefon z wi-fi, ale może w ostateczności kupić jakiś tablet, sęk w tym żeby ktoś, kto był zagranicą i ma jakieś doświadczenie z internetem naszych operatorów napisał jakąś sensowną opcję. Ja nie byłem zagranicą i nie wiem jak jej doradzić, dlatego pytam was.
Darek

Re: Internet poza granicami - pytanie

Post autor: Darek »

Ja będąc w tym roku w Niemcowni korzystałem z internetu w niemieckiej sieci komórkowej na kartę Lebara. Ma zwykłą Nokię bodajże 5310 i starszego Lapka bez wifi podłączyłem je za sobą na kablu i zainstalowałem na lapku oprogramowanie do Nokii potem skonfigurowałem i śmigało. Starter Lebary to jakieś około 5 euro lub mniej (dokładnie nie pamiętam) a żeby aktywować na miesiąc pakiet intertnetu 500mega potrzeba załadować kartę za co najmniej 10 euro bo tyle kosztuje aktywacja usługi i wysłać smsa. Skoro kuzynka ma tel z wi-fi i lapka z wifi to normalnie wkłada kartę Lebary do telefonu aktywuję ją , aktywuje pakiet internetowy i konfiguruje telefon tak żeby stał się punktem dostępowym do internetu i potem na legalu łapie sobie lapkiem neta w pobliżu telefonu.
coco

Post autor: coco »

a polscy operatorzy ? orientujesz się jak to wygląda ? bo kuzynka nie zna niemieckiego i wątpię żeby miała gdzie kupić ten starter o którym wspomniałeś, niemniej jednak dzięki bo opinia jest pożyteczna :)
Darek

Post autor: Darek »

Starter i doładowanie kupi sobie spokojnie w najbliższym markecie albo na jakiejś stacji benzynowej na pewno przynajmniej raz w tygodniu na zakupy będzie jeździć a może sklep będzie mieć niedaleko to spacerem sobie pójdzie, chyba że jedzie do jakiegoś obozu na odludziu gdzie ludzie kontaktu ze światem nie mają i bierze zapasy na dwa miechy. Pewnie tam gdzie będzie będą jeszcze jacyś Polacy więc ktoś jej pomoże na pewno, zawsze znajdzie się ktoś z autem co ją weźmie do sklepu znając angielski też da sobie radę. Po za kupie startera trzeba go aktywować tam jest instrukcja w środku po polsku i dzwoni się pod numer wskazany tam też odbierze Polka i po podaniu adresu w niemcowni karta będzie aktywna. Ona też ci powie jak internet uaktywnić. O Polskich operatorach za granicą i ich internecie nie wiem za wiele bo żaden z moich znajomych na polski internet za granicą się nie porywał ale domyślam się że ceny za inetrnet będą wysokie patrząc na to ile rozmowy kosztują... Naprawdę lepiej zainwestować w niemiecką kartę.
ODPOWIEDZ