Football Manager

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
Blablarzynca
Kontakt:

Re: Football Manager

Post autor: Blablarzynca »

MatiInter pisze:Jakim ustawieniem gracie w Interze?;)
Ja jako wielki fan wizji piłki Mazzariego kontynuuje jego idee :D 3-6-1, 3-5-2. Wahadła ustawione na pozycji lewej i prawej pomocy z rolą defensywnego skrzydłowego.
.lufcias

Post autor: .lufcias »

Faktycznie Sampdoria mocna jest,wicemistrz w pierwszym sezonie.Milan cieniutki.Aktualnie mam 3 sezon.Udało mi się dojść do ćwierćfinału LM,odpadłem z Bayernem,który miał potem potrójną korone.Polecam ściągnąć odrazu Peruzziego(niecały mln, po sezonie wart 20) i Balante. Udało mi się wyrwać Danilo,który jest chyba najlepszym prawym obrońcą do wyciągnięcia.Strasznie ciężko jest z lewą obroną(największy talent Luke Shaw nie do ruszenia). Gram taktyką 4-1-3-2, gdzie środek pomocy wygląda w miare fajnie ( M'villa,Kovacic,Illaramendi,Honda). Co do naszych napastników,Icardi z tego co widzę ma duży potencjał( u kumpla w BVB walczy o skład z Lukaku), Belfodil nieźle się prezentuje.Zabolało strasznie to,że Palacio był słaaaaby i po sezonie wywaliłem go. Alvarez również cienizna.Dodam też,że dziwne rzeczy widzę , takie jak M'baye jako naturalny środkowy obrońca, czy też Campagnaro jako prawy obrońca.

Aaaaa i Taider jest kozakiem,jednak ja strasznie zlamiłem i mi go Bologna wykupiła xD
Czarson

Post autor: Czarson »

.lufcias pisze:Dodam też,że dziwne rzeczy widzę , takie jak M'baye jako naturalny środkowy obrońca, czy też Campagnaro jako prawy obrońca.
to nie jest wcale dziwne, Mbaye w primaverze a Campagnaro w Napoli grali na tych pozycjach
.lufcias

Co do M'baye mój błąd, jednak już z Hugo nie zgodze się.Od kilku lat gra jako OŚ i nie powiedziałbym,że na siłe jest tam wciskany.Jeśli kiedyś grał na tej pozycji to już mogli mu dać obie pozycje jako naturalne.
Kujon
Kontakt:

Post autor: Kujon »

.lufcias pisze:Polecam ściągnąć odrazu Peruzziego(niecały mln, po sezonie wart 20) i Balante.
Jakim cudem kupiłeś Peruzziego z Catanii(swoją drogą mega kozak, najlepszy prawy obrońca w grze chyba), który jest wart na starcie ok 10 mln €, po sezonie prawie 20? :P
.lufcias

Kujon pisze:
.lufcias pisze:Polecam ściągnąć odrazu Peruzziego(niecały mln, po sezonie wart 20) i Balante.
Jakim cudem kupiłeś Peruzziego z Catanii(swoją drogą mega kozak, najlepszy prawy obrońca w grze chyba), który jest wart na starcie ok 10 mln €, po sezonie prawie 20? :P
Nie kupiłem go , myślałem że Catania go ściągneła :D Nie wiedziałem że na rl kupili go :P

Ile dałeś za Jedvaja?
Kujon
Kontakt:

Jedvaj to ciekawa sytuacja - po sezonie oferowałem za niego 23 mln €, nie chcieli i został. W styczniu kolejne podejście, zacząłem go chwalić - klub go nie chciał puścić, w czerwcu nie podpisywał z nimi nowej umowy, obraził się i wymusił transfer za... 7 mln €, co natychmiast wykorzystałem (konkurencje miałem sporą np Chelsea - ale spora tygodniówka mu pomogła w wyborze)
dolin123

Post autor: dolin123 »

Kujon jaka taktyka grasz?
andyvdm

Post autor: andyvdm »

Jestem po 2 sezonie w Interze. W pierwszym pogoniłem Nagatomo, Jonathana, Kuzmanovicia i Mudingayia, zakupów starczyło na Gastona Ramireza i połówki Peruzziego i Obianga. Szło mi bardzo mocno średnio, zająłem na koniec 7 miejsce niczym Staramczioni i zostałem zwolniony xD Nie pozostało nic innego jak dodać nowego menedzera i kontynuować swoje dzieło. Przed nowym sezonem Guarin poszedł za prawie 25 mln do Man U, Pereira za 10 do OM i szarpnąłem się na Jacksona Martineza, Marco Verrattiego oraz Balantte, do tego pod sam koniec okienka City zaproponowało mi Edina Dżeko za... 2,5 mln funtów O.o Do tego w pierwszym składzie gra mój 16 letni wychowanek wygenerowany przed sezonem -> https://www.dropbox.com/s/3dibsq7xa7mu6 ... .59.01.png miazgator xd Tym razem było znacznie lepiej, bo 2 miejsce za Juventusem.
and1
Kontakt:

Post autor: and1 »

Ja juz jestem w polowie 3 sezonu. W pierwszym odpadlem juz na poczatku z pucharu wloch ale wygralem lige. W drugim doszedlem do 1/4 PW i finalu LM, ktorego przegralem z Realem. Lige wygralem na styk :D Natomiast od 3 sezonu juz wszystko idzie z gorki :D Oto jak przedstawia sie moj sklad :

Obrazek

Zaszly male zmiany przed sezonem :

Obrazek

Dostalem 600 mln na transfery i zaniedlugo skonczy sie budowa nowego stadionu. Pierwszy raz od kiedy gram w FM'a (od 2005) zdazylo mi sie ze ktos taki kupil Inter...
rapen

Post autor: rapen »

Jaka taksa gracie w FM14? Bo probuje cos tworzyc ale kiepsko idzie. Albo same porazki albo prawie same remisy ;/
Kujon
Kontakt:

dolin123 pisze:Kujon jaka taktyka grasz?
4-1(def)-2(środkowi pom)-2(skrzydłowi)-1

Interem już pograłem, teraz rozgrywka Southampton. Klub Boruca, dużo młodych ciekawych zawodników w składzie i kapitalna szkółka juniorów, która jednak po 1 sezonie dała mi jednego przeciętnego na razie obrońce, ale zobaczymy co po 2 sezonie będzie. Na razie po sezonie 13/14 zająłem kiepskie 16 miejsce i prezes prawie mnie wyrzucił, ale musiałem zdobyć 9 pkt w pierwszych 5 meczach następnego sezonu żeby się nie pożegnać :)

Gaston Ramirez to jest kozak, tak samo zresztą jak Ward-Prowse, Clyne czy Shaw (dwaj ostatni super boczni młodzi obrońcy) wziąłem do tego Honde za free i Sergio Romero za Boruca, który puszcza chyba wszystko co leci w bramkę :)

Ale pogram jeszcze max 2-3 sezony i prawdziwe wyzwanie jak co roku, czyli długa rozgrywka z czymś z ostatniej ligi angielskiej 8-) w FM13 wprowadziłem Bath do Premiership i teraz coś podobnego spróbuje zrobić :)
rapen

Post autor: rapen »

ehhh niech ktos podrzuci jak moze swoja takse bo ja dwoje sie i troje i nic. trzeci raz przed koncem sezonu wywalli mnie z klubu ;/ nie zebym nie ogarnial bo w FMy gram od FMa 2005 ale w tym mi cos nie idzie ;/
hQ
Kontakt:

Post autor: hQ »

rapen - ustaw coś pod zawodników jakich masz i bądź cierpliwy. Nie zmieniaj taktyki co 2-3 mecze tylko czekaj aż wszyscy się nauczą ze sobą grać itd. Motywacja też jest ważnym elementem tej gry.
MatiInter

Post autor: MatiInter »

w treningu przedmeczowym ustawić, zeby cwiczyli taktyke, jej znajomosc odgrywa wielka role w meczu ;)
hQ
Kontakt:

Dokładnie. Również cholernie ważne są role na boisku zawodnika. Wcześniej na to nie zwracałem uwagi, a teraz każdy zawodnik jest traktowany indywidualnie i pilnuję tego aby np. Belfodil grał cofniętego (cofa się po piłkę, zgrywa, masa asyst i bramek bo gra tak jak najbardziej lubi) i Diouf czy Chicharito jako lisek z przodu.

Ja mam trochę dylemat u siebie z kadrą, ponieważ mam 5 świetnych stoperów więc chcę grać 3 z tyłu, a jak 3 z tyłu to gra dwóch wahadłowych (Santon, Cuadrado/Faraoni). A że nie ma miejsca na skrzydłowych to marnuje się u mnie GENIALNY 21 letni newgen z Feyenoordu, który jak gra, to co mecz wali 3-4 asysty. No i na drugim skrzydle gra wtedy przeciętny Afellay albo Cuadrado i gra tylko jeden napastnik w sytuacji gdy mam ich czterech i szkoda, aby trzech siedziało. Teraz myślę czy opchnąć newgena do innego klubu (a szkoda by było patrzeć jak rozwija się w innej drużynie [kolejny dowód jak są traktowani w Interze młodzi zdolni :P ]) czy jednak szkolić mu inną pozycję np. lewy wahadłowy. Ktoś orientuje się ile czasu by musiał się uczyć zawodnik nowej pozycji?
Kujon
Kontakt:

Zawsze możesz zagrać taktyką asymetryczną z np jednym skrzydłowym :) Ale asymetrycznie lepiej ich ustawiać w ofensywie, bo z tyłu się robią dziury i robi się problem 8-)

A co do nauki to chyba zależy od tego jak przyswaja nowe role zawodnik, nie pamiętam jaki o był atrybut dokładnie :) ja raz z prawego skrzydłowego robiłem lewego i po sezonie miał lekko zieloną kropke (czyli dawał rade), a dalej już nie pamiętam.
Adriano_forever

Post autor: Adriano_forever »

Szkolenie nowych pozycji zależy od mentalności i nastawienia zawodnika, jak jest obrażalski i awanturniczy to w sezon nie dasz rady nauczyć go nowej pozycji. Inni zaś pół sezonu i gra na nowej pozycji jako neutralnej. Więc ciężko powiedzieć jak będzie z tym newgenem
hQ
Kontakt:

Wróci laptop z naprawy to sprawdzę jego umiejętności psychiczne i charakter i zobaczymy co da się zrobić.

Edit: Parę stron wcześniej wrzucałem link do umiejętności newgena.

http://sv002.sendspace.pl/pic/4ca636061 ... /1100x1100
berniol21

Post autor: berniol21 »

Ja jestem po pierwszym sezonie FM14. Gram Evertonem. Skończyłem na 4 pozycji. Wspaniały Lukaku musiał wrócic z wypozyczenia. Co ciekawe Everton wykupił jakiś typek. Mi to pasuje bo wiecej pieniedzy dostalem na transfery. Za tanie pieniadze sprowadzilem trio z Chelsea Marin Bruyne Eto. Na razie jest dobrze.
hQ
Kontakt:

Po tym jak mi się fajnie grało Interem w demo kupiłem sobie oryginał. Zacząłem Chelsea grać i to była jakaś patologia, jakby inna gra (z resztą, swoje wypociny napisałem już na cmrev, także nie chcę się powtarzać). Teraz przejąłem Stal Poniatowa (lekki upadek trenerski) i z nimi spróbuję się poduczyć tej wersji gry.
dolin123

hQ pisze:Po tym jak mi się fajnie grało Interem w demo kupiłem sobie oryginał. Zacząłem Chelsea grać i to była jakaś patologia, jakby inna gra (z resztą, swoje wypociny napisałem już na cmrev, także nie chcę się powtarzać). Teraz przejąłem Stal Poniatowa (lekki upadek trenerski) i z nimi spróbuję się poduczyć tej wersji gry.

Witaj. Daj linka do swoich wypocin na cmrev z checia poczytam :)
berniol21

Post autor: berniol21 »

hQ pisze:Wróci laptop z naprawy to sprawdzę jego umiejętności psychiczne i charakter i zobaczymy co da się zrobić.

Powiedz jak to jest możliwe wytrenować takiego zawodnika ?
and1
Kontakt:

Post autor: and1 »

berniol21 pisze:
hQ pisze:Wróci laptop z naprawy to sprawdzę jego umiejętności psychiczne i charakter i zobaczymy co da się zrobić.

Powiedz jak to jest możliwe wytrenować takiego zawodnika ?

To jest newgen. Zawodnik, który pojawia się w grze. Można takie talenty wychaczyć za grosze tylko trzeba dobrze szukac ;)
hQ
Kontakt:

berniol, scouci mi go znaleźli w juniorach Feyenoordu. Dałem koło 13mln za gościa, który nie grał w Feyenoordzie w seniorach, by u mnie w następnym grał w pierwszym składzie.

dolin23 - http://www.cmrev.com/forum/odpowiedzi/f ... ml?page=49
fafibra

Post autor: fafibra »

Sprzedam konto na steam z najnowszym Football Managerem. Jest tam też FM 2013 i parę innych gier, większość z Cd Action, Batman Arkham City GOTY i jakieś tam pierdółki. Ta gra zabiera zbyt dużo czasu, koniec ! Cena powiedzmy 80 zł, na hasło Merda Juve 5 zł zniżki ;) Jak ktoś chcę, mogę wystawić na allegro. Pozdrawiam :szal:
rumcyk

Post autor: rumcyk »

powiedzcie mi czy tez macie strasznie nieskuteczny zespół?w 3 meczach mialem 15 100% akcji a wyniki too 1-1 z Parma, 2-2 z MU i 1-1 z Varese...gniote caly mecz a oni jedna przypadkowa akcja i gol, z varese to nawet karnego nie strzelilem ale za to sobie swojaka...stałe fragmenty gry tez tragedia, cwicze wrzutki w pole bramkowe a oni 9 na 10 albo długi słupek albo na 11 metr wrzucaja...
dolin123

rumcyk pisze:powiedzcie mi czy tez macie strasznie nieskuteczny zespół?w 3 meczach mialem 15 100% akcji a wyniki too 1-1 z Parma, 2-2 z MU i 1-1 z Varese...gniote caly mecz a oni jedna przypadkowa akcja i gol, z varese to nawet karnego nie strzelilem ale za to sobie swojaka...stałe fragmenty gry tez tragedia, cwicze wrzutki w pole bramkowe a oni 9 na 10 albo długi słupek albo na 11 metr wrzucaja...

Moze kiepscy napastnicy?
Jaki masz sklad?
MatiInter

Post autor: MatiInter »

rumcyk pisze:powiedzcie mi czy tez macie strasznie nieskuteczny zespół?w 3 meczach mialem 15 100% akcji a wyniki too 1-1 z Parma, 2-2 z MU i 1-1 z Varese...gniote caly mecz a oni jedna przypadkowa akcja i gol, z varese to nawet karnego nie strzelilem ale za to sobie swojaka...stałe fragmenty gry tez tragedia, cwicze wrzutki w pole bramkowe a oni 9 na 10 albo długi słupek albo na 11 metr wrzucaja...
ja tak mam, ze albo wszystko po kolei wygrywają, a potem piach, taka forma falami. ostatnio miałem np wyniki 6-0 ze siena(wyjazd), 7-0 z fiorentina, 2-0 z juve(wyjazd) a zaraz po tym remis u siebie z novara, przegrana z milanem 3-0. Albo własnie jak Ty ze w strzałach np 25 do 3 a wynik 0-1. Skład mam zabójczo mocny i nie wiem czemu takie nagłe wahania albo nieskuteczność. Ale to tylko gra.. ;)
rumcyk

Post autor: rumcyk »

Icardi i Rodrigo ten z Benfiki bo gram jednym wysunietym a za nim z dwoma ofensywnymi pomocnikiami takimi jak Kyiotake, Kovacic, Rafinha(Altetico Paranense) czy Guliano i Sergi Roberto z Barcelony...no chyba najgorsi nie sa? Icardi i Rodrigo WA maja po 16 opanowanie tez kolo tego wiec powinni cos wiecej strzelac....zarzad mnie zaraz wywali bo ciagle mam zagrozona posade
ODPOWIEDZ