Football Manager

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
Adriano_forever

Re: Football Manager

Post autor: Adriano_forever »

No a w 2005 w jakim roku zaczynasz, nie czerwiec 2004? ;)

EDIT: a fakt, napisałem wersji 2004 a miało być roku 2004. Prawidłowa czujność ;)
Michellaga

Post autor: Michellaga »

Michellaga

Post autor: Michellaga »

Adriano_forever pisze:No a w 2005 w jakim roku zaczynasz, nie czerwiec 2004? ;)

EDIT: a fakt, napisałem wersji 2004 a miało być roku 2004. Prawidłowa czujność ;)
Damianie nie obrażaj sie proszę. Tylko żartowałem.
Jarzabek

Post autor: Jarzabek »

Adriano_forever pisze:No to ja wiem że jest taka opcja i niemalże w każdym transferze przeprowadzanym dodaje takie aneksy. Ale nigdy nie korzystałem z czegoś takiego jak sprzedanie klauzuli, nigdy. A w FMa gram od wersji 2004 i nigdy czegoś takiego nie stosowałem.

I tutaj ciekawostka....bardzo długo takiej opcji nie było ;) Sam wyczaiłem to dopiero rok/dwa/trzy (a kto by to pamiętał:P) temu ;) I pamiętam, że byłem już po kilkunastu sezonach interem jak to odkryłem, więc zgarnąłem naraz kilkadziesiąt mln funtów tyle się tego zebrało ;)
Czarson

Post autor: Czarson »

Jarzabek pisze:
Adriano_forever pisze:No to ja wiem że jest taka opcja i niemalże w każdym transferze przeprowadzanym dodaje takie aneksy. Ale nigdy nie korzystałem z czegoś takiego jak sprzedanie klauzuli, nigdy. A w FMa gram od wersji 2004 i nigdy czegoś takiego nie stosowałem.

I tutaj ciekawostka....bardzo długo takiej opcji nie było ;) Sam wyczaiłem to dopiero rok/dwa/trzy (a kto by to pamiętał:P) temu ;) I pamiętam, że byłem już po kilkunastu sezonach interem jak to odkryłem, więc zgarnąłem naraz kilkadziesiąt mln funtów tyle się tego zebrało ;)
Troche oszukiwanie wiec tego nie uzywam. W realnym futobolu tez takie cos funkcjonuje? Chyba nie.
Jarzabek

W realnym futbolu jak w życiu - umowa może mieć dowolny zapis, łącznie z kupowaniem piłkarzy za piłki i siatki bramkarskie. I jak w realnym świecie można wynegocjować z każdym odstąpienie od umowy w zamian za coś innego. W pełni tego niestety nie da się w żadnej grze w żaden sposób odwzorować i stąd takie "próby". Ja wiem czy oszukiwanie? Mało razy wziąłem np 100 tys zamiast 20%, a potem się okazywało, że bym zarobił 1mln ?;)
sampam

Post autor: sampam »

Te klauzule to kuriozum. W sprytny sposob mozna pozyskac zawodnika na ktorego nas wlasciwie nie stac, bo przeciez wystarczy ustawic zapis dzieki ktoremu dany klub otrzyma pokazna sumke w chwili gdy ich byly gracz strzeli np. ponad 40 bramek w lidze. Kwota transferu moze wyniesc np. 7 mln, a klauzulka z 30 i co? Komputer to "lyka". Absurd. Tym wiekszy, ze delikwenta mozemy sie pozbyc przed obiecana wyplata na rzecz drugiej strony. My zarabiamy, a frajerski komputer 2 razy traci.
Jarzabek

W tę stronę nigdy z klauzul nie korzystam :P Zawsze płacę czystą gotówką ;) Ew dorzucam sparing lub max 5% z kolejnego transferu
Balon

Post autor: Balon »

hej, pytanko: ma ktoś jakieś update do okresu bieżącego (byle uwzględniało zimowe okienko) dla wersji 12 lub 14. Tak jak wcześniej było tego od groma, teraz kompletnie nic, tylko pojedyncze dla 15 :(
krystianeczek

Post autor: krystianeczek »

http://ifotos.pl/zobacz/arfaJPG_wehawsh.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/bonaJPG_wehawss.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/depayJPG_wehawsq.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/kovaJPG_wehawan.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/romeroJPG_wehawaw.jpg

5 moich najważniejszych zawodników i ich staty. W sezonie 2016/2017 zdobyłem ligę mistrzów, a w sezonie 2017/2018 byłem na 3 miejscu w grupie i trafiłem do pucharu uefa gdzie zaraz odpadłem :D Przez te wszystkie sezony nie zdobyłem ani razu ligi, zawsze około 70 pkt, a w ostatnim sezonie 89 ale i tak było za mało na mistrza. Transfer Depaya mimo, że poszedł cały budżet na niego był opłacalny. Próbuje ściągnąć Barbose bo jest przekozakiem ale 40% ma jakiś agencik i chce za to prawie 300 mln...
coco

Post autor: coco »

Czytam te wasze posty i po prostu nie dowierzam, wygrywacie ligi jakimiś 2-3 ligowymi drużynami, strzelacie masę bramek, nie ogarniam tego. Ściągnąłem 3 najlepsze taktyki do fm 15 z zagranicznego forum, odpaliłem sezon Hellas Verona, kadra masakryczna, średnia wieku chyba 33 lata, wymieniłem kadrę, mam młodych craków w składzie jak Coric czy Jese, dodatkowo Savitsky który szalał w każdym lepszym klubie którym grałem, w Veronie zero po prostu zero. Obecnie mam taki skład Fabiano (ex Porto) - Patric (Barca) Rekik (MC) Bianchetti Dimarco (Inter) - Carigliano - Coric Tassi - Jese Savitsky - Helenius i takim składem po 6 kolejkach zajmuje ostatnie miejsce, remisując tylko z Udinese na wyjeździe. na 6 kolejek mam strzeloną 1 bramkę ! przecież to jest jakaś kpina. Mam trenerów którzy mają 4,5 - 5 gwiazdek min Baresi czy Zanetti. Baza treningowa bardzo dobra, kończą właśnie rozbudowywać do fantastycznego poziomu. Trening przed sezonem ustawiłem na bardzo wysoki, kondycję i taktykę. Odkąd zacząłem grać ustawiłem ofensywę i zgranie. Nie rozumiem tego, co źle robię ? Dodam że nie zmieniam taktyk w ciągu meczu, staram się grać jedną cały sezon. W drużynach pokroju Tottenhamu, Interu czy BVB sprawdzało się bardzo dobrze, bo albo mistrzostwa, albo wicemistrzostwa. A w takiej Veronie totalne nieporozumienie, grałem też Sunderlandem, też skład wzmocniłem młodymi crackami, wywalili mnie po 3 miesiącach. Powiedzcie mi co robię źle, że moja Verona nie strzela bramek i przegrywa każdy mecz ? Zwołałem zebranie drużyny żeby podnieść im morale, zakończyło się to niby sukcesem, a następny mecz z Sampdorią przegrałem 5-1 ... na litość boską, co za durna gra. W starszych FMach nie miałem takich problemów, wyciągało się Leeds z 2 ligi i zdobywało LM po 2 sezonach, nawet Legią się udało, a tej gry totalnie nie kumam. Poradzicie coś ?
rumcyk

Post autor: rumcyk »

jak tak czytam ten sklad to moze procz Jese czy Savitskiego nie chcialbym zadnego gracza nawet do polskiej ligi. DI marco jest niezly ale po 2-3 sezonach. Przegrywasz bo nie masz graczy o odpowiednich umiejetnosciach a dodatkowo ten Fm jest najtrudniejszy z wszystkich. Sam dlugo szukalem taktyki, ale przynajmniejprzez to gra jest bardziej interesująca:)
coco

Chyba żartujesz z tym składem, Fabiano ściągam niemal zawsze, bo w mocniejszym klubie jako nr 2 jest idealny, zawsze świetnie zastępował najlepszych. Do Hellas idealny na nr 1, Rekik Coric to jedni z najlepszych graczy tego FMa. Jese i Savitsky wiadomo, ale mniejsza z tym, skład nie jest na bank na ostatnie miejsce w lidze, które obecnie zajmuje.
Adriano_forever

Weź mi powiedz jeszcze jak tam jest u twoich piłkarzy z wyuczeniem taktyki? Wymieniłeś cały skład to może jeszcze nie umieją grać pod nową taksę.
coco

właśnie w tym problem że biegle nią operują, tak jak 2 innymi którymi grałem wcześniej, strasznie dziwny ten fm, tak jak piszę w poprzednich wersjach w ciągu 3 lat można było z 3 ligowego klubu zrobić top, a tutaj to jakaś porażka jest, choćbym nie wiadomo jaką taktyką grał.
Adriano_forever

No to jak w 3 lata nie da się wygrać 3 ligowcem LM to chyba dobrze ;) Trochę realizmu w takich grach się przydaje ;)
Yascarr

Post autor: Yascarr »

Ja miałem podobne problemy, właściwie to u mnie była totalna klapa w każdym klubie, ale zacząłem grać formacją 4-4-2 z wysuniętymi skrzydłowymi (niby w grze 4-2-4) i jakimś cudem zacząłem wygrywać każdy kolejny mecz i w innych zespołach też to się sprawdzało świetnie. Taki sposób :D
Adriano_forever

Z racji tego, że w FMa15 mam rozegrane już ponad 700 godzin i przejrzałem profile większości piłkarzy w grze i wiem jak się będą rozwijać gra stała się mało ciekawa. Do tego do FMa16 zostaje jeszcze kawałek czasu a coś trzeba robić wieczorami. Postanowiłem przenieść się trochę w czasie do przodu za pomocą urlopu. I tak oto przed chwilą zakończył się sezon 2029/2030. Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczony wynikami sezonów. Jeżeli chodzi o Serie A to pojawił się nowy dominator ligi. Mianowicie chodzi o... Genoe. Klub przejęli jacyś Izraelczycy, którzy kasę wyłożyli i tym oto sposobem stali się jednym z najlepszych zespołów w lidze. Oto jak wyglądało podium na finiszu rozgrywek w poszczególnych sezonach:

http://screenshooter.net/102644775/atlxnfq

Jak widać Genoa jedzie równo z koksem, co lepsze ligę wygrała także Catania, która nadal jest w posiadaniu Włochów. Inter jak widać lekko dziaduje, ale nic dziwnego skoro zmienia się trenera prawie co sezon. Dopiero w ostatnim sezonie osiągnęli zwycięstwo w lidze, co mnie aż zdziwiło. Oto dowód:

http://screenshooter.net/102644775/excycgd

Kolejną ciekawostką są wyniki Ligi Mistrzów:

http://screenshooter.net/102644775/urxcost

Oraz LE:

http://screenshooter.net/102644775/nybknrb

Widać, że w LM wygrywają kluby, które w obecnych czasach walczą o te tytuły. Lecz da się zauważyć, że w finale LM zagrała Sampdoria, Genoa, Catania czy Milan. Ciekawiej dzieje się w LE, gdzie jak widać rozgrywki te wygrała Genoa czy Lazio a do finału doszła Sampdoria, Inter czy Sassuolo. To wszystko pokazuje, że Genoa nie tylko stała się silnym zespołem w lidze, ale także w Europie.

Ogólnie odnoszę wrażenie, że Serie A urosło w siłę i zespoły z tej ligi coś znaczą na świecie.
ekspert

Post autor: ekspert »

Co do FM'a to mam bardzo ważne pytanie. Mam problem z którym zupełnie nie jestem w stanie sobie poradzić. Otóż zauważyłem w poprzednim sezonie gry, że tracę bardzo dużo bramek po stałych fragmentach. Skupiłem się w okresie przygotowawczym przede wszystkim na defensywnych stałych fragmentach i miałem nadzieję, że wszystko będzie okej. Mimo tego rozgrywam sezon i ciągle tracę wile bramek po rożnych czy wolnych, pomaga jedynie skupianie się przy każdym kolejnym meczu na defensywnych stałych fragmentach, ale w tym momencie zaniedbuje przygotowania w innych dziedzinach i tworzy się błędne koło. Co z tym zrobić?
Adriano_forever

Może musisz coś pozmieniać w kreatorze stałych fragmentów gry, może powinieneś ustawić indywidualne krycie dla wysokich graczy, może podwoić krycie. Tym się pobaw.
G3nesis

Post autor: G3nesis »

Miałem podobny przypadek jak grałem Le Havre. Po awansie do Ligue 1 traciłem mnóstwo bramek po stałych fragmentach. Odbijało się to oczywiście na pozycji w tabeli bo przegrałem przez to wiele wygranych spotkań. Próbowałem tak jak ty kombinować z treningami, ale zero efektów. Nie mogłem sobie z tym poradzić, ale nagle w 4 sezonie było już wszystko normalnie. Dodam, że wtedy bardzo rozwinęła się młodzież ze szkółki, a w szczególności obrońcy. Na dodatek kupiłem nowego bramkarza, ale czy ja wiem, że to akurat przez to. W lidze włoskiej na takie coś nie natrafiłem, w ekstraklasie jak Lechem grałem to też wszystko było git. Ogólnie nienawidzę grać w lidze francuskiej. Jest pełno gówniaków z szybkością ponad 15 i obrona jest dosłownie wkręcana w ziemię. Jakiś Nomenjanahary ładował mi po 3 bramki w meczu.
ekspert

Adriano_forever pisze:Może musisz coś pozmieniać w kreatorze stałych fragmentów gry, może powinieneś ustawić indywidualne krycie dla wysokich graczy, może podwoić krycie. Tym się pobaw.
Trochę pokombinowałem i jest sporo lepiej, dzięki! ;)
Balon

Adriano - na jakich ligach grałeś?
Zazwyczaj jest tak, że ligi grywalne z czasem zaczynają przeważać nad niegrywalnymi.
EDIT: Pamiętam, że w moich przeróżnych karierach w Serie A zawsze wybijały się zespoły typu Genoa, Sampa, Bologna. Nie wiem od czego to jest zależne - wydaje mi się, że prezesi klubu mają trochę źle wyważone staty i w późniejszym etapie robią lepsze transfery. Odwrotność stanowią Inter, Milan i Roma, które notorycznie stają się cieniami, wliczając nawet spadki.

ekspert - stałe fragmenty to naprawdę ciężki kawał chleba. W poprzedniej karierze wykombinowałem ustawienie dwóch graczy na krótkim słupku i spisywało się to rewelacyjnie. W nowej karierze (aktualizacja transferów) już tak dobrze nie jest. Teraz tracę z centralnej części pola karnego, bo moi obrońcy jakoś sobie nie radzą. Wrzuciłem im jako trening przedmeczowy, zobaczę :)

Ktoś z was gra Interem na nowej aktualizacji? w jakim ustawieniu gracie? bo moje klasyczne 4-3-3 trochę średnio wychodzi - mam za mało kreatywny środek ;/
ekspert

Don Balon pisze: Ktoś z was gra Interem na nowej aktualizacji? w jakim ustawieniu gracie? bo moje klasyczne 4-3-3 trochę średnio wychodzi - mam za mało kreatywny środek ;/
Ja grałem Interem przy obu aktualizacjach i jedynym słusznym ustawieniem było dla mnie 4-3-1-2, którym szło mi całkiem nieźle ;)
Adriano_forever

Klasycznie Liga Włoska, Hiszpańska, Angielska i Niemiecka
Lopez

Post autor: Lopez »

Jeśli chodzi o stałe fragmenty gry to trzeba mieć odpowiednich zawodników,żeby nie traci hurtowo bramek tzn,silny,dobrze grający głową defensywny pomocnik i jeden ze stoperów,drugi natomiast musi mieć wysoki wskaźnik krycia.Tych dwóch pierwszych ustawiam na krycie wysokich zawodników,ten z dobrym kryciem na niskiego(bo oni często zbierają"ochłapy"i ładują bramki),przed polem karnym ustawiam jednego z pomocników.Napastników i ofensywnego pomocnika zostawiam z przodu.Reszta krycie indywidualne.
W meczach z mocniejszymi drużynami na pozycji def.pom ustawiam obrońce i jednemu z bocznych obrońców ustawiam zamiast wsparcia obrone.
Wszystko to przy ustawieniu 4-1-2-1-2,które mi się bardzo dobrze sprawdzało jak grałem Borussią M'gladbach i Swensea.

Jak zaczynam gre jakimś słabszym zespołem to nie wywalam starszych zawodników tylko opieram na nich gre.Samymi młodymi ciężko coś ugrać.Nawet przy słabej bazie jeśli się ma dobrych trenerów to można wiele zdziałać.Nie zapominać o trenerze z dobrymi atrybutami mentalnymi,rozmawiać indywidualnie z zawodnikami,no i nie bać się dawać zmienników co może mają niższe staty,ale lepsze morale.A w przerwie to jak nie wygrywam przynajmniej 2-0 to ich nie chwale,a jak już zdarzy mi się pochwalić to wybieram z każdej formacji najsłabszego zawodnika i go opierniczam,że nie jestem zadowolony z jego gry,jeśli przy mowie ciała będzie "wyraźnie zmotywowany to go zostawiam na boisku jeśli nie to ściągam
Stachoo

Post autor: Stachoo »

W temacie FM, ja gram w starego dobrego FM 2008 z aktualizacją składów na marzec 2015.

Właśnie skończyłem 11 sezon Messiną, którą wyciągnąłem po 5 sezonie z serie C2 do serie a. W 6 sezonie zająłem zająłem 15 miejsce w serie a. 7 sezon już lepszy, bo wywalczyłem miejsce w LE. W kolejnnych 4 sezonach 2 razy wygrana w lidze europejskiej i 2 wygrane w lidze mistrzów w dwóch kolejnych. Poza tym 3 Puchary Włoch, 4 Mistrzostwa, 4 Superpuchary Włoch, 3 Superpuchary Europy i 1 klubowe mistrzostwa świata. W 12 sezonie rozpocząłem pracę w drugoligowym RC LENS, z uwagi na fakt przesycenia sukcesami postanowiłem przejść do klubu, którego bogata historia upadła po spadku do II Ligi.

Teraz zaczynam przygodę w RC Lens...
Balon

oj 08 ... mój ulubiony :)

Co do rożnych - na nowej łatce nagle zacząłem tracić bramki ... dokonałem jednak małej zmiany przestawiając obrońce z długiego słupka na krycie na przedpolu i teraz ładnie wszystko wyczyszczają. Widzę, że poprawili opcję z kryciem krótkiego słupka (wcześniej mogłem ustawić tam dwóch graczy, a teraz jest "zamień"), choć to lipa, że nam tak zakazują, bo może moim życzeniem jest 11 osób na krótkim słupku?

Co do mojej kariery to skończyłem pierwszy sezon. Z bardzo dużą pomocą gry awansowałem do CL dzięki… Lazio, które cały sezon grało bardzo solidną piłkę, ostro, ale to bardzo ostro spuchło na koniec sezonu, wygrywając co najwyżej 1/3 meczy. Na 6 kolejek przed końcem nadgoniłem z -9, a żeby było mało to przegrałem w przedostatniej kolejce (zrównałem się wtedy z nimi punkatami, ale miałem dużo gorszy bilans) tym samy praktycznie przekreśliłem swoje szanse, tym bardziej, że w ostatniej kolejce Lazio grało z czerwoną latarnią ligi i prowadziło od 6 min. Okazało się jednak, że Lazio straciło bramkę w 90 minucie (strzelił jakiś dzieciaczek po kopaninie w polu karnym). Wydarzenie realne, ale żeby było śmieszniej, na poprzednim save dwa razy z rzędu awansowałem do CL z 4 miejsca w lidze bo … Juve dwa razy pod rząd wygrała CL!!! Coś nie halo ;)

Grałem bez transferów w pierwszym okienku. Trochę średnio i drewniano w środku pola, ale dało radę wykręcić 19 meczy bez porażki (ale bardzo dużo remisów - na koniec sezonu wskaźnik 14 jednopunktowych meczy). Duży potencjał wykazywali Kondo i Brozo ( :D ) jednak biło po oczach, że las w środku pola. Na skrzydłach też dość średnio – Jojo bardzo słabo - ale fajnie grał w ataku (Icardi się połamał), Ljajic jakoś bez jaja, Perisic masakra... Za to rewelacyjnie Murillo, który okazał się fundamentem zespołu, a także świetnie grał Medel. Do zimy jakoś przespacerowałem w okolicach 5 miejsca (z ok 7-10 straty do 3.). W zimie dostałem ok 30 mln na transfery i kupiłem Moutinho, Romero, Balante. Mój budżet dość miło balansował od 0 do 50, bo sprzedawałem też groszki i Biabianego (wrócił 1 lutego i od razu polazł za 10 mln) co pozwoliło mi na zakup mojego kochanego Feaghuliego (ten z Valencii). Gra ruszyła, obudziły się moje gwiazdeczki – Icardi (22 mecze 21 goli) i Perisic (14+14 w kanadyjce) co przy wzmocnionej kadrze pozwoliło mi wygrać PW i awansować do CL (jak opisałem wyżej).
Sezon dość pozytywny, z nagrodą (puchar). Bardzo ważne jest trzymanie morale – w przeciwieństwie do wielu jestem raczej bardzo przyjazny dla ekipy (jako całości) i wprowadzam pozytywną atmosferę w zespole. Zauważyłem jednak, że dana łatka zaogniła trochę ego graczy – już w październiku zaczęły się rozmówki o braku gry itd. itp., a akurat w sprawach indywidualnych jestem twardy jak Jose i cisnę po nich – młodzi często odpuszczają, ale gwiazdki to potrafią się sfochować.

Stary sezon ledwo się skończył, a ja już w pierwszym tygodniu lipca bez kasy – kupiłem Candreve (dla mnie najlepszy kot w grze), Verattiego (akurat pojawiła się fajna okazja). Uzupełniłem to De Silvestrim (piszę z głowy – PO z Sampy). Trochę gupi update mam (z cmrev), bo Dodo dopiero teraz do mnie przylazł (ale ma potencjał na 4 gwiazdki hłe hłe hłe), Tellesa w ogóle nie ma (dla testu wziąłem ligę turecką na start – by i to na wypożyczeniu w Interze), a Bona bez klauzuli odkupu (wykupiłem go za 12 mln). W sumie całkiem fajna paka się zebrała:

Handa (Bardi)
Montoya (De Silvestri) – Murillo – Balanta (JJ) – Santon (Dodo, D'd) -> boki bardzo często się rotują
Medel (Romero)
Kondo (Guarin) – Veratti (Moutinho) - nie wiem jeszcze jaką parą grać, raczej zależności od meczu
Candreva (Feghouli) – Icardi (Jojo) – Perisić (Ljajić)

Mam nadzieję na walkę o mistrza, ale Juve w pierwszym garniturze to paka z kosmosu i jest mega ciężko.
DonBalon

Post autor: DonBalon »

yoo! ma ktoś kitsy na obecny sezon?
dolin123

Post autor: dolin123 »

Handa (Bardi)
Montoya (De Silvestri) – Murillo – Balanta (JJ) – Santon (Dodo, D'd) -> boki bardzo często się rotują
Medel (Romero)
Kondo (Guarin) – Veratti (Moutinho) - nie wiem jeszcze jaką parą grać, raczej zależności od meczu
Candreva (Feghouli) – Icardi (Jojo) – Perisić (Ljajić)

I jak cie sprawuje sklad?

Chce zaczac nowa kariere z (nowym skladem) kogo proponujecie kupic na poczatek?
ODPOWIEDZ