religia , bog ...i co dalej ?

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
Zzzz

Odp: religia , bog ...i co dalej ?

Post autor: Zzzz »

Globus pisze:Sprawa z pod krzyża to dla mnie też jest śmiech na sali...
lekki offtop http://pokazywarka.pl/245j9i/

ogolnie temat wiary jest dla mnie zbyt powazny zeby tutaj o tym dyskutowac, wiec juz sie nie wtracam  :wink:
tomeh
Kontakt:

Post autor: tomeh »

Poważny aby dyskutować. Wiara pielęgnowana jest przez rozmowę a inaczej to tylko fanatyzm bez otarcia o inne poglądy.
kachol

Post autor: kachol »

Globus pisze: Jak Ci co pałowali starszych ludzi? Sprawa z pod krzyża to dla mnie też jest śmiech na sali... na siłę zrobiło się w mediach z tych ludzi idiotów. Idioci i margines przyszli na manifestację przeciwko krzyżowi.
Przy manifestacjach często dochodzi do incydentów, więc nie wiem czemu się dziwisz, że ktoś dostał pałą przez łeb? To, że nie pierwszy raz jest użycie nieadekwatnych środków do sytuacji, nie powinno Cię dziwić, tutaj chociaż im się pociski nie pomyliły;) Obrona krzyża była dla mnie chora, ponieważ za bardzo nie wiem jaki był jej cel. Kaczyński został pochowany z powodów masowej histerii w siedzibie królów, co było skandalem (nie sugeruje, że ma leżeć pod płotem, tylko już Piłsudski skalał to historyczne miejsce, a to jest miejsce, gdzie chowano władców polskiej monarchii i niech tak zostanie dla potomnych). Żałoba odbyła się, właściwie zrobiono 2 razy więcej niż powinno się, a na wszystkich świętych Jarek przychodzi do obrońców krzyża i tam oddaje hołd swojemu bratu. Przepraszam, nie rozumiem? Jednak miał leżeć z tym krzyżem pod płotem, bo tak to wygląda. Może mi wytłumaczysz ideę obrony tego krzyża bo nie rozumiem afery: zrobił ojciec harcerki, aby znicze i kwiaty na okres żałoby miały miejsce skupienia i był dodatkowy symbol, księża poświęcili... Potem chcieli go przenieść do kaplicy (księża i harcerze), aby została dodatkowa pamiątka po wypadku Smoleńskim, ale ktoś uznał, że ten krzyż tam ma stać. Pytam się, po cholerę? Argument, żeby zbudowali godny pomnik (tablicę), jest chory, bo pomniki (tablice) stawia się na miejscu tragedii. Owszem tablica w pałacu prezydenckim, czemu nie, ale nic ostentacyjnego.
pabloos6
Kontakt:

Post autor: pabloos6 »

Kachol  nie za dużo się nafaszerowałeś mistrzami świata w manipulacji i przekłamywaniu  Gównem  Wybiórczym  i TVNem  ?
Ostatnio zmieniony 10 gru 2010, 15:14 przez pabloos6, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
kolus

Post autor: kolus »

Krzyz to temat na oddzielna dyskusje. Z nim jest dziwna sprawa bo nie wiadomo o co chodzilo czy o to ze ktos chcial zabrac krzyz a katolikow to urazilo czy chcieli upamietnienia katastrofy. Co to tego ze ich palowano tez dziwne bo gdy na miejscu tych emerytow byli licealisci i studenci i ktos by ich pacyfikowal to nikt by nie mial pretensji chociaz by walczyli o to samo.
kachol

pabloos6 pisze: Kachol  nie za dużo się nafaszerowałeś mistrzami świata w manipulacji i przekłamywaniu  Gównem  Wybiórczym  i TVNem  ?
Chyba nie, bo nie czytam Gazety Wyborczej, a tym bardziej jeżeli oglądam TVN to na takim samym poziomie jak resztę stacji, czyli sięgającym zeru...

P.S.

Nie za dużo nafaszerowałeś się faszystami z Frondy i Gazety Polskiej???
Ostatnio zmieniony 10 gru 2010, 17:43 przez kachol, łącznie zmieniany 1 raz.
Chuchu
Kontakt:

Post autor: Chuchu »

kibix pisze: ja tam nie wierzę w boga, ani w kościół(księża pedofile, finansowanie kościoła za pieniądze publiczne itd.). porzuciłem tą wiarę 2 lata temu i wcale tego nie żałuję. a za rok jak skończę 18,będę składał apostazję.
Rozumiem, że nie wierzysz w Boga dlatego, że mały odsetek księży to pedofile? Nie wiem czy wiesz ale Kościół jest w Polsce od łaaadnych paru lat opodatkowany więc to też nie do końca tak jak mówisz.
pabloos6
Kontakt:

kachol pisze:
pabloos6 pisze: Kachol  nie za dużo się nafaszerowałeś mistrzami świata w manipulacji i przekłamywaniu  Gównem  Wybiórczym  i TVNem  ?
Chyba nie, bo nie czytam Gazety Wyborczej, a tym bardziej jeżeli oglądam TVN to na takim samym poziomie jak resztę stacji, czyli sięgającym zeru...

P.S.

Dla Ciebie Fronda i Gazeta Polska to faszyści???? :shocked: To może  ścigaj mnie za  symbol  Polski Walczącej bo może  to też synonim faszyzmu.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2010, 23:40 przez pabloos6, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
kachol

pabloos6 pisze:
kachol pisze:
pabloos6 pisze: Kachol  nie za dużo się nafaszerowałeś mistrzami świata w manipulacji i przekłamywaniu  Gównem  Wybiórczym  i TVNem  ?

P.S.

Dla Ciebie Fronda i Gazeta Polska to faszyści???? :shocked: To może  ścigaj mnie za  symbol  Polski Walczącej bo może  to też synonim faszyzmu.
Czy napisałem gdzieś, że mam zamiar Cię ścigać??? Poza tym gdybyś był wstanie zauważyć, że napisałem to tylko i wyłącznie, na Twoją idiotyczną opinię, że jestem czytelnikiem GW i za opiniotwórcze media mam TVN, nie znając mnie w ogóle!!!  Do GW mi prawie tak samo po drodze jak do GP...

Twój Avatar wiele o Tobie mówi, rozumiem masz potrzebę na czole mieć napisane: POLAK-KATOLIK-BIAŁY-PATRIOTA. Sorry, ale tak widzę...
pabloos6
Kontakt:

Zgadłeś, szkoda, że wywołuje to w Tobie taką nerwowość. Co za czasy.
Obrazek
kachol

Nie lubię ludzi, którzy zbyt manifestują na pokaz. Na stronie Interu manifestujesz przywiązanie do Śląska Wrocław i robisz z siebie przodownika prawdziwych Polaków. Robisz to, nie do końca wiem po co, ale to Twoja sprawa.

PW??? Z czym tym walczysz??? Nadużywasz symboli bez potrzeby.

Twoja sprawa, weszliśmy w bezsensowną polemikę, więc ją skończę, bo tylko blokujemy temat.

Chuchu - coś więcej o tym opodatkowaniu, ponieważ wg mnie jest zwolniony z podatku,
zzz_v1

Post autor: zzz_v1 »

kachol pisze: Chuchu - coś więcej o tym opodatkowaniu, ponieważ wg mnie jest zwolniony z podatku,
Kościelni płacą podatek zryczałtowany, zależny od ilości osób należących do danej parafii, a zwalniany z podatku jest za dochód z działalności charytatywnych, kulturowych, edukacyjnych itp itd, za normalny dochód jak na przykład (najprostszy) z rozgłośni radiowej płacą podatki. Żeby było zabawniej to muszą odliczać pewien podatek od darowizn (tak, za to co dostają na mszy odliczają podatek - z pominięciem tego co idzie na cele charytatywne czy utrzymanie zabytku) czy dochodów związanych z komercjalizacją kultu np.: opłatki, znicze, świece świąteczne czy też za dochody z sklepu z pamiątkami przy zabytkowej katedrze itp.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2010, 14:17 przez zzz_v1, łącznie zmieniany 1 raz.
pabloos6
Kontakt:

kachol pisze: Nie lubię ludzi, którzy zbyt manifestują na pokaz. Na stronie Interu manifestujesz przywiązanie do Śląska Wrocław i robisz z siebie przodownika prawdziwych Polaków. Robisz to, nie do końca wiem po co, ale to Twoja sprawa.

PW??? Z czym tym walczysz??? Nadużywasz symboli bez potrzeby.

Twoja sprawa, weszliśmy w bezsensowną polemikę, więc ją skończę, bo tylko blokujemy temat.

Chuchu - coś więcej o tym opodatkowaniu, ponieważ wg mnie jest zwolniony z podatku,
Prawdziwa miłość ma to do siebie, że chce się z Nią dzielić i tak jest w moim przypadku. Tak już mam, że w pewnych wartościach wzrastałem i zawsze będę  im wierny  a o rangę przewodnika prawdziwych Polaków się  nie ubiegam. A co do manifestowanie przywiązania do Śląska, to w szeregach znajomych ze  Śląska znają mnie z kolei  miłości  do Interu, a na tamtejszym forum "manifestuje" (jak to nazywasz) miłość do Interu tylko tam jakoś nikt mi zarzutów z tego powodu nie czyni. Dziękuję i również proponuję zakończyć.
Obrazek
Chuchu
Kontakt:

Naszła mnie refleksja a nie mam gdzie tego napisać:

Proszę o dyskusję, szczególnie osoby pobożne. Otóż jeśli Bóg jest osobą to musi mieć jakąś tam psychikę i może nie jest ona do końca właściwa. Już tłumaczę o co mi chodzi: jest wszechmogąca istota zwana Bogiem, istniała od zawsze i zawsze będzie istnieć, ma pod sobą zastępy aniołów itp. i nagle przychodzi mu do głowy "hej, a może dziś coś stworzę" - stworzył ziemię - "ale jakaś taka ona nudna, dam jej coś ciekawszego, coś żywego" - stworzył zwierzęta - "dalej nie to, hmm...może stworzyć istoty mądrzejsze od wszelkich innych, jakieś istoty z duszą, które będą mnie wielbić i chwalić moje imię" - stworzył człowieka. Człowiek zaczął wielbić imię Boga, wychwalał go za wszystko. Bóg znowu pomyślał "ciekawe co się stanie, jak zrobię mu krzywdę" - powstało tzw. zło ale w wielbieniu imienia Boga nic się nie zmieniło, cokolwiek by się nie działo, człowiek chwalił Boga nieważne czy czynił mu zło czy dobro, a jeśli już narzekał to zwalał winę na jakąś złą moc, którą nazwał Szatanem/Diabłem/Lucyferem. Bóg pomyślał "wszystko co dla nich robię to jest wychwalane, cholera, jestem zajebisty" i tak oto powstał Bóg o nieco pokręconej psychice, którego chwali się za wszystko co dobre, a nawet jak zrobi coś złego to i tak jest nazywany wszechwiedzącym, kochającym, wspaniałym ojcem. Może Bóg to po prostu potężna osoba o skrzywionej psychice, przez co obecny świat wygląda tak dalece od doskonałości co by było dziwne, jak na dzieło wszechmocnego, wszechkochającego nas Boga.

Kurna bolek ja cię Zenek, powinienem chyba książkę napisać.
Minister

Post autor: Minister »

A może Boga po prostu nie ma i wszystkie rzeczy razem z naszym istnieniem są dziełem przypadku i w żaden sposób nie są od siebie zależne,a już z pewnością nie mają nic wspólnego z Bogiem..?Ogólnie dupa blada..Możliwe,że ktoś tam był taki jak Jezus,ale nie koniecznie taki święty jak o nim się piszę,możliwe,że są dowody na to,że Bóg nie koniecznie jest taki och i ach ale nikt nie chce tego ujawnić żeby nie naruszyć harmonii życia.Wyobraź sobie co by było gdyby udowodniono,że Boga nie ma,albo że jest niezrównoważony psychicznie :D Delikatny chaos?!
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
and1
Kontakt:

Post autor: and1 »

@Chuchu

Bóg stworzył dobro i zło oraz dał człowiekowi wolną wolę. To decyduje jaką drogą podążamy. Bóg nie jest człowiekiem, my jesteśmy stworzeni na podobieństwo Boże. Bóg jako "ktoś" idealny, kogo człowiek w swej niskości nie jest w stanie pojąć i wyobrazić sobie. Nie można więc porównywać istoty ludzkiej do Boga jak to nazwałeś "z skrzywioną psychiką".

Prosiłbym o nie napinanie się itp. każdy wierzy w co chce więc wywody i wycieczki religijne są zbędne ;)
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2011, 20:38 przez and1, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Castellazzi
Kontakt:

Post autor: Castellazzi »

Ja tam w Boga nie wierzę. Miedzy innymi dlatego że kościół wkracza już wszędzie. W internecie, w telewizji i w polityce, a jeszcze słyszy się o częstym łamaniu celibatu, poprzez zgwałcenie kogoś. Dla mnie kościół może być, tylko ci co wierzą w boga niech sobie siedzą w tym kościele i niech nie interesują się sprawami z kościołem nie związanym.
Z ciekawośći kiedyś oglądałem program o Jezusie i niby naukowcy twierdzili że Jezususów było w tamtym czasie w brud, ale tan Jezus o którego nam chodzi podobno miał rodzinę, czylki żonę i dzieci.
Obrazek
kolus

Mieszacie troche pojecia bo mieszacie Boga i Boga chrzescijanskiego o ile ten pierwszy jezeli istnieje nie wiadomo jaki jest to ten drugi to jest kawal sku*******(przeczytajcie Stary Testament).

Nawijanie o dobrej i zlej woli to bezsens. Jezli sie ludzie morduje nawzajem to wolna wola a jezeli umieraja male dzieci z glodu codziennie wiele ludzi to co tez wolna wola? Ze ludzie sa bici, gwalceni, nie maja co jesc, to nei jest wolna wola to swiadczy jesli co o Bogu ktory ma wszsytko gdzies a nie o Bogu ktory sie przejmuje kimkolwiek.

A tak apropos Jezusa, wiadomo jest ze istnial to fakt, ukrzyzowali go pewnei tez ale potwierdzenei faktu ze zwartwychwstal to graniczy z cudem. A ktory z was wierzacym zastanawiam sie nad tym ze Maryja zostala zywcem wzieta do nieba? naprawde wierzycie w te brednie? Nieche nikogo obrazac bo kazdy wierzy w co chce aby nikogo w tym nie krzywidzil ale jedyne co chce alby kazdy poznal swoja wiare a wtedy inaczej na nia spojrzy bo chodzenie do kosciola i siadanie do wigili z rodzina to za malo zeby nazwac sie wierzacy w chrzescijanstwo.
Kermitt

Post autor: Kermitt »

A ja sobie ostatnio uświadomiłem jedną rzecz. Bóg wymaga od nas wiary, chce być miłowany i chwalony a sam te rzeczy człowiekowi daje. Do tego w Starym Testamencie napisane jest, że aby otrzymać te dary, trzeba o nie prosić. Trochę tego nie rozumiem, bo jeżeli Bóg rozdaje takie cechy niektórym a później żąda ich od wszystkich to coś tu chyba nie gra.

Ja sam w Boga wierzę i jak mam jakieś wątpliwości czy pytania to biorę NT czy ST i go czytam, albo szukam odpowiedzi gdzie indziej. Przyznam się że Biblii całej nie przeczytałem ale zabieram się za to już jakiś czas ale przyjdzie taki dzień :P
Chuchu
Kontakt:

Kermitt pisze: Przyznam się że Biblii całej nie przeczytałem
Wstyd!

To, że JAKIŚ Bóg istnieje to nie mam co do tego żadnych wątpliwości jednak moim zdaniem mało prawdopodobne jest, aby był on taki, jakiego opisuje go Kościół.
Kermitt

Chuchu pisze:
Wstyd!
Rozumiem że Ty tak ?

Nawet jeśli, to nie uważam bym miał się czego wstydzić.
kolus

Chuczu czy istnieje Bog czy nie mam nadzieje sie nikt nei spiera bo to jest na zasadzie moja prawda jest bardziej mojsza niz twojsza. A wiara z tego co o wiem opiera sie na tym ze sie wierzy a nie ma sie na to zadnego dowodu.
Minister

kolus
wszystko fajnie,mądrze piszesz ale proszę Cię chociaż o drobną interpunkcję,bo czyta się ciężko jak cholera :)
a geje do obozów pracy!"
Damiano

Post autor: Damiano »

Nie obrazajac nikogo , ale takiej zenady jak post Interisty7 dawno nie czytalem :)
Chuchu
Kontakt:

Kermitt pisze:
Chuchu pisze:
Wstyd!
Rozumiem że Ty tak ?

Spokojnie, to taki ironiczny żarcik :P Rozumiem, że kiepski, ale nikogo nie chciałem urazić ;]
Globus

Post autor: Globus »

Damiano pisze: Nie obrazajac nikogo , ale takiej zenady jak post Interisty7 dawno nie czytalem :)

Wyjąłeś mi to z ust. Ledwo dałem radę do końca przeczytać.
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi

Obrazek
Kermitt

Chuchu pisze:
Kermitt pisze:
Chuchu pisze:
Wstyd!
Rozumiem że Ty tak ?

Spokojnie, to taki ironiczny żarcik :P Rozumiem, że kiepski, ale nikogo nie chciałem urazić ;]
Tak myślałem, ale na tym polu nigdy nie jestem pewny, bo jest masa ludzi którzy tak właśnie uważają ;)
Minister

Bez kitu Interista poszedł "po bandzie" :D

http://w391.wrzuta.pl/film/aNz4rp6IVqU

W wolnej chwili..
a geje do obozów pracy!"
Chuchu
Kontakt:

Mam bardzo poważne pytanie - skoro Bóg każe ludziom robić "wszystko na chwałę Bożą" jednocześnie nie dając im jakiegokolwiek jednoznacznego znaku, że w ogóle istnieje to czy to nie jest mała sprzeczność?
kolus

Zauwazylem ze wierzysz w jakiegos Boga, ale nie tego katolickiego wiec moge Ci pogratulowac ze zauwazasz te brednie. Sa ludzie co wierza w to co napisales a pytan nie zadawaja i im nalezy wspolczuc ze daja soba manipulowac.
ODPOWIEDZ