Hip-Hop made in Poland

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
and1
Kontakt:

Odp: Hip-Hop made in Poland

Post autor: and1 »

A ja codziennie odwiedzam Empik. 30/31/01 to takie lotne daty premiery płyty Peji.
Obrazek
Orzeu
Kontakt:

Post autor: Orzeu »

Karpik pisze: w grudniu wychodzi nowy album Sokol feat. Pono - Teraz pieniądz w cenie 2 !! Po przesluchaniu pierwszej plyty, nie moge sie doczekac 2. czesci!  :szal:
ta... tym Panom podziękujemy... TPWC to jak dla mnie upadek artystyczny Sokoła.

OSTR w lutym ? No jak ładnie :)... na Peję tak samo czekam, choć z pewnymi obawami. Ostatnio coś mi odbiło i stałem się wielkim fanem Pezeta - nigdy go jakoś nie lubiłem, a teraz jakaś metamorfoza nagła i cały czas go słucham ;).
Obrazek
BAGGIO1

Post autor: BAGGIO1 »

A ja znowu za Rychem Peją nie przepadam, tzn w ogóle nie słucham bo kompletnie mnie nie jara jego rap. Co do TPWC 2 ... hmm ciekawe, nie słyszałem ani nie czytałem o tym jeszcze. Jeżeli chodzi o "jedynke" to było kilka lepszy, ale tez kilka słabszych kawałków. Mi szczególnie w pamięć zapadło "Nie martw się","Boją się", "Orientuj się" ... no bo Będę brał Cię w aucie to wiadomo ... numer zrobiony tylko dla jaj, a nie do słuchania - ja tak przynajmniej uważam. Zobaczymy co im  ztego wyjdzie, na pierwszej płytce na okładce w tych wypowiedziach ich była mowa, że ma powstać nowy projekt, ale nie Sokół feat Pono, a Pono feat Sokoł. Jaka róźnica? Że tym razem to właśnie Pono zajmie więcej "miejsca" na krążku, tak jak teraz było w przypadku Sokoła, który miał już materiał przygotowany, a Pono się "dograł". Mam nadzieje, ze początek roku będzie ciekawy.

A ma ktoś jakieś info co do HG? Będzie jeszcze jakaś płytka? Bo ostatnia "Klucz" to też naprawdę fajny krążek, Bilon z Wilkiem potrafią też zrobić dobry hip-hop
FoRzA InTeR!
snowman
Kontakt:

Post autor: snowman »

Orzeu pisze:
Karpik pisze: w grudniu wychodzi nowy album Sokol feat. Pono - Teraz pieniądz w cenie 2 !! Po przesluchaniu pierwszej plyty, nie moge sie doczekac 2. czesci!  :szal:
ta... tym Panom podziękujemy... TPWC to jak dla mnie upadek artystyczny Sokoła.
dlaczego Orzeu ? bity elektroniczne ? czy nawijka slaba ? plyta w innym stylu ale teksty madre jak dla mnie no moze bez ostatniej piosenki heh
TPWC 2 ma byc bardziej plyta PONO feat SOkol  czyli ten drugi ma byc uzupelnieniem

HG ma wyjsc w tym roku jeszcze plyta ma nazywac sie DROGA

slyszeliscie moze koncert na 15 SLU ? :D:D jak dla mnie kozak
jesli znajde troche czasu to wrzuce ta plytke
pozdrooo
zapraszam na swoj kanal:  http://www.youtube.com/user/rekinoznawca

drum&bass caly czas !!
ardiano88

Post autor: ardiano88 »

Co do płyty TPWC, to dla Sokoła i Pona to był właśnie powrót do korzeni hip-hopu więc pisanie, że zrobili coś futurystycznego jest nonsensem. TPWC jak dla mnie jest bardzo dobrą płytką. Fakt po pierwszym przesłuchaniu jakoś mi nie podeszła, ale kiedy włączyłem już drugi raz i wsłuchałem się w teksty to zacząłem się nią jarać na maxa. A TPWC2 to będzie bardziej Pono feat. Sokół. A czy jest na tym forum ktoś kto słucha Eldoki albo Grammatika?
"... to ulice, po których chodziły legendy, od Wiecha, Tyrmanda, Brychczego, do Deyny ..."
Orzeu
Kontakt:

Ja lubię Elda i Gramatika, ale bez podjary znowu...

TPWC świetna ? nie przesadzajcie. Uderz w Puchaaaraaaaa taaa teksty są świetne.
Obrazek
ardiano88

Słyszałeś w ogóle jakieś inne kawałki z TPWC oprócz Udzerz w puchara i W aucie? Słuchałeś tekstów czy piszesz, że płyta jest słaba bo ktoś tak uważa? Ciężko znaleźć w tekstach z TPWC coś o ciagłym jaraniu i o nienawiści do policji więc płyta jest do bani, tak? Pewnie tak samo osądzasz nową Molestę, co?
"... to ulice, po których chodziły legendy, od Wiecha, Tyrmanda, Brychczego, do Deyny ..."
BAGGIO1

Grammatik też jest ok, Eldo ładnie potrafi nawinąć czasem, chociaż niektórzy tego nie lubią- trzeba przyznać, ze ma specyficzny styl takiego jakby "romantyka" :P ale ja tam lubie parę jego kawałków solo i Grammatika no ostatnią płytkę (chyba ze jest cos nowszego juz) "W Drodze". TPWC jest jakie jest, innych jara, innych ziębi, a jeszcze innych jak np mnie rusza tylko po części. Nie ma co się kłócić, o gustach się nie dyskutuje ;) każdy ma prawo do własnego zdania nie. Fajnie, ze HG będzie, trzeba tez chyba odłożyć kase na oryginał, bo panowie na to zasługują. Pozdro
FoRzA InTeR!
Orzeu
Kontakt:

ardiano88 pisze: Słyszałeś w ogóle jakieś inne kawałki z TPWC oprócz Udzerz w puchara i W aucie? Słuchałeś tekstów czy piszesz, że płyta jest słaba bo ktoś tak uważa? Ciężko znaleźć w tekstach z TPWC coś o ciagłym jaraniu i o nienawiści do policji więc płyta jest do bani, tak? Pewnie tak samo osądzasz nową Molestę, co?
Przesłuchałem całą płytę i to nie raz czy dwa.
Słyszałeś w ogóle jakieś inne kawałki z TPWC oprócz Udzerz w puchara i W aucie?
Zaraz mi pewnie napiszesz, że to kawałki zrobione tak o, dla jaj - to powiedz mi proszę czemu akurat do tych utworów zrobione zostały teledyski ? Nie mówię, że np. W Aucie jest złym kawałkiem, ale Sokół - wielki hardcorowiec z tekstami antykomercyjnymi takimi kawałkami po prostu zaprzecza sam sobie.
Ciężko znaleźć w tekstach z TPWC coś o ciagłym jaraniu i o nienawiści do policji więc płyta jest do bani, tak? Pewnie tak samo osądzasz nową Molestę, co?
A gdzie ja znafco wielki napisałem cokolwiek jakimi kryteriami się kierowałem i co lubię ? jaranie i nienawiść do policji HA! Ta płyta jest bardzo przeciętna i tego swoim szczekaniem nie zmienisz - płyta jest dobra, gdy po pół roku albo i więcej nadal do niej chętnie wracasz, a od kiedy prawie rok temu odłożyłem TPWC na półkę teraz jedyny kawałek który dokładnie pamiętam z tego krążka to jest to właśnie te discohiphopowodancowe 'w aucie'.

Nowa Molesta ? Dobra płyta, ale 'Nigdy nie mów nigdy' jak dla mnie lepsza. Podoba mi się głównie 'mówię nie', 'nikt i nic' i 'Uwaga'. Brawa dla chłopaków za pomysł na taką płytę w ogóle.
Grammatika no ostatnią płytkę (chyba ze jest cos nowszego juz)
Z tego co wiem, dnia jakoś 2 Maja 2008 zespół Grammatik zakończył swoją działalność.
Obrazek
ElPolako

Post autor: ElPolako »

Co do TPWC i Sokoła to zacytuję jego słowa z trasy koncertowej RBK Hip Hop Tour 2004 "...zarabiam by grać a nie gram by zarabiać..." Chyba płyta TPWC nie odzwierciedla tych słów i na jakiś przełom na płycie która jak sie nie myle ukazac się ma w lutym nie licze.
Obrazek
BAGGIO1

O Kur...cze o Grammatiku to pojęcia nie miałem. Szkoda no ale co zrobić. A macie jakieś info co teraz z Eldo? Nagra jakąś solówke czy coś?
FoRzA InTeR!
ardiano88

Orzeu pisze:
ardiano88 pisze: Słyszałeś w ogóle jakieś inne kawałki z TPWC oprócz Udzerz w puchara i W aucie? Słuchałeś tekstów czy piszesz, że płyta jest słaba bo ktoś tak uważa? Ciężko znaleźć w tekstach z TPWC coś o ciagłym jaraniu i o nienawiści do policji więc płyta jest do bani, tak? Pewnie tak samo osądzasz nową Molestę, co?
Przesłuchałem całą płytę i to nie raz czy dwa.
Słyszałeś w ogóle jakieś inne kawałki z TPWC oprócz Udzerz w puchara i W aucie?
Zaraz mi pewnie napiszesz, że to kawałki zrobione tak o, dla jaj - to powiedz mi proszę czemu akurat do tych utworów zrobione zostały teledyski ? Nie mówię, że np. W Aucie jest złym kawałkiem, ale Sokół - wielki hardcorowiec z tekstami antykomercyjnymi takimi kawałkami po prostu zaprzecza sam sobie.
Ciężko znaleźć w tekstach z TPWC coś o ciagłym jaraniu i o nienawiści do policji więc płyta jest do bani, tak? Pewnie tak samo osądzasz nową Molestę, co?
A gdzie ja znafco wielki napisałem cokolwiek jakimi kryteriami się kierowałem i co lubię ? jaranie i nienawiść do policji HA! Ta płyta jest bardzo przeciętna i tego swoim szczekaniem nie zmienisz - płyta jest dobra, gdy po pół roku albo i więcej nadal do niej chętnie wracasz, a od kiedy prawie rok temu odłożyłem TPWC na półkę teraz jedyny kawałek który dokładnie pamiętam z tego krążka to jest to właśnie te discohiphopowodancowe 'w aucie'.

Nowa Molesta ? Dobra płyta, ale 'Nigdy nie mów nigdy' jak dla mnie lepsza. Podoba mi się głównie 'mówię nie', 'nikt i nic' i 'Uwaga'. Brawa dla chłopaków za pomysł na taką płytę w ogóle.
Grammatika no ostatnią płytkę (chyba ze jest cos nowszego juz)
Z tego co wiem, dnia jakoś 2 Maja 2008 zespół Grammatik zakończył swoją działalność.
Po pierwsze.
Nie szczekam. Trochę szacunku do innych i pokory by się przydało.
Po drugie.
Zrobiono takie a nie inne teledyski po to aby nadać płycie rozgłos i więcej zarobić. Wiadomo, że firma Prosto miała( ma?) problemy finansowe więc chłopaki chcieli jak najwięcej na tym projekcie zarobić. Zresztą sam Sokół w jakimś wywiadzie coś takiego powiedział. Wiadomo, że nie wszystko poszło na Prosto, ale lwia większość tak.
Orzeu
Kontakt:

Nie szczekam. Trochę szacunku do innych i pokory by się przydało.
Chcesz szacunku sam takowy okazuj.
Zrobiono takie a nie inne teledyski po to aby nadać płycie rozgłos i więcej zarobić..
ta , trafiłeś w samo sedno. Sokół, który pojeżdżał na komercyjne 'hiphopolo', który w swoich tekstach bardzo często okazywał swoją nienawiść do 'komercyjnych gniotów' sam tworzy takie coś, no nie przesadzajmy.
Obrazek
ardiano88

Ja mam szacunek do innych ludzi.
A co do komercji to zgadzam się, Sokół zawsze podkreślał, że jest przeciwko niej. Nie chce wyjść na zaciekłego obrońce Sokoła i wszystkiego co jest związane z Prosto, ale uważam, że o ile teledysk do kawałka W aucie od początku był planowany, to Uderz w puchara raczej nie. A zrobiono go tylko dlatego, że refren jest chwytliwy i łatwa zapada w pamięci. Tak jak napisałem, Prosto miało ( nadal ma?) problemy finansowe więc może to właśnie dlatego wydano takie teledyski. Przynajmniej mam taką nadzieję. Ale co by nie mówić o tych dwóch kawałkach to dla mnie ogólnie płyta jest dobra i zdania nie zmienię.
snowman
Kontakt:

Post autor: snowman »

"komercja komercja to mnie wlasnie irytuje bawi sie w to Liroy tak ten maly hu*ek"  - kogo to cytat ?

pamietam jak wyszlo pierwsze SLU i wszyscy zarzucali pejce ze poszedl na komere, pozniej  ekipa UMC czyli doniu i jego przestrzen, liber i jego skarby itd zaczeli wydawac komercejne hity do eski itp - wszyscy hiphopowcy byli bardzo obuzeni calym obrotem sprawy zaczeli nagrywac dissy na  tych skomercjalizowanych cieci

a jak jest teraz ? jestem ciekaw co powiedziliby teraz o komercji raperzy ktorzy juz sa dluzej na scenie ;>
zapewne mieliby duzy problem z odpowiedzia na to pytanie bo swiat sie zmienia
zapraszam na swoj kanal:  http://www.youtube.com/user/rekinoznawca

drum&bass caly czas !!
and1
Kontakt:

nie ma jak to krul polskiego Hip-Hopu TEDE. Ten to już całkowicie nawija wyłącznie o hajsie i innych bzdurach. Nie znosze go jak mało kogo. Wydaje mu się chyba że jest jedynym człowiekiem na ziemi który osiągnął sukces...
Obrazek
RoB

Post autor: RoB »

Z pewnością mu się tak wydaje.  :roll:
Raffal

Post autor: Raffal »

and1 pisze: nie ma jak to krul polskiego Hip-Hopu TEDE. Ten to już całkowicie nawija wyłącznie o hajsie i innych bzdurach. Nie znosze go jak mało kogo. Wydaje mu się chyba że jest jedynym człowiekiem na ziemi który osiągnął sukces...
przesłuchaj ostatnia płyte na której jest może3 lub 4 kawałki o hajsie czy samochodach a reszta to naprawde sporo przemyśleń i historii o jego poczatkach.... przesłuchaj najpierw a pozniej wyraz zdanie a nie czytaj komentarzy na hh.pl bo to banda debili....
Orzeu
Kontakt:

Raffal pisze:
and1 pisze: nie ma jak to krul polskiego Hip-Hopu TEDE. Ten to już całkowicie nawija wyłącznie o hajsie i innych bzdurach. Nie znosze go jak mało kogo. Wydaje mu się chyba że jest jedynym człowiekiem na ziemi który osiągnął sukces...
przesłuchaj ostatnia płyte na której jest może3 lub 4 kawałki o hajsie czy samochodach a reszta to naprawde sporo przemyśleń i historii o jego poczatkach.... przesłuchaj najpierw a pozniej wyraz zdanie a nie czytaj komentarzy na hh.pl bo to banda debili....
Co nie znaczy, że Tede nie jest zadufanym w sobie gwiazdorzyną uważają się za Bóg wie kogo polskiego hip hopu. Nie lubię go, ale przyznam, że kilka jego kawałków mi się podoba. Jednak ta cała otoczka jaką wokół siebie stwarza jes mocno przesadzona.
Obrazek
Dzonyy

Post autor: Dzonyy »

Tede się sprzedał :) kiedyś był dobry ale potem moim zdaniem robił z siebie pośmiewisko dla pieniędzy... niby tam jakoś próbuje wrócić do dawnego stylu ale to już nie to samo.
Ja nie kradnę scudetto i także w Serie B nigdy nie byłem...
Jest tylko Inter, dla mnie, jest tylko Inter
Jest tylko Inter dla mnie, dla mnie....
RoB

Post autor: RoB »

A macie jakieś info co teraz z Eldo? Nagra jakąś solówke czy coś?
5 grudnia

singiel z tej płyty: http://pl.youtube.com/watch?v=0-wu7EdQcms
ElPolako

Post autor: ElPolako »

http://pl.youtube.com/watch?v=peMs02HK1Ps

Najnowszy diss na Zuroma . Polecam :D
Obrazek
Orzeu
Kontakt:

no jakoś pod koniec miesiąca Eldo, 24 bodajże nowy Pięć Dwa Dębiec i 6 Grudnia chyba Rychu Peja nowy.
Obrazek
ardiano88

Eldo wychodzi 28.11.
Nowe Sokół & Pono 5.12
Będzie ciekawie :brawo:
and1
Kontakt:

52 wychodzi 21 listopada.
Obrazek
ardiano88

O ile się nie mylę to 52 Dębiec już wyszło. Pojawił się, chyba nawet, teledysk do kawałka Gniew.
kcpwwa

Post autor: kcpwwa »

Video jest rownie ambitne co i tekst.
Plytki i wyswiechtany juz temat.
Bit jak zwykle- monotonne bim bom przez 3:48.
Zal patrzec i sluchac.
Lalalala,lalalala,aaeeaaooo,hej Inter goool!Lalalala,lalalala,aaeeaaooo,hej Inter goool!
and1
Kontakt:

Gniew jest na starej płycie co nazywa się 'Deep Hans' a teraz wychodzi P-Ń X.
Obrazek
ardiano88

A to nie wiedziałem. Mój błąd.
Orzeu
Kontakt:

and1 pisze: Gniew jest na starej płycie co nazywa się 'Deep Hans' a teraz wychodzi P-Ń X.
ten Deep Hans to był nielegal bardzo słaby zresztą... teraz mam nadzieję na płyte co najmniej tak dobrą jak ta pierwsza oficjalna, gdzie były m.in. konfrontacje.
Obrazek
ODPOWIEDZ