matura...

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
Wojtala

Odp: matura...

Post autor: Wojtala »

Orzeu pisze: haha no co Ty ;)... nauka na ostatnim miejscu ;], grafika, Inter, piłka nożna wyżej... melanże najwyżej... ;)
Hehe nie no żarcik tez tak mam, chodź na grafe nie mam czasu zbytnio :(
Ja bym chciał tak Polak 65% tak jak ty Angielski powyżej tych 60 % aa Gegra no tak 90 % musi wejść (jak bede miał mniej niz 89% jak miałem na próbnej bez uczenia to sie powiesze) i bede dumny z Siebie.
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak naprawdę wielcy sprawiają, że Ty także możesz stać się wielki.
Slepy

Post autor: Slepy »

Hmm, Geografia ma to do siebie, że jest tam masa zadań wcale nie opartych na wiedzy maturzysty, a tylko jego kombinowaniu. Przy dobrym szczęściu można serio wyłapać bez wiedzy i 70%. Dla mnie najtrudniej będzie zdać polski, chociaż podchodzę do podstawowego poziomu. Zawsze miałem problemy z przelewaniem swoich myśli na papier, składnym budowaniu zdań i trzymaniu się tematu w wypracowaniach (o zgrozo). Próbną z polskiego ledwo co zdałem, dobrze że miałem 18/20 z czytania ze zrozumieniem , to mnie uratowało. Lektury nie przeczytałem żadej (0, zero, null!), z wyjątkiem jednego opowiadania Borowskiego. Też mój wynik, uwaga: 40% był zniewalający. Za to dla mnie dziwne jest narzekanie na obcy język, bo ja z angielskiego jestem naprawdę słaby, nigdy sie nie uczyłem nigdzie, prócz tych kilku lat w szkole, a na próbnej miałem 90%. No i matematyka rozszerzona, tu moze się wypowiadał szeroko nie będe, bo zdobyłem całe...32% :D Ale mam nadzieje ze w maju bedzie zdecydowanie lepiej. No i nie zaliczyło jej na próbnej prawie 70% podchodzących w Polsce. A miłoby było zdać ją na dobrym poziomie, politechnika czeka :P
Wojtala

No gegra to luzak nie ma sie co bać panowie. Ja z Polaka nachapałem całe 42 % hahaha niezły hardkor a z polaka mam 4 na semestr nauczycielka była w cieżkim szoku :P no cóż najlepszym sie zdarza.

slepy_fan - twój sig mnie miażdży kozak :D heh Run Forest jak to zobaczyłem to spadłem z krzeszła.
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak naprawdę wielcy sprawiają, że Ty także możesz stać się wielki.
Shady

Post autor: Shady »

U mnie tez probna wypadla nienajgorzej (no moze poza Polskim). Ale na to ze 3,5 roku nic w szkole nie robilem to wyniki Polski 42%, gegra 58% i Anglik 62% nie sa złe...
Paolo_

Post autor: Paolo_ »

Ja na próbnej miałem tak: Polski 52%, anglik rozszerzony 64%. gegra rozszerzona 58%. Na maturze zdaje jeszcze matme rozszerzoną ale to tak tylko jako dodatkowy :P Najbardziej sie do gegry rozszerzonej przykładam, chciałbym z 80% zdobyć to samo anglik. Polski olać a z matmy jak będę miał 30% to będę szczęśliwy :-D
Obrazek
Szycha

Post autor: Szycha »

Mi polski poszedł fatalnie ponieważ zawaliłem wypracowanie tylko 32 %. Angielski podstawa 58 % i gegra rozszerzona 65 %. Licze w maju na coś koło 50 % z polaka ( jeśli lektura podejdzie  :-D) anglik powyżej 65 % i gegra powyżej 70 %. Z gegry musze powtórzyć wszystko o lodowcach, skamielinach... ogólnie to co było kiedyś . Strasznie mi to wyszło na próbnej :D. A jaka radość mnie ogarneła gdy przeczytałem zadanie o Leeds. Zaraz w głowie miałem obraz ich świetności w LM  :D
Wizard

Post autor: Wizard »

Też niestety przyjdzie mi w tym roku pisać mature... No, ale cóż trzeba dać sobie rade i mieć to już za sobą. W wybieraniu przedmiotow poszedłem na minimalizm i zdaje gere, polak i niemca na poziomie podstawowym.

Próbna:
Niemiec i Polak - 38%
Gera - 74%

Wszystko bez nauki, ale widać to po mało imponujących wynikach :P
Globus

Post autor: Globus »

Widzę że geogafia panuje wśród fanów Interu.... :-D :-D
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi

Obrazek
Shady

Globus pisze: Widzę że geogafia panuje wśród fanów Interu.... :-D :-D
Bo najprostsza :D
MiRas.
Kontakt:

Post autor: MiRas. »

Radzić już nie mam co... ale gdybyście zdawali mate to mielibyście o wiele więcej otwartych furtek na studia... nie tylko Politechniki, czy Uczelnie Ekonomiczne.. ale dzięki macie można dostać sie nawet na (uwaga...) psychologię... przynajmniej tak było w tym roku na UŚ ;) co mnie trochę zaskoczyło...A mata w liceum i na poziomie maturalnym jest (patrząc z perspektywy czasu i tego co jest na studiach) łatwiejsza nawet od gery (w/g mnie) itd... ;)
Obrazek

Który chce jak zwykle wyładować swą...
Frustrację, która spowodowana jest tym, że...
Z definicji fani turyńskiej babci takie cechy wykazują...
To dla swojego dobra... wyjdź stąd...
Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
elvis
Kontakt:

Post autor: elvis »

matura to wbrew pozorom banał. i nie ma sie czym za bardzo przejmować. wg. mnie podstawa to podejść do tego bez stresu. wiadomo emocje będą zawsze, ale jak ja zdawałem maturę to najgorzej wypadli, ci, którzy się najwięcej uczyli bo ich po prostu zjadła trema. Pewnie do tego przyczynili się też tacy leserzy jak ja, którzy przez cały ogólniak nie zhańbili się nauką    a do matury podeszli na zupełnym luzie i wypadli całkiem dobrze.
Napisać na 30 % wydaje mi się każdy głąb potrafi napisać, więc wierze, że wasza walka na maturze bedzie o wasze wymarzone ilości punktów
Obrazek
MiRas.
Kontakt:

Dokładnie elvis.. ci, którzy siedzą i kują coś non stop... padną jaką pierwsi... wiem to z doświadczenia.. nie jestem wybitnym naukowcem, a napisałem lepiej mate, niż kolesie co mieli bdb na koniec i byli uważani za faworytów.. ;) Nie bać się tego.. matura to nic strasznego.
Obrazek

Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
Paolo_

Post autor: Paolo_ »

elvis pisze: i nie ma sie czym za bardzo przejmować. wg. mnie podstawa to podejść do tego bez stresu
Zgadzam się, mam dokładnie taką samą filozofie :] Od czasu do czasu powtarzam to czego nie pamiętam i bez nerwów jakoś to będzie.
Obrazek
Slepy

Post autor: Slepy »

Wojtala pisze: slepy_fan - twój sig mnie miażdży kozak :D heh Run Forest jak to zobaczyłem to spadłem z krzeszła.
Hee, najwazniejsze znaczenie :P Zrobił go RoB, też mi sie podoba :wink:
MiRas pisze: A mata w liceum i na poziomie maturalnym jest (patrząc z perspektywy czasu i tego co jest na studiach) łatwiejsza nawet od gery (w/g mnie) itd... ;)
Ciekawe czy tak mówiłes przed maturą, hehe. Jestem ciekaw, czy w ogole mam co startować, bo choć przez prawie całą edukacje byłem raczej z reguły w szkolnej czołówce z matmy, to w LO nie robiłem po prostu nic - efekty widac jak na dłoni. MiRas, mam dwa pytania: jak poszła Ci próbna matura? Bo ja mialem raptem 32%. No i jak to jest z fizyką na polibudzie, bo ja w LO trafilem ze tak powiem "słabego" nauczyciela, i raczej się cofnąłem niz poszedłem do przodu. Czy to idzie nadrobic? Ja ogolnie dosc szybko kumam te sprawy, ale czy nie jest tak, ze kto nie idzie z pewną wiedzą na polibude to po prostu nie ma szans?
Ocheck

Post autor: Ocheck »

swoja zdawalem 2 lata temu....i powiem ze w porównaniu z egzaminami na studiach matura to jest mały pikuś..........
hehe tez zdawałem geografie, pisemny na 4 ustny na 5 :), a z Polskiego pisemny 3 i ustny 5......hehe i nie uczylem sie zbytnio do tego egzamniu dojrzałości:)
Kiedy otworzy się drzwi percepcji swiat jawi się nowymi barwami - Tymi drzwiami chcę byc - Jim Morrison
[center]Obrazek

[center]
MiRas.
Kontakt:

hehe.. slepy... no więc tak, na próbnej miałem tyle samo co Ty.. na normalanej już tyle zebrałem, ze bez problemu dostałem się na jeden z najlepszych wydziałów PoliBudy Śląskiej;) Fizyka na Polibudzie jest.. jakieś 10 razy cięższa aniżeli matematyka... ja w liceum fize olewałem sikiem prostym, musiałem nadrobić to na studiach.. po prostu zostałem zmuszony.. zdałem kolosa zaliczeniowego w 6 terminie Loool... i egzamin swój na pierwszym terminie.. wiec da się to nadrobić, jednak zadania z fizyki, jak i cały ten przedmiot jest bardzo ciężki, być może na pierwszym wykładzie powiedzą Ci nawet coś w stylu, ze nie zdziwią się jak nie zrozumiesz jej.. po prostu MUSISZ ją umieć.... to też zależy od wydziału na Politechnice.. wiadomo, że na Zarządzaniu i Produkcji nie bedzie to taki HardCore, jaki ja miałem na Elektrotechnice... śmiało mogę powiedzieć, że na pierwszym semie fizyka jest najcięższa, jednak w porównaniu z Elektrą, Teorią Obwodów, czy Językami Programowania to fizyka jest niczym... ;)
Obrazek

Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
Wojtala

A ja zacząłem właśnie walkę z maturą 2007 i musze wam powiedzieć że ogrom materiału z którym musze sie zapoznać(Uwaga do matury został niespełna podnad miesiąc)przyprawia mnie o ból głowy. Przerobiłem jak na razie 4 epoki wraz z lekturami i musze powiedzieć że masakra :/ będzie kurewnie cieżko z tym Polakiem. Lektur nie czytałem(z wyjątkiem 2 :D) a na lekcjach sie grało w piłkarzyki :) ale wierze w ostateczny sukces  :flaga33:.
Shady

Wojtala pisze: A ja zacząłem właśnie walkę z maturą 2007 i musze wam powiedzieć że ogrom materiału z którym musze sie zapoznać(Uwaga do matury został niespełna podnad miesiąc)przyprawia mnie o ból głowy.
Dziwnie gadasz :P
Wojtala

ShadY pisze: Dziwnie gadasz :P
Czemu? Dlatego że w mojej wypowiedzi wystepuje styl podniosły a wrecz patetyczny ?  :lol:
To dlatego że sie za dużo ucze :brawo: haha
MiRas.
Kontakt:

Ci, którzy napisali już maturę na pewno nie rozumieją jak można uczyć się na polski i powtarzać lektury.. ludu mój qmpel pomylił Chłopów z Dziadami i zdał na 50% polski...! Żeby nie zdać polskiego trzeba się naprawdę bardziej postarać, aniżeli żeby zdać...
Obrazek

Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
Shady

MiRas pisze: Ci, którzy napisali już maturę na pewno nie rozumieją jak można uczyć się na polski i powtarzać lektury.. ludu mój qmpel pomylił Chłopów z Dziadami i zdał na 50% polski...! Żeby nie zdać polskiego trzeba się naprawdę bardziej postarać, aniżeli żeby zdać...
Wlasnie takich wypowiedzi potrzebuje na miecha przed matura, dzieki :P
Wojtala

MiRas pisze: Ci, którzy napisali już maturę na pewno nie rozumieją jak można uczyć się na polski i powtarzać lektury.. ludu mój qmpel pomylił Chłopów z Dziadami i zdał na 50% polski...! Żeby nie zdać polskiego trzeba się naprawdę bardziej postarać, aniżeli żeby zdać...
Hmm..tak Ci sie łatwo mówi bo zdałes, aa mi 30% nie wystarczy i chce zdać jak najlepiej dlatego powtarzam wszystko :P
RoB

Post autor: RoB »

Widzę, że mamy na forum wielu tegorocznych maturzystów. Ja swoją zdawałem dwa lata temu. Nie przejmujcie się, jak dostaniecie się na studnia to będziecie mieli maturę dwa razy w roku.  :P
Ostatnio zmieniony 25 mar 2007, 22:46 przez RoB, łącznie zmieniany 1 raz.
Darek

Post autor: Darek »

Heh ja już jestem na czwartym roku studiów i troche matur już miałem :lol2: Życzę wszystkikm zdania matury i dostania się na studia, najlepiej dzienne.Zapewniam że studia to będą  najlepsze lata w wszym życiu  :brawo
Obrazek

"Drużyny piłkarskiej nie wybiera się dlatego, że odnosi liczne sukcesy. Jej nie można

wybrać. Panuje pewne uczucie, które ciągnie Cię do konkretnego zespołu. Kierujesz się

sercem i na zawsze zostajesz tam, gdzie ono Cię poprowadzi."
JESTEM DZIWNY, BO NIE CHCĘ JECHAĆ NA ZLOT!
MiRas.
Kontakt:

Dokładnie RoB.. i to nie będzie maturka z uprzejmościami ;) Bo ta w średniej to jeszcze jeszcze (przynajmniej ustna) a na studiach.. koleś Ci zapoda text: co mi pan za pierdoły opowiada ... i możesz już tylko się modlić o cud ;) Matura to bułka z masłem w porównaniu z tym co czeka Was podczas sesji... ;)
Obrazek

Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
Bart

Post autor: Bart »

Hah, dokładnie, na studiach to ostro. Maturę miło wspominam, jako tako przez te 3 lata pracowałem regularnie (jednocześnie w 2 i 3 klasie totalnie olewając przedmioty dla mnie niematuralne) i napisałem ją naprawdę świetnie. Grunt to żeby cię to w pewnym stopniu interesowało, jak mnie języki czy historia. Plus prezentacja o komentatorach. ;) O ile niespecjalnie lubię literaturę, to mój wrodzony dar ściemniania i pisania wyniosłych lecz nie koniecznie do rzeczy wypracowań dał mi z podstawowego polskiego 87%. Ale wam polecam wzorować się na Miśce, która z rozszerzonego polskiego miała 100%. :shocked:
Orzeu
Kontakt:

Post autor: Orzeu »

Bart pisze: Ale wam polecam wzorować się na Miśce, która z rozszerzonego polskiego miała 100%. :shocked:
ŻE CO PROSZĘ ?? powtórz to, bo chyba coś Ci się pomyliło ...
Obrazek
Lamatico
Kontakt:

Post autor: Lamatico »

100%  :shocked: heh Wy tutaj o takich poważnych kwestiach jak matura czy sesje, a mnie zbliża się taka moja "matura" tj. egzamin na koniec gimnazjum. Pewnie dla Was to się będzie wydawać proste na tym etapie kształcenia na jakim Wy jesteście, mnie też w pewnym stopniu wydaje się proste. Matematyki fizyki chemii czyli części matematyczno- przyrodniczej to się nie obawiam bo zadania jakie oni tam dają są proste. Za to przed częścią humanistyczną czuję respekt. Obawiam się że dadzą takie teksty czy takie głupie pytania że polegnę. Ostatnią deską ratunku będą ostatnie 2 otwarte zadania czyli zapewne jakieś zaproszenie, ogłoszenie i list bądź rozprawka.

Przewiduję że na 100 możliwych pkt będę miał coś ok. 70.
Grzybek

Post autor: Grzybek »

No, ja mature bede miał za rok, ale juz wiem z czego bede pisał, polak, angielski i geografia, wszystko podstawa, żeby zdać :) Chyba że jakos zmienie zdanie w co wątpie :P
Bart

Post autor: Bart »

Orzeu pisze:
Bart pisze: Ale wam polecam wzorować się na Miśce, która z rozszerzonego polskiego miała 100%. :shocked:
ŻE CO PROSZĘ ?? powtórz to, bo chyba coś Ci się pomyliło ...
Ostro, nie?

Ja tylko dodam, że matura to głównie to co wiesz, a nie wykujesz. O ile zawsze miałem jedną z najgorszych średnich w klasie (gdzie połowa osób zawsze miała pasek), to już z matury miałem 3 wynik. ;)
ODPOWIEDZ