Motoryzacja
-
Re: Motoryzacja
Przeciez to benzyna:) a co do czyszczenia lamp to kolo 40 zl za sztuke gdzies widzialem i ładnie to wygląda:)
-
toż przecież nie znam się na OPLACH:) nie czytałem o nich nic
więc nie wiem czy to benzyna czy diesel. Pierwsze łancuszki były w dieslach i z tego kierunku moja dedukcja 

Ucz się tak jakbyś miał żyć wiecznie,
Żyj tak jakbyś miał umrzeć jutro.
-
Witam ja jestem teraz na etapie kupa auta
mysle nad
Audi A4 B6- limuzyna
Honda Accord VII- limuzyna
Alfa Romeo 159- limuzyna
Najlepiej by bylo jak by mialy gaz ale diesel tez moze byc
Co sadzicie nad tymi autami?
mysle nad
Audi A4 B6- limuzyna
Honda Accord VII- limuzyna
Alfa Romeo 159- limuzyna
Najlepiej by bylo jak by mialy gaz ale diesel tez moze byc
Co sadzicie nad tymi autami?
-
Pytania.
1. Ile masz kasy
2. Na czym najbardziej Ci zależy. Twoje preferencje
3. Przeczytałeś fora o tych modelach? Ich wady czy zalety?
Mi akurat pod względem stylistycznym najbardziej pasuje Alfa. Sam się zastanawiałem nad nią ale padło na Skode Superb II 2.0 TDI 170 KM 4x4 wersja Platinum.
Jeżeli chcesz audi to spodziewaj się ze bedziesz miał takie auto co za kilka lat 20% Polaków też będzie takie posiadać. Takie jest moje zdanie. Jeżeli kupujesz auto to najlepiej benzynę i sam ją zagazuj. Oczywiście najlepiej kup Diesla
tylko dokładnie poczytaj czy mają DPF czy inne ustrojstwa.
Pierwsze co musisz zrobić to przejrzeć wszystkie fora co do tych modeli. Może spodoba Ci się inny model. Ja na początku Chciałem BMW x3 ale jak poczytałem ile kosztuje naprawa różnych rzeczy w tym aucie to się zniechęciłem do tego auta.
1. Ile masz kasy
3. Przeczytałeś fora o tych modelach? Ich wady czy zalety?
Mi akurat pod względem stylistycznym najbardziej pasuje Alfa. Sam się zastanawiałem nad nią ale padło na Skode Superb II 2.0 TDI 170 KM 4x4 wersja Platinum.
Jeżeli chcesz audi to spodziewaj się ze bedziesz miał takie auto co za kilka lat 20% Polaków też będzie takie posiadać. Takie jest moje zdanie. Jeżeli kupujesz auto to najlepiej benzynę i sam ją zagazuj. Oczywiście najlepiej kup Diesla

Pierwsze co musisz zrobić to przejrzeć wszystkie fora co do tych modeli. Może spodoba Ci się inny model. Ja na początku Chciałem BMW x3 ale jak poczytałem ile kosztuje naprawa różnych rzeczy w tym aucie to się zniechęciłem do tego auta.
-
1. Ile masz kasy
25-27 tysiec chce przeznaczyc na kupno auta
Na wygodzie i konforcie jazdy, no i na ekonomi
myslalem tez o Skodzie Superb I 1.9 TDI
25-27 tysiec chce przeznaczyc na kupno auta
Na wygodzie i konforcie jazdy, no i na ekonomi
myslalem tez o Skodzie Superb I 1.9 TDI
-
Nie bierzcie 2.0 TDI bo to dramat, od 110-150.000 km zaczynaja sie ogromne problemy, wymagajace sporych nakladow finansowych na naprawy 

-
- Kontakt:
tak w nawiązaniu do mojego zapytania z początku sierpnia: ostatecznie zdecydowałem się na i30.
Bajery bajerami, ale po jazdach testowych tymi dwoma autami zdecydowanie bardziej komfortowo jechało się właśnie i30 i... to zaważyło.
Bajery bajerami, ale po jazdach testowych tymi dwoma autami zdecydowanie bardziej komfortowo jechało się właśnie i30 i... to zaważyło.
-
Atseif pisze:Nie bierzcie 2.0 TDI bo to dramat, od 110-150.000 km zaczynaja sie ogromne problemy, wymagajace sporych nakladow finansowych na naprawy
I tu się mylisz chłopie:) Mówisz o silnikach 2005-2008. i to w VW AUDI. SKODA ma starsze ale ulepszone patenty z tych marek. Akurat ten silnik ma baardzo mało wspólnego z tymi szajsami jakie były. od 2008 roku montowane silniki w Skodach czy VW lub Audi to są inne silniki. Inne rozwiązania techniczne. Akurat silnik w superbie to Common Rail 170 KM. Dlatego zdecydowałem się na ten silnik. Lepsza moc o wiele wieksza a spalanie wieksze o 1l/100km
-
fakt szajs ale pompowtryskiwacze za darmo zmeniaja w serwisie:)Atseif pisze:Nie bierzcie 2.0 TDI bo to dramat, od 110-150.000 km zaczynaja sie ogromne problemy, wymagajace sporych nakladow finansowych na naprawy
-
A tego to nie wiedziałeminterfann pisze:Atseif pisze:Nie bierzcie 2.0 TDI bo to dramat, od 110-150.000 km zaczynaja sie ogromne problemy, wymagajace sporych nakladow finansowych na naprawy
I tu się mylisz chłopie:) Mówisz o silnikach 2005-2008. i to w VW AUDI. SKODA ma starsze ale ulepszone patenty z tych marek. Akurat ten silnik ma baardzo mało wspólnego z tymi szajsami jakie były. od 2008 roku montowane silniki w Skodach czy VW lub Audi to są inne silniki. Inne rozwiązania techniczne. Akurat silnik w superbie to Common Rail 170 KM. Dlatego zdecydowałem się na ten silnik. Lepsza moc o wiele wieksza a spalanie wieksze o 1l/100km

Czyli te silniki 2.0 TDI w autach najnowszych, zalozmy od roku 2009, są już ulepszone i w miare bezpieczne? Pamiętam, że było coś takiego w 2.5 TDI (150 KM) w Audi. Po 2001 został ulepszony, zwiększona moc (chyba do 163) i ogólnie - żywotność, i bardzo zmniejszona awaryjność.
-
no tak bo od 2005 do 2008 wiekszosc diesli z grupy vag na pompowtryskiwaczach ale tylko te w passatach b6 byly bardzo wadliwe a pozniej od 2009 to juz sa common rail i nie ma pompowtryskiwaczy tylko wtryski osobno i pompa osobno i sa zdecydowanie mniej awaryjne:)
-
http://vwszrot.pl/ kiedyś się na to natknąłem, mam kumpla, którego ojciec ma passata który dobija już do tych 150000, zobaczymy jak z nim będzie 

-
Chcę zakupić samochód, dodam że będzie to mój pierwszy samochód. Nie mam rodziny więc może być 2-drzwiowy
. Jeżeli chodzi o wymagania no to przedewszystkim cena ~8000 zł. oraz ekonomia. Nie lubie dużych samochodów czyt. np. Laguna. Co sądzicie o Mitshubishi Colt CJ0 1.6 benzyna? Ogółem mega mi się one podobają a przy tym są ekonomiczne i nie do zdarcia. Jesteście w stanie polecić coś do tej kwoty? Oby nie 206, ani Corsa
.
Dodam jeszcze, że wolę zapłacić 8 000 za model który normalnie kosztuje 6 000 a jest w świetnym stanie niż kupić okazję za 8000 a później się męczyć

Dodam jeszcze, że wolę zapłacić 8 000 za model który normalnie kosztuje 6 000 a jest w świetnym stanie niż kupić okazję za 8000 a później się męczyć

-
Niewiele się może znam, ale na pierwszy samochodzik, który i tak zajedziesz (;P) proponuje np starszą civic-ke, albo standardowy golfik
Cięzko je zepsuć, swoje jadą i jak zaczniesz mieć więcej kasy to sie przerzucisz na S klassę ^^

-
- Kontakt:
Ja swego czasu też miałem ten dylemat i kupiłem Megane Coupe, którą mi każdy odradzał bo słyszałem "golf3 itepe itede" i złego słowa nie mogę powiedzieć, części tanie, wymiana prosta (sworznie, końcówki na drążkach i amortyzatory - ale zaraz po kupnie, żeby nie było) przez 2,5 roku wymieniłem i to jeszcze z ojcem w garażugroch pisze:Chcę zakupić samochód, dodam że będzie to mój pierwszy samochód. Nie mam rodziny więc może być 2-drzwiowy. Jeżeli chodzi o wymagania no to przedewszystkim cena ~8000 zł. oraz ekonomia.

-
Megane też brałem pod uwagę ale do mnie nie przemawia
. Szczerze podjarałem się Coltem
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z Coltem? 

-
Powiedz nam jakie marki czy modele Cie interesują to ktoś Ci coś opowie o którymś z nich.
-
Najbardziej to Mitshubishi Colt bądź Seat Ibiza II. Z wielkim naciskiem na Colta 

-
Za 8 koła to będziesz miał lepsze autka. Np Seata Leona bądz Toledo. Zawsze pamiętaj że biorąc samochód 3 drzwiowy licz sie z tym ze ciężko będzie go później sprzedać. Raczej trudniej niż ciężko. Osobiście za 8k pomyślałbym nad Leonem.
-
- Kontakt:
Podobnie jak interfann za takie pieniążki kupiłbym Seata, z tym że prędzej Toledo, niż Leona
A nie myślałeś może nad Mazdą 323? Znajomy miał i chwalił sobie to autko, dynamikę jazdy, wyposażenie, na spalanie też nie narzekał. Samochód pięciodrzwiowy, więc nie trzeba się przepychać jak jedziesz ze znajomymi, no i z tych 8000 trochę zostanie
Tu masz dwa ciekawe egzemplarze:
http://otomoto.pl/mazda-323f-klimatyzac ... 38434.html
http://otomoto.pl/mazda-323f-limited-ed ... 19166.html
Choć pewnie i tak kupisz Colta, bo po Twoich wpisach widać, że raczej jesteś zdecydowany na niego

Choć pewnie i tak kupisz Colta, bo po Twoich wpisach widać, że raczej jesteś zdecydowany na niego

Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
-
Wszystko fajnie tylko że Mazdy słabe blachy. Nawet te nowsze się sypią. Inaczej jest z Seatami. Ocynk już mają.Mora pisze:Podobnie jak interfann za takie pieniążki kupiłbym Seata, z tym że prędzej Toledo, niż LeonaA nie myślałeś może nad Mazdą 323? Znajomy miał i chwalił sobie to autko, dynamikę jazdy, wyposażenie, na spalanie też nie narzekał. Samochód pięciodrzwiowy, więc nie trzeba się przepychać jak jedziesz ze znajomymi, no i z tych 8000 trochę zostanie
Tu masz dwa ciekawe egzemplarze:
-
Potrzebuje opinii użytkownika który posiada lub posiadał Smarta Fortwo, rocznik 1999-2003, silnik 600 cm3.
Jak się sprawuje zawieszenie, skrzynia półautomatyczna, jakie jest faktyczne spalanie (nie interesują mnie dane podawane przez producenta)
Jestem zdecydowany kupić to autko, lecz jeszcze muszę się upewnić czy nie będę żałował wydanych pieniędzy.
Jak się sprawuje zawieszenie, skrzynia półautomatyczna, jakie jest faktyczne spalanie (nie interesują mnie dane podawane przez producenta)
Jestem zdecydowany kupić to autko, lecz jeszcze muszę się upewnić czy nie będę żałował wydanych pieniędzy.
-
- Kontakt:
Mazdy odradzam, bo tak jak napisał interfann strasznie korodują. Przy zakupie z reguły są malowane od spodu, ale trzeba się dobrze przyjrzeć. Mój ojciec jest diagnostą i masę takich aut ogląda z poziomu kanału.
Nie wiem czemu odrzuciłeś Corse
auta stabilne. Chyba kwestia gustu.
Wydaje mi się, że w tej cenie można też fajna Astrę II znaleźć.
Warto zwrócić uwagę na to jakie ma koła, żeby auto nie było na 16, bo koszt opon będzie sporo większy. Ja mam na 16 i ponad 1100 zł za komplet zimowych dałem, i to jeszcze po cenach hurtowych.
Ja szukając auta dla siebie brałem też pod uwagę Fiata Stilo. Tutaj design również kwestia gustu, mi się podobał. Auta dość fajne dynamiczne i wbrew pozorom solidne z tego co się orientowałem.
Nie wiem czemu odrzuciłeś Corse

Wydaje mi się, że w tej cenie można też fajna Astrę II znaleźć.
Warto zwrócić uwagę na to jakie ma koła, żeby auto nie było na 16, bo koszt opon będzie sporo większy. Ja mam na 16 i ponad 1100 zł za komplet zimowych dałem, i to jeszcze po cenach hurtowych.
Ja szukając auta dla siebie brałem też pod uwagę Fiata Stilo. Tutaj design również kwestia gustu, mi się podobał. Auta dość fajne dynamiczne i wbrew pozorom solidne z tego co się orientowałem.
-
no to jesli chodzi o bez awaryjnosc to ibiza II z silnikiem 1.6 sr 101KM, ogólnie 8 zaworowa...jedyną wadą są skrzynie biegow ale mysle ze do palenia gumy takie auto Ci nie potrzebne wiec problem odpada. Spalanie w granicach 8-9l 95 a gazu literek wiecej...a co do Leona albo Toledo za 8 tys to zostawie to dla Twojego przemyslenia bo takie auto w takiej kasie to bd tylko do dokładania...a jak juz sie zdecydujesz na takie to lepiej a3 z silnikiem 1.6l albo golfa 4 z 1.6l 101KM albo 2.0l 115KM bo komfort duzo lepszy od wszystkich wyzej wymienionych aut, zwłaszcza w a3:)
-
groch pisze:Megane też brałem pod uwagę ale do mnie nie przemawia. Szczerze podjarałem się Coltem
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z Coltem?
Dosc czesto obcuje z tym autem i szczerze mowiac do mnie nie przemawia. Z plusow to male spalanie (przynajmniej jesli chodzi o diesel) i ladny wyglad plus dosc przestronne wnetrze. Z minusow od razu rzucajacych sie w oczy to malutki bagaznik, glosna praca silnika, miekkie zawieszenie (trzeba cholernie uwazac na drodze na nawet niewielkie dziury). Do tego czesci do Mitasubiszi najtansze nie sa.
Sam zaczynam myslec o wymianie auta. Rozgladam sie za samochodami w przedziale cenowym do ok. 15 tys. Na dzisiaj mam paru faworytow: Megane II, C4, Corsa . Jakies doswiadczenia?
Zdecydowanie u mnie prowadzi Meganka (dupiasta), mimo, ze wielu narzeka na jej wyglad, dla mnie ma cos w sobie. Poza tym z tego co wiem jest bardzo dynamiczna, malo pali i jest w swojej klasie w czolowce jesli chodzi o bezpieczenstwo jazdy.
Moze ewentualnie ktos cos w tym przedziale cenowym jest w stanie polecic? Ciekawia mnie wasze opinie

-
- Kontakt:
Francuzy się psują
... W benzynie czy w dieslu ta Meganka ?

-
Za sercem bym powiedział Renault, ale C4 mieliśmy przez 5 lat i była w tym okresie niezawodna.
-
- Kontakt:
To się zawsze może zmienić, ja swego czasu zjeździłem cały Śląsk, byłem w Wałbrzychu, w Tarnowie za BMW 316 w coupe (z Tychów mam kawałek, no i oczywiście nie jechałem patrzeć 1 samochodu tylko 2-3 które były po drodze), z dwoma byłem nawet na stacji diagnostycznej, żeby było wszystko cacy elegancko, przynajmniej na początek, wydałem po stówce, ale okazało się, że muszę sporo włożyć na początek (oprócz rozrządu na początek, ale to oczywistość dla mnie), no i niestety musiałem zmienić swoje marzenie na coś bardziej realnego i kupiłem swoją furkę i nie żałuje do dziśMora pisze: Choć pewnie i tak kupisz Colta, bo po Twoich wpisach widać, że raczej jesteś zdecydowany na niego

A co do auta to pamiętaj, żeby się przejechać na wybraną przez Ciebie stację diagnostyczną, bo od spodu sobie je zobaczą i będziesz wiedział na czym stoisz.
-
Slyszalem, ze nie kupuje sie samochodow na F
Ale co poradze, ze tak mi sie widzi ;] To czy benzyna czy diesel to jeszcze kwestia do zastanowienia, bo rozne wersje slyszalem. Podobno wersja z silnikiem 1,5 dCi sa bardzo malo awaryjne ale z drugiej strony jak juz w dieslu cos walnie to nadrobie oszczednosci na tankowaniu u mechanika... Ciagle sie waham.
Twoja i30 Orzeu tez bym nie pogardzil, gdyby jakas z 2007 sie w dobrej cenie trafila...

Twoja i30 Orzeu tez bym nie pogardzil, gdyby jakas z 2007 sie w dobrej cenie trafila...

-
- Kontakt:
Pablusso pisze: Podobno wersja z silnikiem 1,5 dCi sa bardzo malo awaryjne ale z drugiej strony jak juz w dieslu cos walnie to nadrobie oszczednosci na tankowaniu u mechanika...
omijaj 1,5 dCi szerokim łukiem

Za to siostra ma 1,9 dCi i zero awarii przez 4 lata.