Football Manager

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
FcInterRLZ

Odp: Football Manager

Post autor: FcInterRLZ »

A może mi ktoś doradzić jak grać najlepiej dwoma napastnikami +z tyłu playmaker.  Gram Napoli w ataku mam Cavaniego(odgrywający-atak) i Lavezzi(cofnięty napastnik- wsparcie) , a za nimi ustawiłem jako wysuniętego rozgrywającego Hamsika. Ogólnie oddaje dużo strzałów na mecz, ale zdobędę 1, max 2 bramki. Grając na wyjeździe z Romą kompletnie ich zdominowałem, oddali 3 strzały na moich 14. Efekt? Przegrałem 0:1 tracąc gola w ostatniej minucie. Z Chelsea był bardziej wyrównany mecz, ale i tak przegrałem 0-2. A przed chwilą skończyłem mecz  z Interem , który zremisowałem 1-1 i oczywiście w 90 min. straciłem bramkę. Pod koniec meczu cofam bardziej obronę, więcej gry na czas , ale na komputer to nie daję rady... Ale wracając do ataku - nie mam pojęcia jak ustawić swój zespół, aby grał skuteczniej. Ogólna formacja to 4-1-2-1-2. Także nie wiem, czy warto ustawić Cavaniego jako odgrywającego w zakładce polecenia dla drużyny. Z góry dzięki za pomoc ;)
lena182

Post autor: lena182 »

jak na mój gust to powinieneś ich solidnie zjechać za brak zaangażowania :P skoro mają sytuacje a ich nie wykorzystują ;)
Obrazek
dani7

Post autor: dani7 »

Jarzabek pisze: Co znaczy idzie słabo? Mało bramek? Dużo straconych? Mała skuteczność napastników? Mało strzałów? Przeanalizuj problemy i wtedy się znajdzie jakieś rozwiązanei ;) Może taktyka zła?

Dani7 możesz pokazać cały swój wyjściowy skład? Wygląda ciekawie to co piszesz :)

Ja na razie z braku kasy tylko w demo gram, więc każdą drużyną równo pół sezonu rozegrane ;):
1. Malaga 4 miejsce w lidze z dużą szansą na poprawienie tego wyniku w drugiej części sezonu ;)
2. Melbourne Heart FC długo liderowałem i dwie kolejki temu spadłem na 3, ale tutaj postawiłem na rozwój klubu i wydając 93 tys na transfery zarobiłem z nich 1,5 mln funtow
3. Man City - a tak żeby się pobawić ;) 1 miejsce, ale tu raczej nie ma innej opcji, bo mają tak przesadzony skład, że masakra
4. Anżi, ze względu na Samuela ;) 2 miejsce, ale mam 1 mecz mniej i stratę 3 pkt ;) Eto ciągnie tą drużynę, ale ogólnie skład mają niezły plus sporo kasy, a że nigdy w Rosji nie grałem to całkiem fajna sprawa ;)
5. Perugia, 1 miejsce, mega łatwo się gra, bo mają najlepszy skład w lidze, ale objąłem po to by zdobyć scudetto za kilka lat ;) Dodam, że aktualnie są w serie C2/B
6. No i w końcu Inter :) Superpuchar mój (3-2), z grupy w LM z pierwszego miejsca (Man City, Dortmund, Zenit), liga 2 miejsce, jeden mecz mniej i 2 pkt straty.
Postawiłem na 4-2-2-2, gdzie jeden ze środkowych pomocników ma defensywne zadania, drugi ofensywne, a skrzydłowi i boczni obrońcy bardzo ofensywnie grają.
Transferów sporo;)
Out:Motta (7,5),Milito (10), Muntari (2,1, Chivu (zwolniony :P), reszta  jakieś wypożyczenia itp juniorów
In:Andre Ayew (11,25), polecam go każdemu, jest mega, w pozostałych karierach kupował go głównie Arsenal, ale zawsze jest gwiazdą, lepszy niż Sneijder :P; Graner (4,4); Di Natale (8,25) - super gra!; Zarate wykupiony za 15. Reszta kupiona w styczniu więc nie wiem o nich jeszcze nic:Souleymane Coulibaly (1,8); Schelotto (2,4); Javier Saviola (3,1); Yaya Sanogo (2,8)
Niestety skończyłem sezon tylko na czwartym miejscu, ale i tak jestem z siebie zadowolony. Pogrebnyaka w ostateczności nie wykupiłem. Najwięcej bramek zanotował Pratto, bo łącznie 13 (w lidze 9). W lecie ponownie trochę przetasowałem skład i po pierwszej kolejce (którą niestety przegrałem) wygląda to mniej więcej tak: Frey; Schelotto, Granqvist, Moretti, Ceccarelli; Veloso, Kucka, Seymour; Constant; Demba Ba, Pratto.

Poza tym staram się stawiać większy nacisk na młodzież. Z tego powodu pościągałem kilku obiecujących 15-latków z Francji, wykupiłem połowę karty Salamona itp. No i co jeszcze... Zbędny szrot z rezerw i U-20 posprzedawałem lub powypożyczałem do klubów partnerskich (lub innych). Tak to już chyba nie ma o czym pisać...
BoLoNsKi

Post autor: BoLoNsKi »

Rozumiem że przez brak cracka wszyscy tutaj macie oryginał?
Opłaca się wydać 110zł na tego FM-a, mając na uwadze że za 2011 bym mógł tyle dać? ;) (no ale tamten to ściągnięty był).
ObrazekObrazekObrazek
Blablarzynca
Kontakt:

Post autor: Blablarzynca »

Jak tak dalej pójdzie, to będę zmuszony do kupna oryginału.
all in the game, yo, all in the game
Czarson

Post autor: Czarson »

Można kupić klucz do steama za 80zl i leganie pobrac gre
BoLoNsKi

Post autor: BoLoNsKi »

Wystarczy że zainstaluje steam, założę sobie konto i pobiorę przez niego FM poprzez ten klucz? ;>
Ostatnio oddałem kumplowi konto z CS-em.. no cóż, założy się nowe ;)
ObrazekObrazekObrazek
sampam

Post autor: sampam »

Blablarzynca pisze: Jak tak dalej pójdzie, to będę zmuszony do kupna oryginału.
niezly tekst:D Czasem warto kupic cokolwiek oryginalnego...

Jezeli ktos grajac Interem narzeka na mala liczbe zdobywanych bramek niech czym predzej kupi Cavaniego. To co wyprawia ten zawodnik w FMie przechodzi ludzkie pojecie. Po 2,3 sezonach warto wprowadzac do skladu Crisetiga (wyglada calkiem przyzwoicie), a jako nastepce Pazzo polecam Paloschiego do "wyrwania" za darmo, po 1 sezonie. Ponadto warto miec na uwadze niejakiego Bertolacciego (zapchajdziura, ale jednak).
Ostatnio zmieniony 1 lis 2011, 16:36 przez sampam, łącznie zmieniany 1 raz.
Kujon
Kontakt:

Post autor: Kujon »

Mój pierwszy sezon Napoli. 3 miejsce w lidze, Puchar Włoch i 1/8 LM.

Strasznie mało bramek strzelam, ale defensywa u mnie stoi na pierwszym planie. Kupiłem Galeano na środek obrony za 2.7 mln, i w styczniu za 8 mln Cassano, żeby Mascara miał jakąś konkurencję, ale strasznie marudny jest, ostatnio się obraził bo go ściągłem w połowie meczu. Cavani u mnie nawet nawet, 16 bramek w SerieA. Tabela poniżej, zobaczcie kto opuścił SerieA  :lol:

Obrazek
""  Bo Milan to jeszcze długo, długo będą dla mnie "przekupczyki"  "" P.Zarzeczny
Blablarzynca
Kontakt:

Eh, kilka godzin na marne. Grałem Anżi, stworzyłem dość fajną ekipę, w sparingach remisowałem z drużynami z najwyższej europejskiej półki. W końcu nadeszła pierwsza kolejka, a tu się okazało, że w pierwszym składzie może grać tylko 6 obcokrajowców, gdzie normalnie, zagrałoby ich z 9. Głupie niedopatrzenie i popieprzone przepisy. Ciągle nie ogarniam tego FM-a, irytuje mnie jego wygląd, nie mam też pomysłu kim zacząć od nowa.
dolin123

Post autor: dolin123 »

Ja zaczolem nowa kariere i gram Pro Patria jest to liga Wloska C2/A czyli najnizej we Wloszech sproboje sie przebic do serie A
kolus

Post autor: kolus »

Ja sobie gram z bratem on ManU ja Interem. Idzie mi swietnie, goli strzelam malo ale bramki nie stracilem od 26.10.2011 a jestem juz po pierwszym meczu 1/8 LM. Mam dwie porazki i sa to dwa pierwsze mecze SPW po karnych i pierwsza kolejka z Bologna 0-1. 4 gole stracone prwei 40 meczach to chyba nei tak zle ;] Kupilem tylko Ayewa i Cissohko a w styczniu WeiBmaira czy cos takiego. Ayewa polecam zaplacilem tylko 12.5 mln. Mialem okazje sprzedac Maicona za 26 lmn ale negocjowalem na 32 i City nie chcieli. Szkoda, taka kasa za 30-latka to fajna suma.
Serpente

Post autor: Serpente »

Gracie już w 12stkę ? Jak wrażenia,warto kupować czy lepiej zostać przy 11stce ?
Obrazek
Gomez

Post autor: Gomez »

jedne rzeczy cieszą, bo są usprawnienia np w tabeli wyszukiwania piłkarzy/sztabu, że lista aktualizowana jest na bieżąco i inne tego typu smaczki co mnie zadowalają, ale np. takie jak np zawodnicy radzą sobie na treningach - w 11 było czytelnie rozpisane, tu Ci co z zaangażowaniem trenowali z seniorskiej drużyny, niżej Ci co się opieprzali, analogicznie z młodziakami, tutaj ? zlane, karta piłkarza przedstawia mi wiele niepotrzebnych faktów, chciałem poczytać statystyki, dowiedzieć się o zawodniku, to przechodziłem do odpowiedniej karty, w głównej interesują mnie jego atrybuty i statystyki; ilość goli, celność podań etc., a tu mam wszystko i nic zarazem

dla jednego co jest zaletą, dla drugiego moze być wadą, dlatego bierz demo, sprawdzaj i wybieraj, ja kupiłem i mówię mieszane uczucia,przyzwyczaję się jakoś
lena182

moim zdaniem się opłaca ;) jak to zwykle z FM-em bywa trzeba się przyzwyczaić. na początku gry wiadomo jedno nam się podoba inne rzeczy nam się nie podobają ale w moim przypadku zawsze wygrywa chęć posiadania aktualnych składów :) no i ile razy można zwalniać beniteza z interu? :P
Obrazek
Gomez

mnie zastanawia sytuacja np w lidze, hegemonię prowadzą Inter/Milan/Juve w pierwszym sezonie, gdzie ja gram Interem i tu jest uczucie jakby to były zawody Barca vs Real, a potem 3 lata świetlne, nie ma zespołów do nawiązania walki, zaś na drugi sezon wszystko wraca do normy i jest jak w życiu, tu każdy z każdym może przegrać, gdzie teren Atalanty zawsze jest cholernie ciężki, że Napoli i Palermo kradną punkty i teraz po 12 kolejkach liderujące juve ma 22pkt, gdzie w pierwszym by miał z 32 (nie śmiać się ze mnie, bo obejmuje juve jakiś miliarder i mają na transfery z 80mln, przy czym wykupili ode mnie Maicona)
Blablarzynca
Kontakt:

W końcu się przekonałem, podoba mi się ten nowy FM :) Znowu gram Interem, ale w tym razem będzie wyjątkowo trudno, pozbyłem się Motty, Chivu, Muntariego i Milito, a pozyskałem Dos Santosa i jakiegoś młodego obrońcę. W cholerę kontuzji mam, jest bardzo ciekawie, jakimś cudem wygrałem SPW z Milanem, gdzie Julio Cesar miał notę 9.2 :)

Gram tylko na jednego napastnika i chyba to nie wypali. Pazzini jako lis pola karnego nie strzelił żadnej bramki w kontrolnych meczach, a oprócz niego mam tylko Forlana i w Primaverze Castaignosa. Tak w ogóle, to karze zawodnikom wrzucać w pole karne, a oni i tak olewają moje zalecenia i grają piłką wzdłuż boiska.
Ostatnio zmieniony 3 lis 2011, 18:05 przez Blablarzynca, łącznie zmieniany 1 raz.
sampam

Pazzini powinien miec role odrywajacego, a nie lisa pola karnego U mnie nie strzela zbyt wielu bramek (9-10), ale zazwyczaj ma kilka ayst w sezonie (7-8).
Gomez

u mnie analogicznie, pazzo odgrywa, forlan lis pola karnego i ta dwójka to często zawodnicy tygodnia, a milito jak tu nie strzela tak i w grze
Blablarzynca
Kontakt:

Aha, to się Pazzo nagrał, 4 miesiące z głowy. Zostałem z dwoma napastnikami :D W drugim meczu z powodu kontuzji, na środku obrony musiał zagrać Caldirola, a na ławce Galimberti siedział. Strasznie się u mnie łamią :)
lena182

co do napastników to ja gram zarate-pazzini-forlan i kolejno są lis pola karnego-odgrywający-klasyczne 10 ;) milito to dobry zmiennik przy kontuzji z powyższej trójki ale jednak za dużo kasy bierze... parę razy go wystawiłem ale nikt go nie chce i muszę bardzo kwotę za niego obniżać :P co do kontuzji to ja też miałem ich zatrzęsienie szczególnie w pomocy...chyba o tym nawet pisałem :P ale sytuacja poprawiła się jak zmniejszyłem intensywność trenowania taktyki. nie wiem co to miało wspólnego z kontuzjami w 3 minucie meczu których miałem sporo ale już ich nie ma ;)
u mnie liga wygląda lekko inaczej niż u kolegi Gomeza.. pierwszy sezon to średnia gra Juve i bardzo słaba szczególnie na starcie gra Milanu. pierwsze miejsce to JA (Inter) i zaraz za mną Napoli z niewielką stratą (mecz na koniec rundy jesiennej) które nawet kilka razy było pierwsze...jak się skończy nie wiem ale raczej mnie Moratti nie wyleje :P w LM za to idzie mi wybornie na dzień dobry 5-0 z Lilie i 4-0 z Wisłą ;) potem było lekko gorzej ale i tak byłem pierwszy w grupie ;)
Obrazek
devil162

Post autor: devil162 »

Gram Lazio :) ogólnie fajna drużyna ale potrzebuje jakiegoś sukcesu żeby zarobić trochę $$$ :) dużo bramek strzeli mi Cisse do tego Andre Dias na środku obrony jest świetny i dużo z głowek strzela polecam go :)
lena182

ktoś się orientuje jak i gdzie wkleja się te pliki z facepakami? i jak to jest z tym buforem skórki potem?
Obrazek
Blablarzynca
Kontakt:

Chyba się trochę przeliczyłem ze składem. Jakaś masakra, po 5 meczach, 4 punkty, 4 remisy i jedna porażka. Najgorsze są jednak kontuzje, nie wiem, czy to wina mojego reżimu, czy przypadek, ale tyle kontuzji to nawet Benitez nie miał. Pomijam już to, że Alborno, Cristetig czy Caldirola wychodzą w pierwszym składzie, gorsze jest to, że zostałem bez bocznych obrońców. Cała czwórka Maicon, Jonathan, Nagatomo, Zanetti ma kontuzje, a nikogo przyzwoitego na ich miejsce nie znajdę w Primaverze :) Sądzę, że te 13 kontuzji to chyba nie przypadek, ale reżim już zmniejszyłem, więc nie wiem, dlaczego dalej mi się tak łamią.
sampam

Jako, ze w tej grze nie wolno byc sentymentalnym, to polecam sprzedaz Julio:D. City pytalo o niego, a tenze jak gdyby nigdy nic "poszedl" za 40 mln. Dzieki takiemu zastrzykowi gotowki mozna myslec o wzmocnieniu lewej obrony (np. Balzaretti, Cissokho, trudniej o Criscito). Radze nie ruszac Maicona, ani Lucio - co z tego, ze sie starzeja, skoro sa jak wino?:D
Blablarzynca
Kontakt:

No, w końcu chyba zrozumieli moją filozofie. Najpierw 7-2 z FC Basel, a później pierwsze zwycięstwo w Serie A, w Neapolu 1-3 :)
sampam pisze: Jako, ze w tej grze nie wolno byc sentymentalnym, to polecam sprzedaz Julio:D. City pytalo o niego, a tenze jak gdyby nigdy nic "poszedl" za 40 mln. Dzieki takiemu zastrzykowi gotowki mozna myslec o wzmocnieniu lewej obrony (np. Balzaretti, Cissokho, trudniej o Criscito). Radze nie ruszac Maicona, ani Lucio - co z tego, ze sie starzeja, skoro sa jak wino?:D
U mnie też przejawiali chęć kupna JC, ale jak ustawiłem, że jego wartość to 30 mln, to już sprawa ucichła, nawet w mediach nic. Chyba spróbuje go sprzedać w styczniu, ale nie wiem, czy dam radę taką kwotę wyciągnąć jak ty.
Ostatnio zmieniony 4 lis 2011, 22:18 przez Blablarzynca, łącznie zmieniany 1 raz.
sampam

Ja nie reguluje wartosci zawodnika, gdyz...rynek ja dyktuje;) Faktycznie, w momencie plotek transferowych, od razu kliknalem "proponuj klubom" i wybralem zaporowa cene. Co ciekawe, Cesar tylko przez 1 sezon byl kluczowym graczem City, wkrotce na jego miejsce wskoczyl Hart.
szymson55

Post autor: szymson55 »

Ja skończyłem pół sezonu i żadnej porażki. ;D Gram oczywiście Interem, Kupiłem Teveza za 27,5 mln., a chcieli 52 ;D Trochę stargowałem cenę ;p, kupiłem też Ayeva, sprzedałem Muntara i Lucio bo dali chyba 17 mln, gram ustawieniem przerobionym prze ze mnie. Bardzo ofensywne 4-3-3 z wysuniętymi 3 obrońcami. Gram Cały czas na prawej obronie Nagatomo, bo Maicon ma cały czas kontuzje co wyleczy to 1-2 mecze i kontuzje ;/. Mój Pierwszy skład to: Julio Cesar, Zanetti, Ranocchia, Samuel, Nagatomo, Sneijder, Ayev/Cambiasso, Coutinho, Tevez/Milito, Forlan, Zarate/Pazzini
Inter od zawsze na zawsze!
sampam

Nie wiem jak u Was, ale Tevez w 2014 jest do wziecia za darmo z City. Jego statystyki dalej sa imponujace.
lena182

ja jeszcze pierwszego sezonu nie skończyłem :P ale ucieszę się jak tevez będzie do zgarnięcia ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ