matura...

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
Bart

matura...

Post autor: Bart »

jestem ciekaw kto z was, tak jak ja, męczy się właśnie nad przygotowaniem do matury, która już za 3 dni :| Jak tam nastroje, przygotowania, co zdajecie, kiedy itp. Mile widziane doświadczenia maturzystów z lat poprzednich :)

Ja zdaję polski, angielski, niemiecki i historię, wszystko na rozszerzonym. Głównie liczy się dla mnie angielski, gdyż papiery będę składać tylko na filologie. I tylko tu jestem pewny swoich możliwości, do niemieckiego specjalnie się nie przykładam, problemem jest polski i historia. Ale na próbnej miałem z nich wyniki w granichach 60-80%, więc nie powinno być tak źle. Aha, no i prezentację na polski mam o języku komentatorów piłkarskich, więc nie omieszkałem nagrać fragmentów meczów Interu :P
W każdym razie oby do 17.05. Wtedy już można będzie oblać koniec edukacji szkolnej przy okazji Finału LM :wink:

Tak więc wszystkim maturzystom życzę powodzenia ;)
Nester
Kontakt:

matura...

Post autor: Nester »

Hehe matura to jedna wielka sciema. Zdawalem rok temu (stara matura) i plulem sobie w brode ze zaczalem sie uczyc te pare dni przed matura :mrgreen: Takie wszystko bylo latwiutkie, prosciutkie ze szok. Zdawalem polski - pisemni i ustnie, historia - pisemnie i wos - ustnie. Na ustnych jak sie rozkrecilem to nie moglem sie zamknac :lol: Wystarczy czytac ksiazki regularnia a maturka jest juz w keiszeni. Najbardziej z niej zapamietam to ze od razu po ustnej z polaka ci co juz odpowiadali i ci co byli na koncu poszlismy na bosiko sie kulturalnie %%%% 8) No i nie zapomne tych pysznych kanapek co nam zrobili na pisemne egzaminy. Miodzio lodzio. Dla nich jeszcze raz moglbym pisac mature 8)
Nasir

matura...

Post autor: Nasir »

he ja tesh w tym roku zdaje. Wiadomo Polski ( podstawa ), Angielski, Historia, WOS :? ( te 3 rozszerzony ). anglika i wosu sie nie ucze. Z historii calkiem calkiem sie czuje. A polski...to bedzie pogrom, ale licze ze moze jakims cudem bedzie "Zbrodnia i Kara" Dostojewskiego, bo to jedyna lektura, jaka przez 3 lata zdazylem przeczytac :lol: na razie sie nie martwie, ale czwartkowy poranek to bedzie hardcore niespotykany ( jakies 2 ramki szlug chyba wypale :roll: )

a potem...4 miesiace obijania. dobrze chociaz, ze ten Mundial jest
'...Ma dimmi cosa c'e di meglio
Di una continua sofferenza per arrivare alla vittoria...'
MiRas.
Kontakt:

matura...

Post autor: MiRas. »

Widzę, że panowie humanisci wszyscy :P

Zdaję polski i angielski (podstawy) oraz matematykę na rozszerzonym... tak więc dwa pierwsze przedmioty sa mi potrzebne tylko po to, by zdać, natomaist głównie swą uwagę skupiłem na matematyce :)
Obrazek

Który chce jak zwykle wyładować swą...
Frustrację, która spowodowana jest tym, że...
Z definicji fani turyńskiej babci takie cechy wykazują...
To dla swojego dobra... wyjdź stąd...
Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
rizzo

matura...

Post autor: rizzo »

Bart: nagraj sobie komentarz Roberto Scarpiniego z meczy: Inter-Sampdoria(3:2), Inter-milan(3:2) i koniecznie z meczu juve-Inter (3:1 a bramki strzelili Cruz x2 i Oba dla juve nedved) jak chcesz to skontaktuj się ze mną to podam ci stronkę z której będziesz mógł to ściągnąć :P
POWODZENIA FOR ALL
Przemek

matura...

Post autor: Przemek »

Ja zdaje ofkors polaka,anglika i biologie (wszytsko na rozszerzonym)...zbytnio sie nei uczylem ,liczyłem na to ze ogarne 3 lata w ostatni tydzien :P ale na dokładke zachorowałem..jakbym nie miał kiedy :D...wiec pozostało mi tylko sie kurowac i czekac na matury..
Bart

matura...

rizzo pisze:Bart: nagraj sobie komentarz Roberto Scarpiniego z meczy: Inter-Sampdoria(3:2), Inter-milan(3:2) i koniecznie z meczu juve-Inter (3:1 a bramki strzelili Cruz x2 i Oba dla juve nedved) jak chcesz to skontaktuj się ze mną to podam ci stronkę z której będziesz mógł to ściągnąć :P
POWODZENIA FOR ALL
jak nauczysz Scarpiniego mówić po polsku to ok :wink:
Nasir

matura...

oj nie musi od razu po polsku. zawsze glowny sens komisja by zrozumiala. mozna by jeszcze wrzucic ten komentarz z meczu Inter-Juve z 98', co sedzia nie daje karnego Interowi, za chwile "11" dla juve i Gianluca broni strzal Del Piero. Tam Roberto tesh ladnie przezywal
Szycha

matura...

Post autor: Szycha »

On chyba tam rzucał mikrofonem ( 98 Inter-JUve)...taki dźwięk jakby w coś uderzał 8)
Bart

matura...

Tu chodzi o charakterystykę, tendencje języka komentatorów oraz jego oddziaływanie na przemiany w języku polskim. Skupiam się na frazeologizmach, błędach językowych, anakolutach, dygresjach, terminologii, słownictwie oceniajacym, szyku zdania itp. Scarpini nie ma tu nic do rzeczy :wink:
Nasir

matura...

Michu pisze:On chyba tam rzucał mikrofonem ( 98 Inter-JUve)...taki dźwięk jakby w coś uderzał 8)
nom. jakby mogl, to by zabil.
Imrahil
Kontakt:

matura...

Post autor: Imrahil »

Ooo!! Koledzy widze nowa maturka przed wami;) No ja nowa rok temu pisalem:polak,hista,gegra(rozszerzony),angol(podstawa-i zaluje do dzis :/ )
Nie wiem na co skadacie papiery ale bez matmy to wasze szanse na studia spadaja o jakies 40-50% :| Wogole ustne to jedna wielka sciema,zeby nie zdac to trzeba naprawde sie postarac,chyba zapomiec jak sie nazywasz ;) Pisemne to juz inna bajka,szczegolnie rozszerzone,dam wam rade: kurna cholernie kontrolujcie czas bo to nie probna,nie kartkowka,tu zadanie nie beda latwe(bynajmniej na mojej nie bylo) bedzie w ch... do zrobienia a czasu tylko2-2,5h... no coment,zobaczycie sami,szczegolnie z histy trzeba uwazac i polaka.Nawet na sciaganie nie ma czasu -80- Nie wiesz,nie rob,zrobisz pozniej,nie ma czasu.
Rok temu latwa byla z: gegry,bioli,niemca,wosu,polaka(znaczy sie mam na mysli dosc latwe tematy,ale przez ten pierdolony klucz odp. wszystkimnie poszlo z polaka...)
trudna z: MATMY,HISTY,angola,infy
powodzenia panowie,i najwazniejsze-nie mdlec,wysikac i wysrac sie :wink:
StarCraft user \"czcij Zerga swego-niezniszczalnego\" [=
Nasir

matura...

no i jak chlopaki?? u mnie wypas. mialem farta, bo akurat wczoraj czytalem streszczenie Chlopow. wchodze dzis na sale, otwieram arkusz... i sa Chlopi. ten tekst Jezioranskiego tesh nawet ujdzie.
MiRas.
Kontakt:

matura...

No i panowie po polskim.. jakie tematy braliscie? Osobiście wziałem Makbeta i porównałem do Edypa.. :P A poziom okreśalm jako średni.. cięższe było niż próbna.. ;)
Obrazek

Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
Maciek (interista)

matura...

Post autor: Maciek (interista) »

Aaa...maturka widzę :mrgreen: . W moim przypadku to już prehistoria (2 lata temu sie pisało)
-Polski - na pisemnym się skończyło, podstawa to dobra, przychylna komisja i ściągi z cytatami, czasu niby jest dużo, ale ja straciłem nerwy i po godzinie zacząłem pisać wypracowanie od nowa :lol:
-matematyka rozszeżona - tu juz kompletnie straciłem głowę (mimo dobrego jak sądzę przygotowania) , ale pomoc przychylnie nastawionego wychowawcy- matematyka i kumpli wyszła na 5 ;)
-jeśli chodzi o język obcy to, żeby zawalić trzeba być prawdziwym analfabetą, a i tych zreguły przepuszczają wkońcu

Także matura całkiem spoko rzecz, ja dużo mniej przyjemnie wspominam egzaminy na studia :mrgreen:
Swoja drogą, może ktoś wybiera się na polibudę :?:

No i oczywiście powodzenia życzę tegorocznym arbiturientom.
Obrazek
Bart

matura...

No, ja uważam, że nie jest źle. Co prawda na podstawie było to, czego się w ogóle nie spodziewałem, ale pamięć mam dobrą, to i z Makbetem i Krolem Edypem sobie poradziłem. Cały brudnopis zapisałem. Natomiast Chłopów nie czytałem (nawet streszczenia), więc wyboru nie miałem :). No ale już rozszerzenie to swietna sprawa- tyle srodkow artystycznych znalazłem plus dobre zakonczenie- powinno być lepiej niż na podstawie.

No a jutro najważniejszy dla mnie- angol. Mają być dwie setki :P
EL_CHINO

matura...

Post autor: EL_CHINO »

Nawet fajnie się macie, bo już mature będziecie mieć za sobą, a następnym pokoleniom niewiadomo co jeszcze wymyślą :/
Mimo wszystko życzę Wam powodzenia, w końcu kiedyś musiałem to napisać/powiedzieć.
Nasir

matura...

jak tam po angielskim? dobrze ze nie sciagalem, bo byly rozne wersje, ale paly to sobie wymyslili. na rozszerzeniu pisalem wypracowanie o Derbach Mediolanu, bo ladnie mi temacik spasowal. ogolnie jestem zadowolny, ale nie mam sily.
MiRas.
Kontakt:

matura...

No właśnie Nasir z tymi różnymi wersjami to nakombinowali na amen.. patrze teraz na onecie is prawdzam sobie czy mam dobrze, a tu sie okazuje, ze wsyztsklo źle... ale na szczescie, tam mają całkiem inną wersje niż ja miałem, tzn. w innych kolejnosciach zrobione.. ale skubańce nieźle to wymyślili. Ogólnie matura z angola prawdopodobnie zdana:P
Obrazek

Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
Bart

matura...

---------- 16:42 05.05.2006 ----------
Nasir pisze: na rozszerzeniu pisalem wypracowanie o Derbach Mediolanu, bo ladnie mi temacik spasowal.
Dokładnie, ja też :D W każdym razie na podstawowym głupie było pytanie o science fiction, ja napisałem, że to bajka :roll: No i to powinien być mój jedyny błąd. Jeśli chodzi o rozszerzony, to mam tam jakieś pojedyncze błędy (głównie w zadaniach językowych), ale liczę na maxa z wypracowania (w końcu słownictwo sportowe opanowane ;)) i, jak obliczyłem, 94%. Jutro niemiecki ustny, potem 'chwila oddechu'.

---------- 12:33 06.05.2006 ----------

Właśnie wróciłem z niemieckiego ustnego (podstawowy), z ktorego dostałem 18/20. Dobrze jest :]
Interfun3
Kontakt:

matura...

Post autor: Interfun3 »

Kalendarz maturzysty. Egzaminy pisemne
4(maj-jezyk polski
5- język angielski
8-WOS
9-geografia
10-biologia
11-matematyka
12-język niemiecki
15-chemia
16-historia
17-fizyka
18-język francuski
19-historia sztuki
22-jezyk rosyjski
23-informatyka
24-jezyki mniejszości narodowych,jezyk kaszubski,łaciński i kultura antyczna,jezyk szwedzki, portugalski, słowacki
25-język hiszpański
26-historia muzyki
29-język włoski
30-wiedza o tańcu
31-kultura Hiszpani(historia,historia sztuki i geografia po hiszpańsku)
----------------------------------------
Zawsze I Wszędzie Inter Najlepszy Bedzie
,,Mam serce w czarno-niebieskich barwach i nigdy nie będę przyjacielem ani Milanu ani Juventusu''- Javier Zanetti

Obrazek
Ljarro

matura...

Post autor: Ljarro »

30 maja będzie dla mnie sądnym dniem :P
MiRas.
Kontakt:

matura...

11 maja będzie sądnym dniem...
Obrazek

Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
Nasir

matura...

Ja dzis pisalem WOS... jakis taki dziwny byl... ni to trudne, no to latwe. Jeszcze przede mna Historia i ustnie polski i anglik
Bart

matura...

Jedni się dziś męczą nad matmą, ja zdawałem polski ustny. No i dostałem maxa, 20 pkt 8) Widać, że to mój temat, o komentatorach i języku piłkarskim mógłbym mówić zdecydowanie dłużej. Teraz liczę na masę chętnych do odkupienia pracy :wink: :P A już jutro niemiecki, będzie dobrze (przynajmniej na podstawie).
Imrahil
Kontakt:

matura...

Post autor: Imrahil »

Ciekawi mnie jak tam matma wam poszla i co bylo :?
StarCraft user \"czcij Zerga swego-niezniszczalnego\" [=
MiRas.
Kontakt:

matura...

Matma powiem tyle, że no dość taka była. Dużo trudniejszy poziom podstawowy był teraz, niż podczas matury próbnej... poziom rozszerzony to był już totalny hardcore.. ale najlepsze jaja były takie, ze tam, gdzie trzeba było z 2 strony na zadanie dali pół storny, a tam, gdzie anatlitycznie zadanie trzeba było zrobić, które potrzebowało max 1/2 storny to dali 1,5 kartki :lol: Liczę na jakieś 70% z podstawy i 30% - 40% z rozszerzenia.
Obrazek

Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
Slepy

matura...

Post autor: Slepy »

Hmmmm.. no podstawa byla latwa Mirek :wink: Ja chce zdawac za rok - mam nadzieje ze dam rade :!: Pozdro i wieeeelu procentów na wynikach, i po nich tez - tych innych :wink:
Przemek

matura...

Post autor: Przemek »

Bart a nie wystarczy ci po prostu ''dzięki''?? :D mój qmpel ma ustną z tego co ty widze.31 maja...ma juz cos tam ale to taki prototyp ;) .Może byś mi wysłał swoją prace co? :D byłbym ci wdzięczny ...bardzo :D i tak juz nie potrzebujesz a przy okazji pomozesz kolesiowi :wink:
Bart

matura...

To był dżołk :wink: Ok, Przemek, prześlę Ci wieczorem, jak wrócę.
ODPOWIEDZ