WOŚP-wasze opinie..

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
GULI

WOŚP-wasze opinie..

Post autor: GULI »

Zaczynam temat o akcji która porusza całą Polske, akurat dzisiaj bo to najbardziej odpowiedni dzień...Ogólnie rzecz biorąc inicjatywa jak najbardziej na plus; Dzieło zaczęte 18 lat temu dzieki któremu my wszyscy w ten szczególny dzień mamy możliwośc wesprzec ten jakze szczytny cel ratowania zycia i zdrowia naszych najmłodszych rodaków.Kto był na oddziałach dzieciecych w polskich szpitalach ten wie ze nawet połowa urządzeń w nich pracujących została zakupiona właśnie dzięki WOŚP sam sie o tym przekonałem gdy moja młodsza siostra walczyła z nowotworem 3 lata temu.Corocznie w jakis tam sposób staram sie wesprzec ta piekna inicjatywe.

Jednak można tez zauwazyc kontrowersje wokół całej akcji.Np finansowanie Przystanku Woodstock z pieniędzy WOŚP co mi akurat sie bardzo nie podoba(nie chodzi mi o to ze akurat nie słucham tego typu muzyki... :-D)

Jakie jest wasze zdanie na temat WOŚP wszystkie za...no i te nieliczne przeciw...

Pozdro
Obrazek
kjuska

Odp: WOŚP-wasze opinie..

Post autor: kjuska »

Ja też ogólnie jestem za tą całą akcją, tylko te 10% na Przystanek Woodstock :(. Nie trawie tego.
Against Modern Football
Obrazek
Filip©
Kontakt:

Post autor: Filip© »

Przyznaję Ci rację, ale wszyscy dookoła wiemy na jakiej zasadzie działają fundacje i jaką niezłą kasiorę zdziera na tym Pan Owsiak... Z tym Woodstokiem to tak jak zauważyłeś trochę przesada...
ForzaeDi

Post autor: ForzaeDi »

Kasę Owsiak zgarnia co jak co potężną lecz trzeba przyznać że pomaga ta WOŚP i jestem zdecydowanie ZA takimi akcjami :P
MiRas.
Kontakt:

Post autor: MiRas. »

Inicjatywa oraz cele jak najbardziej są na plus, wszyscy wiemy, jak wygląda finansowanie służby zdrowia w Polsce, tak więc każdy grosz się liczy... ale drażni mnie sam fakt oddawania 10% na Woodstock to raz, a dwa gdzieś ostatnio czytałem, że sam Owsiak zgarnia 5,5% (nie wiem tylko, czy 5,5% z sumy przeznaczonej na Woodstock, czy 5,5% z całej akcji (co akurat byłoby według mnie skandalem)). Oczywiście media tego nie podają wszem i wobec, bo dochody z tego znacząco by zmalały, ale z drugiej strony może skłoniłoby to organizatorów do przeznaczenia rzeczywiście całej sumy na cel, któremu WOŚP teoretycznie przyświeca. Nie chcę wnikać ile kasy rozpłynęło się w powietrzu nagle ze puszek... Oczywiście, że nikt za darmo nie będzie organizował takiej akcji, tak więc bilans i tak wychodzi na duży plus na pomoc chorym dzieciom.
Obrazek

Który chce jak zwykle wyładować swą...
Frustrację, która spowodowana jest tym, że...
Z definicji fani turyńskiej babci takie cechy wykazują...
To dla swojego dobra... wyjdź stąd...
Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
Nen

Post autor: Nen »

A mnie rozwaliła ostatnio sytuacja jak Owsik PUBLICZNIE spinał się na szpital że odmówili przyjęcia sprzętu. Chodziło chyba o sprzet onkologiczny. Szpital odmówił ponieważ nie miał onkologów i oddziału onkologicznego. No ale co to Owsika obchodzi. Dla mnie łudstok i wośp to żenada. Chce ktoś pomóc to niech da na Caritas na lokalne ośrodki dla chorych bezd etc. a nie na woodstok i HK.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2010, 22:35 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
God protect me
Filip©
Kontakt:

Post autor: Filip© »

★ Krwawy eM. ★ pisze: nie wiem tylko, czy 5,5% z sumy przeznaczonej na Woodstock, czy 5,5% z całej akcji
No Pan Owsiak ściąga od całej kwoty, którą wyklepie, co dla mnie jest co najmniej niesmaczne, ale tak właśnie działają fundacje...
Piekarz

Post autor: Piekarz »

http://3.bp.blogspot.com/_dfD033U1wBc/S ... owsiak.jpg moja opinia. Jej reszta zawiera się w drugiej połowie tego, co napisał Nen. Osoba Owsiaka stanowi idealne zwieńczenie tej organizacji. Jeszcze raz odwołam się "do Nena" - Caritas, hospicja > woodstock, Owsiak.
Parole e aggettivi non bastano piu. Servono atti concreti, come la candidatura al Pallone d'oro, e chi gli nega il voto non e figlio di Maria e non capisce nulla. Immenso, indescrivibile. Fino alla fine Il Principe Diego Milito.
Chrisu

Post autor: Chrisu »

fajna sprawa z tym, ale fakt faktem jest kilkunastu buraków którzy tego nie rozumieją, sam dzisiaj słyszałem o napadach na wolontariuszy, że ich okradli, a to już żenada.
GULI

No np nie wiem po co tez to całe "światełko do nieba" ile to tysiency złotych w tych wszystkich miastach przez te 10 min poprostu sie rozpływa lepiej to tez by przeznaczyli na chore dzieciaki jeden taki pokaz pirotechniczny (w wiekszym miescie)kosztuje kilkanaście-kilkadziesiąt tysiecy złotych!!!paranoja...

Ps jak już daja te 10% na woodstock to niech powiedza publicznie ze zbierają na chore dzieci i na dobra zabawe dla metali!!!to by było uczciwe przedstawienie sprawy
Ostatnio zmieniony 10 sty 2010, 23:50 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Minister

Post autor: Minister »

Guli o tym samym pomyślałem ja w oknie zobaczyłem fajerwerki nad Gdańskiem.Na początku myślałem,że to jakaś ,,inna'' wiara sylwestra obchodzi a dopiero po pewnym czasie doszło do mnie,że to Jurek marnotrawi kasę.Niby zbierają i jest to pomocne bo jest to odpowiednio nagłośnione i ludzie chętniej wrzucą tutaj niż oddadzą z podatku czy pójdą i dadzą do PCK jednak mogłoby być znacznie więcej gdyby nie takie idiotyczne pomysły.
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
Chronos

Post autor: Chronos »

Nie wiem skąd czerpiecie takie informacje jak podjecie takie dane wypadałoby podać źródło.
Na stronie wośp http://www.wosp.org.pl/fundacja/rozliczeniafinansowe podane są rozliczenia wszystkich akcji które odbyły się do tej pory. Natomiast tutaj http://www.wosp.org.pl/woodstock/o_przystanku jest podane jest z czego finansowany jest przystanek Woodstock.
Globus

Post autor: Globus »

Nen pisze: Chce ktoś pomóc to niech da na Caritas na lokalne ośrodki dla chorych bezd etc. a nie na woodstok i HK.
Nie wiesz chyba o czym mówisz...
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi

Obrazek
GULI

..."Pieniądze, dzięki którym organizowany jest Przystanek Woodstock, pozyskiwane są dzięki sponsorom i środkom uzyskanym w ciągu całego roku. Oznacza to, że środki zbierane w ramach styczniowej kwesty są w całości przeznaczane na realizację tematu Finału, czyli zakup sprzętu medycznego."

to jest tak napisane ze odrazu widac ze wprowadza to człowieka w błąd skoro WOSP ma rozliczenie roczne całości kosztów to jak wyszczególniaja ile pieniędzy wpłynęło w styczniu ile w lutym a ile w ciagu roku.Jest tez napisane ze cyt."Koszty organizacji Przystanku Woodstock i Finału pokrywane są z wpłat sponsorów, o które Fundacja każdorazowo zabiega." czyli my także możemy i jesteśmy tymi sponsorami!!! bo darczyńca=sponsor!
Obrazek
Chronos

Post autor: Chronos »

"Oznacza to, że środki zbierane w ramach styczniowej kwesty są w całości przeznaczane na realizację tematu Finału, czyli zakup sprzętu medycznego."
Jaśniej już chyba się nie da napisać. Jeżeli nie odróżniasz zbiórki pieniędzy przeznaczonej na sprzęt medyczny od sponsoringu to ja nic na to nie poradzę. Zbiórka pieniędzy na sprzęt medyczny i Woodstock to są dwie oddzielne sprawy.
GULI

Chronos pisze:
Zbiórka pieniędzy na sprzęt medyczny i Woodstock to są dwie oddzielne sprawy.
niby logiczne ale czy rozgraniczaja i publicznie o tym mówią ze w styczniu zbieramy na chore dzieic a przez reszte roku na metalowców i pensyjki?gówno prawda...cały rok jako pierwszą informacje podaja ze na dzieci a w mediach nic nie ma ze na Woodstock poza strona internetowa gdzie na nią wchodzi ok +- max 5% ludzi.JA wczoraj w tv nic nie słyszałem o tym przynajmniej.
Obrazek
Bodzek

Post autor: Bodzek »

GULI pisze:
Chronos pisze:
Zbiórka pieniędzy na sprzęt medyczny i Woodstock to są dwie oddzielne sprawy.
niby logiczne ale czy rozgraniczaja i publicznie o tym mówią ze w styczniu zbieramy na chore dzieic a przez reszte roku na metalowców i pensyjki?gówno prawda...cały rok jako pierwszą informacje podaja ze na dzieci a w mediach nic nie ma ze na Woodstock poza strona internetowa gdzie na nią wchodzi ok +- max 5% ludzi.JA wczoraj w tv nic nie słyszałem o tym przynajmniej.
Ale wczoraj zbierali tylko na dzieci więc z jakiej racji mieli cokolwiek mówić o tym w jaki sposób finansowany jest Woodstock
Obrazek

"...Ja nie kradnę Scudetto i także w Serie B nigdy nie byłem..."
GULI

nie zebym coś miał bo napewno popieram całą ta inicjatywe WOŚP jednak....
z ciekawości chętnie zobaczyłbym rozliczenie z podatku obywatela Owsiaka wtedy na sto procent przekonałbym sie jaki z niego "społeczniak"....
Obrazek
Globus

Jak dla mnie to może sobie nawet zabrać to 5% :/ I tak dużo dobrego jest z takiej akcji. Dam sobie głowę uciąć, że takie Caritasy czy inne organizację też nie mało kasują na różne organizacyjne potrzeby.

Obrazek
GULI

Globus pisze: Dam sobie głowę uciąć, że takie Caritasy czy inne organizację też nie mało kasują na różne organizacyjne potrzeby.
nie chodzi mi o fundacyjne"organizacyjne potrzeby"prad,telefony ,biuro,sprzątaczki ect. chodzi mi o to ile na czysto tylko i wyłącznie dla siebie ma pan Owsiak tak z ciekawości po prostu.  :wink:
Obrazek
Piekarz

Globus pisze: Jak dla mnie to może sobie nawet zabrać to 5% :/ I tak dużo dobrego jest z takiej akcji. Dam sobie głowę uciąć, że takie Caritasy czy inne organizację też nie mało kasują na różne organizacyjne potrzeby.
Co rozumiesz przez "organizacyjne potrzeby" w przypadku Caritasu?
Parole e aggettivi non bastano piu. Servono atti concreti, come la candidatura al Pallone d'oro, e chi gli nega il voto non e figlio di Maria e non capisce nulla. Immenso, indescrivibile. Fino alla fine Il Principe Diego Milito.
Globus

Pensje dla pracowników, wynajem biur, opłacanie transportów itp.

Poza tym Caritas to straszne złodzieje o czym przekonałem się kilka razy osobiście... dlatego jeśli chcesz szczerze pomagać potrzebującym to kup proszek do prania, mleko, 20 chlebów, olej, worek ziemniaków i śmigaj z tym do domu dziecka. Wtedy masz pewność, że dzieci to zjedzą! Inaczej nie masz żadnej pewności,

Obrazek
Piekarz

Globus pisze: Pensje dla pracowników, wynajem biur, opłacanie transportów itp.
To chyba jasne, że tak duża organizacja jak Caritas bez takich rzeczy funkcjonowałaby nieporównywalnie słabiej niż funkcjonuje. To są rzeczy, które niemalże wliczają się do samej pomocy, są niezbędne. Profity Owsiaka, fajerwerki etc. na pewno się do takich nie zaliczają, wręcz przeciwnie.
Globus pisze: Poza tym Caritas to straszne złodzieje o czym przekonałem się kilka razy osobiście...
Rozwiń, jeśli będziesz miał czas.

EDIT:
Nen pisze: Co z tego, że kupią sprzęt, skoro i tak trzeba będzie czekać w kolejkach miesięcznych jak nie rocznych. Dlaczego Nie dadzą kasy w gotówce zadłużonym szpitalom? Dlatego nie dadzą, że Owsiak kupuje sprzęt na jakichś tam przetargach, na których pewnie jest wiele przekrętów. Ktoś naprodukuje potrzebuje rynku zbytu, więc woła Owsiaka. O sprzęcie onkologicznym już pisałem.
Dodałbym jeszcze, że utrzymanie "Owsiakowego" sprzętu kosztuje krocie, na co polskich szpitali, rzecz jasna, bardzo często nie stać. Resztę można sobie dopowiedzieć.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2010, 22:51 przez Piekarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Nen

Co z tego, że kupią sprzęt, skoro i tak trzeba będzie czekać w kolejkach miesięcznych jak nie rocznych. Dlaczego Nie dadzą kasy w gotówce zadłużonym szpitalom? Dlatego nie dadzą, że Owsiak kupuje sprzęt na jakichś tam przetargach, na których pewnie jest wiele przekrętów. Ktoś naprodukuje potrzebuje rynku zbytu, więc woła Owsiaka. O sprzęcie onkologicznym już pisałem.
God protect me
Globus

Piekarz pisze:

To chyba jasne, że tak duża organizacja jak Caritas bez takich rzeczy funkcjonowałaby nieporównywalnie słabiej niż funkcjonuje. To są rzeczy, które niemalże wliczają się do samej pomocy, są niezbędne.
Jeżeli Owsiaka czy całą orkiestrę rozlicza się z pieniędzy które oni sami mają z tej akcji to dlaczego nie rozliczyć Caritasu? Dajesz na biednych 5 zł czy na pensję prezesa? Błędne koło...
Piekarz pisze: Profity Owsiaka, fajerwerki etc. na pewno się do takich nie zaliczają, wręcz przeciwnie.
Akcja jest jednodniowa dorocznie i musi wiązać się z koncertami, akcją w mediach- musi przyciągać ludzi. Co rok 1000 razy więcej fajerwerków odpala się bez celowo na różnych festynach, sylwestrach i nikt nie płacze.

Piekarz pisze: Rozwiń, jeśli będziesz miał czas.
Akcja z Tsunami odbiła się trochę w mediach więc pewnie o niej słyszałeś, więc przytoczę Ci sytuację o których wiem. Koleżanka pracuje w recepcji w oddziale Caritasu i opowiadała ile żarcia, środków czystości "pożyczają" sobie pracownicy i ich rodziny :/ Zarabiają też bardzo dobrze uwierz mi!  10 km od mojego miejsca zamieszkania znajduje się dom samotnej matki którym opiekuje się ksiądz ze swoją laską której to brat ożenił się z moją sąsiadką  (mam nadzieję, że nie zakręciłem za bardzo :) ) Sąsiadka miała dziecko a jej siostra dwoje- codziennie dostawy pampersów, olejków, żarcia dla małego... rzygać mi się szczerze chciało jak widziałem samochód z Caritasu który podjeżdżał i wynosił pudła :/ Ile jest jeszcze takich sytuacji w kraju? Trudno powiedzieć ale myślę, że nie jedna.

Dodałbym jeszcze, że utrzymanie "Owsiakowego" sprzętu kosztuje krocie, na co polskich szpitali, rzecz jasna, bardzo często nie stać. Resztę można sobie dopowiedzieć.
Śmieszne... To źle, że kupuje drogi dobry sprzęt do leczenia dzieci? To, że szpitale go nie mogą utrzymać to tylko i wyłącznie wina debilów z NFZ i Ministerstwa Zdrowia, że nie potrafią naprawić tak ważnego elementu życia każdego z rodaków jak służba zdrowia.

Poniżej masz rozliczenie Caritasu za 2008 rok- Zobacz ile to milionów idzie na "sprawy organizacyjne"

http://i49.tinypic.com/2i0pvya.jpg

Poza tym ja jeszcze nie widziałem i nie słyszałem, żeby ktoś od nich coś otrzymał. Słychać o nich tylko wtedy gdy po jakiejś tragedii takiej jak w Halembie podają nr konta na który można przesyłać pieniądze...

Obrazek
Shady

Post autor: Shady »

Globus pisze:Sąsiadka miała dziecko a jej siostra dwoje- codziennie dostawy pampersów, olejków, żarcia dla małego... rzygać mi się szczerze chciało jak widziałem samochód z Caritasu który podjeżdżał i wynosił pudła :/ Ile jest jeszcze takich sytuacji w kraju? Trudno powiedzieć ale myślę, że nie jedna.
Od siebie dodam, że jak z jakieś akcji są przekazywane ubrania np. na domy dziecka to zapomnijcie, że te najlepsze idą do dzieciaków z tych właśnie domów. Wszyscy w koło co najlepsze biorą dla swoich dzieci. Może i nie wszyscy tak robią, ale na pewno jakaś część (żeby nie było, nie wymyśliłem sobie tego).
Ogólnie Caritas nie ma za dobrej opinii. U znajomej w biurze rozrachunkowym co roku jak przychodzi do rozliczenia PITów to ludzie nie mówią na co przekazać 1% podatku, ale zaznaczają żeby to nie był w żadnym wypadku Caritas.
Piekarz

Globus pisze:
Piekarz pisze:

To chyba jasne, że tak duża organizacja jak Caritas bez takich rzeczy funkcjonowałaby nieporównywalnie słabiej niż funkcjonuje. To są rzeczy, które niemalże wliczają się do samej pomocy, są niezbędne.
Jeżeli Owsiaka czy całą orkiestrę rozlicza się z pieniędzy które oni sami mają z tej akcji to dlaczego nie rozliczyć Caritasu? Dajesz na biednych 5 zł czy na pensję prezesa? Błędne koło...
Nie pisałem tam o pieniądzach, które "oni sami" mają z tej akcji, tylko o środkach niezbędnych do niesienia pomocy.
Globus pisze:
Piekarz pisze: Profity Owsiaka, fajerwerki etc. na pewno się do takich nie zaliczają, wręcz przeciwnie.
Akcja jest jednodniowa dorocznie i musi wiązać się z koncertami, akcją w mediach- musi przyciągać ludzi. Co rok 1000 razy więcej fajerwerków odpala się bez celowo na różnych festynach, sylwestrach i nikt nie płacze.
"Nikt nie płacze", bo "festyny i Sylwestry" to nie zbiórki pieniędzy (chyba że rozumiemy przez to zrzutki na napoje alkoholowe - nawet pasuje, słyszałem już parę poglądów "po co te fajerwerki kupować, lepiej kupić więcej flaszek" ;)), także jest to dziwny argument. Faktem jest, że WOŚP jest nastawiony na tego typu rodzaj akcji, huk, kolor i w ogóle wesele (do czego osobiście jestem nastawiony raczej negatywnie), o ile koncerty są zrozumiałe, to przesadny brokat (dosłownie i w przenośni) budzi, delikatnie mówiąc, wątpliwości.
Globus pisze:
Piekarz pisze: Rozwiń, jeśli będziesz miał czas.
Akcja z Tsunami odbiła się trochę w mediach więc pewnie o niej słyszałeś, więc przytoczę Ci sytuację o których wiem. Koleżanka pracuje w recepcji w oddziale Caritasu i opowiadała ile żarcia, środków czystości "pożyczają" sobie pracownicy i ich rodziny :/ Zarabiają też bardzo dobrze uwierz mi!  10 km od mojego miejsca zamieszkania znajduje się dom samotnej matki którym opiekuje się ksiądz ze swoją laską której to brat ożenił się z moją sąsiadką  (mam nadzieję, że nie zakręciłem za bardzo :) ) Sąsiadka miała dziecko a jej siostra dwoje- codziennie dostawy pampersów, olejków, żarcia dla małego... rzygać mi się szczerze chciało jak widziałem samochód z Caritasu który podjeżdżał i wynosił pudła :/ Ile jest jeszcze takich sytuacji w kraju? Trudno powiedzieć ale myślę, że nie jedna.
Człowiek to nie komputer. Takie sytuacje jednostkowe są niestety nieuniknione. Nazywanie na ich podstawie Caritasu złodziejami można porównać do np. mówienia, że Kościół jest zły, dla dzieci i w ogóle, bo istnieją księża-pedofile. A mnóstwo "wolontariuszy" WOŚP to chłystki ciułające na używki.

Aha, co do tej drugiej sytuacji, to niby nie zakręciłeś, ale nie za bardzo zrozumiałem "laskę księdza" ;P
Globus pisze:
Śmieszne... To źle, że kupuje drogi dobry sprzęt do leczenia dzieci? To, że szpitale go nie mogą utrzymać to tylko i wyłącznie wina debilów z NFZ i Ministerstwa Zdrowia
Ale dlaczego źle? Po prostu czasem bez sensu jest to, co z tym sprzętem robi. To, kto jest odpowiedzialny za ubóstwo szpitali, nie ma tu większego znaczenia.
To, że szpitale go nie mogą utrzymać to tylko i wyłącznie wina debilów z NFZ i Ministerstwa Zdrowia, że nie potrafią naprawić tak ważnego elementu życia każdego z rodaków jak służba zdrowia.
Prywatyzacja...

Poza tym ja jeszcze nie widziałem i nie słyszałem, żeby ktoś od nich coś otrzymał.
Hm. Jeśli nie znajdziesz żadnego takiego przypadku w calusieńkiej Warszawie, to zapraszam do siebie, do swojej parafii. ;)

Pewnie, że Caritas nie jest idealny. Jak wszystko. Jego zalety są jednak niezaprzeczalne. Przyłączam się też w pewnym zakresie do Twojego apelu na temat domów dziecka, chociaż oczywiście nie uważam, żeby była to jedyna słuszna droga charytatywności. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2010, 01:31 przez Piekarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Globus

Piekarz pisze:
Nie pisałem tam o pieniądzach, które "oni sami" mają z tej akcji, tylko o środkach niezbędnych do niesienia pomocy.
Powinno się jednak te środki ograniczać w taki sposób aby jak najwięcej pieniędzy trafiało tam gdzie powinny.

Piekarz pisze:
"Nikt nie płacze", bo "festyny i Sylwestry" to nie zbiórki pieniędzy (chyba że rozumiemy przez to zrzutki na napoje alkoholowe - nawet pasuje, słyszałem już parę poglądów "po co te fajerwerki kupować, lepiej kupić więcej flaszek" ;)),
Osobiście też tak uważam :) Dla mnie fajerwerki to ogólnie pieniądze w błoto... Fundacje nie mają na leczenie dzieci za granicą a stawia się na rynkach w święta choinki za 1mln zł i drażni mnie to strasznie.
Piekarz pisze: Faktem jest, że WOŚP jest nastawiony na tego typu rodzaj akcji, huk, kolor i w ogóle wesele (do czego osobiście jestem nastawiony raczej negatywnie), o ile koncerty są zrozumiałe, to przesadny brokat (dosłownie i w przenośni) budzi, delikatnie mówiąc, wątpliwości.
Brokat, kolor i show właśnie przyciąga dużo ludzi a to jest w takich akcjach najważniejsze. Lepiej stracić na "brokat" przy okazji takiej akcji jeżeli będzie miała ona spore zyski niż tracić pieniążki bezcelowo.
Człowiek to nie komputer. Takie sytuacje jednostkowe są niestety nieuniknione. Nazywanie na ich podstawie Caritasu złodziejami można porównać do np. mówienia, że Kościół jest zły, dla dzieci i w ogóle, bo istnieją księża-pedofile. A mnóstwo "wolontariuszy" WOŚP to chłystki ciułające na używki.
Zastanawiam się właśnie czy są one jednostkowe... takie a nie inne sobie zdanie o nich wyrobiłem po prostu o Caritasie. Z resztą Twojego wpisu się zgadzam.
Aha, co do tej drugiej sytuacji, to niby nie zakręciłeś, ale nie za bardzo zrozumiałem "laskę księdza" ;P
Niby koleżanka, niby gospodyni :)

Ale dlaczego źle? Po prostu czasem bez sensu jest to, co z tym sprzętem robi. To, kto jest odpowiedzialny za ubóstwo szpitali, nie ma tu większego znaczenia.
Sprzęt ma leczyć czy pomagać leczyć więc moim zdaniem problemem jest właśnie to "ubóstwo szpitali".

Prywatyzacja...
Inny temat... ja jestem przeciwny prywatyzacji szpitali.
Hm. Jeśli nie znajdziesz żadnego takiego przypadku w calusieńkiej Warszawie, to zapraszam do siebie, do swojej parafii. ;)
Nie jestem z Warszawy :D Rozwiń jeśli możesz co u Ciebie w mieście zrobił Caritas. Nie drwię tylko na prawdę jestem ciekawy.
Pewnie, że Caritas nie jest idealny. Jak wszystko. Jego zalety są jednak niezaprzeczalne.
I tutaj się nie dogadamy :) ja mam całkowicie odmienne zdanie.
Przyłączam się też w pewnym zakresie do Twojego apelu na temat domów dziecka
Cieszę się. Dla mnie to jedyna słuszna droga w niesieniu pomocy  :!:

Polecam też artykuł- http://religiapokoju.blox.pl/2007/01/Ca ... sobie.html
Ostatnio zmieniony 12 sty 2010, 12:45 przez Globus, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Nen

Globus pisze: Inny temat... ja jestem przeciwny prywatyzacji szpitali.
Dlaczego?
God protect me
Piekarz

Globus pisze: Powinno się jednak te środki ograniczać w taki sposób aby jak najwięcej pieniędzy trafiało tam gdzie powinny.
Zgadzam się.

Globus pisze:
Piekarz pisze:Ale dlaczego źle? Po prostu czasem bez sensu jest to, co z tym sprzętem robi. To, kto jest odpowiedzialny za ubóstwo szpitali, nie ma tu większego znaczenia.
Sprzęt ma leczyć czy pomagać leczyć więc moim zdaniem problemem jest właśnie to "ubóstwo szpitali".
Oczywiście, że to ubóstwo szpitali jest problemem, tylko pisałem o tym, że w zakresie sprzętu Owsiaka nie ma znaczenia, kto jest za niego (problem) odpowiedzialny. Owsiak powinien mieć ten problem na uwadze i nie wciskać drogiego sprzętu tym szpitalom, których nie stać.
Globus pisze: Rozwiń jeśli możesz co u Ciebie w mieście zrobił Caritas. Nie drwię tylko na prawdę jestem ciekawy.
Na obszarze mojej parafii Caritas pomaga rodzinom wielodzietnim i ubogim, dostarcza paczki z ubraniami, pożywieniem. Opłaca obiady tym dzieciom, które tego potrzebują, we współpracy z parafią organizuje również zimowiska i kolonie letnie dla dzieci ze wspomnianych rodzin. Piszę o sytuacjach, których to istnienia nie da się podważyć, ponieważ niemało tych ludzi znam osobiście i potwierdzali mi oni udzielaną im pomoc.

Globus pisze: ja jestem przeciwny prywatyzacji szpitali.
Ja w pewnym sensie też, bo same szpitale to za mało, należy sprywatyzować całą służbę zdrowia. :) Ale to faktycznie inna dyskusja, inny czas i miejsce i nie ciągnijmy tego, bo offtop się zrobi, zresztą już jesteśmy na jego granicy.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2010, 17:52 przez Piekarz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ