Żołnierze Wyklęci

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
Tjujka

Żołnierze Wyklęci

Post autor: Tjujka »

http://www.youtube.com/watch?v=cLHJYc3D ... ture=share
Zakładam ten temat głównie po to aby się dowiedzieć, czy posiadacie jakąś wiedzę na temat Żołnierzy Wyklętych, a jeśli nie posiadacie to abyście się czegoś dowiedzieli. Generalnie poprzez lata komunistycznej okupacji, propaganda PRL'owska nadała kłamliwy obraz Żołnierzy Wyklętych, którzy jako ostatni walczyli o wolną Polskę z radzieckim okupantem. Zapraszam też do Krakowa na manifestację na cześć tych Polskich bohaterów http://www.facebook.com/events/292631640795912/
Globus

Odp: Żołnierze Wyklęci

Post autor: Globus »

Prędzej z Polskimi komunistami niż z radzieckim okupantem. Mnie najbardziej porusza zawsze historia rotmistrza Pileckiego. Taki bohater a zginął od kulki w głowę skazany jak by nie patrzeć przez Polaków którzy co najlepsze działali wcześniej w ZWZ :(
Ostatnio zmieniony 6 lut 2012, 01:15 przez Globus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi

Obrazek
sampam

Post autor: sampam »

Wtedy nikt nie dzielil sie na lewice i prawice, wszyscy (nieliczni, ale jednak) mieli wspolny cel. Warto o tym pamietac przy okazji manifestacji czy to organizacji nacjonalistycznych, czy tez organizacji bardziej centrowych.
Chwala bohaterom, ale czy nalezy dziwic sie postawie wiekszosci spoleczenstwa, pozbawionego elity intelektualnej, bezczelnie oszukanego przez "wladze ludowa"? To pytanie retoryczne
Ostatnio zmieniony 6 lut 2012, 01:37 przez sampam, łącznie zmieniany 1 raz.
kachol

Post autor: kachol »

wg mnie ten temat podchodzi pod "nacjonalizm", może lepiej tak wrzucać takie posty, aby kontynuować już istniejący wątek, a nie rozmieniać się na drobne...
Tjujka

Globus ależ to jedno i to samo czerwone dziadostwo. Co do rotmistrza Pileckiego fakt naprawdę wielki człowiek i powinno się brać z niego przykład. Taka jeszcze ciekawostka, rotmistrz Pilecki podczas ostatniego widzenia z żoną stwierdził że Oświęcim to była igraszka przy torturach komunistów.

Sampam ależ podział na prawicę i lewicę jest mocno przestarzały i raczej nie powinno się go używać.

Kachol czyli uważasz że pamięć o bohaterach dotyczy tylko nacjonalistów? Jak dla mnie każdy Polak powinien chociaż znać historię tych bohaterów, a że w dzisiejszym dziwnym świecie tylko nacjonaliści czczą pamięć bohaterów to już nie moja wina.
sampam

Tjujka pisze: Globus ależ to jedno i to samo czerwone dziadostwo. Co do rotmistrza Pileckiego fakt naprawdę wielki człowiek i powinno się brać z niego przykład. Taka jeszcze ciekawostka, rotmistrz Pilecki podczas ostatniego widzenia z żoną stwierdził że Oświęcim to była igraszka przy torturach komunistów.

Sampam ależ podział na prawicę i lewicę jest mocno przestarzały i raczej nie powinno się go używać.

Kachol czyli uważasz że pamięć o bohaterach dotyczy tylko nacjonalistów? Jak dla mnie każdy Polak powinien chociaż znać historię tych bohaterów, a że w dzisiejszym dziwnym świecie tylko nacjonaliści czczą pamięć bohaterów to już nie moja wina.
Skoro ten podzial jest przestarzaly, to jaki jest aktualny???
kachol

Szczerze mówiąc to w dupie mam czy ktoś zna czy nie zna te historie. Tak samo można powiedzieć, że każdy powinien znać historię UPA czy Berezy Kartuskiej. Zna to zna, nie zna to nie zna, takie czasy...

Uważam, że ten temat podchodzi pod nacjonalizm, bo jak ktoś następny założy temat "Jedwabne - mord Polaków na Żydach" to zaczniemy robić z tego forum kółko historyczne... Tam jest obszerny temat, jak masz potrzebę poruszyć ten wątek to na pewno zainteresowani go tam znajdą i podyskutujecie na ten temat...

P.S.

Czy pamięć o bohaterach dotyczy tylko nacjonalistów? Nie, ale to nacjonaliści robią z patriotów różnej maści bohaterów i pompują bańkę patosu ku swojej własnej radości. Potem mogą pokrzyczeń na ulicach "precz z komuną" i ku chwale "bohatera" Dmowskiego spalić flagę UE. Ot polski nacjonalizm pełną gembą, a przecież mógłby wyglądać całkiem inaczej...
sampam

Temat wybitnie patriotyczny, a nie nacjonalistyczny. Co innego kwestia "zolnierzy wykletych", a marszu organizowanego przez jakas organizacje nacjonalistyczna. Natomiast zgadzam sie, ze rozmowa na temat podziemia antykomunistycznego niekoniecznie musi odbywac sie na tym forum, jesli to komus przeszkadza.
Tjujka

Każdy mieniący się Polakiem powinien znać historię swojego narodu(w tym też historię ofiar na Wołyniu czy obozu w Berezie Kartuskiej), jak i bohaterów którzy walczyli o wolną i niepodległą Polskę, a że czasy posrane to już nie moja wina. Co do "robienia" z patriotów bohaterów, to głupoty piszesz, oni są bohaterami narodowymi i nie trzeba z nich robić takowych(w przeciwieństwie do takich ludzi jak gen. Jaruzelski czy Róża Luksemburg), więc jako bohaterzy narodowi normalnym jest że ich wspomnieniom towarzyszy pewien patos. Tak jeszcze czemu bohater jest w cudzysłowiu przed Dmowskim? Czyżby jakieś teorie spiskowe na jego temat? Co do widoku polskiego nacjonalizmu to nie warto nawet się wypowiadać, bo widzę że sam lepiej od polskiego nacjonalisty, jakim ja jesteś, lepiej znasz działania polskich nacjonalistów. A to miejsce na takową dyskusję jest dobre jak każde inne, choć widzę że niektórzy boją się poważniejszych tematów, i wolą pisać o dupie maryny.
kachol

Myślę, że Twoi bohaterowie nie są moimi bohaterami i odwrotnie. Chociaż pewnie część się pokrywa btw.

Dla mnie Dmowski i tym podobne popaprańce nie są bohaterami. To, że część uważa, że należy się im "cześć i chwała" to nie znaczy, że są to uniwersalni bohaterowie.

Myślę, że nasze poglądy są diametralnie inne i nie ma co się o nie spierać, bo każdy zostanie przy swoim.

Chodziło mi tylko o nie zakładanie dodatkowego tematu, ale widocznie większość uważa, że takowy ma rację bytu, więc niech tak zostanie.
Tjujka

Pewien uniwersalizm bohaterów jednak musi wystąpić. Każdy kto swe życie poświęcił dla narodu, w pewien sposób zasłużył na status bohatera. Roman Dmowski był jednym z najwybitniejszych  polskich pisarzy politycznych, jak dla mnie obok ks. Konarskiego najwybitniejszym. Nie można też zaprzeczyć jego wkładu w odbudowę Polski, choćby poprzez działania na konferencji wersalskiej, czy działalność pisarską. Nazywanie go popaprańcem stanowi dużą ignorancję i nieznajomość postaci.
kachol

Tjujka pisze: Pewien uniwersalizm bohaterów jednak musi wystąpić. Każdy kto swe życie poświęcił dla narodu, w pewien sposób zasłużył na status bohatera. Roman Dmowski był jednym z najwybitniejszych  polskich pisarzy politycznych, jak dla mnie obok ks. Konarskiego najwybitniejszym. Nie można też zaprzeczyć jego wkładu w odbudowę Polski, choćby poprzez działania na konferencji wersalskiej, czy działalność pisarską. Nazywanie go popaprańcem stanowi dużą ignorancję i nieznajomość postaci.
Wydaje mi się, że każde środowisko ma swoich bohaterów i będzie ich uważało za uniwersalnych. Wiele osób, których Ty nazwiesz popaprańcami będzie pewnie moimi bohaterami, tylko, że ja zdaję sobie sprawę, że nie ma bohaterów uniwersalnych.

Znam bardzo dobrze działalność Dmowskiego i nie dziwię się, że dla wielu nacjonalistów jest on bohaterem, ale nie dla mnie.
sampam

Pogodze Was, bo przeciez obok Dmowskiego mamy Pilsudskiego, a jak wiadomo obaj sie lubili;););)
Globus

Tjujka pisze: Globus ależ to jedno i to samo czerwone dziadostwo. Co do rotmistrza Pileckiego fakt naprawdę wielki człowiek i powinno się brać z niego przykład. Taka jeszcze ciekawostka, rotmistrz Pilecki podczas ostatniego widzenia z żoną stwierdził że Oświęcim to była igraszka przy torturach komunistó
Zgadzam się. Ale chodziło mi głównie o to, że Polacy bardzo często jadą na ruskich w takich tematach a prawda jest taka, że skazywali ich Polacy. A co do rozmowy z żoną... sprawa do długiego i niepotrzebnego tematu. Rotmistrz nie porównywał przesłuchań. Wątpię czy gestapo było lżejsze niż Oświęcim czy przesłuchania komunistów w powojennej Polsce.

@Kachol- Jakie masz postawy żeby oczerniać Dmowskiego? A Antify jesteś? Marszałek Piłsudski był pewnie ok mega?

Obrazek
Zzzz

Post autor: Zzzz »

InterNH

Post autor: InterNH »

Jak ktoś mówi, że Dmowski był "popaprańcem" to albo jest spod znaku sierpa i młota albo ma jakiś defekt psychiczny niestety.

Rotmistrz Pilecki niesamowita postać polecam książkę "Ochotnik do Auschwitz", a także piosenkę: http://www.youtube.com/watch?v=tz_7-BMu7tc

A Żołnierze Wyklęci to ludzie, którzy chyba najbardziej poświęcli się ojczyźnie, a komunisci nie tylko ich torturowali i mordowali, ale przede wszystkim znisczyczli pamięć o nich, a przez lewackie trendy rodem z TVNu,GW i EuroLandu jak ktoś porusza ich temat zostaje wyśmiany bo przecież ciekawsze co tam u Ewy Drzyzgi słychać :roll:
Hutnik Kraków & Inter Mediolan !
kachol

@Globus

Do Dmowskiego mam wszystko, dla mnie poza tym, że był faszystą, antysemitą, zakochanym w polskim mesjanizmie do tego ultra katolem. Piłsudski btw nie był wiele lepszy, darzę go mniej więcej takimi samymi uczuciami co Dmowskiego.

Nie należę do Antify, PO, Ruchu Palikota, SLD. Nie jestem członkiem Krytyki Politycznej, nie czytuje Gazety Wyborczej, ani nie oglądam TVNu. Z tego co wiem masonem i żydem też nie jestem;)
GULI

Post autor: GULI »

@Kachol

to kim Ty tak naprawde jesteś? Może Polakiem?chyba nie....czytając chocby Twoje wypowiedzi zamieszczone poniżej i nie tylko. Mi sie wydaje, że bardziej europejczykiem a może kosmopolitą?
kachol pisze: Myślę, że Twoi bohaterowie nie są moimi bohaterami i odwrotnie.
Dla mnie Dmowski i tym podobne popaprańce nie są bohaterami.
Btw. Akcja kibiców Widzewa jak najbardziej na plus! Oby było takich i podobnych jak najwięcej
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, 16:36 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
InterNH

kachol pisze: @Globus

Do Dmowskiego mam wszystko, dla mnie poza tym, że był faszystą, antysemitą, zakochanym w polskim mesjanizmie do tego ultra katolem. Piłsudski btw nie był wiele lepszy, darzę go mniej więcej takimi samymi uczuciami co Dmowskiego.

Nie należę do Antify, PO, Ruchu Palikota, SLD. Nie jestem członkiem Krytyki Politycznej, nie czytuje Gazety Wyborczej, ani nie oglądam TVNu. Z tego co wiem masonem i żydem też nie jestem;)
Faszystą - Nie bo był kapitalistą!
Antysemitą - Również nie gdyż odnosił się jedynie do Żydów w Polsce do innych nic nie miał
zakochanym w Polskim Mesjanizmie - Też nie za bardzo bo był zwolennikiem pozytywizmu bardziej niż romantyzmu (w przeciwieństwie do marszałka)
ultra katolem - zgadza się tylko czy to coś złego?

Wynik 1/4 czyli dość słabo, ale jak widać ignorancja jest powodem twojej niechęci, a nie poglądy osobiste więc nie jest najgorzej  ;-)
kachol

@InterNH - nie każdemu staje na widok flagi, ale mi to nie przeszkadza, każdy ma swoje fetysze. Pozdrawiam

@Guli - w paszporcie mam napisane Polak, urodziłem się w Polsce i tutaj mieszkam, z tego co pamiętam to nigdy nie nasrałem, narzygałem na flagę. Więc owszem jestem Polakiem, Polska leży w Europie co chcąc nie chcąc czyni mnie Europejczykiem (szczególnie, że cenie najwyżej kulturę europejskiego oświecenia). Kosmopolityzm to utopia, więc nie czuję się kosmopolitą.
Tjujka

Kachol miałem o tobie troszkę wyższe mniemanie, poznaj choć podstawowe informacje o postaci takiej jak Dmowski, zanim nazwiesz go popaprańcem, bo to co o nim napisałeś to czyste brednie.
InterNH

kachol pisze: @InterNH - nie każdemu staje na widok flagi, ale mi to nie przeszkadza, każdy ma swoje fetysze. Pozdrawiam

@Guli - w paszporcie mam napisane Polak, urodziłem się w Polsce i tutaj mieszkam, z tego co pamiętam to nigdy nie nasrałem, narzygałem na flagę. Więc owszem jestem Polakiem, Polska leży w Europie co chcąc nie chcąc czyni mnie Europejczykiem (szczególnie, że cenie najwyżej kulturę europejskiego oświecenia). Kosmopolityzm to utopia, więc nie czuję się kosmopolitą.
Silny argument, nie podyskutujesz  :lol2:
Globus

Z takimi idiotami się nie dyskutuje... sam tekst o "stawaniu" przy fladze potwierdził mnie w przekonaniu, że jak bym Cię pizdo spotkał to jedyne co mógłbym zrobić pacanie to napluć Ci w gębę. Ludzie walczyli na każdy możliwy sposób ( walka zbrojna, propaganda typu umazanie murów, rozwieszanie plakatów, rozdawanie ulotek, zmowa milczenia i wiele innych), tylko po to żebyś idioto żył w tym państwie a nie był teraz (przy dobrym wietrze) niewolnikiem w polu u szwaba. Jak widać nigdy przez bałwanów którym dobrze się, żyje bo jest jak jest "i Nas to jebie" nie zostanie to docenione. Zdychaj... ostro znowu? tak miało być. Nie będę owijał w bawełnę co myślę o idiotach... z faszystami i komunistami się nie rozmawia- do Nich się strzela :) 

Obrazek
kachol

InterNH pisze:

Antysemitą - Również nie gdyż odnosił się jedynie do Żydów w Polsce do innych nic nie miał
zakochanym w Polskim Mesjanizmie - Też nie za bardzo bo był zwolennikiem pozytywizmu bardziej niż romantyzmu (w przeciwieństwie do marszałka)

Wynik 1/4 czyli dość słabo, ale jak widać ignorancja jest powodem twojej niechęci, a nie poglądy osobiste więc nie jest najgorzej  ;-)
Dawno mnie czyjaś ignorancja tak nie rozbawiła i tak nieudolna obrona Dmowskiego.
Spełniał wszystkie wymogi rasowego faszysty, a gospodarka w ideologi faszystowskiej jest tak mało istotna, że się ośmieszasz.
Nie był antysemitą bo nienawidził tylko Żydów polskich. Nienawiść do polskich gejów rozumiem w Twoim mniemaniu również z kogoś nie czyni homofoba.
Oczywiście, że był zakochany w polskim mesjanizmie, ale może się źle wyraziłem był po prosty psychonarodowcem - to lepiej pasuje.
Ultrakatol czy to coś złego w moim mniemaniu tak. Gdyż gardzę fundamentalistami, umiarkowany katolicyzm jest jedynym jaki toleruje (dosłownie toleruje bo odrzucam w całej rozwiązłości) w każdej innej postaci nim gardzę.

@Tjujka - to, że tutaj istnieje towarzystwo wzajemnej adoracji narodowców, którzy kochają Dmowskiego nie oznacza, że każdy kto źle o nim mówi nie ma na jego temat wiedzy.
kachol

Globus pisze: Z takimi idiotami się nie dyskutuje... sam tekst o "stawaniu" przy fladze potwierdził mnie w przekonaniu, że jak bym Cię pizdo spotkał to jedyne co mógłbym zrobić pacanie to napluć Ci w gębę. Ludzie walczyli na każdy możliwy sposób ( walka zbrojna, propaganda typu umazanie murów, rozwieszanie plakatów, rozdawanie ulotek, zmowa milczenia i wiele innych), tylko po to żebyś idioto żył w tym państwie a nie był teraz (przy dobrym wietrze) niewolnikiem w polu u szwaba. Jak widać nigdy przez bałwanów którym dobrze się, żyje bo jest jak jest "i Nas to jebie" nie zostanie to docenione. Zdychaj... ostro znowu? tak miało być. Nie będę owijał w bawełnę co myślę o idiotach... z faszystami i komunistami się nie rozmawia- do Nich się strzela :) 
Łyknij sobie coś na uspokojenie. To, że jesteś faszystą nie czyni z Ciebie tutaj kogoś ważniejszego od innych. To, że masz problem z kontrolowaniem agresji nie czyni również tutaj kogoś ponad innymi. Pokrzycz na matkę, może jak strzeli Cię w pysk to się czegoś dowiesz o życiu. Prężenie kutasa na forum wychodzi Ci wyśmienicie, ciekawe czy na co dzień też jesteś taki mocny w gębie. Gówno o mnie wiesz pajacu
InterNH

kachol pisze:
InterNH pisze:

Wynik 1/4 czyli dość słabo, ale jak widać ignorancja jest powodem twojej niechęci, a nie poglądy osobiste więc nie jest najgorzej  ;-)
Dawno mnie czyjaś ignorancja tak nie rozbawiła i tak nieudolna obrona Dmowskiego.
Spełniał wszystkie wymogi rasowego faszysty, a gospodarka w ideologi faszystowskiej jest tak mało istotna, że się ośmieszasz.
Nie był antysemitą bo nienawidził tylko Żydów polskich. Nienawiść do polskich gejów rozumiem w Twoim mniemaniu również z kogoś nie czyni homofoba.
Oczywiście, że był zakochany w polskim mesjanizmie, ale może się źle wyraziłem był po prosty psychonarodowcem - to lepiej pasuje.
Ultrakatol czy to coś złego w moim mniemaniu tak. Gdyż gardzę fundamentalistami, umiarkowany katolicyzm jest jedynym jaki toleruje (dosłownie toleruje bo odrzucam w całej rozwiązłości) w każdej innej postaci nim gardzę.

@Tjujka - to, że tutaj istnieje towarzystwo wzajemnej adoracji narodowców, którzy kochają Dmowskiego nie oznacza, że każdy kto źle o nim mówi nie ma na jego temat wiedzy.
Ale to są puste słowa.. Jakie cechy Faszysty spełniał? Akurat 70% Faszyzmu to lewicowe założenia gospodarcze i społeczne.

Nie wiesz jak było w okresie międzywojnia.Polacy nie byli święci, fakt, że nie raz przeginali w stosunku do Żydów, ale to co robili Żydzi to już przegięcie.Zrobili sobie "państwo w państwie" , a w 1918 na terenie Polski ogłosili sobie niepodległość swojego państwa w.. Krakowie.Wyzyskiwali wielu Polaków, robili akcje typ słynne nasmarowanie teatru trucizną, ich "profesorowie" forowali ich na uczelniach, a zwalczali Polaków,nie szanowali naszej religii szykanując ją na każdym kroku.

Bo widzisz Dmowski w przeciwieństwie do takich jak Ty dbał o cały Naród, a nie tylko tfu! społeczeństwo.Naród to my,nasi przodkowie i nasze dzieci, o jednych trzeba pamiętać o drugich dbać i zapewnić im przyszłość.

Sam nie jestem fundamentalistą, jestem konserwatywnym-liberałem.

Chwała Żołnierzom Wyklętym!
Globus

kachol pisze:
Globus pisze: Z takimi idiotami się nie dyskutuje... sam tekst o "stawaniu" przy fladze potwierdził mnie w przekonaniu, że jak bym Cię pizdo spotkał to jedyne co mógłbym zrobić pacanie to napluć Ci w gębę. Ludzie walczyli na każdy możliwy sposób ( walka zbrojna, propaganda typu umazanie murów, rozwieszanie plakatów, rozdawanie ulotek, zmowa milczenia i wiele innych), tylko po to żebyś idioto żył w tym państwie a nie był teraz (przy dobrym wietrze) niewolnikiem w polu u szwaba. Jak widać nigdy przez bałwanów którym dobrze się, żyje bo jest jak jest "i Nas to jebie" nie zostanie to docenione. Zdychaj... ostro znowu? tak miało być. Nie będę owijał w bawełnę co myślę o idiotach... z faszystami i komunistami się nie rozmawia- do Nich się strzela :)  
Łyknij sobie coś na uspokojenie. To, że jesteś faszystą nie czyni z Ciebie tutaj kogoś ważniejszego od innych. To, że masz problem z kontrolowaniem agresji nie czyni również tutaj kogoś ponad innymi. Pokrzycz na matkę, może jak strzeli Cię w pysk to się czegoś dowiesz o życiu. Prężenie kutasa na forum wychodzi Ci wyśmienicie, ciekawe czy na co dzień też jesteś taki mocny w gębie. Gówno o mnie wiesz pajacu
Teksty o matce się zaczęły... super śmieciu. Kutasem to Ci mogę po gębie wystrzelać jebany anty Polaku. I nie ucz mnie życia... jak jesteś jakiś otwarty na konfrontacje to odpowiedz na priva. Poza tym opowiedz jak było na kolorowej niepodległej?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, 22:58 przez Globus, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
kachol

Buuuuuuahahahahaha Globus miałem Cię za normalnego człowieka, ale widzę, że się strasznie pomyliłem.

Jak zauważyłeś nie obraziłem Twojej matki, tylko zasugerowałem, że może powinna przywołać Cię do porządku, bo zapomniałeś, że rozmawiasz z ludźmi tutaj, a nie z gównem. Gdybyś był na tyle kompetentny to zauważyłbyś, że nigdy nie jechałem Cię, ani innych narodowców osobiście, aż do teraz kiedy dyskusja zeszła do poziomu rynsztoka. Wbrew pozorom szanuje waszą integralność i to, że się z Tobą nie zgadzam nie czyni mnie anty-Polakiem skoro gówno wiesz o moim stosunku do Polski, wartościach jakie wyznaje, kim jestem.

Jak już masz taką potrzebę z czepianiem się gdzie chodzę to poinformuje Cię łaskawie, że na kolorowej nieodległej nie byłem, ostatnio byłem na ANTYACTA, gdzie jakoś o dziwo było sporo narodowców i przedstawicieli "kiboli" i nie przeszkadzało mi to w walczeniu o wspólną sprawę, ale widocznie Ty masz z tym problem...
pabloos6
Kontakt:

Post autor: pabloos6 »

Kachol najlepsze co byś zrobił to  przestał się udzielać w tym wątku bo tylko ciśnienie ludziom podnosisz. Już powiedziałeś swoje zdanie  i daruj sobie więcej. Wiemy już od Ciebie, że należy kłaść h.... na naukę historii, dowiedzieliśmy  się, że  walka Polaków z przysłanymi tu w teczkach NKWDzistami to nacjonalizm i jeszcze kilka takich kwiatków. Wystarczy już. Globusa wielu z nas zna osobiście  (w tym ja) i wie, że Jego nerwowo ruszyć to naprawdę sztuka. Tobie się udało, gratuluje. Ale daruj nam więcej.

PS Jeszcze zapomniałem dodać , wczorajsza oprawa z meczu Śląsk-Legia , z dedykacją dla Ciebie Kachol, "Cześć i Chwała Bohaterom"!
    http://www.youtube.com/watch?v=FJUBJZgD ... r_embedded
Ostatnio zmieniony 28 lut 2012, 00:52 przez pabloos6, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Tjujka

Kachol ale ty nie masz zielonego pojęcia o postaci Dmowskiego. Samo nazwanie ultra-katolem(co to w ogóle za słowo) człowieka który przez większość życia był agnostykiem jest lekko nie na miejscu. Dalej widzę jakieś brednie o jakimś "faszyzmie rasowym", jakieś nowe mongolskie teorie wprowadzasz. Powiadasz też że gospodarka we faszyzmie nie odgrywała praktycznie żadnej roli, tak dziwnym trafem Włochy były jedynym państwem w Europie które miało dodatni przyrost gospodarczy po II Wojnie Światowej, samo też w jakiś magiczny sposób w okresie 20-lecia międzywojennego z państwa zniszczonego po wojnie i ledwo zipiącego, przekształciło się w liczące się mocarstwo. Tak co do antysemityzmu, to niby co wspólnego mieli "polscy" żydzi z semitami, bo ja nie widzę podobieństw. Żydostwo w Polsce było ogromnym problemem czasów międzywojnia, nie chce mi się dokładniej rozwodzić nad tym problemem bo jest to temat dość obszerny i na niejedną książkę by się nadał, ograniczę się tylko do dość słynnego żydowskiego hasła "wasze ulice-nasze kamienice". Tak na koniec dwa stwierdzenia, po pierwsze nie ma czegoś takiego jak "ultrakatol" czy "umiarkowany katolik" po prostu albo się jest katolikiem albo nie i tyle, a po drugie polecam zbadać semantykę słowa homofob, bo używasz go na wyrost.
ODPOWIEDZ