Oszustwa w internecie

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
ElPolako

Oszustwa w internecie

Post autor: ElPolako »

A więc chodzi mi o tą strone. https://www.pobieraczek.pl/ Zarjestrowałem sie tam jakieś dwa tygodnie temu aby coś pobrać (nawet nie pobrałem) dzisiaj wchodze na maila a tam taka wiadomość z przed kilku dni.

"Szanowny Panie jasdsja,

Dnia 15.03.2012 z komputera o adresie IP ***.**.***.*** zamówił Pan na stronie Pobieraczek.pl naszą usługę i do dnia dzisiejszego jeszcze nie została ona należycie opłacona.

Z uwagi na to, że poprzez rejestrację na stronie zawarł Pan z nami umowę o świadczenie usług Usenet na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144 poz. 1204), doręczamy Panu niniejsze wezwanie do zapłaty.

Jednocześnie informujemy, iż dalszy brak uiszczenia należnej kwoty może spowodować poważne konsekwencje prawne. Następstwem wszczęcia przez nas przeciwko Panu stosownych czynności prawnych mających na celu wyegzekwowanie należności wraz z odsetkami w wysokości czterokrotności stopy procentowej kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego za każdy dzień opóźnienia - będą dodatkowe koszty postępowania windykacyjnego, sądowego a następnie komorniczego.

W stosunku do osób uchylających się od terminowej zapłaty możliwe są następujące kroki prawne:
- przekazanie sprawy profesjonalnej firmie windykacyjnej,
- przekazanie sprawy profesjonalnej kancelarii prawnej,
- postępowanie sądowe,
- komornicza egzekucja należności,
- Wpis do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, który wiązać się może m.in. z odmową udzielenia kredytu lub leasingu a nawet całkowitą utratą wiarygodności w kontaktach handlowych.

Jednocześnie pragniemy przypomnieć, iż świadczenie Usług Usenet w ramach Bezpłatnego Testowania powoduje obciążenie zasobów wykorzystywanych, w szczególności infrastruktury dostawcy sieci Usenet. Nieuzasadnione obciążenie Zasobów Angażowanych, w szczególności poprzez niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania stanowi szkodę wyrządzoną Usługodawcy i podlega karze umownej w wysokości stanowiącej wyrażoną w złotych polskich, równowartość 100 dolarów amerykańskich, wraz z odsetkami w wysokości czterokrotności stopy procentowej kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego.

W związku z tym wzywamy Pana do dobrowolnej zapłaty należnej kwoty w wysokości 94,80 PLN w ciągu 5 dni od dnia otrzymania niniejszej wiadomości."

Krótko mówiąc, te kutasy chcą 100zł za zarejestrowanie się na ich stronie. Kiedyś już coś słyszałem o takich oszustwach i coś tam było że płacić nie trzeba bo akceptacja regulaminu to raz a zobowiazanie do zapłaty to dwa, i też coś było że własnoręcznie podpis musi być a nie "elektronicznie" ale nie pamiętam dokładnie co tam o tym było.

Płacić i tak nie zaplace ale co z tym zrobić co ? macie jakiś pomys albo zna lub studiuje ktoś z was prawo ?
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2012, 00:28 przez ElPolako, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
MiRas.
Kontakt:

Odp: Oszustwa w interneci

Post autor: MiRas. »

Trochę nie rozumiem tekstu: "wzywamy Pana do dobrowolnej zapłaty"... skoro coś jest dobrowolne, to jak można do tego wzywać?! Ale mniejsza o to.

http://forumprawne.org/prawo-cywilne/72 ... platy.html

Kiedyś z nudów i z ciekawości to przewertowałem (oczywiście nie całe), z grubsza ludzie mają to wezwanie w 4 literach, kiedyś również jakiś prawnik o tym mówił, jego rada była taka, by w ogóle nie dawać tej firmie jakichkolwiek oznak życia. Po prostu olać ciepłym moczem.

O i tutaj też piszą o totalnym ignorze:

http://www.dodajoszusta.pl/aktualnosci/ ... zytaj.html
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2012, 20:37 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Który chce jak zwykle wyładować swą...
Frustrację, która spowodowana jest tym, że...
Z definicji fani turyńskiej babci takie cechy wykazują...
To dla swojego dobra... wyjdź stąd...
Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
eKubaL
Kontakt:

Odp: Oszustwa w internecie

Post autor: eKubaL »

http://antyweb.pl/pobieraczek-przegral- ... tych-kary/

Sprawa stara, dziwne, że nie słyszałeś o praktykach tego serwisu. Pobieraczek przegrał z UOKiK więc ja bym to zlał, ale konto bym i tak usunął.
Moja lista TODO:
- Terminarz
- Galeria/Video
- System do multimediów
- wyspać się
ElPolako

Post autor: ElPolako »

MiRas. pisze: Trochę nie rozumiem tekstu: "wzywamy Pana do dobrowolnej zapłaty"
No właśnie też zwróciłem na to uwage, coś na zasadzie "jak jesteś jeleń to zapłać a jak nie chcesz to nie"
eKubaL pisze: Sprawa stara, dziwne, że nie słyszałeś o praktykach tego serwisu. Pobieraczek przegrał z UOKiK więc ja bym to zlał, ale konto bym i tak usunął.
No właśnie coś tam kiedyś słyszałem o tych stronach, co przy akceptacji regulaminu trzeba coś zaplacić, ale że na dysk sciągam coś raz na rok, to nie interesowałem się tym za bardzo aż do dzisiaj.

Tak czy tak wszystko już wiem, dziękować  :wink:
Obrazek
mediolan

Post autor: mediolan »

Spokojnie mozesz to olac moj brat studiuje Prawo i Administracje i z ciekawosci poczytal sobie o nich dokladnie krotko mowiac zabawil sie z nimi tak ze mial do zaplaty ok 800 zl a nie zaplacil ani grosza i nic mu nie zrobia a pozatym jak napisal uzytkownik ekubal pobieraczek przegral i to dawno myslalem ze oni juz nie istnieja ^^ ale jak widac dalej szukaja frajerow ;) tak na przyszlosc jak pobierasz i oprocz klikniecia pobierz musisz zrovic cos jeszcze np podac dane zalogowac sie (przy logowaniu tez czesto prosza o dane) wyjdz i poszukaj innego zrodla bo byc może sa firmy ktore sa sprytniejsze od
pobieraczka i zaplacic bd trzeba ... Choc nie wiem czy do zgody na cos wystarczy "elektroniczny podpis"  takze nie pakuj sie w jakies podawanie danych i rejstracje bo pozniej niepotrzebny stres tylko ;) Pozdro
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2012, 21:02 przez mediolan, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek
interfann

Post autor: interfann »

jezeli chcesz konto usunąć to bedziesz musial do nich wysłać stosowne info. Znajdziesz je w internecie. Moj brat mlodszy tez sie wchszanił w tego pobieraczka. Ale nic nie zapłacił.
Ucz się tak jakbyś miał żyć wiecznie,
Żyj tak jakbyś miał umrzeć jutro.
magneto86

Post autor: magneto86 »

Oj a tak głośno o tym było, dziwne że jeszcze nikt nie usunął tego dziadostwa.... Ja bym ich olał i usunął konto, mój kumpel też nie zapłacił i po kilku straszakach sprawa ucichła.
"Dumni po zwycięstwie, wierni po porażce"
tomiko85

Post autor: tomiko85 »

na takie złodziejskie praktyki tylko się bagnet w kieszeni otwiera :)
Radek

Post autor: Radek »

http://www.sadistic.pl/zlodzieje-w-neci ... 111973.htm

Sam to przerabiałem rok temu, oczywiście na początku spina itd tym większa gdy pisali o wytoczonym procesie sądowym, bo nie uiszczyłem kwoty 94,90zł.  Napisałem do nich, że według mnie nie należą im się żadne pieniądze, i na pewno ich nie wspomogę.Faktycznie od tamtego czasu cisza, chyba poskutkowało. Jedno jest pewne, nie wysyłać kasy!
Forza Inter !
ODPOWIEDZ