Chciałbym zacząć się uczyć włoskiego, jednak uprzedzam, że nie chodzi mi o kursy, tylko naukę w domu. Od razu mówię, że nigdy nie miałem z tym językiem nic wspólnego, więc zaczynałbym od zera. Polecacie może jakieś poradniki czy podręczniki ? Coś prostego na początek ..
przede wszystkim rozmówki a druga rzecz filmy po włosku oglądaj. Te które oglądałeś z lektorem czy z napisami włącz po włosku. gestykulacja makaroniarzy w ich filmach tylko pomaga w nauce
Sciągnij sobie z neta darmowy program do powtórki słowek. Nazywa się Anki. Wpisujesz słowo, którego chcesz się nauczysz i potem są fajne opcje powtarzania za 1, 5 , 8 dni itd, takżeby słowko się utrwaliło.Ja akurat uczę się n iemieckiego ale doradziłbym Ci jeszcze codzienne głośne czytan ie conajmniej pół godziny po włosku, słuchaj włoskiego radia. Fajna jest też stronka do rozmowy z ludzmi w róznych językach omegle. com
Witaj, też zacząłem uczyć się włoskiego na własną rękę. Polecam zestaw który sam kupiłem- "Włoski krok po kroku" wydawnictwa Edgard. Komplet składa się z 2 podręczników (łącznie 304 strony), 5 płyt audio z nagraniami i jednej płyty która zawiera program multimedialny i nagrania mp3. Co istotne jest stosunkowo niedrogi (ja swój kupiłem za niecałe 60 zł).
Z tego co zdążyłem przerobić, byłem naprawdę zadowolony, materia jest dobrze wyłożona i łatwo się ją przyswaja. Po każdym rozdziale merytorycznym są do zrobienia ćwiczenia w celu utrwalenia tego co zostało omówione. Nie wiem jak płyty, bo niestety jeszcze do nich nie dotarłem z powodu braku czasu, ale przed zakupem szperałem po różnych forach i ludzie polecali to wydawnictwo.