Ja ujmę to tak... Media wolą współpracować ze zwykłymi ludźmi, którzy nie mają wyuczonych regułek i narzuconego stylu pisania/mówienia itp. Poza tym muszą mieć własne zdanie, a nie takie, którego nauczyli się na zajęciach. Wystarczy przejrzeć losy różnych dziennikarzy, gdzie można dostrzec, że jedni skończyli budownictwo, inni zarządzanie, jeszcze inni polonistykę czy coś. Wykształcenie w tym zawodzie jest zbędne. Lepiej popracować nad doświadczeniem, które już zacząłeś zbierać prowadząc bloga

Próbuj dostać się do redakcji mniejszych portali, potem do większych i większych itd. Zaczniesz dostawać akredytacje, na meczach poznasz ciekawych ludzi, bo nie ma co ukrywać, ale bez znajomości jest ciężko... Ja nie studiuję dziennikarstwa, ale rozwijam się pod tym kontem od kilku lat i póki co jestem zadowolona. Dziennikarstwo jako hobby to dobra sprawa. W dzisiejszych czasach studia nie gwarantują pracy.
Jedrula, do lokalnych mediów i mniejszych portali przyjmują niemal wszystkich i nie trzeba być dziennikarzem, żeby u nich pisać

Dla nich liczą się newsy i ich ilość, a nie czy to napisał gimnazjalista, czy student. Ma być dużo info i jeszcze więcej odsłon.