Mediolan - noclegi. Podpowiedzi.

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
pingfin

Mediolan - noclegi. Podpowiedzi.

Post autor: pingfin »

Cześć :)

Wybieram się niedługo do Mediolanu - w końcu się udało. A że pewnie duża część z Was zagląda tam zdecydowanie częściej lub przynajmniej była raz/kilka razy, pewnie możecie mi pomóc. Pamiętacie może jakieś fajne noclegownie typu hotel/hostel możliwie blisko centrum w dość przystępnej cenie? Przebywać tam zbyt wiele nie zamierzam, więc wymogiem jest jedynie duże, wygodne łóżko :)

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

P.S. Może też macie do polecenia jakieś atrakcje poza samym Mediolanem? Warto wybrać się do Bergamo czy Como? A może jeszcze coś innego?
Piekarz

Re: Mediolan - noclegi. Podpowiedzi.

Post autor: Piekarz »

Do Bergamo i Como niesamowicie warto, zwłaszcza do Bergamo. Como ma wspaniałe krajobrazy, które wypada chociaż raz w życiu zobaczyć (jeśli już znajdzie się tak blisko), a Bergamo to jedno z najbardziej klimatycznych miast (być może najbardziej romantyczne), w jakich byłem - stare miasto na wzgórzu to kwintesencja Włoch, której w międzynarodowym, biznesowym, dla wielu na pewno molochowym Mediolanie się absolutnie nie dozna. Jeśli pozostawimy na boku doniosłość historyczną, monumentalizm i ilość zabytków, to nie ustępuje Florencji, Wenecji ani Rzymowi.
Klinsi64

Post autor: Klinsi64 »

Piekarz pisze:Do Bergamo i Como niesamowicie warto, zwłaszcza do Bergamo. Como ma wspaniałe krajobrazy, które wypada chociaż raz w życiu zobaczyć (jeśli już znajdzie się tak blisko), a Bergamo to jedno z najbardziej klimatycznych miast (być może najbardziej romantyczne), w jakich byłem - stare miasto na wzgórzu to kwintesencja Włoch, której w międzynarodowym, biznesowym, dla wielu na pewno molochowym Mediolanie się absolutnie nie dozna. Jeśli pozostawimy na boku doniosłość historyczną, monumentalizm i ilość zabytków, to nie ustępuje Florencji, Wenecji ani Rzymowi.
Piekarz zabierz mnie tam i bądź moim przewodnikiem :D
Orzeu
Kontakt:

Post autor: Orzeu »

Klinsi to jest forum fcinter.pl - pomyliłeś z sympatia.pl :P
pingfin

@Piekarz
A orientujesz się jak wygląda tam cenowo transport kolejowy? Bo zastanawiam się czy nie lepiej na te 2-3 dni wypożyczyć samochód, jeśli miałbym podróżować między Bergamo, Como, Mediolanem, a jeszcze chętnie odwiedziłbym tor Monza... Wycieczka jest dwuosobowa, więc koszty wynajęcia auta trzeba podzielić :)

No i ponawiam pytanie o noclegi: Mediolan albo Bergamo wchodzą w grę. Ktoś coś wie, był, widział, pamięta i może polecić? :)
Orzeu
Kontakt:

Post autor: Orzeu »

przeczytaj sobie: http://www.fly4free.pl/miasto-projektan ... raktyczny/

Como i Bergamo też muszę zaliczyć przy najbliższej okazji.
Chojnaq

Post autor: Chojnaq »

Bergamo zdecydowanie TAK. Jeśli chcesz się dalej wybrać na wycieczkę (jako transport polecam pociągi - bilety nie są drogie, a komfort podróży i punktualność do PKP nieporównywalna) polecam Veronę i Genuę. Plus minus 2h w pociągu. Ostatnio spałem w Hotelu Aspromonte. Lokalizacja ok, blisko metro, jedna z głównych ulic handlowych czyli Corso Buenos Aires.
sampam

Post autor: sampam »

2 klasa z Bergamo do Mediolanu koleja 5 euro. Dla porownania w Polsce bywa drozej:D Mieszkalem u jakiegos Andrei w Bergamo za psie grosze, a warunki byly swietne. W ogole polecam te okolice, ludzie wyjatkowo sympatyczni, no pewnie dlatego tez, ze zyja z turystow;)
Piekarz

Post autor: Piekarz »

Pociągami mało jeździłem we Włoszech, ale z tego co doświadczyłem, to chyba jest to dobra opcja, chociaż wynajem samochodu ma swoje oczywiste zalety - fajnie i warto sobie pojeździć po krainie jezior w okolicy Como czy po liguryjskim wybrzeżu. Padła już Genua i Werona - również polecam, a jak już mówimy o takich trochę dalszych (ale bez tragedii, myślę że warto poświęcić te 2x2 godziny na dojazd) to od siebie dodam jeszcze Bolonię. A stamtąd już dwa kroki do genialnej Florencji... :-D (Jak ma się cały dzień wolny i trochę paliwa to nie jest zły pomysł, wstać wcześnie rano i uderzyć z Mediolanu na Florencję, po drodze chociaż zerknąć na Bolonię i późnym wieczorem wrócić).

Nocleg w Bergamo na pewno jest dobrym pomysłem. Nie pamiętam i nie mam czasu, żeby poszukać jakichś konkretów, ale sporo tam jest hosteli, domowych pensjonatów, nawet w górnym mieście da się coś w przystępnej cenie znaleźć (a to już rewelacyjna opcja).
Kubus

Post autor: Kubus »

Piekarz pisze:Pociągami mało jeździłem we Włoszech, ale z tego co doświadczyłem, to chyba jest to dobra opcja, chociaż wynajem samochodu ma swoje oczywiste zalety - fajnie i warto sobie pojeździć po krainie jezior w okolicy Como czy po liguryjskim wybrzeżu. Padła już Genua i Werona - również polecam, a jak już mówimy o takich trochę dalszych (ale bez tragedii, myślę że warto poświęcić te 2x2 godziny na dojazd) to od siebie dodam jeszcze Bolonię. A stamtąd już dwa kroki do genialnej Florencji... :-D (Jak ma się cały dzień wolny i trochę paliwa to nie jest zły pomysł, wstać wcześnie rano i uderzyć z Mediolanu na Florencję, po drodze chociaż zerknąć na Bolonię i późnym wieczorem wrócić).
Jak tak to piszesz, to mam ochotę wypożyczyć gdzieś volkswagena ogórka, poskładać się z wami na wachę i jechać 6 osobową grupą przez włochy niczym w akcji "busem przez świat" :-D
pingfin

Aż tyle czasu to chyba nie będzie, dlatego zamierzam poświęcić 1 dzień na Mediolan i stadion, jeden na jezioro i jeden na Bergamo. No i po drodze zahaczyć o Monzę, jak się uda.

@Kubuś :) można kiedyś się tak np. na jakiś mecz wybrać :) Przez Pragę, Monachium, itp...
ODPOWIEDZ