Champions League 2013/2014

Tematy dotyczące europejskich pucharów.
ODPOWIEDZ
Piekarz

Odp: Champions League 2011/2012

Post autor: Piekarz »

Wiedziałem, że Napoli zabraknie doświadczenia pucharowego, mówiąc dosadniej: że sfrajerzy. Wątpię, żeby nie zagrali w następnej edycji, więc może za rok ugrają coś więcej.

Nieźle, w ćwierćfinale 7 drużyn z zagranicy i akurat ten zespół z Włoch, którego nie cierpię najbardziej. Jedyne zespoły, przeciwko którym nic nie mam, to APOEL i Benfica. Przeciwko wszystkim pozostałym mam cholernie dużo. Mam tylko nadzieję, że nie będę musiał wybierać pomiędzy barceloną a Milanem, bo chyba się porzygam (już mi do tego blisko, jak patrzę na skład ćwierćfinałów - w porównaniu z resztą całkiem przychylnie wygląda nawet perspektywa triumfu, o zgrozo, angielskiej drużyny). O tempora.

Refleksja na temat rozkładu siły lig: obecnie można powiedzieć, że nie ma żadnej naprawdę silnej ligi. To umowne i nawet może nieco naciągane stwierdzenie, ale chyba oddaje sytuację. W Hiszpanii wszystko poza wiadomą dwójką jest pomyjami, Włochy i Anglia nie mają ani jednej drużyny naprawdę potężnej, choć kilka pierwszych nadaje się na fazę pucharową LM, Niemcy poza przeciętnym (patrząc przez pryzmat kandydatury na mistrza Europy) Bayernem to oczywiście kupa ścierwa dobrego - co najwyżej - na LE.

Moje wymarzone losowanie:

barcelona-Real (na zasadzie "chcę to już mieć za sobą")
Milan-Bayern
APOEL-Benfica
Marsylia-Chelsea

APOEL na drabince z Chelsea.
Parole e aggettivi non bastano piu. Servono atti concreti, come la candidatura al Pallone d'oro, e chi gli nega il voto non e figlio di Maria e non capisce nulla. Immenso, indescrivibile. Fino alla fine Il Principe Diego Milito.
cor72z

Post autor: cor72z »

We wtorek Bayern ładnie rozprawił się z Bazyleą, nie spodziewałem się po Szwajcarach aż tak słabej gry w rewanżu. Pradoksalnie najlepszym ich piłkarzem na boisku był bramkarz Sommer. Zawinił może przy golach na 3-0 i 4-0 ale gdyby nie jego interwencje to Bayern by świętował dwucyfrówkę. Po raz kolejny świetnie Mario Gomez. Wiele osób mówi, że to drewno ale prawda jest taka, że jak już ma sytuację to to ją wykorzystuje. Wie jak się ustawić i ma świetny strzał, gra dużo lepiej od naszego Pazziniego, który niby jest tym samym typem zawodnika, a nie umie strzelać. Do wielkiej formy wraca duet Robbery i to będzie główna broń Bawarczyków w dalszych starciach. Patrząc na najlepszą ósemkę, to Bayern zdecydowanie zasługuje na półfinał ale w starciu z Barcą czy Realem stawiam ich na przegranej pozycji.

Real-CSKA zgodnie z przewidywaniami w sumie. Co zabawne, CSKA zagrała dobry mecz, zrobili 100% tego, na co było ich stać - nie zostali rozgromieni, a nawet zdobyli gola. Szkoda 2 niefortunnych interwencji Chepchugowa, straszne szmaty puścił ale też wybronił sporo na początku meczu. Najładniejszy oczywiście gol Tosica, który w pierwszym meczu był chyba najsłabszy na boisku. Takiej drużyny jak Perez to ja nawet w edytorze do Football Managera nie skompletowałem, dla nich wygranie LM jest obowiązkiem. A jak nie, to pewnie znowu machną szmalem na Rooney'a czy Van Persiego - jak się nie sprawdzą to się ich najwyżej odeśle na trybuny.

Ładna walka Napoli zakończyła się jednak odpadnięciem, ale Włosi i tak zasługują na oklaski. Nie oszukujmy się, Chelsea ma bardziej klasowy skład i w normalnych okolicznościach zawsze będzie faworytem takiego spotkania. Na korzyść Napoli przemawiała forma - doskonała po stronie ich i najsłabsza od lat po stronie rywali. Lecz ta zła gra chyba skończyła się wraz z odejściem Boasa, bo od tamtego momentu The Blues notują trzecie kolejne zwycięstwo. Nie ma co, świetna reklama dla Portugalczyka. Kilka świetnych interwencji Cecha wyratowało też dzisiaj Londyńczyków, bo goście nie próżnowali i Hamsik czy Lavezzi byli bliscy gola. W sumie jak się spojrzy na to co obie ekipy zaprezentowały w tym dwumeczu to może bardziej sprawiedliwe byłoby rozstrzygnięcie jednak w karnych. Cóż, było dla włoskiej piłki pięknie, a kończy się na tym, że i tak w ćwierćfinałach ma tylu przedstawicieli, co Bundesliga. Niemniej Włosi są na dobrej drodze, by odzyskać 3. miejsce w rankingu.
yoda79

Post autor: yoda79 »

W ćwierćfinałach będą rozstawienia czy losowanie z jednego koszyka?
Cor72z daleko do odzyskania 3 miejsca, baaardzo daleko.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, 12:14 przez yoda79, łącznie zmieniany 1 raz.
A czy Ty już zebrałeś pieniądze na wyjazd do Mediolanu??
miniu86

Post autor: miniu86 »

Mnie LM w tym sezonie już nie interesuje. Popatrzę tylko na livescore po finale.
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Inter to taka niesamowita choroba, która zostawia blizny na zawsze\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" Eugenio Bersellini
cor72z

Piekarz pisze: Nieźle, w ćwierćfinale 7 drużyn z zagranicy i akurat ten zespół z Włoch, którego nie cierpię najbardziej. Jedyne zespoły, przeciwko którym nic nie mam, to APOEL i Benfica. Przeciwko wszystkim pozostałym mam cholernie dużo. Mam tylko nadzieję, że nie będę musiał wybierać pomiędzy barceloną a Milanem, bo chyba się porzygam (już mi do tego blisko, jak patrzę na skład ćwierćfinałów - w porównaniu z resztą całkiem przychylnie wygląda nawet perspektywa triumfu, o zgrozo, angielskiej drużyny). O tempora.

Refleksja na temat rozkładu siły lig: obecnie można powiedzieć, że nie ma żadnej naprawdę silnej ligi. To umowne i nawet może nieco naciągane stwierdzenie, ale chyba oddaje sytuację. W Hiszpanii wszystko poza wiadomą dwójką jest pomyjami, Włochy i Anglia nie mają ani jednej drużyny naprawdę potężnej, choć kilka pierwszych nadaje się na fazę pucharową LM, Niemcy poza przeciętnym (patrząc przez pryzmat kandydatury na mistrza Europy) Bayernem to oczywiście kupa ścierwa dobrego - co najwyżej - na LE.

Moje wymarzone losowanie:

barcelona-Real (na zasadzie "chcę to już mieć za sobą")
Milan-Bayern
APOEL-Benfica
Marsylia-Chelsea

APOEL na drabince z Chelsea.
Mam podobne do tego podejście, tj. również będę kibicował Benfice i APOEL-owi. Tracę powoli nadzieję na to, że ktoś inny poza Barcą może zatrzymać Real Madryt, a nie chcę by którakolwiek z tych drużyn to uczyniła. Faza grupowa w tym i zeszłym sezonie pokazała, że z tymi zespołami nawet dość przyzwoicie potrafi grać Milan (chociaż nie wygrał żadnego z tych 4 meczów), ale tych też nie cierpię więc słaby wybór został.

I trochę przesadzasz z tymi "pomyjami" i "ścierwami", mógłbyś darować sobie takie komentarze na temat hiszpańskich i niemieckich klubów. Jeśli nie z szacunku do nich, to przynajmniej ze zwykłej pokory, której chyba każdy z nas, kto kibicuje Interowi dłużej niż 2 lata już nabrał.
yoda79 pisze: W ćwierćfinałach będą rozstawienia czy losowanie z jednego koszyka?
Cor72z daleko do odzyskania 3 miejsca, baaardzo daleko.
Nie ma już koszyków, każdy może wpaść na każdego. Ja bym w sumie chciał takich par:

Milan - Real
Barcelona - Chelsea
Bayern - Marseille
Benfica - APOEL
Kubus

Post autor: Kubus »

cor72z pisze: Milan - Real
Barcelona - Chelsea
Bayern - Marseille
Benfica - APOEL
Fajne ale wolał bym :
Benfica-APOEL
Barcelona - Real
Bayern - Milan
Marsylia - Chelsea

Wtedy nic oprócz chelsea nie było by pewne :)
Obrazek
Piekarz

cor72z pisze: I trochę przesadzasz z tymi "pomyjami" i "ścierwami", mógłbyś darować sobie takie komentarze na temat hiszpańskich i niemieckich klubów. Jeśli nie z szacunku do nich, to przynajmniej ze zwykłej pokory, której chyba każdy z nas, kto kibicuje Interowi dłużej niż 2 lata już nabrał.
Użyłem takich określeń nie na kluby jako takie, tylko oceniając ich siłę w kontekście ewentualnych szans na LM; są to słowa adekwatne, żaden z hiszpańskich i niemieckich klubów poza barceloną, Realem i Bayernem nie ma w najmniejszym stopniu predyspozycji do osiągnięcia finału tych rozgrywek nawet przy korzystnych losowaniach.
Parole e aggettivi non bastano piu. Servono atti concreti, come la candidatura al Pallone d'oro, e chi gli nega il voto non e figlio di Maria e non capisce nulla. Immenso, indescrivibile. Fino alla fine Il Principe Diego Milito.
Chuchu
Kontakt:

Post autor: Chuchu »

Teraz walka o triumf rozegra się pomiędzy Realem, Barceloną, Bayernem i być może Milanem jeśli poradzą sobie z tym szpitalem szczególnie w pomocy. W Chelsea pomimo pokonania Napoli nie wierzę. Najłatwiejszymi rywalami będą oczywiście APOEL i Marsylia a myślę, że Benfica jeszcze namiesza jeśli wróci do formy z jesieni.
magneto86

Post autor: magneto86 »

Szkoda, bo miałem nadzieję że Napoli awansuje. Dobry mecz Realu, szkoda mi CSKA bo grali naprawdę solidnie, no ale to jednak Real przeważał no i był skuteczniejszy. Bramka Tosicia ozdobą spotkania :) Wg mnie wygra któraś z hiszpańskich drużyn.
"Dumni po zwycięstwie, wierni po porażce"
Tobi

Post autor: Tobi »

Kiedy będą znane pary kolejnej fazy?
Chuchu
Kontakt:

Jutro jest losowanie o 12:00.

EDIT:
APOEL v Real
Marsylia v Bayern
Benfica v Chelsea
Milan v Barcelona
Ostatnio zmieniony 16 mar 2012, 13:29 przez Chuchu, łącznie zmieniany 1 raz.
pewny

Post autor: pewny »

no i znamy pary...

ciekawie zapowiadają się mecze sąsiadów zza miedzy...

po za tym Real i Bayern powinny przejść przeszkodę bez większych problemów...
... i tak od 1997 roku... FORZA INTER
Obrazek
IlCapitano

Post autor: IlCapitano »

Możliwy i zarazem wielce prawdopodobny finał Real - Barcelona. Rzygam.
cor72z

Można postawić na to, że Real wciśnie w dwumeczu dwucyfrówkę APOELowi. Może nawet uczynią to w jednym meczu.
Lamatico
Kontakt:

Post autor: Lamatico »

Hmm czy ścieżka do finału Milanu nie przypomina Wam troszkę tej naszej sprzed dwóch lat? W grupie z Barceloną, później 1/8 londyński klub, teraz Barcelona znów, co prawda w 1/4 nie 1/2, ale historia bardzo, bardzo podobna. Ja czuję Milan w finale i jednak może Bayern? W końcu final na Allianz Arenie.
IlCapitano

Lamatico pisze: Hmm czy ścieżka do finału Milanu nie przypomina Wam troszkę tej naszej sprzed dwóch lat? W grupie z Barceloną, później 1/8 londyński klub, teraz Barcelona znów, co prawda w 1/4 nie 1/2, ale historia bardzo, bardzo podobna. Ja czuję Milan w finale i jednak może Bayern? W końcu final na Allianz Arenie.
Gdzie tam Milan Barcelonę przejdzie. Już nie tyle, że zwyczajnie są na to za słabi, ale UEFA się postara o gran gówno w finale. O zbyt duże pieniądze z ewentualnej transmisji tutaj się rozchodzi.
Lamatico
Kontakt:

Il Capitano pisze: Gdzie tam Milan Barcelonę przejdzie. Już nie tyle, że zwyczajnie są na to za słabi, ale UEFA się postara o gran gówno w finale. O zbyt duże pieniądze z ewentualnej transmisji tutaj się rozchodzi.
Nam też szans nie dawano :P

Co do ewentualnych Gran Derby w finale. Również jestem przeciwny. Jak dla mnie to antyFootball. Ciągły zachwyt Messin i krytyka Ronaldo tak wyglądają te spotkania.

Ja chciałbym Real w finale, bo ten klub z tych pozostałych jest mi najbliższy sercu, ze względu na Raula i Solariego z dawnych lat :P Obecnie to właśnie im kibicuję w drodze do finału.
IlCapitano

No bój się Boga, porównywać Inter Mourinho do obecnego Milanu?  :P  Tamta Barcelona też była o wiele mocniejsza od obecnej, ale Milan Allegriego to kilka klas niżej od Interu Mou.

W finale to ja bym chciał Benfikę, ale to niestety niemożliwe. Skupie się więc na LE i ściskaniu kciuków za Bilbao.
Lamatico
Kontakt:

Wydaje mi się, że można te sytuację porównać. Bez względu na osoby Mourinho i personalia.

W LE niech się wiedzie Schalke i Raulowi!
cor72z

Barca jest dużo słabsza niż wtedy gdy grała z nami. Owszem, Messi gra lepiej ale ich obrona schodzi na psy i jak Milan ich odpowiednio mocno pociśnie to mogą Pique i Valdeza zmusić do błędów i to wykorzystać. Podobnie jak Il Capitano będę trzymał kciuki za wicemistrzów Portugalii, a jak odpadną to chyba w sumie pokibicuję Bayernowi.

W LE tylko i wyłącznie Atletico, ale chyba nie śmiem marzyć o trzecim europejskim pucharze w przeciągu 3 lat...
sampam

Post autor: sampam »

Mam dosc dominacji Barcy, niech wygra ktokolwiek inny. Milan trafil fatalnie, ale jakies szanse ma! Jak spojrzalem na pary cwiercfinalowe to od razu pomysalem o Napoli i Interze... :ave:
Piekarz

Zwięźle - zwycięstwa w monachijskim finale życzę tegorocznym ćwierćfinalistom w tej kolejności:

1. APOEL
2. Benfica
3. Marsylia
4. Chelsea
5. Bayern
6. Real
7. Milan
8. Barcelona

Gratuluję barcelonie - żebym wolał oglądać z Pucharem Europy Milan zamiast jakiejś innej drużyny, to musi się ta drużyna naprawdę postarać.

edit: Zapomniałem napisać, kogo widziałbym jako triumfatora LE. No więc - mam to bardzo gdzieś. Przy czym zwyczajowo trzymam się zasady, że drużyny z Hiszpanii, Niemiec, Anglii i później Francji - zawsze na szarym końcu.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2012, 22:25 przez Piekarz, łącznie zmieniany 1 raz.
magneto86

Ja tam myślę, że obejrzymy w finale hiszpańskie zespoły, też mi się to nie podoba, ale fakty są takie że znajdują się obecnie w wyższej formie niż reszta drużyn. Najbardziej szkoda mi APOEL-u, jakby trafili na klub spoza Hiszpanii byłaby szansa, a tak niestety na 95% nie awansują.....

Oby jednak wygrały drużyny teoretycznie słabsze i pokazały, że kasa i nazwiska to nie wszystko i że piłka nożna też jest sportem nieprzewidywalnym :)
yoda79

Post autor: yoda79 »

Jesli w finale bedzie mecz Barca-Real (pajace vs klauni) najzwyczajniej na świecie meczu nie obejrzę.
Niech już lepiej Chelsea wygra, Romek chyba niewiele mniej wpompował kasy w klub niż MM przez wszystkie lata.
A czy Ty już zebrałeś pieniądze na wyjazd do Mediolanu??
and1
Kontakt:

Post autor: and1 »

magneto86 pisze: Ja tam myślę, że obejrzymy w finale hiszpańskie zespoły, też mi się to nie podoba, ale fakty są takie że znajdują się obecnie w wyższej formie niż reszta drużyn. Najbardziej szkoda mi APOEL-u, jakby trafili na klub spoza Hiszpanii byłaby szansa, a tak niestety na 95% nie awansują.....

Oby jednak wygrały drużyny teoretycznie słabsze i pokazały, że kasa i nazwiska to nie wszystko i że piłka nożna też jest sportem nieprzewidywalnym :)
Idąc tym tropem to Twoim zdaniem LM powinni wygrać OM, APOEL (ta włoska drużyna:D) albo Benfica :)

Jak dla mnie niech wygra każdy prócz Barcy i Bayernu ;)
Obrazek
pewny

Post autor: pewny »

and1 zgadzam się z Tobą, tylko do tych dwóch drużyn co wymieniłeś dołożył bym jeszcze milan...

każdy oprócz tych trzech :)
... i tak od 1997 roku... FORZA INTER
Obrazek
Mora
Kontakt:

Post autor: Mora »

APOEL vs Real - ze sportowego punktu widzenia murowanym faworytem do awansu są Królewscy i to drużynie Mourinho życzę gry w 1/2 finału właśnie ze względu na osobę Portugalskiego szkoleniowca.

Marsylia vs Bayern - faworytem do awansu zespół z Monachium, który w ostatnich dwóch meczach strzelił 14 bramek. Marsylia pomimo wyeliminowania Interu jest dość przeciętnym zespołem, w dodatku ich forma pozostawia wiele do życzenia. Będę mimo wszystko trzymał kciuki za Marsylię, w myśl zasady "nie dla mnie przyjaźń polsko-niemiecka, Niemców nienawidzę od dziecka".

Benfica vs Chelsea - akurat moje 2 ulubione zespoły w całej stawce wpadły na siebie :/ Faworytem do awansu Chelsea, choć para wydaje się być dość wyrównana. Kto by nie awansował i tak będę sympatyzował z Benficą bądź z Chelsea w półfinale.

Milan vs  Barcelona - ze sportowego punktu widzenia powinna awansować Barcelona i tak się pewnie stanie. Nawet jeśli Milan zagra dwumecz życia to i tak jakiś rzut karny czy czerwona kartka na korzyść Barcelony przechyli szalę zwycięstwa...Mimo nienawiści do Visca el Klaunów, to nie zamierzam sympatyzować z Milanem.Wszak jestem Interistą...

Finał Real - Barcelona :?: Wielce prawdopodobny, już widzę tą zbiorową masturbację ekspertów z nSport (Pol,Salak etc.) nad tym meczem, pompowanie balonu i Bóg wie co jeszcze...Z drugiej strony gdyby tak w finale Mou upokorzył ten cyrk (coś jak półfinał Inter 3:1 Barcelona w 2010 roku), to byłby to miód dla oczu niejednego kibica futbolu :)
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
Chuchu
Kontakt:

Dziś Liga Mistrzów a tu cisza :)

Benfica - Chelsea - Baaaardzo mocno trzymam kciuki za Lizbończyków :) Ostatnia drużyna, która została na placu boju, którą bardzo lubię. W sumie mecz, o którym nie bardzo wiadomo, czego się spodziewać. Chelsea po zmianie trenera wygląda nieco lepiej ale Benfica na własnym stadionie gra bardzo dobrze i tutaj szanse są 50 na 50

APOEL - Real - Wygrana Realu jak dla mnie to tylko formalność. Jakikolwiek inny rezultat będzie sensacją. Do czego to doszło, żeby cypryjski klub grał w ćwierćfinale Ligi Mistrzów. Polskie kluby i tak mogą sobie dalej co najwyżej pomarzyć ;]
magneto86

Też jestem za Benficą, ale to dlatego że lubię niespodzianki :)

Real jest niestety pewniakiem do awansu, ale może chociaż w jednym z meczów APOEL sprawi niespodziankę czego im życzę z całego serducha :)
Chuchu
Kontakt:

Chelsea miała więcej szczęścia niż rozumu ale ostatecznie wygrała w Lizbonie 1-0 i jest bliżej finału. Benfiki jednak skreślać nie można bo pokazała dzisiaj, że grać w piłkę potrafi i odrobienie jednej bramki nie jest dla nich rzeczą niemożliwą.

Real rozstrzygnął losy dwumeczu już w Nikozji wygrywając 3-0.

Jutro Milan - Barcelona no i ja jak zawsze prowłoskie kibicowanie włączam w pucharach i trzymam kciuki za naszych rywali zza miedzy. W drugim meczu Bayern powinien spokojnie pocisnąć Marsylię.
ODPOWIEDZ