Polska,Włochy,cały Świat- sprawy kibicowskie

Rozmowy o kibicach Interu...
ODPOWIEDZ
kjuska

Odp: Polska,Włochy,cały Świat- sprawy kibicowskie

Post autor: kjuska »

Against Modern Football
Obrazek
Minister

Post autor: Minister »

Ale i tak wszyscy kibice to ,,chuligani,,!Bynajmniej TVN tak twierdzi?! :x Wrzucą i tak wszystkich do jednego ,,Wora,, i nic to nie da!
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
kjuska

Kibice Widzewa pracujący w stolicy, chcąc zintegrować się z warszawiakami, wywiesili w nocy z wtorku na środę billboardy ze świątecznymi życzeniami. Płachty pojawiły się na trasie AK na wysokości ul. Słowackiego oraz na wiadukcie przy Dworcu Gdańskim. Szybko jednak zostały zerwane.

Niezbyt lubiani w stolicy kibice łódzkiego klubu postanowili wykonać miły gest na święta Bożego Narodzenia. W centrum miasta pojawiły się dziś w nocy dwa billboardy z nadrukowanymi życzeniami: „Kibice Widzewa życzą wesołych świąt”.

– Nie mamy zamiaru nikogo drażnić – zapewnia jeden z organizatorów akcji, który woli pozostać anonimowy. Nie chciał też zdradzić, gdzie dokładnie pojawi się billboard. – Nie chcemy, by w nocy zerwali go kibice Legii – mówił wczoraj. – Pewnie nasze życzenia i tak nie będą wisiały długo, ale fajnie by było, gdyby mieszkańcy stolicy zobaczyli je chociaż rano.

Niestety, nie pomylił się. Płachty ze świątecznymi życzeniami kibiców łódzkiej drużyny po kilka godzinach zostały zerwane.

– To miły gest – ocenia Karol Łuczak, częsty bywalec stadionu na Łazienkowskiej. – Kibiców Widzewa jest w stolicy dużo i to normalne, że próbują się zasymilować z mieszkańcami. – Jednak nikt z Legii takiej akcji w Łodzi nie przeprowadzi. Powód jest prosty – nikt z Warszawy nie jedzie tam szukać pracy, więc kibiców naszej drużyny tam po prostu nie ma. Socjolog Marcin Zarzecki uważa, że takie gesty coraz częściej zdarzają się wśród kibiców. – Te środowiska dobrze wiedzą, że ogół społeczeństwa patrzy na nich przez pryzmat chuligańskich wybryków. Tymczasem święta są doskonałym momentem do próby zmiany wizerunku – mówi. – Takie pojednanie nie trwa jednak długo, o czym przekonaliśmy się po śmierci papieża. Wtedy rozejm między krakowskimi kibicami (Wisły i Cracovii – przyp. red.) trwał zaledwie dzień.

W tym roku, taką samą akcję robią kibice Widzewa w dziesięciu innych miastach Polski, m.in. w Krakowie czy Poznaniu.

W ubiegłym roku wesołych świąt życzyły warszawiakom władze Poznania. Wykupiły w stolicy 40 billboardów, a w TVN24 emitowano krótkie filmiki, w których życzenia składali nam znani poznaniacy. Akcja miała zachęcać do odwiedzenia stolicy Wielkopolski oraz zmiany stereotypu poznaniaka, który nad Wisłą jest postrzegany jako człowiek bardzo oszczędny.
Against Modern Football
Obrazek
ardiano88

Post autor: ardiano88 »

:brawo: dla Widzewa za akcje
"... to ulice, po których chodziły legendy, od Wiecha, Tyrmanda, Brychczego, do Deyny ..."
Minister

To czemu w Łodzi takiej akcji nie zrobią w stronę ŁkS-u?Dla mnie to jest na pokaz i bez sensu!
a geje do obozów pracy!"
Globus

Post autor: Globus »

@Forza_Michal dokładnie! Za 1 razem była to śmieszna ciekawostka a teraz wieje to nudziarstwem :)

http://goool.pl/main.php?id=16530
Miła rzecz dla każdego kibica! Gorąco polecam :!:

http://wyborcza.pl/1,75248,6106504,Sled ... zmowi.html
A tutaj rasizm
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi

Obrazek
Minister

Z tym rasizmem i antysemityzmem to jest bez sensu..kibice krzycząc ,,do pieca,,itp to jak dla mnie mają na celu przeszkodzić w grze piłkarzom i to wcale nie znaczy że od razu są antysemitami tak samo jak ,,buczenie,, na piłkarzy..dlaczego okrzyki np.,,Lechia Gdańsk k..sz..,, czy Wisła to stara k..,, nie są karane przecież to tez jest obraźliwe!!i tak jak te okrzyki tak i te antysemickie i te rasistowskie mają na celu jedynie przeszkodzić piłkarzom drużyny przeciwnej w grze i trochę ośmieszyć kibiców a to wcale nie znaczy że od razu są to rasiści i Bóg jeden wie kto jeszcze!!oczywiście z grupy krzyczącej to znajdą się ludzie którzy mają takie poglądy ale to są pojedyncze osoby!!czy piłkarze też są antysemitami?,,G,, prawda to są poprostu emocje których te pismaki nie zrozumieją nigdy pisząc takie artykuliki!mnie osobiście ten okrzyk ,,do pieca,, to rozbawił bo to jest śmieszne a nie oburzające!
a geje do obozów pracy!"
Ljarro

Post autor: Ljarro »

Sam czesto uzywam podobnych (nie tutaj oczywiscie) okreslen na naszych przeciwnikow z alpejskiej wioski.
Jednak jak czytam to co napisales @Forza_Michal, to sie zastanawiam, skad sie biora tacy ludzie.
Prokuratura zajmie się derbami Krakowa, po których kibice Wisły śpiewali: "zawsze nad wami, p... Żydami"
Kibice chcieli przeszkodzic zawodnikom przeciwnej druzyny juz po meczu?
To samo tu:
Brazylijczyk Cleber - opuszczał boisko, kibice Cracovii udawali odgłosy małp.
Chcieli mu przeszkodzic w opuszczeniu boiska?
czy piłkarze też są antysemitami?
Głoszą hasła o takich znamionach. Być może są po prostu malo rozgarnieci, ale to nie znaczy ze maja robic takie idiotyzmy. Odejda z Wisly i w nastepnym meczu beda na nią wrzucali? Juz sie o paru takich geniuszach slyszalo.
Minister

Nie nawiązywałem w poście tylko do tych zachowań z derbów Krk!pisałem o ogólnym zachowaniu się kibiców..Podsumowując chodziło mi że ogólnie jakie by to nie były wyzwiska kierowane czy to do kibiców czy piłkarzy drużyny przeciwnej są obraźliwe jednakowo!!czemu nikt nie robi afery jak kibice wyzywają sie w inny sposób niż rasistowski i antysemicki?A jak dla mnie to każde wyzwisko niesie jeden cel!!PRZESZKODZIĆ PRZECIWNIKOWI!

Ps.albo Ty mnie nie zrozumiałeś albo ja coś źle sformułowałem.
a geje do obozów pracy!"
Ljarro

czemu nikt nie robi afery jak kibice wyzywają sie w inny sposób niż rasistowski i antysemicki?
Moze dlatego, ze sa to obrazy rasistowskie i antysemickie, a nie "inne".
Globus

Jeśli chodzi o Cracovię to przecież sami się nazywają żydami więc o co chodzi?

Obrazek
Jaro

Post autor: Jaro »

Ljarro pisze: Moze dlatego, ze sa to obrazy rasistowskie i antysemickie, a nie "inne".
Dla mnie obraza jest obrazą, nie ważne czy wyzwiesz kogoś od murzyna, żyda czy świni.
Może niema to ze sobą wiele wspólnego ale za jakiś czas to nie będziesz mógł kawału o żydach powiedzieć bo od razu będzie to antysemityzm natomiast jak powiesz o Polakach czy Włochach to będzie ok?!
Obrazek

Sig i avatar autorstwa Corredo :) Dzięki
I(1)N(9)T(0)E(8)R

Post autor: I(1)N(9)T(0)E(8)R »

Forza_Michal rzeczywiście strasznie to utrudnia gre... rozumiem gwizdy buczenie ale krzyczeć cos w stylu "do pieca"?? patologia, dla mnie takich tylko powinni cofnąć w czasie do roku 1939
Obrazek
ardiano88

Dla mnie takie okrzyki nie powinny mieć miejsca, moim zdaniem tacy ludzie powinni przejechać się do Oświęcimia i zobaczyć jak to wszystko wyglądało od środka. Rozumiem wyzywanie przeciwnika od kurew, chuji i innych takich ale okrzyki typu "do pieca" czy buczenie na czarnoskóych graczy uważam za idiotyzm. Mogę krzyczeć "Żydzi, Żydzi cała Polska was się wstydzi" ale nie "do pieca". Bądzmy normalnymi ludzmi!
"... to ulice, po których chodziły legendy, od Wiecha, Tyrmanda, Brychczego, do Deyny ..."
Shady

Post autor: Shady »

Nie dopisujcie zwykłym stadionowym przyśpiewką jakiś ideologii nazistowskich czy rasistowskich. Owszem, w Polsce zdecydowana większość kibiców ma poglądy prawicowe, ale w większości przypadków okrzyki od murzynów czy żydów mają za zadanie tylko i wyłącznie wk*rwić przeciwników, a przede wszystkim kibiców gości.
Jeżeli ktoś tego nie może zrozumieć to ta dyskusja nie ma sensu, bo jeden z drugim w tej kwestii (czysto kibicowskiej) nigdy się nie dogada.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, 23:17 przez Shady, łącznie zmieniany 1 raz.
Ljarro

Nie chodzi o to do czego to ma sluzyc, tylko co ze soba niesie i jaki ma wydzwiek. Skoro sa to wrzuty na pochodzenie, kolor skory, to sie nie ma co dziwic, ze bedzie to naglasniane w mediach. Tak samo jak naglosniona byla wypowiedz posla Pis po wyborach w USA. To co sobie myśli Janek siedzacy na stadionie i krzyczacy "do pieca" nie ma tu zadnego znaczenia. Tak samo znaczenia nie mial przeprosiny i wyjasnienia tamtego goscia. Poszlo w Polske ze jest rasistą.
Może niema to ze sobą wiele wspólnego ale za jakiś czas to nie będziesz mógł kawału o żydach powiedzieć bo od razu będzie to antysemityzm natomiast jak powiesz o Polakach czy Włochach to będzie ok?!
Bzdura. Chyba ze nie rozrozniasz dowcipu o sklonnosci do nadmiernego oszczedzania, od "dowcipu" na temat masowego mordu.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2008, 00:22 przez Ljarro, łącznie zmieniany 1 raz.
Minister

Shady pięknie dobrał w słowa to o co mi chodziło od początku a nie umiałem tego chyba zbyt wyraźnie wyjaśnić:)..Wyzwisko to wyzwisko i czy rasistowskie czy inne jak dla mnie ma jeden cel!
a geje do obozów pracy!"
kjuska

Odszkodowania i comiesięcznej renty od policji i Avii Świdnik żąda kibic, który został pobity podczas meczu w 2005 roku. Poprzednie postępowanie umożono - informuje TVP Lublin.

Jednorazowe zadośćuczynienie w wysokości 100 tys. złotych i 400 zł co miesiąc - na tyle swój uszczerbek wycenił kibic Hetmana Zamość, który ucerpiał podczas meczu Avia - Hetman w 2005 roku. Doznał wówczas obrażeń głowy, po których przeszedł serię operacji i wciąż ma problemy z koncentracją i pamięcią. Poszkodowany twierdzi, że nie brał czynnego udziału w zamieszkach, jakie wybuchły podczas meczu. "Szukałem na trybunie młodszego brata, wydostałem się poza sektor. Wówczas zaatakował mnie policjant, który kilka raz uderzył mnie pałką w głowę" - czytamy w oświadczeniu Adriana M, który wówczas miał 16 lat.

W tej sprawie toczyło się już postępowanie dyscyplinarne, jednak w jego rezultacie zawieszono w czynnościach jednego funkcjonariusza - za użycie wobec kibiców pałki bez rozkazu. Dowodem był film nagrany telefonem komórkowym, jaki dostarczyła matka poszkodowanego. Widać na nim policjanta bijącego pałką wsiadających do autobusu kibiców, już po zajściach. Postępowanie dyscyplinarne umorzono. Jak twierdzi rzecznik lubelskiego komendanta policji Janusz Wojtowicz, sytuacja na filmie nie dotyczy pobicia szesnastolatka.
Against Modern Football
Obrazek
kjuska

387 tys. zł musiały jesienią zapłacić zespoły Ekstraklasy z tytułu kar dyscyplinarnych – pisze Przegląd Sportowy.

Bezkonkurencyjnym liderem tej klasyfikacji jest Polonia Bytom, która do kasy wpłaciła 71,5 tys. zł. Najmniej, bo tylko 1,5 tys. zł. kar otrzymał Śląsk Wrocław.

Za co karała Komisja Ligi? Jak zwykle za odpalanie rac przez kibiców, rzucanie przedmiotami z trybun i wulgarne oraz rasistowskie wyzwiska, nieprzygotowanie podgrzewanej murawy, źle dobrane stroje (słynna już Polonia Bytom grająca ostatecznie w pożyczonych trykotach Odry Wodzisław), kartki.

Po meczu, w którym zespół zostanie ukarany co najmniej czterema żółtymi kartkami, klub musi liczyć się z wydatkiem 1,5 tys. zł.

Ekstraklasa S.A. podczas poprzedniego sezonu uzbierała 584 tys. zł., w tym na razie 387 tys. zł. Pieniądze w całości są przeznaczane na organizację rozgrywek Młodej Ekstraklasy.

Takie kary płaciły kluby

1. Polonia Bytom – 71,5 tys.
2. Górnik Zabrze – 62 tys.
3. Lechia Gdańsk – 40 tys.
4. Arka Gdynia – 36 tys.
5. Wisła Kraków – 33 tys.
6. Ruch Chorzów – 29,5 tys.
7. Lech Poznań – 26 tys.
8. Jagiellonia Białystok – 16 tys.
9. Cracovia – 15 tys.
10. Polonia Warszawa – 10 tys.
11. ŁKS – 7 tys. zł
12. GKS Bełchatów – 6 tys.
13. Legia Warszawa – 4,5 tys. zł.
14. Piast Gliwice – 3 tys.
15. Odra Wodzisław – 3 tys.
16. Śląsk Wrocław – 1,5 tys.

Sorry, że post pod postem, ale dwie inne informacje.
Against Modern Football
Obrazek
Globus

http://pl.youtube.com/watch?v=NLTstmLkc2A
Tutaj owy filmik z akcji policjantów na kibiców Hetmana Zamość

Obrazek
ardiano88

Sprawa kibica Hetmata podobna, niemal identyczna, do sprawy kibica Legii pobitego w Płocku. W tej drugiej sprawie są dowody wskazujące na winę policji ale policjant został uniewinniony. Rodzice pobitego chłopaka (wówczas ok. 16 lat) zapowiedzieli, że nie odpuszczą i pan policjant poniesie konsekwencje swojego czynu. Zobaczymo jak potoczy się ta sprawa.

Na podstawie tych dwóch spraw, i nie tylko, można stwierdzić, że w naszym kraju są równi i równiejsi. Gdyby doszło od pobicia policjanta przez kibica to od razu znalazłoby się paręnaście niepodważalnych dowodów i wiarygodnych świadków i kibic zostałby skazany, ale nie w sytuacjach opisanych powyżej. Trzeba też zauważyć, że media nie nagłaśniają takich spraw jak te opisane przez nas tutaj, takie rzeczy po prostu się nie sprzedają i tyle. Ludzie tego nie kupią.
Minister

Może nie tyle co ludzie nie kupią ale wyda się to dziwne skoro od kilku ładnych lat telewizja robi nagonkę na wszystkich kibiców,,chuliganów,,to teraz nie staną w obronie jednego z tych ,,chuliganów,,!I tak czy tak to ludzie staną po stronie policjanta bo opinia o kibicach już jest wyrobiona i to będzie ciężko zmienić!
a geje do obozów pracy!"
ardiano88

Probować nie zaszkodzi, a może tylko pomóc. Takie jest moje zdanie. Jakby media zaczęły bardziej obiektywnie opisywać kibiców to w tedy ludzie zaczęli by nas pojmować inaczej niż teraz. Byłaby szansa na względną normalność.
Shady

Post autor: Shady »

ardiano88 pisze: Jakby media zaczęły bardziej obiektywnie opisywać kibiców to w tedy ludzie zaczęli by nas pojmować inaczej niż teraz.
Mediom nie zależy na obiektywnym opisie tylko na wzbudzeniu sensacji. Tylko to drugie się sprzedaje.
ardiano88

Niestety ale masz rację. Może kiedyś dożyje czasów, w których kibic będzie traktowany jako normalny obywatel, a nie jako uosobienie wszelkiego zła na świecie.
Waldini

Post autor: Waldini »

ardiano88 pisze: Niestety ale masz rację. Może kiedyś dożyje czasów, w których kibic będzie traktowany jako normalny obywatel, a nie jako uosobienie wszelkiego zła na świecie.
W policji, jak w każdej innej grupie zawodowej pracują debile i pracują normalni. Zacytuję teraz jednego "kibica" Hetmana, wypowiadającego się w reportażu, do którego macie link wyżej: "Był pchany płot, żeby przewrócić. No ale niestety policja wjechała na sektor, spacyfikowała wszystkich." Rozumiem, że ten dżentelmen który wraz z kolegami pchał płot "żeby przewrócić" jest normalnym obywatelem i tak też powinien być traktowany? Ja chodząc na mecze nie "pcham płotu" tylko ogladam mecz i dopinguję drużynę, której jestem fanem.
kjuska

http://pl.youtube.com/watch?v=QrCgyTygG2E& Kibice Dynamo Drezno. Kapitalnie przygotowali tę oprawę. Takiego czegoś jeszcze nie widziałem.
Against Modern Football
Obrazek
ardiano88

I tutaj jak ulał pasuje hasło "A Mnie jarają na meczu race!". Oni tam w Dreznie to mają fioła na punkcie pirotechniki więc dla nich takie akcję nie są czymś nowym.  :brawo: za pomysł. Z tego co pamiętam to w Polsce ktoś też zrobił podobny motyw to tego, który jest na filmiku, chyba był to ŁKS.
dzielik

Post autor: dzielik »

ardiano88 pisze: Z tego co pamiętam to w Polsce ktoś też zrobił podobny motyw to tego, który jest na filmiku, chyba był to ŁKS.
Chyba jako ostatni race na całym stadionie odpalił Gks Katowice w tym sezonie w Pucharze Polski w meczu z Górnikiem. Ale na dużo mniejszą skalę, bo tylko po jednym brzegu trybun.
http://pl.youtube.com/watch?v=US9BXQP4Ilw
"lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"
ardiano88

Możliwe, mi chodzi o zrobienie czegoś podobnego, wręcz identycznego prze kibiców w PL.
ODPOWIEDZ