Polska,Włochy,cały Świat- sprawy kibicowskie

Rozmowy o kibicach Interu...
ODPOWIEDZ
Shady

Odp: Polska,Włochy,cały Świat- sprawy kibicowskie

Post autor: Shady »

ardiano88 pisze: Szkoda, że Millwal odpadło. Była by szansa na mecz West Ham - Millwal  :-D
Na którym także nic by się nie działo.
I(1)N(9)T(0)E(8)R

Post autor: I(1)N(9)T(0)E(8)R »

Globus czy oprawy koniecznie muszą sie opierać na racach? mozna wiele dobrych choreografii zrobic bez ich uzywania:)
Obrazek
Shady

I(1)N(9)T(0)E(8)R pisze: Globus czy oprawy koniecznie muszą sie opierać na racach? mozna wiele dobrych choreografii zrobic bez ich uzywania:)
Można, ale jednak "race to jest to" :)
Mora
Kontakt:

Post autor: Mora »

Shady pisze:
ardiano88 pisze: Szkoda, że Millwal odpadło. Była by szansa na mecz West Ham - Millwal  :-D
Na którym także nic by się nie działo.
Przesadzasz.Może któryś z angielskich hool's rzuciłby frytkami z colą...Albo krzyczeliby głośniej ,używając jeszcze bardziej wulgarnych słów...
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
Globus

Post autor: Globus »

I(1)N(9)T(0)E(8)R pisze: Globus czy oprawy koniecznie muszą sie opierać na racach?
Podaj mi powód dlaczego nie mogą!  :-x
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi

Obrazek
BoLoNsKi

Post autor: BoLoNsKi »

race w oprawach mają sens tylko kiedy mecz jest rozgrywany przy sztucznym świetle. Bo normalnie to efekt jest mizerny. Wiadomo że nie wszystkie oprawy mogą być oparte na pirotechnice bo też by się to znudziło. Chociaż w wielu przypadkach pirotechnika nadaje oprawie "rangi"..
Tym bardziej że już niejednokrotnie udowadniano że race są bezpieczne a ich obecność wizualnie poprawia oprawę.
ObrazekObrazekObrazek
Globus

Nie koniecznie Bolonski :) Zadymienie też robi spore wrażenie! Nikt nie mówi, że oprawy muszą być opierane na piro ale właśnie race, wulkany czy inne fajerwerki dodają oprawie znacznego kolorytu! Wyobraź sobie folię bez stroboskopów, czy szturmówki bez innych wulkanów czy rac :/ Efekt mizerny! No ale PZPN twierdzi że race są niebezpieczne... ciekawe dlaczego?

Obrazek
kjuska

Post autor: kjuska »

Globus pisze: No ale PZPN twierdzi że race są niebezpieczne... ciekawe dlaczego?
Bo niestety zdarzają się kretyni, którzy rzucają je w strone sektora innej drużyny lub na murawę i na stadionie albo jest dym(nie chodzi o dym z rac) albo mecz zostaje przerwany. Sam jestem za tym, aby race były całkiem "legalne".
Against Modern Football
Obrazek
BoLoNsKi

Post autor: BoLoNsKi »

sreberka czy folie do podświetlenia bez rac są bezsensowne.. ale częściej powinno się fajne sektorówki prezentować. Kartoniady już przechodzą pomału do historii.. teraz przyszła moda właśnie na race i skomplikowane oprawy z kilkoma elementami naraz.
Sam do rac nic nie mam bo czasami zamawiam ale na stadiony nie nosze... jednak jak ultrasi sami kupują, rozrzucają i ludzie odpalają to jednak za to powinno się płacić dlatego dla mnie dobrym rozwiązaniem jest to co Lechici zrobili z tą dodatkową sumą na oprawę.. byle oczywiście nie była za wysoka.

dlaczego pzpn twierdzi że race są niebezpieczne? .. nikt tego nie wie.. oni sami też zapewne nie. Podejrzewam że chodzi o fakt iż racą można podpalać dywany z szalików wroga czy flagi. Zapewne traktują je też jako petardy które mogą wybuchnąć w dłoni użytkownika, a fala krytyki w tedy zejdzie nie na kibica a na pzpn że pozwala wnosić takie rzeczy. Już nie mówię o fakcie rzucania rac na boisko etc.

RACE SĄ BEZPIECZNE !!
ObrazekObrazekObrazek
I(1)N(9)T(0)E(8)R

Race są bezpieczne jesli są w odpowiednich rękach,przez debilizm jednego z naszych kibiców(Motoru) prawie ucierpiala nasza sektorowka...ale nie wazne:P Ciekawią mnie co to za wybuchy na SS czasem padaja?huk jakby ktos granatem rzucil
Obrazek
Globus

kjuska pisze: Bo niestety zdarzają się kretyni, którzy rzucają je w strone sektora innej drużyny lub na murawę i na stadionie albo jest dym(nie chodzi o dym z rac) albo mecz zostaje przerwany.
Masz rację- ale jest wiele rzeczy którymi można rzucić i mecz wtedy też przerwany! Tak, że to marne wytłumaczenie PZPNu...
Race są bezpieczne jesli są w odpowiednich rękach,przez debilizm jednego z naszych kibiców(Motoru) prawie ucierpiala nasza sektorowka...ale nie wazne:P Ciekawią mnie co to za wybuchy na SS czasem padaja?huk jakby ktos granatem rzucil
Trzeba wiedzieć komu się racę daje do ręki ! Na SS są często petardy hukowe co moim zdaniem jest nie potrzebne! Robi tylko mały zamęt

Obrazek
I(1)N(9)T(0)E(8)R

ale to byla oprawa gdzie bylo bardzo duzo rac i niestety wiecej rac niz odpowiedzialnych osob:), poprostu ktos chcial na murawe rzucic ale mu nie wyszlo:)
Obrazek
kjuska

Legia pozywa za Wilno

Ponad 80 tys. zł domaga się Legia Warszawa od 21 kibiców, którzy jej zdaniem półtora roku temu demolowali stadion Vetry w Wilnie. Dzisiaj rozpoczyna się proces przed sądem w Warszawie. Legia z Vetrą Wilno grała w Pucharze Intertoto 8 lipca 2007 r. Do przerwy klub z Warszawy przegrywał 0-2. Druga połowa się nie odbyła. Zamiast piłkarzy po murawie boiska biegało ok. 250 chuliganów. Rzucali w litewskich policjantów kamieniami, kawałkami reklam. Burdy trwały na ulicach Wilna do późnej nocy. - To największe zamieszki od czasu odzyskania przez Litwę niepodległości - mówił redaktor naczelny "Kuriera Wileńskiego" Robert Mickiewicz.
Sportowo Legia zapłaciła za to słono. UEFA niedokończony mecz zweryfikowała jako walkower 3-0 dla Verty i wykluczyła warszawski klub na sezon z europejskich rozgrywek (później karę warunkowo zawieszono na pięć lat).

Za zadymę w Wilnie Legia zapłaciła też materialnie. UEFA wezwała Polaków, żeby skontaktowali się z Litwinami w sprawie ustalenia odszkodowania za straty spowodowane przez kibiców. Vetra wystawiła Legii fakturę na blisko 21 tys. euro, a warszawski klub ją zapłacił. Razem z kosztami apelacji złożonej od decyzji UEFA Legia swoje straty wyceniła na 82 870 zł. Teraz domaga się tej kwoty od 21 kibiców.

Legia zidentyfikowała ich kilka tygodni po meczu. Na swojej oficjalnej stronie internetowej umieściła ich zdjęcia i zwróciła się z apelem, aby w przypadku ich rozpoznania zwracać się do klubu. - Nie we wszystkich przypadkach widać, żeby te osoby akurat popełniły przestępstwo - mówił Stefan Dziewulski, w 2007 r. dyrektor Legii ds. bezpieczeństwa. Ponad 80 tys. zł klub domaga się jednak od wszystkich "na zasadzie odpowiedzialności solidarnej" - czytamy w pozwie złożonym przez Legię.

- I w tym jest słabość pozwu, bo dlaczego tych 21 kibiców ma płacić za szkody spowodowane przez grupę 250 osób, tym bardziej że dowody przedstawione przez Legię nie przesądzają, iż wszyscy pozwani wyrządzili straty na stadionie Vetry - mówi adwokat Maciej Żakiewicz reprezentujący kilku z pozwanych kibiców. Materiał dowodowy to m.in. filmy i zdjęcia z portalu Youtube. - Widać na nich niektóre z osób, które reprezentuję, jak stoją na boisku, a stadion demolują chuligani z zasłoniętymi twarzami. Ich nie zidentyfikowano i oni pozostają bezkarni - dodaje.

Mecenas Żakiewicz podważa także kwotę, jakiej Legia domaga się od kibiców: - Ona powinna być wyliczona przez biegłego, a wynika tylko z faktury wystawionej przez Vetrę Wilno. Poza tym w pozwie Legia zarzuca kibicom, że naruszyli polską ustawę o bezpieczeństwie imprez masowych. Nie mogli tego zrobić, skoro wszystko działo się na Litwie. Nic mi też nie wiadomo, żeby którykolwiek z pozwanych odpowiadał karnie przed litewskim wymiarem sprawiedliwości.

Legia nie zgadza się z tymi argumentami. - Zaraz po zamieszkach w Wilnie zapowiedzieliśmy, że dojdzie do takiego procesu. Oczywiście brało w nich udział więcej niż 21 kibiców, ale akurat te osoby zidentyfikowaliśmy i zebraliśmy dowody świadczące o tym, że były aktywnymi uczestnikami zamieszek. Oceni je są sąd - mówi Jarosław Ostrowski z zarządu Legii.

Klub uważa także, że wytycza nowy front walki ze stadionowym chuligaństwem. Dotychczas polskie kluby płaciły wszystkie kary nakładane przez UEFA, pokrywały straty spowodowane przez swoich kibiców i nie domagały się później od sprawców odszkodowań.
Against Modern Football
Obrazek
ardiano88

Post autor: ardiano88 »

Pozywać to oni sobie mogą.

Po pierwsze.
Jak można naruszyć polską ustawę o bezpieczeństwie imprez masowych będąc za granicą, w tym przypadku na Litwie? Wie chyba tylko ITI i jego pseudoprawnicy.

Po drugie.
Klub na czele z Miklasem, wszem i wobec, głosi, że !zawsze! identyfikuje wszystkich uczestników zajść i kara ich. A tutaj mamy coś innego. Z grupy 250-300 osób zidentyfikowano raptem 21! Może, w takim razie, pozostali z tej grupy byli wirtualnie dorobieni na potrzeby TV?

Po trzecie.
Wyceny powinien dokonać niezależny biegły, czy też ich zespół, a nie klub.

Mimo, że nie jestem żadnym prawnikiem to, po przeczytaniu takiego artykułu, stwierdzam, że taki wniosek zostanie z hukiem odrzucony przez każdy sąd.
"... to ulice, po których chodziły legendy, od Wiecha, Tyrmanda, Brychczego, do Deyny ..."
kjuska

Against Modern Football
Obrazek
Messie
Kontakt:

Post autor: Messie »

ardiano88 pisze: Pozywać to oni sobie mogą.

Po pierwsze.
Jak można naruszyć polską ustawę o bezpieczeństwie imprez masowych będąc za granicą, w tym przypadku na Litwie? Wie chyba tylko ITI i jego pseudoprawnicy.

Po drugie.
Klub na czele z Miklasem, wszem i wobec, głosi, że !zawsze! identyfikuje wszystkich uczestników zajść i kara ich. A tutaj mamy coś innego. Z grupy 250-300 osób zidentyfikowano raptem 21! Może, w takim razie, pozostali z tej grupy byli wirtualnie dorobieni na potrzeby TV?

Po trzecie.

Mimo, że nie jestem żadnym prawnikiem to, po przeczytaniu takiego artykułu, stwierdzam, że taki wniosek zostanie z hukiem odrzucony przez każdy sąd.
a dla mnie czy odrzucą nie odrzucą:P, debili trzeba karać, nie wiem co oni chcieli sobą reprezentować...niszcząc stadion....prowokować kibiców gospodarzy w liczbie 200os?? jak dostanie jeden z drugim jak dostanie po ok.4-5 tys kasry to na jakiś czas im się odechce.... a druga sprawa, Legia swojego czasu jedna z najlepszych ekip w Polsce jak nie najlepsza swojego czasu...a teraz co? dno... najbardziej śmieszy mnie ten konflikt z iti..i tak nie wygrają z urzędasami;/ a świrują jak nie wiem, wzieli by sie do roboty lub współpracy, bo aż miło kiedyś było obejrzeć piekne oprawy, kapitalny doping...
!! FANATICI DALLA POLONIA !! Non Mollare Mai !!
Minister

Post autor: Minister »

Mało wiesz dużo piszesz!!Dowiedz się najpierw w jakim celu i dlaczego oni ten konflikt zaczęli a później komentuj!!100% poparcia im się należy.
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
ardiano88

Messie pisze:
ardiano88 pisze: Pozywać to oni sobie mogą.

Po pierwsze.

Po drugie.

Po trzecie.

a dla mnie czy odrzucą nie odrzucą:P, debili trzeba karać, nie wiem co oni chcieli sobą reprezentować...niszcząc stadion....prowokować kibiców gospodarzy w liczbie 200os?? jak dostanie jeden z drugim jak dostanie po ok.4-5 tys kasry to na jakiś czas im się odechce.... a druga sprawa, Legia swojego czasu jedna z najlepszych ekip w Polsce jak nie najlepsza swojego czasu...a teraz co? dno... najbardziej śmieszy mnie ten konflikt z iti..i tak nie wygrają z urzędasami;/ a świrują jak nie wiem, wzieli by sie do roboty lub współpracy, bo aż miło kiedyś było obejrzeć piekne oprawy, kapitalny doping...

Messie, wiesz w ogóle co jest przyczyną konfliktu? O co walczymy? Czy tylko wypisujesz jakieś głupoty na podstawie artykułów z gazet i informacji z TV? Ciekawe jak ty byś się zachował gdyby ktoś wlazł z buciorami w twoje życie, zabraniał tego i tamtego, chciał wszystko kontrolować. No jak? Czekam na jakąś sensowną odpowiedź, a nie tak bo tak i już.

P.S. Forza Michał, dzięki za poparcie :-D
"... to ulice, po których chodziły legendy, od Wiecha, Tyrmanda, Brychczego, do Deyny ..."
I(1)N(9)T(0)E(8)R

Ja popieram Messiego debili trzeba karać, u mnie w Motorze jest taka sama sytuacja jak w Legii rowniez jest konflikt, a proby demonstrowania przez kibiców niezadowolenia  przynosza aby jeszcze gorszy skutek, Zgoda buduje niezgoda rujnuje!!!
Obrazek
Shady

I(1)N(9)T(0)E(8)R pisze: Ja popieram Messiego debili trzeba karać
Tylko, że to karanie wymyśla sobie samo iti na podstawie ch*j wie czego i według ch*j wie jakiego prawa. A debilem to jesteś co najwyżej Ty, bo nie masz o czymś pojęcia, a oceniasz i wypowiadasz się o innych.
Ostatnio zmieniony 1 lut 2009, 19:36 przez Shady, łącznie zmieniany 1 raz.
Globus

I(1)N(9)T(0)E(8)R pisze: Ja popieram Messiego debili trzeba karać, u mnie w Motorze jest taka sama sytuacja jak w Legii rowniez jest konflikt, a proby demonstrowania przez kibiców niezadowolenia  przynosza aby jeszcze gorszy skutek, Zgoda buduje niezgoda rujnuje!!!
Kogo nazywasz debilem? Starucha? Bo to o Niego głównie zaczął się protest!  Znasz tych ludzi żeby ich tak oceniać? Mniej czytaj Steca kolego  :cry:

Obrazek
ardiano88

Każdy ma swoje zdanie, wiadomo. Trzeba jednak mieć jakieś argumenty na poparcie swoich racji, nie może być tak, że uważam, że prostest jest debilny bo jest. Tak to można mówić w przedszkolu a nie w dorosłym, czy w prawie dorosłym, życiu.
I(1)N(9)T(0)E(8)R

Shady wiem ze mnie nie lubisz ale od debili nazywac mnie nie musisz:P, a slowo debile skierowale do tych co stadion zdemolowali jbc sory zle zdanie sformulowalem.
Obrazek
Shady

I(1)N(9)T(0)E(8)R pisze: Shady wiem ze mnie nie lubisz ale od debili nazywac mnie nie musisz:P
Nic do Ciebie nie mam, więc nie wymyślaj jakiś historii :]. Pozdr
kjuska

Ostatnio zmieniony 2 lut 2009, 12:00 przez kjuska, łącznie zmieniany 1 raz.
Against Modern Football
Obrazek
ardiano88

http://www.niezaleznemedia.pl/niezalezn ... owcow.html

Bardzo ciekawy artykuł na temat kibiców. Polecam.
Mora
Kontakt:

Post autor: Mora »

"Próbuje się nam przedstawiać szalikowców jako chuliganów niszczących piłkarskie święto. Ale tak naprawdę zapomina się o tym, że polską piłkę niszczą elegancko ubrani panowie, którzy w zaciszu swoich gabinetów ustalają wyniki meczów. To ludzie, którzy grają w piłkę korupcyjną sprawiają, że mecze piłkarskie nie są świętem, ale kupioną szopką."

Sedno.Dobry artykuł,takie przeciwieństwo "Gazety Wyborczej" :-D Odstępstwo od dziennikarskiej reguły.Ewenement,możnaby rzec.

Dla nas ten artykuł to rzecz oczywista, 90% społeczeństwa przecierałoby oczy ze zdumienia...
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
kjuska

W nocy po meczu między Anorthosisem a Omonią w mieście wybuchły rozruchy. Chuligani nie bali się atakować policji. Bilans: 2 rannych kibiców, 34 policjantów – czytamy w Famagusta Gazette.

Niespokojnie zrobiło się po meczu na parkingu przy stadionie. Dwie grupy kibiców zaczęły obrzucać się kamieniami, niszcząc ok. 12 samochodów. Według doniesień policja potrzebowała 45 minut na zaprowadzenie porządku. Kamienie leciały też w stronę interweniujących funkcjonariuszy i policyjnego autobusu. W szpitalu w Larnace znalazło się trzydziestu czterech policjantów i dwóch kibiców.

Dziesięć dni temu między kibicami tych samych drużyn też doszło do spięcia. Wtedy użycie gazu łzawiącego rozproszyło walczących. Rannych było czternastu kibiców i dziewiętnastu policjantów.
Against Modern Football
Obrazek
kjuska

Against Modern Football
Obrazek
ODPOWIEDZ