Polska,Włochy,cały Świat- sprawy kibicowskie

Rozmowy o kibicach Interu...
ODPOWIEDZ
Shady

Odp: Polska,Włochy,cały Świat- sprawy kibicowskie

Post autor: Shady »

Warto wspomnieć, że "Naszość" ma na swoim koncie więcej tego typu akcji :)
Gdy Jaruzelski był w Poznaniu na uczelni to przebrali się za Zomo i "pilnowali" porządku. Kiedyś także przebrali się za samurajów i poradzili lewicy popełnienie sepuku przez spadek ich poparcia.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2009, 22:19 przez Shady, łącznie zmieniany 1 raz.
Minister

Post autor: Minister »

Tak flaga wyglądała na płocie:
http://picasaweb.google.pl/dario.gdansk ... 1699536258

Dodam tylko że zdjęcia komuchów porozwieszane były dookoła stadionu na drzewach co tyczyło się pewnego znanego hasła:)
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
Globus

Post autor: Globus »

Mam troszkę inną opinię na temat Jaruzelskiego ;)  Dla mnie to nie był komunista. Ale nie ważne bo zacznie się znowu głupi tasiemiec! Ciekawi mnie tylko dlaczego kibice nie wieszają na drzewach faszystowskich zbrodniarzy wojennych... kolaborantów z Polski i bandytów po stronie niemieckiej mieliśmy przecież tego nie mało :roll:
Ostatnio zmieniony 24 mar 2009, 23:30 przez Globus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi

Obrazek
IlCapitano

Post autor: IlCapitano »

Globus pisze: Ciekawi mnie tylko dlaczego kibice nie wieszają na drzewach faszystowskich zbrodniarzy wojennych... kolaborantów z Polski i bandytów po stronie niemieckiej mieliśmy przecież tego nie mało :roll:
Albo Busha za Irak i Afganistan...
Globus

Bush tak blisko Naszej historii nie się nie łapie... mimo, że to terrorysta nr 1 na świecie :)

Obrazek
Zzzz

Post autor: Zzzz »

Globus pisze: Ciekawi mnie tylko dlaczego kibice nie wieszają na drzewach faszystowskich zbrodniarzy wojennych...
Może dlatego iż faszyzm został oficjalnie potępiony, osądzony i w tej chwili jest praktycznie nie do przyjęcia żeby ktoś ubrał koszulkę ze swastyką czy hitlerem i wyszedł na ulicę, a ubranka z che, stalinem czy sierpem i młotem są w sumie na porządku dziennym.
A druga sprawa to ilu komuchów działa jeszcze w obecnych czasach.
Globus

Z pisze: Może dlatego iż faszyzm został oficjalnie potępiony, osądzony i w tej chwili jest praktycznie nie do przyjęcia żeby ktoś ubrał koszulkę ze swastyką czy hitlerem i wyszedł na ulicę,
Większość zbrodniarzy niemieckich nigdy nie została osądzona i skazana! Wręcz przeciwnie swoje ostatnie dni spędzali na słoneczku w USA czy w Ameryce Południowej :roll: a co do ubioru to również całkowicie się nie zgadzam ;) Chyba rzadko skinów widziałeś :) Może nie jest to w takiej skali jak gadżety Che ale zdarzają się przypadki.
Z pisze: A druga sprawa to ilu komuchów działa jeszcze w obecnych czasach.
Komuchów działa dużo... podobnie jak Żydów czy tych skrajnie prawicowych.

Kibiców wyraźnie bardziej ciągnie do tych skrajnie prawicowych poglądów niż do lewicowych i o tym nie ma co dyskutować ;) Ile razy widać celtyckie krzyże, swastyki czy zamawianie 5 piw  :P Chyba częściej niż sierpy i młoty? ( nie przytaczać mi Livorno ;) )

Obrazek
Zzzz

Post autor: Zzzz »

Globus pisze:a co do ubioru to również całkowicie się nie zgadzam ;) Chyba rzadko skinów widziałeś :) Może nie jest to w takiej skali jak gadżety Che ale zdarzają się przypadki.
Może i rzadko, a jak już widziałem to napewno nie w koszulkach ze swastyką ;)
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, 04:49 przez Zzzz, łącznie zmieniany 1 raz.
ardiano88

Post autor: ardiano88 »

Globus możesz rozwinąć swoją wypowiedź odnośnie Jaruzelskiego? Jak nie był komunistą to kim był? Zbawcą Narodu Polskiego?
"... to ulice, po których chodziły legendy, od Wiecha, Tyrmanda, Brychczego, do Deyny ..."
Shady

Z pisze:
Globus pisze:a co do ubioru to również całkowicie się nie zgadzam ;) Chyba rzadko skinów widziałeś :) Może nie jest to w takiej skali jak gadżety Che ale zdarzają się przypadki.
Może i rzadko, a jak już widziałem to napewno nie w koszulkach ze swastyką ;)
Bo noszenie czegokolwiek ze swastyką czy też wywieszanie jej gdziekolwiek jest zakazane w Polsce przez prawo i jakby Cię choćby szkieł zobaczył w takiej koszulce to mógłbyś mieć kłopoty. Noszenia sierpa i młota czy np. Che nic nie zakazuje, a ludzie często to noszą bo chcą być "modni". Inna sprawa, że gdy na ulicy ktoś by Cię zobaczył ze swastyką to każdy by na Ciebie krzywo spojrzał, a i pewnie sporo ludzi zwróciło by Ci uwagę. Z kolei idąc z "czerwoną gwiazdą" na koszulce nikt na Ciebie nie zwróci uwagi. Jak dla mnie jest to swego rodzaju "tolerancja" dla komunizmu, choć przez ponad 40 lat bycia marionetką w rękach ZSRR straciliśmy nie mniej niż przez 6 lat wojny, ale niestety niewielu sobie z tego zdaje sprawę. Według mnie powinni zakazać rozpowszechniania wszelkich symboli komunistycznych, podobnie jak to się ma w przypadku symboli nazistowskich. Poza tym nie mylcie faszyzmu z nazizmem, bo Hitler, jego rządy, swastyki itp. to nazizm, a nie faszyzm.
Globus pisze: Ile razy widać celtyckie krzyże
Co złego jest w krzyżu celtyckim? Ten rodzaj krzyża jest akceptowany przez kościół, a wiele organizacji używa go nie w ruchach nazistowskich tylko nacjonalistycznych.

ps. podbijam pytanie adriano88 do Globusa.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, 14:20 przez Shady, łącznie zmieniany 1 raz.
ardiano88

Shady dokładnie. Nasze społeczeństwo, nie wiedzieć zupełnie czemu, toleruje komunizm i wszelkie związane z nim symbole. Z czego to wynika? Trudno powiedzieć. Może z tego, że "wielu" żyło się wtedy lepiej niż obecnie. Może ludzie już nie mają siły z tym walczyć, nie wiem. Również jestem za zakazaniem wszelakich symboli komunistycznych, nazistowskich i faszystowskich.

Mnie jako Polaka i Warszawiaka razi wszystko co kojarzy się, z najeźdźcami. Przykładowo, u mojego brata w techników jakaś głupia pińdzia od j. niemieckiego kazała uczniom uczyć się hymnu niemieckiego! Dla mnie to skandal! Taka kretynka, bo inaczej jej nazwać nie można, powinno wiedzieć co jak jest postrzegane w społeczeństwie. Dzisiaj jest zebranie, idzie ojciec i ma poruszyć tą kwestię. Tak jak napisałem, dla mnie jest to skandal, dla ojca podobnie. Mój brat już zapowiedział, że nie ma zamiaru się uczyć tego gówna i już. Jak będzie zobaczymo. Ja to bym taką nauczycielkę wywalił na zbity pysk z tej szkoły i już.
"... to ulice, po których chodziły legendy, od Wiecha, Tyrmanda, Brychczego, do Deyny ..."
Shady

ardiano88 pisze: Może z tego, że "wielu" żyło się wtedy lepiej niż obecnie.
Wielu ludzi uważa, że wtedy było lepiej bo była praca, bo pieniądze były. Szkoda tylko, że tej kasy nie mieli na co wydać, a po robocie szli ustawić się do kolejki po chleb. A prace mieli tylko i wyłącznie przez kredyty zaciągane przez państwo, które do dziś spłacamy. Bezrobocie było takie samo jak teraz, z tym że było ono ukryte. Ciekawe jak długo byśmy pojechali na takim systemie, tj. kredytach. Inna sprawa, że niektórzy mówią jak dobrze było za komuny, a narzekają na dzisiejszą sytuacje naszego kraju. Szkoda, że nie wpadli na to, że przez ponad 40 lat wzrost gospodarczy Polski był zatrzymany właśnie przez komunę i tylko dlatego w Polsce mamy taką sytuację jak mamy, a nie jest u nas tak jak np. w Niemczech.
Za komuny byliśmy tak samo okupowani jak podczas wojny i nie mieliśmy żadnego wpływu na nasz kraj. Nie wiem jak można tolerować choćby jeden z tych obcych rządów.
jakaś głupia pińdzia od j. niemieckiego kazała uczniom uczyć się hymnu niemieckiego! Dla mnie to skandal!
Szkoda słów.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, 14:48 przez Shady, łącznie zmieniany 1 raz.
Globus

ardiano88 pisze: Globus możesz rozwinąć swoją wypowiedź odnośnie Jaruzelskiego? Jak nie był komunistą to kim był? Zbawcą Narodu Polskiego?
W Polsce nigdy nie było komunizmu więc jak Jaruzelski mógłby być komunistą? :D Zbawcą Narodu Polskiego na pewno nie był ale swoje chłop też przeżył i należy mu się mimo wszystko jakiś szacunek. Poza tym mimo wszystko wydaje mi się, że wojska UW wcześniej czy później by sobie zrobiły u Nas "manewry".
choć przez ponad 40 lat bycia marionetką w rękach ZSRR straciliśmy nie mniej niż przez 6 lat wojny, ale niestety niewielu sobie z tego zdaje sprawę.
Bzdura Shady BZDURA :) Prawie cały kraj zrównany z ziemią, zamordowanych 6 mln Polaków to chyba znacznie większa strata niż wszystko co złe podczas okresu socjalizmu w Polsce.
Szkoda, że nie wpadli na to, że przez ponad 40 lat wzrost gospodarczy Polski był zatrzymany właśnie przez komunę i tylko dlatego w Polsce mamy taką sytuację jak mamy, a nie jest u nas tak jak np. w Niemczech.
Mieliśmy najgorzej na starcie... myślę, że inny ustrój też tak łatwo by nie odbudował i doprowadził do bogactwa kraju najbardziej zniszczonego i dotkniętego wojną. Niemcy praktycznie nie mieli wojny u siebie, Francja i reszta zachodu też jakoś nie dostała tak w kość jak Polska. Całe miasta w ruinie, na wsiach domy pod słomą wielki głód i wiele wiele więcej przykrych spraw.
Według mnie powinni zakazać rozpowszechniania wszelkich symboli komunistycznych, podobnie jak to się ma w przypadku symboli nazistowskich.
Zgadzam się, że powinni zakazać symboli komunistycznych.
Co złego jest w krzyżu celtyckim? Ten rodzaj krzyża jest akceptowany przez kościół, a wiele organizacji używa go nie w ruchach nazistowskich tylko nacjonalistycznych.
Może i masz rację ale czy to nie jest jakieś tłumaczenie trochę i tuszowanie poglądów? Dlaczego ze swastyką czy krzyżem celtyckim obnosi się tylko ta subkultura? :) I często widać obydwa symbole razem? 

Obrazek
ardiano88

To jaki w końcu ustrój panował w Polsce do 89'? Demokracja? Bo nie rozumiem. Ja nie twierdzę, że swojego nie przeżył, ale jednak jego działanie w latach 70 i 80 odbija mu się czkawką. Dla wielu ludzi, w tym też dla mnie, Jaruzelski będzie komuchem, zdrajcą , służbistą ZSRR i tyle, nikt i nic tego nie zmieni. A co do tej interwencji wojsk UW to nie wierzę w to. Gdyby coś było na rzeczy to weszli by już wcześniej, przykładowo w sierpniu 80'.

Wiesz, dla jednych zniszczenie kraju podczas wojny jest tak samo straszne jak 40 lat komunizmu w Polsce dla innych nie. Każdy ma swoje zdanie. Tak samo jak z powojenną gospodarką. W tej chwili ciężko dywagować czy demokracja pozwoliła by na szybszą odbudowę kraju czy też nie. Jedno jest pewne. Z biegiem lat, na pewno pozwoliłaby na szybszy rozwój gospodarczy kraju.
Globus

ardiano88 pisze: To jaki w końcu ustrój panował w Polsce do 89'? Demokracja?
Socjalizm
ardiano88 pisze: Ja nie twierdzę, że swojego nie przeżył, ale jednak jego działanie w latach 70 i 80 odbija mu się czkawką. Dla wielu ludzi, w tym też dla mnie, Jaruzelski będzie komuchem, zdrajcą , służbistą ZSRR i tyle, nikt i nic tego nie zmieni. A co do tej interwencji wojsk UW to nie wierzę w to. Gdyby coś było na rzeczy to weszli by już wcześniej, przykładowo w sierpniu 80'.
Temat tabu :) Tak jak co roku pod domem Jaruzelskiego. Każdy ma swoje poglądy na ten temat i nie warto się kłócić.
ardiano88 pisze: Wiesz, dla jednych zniszczenie kraju podczas wojny jest tak samo straszne jak 40 lat komunizmu w Polsce dla innych nie. Każdy ma swoje zdanie. Tak samo jak z powojenną gospodarką. W tej chwili ciężko dywagować czy demokracja pozwoliła by na szybszą odbudowę kraju czy też nie. Jedno jest pewne. Z biegiem lat, na pewno pozwoliłaby na szybszy rozwój gospodarczy kraju.
Nie powinno się porównywać okresu Socjalizmu do okupacji niemieckiej w Polsce ;) Już w jednym temacie była kłótnia o to :) Wojna wyrządziła Nam znacznie więcej złego niż stanie w kolejkach, ukryte bezrobocie i Stan Wojenny.

PS. Psujemy fajny temat... :roll:

Obrazek
ardiano88

Psujemy, nie psujemy, zależy jak kto uważa. :lol3:

Jak dla mnie socjalizm = komunizm. Powiedzmy, że zgadzamy się w tej kwestii. Jak zwał tak zwał, i tak był/jest to zły ustrój.

Jaruzelski jaki jest każdy widzi :) Każdy ma prawo do własnej subiektywnej opinii, to nie komuna, że ma być tak jak chce partia.

W trzeciej kwestii podobnie jak w drugiej. Temat rzeka, każdy może podawać w kółko argumenty, które i tak do niczego nie doprowadzą. Jak dla mnie zarówno wojna jak i komuna były tragiczne w skutkach dla Polaków. Nie ma sensu się licytować co było gorsze.
Shady

Opis jednego z kibiców wydarzeń w Krakowie-Mydlnikach rok temu.

http://bukowa1.pl/?p=1690
Haj

Post autor: Haj »

Słyszałem o tej akcji. Zresztą w całej polsce było o tym głośno. ale dopiero teraz szczegółowo przeczytałem takie zeznania, choć wiedziałem, że Policja była winna. Szok.
dlaczego wiedziałem? Dlaczego tak myślałem?
Sierpień 2005 roku. kibice Toruńskiej Elany także mieli okazje doświadczyć okrucieństwa i prowokacji policji. Po Meczu przyjaźni ze Zdrojem w Ciechocinku (nasz fc). Akcja była rozpisywana w lokalnych gazetach, a wiadomo jak to gazety.. "Kilkadziesiąt minut walki z policją, zdemolowany wagon, sześciu policjantów rannych to efekt zadymy po meczu na ciechocińskim stadionie". gdzieś tam opublikowali wypowiedzi ojca (wracał z małymi dziećmi do domu od rodziny), że ich też bito i była jakaś tam "mała" afera.

"Po wepchnięciu nas do pociągu przez okno psikają w nas gazem, tam każdy się dusi, lecz nie mamy możliwości wyjścia, bo psy zamykają drzwi od przedziałów i uniemożliwiają wyjście z pociągu. Pociąg rusza z ok. 20 minutowym opóźnieniem w stronę Aleksandrowa Kujawskiego. Tam na stacji policja okrąża pociąg i wyciąga każdego po kolei, biją nas i kładą na ziemi z rękoma na głowach (Koleś, który ma astme odwieziony zostaje do szpitala i dziewczyna z raną głowy-od pałki). Po "oczyszczeniu" dworca z postronnych pasażerów i przypadkowych "gapiów" rozpoczyna się prawdziwa rzeź! Każdy jest kopany bity i odprowadzony do radiowozów! Zostajemy odwiezieni pod miejscowy komisariat i tam każdy z nas zmuszony jest do przebiegnięcia ok. 30 metrów (od bramy do zaplecza komisariatu) między dwoma rzędami policji, którzy nas pałują (tzw. ścieżka zdrowia). Potem wszyscy przez ok. godzinę leżeli na ziemi z rękoma na głowie, a następnie wszystkich postawili w rzędzie pod murem także z rękoma na głowie . Gdyż ktoś się ruszył lub coś powiedział był od razu bity. Psy również pluły na nas, kopali oraz niesamowicie ubliżali! Wybierali sobie pojedyncze osoby, i te mocniej oberwaly. Potem grupami po kilka osób odprowadzali nas na komisariat gdzie wszystkim postawiono zarzut zakłócenia ładu i porządku publicznego oraz niepodporządkowanie się wezwaniu policji do zachowania spokoju. Łącznie zatrzymano ponad 130 osób w tym ok. 50 nieletnich. 10 losowo wybranych osób trafiło w przyspieszonym trybie przed sąd zostali skazani na tysiączłotowe grzywny i dwu letni zakaz udziału w imprezach masowych! Ostatni zatrzymani opuścili komisariat ok. 3 w nocy. Pozostali zatrzymani mogą spodziewać się w najbliższym czasie wezwania do sądu. Wielu nas zrobiło sobie obdukcję lekarską i nie zamierzamy pozostawić tak tej sprawy!!! Na koniec WIELKIE CHWDP!"

źródło: Elanowcy.pl
Jesteśmy Hardkorami!
ardiano88

Niestety takie rzeczy nie będą nagłaśniane przez media aż do 2012 roku. Rząd musi pokazać, że próbuje walczyć z chuliganami, a policja, że potrafi działać w sytuacjach kryzysowych. Jak będzie później nie wiadomo. Może to się zmieni (marzenie ściętej głowy), może nie (bardzo prawdopodobne rozwiązanie). Jedno jest pewne - łatwiej napisać o biednych stróżach prawa walczących z bydłem, niż o łamiących prawo katach w mundurach. Wszak psiarnia jest utrzymywana z naszych podatków więc na zewnątrz wszystko ma wyglądać cacy, a jak jest w środku? A kogo to obchodzi, ważne, że z wierzchu jest git!

CHWDP!
MarcoPolo
Kontakt:

Post autor: MarcoPolo »

Choć w pierwszym spotkaniu 1/4 finału Pucharu Ekstraklasy na boisku lepszy okazał się Ruch, to bliżej awansu do kolejnej fazy rozgrywek jest Śląsk.

W środę "Niebiescy" pokonali rywali z Dolnego Śląska 2:1 po dwóch bramkach Marcina Zająca. Jednak obradująca w czwartek Komisja Ligi ukarała zespół z Chorzowa walkowerem za złamanie Regulaminu Rozgrywek o Puchar Ekstraklasy w punkcie 13.6.

Oto fragment oświadczenia Komisji Ligi:

"(...) w drużynie Ruchu Chorzów przeprowadzono cztery zmiany w trakcie gry. Regulamin rozgrywek stanowi iż: (...) drużyny biorące udział Pucharze Ekstraklasy, uprawnione są do wymiany sześciu zawodników, z czego trzy zmiany mogą nastąpić w przerwie meczu, a trzy mogą nastąpić przez cały okres trwania gry (...)."

Kurcze rozzłościła mnie ta decyzja .Zamiast szukać skorumpowanych działaczy lub regulować straty finansowe dopatrują się małych śladowych niby ,,pomyłek.. aż żal czytać :-x
FORZA  INTER  FANATICI  DALLA  POLONIA !
kjuska

Post autor: kjuska »

To chyba bardziej sprawa sportowa niż kibicowska.
Against Modern Football
Obrazek
Paru

Post autor: Paru »

To co zdarzyło się w Mydlnikach to było totalne przegięcie pały, w dosłownym tego słowa znaczeniu. Jak usłyszałem o tym, to mnie zcięło z nóg. O kibicach toruńskiej Elany nie wiedziałem. Utrzymywać z podatków to "bydło" to wstyd, ale przecież policja jest dobra... Jakoś nie chwalą te jeb,ane media Akcji kibicowskich, chociażby akcje w Trójmieście "Żółto-niebieski Mikołaj", czy organizowanie przez Stowarzyszenie "Lwy Północy" wyjazdów dla dzieci na wakacje. Propaganda dalej jest i niestety pozostanie. Niektóre media się wyłamują i pokazują częściową prawdę( Pobicie chłopaka z Hetmana Zamość), ale dalej i tak policja cacy ... przede wszystkim mówię tu o tvn-owskim gównie i polsacie.

Za przekleństwa przepraszam, ale inaczej o tym czym się nie da mówić.

No cóż Marco takie są realia Polskiej Piłki ... jak piłkarz strzeli bramkę z metrowego spalonego to nic nie widać ... a jak zrobi się przypadkową zmianę to już karzą...
dzielik

Post autor: dzielik »

Nie wiem jak można mieć pretensje do PZPNu za to, że karze klub za złamanie jasnego i prostego przepisu. Inną oczywiście sprawą jest niezgadzanie się z zasadnością wprowadzania niektórych przepisów (nie szukając daleko np. zakaz odpalania rac na stadionie), no ale tutaj chyba takiego problemu nie ma, nie?

Żeby nie było offtopu: po wyborach na najlepszą oprawę rundy jesiennej tego sezonu nadszedł czas na wybór najlepszej wyjazdowej oprawy jesieni. Zasady takie same jak ostatnio:
http://forum.wiaralecha.pl/index.php?s= ... t&p=308771
"lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"
Haj

Post autor: Haj »

No oprawdy naprawdę solidne.
A Ty Byłeś Grzeczny? - Ruch Chorzów (sektorówka bardzo ciekawa i świąteczna) duży plus
no i wiadomo Lech i Legia
Polonia mimo takich kar, ładnie z piro.
Jesteśmy Hardkorami!
kjuska

Post autor: kjuska »

W czwartek wieczorem włoska policja aresztowała czterech kibiców w związku z bójką, do której doszło, gdy kibice Sampdorii wtargnęli na teren zajmowany przez fanów Genui wypisując nieprzyzwoite treści na temat rywali na murach.

Wszyscy zatrzymani to fani Sampdorii. Najmłodszy z nich ma 17 lat, najstarszy zaledwie 20. Wszystko zaczęło się, gdy fani Sampdorii zdecydowali się wtargnąć na teren od zawsze uważany za rewir kibiców Il Grifone zostawiając po sobie ślady na kilku murach. Kibice Genui nie pozostali dłużni i w pobliżu stadionu Luigi Ferraris, z którego na co dzień korzystają obie drużyny doszło do regularnej bitwy, którą przerwała dopiero interwencja policji
Against Modern Football
Obrazek
kcpwwa

Post autor: kcpwwa »

Prezydent Lech Kaczyński podpisał nowelizację ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych. Nowela zakazuje sprzedaży niskoprocentowego alkoholu na takich imprezach i zaostrza kary dla chuliganów. Ustawa wejdzie w życie 1 sierpnia.

Przygotowana w MSWiA ustawa zaostrza kary za wybryki stadionowe - według nowych przepisów nawet najdrobniejsze przewinienia kibiców będą traktowane jak przestępstwa. Za wniesienie puszki piwa na stadion kibic mógłby liczyć się z ponad 2 tys. zł grzywny. Z kolei za wbiegnięcie na płytę boiska - ponad 10 tys. zł grzywny lub do 3 lat więzienia. Każde z tych przewinień będzie również być zagrożone zakazem stadionowym. Za wnoszenie materiałów pirotechnicznych i innych niebezpiecznych przedmiotów grozić będzie grzywna, ograniczenie wolności, albo od trzech miesięcy do pięciu lat więzienia.

Wdarcie się na teren, na którym rozgrywane są mecze, będzie karane grzywną, ograniczeniem wolności albo karą więzienia do trzech lat. Za rzucanie przedmiotów mogących stanowić zagrożenie będzie grozić grzywna, ograniczenie wolności albo do dwóch lat więzienia (taka sama kara czeka tego, kto naruszy nietykalność pracownika służby porządkowej). Kara grzywny, ograniczenia wolności lub więzienia od trzech miesięcy do pięciu lat będzie grozić sprawcom wymienionych czynów - jeśli zakryją oni twarz w celu uniemożliwienia rozpoznania.

Służby porządkowe mogą nie wpuścić na mecz (lub usunąć z niego) kibiców:
- którym zakazano wstępu
- którzy nie poddadzą się kontroli i wylegitymowaniu
- pijanych lub odurzonych
- mających broń lub niebezpieczne narzędzia
- zachowujących się "agresywnie i prowokacyjnie".     
Według ustawy służby porządkowe zyskają uprawnienia do stosowania siły fizycznej - chwytów obezwładniających lub innych technik obrony oraz kajdanek lub ręcznych miotaczy gazu. Służby te będą mogły nie wpuścić na mecz - lub usunąć z niego - kibiców:
- którym zakazano wstępu
- którzy nie poddadzą się kontroli i wylegitymowaniu
- pijanych lub odurzonych
- mających broń lub niebezpieczne narzędzia
- zachowujących się "agresywnie i prowokacyjnie".
Za niepodporządkowanie się poleceniom porządkowym grozić będzie co najmniej 2 tys. grzywny.

Na stadionach piłkarskich ma być wprowadzony jednolity elektroniczny system identyfikacji osób. Gromadzone dane obejmą imię, nazwisko i PESEL, a gdy go nie nadano - numer dokumentu tożsamości.

Ustawa, która ma zapewnić m.in. bezpieczny przebieg Euro 2012, wprowadziła tzw. zakaz klubowy, stanowiący że organizator meczu może osobom łamiącym regulamin zakazać - nie dłużej niż na dwa lata - wstępu na swoje kolejne imprezy. Klubowy zakaz jest rzadko stosowanym rozwiązaniem w ligach europejskich (na Starym Kontynencie śmiało za to stosuje się zakazy wydawane przez sąd). Takie przepisy można spotkać w Niemczech czy w Belgii. Z kolei na Wyspach Brytyjskich o zakazie wstępu na stadion decyduje miejscowy komendant policji.

Kibice protestują przeciwko zaostrzeniu kar.
- Za race będzie można dostać do pięciu lat więzienia, a za posiadanie narkotyków kodeks przewiduje do trzech lat - oburzają się członkowie Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców na nowelizację ustawy o imprezach masowych, którą podpisał prezydent. I zapowiadają, że zwrócą się w tej sprawie do Trybunału Konstytucyjnego.

Zdaniem OZSK trzy główne zagrożenia w noweli ustawy to zakaz klubowy, długi termin przechowywania danych o kibicach oraz nieproporcjonalność kar do innych naruszeń prawa.

- Na pewno będziemy chcieli, by Trybunał Konstytucyjny zbadał sprawę zakazu klubowego. To środek karny, który powinien być orzekany tylko przez sąd. W ustawie i tak mamy zapis kompromisowy, będący wynikiem porozumienia między kibicami i ministerstwem. Dzięki niemu jeśli osoba odwoła się od decyzji klubu, to zakaz nie wejdzie w życie do czasu rozpatrzenia sprawy przez organ dyscyplinarny nadzorujący rozgrywki sportowe - powiedział Wojciech Wiśniewski ze Stowarzyszenia Kibiców Legii Warszawa.

Kibice są niezadowolenie z wysokości kar, jakie można zasądzić za wejście na stadion ze środkami pirotechnicznymi. - Za race będzie można dostać do pięciu lat więzienia, a za posiadanie narkotyków kodeks przewiduje do trzech lat - podkreślił przedstawiciel SKLW.

Niepokój budzi również zapis o gromadzeniu przez 10 lat danych osób, wobec których wszczęto postępowanie. - Nawet w przypadku uniewinnienia może to skutkować niewpuszczeniem kibica na stadion. Taka osoba może też mieć problemy z zatrudnieniem. Naszym zdaniem zapis ten kłóci się z podobnymi regulacjami kodeksu karnego - dodał Wiśniewski.
Źródło: sport24.pl
Lalalala,lalalala,aaeeaaooo,hej Inter goool!Lalalala,lalalala,aaeeaaooo,hej Inter goool!
ardiano88

To koniec ruchu ultras na naszych jakże czystych, lśniących, nowoczesnych i przyjaznych kibicom stadionach.
kcpwwa

Post autor: kcpwwa »

trudno sie z Toba nie zgodzic,ciezko bedzie ultrasom,ciagle rzuca sie im klody pod nogi,a to jakby gwozdz do trumny temu ruchowi...
Lalalala,lalalala,aaeeaaooo,hej Inter goool!Lalalala,lalalala,aaeeaaooo,hej Inter goool!
Minister

Post autor: Minister »

Oj chyba przesadzacie.Od dawna odpalanie rac itp. jest zabronione a mimo  to wszyscy jakoś wnoszą i jakoś odpalaja.Do tej pory dużo osób nie ucierpiało  na tym jak będzie teraz to się okaże.Ja  osobiście bym  nie panikował bo  znając ,,NAS'' kibiców łatwo się nie poddamy!
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
ardiano88

Michał jedno słowo, a właściwie dwa - Zakaz klubowy! Nic więcej nie trzeba pisać.
ODPOWIEDZ