Stronniczość komentatorów TVP1 / TVP2

Rozmowy o kibicach Interu...
Woo-cash
Kontakt:

Odp: Stronniczość komentatorów TVP1 / TVP2

Post autor: Woo-cash »

łeee a ja nie mam sie z czego posmiac chyba tylko ze Szpakowskiego i Gmocha :) Bo niestety nie posiadam satki ani kablowki :(
"Człowiek jest wszechświatem samym  w sobie" - Bob Marley
jankos

Post autor: jankos »

Master Snake pisze: łeee a ja nie mam sie z czego posmiac chyba tylko ze Szpakowskiego i Gmocha :) Bo niestety nie posiadam satki ani kablowki :(
ja również tyle, że czasem dane jest mi oglądnąć Ligę+ u sąsiada :-)

A swoją drogą to mam już dosyć tego anty profesjonalnego magazynu na TVN-ie...
Mka

Post autor: Mka »

A swoją drogą to mam już dosyć tego anty profesjonalnego magazynu na TVN-ie...
Taa,ja obejrzałam raz i mi się odechciało,najlepsze jest jak wybierają stadion kolejki haha :lol2:
Nie ma to jak profesjonalizm.
Forza non mollare mai !

Nie mówię szeptem gdy mówię skąd jestem
Obrazek
FaGro

Post autor: FaGro »

Najlepszy jest Szaranowicz :hold:

Jak on coś powie to boki zrywac. Po meczu Brazylia vs. Japonia na Mundialu gdy Ronaldo strzelił dwie bramki powiedział mniej więcej tak.

"Ronaldo ten grubas strzelił dwie bramki, no a właściwie to ile on waży?"

[move]FORZA INTER[/move]
creek

Post autor: creek »

moim skromnym zdaniem najlepszym komentatorem, posiadajacym spora wiedze pilkarska i nie robiacym wpadek (a przynajmniej nie kojarze) jest Leszek Orlowski, szkodabtylko ze komentuje  lige hiszpanska
Globus

Post autor: Globus »

Najlepszy agent to jest mimo wszystko Szpak! pamiętam mecz Anglii z bodajże Finlandią kiedy powiedział- " przy piłce drużyna radziecka".... to było przegięcie na maxa!
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi

Obrazek
Jeremy

Post autor: Jeremy »

Lepszego tematu, aby tu napisać swoje żale na temat komentatorów nie ma, więc zrobię to tutaj ;-)

We wtorek po raz pierwszy oglądałem mecz, który komentowali sprawozdawcy z N-ki. Swoją drogą chyba zawsze będę oglądał teraz Ligę Mistrzów na onecie. Ale mniejsza z tym. To co oni wyprawiali tylko pokazuje, że poziom sprawozdania relacji ze stadionów na tej stacji jest bardzo niski. Wiem, że to już wiadomo od dawien dawna, dla tych co mają "N", ale ja dopiero, jak już wspomniałem słyszałem tych dziennikarzy po raz pierwszy. Kalinowski i Jagoda ( chyba tak się nazywała para, która komentowała mecz z Manchesterem ) wywarła na mnie bardzo złe wrażenie, parę razy się wręcz ośmieszając. Wkurzyło mnie np. jak ten pierwszy ględził coś o tym, jak to Ronaldo i piłkarze Manchesteru mogą się cieszyć,że nic im się złego nie stanie, bo nie ma Matrixa... Takie teksty pasują mi bardziej na rozmowy pomiędzy podwórkowymi kibicami, a nie komentatorami.

W czwartek natomiast po raz kolejny przekonałem się jak żałosny i śmieszny potrafi być komentarz na tvp. Iwański wieloma wypowiedziami doprowadzał mnie do szału.

Jacy ci Włosi z Udinese źli, bo przytrzymują piłkę, bo grają na czas, bo prowokują, bo grają brzydko. Najbardziej mnie rozwścieczyło jak Zapata dostał w twarz, a ten stęka - Tak jasne, Zapata dostał tak mocno, że nie może wstać. Mógłby powstrzymać się od tak głupich komentarzy nie wygłaszać ich, bo one nie przystają komentatorom. I te jego okrzyki - boże! Przecież on przy każdej, nawet nie zbyt groźnej akcji Lecha darł się w niebo głosy. Naprawdę, często mógłby się powstrzymywać, bo nawet w meczach reprezentacji Polski ( tylko towarzyskich ze słabymi rywalami) drze się, jakby nie wiadomo co się działo. Wiem, że komentatorzy muszą się emocjonować spotkaniami, ale bez przesady.       
Ostatnio zmieniony 1 mar 2009, 01:35 przez Jeremy, łącznie zmieniany 1 raz.
Sig by Kropasz :) Thx
Obrazek    
"Zawsze mówiłem, że moi piłkarze są najlepsi na Świecie. Było tak gdy trenowałem mniejsze kluby, Porto, Chelsea, a teraz najlepszymi są dla mnie Ci z Interu" - Jose Mourinho.
Piekarz

Post autor: Piekarz »

Jeremy pisze: We wtorek po raz pierwszy oglądałem mecz, który komentowali sprawozdawcy z N-ki. Swoją drogą chyba zawsze będę oglądał teraz Ligę Mistrzów na onecie. Ale mniejsza z tym. To co oni wyprawiali tylko pokazuje, że poziom sprawozdania relacji ze stadionów na tej stacji jest bardzo niski. Wiem, że to już wiadomo od dawien dawna, dla tych co mają "N", ale ja dopiero, jak już wspomniałem słyszałem tych dziennikarzy po raz pierwszy. Kalinowski i Jagoda ( chyba tak się nazywała para, która komentowała mecz z Manchesterem ) wywarła na mnie bardzo złe wrażenie, parę razy się wręcz ośmieszając. Wkurzyło mnie np. jak ten pierwszy ględził coś o tym, jak to Ronaldo i piłkarze Manchesteru mogą się cieszyć,że nic im się złego nie stanie, bo ma Matrixa... Takie teksty pasują mi bardziej na rozmowy pomiędzy podwórkowymi kibicami, a nie komentatorami. 
Zapomniałeś powiedzieć o tym, że dwa albo trzy razy mogliśmy usłyszeć od nich tekst "bramkarz Interu Julio Cruz". W fazie grupowej również stawiali naszego napastnika na bramce, nie raz i nie dwa. Jednak szczerze mówiąc spodziewałem się po nich większej stronniczości, bo NSport to ołtarz dla Manchesteru United. Pamiętam, jak w meczu Roma - MU jakiś dziadek sikał z podniecenia przy każdym udanym podaniu MU na połowie rywala i w mnóstwie prostych zagrań dopatrywał się geniuszu piłkarskiego. Tego się po prostu słuchać nie dało.
Parole e aggettivi non bastano piu. Servono atti concreti, come la candidatura al Pallone d'oro, e chi gli nega il voto non e figlio di Maria e non capisce nulla. Immenso, indescrivibile. Fino alla fine Il Principe Diego Milito.
dodo_IM

Post autor: dodo_IM »

Na "N" komentatorzy są w pewien sposób dość oryginalni. Śmiesznie komentowali mecz z ManU. Tak jak wspomniał Jeremy o Matrixie. Nie byli za to stronniczy. Na TVP zobaczycie jak wszyscy będą stali murem za Manchesterem. A Szpaku to nie od dziś wiadomo, że uwielbia United. Tym bardziej bym się cieszył jakby Inter wyeliminował Diabełki  :ave:
"Nie możesz płakać po meczu, jeśli musisz to zrobić, zrób to na boisku. Tam trzeba zostawić wszystko, co masz. Musisz zakończyć mecz ze świadomością, że zrobiłeś wszystko."  Jose Mourinho
dzielik

Post autor: dzielik »

Dokładnie komentarz na eNce nie był zły, co nie znaczy, że był dobry. Oczywiście dało się odczuć, że jeden z komentatorów nie oglądał w tym sezonie żadnego meczu Interu, a drugi tylko jeden, z Bologną (na który to się ciągle powoływał) Oczywiście błędy typu piękna parada Julio Cruza również były nierzadkie, jednak nie można zarzucić im stronniczość a myślę, że jednak to najbardziej by nas wkurzało. Bo do tego, że włoska liga jest zlewana przez "znawców" to my dobrze od dawna wiemy i nie powinno to być wielkim szokiem.

Jeszcze odniosę się do wypowiedzi o Iwańskim. Generalnie ten pan ma miły głos i to jest niestety jeden z nielicznych jego atutów. Komentując mecze Lecha w Pucharze UEFA zapewne wydawało mu się, że wszyscy widzowie trzymają kciuki za poznańską drużynę. A tu błąd panie Iwański, czasy się zmieniają i założę się, że liczniejsza niż się komuś wydaje grupa była za Udine, a już na pewno bardzo duża grupa odbiorców nie życzyłaby sobie, żeby komentarz był AŻ TAK stronniczy. I jak tu ludzie mają polubić Serie A?:)
Co do naszego meczu w TVP to proponuje oglądać go w większej ekipie i wtedy denny komentarz zostanie przysłonięty waszymi rozmowami, komentarzami i wszystko będzie cacy;) Ja tak zamierzam zrobić
"lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"
Gracjan

Post autor: Gracjan »

Pamiętam jak oglądałem już dosyć dawno mecz Lecce-Inter na polsacie sport i w Lecce grał Camorani czy jakoś tak a komentator Camoranesi albo grał też w Lecce zawodnik z podobnym nazwiskiem do Zanetti a komentator że to Zanetti biega w koszulce Lecce.

Jeszcze finał MŚ w piłkę ręczną pamiętam jak jeden Chorwat leżał w kole francuskim i sędzia nie reagował a komentator powiedział że gracz leży 15 minut i nikt nie reaguje :)
MuCha

Post autor: MuCha »

też mnie trafiało jak ogladlaem mecz lecha ... Jak wygrywaliśmy 1-0 i przytrzymywaliśmy piłkę " No teraz troche gry po włosku przytrzymamy piłke nic się nie stanie " w ostnich minutach udine gra na czas .. to stękał w niebo głosy .. Dla mnie komentatorów jest trzech borek kołtoń ivanov :)
Jeremy

Arek pisze: Poza tym pan Iwański to po kołtoniu i parze smokowski/twarowski najlepszy polski komentator obecnie... no może jeszcze Bożydar:)
Jeżeli dla ciebie, Iwański jest trzecim komentatorem w Polsce, to poziom tego zawodu jest rzeczywiście u nas bardzo niski.
Myślę, że tvp powinna pozwalać więcej udzielać się mało znanemu Michałowi Zawadzkiemu. Na razie komentował tylko mecze Lecha w rundach eliminacyjnych PU, ale myślę, że prezentował się lepiej niż np. wspomniany Iwański i sądzę, że w najbliższym czasie powinien zacząć komentować mecze LM, czy reprezentacji Polski, chyba że tvp jest ślepa i nie da szans utalentowanemu sprawozdawcy kosztem Iwańskiego czy Szpakowskiego. 
Obrazek    
"Zawsze mówiłem, że moi piłkarze są najlepsi na Świecie. Było tak gdy trenowałem mniejsze kluby, Porto, Chelsea, a teraz najlepszymi są dla mnie Ci z Interu" - Jose Mourinho.
maciej1711

Post autor: maciej1711 »

Jak dla mnie i tak najlepszy jest Tomasz Zimoch ( a to jego nasłynniejszy fragment komentarza  http://www.youtube.com/watch?v=dGW709kZpbk i dodatkowo mój materiał na mature ustną z polaka :P) Szkoda że pan Tomasz pracował w radiu ,a nie w TV :/

Mi najbardziej odpowiadają chyba komentatorzy z Canal+ ( nie pamiętam niestety nazwisk) rzadko zdarza mi się oglądać mecze na tej platformie ale mecze Ekstraklasy komentują bardzo ciekawie. Wydaje mi się również, że im więcej spotkań oglądam z komentarzem danego pana tym wydaje mi się on gorszym mówcą. Może dlatego odpowiada mi komentarz z Canal+ :P
dzielik

Post autor: dzielik »

Arek pisze: nie no panowie... ja rozumiem, że można być kibicem Interu.... ale czy w meczu polskiej druzyny z Udinese naprawde byliscie w stani kibicować Udine?! ... Poza tym pan Iwański to po kołtoniu i parze smokowski/twarowski najlepszy polski komentator obecnie... no może jeszcze Bożydar:)
Mówimy o poziomie komentarza pana Iwańskiego, a nie o tym komu bym kibicował. Ja akurat trzymałem kciuki za Lecha, ale to nie zmienia faktu, że denerwował mnie ten strasznie przesadliwy nieobiektywizm. O ile w meczu reprezentacji można sobie na niego pozwolić, to już przy rywalizacji klubowej nie bardzo.

Co do polskich komentatorów, to dla mnie każdy komentator z Canal+ czy nawet Orange Sport jest lepszy od tych wszystkich z Polsatu i TVP razem wziętych. Ci ludzie naprawdę znają się na swoim fachu i są obiektywni. Choć zgadzam się, że akurat Mateuszowi Borkowi predyspozycji i umiejętności odmówić nie można
"lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"
Pablusso

Post autor: Pablusso »

Jezeli mowa o personaliach, to ja jestem bardzo przywiazany do komentatorow "starej daty". Nigdy nie fascynowaly mnie komentarze Borka (po jego wyczynach w PESie, wrecz mi obrzydly), o Iwanskim czy Koltoniu nie wspomne nawet. Natomiast Szpakowski i zwlaszcza Szaranowicz, to komentatorskie legendy. Mecze z ich udzialem maja swoj urok i jakas taka magiczna moc. Oczywiscie popelniaja bledy, jak kazdy, ale u nich to nie zenuje, tylko momentami bawi. Wiele z powiedzen Szaranowicza trafilo juz do historii i to nie ze wzgledu na ich glupote, ale na niesamowita umiejetnosc doboru i wyszukiwania slow czy zwrotow, jak np. slawne: "po trybunach przeszedl jek zawodu, zupelnie jakby torreador nie trafil w byka" lub "nie wazne czy kot jest czarny czy bialy, wazne zeby myszy lowil..."

Moze mam taki do nich sentyment, poniewaz byli "glosami telewizji" mojego dziecinstwa, ale szacunek na zawsze mi do nich pozostanie.
Obrazek
sig by Orzeu
kari71

Post autor: kari71 »

dzielik pisze:

Mówimy o poziomie komentarza pana Iwańskiego, a nie o tym komu bym kibicował. Ja akurat trzymałem kciuki za Lecha, ale to nie zmienia faktu, że denerwował mnie ten strasznie przesadliwy nieobiektywizm. O ile w meczu reprezentacji można sobie na niego pozwolić, to już przy rywalizacji klubowej nie bardzo.

Co do polskich komentatorów, to dla mnie każdy komentator z Canal+ czy nawet Orange Sport jest lepszy od tych wszystkich z Polsatu i TVP razem wziętych. Ci ludzie naprawdę znają się na swoim fachu i są obiektywni. Choć zgadzam się, że akurat Mateuszowi Borkowi predyspozycji i umiejętności odmówić nie można
najlepsi komentatorzy to Borek,Kołtoń,Iwanow,potem komentatoży SportKlubu a na końcu TVP
sopel19888

Post autor: sopel19888 »

Szpakowski?? no dzieki ale on juz sie nie nadaje na komentatora... przekreca nazwiska albo wymawia je na swoj sposob.. myli piłkarzy np w meczu LM Real-Liverpool  na Kuyta mowil Tores i to z 3 czy 4 razy... wole juz Orłoskiego lub Nahornego ktorzy komentuja mecze w C+
I.F.C na zawsze!!! :)
Szycha

Post autor: Szycha »

Tylko ze Lipinski to bardziej ekspert od ligi wloskiej niz komentator.
RdK.
Kontakt:

Post autor: RdK. »

ktoś tutaj chyba ostatnio krytykował żywiołowy komentarz w trakcie ostatniego meczu Lecha w Pucharze UEFA...w takim bądź razie "polecam" oglądanie spotkań na kanale TVP SPORT...kto oglądał dzisiejszy mecz, wie o czym mowa :)
Obrazek
Pazzesco

Post autor: Pazzesco »

Wczoraj mnie dobiło komentowanie meczu.....Szpakowski : Inter bez środkowych obrońców...bez Chivu, Materazziego oraz 'Budrisjo' albo pod koniec meczu Szpaka nie było słychać, to jakiś nieznany gość zaczął komentować i mówi tak...w Napadzie Interu Ibrahimovic, Adriano i 'Beletti'...
Obrazek
IlCapitano

Post autor: IlCapitano »

Na temat wczorajszego komentarza na TVP2 powiem tylko tyle, że bardziej stronniczego komentowania meczu dawno nie słyszałem. Szpaq daj już sobie spokój z LM, lepiej Polskę komentuj. Już Kołtoń komentuje bardziej obiektywnie.
TVP ŻAL
I(1)N(9)T(0)E(8)R

Post autor: I(1)N(9)T(0)E(8)R »

Mogłeś na sopcascie oglądać, przy okazji chinskiego bys sie nauczył. Tam nikt nazwisk nie przekręca:) i przestancie najezdzac na Szpakowskiego dla mnie to najlepszy komentator. Jeremy cos tam pisałeś, że przeszkadzało Ci to jak Iwański sie emocjonował, a jak sie we Włoszech komentatorzy emocjonują:) każdy pamięta to agolagol Toldo! ;)
Obrazek
Chuchu
Kontakt:

Post autor: Chuchu »

Dokładnie. Jak United przekraczali połowę boiska to Szpaq dostawał orgazmu a jak Inter trafił w słupek albo stworzył sobie znakomitą okazję to od niechcenia podniósł głos :roll: Poza tym w studio niemal wszyscy wmawiali nam, że Manchester nas zmiażdżył. :roll: w przerwie meczu, pomimo, że to Inter stworzył więcej setek to przy 5 analizowanych akcjach 5 z nich była akcjami United :roll:
Gracjan

Post autor: Gracjan »

mnie szpadk dobił z Vieirą przy golu pierwszym "nie upilnował go Vieira,nie to nie był Vieira,nie jednak to Vieira"
Jeremy

I(1)N(9)T(0)E(8)R pisze: Jeremy cos tam pisałeś, że przeszkadzało Ci to jak Iwański sie emocjonował, a jak sie we Włoszech komentatorzy emocjonują:) każdy pamięta to agolagol Toldo! ;)
Ten kto komentował, to "golagol Toldo!", jest trochę w innej sytuacji, mi.n. ponieważ zdaje relację, na klubowej, a nie publicznej stacji.
Mnie osobiście, nie przeszkadza komentarz Scarpiniego, prawdopodobnie, dlatego że, relacjonuje on spotkania Interu...
Obrazek    
groch

Post autor: groch »

albo pod koniec meczu Szpaka nie było słychać, to jakiś nieznany gość zaczął komentować i mówi tak...w Napadzie Interu Ibrahimovic, Adriano i 'Beletti'...
O ile pamietam był to "Batolli"... A Kołtonia nie lubie bo nielubi włoskiej piłki i ciągle narzeka... Pamiętam jak cisnął po Ronaldo... Pomimo tego że grał w Milanie mam do niego szacunek bo był wielkim piłkarzem, przez chorobe się roztył więc nie wiem czemu z niego szydzą. Kibice co innego bo wiadomo. Ale komentatorzy raczej nie powinni wypowiadać zdań typu "widać te kilogramy, te Hamburgery"
Obrazek
,,Niektórzy ludzie myślą, że football to sprawa życia i śmierci. Ja myślę,że to znacznie poważniejsza sprawa" BILL SHANKY
forzaragazzi

Post autor: forzaragazzi »

I(1)N(9)T(0)E(8)R pisze: Mogłeś na sopcascie oglądać, przy okazji chinskiego bys sie nauczył. Tam nikt nazwisk nie przekręca:) i przestancie najezdzac na Szpakowskiego dla mnie to najlepszy komentator. Jeremy cos tam pisałeś, że przeszkadzało Ci to jak Iwański sie emocjonował, a jak sie we Włoszech komentatorzy emocjonują:) każdy pamięta to agolagol Toldo! ;)
Ja generalnie także uwielbiam szpaka, nikt inny nie potrafi stworzyć takiej atmosfery spotkania jak on ale niestety - nie pozwala sobie nawet na troche obiektywizmu  :P Czepiacie się że skupiali się bardziej na Manchesterze no ale to Man U był druzyną lepszą wiec mnie ten fakt nie dziwi. W ogole to właciwie mi ten cały subiektywizm nie przeszkadza. Dlaczego? Komentarze Lipińskiego po strzeleniu bramki przez Inter w meczu Inter - Juventus... Bezcenne  :-D
Jaszczu91

Post autor: Jaszczu91 »

Jeremy ma całkowitą rację. W telewizji publicznej powinien być komentarz obiektywny a z pewnością taki nie był. Wszyscy w studio byli za Mu i Szpak też. Bardziej podniecało go że Rooney biegnie sprintem niż to, że Adriano trafił w słupek. Teraz mam nadzieję że liga mistrzów wróci na anteny polsatu i wreszcie Borek bedzie miał co komentować. A tak przy okazji. Nie orientuje się ktoś kiedy przetarg zostanie rozstrzygnięty? Słyszałem coś o końcu lutego ale sprawa jakoś ucichła.
Lecą lata, a ja wciąż czuje to samo.  Inter aż do końca świata!
FORZA INTER!
Mora
Kontakt:

Post autor: Mora »

Jakoś specjalnie nie zauważyłem ,aby w studiu Inter był gnojony przez znafcuf...Nawet pochwalili Mourinho za dobre reakcje na ławce i prace w szatni.Stwierdzili ,że Inter mial szanse i tak dalej.Nie było tak źle,może dzięki nieobecnośći homoniewiadomo Steca.

Co do Szpakowskiego.Wg mnie jest to najlepszy polski komentator piłkarski,tworzy niesamowitą otoczkę spotkań LM,jego głos kojarzy mi się z LM, która nie była jeszcze tak komercyjna (np.1998-1999).Wiadomo że się myli,ale każdy komentator to robi.Subiektywizm :?: To co robi Szpakowski ,to i tak nic przy Marcinie Lepie (jeśli dobrze pamiętam nazwisko...).
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
ODPOWIEDZ