Inter 2011/2012
-
klusek
Odp: Inter 2008/2009
Temat gry skrzydłowymi powinien być zamknięty z jednego prostego powodu - nasi zawodnicy nie radzą sobie z tym ustawieniem. Ibra gra lepiej z partnerem w ataku, pomocnicy ze wsparciem czwartego zawodnika, a boczni obrońcy gdy mają dużo miejsca w bocznych sektorach.
A większość najlepszych drużyn gra skrzydłowymi, bo w czołówce światowej (której i tak nie jesteśmy w stanie sprowadzić) więcej jest graczy operujących w bocznych sektorach boiska, niż na środku za napastnikami. To wszystko, nie ma nigdzie dowodu na to, że to ustawienie jest lepsze od 4-3-1-2.
A większość najlepszych drużyn gra skrzydłowymi, bo w czołówce światowej (której i tak nie jesteśmy w stanie sprowadzić) więcej jest graczy operujących w bocznych sektorach boiska, niż na środku za napastnikami. To wszystko, nie ma nigdzie dowodu na to, że to ustawienie jest lepsze od 4-3-1-2.
-
morgothbauglir
Ja bym był zwolennikiem 4-3-1-2, z tym że w tej trójce dwóch będzie schodzić do boków i pełnić rolę skrzydłowych. To może być Zanetti (któy w razie konieczności zagęści też środek) oraz jakiś drugi klasyczny skrzydłowy pokroju D. Silvy
Kupię plakaty Interu, pisać gg 8272525!
-
klusek
Czy my piszemy o tej samej pozycji? 8) Skrzydłowy gra wysoko i zazwyczaj szeroko, jest praktycznie wyłączony z obowiązków defensywnych - tak, jak Figo choćby w meczu z Chievo. Boczny/środkowy pomocnik w 4-3-1-2 raczej nie schodzi do boku (bo to rola bocznych obrońców), musi kreować grę i przesuwać się wraz z piłką do przodu, ale ma też za zadanie odbierać piłkę i asekurować kolegów (jak Zanetti). Nie wiem, po co mamy wzmacniać mocne boki drużyny i osłabiać i tak nie najlepiej wyglądający środek.
-
Nen
Widziałeś kiedyś mecze Reprezentacji Brazyli za Scolariego i wcześniej Pereiry który też wprowadzał ten wariant? Nie było skrzydłowych boki dla obrony. Wyglądało to przekozacko, zwłaszcza w Korei.morgothbauglir pisze: Jeśli Santono i Maicon mają we dwóch być odpowiedzialni za skrzydła, to lepiej napatrzmy się na puchar, bo za rok może być z nim różnie. Dzisiaj mówicie, że nie potrzeba skrzydłowych, jutro dojdzie do tego, że w sumie po co nam napastnicy, w końcu pomocnicy też mogą strzelać bramki
Tak jak napisał Mirosław, graliśmy tak za Mancio i było dobrze, brakowało nam wtedy właśnie środka.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009, 14:09 przez Nen, łącznie zmieniany 1 raz.
God protect me
-
Minister
Zgadza się,środek u nas to wielka jedna pięta Achillesa!Nie mówie oczywiście o niezawodnym Cambiasso ale brakuje nam przedewszystkim kreatywnego gracza który jednym podaniem otworzył by drogę do bramki.Diego-mój faworyt na tą pozycję ale jakoś nie wierzę że do nas trafi.
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
a geje do obozów pracy!"
-
morgothbauglir
Skoro środek kuleje, to kogoś trzeba kupić. Właśnie Ci w środku szliby do przodu tak, że nasze 4-3-1-2 przeradzałoby się w 4-1-3-2. W tej formacji jest wszystko- para skrzydłowych, rozgrywający, defensyny pomocnik zabezpieczający tyły. A jak trzech zawodników ustawimy w środku, jeszcze cofniętych, to sami sobie zagęszczamy środek pola i utrudniamy atak. Nasze akcje ciągle będą powolne, bez błysku, bez nieoczekiwanego przyspieszenia tempa. A tak możnaby urozmaicić metody dostania się pod bramkę rywali właśnie skrzydłowymi. I napisałeś, że środkowy pomocnik powinien kreować grę. To ilu będzie tą gre kreowało? Mnie wygląda na to że czterech a to o trzech za dużoklusek pisze: Czy my piszemy o tej samej pozycji? 8) Skrzydłowy gra wysoko i zazwyczaj szeroko, jest praktycznie wyłączony z obowiązków defensywnych - tak, jak Figo choćby w meczu z Chievo. Boczny/środkowy pomocnik w 4-3-1-2 raczej nie schodzi do boku (bo to rola bocznych obrońców), musi kreować grę i przesuwać się wraz z piłką do przodu, ale ma też za zadanie odbierać piłkę i asekurować kolegów (jak Zanetti). Nie wiem, po co mamy wzmacniać mocne boki drużyny i osłabiać i tak nie najlepiej wyglądający środek.
-
klusek
To samo można powiedzieć o 4-3-1-2. Jest "rozgrywający" (pewnie chodziło Ci o trequartistę), są środkowi pomocnicy przesuwający się do przodu, wreszcie mamy bocznych obrońców atakujących od boków. Mamy równowagę pomiędzy atakiem a obroną, jest przesuwanie się z piłką do przodu, a przy tym wystarczająca asekuracja (głównie dla bocznych obrońców).morgothbauglir pisze: Skoro środek kuleje, to kogoś trzeba kupić. Właśnie Ci w środku szliby do przodu tak, że nasze 4-3-1-2 przeradzałoby się w 4-1-3-2. W tej formacji jest wszystko- para skrzydłowych, rozgrywający, defensyny pomocnik zabezpieczający tyły.
Przy ustawieniu skrzydłowych na środku, nikt ich praktycznie nie asekuruje, bo Cambiasso jest sam. To samo z bocznymi obrońcami.
Od kiedy zagęszczony środek pola utrudnia atak? Czy kiedykolwiek sprawiało to nam kłopoty, kiedy graliśmy 4-3-1-2?morgothbauglir pisze: A jak trzech zawodników ustawimy w środku, jeszcze cofniętych, to sami sobie zagęszczamy środek pola i utrudniamy atak.
Błysk i polot nie mają nic wspólnego z formacją czy nienaturalnym ustawianiem ofensywnych graczy na nie swoich pozycjach. Przyśpieszanie tempa i zaskoczenie przeciwnika gry zależy od umiejętności szybkiej wymiany pozycji i kombinacyjnej gry krótkimi podaniami. To wszystko prezentowaliśmy grając 4-3-1-2, głównie za czasów Mancio, ale i w tym sezonie (pierwsza połowa z Palermo) to się zdarzyło.morgothbauglir pisze: Nasze akcje ciągle będą powolne, bez błysku, bez nieoczekiwanego przyspieszenia tempa. A tak możnaby urozmaicić metody dostania się pod bramkę rywali właśnie skrzydłowymi.
A wprowadzenie skrzydłowych nie da nam jakichś wielkich możliwości tworzenia szans. Porównaj sobie na gazzetta.it statystyki z dowolnego meczu, gdzie graliśmy 4-3-1-2 z meczem ze skrzydłowymi (np. Chievo). Nie zauważysz różnicy ani w dystrybucji piłki, ani we wchodzeniu w pole karne rywala.
A co w tym dziwnego? Wszyscy pomocnicy powinni kreować grę, oczywiście w różnym stopniu, w końcu nie każdy gracz środka pola ma umiejętności kierowania na poziomie Pirlo. Nie wiem skąd w ogóle przekonanie, że jeden zawodnik jest w stanie rozwiązać wszystkie kłopoty z tworzeniem gry.morgothbauglir pisze: I napisałeś, że środkowy pomocnik powinien kreować grę. To ilu będzie tą gre kreowało? Mnie wygląda na to że czterech a to o trzech za dużo
-
Kropasz
- Kontakt:
Jeden pomocnik nie może sam kreować wszystkich akcji. Reszta musi mu pomagać. Gdyby np. tylko Sneijder tworzył ataki od razu zostałby zneutralizowany przez trnerea przeciwników i nasz plejmejker może iść do lasu.
गांजा
Koniec świata
"Na szczycie nie ma presji. Presja pojawia się, gdy jesteś drugi lub trzeci." - Jose Mourinho
Koniec świata
"Na szczycie nie ma presji. Presja pojawia się, gdy jesteś drugi lub trzeci." - Jose Mourinho
Four little goblins, trapped by the sea.
One teased a serpent, and then there were three.
Three little goblins, enjoying their brew.
One bumped an ogre, and then there were two.
Two little goblins, out in the sun.
Down came a griffin, and then there was one.
One little goblin shook up the ground.
When the dust cleared, no one was found.
-
Nen
Dlatego musimy sprowadzić kilku pomocników, którzy razem wymienią kilka dobrych piłek w drugiej linii. Il Capitano i Cuchu są świetni w utrzymaniu piłki i odbiorze, ale jeśli chodzi o przędzenie akcji to już wypadają blado.
God protect me
-
zzz_v1
Ech. Obiecałem, że to zrobię to teraz muszę.
ekhm. KONGRATULEJSZYN
Co tu mówić. Inter nie tracił punktów ze średniakami w takiej ilości co Juve i Milan.
ekhm. KONGRATULEJSZYN
Co tu mówić. Inter nie tracił punktów ze średniakami w takiej ilości co Juve i Milan.
-
Алексей
-
Kropasz
- Kontakt:
Chyba nie. A jeśli już to 50%, ale nie wiem, czy Roma go nie wykupiła.
गांजा
Koniec świata
Koniec świata
Four little goblins, trapped by the sea.
-
Алексей
Kropasz pisze: Chyba nie. A jeśli już to 50%, ale nie wiem, czy Roma go nie wykupiła.
Dziękuję bardzo!
-
Nen
Nie mamy już żadnych praw do Andreolliego. Szczerze, nie wiem jak gra teraz, w Romie sobie nie poradził jest na wypożyczeniu ale miejsce w U21 ma wciąż pewne.
God protect me
-
Алексей
-
devil162
a gdzie pisze oficjalnie ze przeszedl ??
-
Nen
Skoro kluby się dogadały to na 99% jest u nas. Trudno się wypowiedzieć o tym transferze, młody ale na co nam kupować młodych do ataku? Mamy Roberta mamy Baloteliego do tego Destro i Napoli którego trzeba wypożyczyć bo już za stary na Prime. Trzeba odmładzać kadrę ale dlaczego robimy to w ataku skoro to pomoc woła o pomstę do nieba. Dobrze ktoś napisał jak zwykle kupimy napastnika obrońce i defensywnego pomocnika.
God protect me
-
morgothbauglir
Rezywiście trzba odmłodzić przede wszystkim pomoc. Chodzi tu głównie o skrzydłowych. Możnaby pomyśleć o Turanie, który zaliczył dobre występy w kadrze Turcji w czasie Euro. Według mnie to tylko mit, że jest nieobrabialny taktycznie
-
Chuchu
- Kontakt:
Odp: Inter 2009/2010
Oficjalnie zmieniam nazwę wątku na "Inter 2009/2010". Wraz z końcem sezonu czekają nas nowe spekulacje transferowe i tutaj można pisać jak chcielibyście, aby wyglądał skład Interu na przyszły sezon.
Ja bym widział to tak:
Bramka:
Tutaj bez zmian bo bramkę mamy obsadzoną chyba najlepiej na świecie.
Julio Cesar/Toldo/Orlandoni
Obrona:
Tutaj specjalnie też nam wzmocnień nie trzeba. Ewentualny transfer Carvalho nie zaszkodzi aczkolwiek jest nam niepotrzebny bo mamy aż nadmiar stoperów. Ja bym jednak był za sprowadzeniem jakiegoś młodego obrońcy bo Rivas ciągle się leczy i bym go wypożyczył a z Burdisso wielkiej pociechy już mieć nie będziemy
Interesowaliśmy się Kjaerem z Palermo więc czemu by nie jego?? Ja bym chciał też Zapatę z Udinese ale raczej nie ma na niego szans
Boki obrony mamy obsadzone bardzo dobrze, więc nie ma co zmieniać.
Maicon/Samuel/Chivu/Maxwell/Santon/Materazzi/Cordoba/Kjaer
Pomoc:
Och, nasza słynna, ultra defensywna pomoc. Tutaj trzeba zmian. Wielu zmian. Chodzi oczywiście o zawodników ofensywnych. Zmarnowaliśmy sezon Jimenezowi, który w meczu z Cagliari pokazał, że jednak nadal potrafi grać bardzo dobrze w piłkę, ale jego odejście jest niemal pewne. Manciniego i Quaresmę bym zostawił, jednak Preziosi twierdzi, że Rychoo jest już piłkarzem Genoi
Najlepszy klasowy rozgrywający w tej chwili dostępny na rynku to Sneijder. Nasi dali ciała z transferem Diego więc nikt inny już nie został. Można ewentualnie się pokusić o Van der Vaarta ale ten miał słaby sezon w Realu i zdecydowanie wolałbym Wesleya. Jeden ofensywny grajek to jednak nie wszystko i trzeba kupić kogoś jeszcze. Deco co prawda miał słaby sezon w Chelsea ale w Porto i Barsie grał super i to był dopiero jego pierwszy tak słaby rok. Do tego byłby tani bo nie sądzę abyśmy dali za niego więcej niż 10mln €. Marzy mi się transfer Ribery'ego ale o niego walczą Manchester i Barcelona więc my tam nie mamy czego szukać
Sprzedać koniecznie Vieirę! Już nie mogę patrzeć na jego grę. Na początku jeszcze jako tako potrafił podać ale teraz to już nic nie zostało z piłkarza, który zachwycał w Arsenalu. Poza tym pozbyć się Dacourta. Do tego interesowaliśmy się niedawno młodym Hernanesem. Chłopak podobno jest świetny i tym razem nie popełnijmy błędu jak z Kaką, Pato czy C.Ronaldo 
Zanetti/Cambiasso/Muntari/Stankovic/Sneijder/Deco/Hernanes/Motta
Atak:
Mam nadzieję, że Ibra zostanie. Wtedy może stworzyć świetny duet z Milito, który ma średnią bramek na mecz 0,77 zdaje się (z innych źródeł wiem, że nawet 0,8). To jest ścisła czołówka światowa z taką statystyką ale jest to zawodnik bardzo niedoceniany. Podobną ilość bramek strzelał w Saragossie. Generalnie ciekawie się zapowiada nasz atak dwóch najlepszych strzelców Serie A minionego sezonu Ibrahimović-Milito. Do tego mamy Balotelliego. Trzech to jednak za mało i trzeba kupić kogoś jeszcze bo Cruz i Crespo prawdopodobnie odejdą. Fajnie by było kupić Aguero, ale nie wierzę, że komuś się uda go wykupić z Atletico
Podobno prowadzimy zaawansowane rozmowy w sprawie Cassano. Jestem jak najbardziej za sprowadzeniem tego zawodnika. Ma 26 lat, jest bardzo dynamiczny, świetnie drybluje. Niektórzy twierdzą, że nie nadaje się do wielkiego klubu argumentując to przygodą w Realu. W Madrycie jednak wielu świetnych zawodników grało poniżej oczekiwań a przypomnę, że w Romie grał fantastycznie. Arnautovic już raczej jest nasz więc możemy go liczyć.
Ibrahimović/Milito/Balotelli/Cassano/Arnautovic
Trener:
Bez zmian oczywiście
, Jose Mourinho
Ja bym widział to tak:
Bramka:
Tutaj bez zmian bo bramkę mamy obsadzoną chyba najlepiej na świecie.
Julio Cesar/Toldo/Orlandoni
Obrona:
Tutaj specjalnie też nam wzmocnień nie trzeba. Ewentualny transfer Carvalho nie zaszkodzi aczkolwiek jest nam niepotrzebny bo mamy aż nadmiar stoperów. Ja bym jednak był za sprowadzeniem jakiegoś młodego obrońcy bo Rivas ciągle się leczy i bym go wypożyczył a z Burdisso wielkiej pociechy już mieć nie będziemy
Maicon/Samuel/Chivu/Maxwell/Santon/Materazzi/Cordoba/Kjaer
Pomoc:
Och, nasza słynna, ultra defensywna pomoc. Tutaj trzeba zmian. Wielu zmian. Chodzi oczywiście o zawodników ofensywnych. Zmarnowaliśmy sezon Jimenezowi, który w meczu z Cagliari pokazał, że jednak nadal potrafi grać bardzo dobrze w piłkę, ale jego odejście jest niemal pewne. Manciniego i Quaresmę bym zostawił, jednak Preziosi twierdzi, że Rychoo jest już piłkarzem Genoi
Zanetti/Cambiasso/Muntari/Stankovic/Sneijder/Deco/Hernanes/Motta
Atak:
Mam nadzieję, że Ibra zostanie. Wtedy może stworzyć świetny duet z Milito, który ma średnią bramek na mecz 0,77 zdaje się (z innych źródeł wiem, że nawet 0,8). To jest ścisła czołówka światowa z taką statystyką ale jest to zawodnik bardzo niedoceniany. Podobną ilość bramek strzelał w Saragossie. Generalnie ciekawie się zapowiada nasz atak dwóch najlepszych strzelców Serie A minionego sezonu Ibrahimović-Milito. Do tego mamy Balotelliego. Trzech to jednak za mało i trzeba kupić kogoś jeszcze bo Cruz i Crespo prawdopodobnie odejdą. Fajnie by było kupić Aguero, ale nie wierzę, że komuś się uda go wykupić z Atletico
Ibrahimović/Milito/Balotelli/Cassano/Arnautovic
Trener:
Bez zmian oczywiście
-
syn
Chuchu, przyznam, że nasze poglądy na temat kadry są niemal identyczne. 
Tzn poza kupieniem Milito i Motty pożegnać Burdisso, Dacourta, Vieirę, Manciniego, Quaresmę, może też wypożyczyć Rivasa.
A sprowadzić Kjaera, Sneijdera, Deco - na ławkę, Cassano, no i ten Arnautovic.
Jedyna różnica to ten Hernanes. Zamiast kolejnego brazyliskiego wynalazku wg mnie będzie lepiej sprowadzić kogoś z naszej Primavery.
Aczkolwiek nie wierzę że nasze mercato będzie takie bogate.
Tzn poza kupieniem Milito i Motty pożegnać Burdisso, Dacourta, Vieirę, Manciniego, Quaresmę, może też wypożyczyć Rivasa.
A sprowadzić Kjaera, Sneijdera, Deco - na ławkę, Cassano, no i ten Arnautovic.
Jedyna różnica to ten Hernanes. Zamiast kolejnego brazyliskiego wynalazku wg mnie będzie lepiej sprowadzić kogoś z naszej Primavery.
Aczkolwiek nie wierzę że nasze mercato będzie takie bogate.
Ostatnio zmieniony 1 cze 2009, 18:04 przez syn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
IRT
Bramkarze:
Julio Cesar - najlepszy bramkarz świata, Francesco Toldo - wymarzony zmiennik, Paolo Orlandoni - bardzo dobry gracz, a dopiero trzecie miejsce pod względem naszych goalkeeperów. Bez zmian.
Obrońcy:
Pozbyć się Nicolasa Burdisso, a także Nelsona Rivasa. W ich miejsce moglibyśmy sprowadzić np. Ricardo Carvalho - bardzo doświadczonego środkowego obrońce Chelsea, a także tego młodego Kjaera, którym interesują się podobno takie kluby jak Milan czy też Roma. Ze środkiem obrony mieliśmy w ostatnich latach bardzo wiele problemów. Wbrew pozorom nie jest to nasz mocny punkt, w meczu z Manchesterem wielu naszych środkowych defensorów miało kontuzje, tak samo było rok wcześniej w meczu z Liverpoolem i dwa lata temu... Trzeba się wzmocnić. Co do boków obrony - zastrzeżeń nie mam. Mamy Maicona, najlepszego prawego obrońcę świata, Santona - genialny talent, który może grać i na prawej i na lewej stronie, mamy Chivu, który może grać i na środku i na lewej częsci obrony, a także Maxwella, choć co do jego umiejętności (szczególnie w defensywie) nie jestem przekonany. Warto dodać, że w obronie może grać również Javier Zanetti.
Pomocnicy:
Pierwszą rzeczą, którą powinniśmy zrobić jest pozbycie się Vieiry. Zawodził w tym sezonie już mnóstwo razy i czas najwyższy podziękować mu za współpracę. Na jego miejsce wchodzi Motta. Quaresma do Genoi, Mancini niech zostanie, chciałbym również aby Jimenez w dalszym ciągu był naszym piłkarzem. Ważnym elementem jest zakupienie klasycznej "10". Pada wiele nazwisk, marzeniem byłby Cesc Fabregas, co jest raczej nierealne. Drugim marzeniem byłby Iniesta - także nierealny. I Sneijder byłby dobrym wyjściem - najlepszym.
Napastnicy:
Zlatan zostaje. Mario zostaje. Przychodzi Milito. Wystarczy dokupić Cassano i zostawić Suazo po powrocie z Benfiki, bo niestety Acquafresca raczej nie będzie naszym piłkarzem w następnym sezonie.
---
PODSUMOWANIE:
In (7): Diego Milito, Antonio Cassano, David Suazo, Wesley Sneijder, Thiago Motta, Ricardo Carvalho, Simon Kjaer
Out (7): Julio Cruz, Hernan Crespo, Victor Obinna, Nelson Rivas, Nicolas Burdisso, Patrick Vieira, Ricardo Quaresma
---
"Wstępny" skład:
Julio Cesar - Maicon Samuel Carvalho Santon - Zanetti Cambiasso Muntari - Snejider - Ibrahimović Milito (w formacji 4-3-1-2)
"Wstępna" ławka:
Toldo, Materazzi, Cordoba, Maxwell, Chivu, Kjaer, Stanković, Jimenez, Mancini, Bolzoni, Balotelli, Cassano, Suazo i Orlandoni
Kto w składzie i na ławce - rozstrzygnie Mourinho podczas przygotowań do sezonu.
Julio Cesar - najlepszy bramkarz świata, Francesco Toldo - wymarzony zmiennik, Paolo Orlandoni - bardzo dobry gracz, a dopiero trzecie miejsce pod względem naszych goalkeeperów. Bez zmian.
Obrońcy:
Pozbyć się Nicolasa Burdisso, a także Nelsona Rivasa. W ich miejsce moglibyśmy sprowadzić np. Ricardo Carvalho - bardzo doświadczonego środkowego obrońce Chelsea, a także tego młodego Kjaera, którym interesują się podobno takie kluby jak Milan czy też Roma. Ze środkiem obrony mieliśmy w ostatnich latach bardzo wiele problemów. Wbrew pozorom nie jest to nasz mocny punkt, w meczu z Manchesterem wielu naszych środkowych defensorów miało kontuzje, tak samo było rok wcześniej w meczu z Liverpoolem i dwa lata temu... Trzeba się wzmocnić. Co do boków obrony - zastrzeżeń nie mam. Mamy Maicona, najlepszego prawego obrońcę świata, Santona - genialny talent, który może grać i na prawej i na lewej stronie, mamy Chivu, który może grać i na środku i na lewej częsci obrony, a także Maxwella, choć co do jego umiejętności (szczególnie w defensywie) nie jestem przekonany. Warto dodać, że w obronie może grać również Javier Zanetti.
Pomocnicy:
Pierwszą rzeczą, którą powinniśmy zrobić jest pozbycie się Vieiry. Zawodził w tym sezonie już mnóstwo razy i czas najwyższy podziękować mu za współpracę. Na jego miejsce wchodzi Motta. Quaresma do Genoi, Mancini niech zostanie, chciałbym również aby Jimenez w dalszym ciągu był naszym piłkarzem. Ważnym elementem jest zakupienie klasycznej "10". Pada wiele nazwisk, marzeniem byłby Cesc Fabregas, co jest raczej nierealne. Drugim marzeniem byłby Iniesta - także nierealny. I Sneijder byłby dobrym wyjściem - najlepszym.
Napastnicy:
Zlatan zostaje. Mario zostaje. Przychodzi Milito. Wystarczy dokupić Cassano i zostawić Suazo po powrocie z Benfiki, bo niestety Acquafresca raczej nie będzie naszym piłkarzem w następnym sezonie.
---
PODSUMOWANIE:
In (7): Diego Milito, Antonio Cassano, David Suazo, Wesley Sneijder, Thiago Motta, Ricardo Carvalho, Simon Kjaer
Out (7): Julio Cruz, Hernan Crespo, Victor Obinna, Nelson Rivas, Nicolas Burdisso, Patrick Vieira, Ricardo Quaresma
---
"Wstępny" skład:
Julio Cesar - Maicon Samuel Carvalho Santon - Zanetti Cambiasso Muntari - Snejider - Ibrahimović Milito (w formacji 4-3-1-2)
"Wstępna" ławka:
Toldo, Materazzi, Cordoba, Maxwell, Chivu, Kjaer, Stanković, Jimenez, Mancini, Bolzoni, Balotelli, Cassano, Suazo i Orlandoni
Kto w składzie i na ławce - rozstrzygnie Mourinho podczas przygotowań do sezonu.
IRT. ![Uśmiech :]](./images/smilies/yes.gif)
Forza Inter!
Forza Inter!
-
Nen
Wielu wymienia Deco, a ja powiem Wam, że wolałbym już Juninho. Odchodzi Figo w jego miejsce możemy sprowadzić właśnie Brazylijczyka. Podobno możne przyjść za darmo, a na pewno nie zarabiałby więcej niż np Vieira, którego notabene trzeba się jak najszybciej pozbyć. Wciąż ma świetne rzuty wolne a lepiej rozgrywa niż Portugalczyk. Oczywiście jak zmiennik naszej super 10 która chcemy sprowadzić.
Widzę to tak, że sprowadzamy młodego ale dość kontuzjogennego Sneijdera oraz Juninho, który poniżej pewnego poziomu na pewno nie zejdzie, i nie musimy się martwić o rozgrywającego przez cały sezon, i zmieniać ustawienia z powodu kontuzji.
Po sezonie możemy podziękować kapitanowi Lyonu lub przedłużyć kontrakt, to jest rzeczywistość a nie FM i nie wiek powinien być priorytetem.
Widzę to tak, że sprowadzamy młodego ale dość kontuzjogennego Sneijdera oraz Juninho, który poniżej pewnego poziomu na pewno nie zejdzie, i nie musimy się martwić o rozgrywającego przez cały sezon, i zmieniać ustawienia z powodu kontuzji.
Po sezonie możemy podziękować kapitanowi Lyonu lub przedłużyć kontrakt, to jest rzeczywistość a nie FM i nie wiek powinien być priorytetem.
God protect me
-
IRT
Deco, Juninho... a ja słyszałem, że mamy odmładzać skład? Żaden z tych piłkarzy nie powinien do nas trafić, już Milito jest wystarczająco zaawansowanym wiekowo piłkarzem, więc darujmy sobie sprowadzanie piłkarzy o których z czołówki europejskiej pokusiłby się tylko Milan. Figo trzeba zastąpić kimś młodym, zastąpić starość, rutynę i doświadczenie, młodością i chęcią do gry. Po co kupować zawodnika typu Juninho, którego zastępować będziemy musieli za sezon? To tak jakby Figo podpisał jeszcze jeden kontrakt. Lepiej postarać się o kogoś młodego, kto pogra kilka sezonów, zamiast inwestować w jeden sezon. To jest spora różnica. Wiek liczy się. Przykład? Milan i jego średnia wieku powyżej 33, która owocuje jakże "wspaniałymi" wynikami w tym, czy zeszłym sezonie.
Forza Inter!
Forza Inter!
-
Nen
Juninho przyszedłby za darmo, więc nic na tym nie stracimy, a zmiennik wymarzony.IRT pisze: zamiast inwestować
God protect me
-
IRT
Tak czy inaczej jest to jakaś inwestycja, wkońcu za darmo grać tutaj nie będzie. Jest to zawodnik "wiekowy", więc raczej nie przebije się do składu, a nam potrzebni są gracze do podstawowej "11", a nie rezerwowi. Po za tym u zawodników w wieku około 35 lat jest już ogromna chęć pogoni za pieniędzmi, aby zapewnić sobie przyszłość do końca życia. Wątpie, żeby w takim wypadku nie był jednym z najlepiej zarabiających w Interze po przyjściu. Teoretycznie jego poziom umiejętności piłkarskich jest wysoki, ale jego wiek nie pozwala mi być absolutnie przekonanym co do jego możliwych poczynań w następnym sezonie, szczególnie w ciężkiej Serie A.Nen pisze: Juninho przyszedłby za darmo, więc nic na tym nie stracimy, a zmiennik wymarzony.
Ostatnio zmieniony 1 cze 2009, 21:42 przez IRT, łącznie zmieniany 1 raz.
Forza Inter!
Forza Inter!
-
maciejos
Widzę pewne zmiany w myśleniu działaczy Interu (może to przez Mourinho?) Otóż chodzi o to, że zaczęto myśleć o młodych zawodnikach, przed którymi świat dopiero stoi otworem ma tu na myśli Hernanesa, Arnautovica. Oni są przyszłością piłki, tylko należy im nakreślić prawidłową ścieżkę rozwoju. Sneijder byłby zdecydowanie sporym wzmocnieniem ofensywy, która nie jest naszym mocnym punktem. Co do Quaresmy może jestem zbyt naiwny, ale wierzę, że pozostawienie go na kolejny sezon przyniesie nam w końcu wymierne korzyści. W wywiadach przemawia za nim skrucha i chęć udowodnienia na co go stać. Już kilkakrotnie pokazywał, że piłka nożna jest nie bez powodu jego zawodem.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2009, 01:49 przez maciejos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Orzeu
- Kontakt:
Kilka słów ode mnie i jak bym widział Mercato w wykonaniu Interu:
Bramka: bez zmian.
Obrona: Jeśli chodzi o bocznych obrońców tzn. Maicon, Maxwell, Santon, z konieczności Zanetti, czy Chivu to wyglądamy w tym elemencie bardzo dobrze, więc zmiany są niepotrzebne. Jeśli chodzi o stoperów to nasza sytuacja wygląda tak: Materazzi, Cordobra, Samuel, Chivu, Burdisso, Rivas. Materazzi jest już bardzo stary, ale biorąc pod uwagę jego umiejętności i to, że mimo wieku i tak Stankovipotrafi rozegrać doskonałe zawody to nadal byłbym za tym aby u nas został. Cordoba nam się trochę podstarzał, ale że zostanie w Interze to nie ulega wątpliwości. Samuel i Chivu to nasi najsolidniejsi obrońcy, kwestia pozostaje taka, że obaj są szklani. Co do Burdisso i Rivasa to obaj zeszłęgo sezonu nie mogą zaliczyć do udanych, ale jakoś bardziej przekonuje mnie w tym wypadku Rivas - podsumowując Burdisso można sprzedać, w jego miejsce jakiś młody środkowy obrońca.
Pomoc: Cambiasso, Zanetti, Vieira, Stanković, Muntari, Jimenez, Quaresma, Mancini,
W tym przypadku pozbyłbym się dwóch zawodników - Vieira i Jimenez. Pierwszy jest mega kontuzjogenny, stary, a przy tym żre siana jak nikt inny z pomocy, natomiast Jimenez sam chce odejść i najprawdopodobniej to zrobi. Co do naszych dwóch asów: Quaresma i Mancini - Manciniego na pewno bym zostawil, bo może być bardzo pomocny, co pokazal w kilku meczach pod koniec sezonu, natomiast z Quaresmą jest tak, że jak w spokoju popracuje nad sobą to też mogą być z niego ludzie, tak wiec albo bym go wypożyczył do Genoi albo zostawił w Interze, pozostali pomocnicy nie do ruszenia, a w miejsce odchodzącej dwójki Motta i jakiś kreatywny pomocnik tzn. albo Deco, albo Inler, bo nikogo innego nie widzę w gronie kandydatów (chyba, że Cassano któy mógłby grać w pomocy). Nie przekonują mnie natomiast te Sneijdery i Van Der Vaarty. Seriea A to nie liga dla nich.
Atak: Ibra, Balotelli, Crespo, Cruz, Obinna, Suazo.
W tym przypadku zdecydowanie pozbyłbym się Crespo i Cruza, którzy mimo zasług na grę w Interze nie zasługują już z obecną formą i możliwościami. Obinnę bym wypożyczył, do Ibry i Balotelliego dojdzie Milito, dodatkowo ściągnął bym za wszelką cenę Antonio Cassano, do czego myślę że dojdzie, a piątym napastnikiem mianowałbym albo Suazo, który moim zdaniem zasługuje na szansę, albo tego młodego Arnatouvicia czy jak on tam mial który jest łączony ostatnio z Interem.
Bramka: bez zmian.
Obrona: Jeśli chodzi o bocznych obrońców tzn. Maicon, Maxwell, Santon, z konieczności Zanetti, czy Chivu to wyglądamy w tym elemencie bardzo dobrze, więc zmiany są niepotrzebne. Jeśli chodzi o stoperów to nasza sytuacja wygląda tak: Materazzi, Cordobra, Samuel, Chivu, Burdisso, Rivas. Materazzi jest już bardzo stary, ale biorąc pod uwagę jego umiejętności i to, że mimo wieku i tak Stankovipotrafi rozegrać doskonałe zawody to nadal byłbym za tym aby u nas został. Cordoba nam się trochę podstarzał, ale że zostanie w Interze to nie ulega wątpliwości. Samuel i Chivu to nasi najsolidniejsi obrońcy, kwestia pozostaje taka, że obaj są szklani. Co do Burdisso i Rivasa to obaj zeszłęgo sezonu nie mogą zaliczyć do udanych, ale jakoś bardziej przekonuje mnie w tym wypadku Rivas - podsumowując Burdisso można sprzedać, w jego miejsce jakiś młody środkowy obrońca.
Pomoc: Cambiasso, Zanetti, Vieira, Stanković, Muntari, Jimenez, Quaresma, Mancini,
W tym przypadku pozbyłbym się dwóch zawodników - Vieira i Jimenez. Pierwszy jest mega kontuzjogenny, stary, a przy tym żre siana jak nikt inny z pomocy, natomiast Jimenez sam chce odejść i najprawdopodobniej to zrobi. Co do naszych dwóch asów: Quaresma i Mancini - Manciniego na pewno bym zostawil, bo może być bardzo pomocny, co pokazal w kilku meczach pod koniec sezonu, natomiast z Quaresmą jest tak, że jak w spokoju popracuje nad sobą to też mogą być z niego ludzie, tak wiec albo bym go wypożyczył do Genoi albo zostawił w Interze, pozostali pomocnicy nie do ruszenia, a w miejsce odchodzącej dwójki Motta i jakiś kreatywny pomocnik tzn. albo Deco, albo Inler, bo nikogo innego nie widzę w gronie kandydatów (chyba, że Cassano któy mógłby grać w pomocy). Nie przekonują mnie natomiast te Sneijdery i Van Der Vaarty. Seriea A to nie liga dla nich.
Atak: Ibra, Balotelli, Crespo, Cruz, Obinna, Suazo.
W tym przypadku zdecydowanie pozbyłbym się Crespo i Cruza, którzy mimo zasług na grę w Interze nie zasługują już z obecną formą i możliwościami. Obinnę bym wypożyczył, do Ibry i Balotelliego dojdzie Milito, dodatkowo ściągnął bym za wszelką cenę Antonio Cassano, do czego myślę że dojdzie, a piątym napastnikiem mianowałbym albo Suazo, który moim zdaniem zasługuje na szansę, albo tego młodego Arnatouvicia czy jak on tam mial który jest łączony ostatnio z Interem.

-
kesa
Ja rowniez pokusze sie o stworzenie wymarzonego dla mnie mercato:)
Bramka
Oczywiscie bez zmian.
Obrona
Jezeli chodzi o obrone to zgodze sie z poprzednikami, skrzydlowi raczej nie do ruszenia, prawa Maicon (ew. Zanetti), lewa Santon (zmiennik Maxwell), jezeli chodzi o srodek to najbardziej podoba mi sie gral Samuel'a, szkoda tylko ze taki kontuzjogeny, jezeli chodzi o Chivu, solidny obronca, dodatkowo moze grac na innych pozycjach. Dalej Materazzi zostaje, Cordoba tez, jak dla mnie na wylocie i Rivas i Burdisso, pierwszy mnie nie przekonal, jak gral to zawsze kiksowal, drugiego nigdy nie lubilem, a pilki ktora w zeszlym sezonie przedluzyl do Trezeguet'a po ktorej zdobyl bramke tez nigdy nie zapomne;p Fajnie by bylo jakby Inter sciagnal wlasnie tego Kjaera i raczej nikogo wiecej, pieciu dobrych solidnych srodkowych obroncow powinno wystarczyc. A gdyby tak Arboleda?:D to juz tak pol zartem pol serio, ale jestem ciekaw jakby sobie poradzil w dobrym klubie:)
Podsumowujac:
zostaja: Maicon, Maxwell, Santon, Chivu, Walter, Materrazzi, Cordoba
out: Burdisso, Rivas
in: Kjaer
Pomoc
Tutaj raczej odkrywca nie bede jezeli uznam iz potrzebni sa Nam tylko nowi gracze ofensywnii. Nie do ruszenia oczywiscie Cambiasso (do dzis dziekuje za niego Realowi:D), dalej Zanetti no i Muntari, ktory bardzo mi sie podoba w tym sezonie, gral zawsze solidnie i przedewszystkim walczy, 3 defensywnych pomocnikow jak najbardziej Nam wystarczy. Jezeli chodzi o reszte, Viera out, kompletnie bez formy, beznadzieja, to nie ten sam zawodnik co kiedys, dalej Dacourt-nie wiem jak z nim wyglada sytuacja, ale jak dla mnie tez out, za stary i za slaby na Inter! Jimenez, w Interze sie juz wypali, Jose nie dal mu szansy i juz nie da, wiec niestety tez dowidzenia (choc bardzo mi sie podobal za kadencji Mancini'ego), Quaresme wywalic zdecydowanie nie lubie go i nie lubilem, nadal sadze ze to jest zawodnik ktory da sobie rade tylko w przecietnym klubie, gdzie musi byc gwiazda, Mancini'ego mozna sprzedac, juz raczej nie pokaze nic godnyego Interu, a moze uda sie go uzyc jako karty przetargowej w jakims tramsferze, Stankovic zostaje pokazywal ze w waznym meczach daje rade:) Fajnie ze przychodzi Thiago Motta, podoba mi sie gra tego zawodnika, transfer jak najbardziej na plus, mam nadzieje ze sprawdzi sie. jezeli chodzi o wzmocnienia, bardzo ale to bardzo chcialbym Hamsik'a w Interze choc to malo prawdopodobne, ale 3mam kciuki w tej kwestii. Kolejnym graczem ktorego chetnie bym zobacz w Interze to Mauro Zarate, mysle ze nadawalby sie na takiego ofensywnego pomocnika za plecami Ibry i Milito, strasznie podoba mi sie jego gra, bajeczna technika i kiwka, co bylo widac w meczu z Nami:) Trzecim ofensywnym grajkiem ktorego bym chetnie bym widzial w Interze to moze Nani, mozna by sprobowac go wypozyczyc, bo i tak w Manchesterze to on za duzo nie gra, a zawsze mial ciag do przodu wiec moze by sie przydal. I mimo wszystko ja bym wzial tego Juninho na lawke, co jak co ale takiego zawodnika za darmo zawsze warto miec.
Podsumowujac:
zostaja: Cambiasso, Zanetti, Muntari, Stankovic
out: Viera, Dacourt, Jimenez, Quaresma, Mancini
in: Hamsik, Zarate, Nani, Juninho, Motta
Atak
Tutaj oczywiscie Ibrahimovic nie do ruszenia. Dalej Milito, swietny transfer, doskonaly niedoceniany gracz, szybko sie aklimatyzuje, wiec mysle ze bedziemy mieli z niego duzo pociechy. Zegnamy juz niestety Cruz'a i Crespo z wiadomych przeczyn, aczkolwiek nie ukrywam ze Cruz'a zawsze dazylem wielka sympatia i zycze mu jak najlepiej. Obinne tez juz pozegnamy to nie jest gracz na Inter i tyle w temacie. Suazo, hmm tu mam maly dylemat, niby nie jest to jakis szalowy napastnik ale zawsze imponowala mi jego szybkosc, wiec moze warto go zostawic i wypuszczac na zmeczonego przeciwnika tak w drugiej polowie by go zajechal;p Hmm co do Balotelliego, zastanawiam sie czy by go nie wypozyczyc, do jakiegos sredniaka, by tam gral w kazdym meczu, przez co sie ogrywal (nie zlinczujcie mnie za to;p), mysle ze byloby to dobre rozwiazania, oczywiscie z zaznaczeniem iz tam w razie czego moga go sciagnac w polowie sezonu w przypadku problemow w ataku. No i mysle ze do ataku przydalby sie nam jeszcze tylko jeden zawodnik, moim wymarzonym transferem w tej kwestii jest Tevez, bardzo podoba mi sie jego gra, niesamowicie szarpie z przodu i walczy o kazda pile, taki rasowy Pitbull, mysle ze idealnie wypelnilby bajecznego Ibre i bramkostrzelnego Milito. Aaa i zapomnialbym o bardzo istotnym grajku ktorego zawsze lubilem i podobala mi sie jego gral w Interze a potem w Newcastle, moze udaloby sie wyciagnac za male pieniadze Martinsa?:) Zawsze dawal rade, do dzis nie wiem czemu Inter go sprzedal..
Podsumowujac:
zostaja: Ibra, Suazo
out: Cruz, Crespo, Obinna, Balotelli(wypozyczenie!)
in: Tevez, Milito, Martins
No to ale sie rozpisalem:D Jezeli chodzi o pomoc to postawilem na grajkow z Wloch, gdyz juz sa dostowani do gry w Serie A, niew iem czy warto ryzykowac i sciagac gracz z Primera Division, gra w Serie A moze im nie podejsc... Niby sporo transferow tu proponuje, ale czesc pieniedzy daloby sie pozyskac ze sprzedawanych graczy (Viera 7mln, Obinna 10mln, Rivas 7, Burdisso 7, Jimenez 10, Quaresma 18, Mancini 10, w sumie jakies 60-70mln euro, staralem sie podac w miare realne kwoty).
Bramka
Oczywiscie bez zmian.
Obrona
Jezeli chodzi o obrone to zgodze sie z poprzednikami, skrzydlowi raczej nie do ruszenia, prawa Maicon (ew. Zanetti), lewa Santon (zmiennik Maxwell), jezeli chodzi o srodek to najbardziej podoba mi sie gral Samuel'a, szkoda tylko ze taki kontuzjogeny, jezeli chodzi o Chivu, solidny obronca, dodatkowo moze grac na innych pozycjach. Dalej Materazzi zostaje, Cordoba tez, jak dla mnie na wylocie i Rivas i Burdisso, pierwszy mnie nie przekonal, jak gral to zawsze kiksowal, drugiego nigdy nie lubilem, a pilki ktora w zeszlym sezonie przedluzyl do Trezeguet'a po ktorej zdobyl bramke tez nigdy nie zapomne;p Fajnie by bylo jakby Inter sciagnal wlasnie tego Kjaera i raczej nikogo wiecej, pieciu dobrych solidnych srodkowych obroncow powinno wystarczyc. A gdyby tak Arboleda?:D to juz tak pol zartem pol serio, ale jestem ciekaw jakby sobie poradzil w dobrym klubie:)
Podsumowujac:
zostaja: Maicon, Maxwell, Santon, Chivu, Walter, Materrazzi, Cordoba
out: Burdisso, Rivas
in: Kjaer
Pomoc
Tutaj raczej odkrywca nie bede jezeli uznam iz potrzebni sa Nam tylko nowi gracze ofensywnii. Nie do ruszenia oczywiscie Cambiasso (do dzis dziekuje za niego Realowi:D), dalej Zanetti no i Muntari, ktory bardzo mi sie podoba w tym sezonie, gral zawsze solidnie i przedewszystkim walczy, 3 defensywnych pomocnikow jak najbardziej Nam wystarczy. Jezeli chodzi o reszte, Viera out, kompletnie bez formy, beznadzieja, to nie ten sam zawodnik co kiedys, dalej Dacourt-nie wiem jak z nim wyglada sytuacja, ale jak dla mnie tez out, za stary i za slaby na Inter! Jimenez, w Interze sie juz wypali, Jose nie dal mu szansy i juz nie da, wiec niestety tez dowidzenia (choc bardzo mi sie podobal za kadencji Mancini'ego), Quaresme wywalic zdecydowanie nie lubie go i nie lubilem, nadal sadze ze to jest zawodnik ktory da sobie rade tylko w przecietnym klubie, gdzie musi byc gwiazda, Mancini'ego mozna sprzedac, juz raczej nie pokaze nic godnyego Interu, a moze uda sie go uzyc jako karty przetargowej w jakims tramsferze, Stankovic zostaje pokazywal ze w waznym meczach daje rade:) Fajnie ze przychodzi Thiago Motta, podoba mi sie gra tego zawodnika, transfer jak najbardziej na plus, mam nadzieje ze sprawdzi sie. jezeli chodzi o wzmocnienia, bardzo ale to bardzo chcialbym Hamsik'a w Interze choc to malo prawdopodobne, ale 3mam kciuki w tej kwestii. Kolejnym graczem ktorego chetnie bym zobacz w Interze to Mauro Zarate, mysle ze nadawalby sie na takiego ofensywnego pomocnika za plecami Ibry i Milito, strasznie podoba mi sie jego gra, bajeczna technika i kiwka, co bylo widac w meczu z Nami:) Trzecim ofensywnym grajkiem ktorego bym chetnie bym widzial w Interze to moze Nani, mozna by sprobowac go wypozyczyc, bo i tak w Manchesterze to on za duzo nie gra, a zawsze mial ciag do przodu wiec moze by sie przydal. I mimo wszystko ja bym wzial tego Juninho na lawke, co jak co ale takiego zawodnika za darmo zawsze warto miec.
Podsumowujac:
zostaja: Cambiasso, Zanetti, Muntari, Stankovic
out: Viera, Dacourt, Jimenez, Quaresma, Mancini
in: Hamsik, Zarate, Nani, Juninho, Motta
Atak
Tutaj oczywiscie Ibrahimovic nie do ruszenia. Dalej Milito, swietny transfer, doskonaly niedoceniany gracz, szybko sie aklimatyzuje, wiec mysle ze bedziemy mieli z niego duzo pociechy. Zegnamy juz niestety Cruz'a i Crespo z wiadomych przeczyn, aczkolwiek nie ukrywam ze Cruz'a zawsze dazylem wielka sympatia i zycze mu jak najlepiej. Obinne tez juz pozegnamy to nie jest gracz na Inter i tyle w temacie. Suazo, hmm tu mam maly dylemat, niby nie jest to jakis szalowy napastnik ale zawsze imponowala mi jego szybkosc, wiec moze warto go zostawic i wypuszczac na zmeczonego przeciwnika tak w drugiej polowie by go zajechal;p Hmm co do Balotelliego, zastanawiam sie czy by go nie wypozyczyc, do jakiegos sredniaka, by tam gral w kazdym meczu, przez co sie ogrywal (nie zlinczujcie mnie za to;p), mysle ze byloby to dobre rozwiazania, oczywiscie z zaznaczeniem iz tam w razie czego moga go sciagnac w polowie sezonu w przypadku problemow w ataku. No i mysle ze do ataku przydalby sie nam jeszcze tylko jeden zawodnik, moim wymarzonym transferem w tej kwestii jest Tevez, bardzo podoba mi sie jego gra, niesamowicie szarpie z przodu i walczy o kazda pile, taki rasowy Pitbull, mysle ze idealnie wypelnilby bajecznego Ibre i bramkostrzelnego Milito. Aaa i zapomnialbym o bardzo istotnym grajku ktorego zawsze lubilem i podobala mi sie jego gral w Interze a potem w Newcastle, moze udaloby sie wyciagnac za male pieniadze Martinsa?:) Zawsze dawal rade, do dzis nie wiem czemu Inter go sprzedal..
Podsumowujac:
zostaja: Ibra, Suazo
out: Cruz, Crespo, Obinna, Balotelli(wypozyczenie!)
in: Tevez, Milito, Martins
No to ale sie rozpisalem:D Jezeli chodzi o pomoc to postawilem na grajkow z Wloch, gdyz juz sa dostowani do gry w Serie A, niew iem czy warto ryzykowac i sciagac gracz z Primera Division, gra w Serie A moze im nie podejsc... Niby sporo transferow tu proponuje, ale czesc pieniedzy daloby sie pozyskac ze sprzedawanych graczy (Viera 7mln, Obinna 10mln, Rivas 7, Burdisso 7, Jimenez 10, Quaresma 18, Mancini 10, w sumie jakies 60-70mln euro, staralem sie podac w miare realne kwoty).
Ostatnio zmieniony 3 cze 2009, 11:58 przez kesa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Minister
Kesa-kuka pwodna skąd wytrzasnąłeś Martinsa:D ciekawa opcja:) Ja i tak jakoś jestem zwolennikiem Cassano!
"Gdy padnie tolerancji mur
a geje do obozów pracy!"
a geje do obozów pracy!"
-
RdK.
- Kontakt:
Doczytałem do tego momentu i zrezygnowałem z dalszej lektury.A gdyby tak Arboleda?:D