Hip-Hop made in Poland

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
Orzeu
Kontakt:

Odp: Hip-Hop made in Poland

Post autor: Orzeu »

Mowisz o jedynyk polskim raperze który jest cokolwiek rozpoznawany poza granicami naszego kraju
Liroy jest tak samo albo i mniej znany poza granicami kraju aniżeli WWO, OSTR czy chociażby sam Peja.
Gdyby nie Liroy to Peja nawet by nie wiedział co to hip hop
Jak sam Peja przyznał jego zajawka na Hip-hop zaczęła się pod koniec lat 80-tych... Liroy pierwszą płytę wydał w 1992, co nie zmienia faktu, że trochę sie na Liroyu Peja wypromował (support na koncertach, pamiętny koncert Ice T, czy chociażby ten sławny dis), co jest natomiast kompletną bzdurą to to że jakby nie Liroy to Rychu by nic nie wydał.
Obrazek
GULI

Post autor: GULI »

otóz to Orzeu nic dodac nic ując...
Obrazek
Raffal

Post autor: Raffal »

W jaki sposób WWO może być znane za granicą , jeżeli oni graja tylko polishrap a nie maja jakiegos flow jak francuzi ze można nie rozumieć a lubić ? ( coś co ma 3W) ?
Orzeu
Kontakt:

Post autor: Orzeu »

W jaki sposób WWO może być znane za granicą , jeżeli oni graja tylko polishrap a nie maja jakiegos flow jak francuzi ze można nie rozumieć a lubić ? ( coś co ma 3W) ?
featuringi z zagranicznymi artystami (z Francuzami właśnie, Niemcami i bodajże Kubańczykami ?), trasy koncertowe zagraniczne itp. znani za granicą rozumiem również jako popularni wśród Polonii...
Obrazek
Woo-cash
Kontakt:

Post autor: Woo-cash »

Orzeu pisze:
Gdyby nie Liroy to Peja nawet by nie wiedział co to hip hop
co jest natomiast kompletną bzdurą to to że jakby nie Liroy to Rychu by nic nie wydał.
Napisałem to z ironią. Ponieważ w hierarchii polskiego hh był najpierw Liroy poźniej Peja. I trochę mnie podrażniło jak kolega nie szanuje gościa od którego większość miała swój początek. Oczywiście rozumiem że można kogoś nie lubić ale trzeba to czasem napisać tak aby nie urażać innych osób :-D (Oczywiście nie czuję się urażony ;))
Pewnie nie napisałem wszystkiego co chciałem ale spadam na meczyk.
"Człowiek jest wszechświatem samym  w sobie" - Bob Marley
and1
Kontakt:

Post autor: and1 »

Orzeu pisze:
featuringi z zagranicznymi artystami (z Francuzami właśnie, Niemcami i bodajże Kubańczykami ?), trasy koncertowe zagraniczne itp. znani za granicą rozumiem również jako popularni wśród Polonii...
Może kolega nie zna Soundkail :P I była to bardzo owocna współpraca.
Obrazek
Szycha

Post autor: Szycha »

and1 pisze:
Orzeu pisze:
Może kolega nie zna Soundkail :P I była to bardzo owocna współpraca.
http://www.youtube.com/watch?v=67DbebpybsE Jak dla mnie kawałek wymiata... :hahaha:
Raffal

ok bede szczery:)
HG , WWO , Prosto to nie moje klimaty - nie rozumiem jak można ich lubieć i wątpie żeby jaki kolwiek inny człowiek który ich nie rozumie mógł ich przesłuchać i powiedzieć "Tak Oni są świetni"
jeżeli oni są znani za granicą to tylko przez polonie a nie o to mi chodziło pisząć znani poza polska.
Liroy trzymał(choć to może mocne słowo) z Ice-T dostał złotą płyte we Francji. Coś osiągnał bo coś stworzył od zera reszta ( co nie jest ich winą) pojechali na czymś co on stworzył wiec można go nie lubieć ale szacunek(respekt) trzeba mieć :)
GULI

widze ze rozpętałem wielka burze w temacie o małym człowieku...tyle...
Obrazek
Nen

Post autor: Nen »

Ogólnie całe ZIP to dość oryginalny Rap i podobnie jak u Raffala do mnie to nie przemawia. Ogólnie nie lubię HH z Wawy może wyjąwszy Eldo, Dioxa i Pezeta (ale nie w płomieniu :P ) ...
God protect me
Raffal

a swoja droga ostatnio byłem na koncercie POLSKIEGO KRÓLA BRAGGA i powiem że chłopak dał czadu :)

DonGuralesko :) a pozniej długooo długo nic :)
GULI

kim jest ten Polski król bragga...
Obrazek
gumi2006

Post autor: gumi2006 »

A gdzie byłeś? Bo ja co prawda kilka miesięcy temu ale byłem w Bydgoszczy i do teraz słyszę co tam się działo :P Generalnie to oczywiście dla mnie klimaty Killaz'ów czy samego DGE wymiatają, a że w hh szukam raczej odskoczni to nie potrzebuję jakiegoś super przekazu czy głębi tekstu(no może czasem), szukam czegoś ostrego, agresywnego dlatego ostatnimi czasy z moich słuchawek wydobywa się głównie dźwięk PTP, Rysia(pokłony za Regulamin Zabijania, Bragga'e ale też za to co stworzył jako Żurom diss czyli Jedna Runda;*)  czy Bezimiennych. Stronie raczej od OSTRego czy Eldo choć oczywiście mam dla nich szacunek bo to co robią na takowy zasługuje i tym zdaniem odnoszę się również do @guli'ego. Wiem, że możesz nie lubić Liroya ale uszanuj jego osiągnięcia i odnoś się chociażby z należytym człowieczym szacunkiem bo, że przy każdym swoim poście nazywasz jego muzykę żenadą a jego małym człowiekiem to wiemy(jeśli chodzi o diss z Peją to polecam "Kołysanka dla przyjaciół" niestety dużo po fakcie ale wg mnie kawałek świetny i na poziomie tego co oddał Peja). A skoro już piszę to od razu walnę propsy dla Dixonów za Lot bo naprawdę świetna płyta no i oczywiście dla Pih'a, który swoimi Kwiatami Zła dał pokaz niezłego rapu :] 

PS no i oczywiście TPWC choć wg mnie trochę za łagodnie dają rade.
Pitagoras: "Milcz, albo powiedz coś takiego, co jest lepszym od milczenia."

Churchill: "Najtrudniej nauczyć się tego, że nawet głupcy mają czasami rację."
Raffal

w Krakowie :)

Co prawda Żaczek jest tragiczny i sala koncertowa przypomina PRLowska stołówke , nagłośnienie nie przygotowane ale Sam gural swoim flow nadrabiał wszystko :) I te mentorskie przemowy :P Kto był to wie :)

A wracajac do tematu otworzylem youtuba wpisalem Liroy aby sobie przypomniec i przypomniałem :)
Liroy jest zajebisty , zdala od całej tej smiesznej gangserskiej polskiej ulicy :)

a tu masz dwa kawałki żeby sie uszanować coś co poprostu trzeba :)

http://www.youtube.com/watch?v=V61vfIjn ... re=related#
http://www.youtube.com/watch?v=FWByKzBW ... re=related

i jeszcze jeden :)

http://www.youtube.com/watch?v=ckvm8ZYs ... re=related

Pełen przekrój
:P
Ostatnio zmieniony 11 lut 2009, 23:46 przez Raffal, łącznie zmieniany 1 raz.
GULI

gumi sam sobie człowieku zaprzeczasz i to co mówisz jest obłudne bo z jednej strony pokłony za bragge i regulamin zabijania a z drugiej strony polecasz mierny diss jakas tam kołysanke...a co do osiagniec liroya to nie wiem gdzie ty je widzisz no fakt mówie zwabił sobie młoda dupe bodajrze miss czy wice mis polski która prawdopodobnie na siano poleciała bo na cózby innego.Tak to jest jego sukces rzeczywiscie...

no a jesli chodzi o ten utwór Hello to swietny przykład dałes własnie na to jakim kserobojem był Liroy ze wziął sobie piosenke od Lionela Richie...
Ostatnio zmieniony 12 lut 2009, 00:17 przez GULI, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
gumi2006

@guli już za nim zanim napisałem swoje trzy grosze w tym temacie wiedziałem, że nie ma co zaczynać z Tobą tematu, bo po prostu to się mija z celem. Po pierwsze nie rozróżniasz różnych gustów tylko swój jedyny wyznaczasz jako jedyny i najlepszy; po drugie średnio wiesz co znaczy słowo obłuda, a po trzecie nie szanujesz innych jako jednostek co stwierdzam nie tylko w Twoim ustosunkowaniu się do Liroya ale również do innych. Powodzenia dalej w życiu.

PS Raffal Kraków Bydgoszcz Gural dał czaduuu! :yes2:

BAGGIO1

Post autor: BAGGIO1 »

Panowie, ale po co się tak spinać ? Każdy lubi coś innego, jeden HH "do posłuchania, wpadający w ucho", inny HH na "bans" a jescze inny HH z "przekazem". Ja osobiście najbardziej lubie tą 3 opcje i ostatnio słucham Eldo "Nie pytaj o nią". Musze przyznać, ze ciekawą płyte Eldoka wydał, ale "mistrzostwo" to jeszcze nie jest, mam wrażenie, ze stać go na jeszcze coś bardziej konkretniejszego. Jeżeli chodzi o O.S.T.R ( który chyba jest dla mnie nr 1 - narazie) to czekam z niecierpliwośćią na zamówioną płytkę z asfaltshop.pl - 27lutego premiera. Singiel całkiem dobry, choć może troche przekombinowany. Mam nadzieje, że flow Ostrego też będzie nieco inne niż na Ja tu tylko sprzątam ze względu na inny charakter nowej płyty O.C.B.  Co do waszej kłótni to nie ma sensu, każdy woli co innego i powinniśmy się cieszyć, ze mamy w czym wybierać, a to do czego was namawiam to w miare możliwości KUPUJCIE ORYGINALNE płyty waszych ulubionych wykonawców - daje to nadzieje, ze rozwiną się jeszcze bardziej i będą jeszcze lepsi. Pozdro!
FoRzA InTeR!
Ulis

Post autor: Ulis »

BAGGIO! pisze:ostatnio słucham Eldo "Nie pytaj o nią". Musze przyznać, ze ciekawą płyte Eldoka wydał, ale "mistrzostwo" to jeszcze nie jest, mam wrażenie, ze stać go na jeszcze coś bardziej konkretniejszego.
konkretniejszego to on już nagrał na swoich poprzednich płytkach, czy też w Grammatiku.... Od zawsze Eldo = 100% przekaz. Respekt.
[blue]INTER PER SEMPRE ! [black]Tutto altro NON'EIMPORTANTE !ObrazekObrazek
"...Powiedz mi co jest lepszego niż długie cierpienie aby osiagnac sukces...
Potem nie przeszkadzaj mi już.. Dla mnie jest tylko Inter...
Dla mnie, którym jestem zakochany..."Obrazek
BAGGIO1

Ulis pisze: konkretniejszego to on już nagrał na swoich poprzednich płytkach, czy też w Grammatiku.... Od zawsze Eldo = 100% przekaz. Respekt.
Ulis - ja wiem, że nagrał bo nie słucham Eldo pierwszy raz. Mam poprostu na myśli to, że ta płyta mogłaby być jeszcze lepsza, ale mam nadzieje, że może kolejna będzie "konkretniejsza".
FoRzA InTeR!
Woo-cash
Kontakt:

Post autor: Woo-cash »

Raffal pisze: Coś osiągnał bo coś stworzył od zera reszta ( co nie jest ich winą) pojechali na czymś co on stworzył wiec można go nie lubieć ale szacunek(respekt) trzeba mieć :)
Dokładnie o to mi chodzi. Aby mieć szacunek do pewnych wykonawców.
"Człowiek jest wszechświatem samym  w sobie" - Bob Marley
Nen

Obszerny, jeszcze ciepły wywiad z Guralem.

http://www.hip-hop.pl/news/projector.php?id=1234392049

Wyjaśnia między innymi swój stosunek do "sprzedaży" i konflikt z Kaczorem.
God protect me
Raffal

BoDzIo

Post autor: BoDzIo »

Kochany Mezo kijem Wisły nie zawróci. Słabe, śmieszne i po co nagrane w ogóle;/

Jakby znowu chciał przyklupać w rapowe drzwi,
chociaż już dawno śpi - tam gdzie Wilk:)

P.S. W sumie nawet mógł nawinąć jak to ostatnio sie bawią na sb: "Jestem mormonem z mikrofonem."
Ostatnio zmieniony 13 lut 2009, 11:16 przez BoDzIo, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedyś Byłaś Młodą Kurwą, Dzisiaj Jesteś Starą Damą !!
Nen

Te zmiany stylu Meza. Jak odszedł od czystego Rapu w gimnazjalny chłam to niech w nim pozostanie, a nie teraz nazywa to "flirtem" i chce wrócić do Rapu.
God protect me
Raffal

chciałem żeby ktoś ocenił kawałek a nie jego. :?
RoB

Post autor: RoB »

Raffal pisze: chciałem żeby ktoś ocenił kawałek a nie jego. :?
Chyba nie da się go ocenić bez kontekstu. Koleś jest tragiczny, a ten kawałek jeszcze pogarsza jego ocenę w moich oczach.
Na prawdę lepiej nich dalej nagrywa w Wilcową, a nie pcha się tam gdzie nie ma dla niego miejsca.
Zzzz

Post autor: Zzzz »

Polecam walentynkowy kawałek wariata z Łodzi http://www.youtube.com/watch?v=cQsZ2O1MACI
"lubisz moje mleko ja lubie twe kakao
więc zrobimy szejka i wymieszamy pałą"
:lol3:
"w kakaowe oko jestem lepszy niż Rocco"  8)
BAGGIO1

CO myślicie o nowym kawałku DGE? Jak na moje pocisnął konkretnie. www.donguralesko.pl - tam się załącza ten kawałek jeżeli ktoś nie słyszał- gural prowadzi saochód i nawija.
FoRzA InTeR!
gumi2006

Miałem o tym napisać wcześniej ale napiszę teraz bo po prostu DGE na to zasłużył - nowy kawałek mnie dosłownie i w przenośni zmiażdżył. Pierwszy raz przesłuchałem go kilka dni temu i do teraz nie mogę wyjść z transu :P Wielkie graty dla Gurala i dla Matheo za genialny bit - aż mnie nosi w oczekiwaniu na nową płytę, nowe gówno, gorąco gówno! Dla takich rzeczy warto wybrać się do sklepu.

PS temat "Oceń piosenkę" nijaki @Chuchu ocenił ten kawałek na 1/10 stwierdzając przy okazji, że tego się słuchać nie da. Oki nie może tego słuchać, spoko każdy ma inny gust(choć w świetle tego co on dał do oceny zastanawiam się jak można nie móc słuchać hh jednocześnie mogąc słuchać takiej tandety). Do puenty jednak żeby nie rozmywać: nie pierwszy i zapewne  nie ostatni raz ocenisz hh w ww temacie tylko po co skoro nie możesz tego słuchać? Może dasz się wypowiedzieć osobom, którzy lubią albo chociażby nie są anty hh? Ile raz dasz jeszcze 1,2,3 takim kawałkom aż się dowartościujesz? Jeszcze jedno: kogo to obchodzi, że nie rozumiesz fenomenu tych klimatów? Nie za młody jesteś żeby oceniać kto co lubi?

Amen. Podziękował. (wszystkie pytanie zawarte w poście nie wymagają odpowiedzi bo owe odpowiedzi i tak nie zostaną skonfrontowane z moimi odpowiedziami bo tak i już!)

Platini

Post autor: Platini »

Nen - tylko kiedy mezo wykonywał jak to nazwales 'czysty rap' ?

Odkąd pamietam wiozł sie beznadziejnie, by gorzej nie ujac i tak zostanie.
A to co on wykonuje/wykonywal rapem nijak nie można nazwać.
"Jeśli jesteś pierwszy, to jesteś pierwszy.
Jeśli jesteś drugi, to jesteś nikim.
ODPOWIEDZ