Serie A

Juventus, Milan, Roma, Fiorentina... kto najgroźniejszy? Kto najsilniejszy? Czyli dyskusje o potentatach Serie A.
ODPOWIEDZ
forzaragazzi

Odp: Serie A 2009/2010

Post autor: forzaragazzi »

zzz_v1 pisze: Przynajmniej się już nie muszę się martwić, że w tych dwóch ostatnich meczach coś stracą w razie jakby zawalili.
http://www.youtube.com/watch?v=u2UP86bciVA  :P
syn

Post autor: syn »

Juventus w LE :D  Ale znowu za 2 miesiące zaczną grozić, że wygrają ligę.
dodo_IM

Post autor: dodo_IM »

syn pisze: Juventus w LE :D  Ale znowu za 2 miesiące zaczną grozić, że wygrają ligę.
No na bank będą się odgrażać, ma być Benitez i 80 mln na transfery. Juve zrobi zakupy zacznie szczekać, jak to ma w zwyczaju i na tym się skończy.

Ciekawe jak Włochy w LM zaprezentuje Sampdoria lub Palermo, oby nie skończyło się na kwalifikacjach.
"Nie możesz płakać po meczu, jeśli musisz to zrobić, zrób to na boisku. Tam trzeba zostawić wszystko, co masz. Musisz zakończyć mecz ze świadomością, że zrobiłeś wszystko."  Jose Mourinho
Chuchu
Kontakt:

Post autor: Chuchu »

Jeśli będzie to Sampdoria to jestem pewien, że wejdą do grupy i się dobrze zaprezentują. Palermo natomiast nie potrafi grać dobrze na wyjazdach i bym się raczej obawiał o nich.

Poza tym Roma to chyba nie jest zespół na walkę o Ligę Mistrzów,aczkolwiek na ćwierćfinał ich stać :) Te ich wszystkie zwycięstwa jak oglądałem były po słabej lub przeciętnej grze, która w Europie nie wystarczy na pewno.

Milan znowu skąpi na transfery podobno, więc nie zdziwiłbym się, jakby znowu w 1/8 odpadli. Oj  nawet jeśli pokonamy Bayern to trudno sobie wyobrazić, aby niemiecke drużyny w następnym sezonie nas nie wyprzedziły :roll:
Dzyl

Post autor: Dzyl »

Palermo jak i Sampdoria zasługują na LM, szkoda że do LM nie wchodzi 5 drużyn xD Ale myślę że i Palermo i Sampdoria dobrze zaprezentują się w europejskich pucharach, czy będzie to LM czy LE. Milan ?  nie wiem czy oni w ogóle z grupy wyjdą, no chyba że trafią na słabych przeciwników w grupie. Grają teraz totalną padake, to są dziadki, nie wiem dlaczego nie kupują sobie młodych zawodników aby odmłodzić skład.
NeroBlu
Kontakt:

Post autor: NeroBlu »

Jako, że jest to temat o Serie A warto wspomnieć o Juventusie Turyn, ktory prezentuje się fatalnie w tym sezonie. Analizując tabele po ich wczorajszym meczu z Milanem odkryłem, ze bilans bramkowy bianconerich to... -1 :D
PERCHE' L'INTER CE L'HO NEL CUORE E' LA MIA VITA, E' L'UNICO MIO AMORE
zzz_v1

Post autor: zzz_v1 »

NeroBlu pisze: Jako, że jest to temat o Serie A warto wspomnieć o Juventusie Turyn
Nie ma czegoś takiego jak 'Juventus Turyn' :> Juventus FC, no taki szczegół.
Teraz czas na zmiany w zarządzie na które czekam od ponad roku, a dopiero teraz coś się będzie działo.
"-1" Tylko tak potrafię ten sezon ocenić pod względem Juve. Wreszcie koniec...
Mora
Kontakt:

Post autor: Mora »

Jak na dłoni widać ,że Juventus FC nadal nie może się pozbierać po aferze calciopoli.Odbudowanie swojej dawnej pozycji nie jest jednak tak łatwe,mam głęboką nadzieję,że Bianconeri jeszcze przez parę lat nie włączą się na poważnie do walki o scudetto.Chodzą plotki,że Benitez wcale nie ma zamiaru iść do Turynu,a 80 milionów euro :?: Grube pieniądze poszły na transfery Melo,Diego i innych ,a efekty są mizerne.W Juventusie FC potrzebne są zmiany na "samej górze", zresztą podobnie jak w Milanie...
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
zzz_v1

Post autor: zzz_v1 »

Mora pisze: Jak na dłoni widać ,że Juventus FC nadal nie może się pozbierać po aferze calciopoli.
Ja tam uważam, że to, że Juventus skończył w tym sezonie tak jak skończył nie jest wynikiem samego Calciopoli, a wynikiem decyzji właścicieli klubu podjętych zaraz po Calciopoli i niekonsekwentnie niecofanie tych decyzji mimo, że negatywne wyniki  oraz ich czynnik znali wszyscy.
Tak, mówię o doborze zarządu. Myślę, że inny skład tej ekipy nie zrobiłby tych kilka błędów, których wynikiem było 7 meczy bez zwycięstwa w lidze (we wszystkich rozgrywkach - 10) w sezonie 08/09 i ponad 70 kontuzji w sezonie 09/10. W innym przypadku sezony 08/09 i 09/10 mogły by się zakończyć inaczej, a dla Juventusu zapewne lepiej.

Podsumowując - Cacliopoli na pewno nie był bezpośrednim czynnikiem, który spowodował taki, a nie inny stan w jakim jest teraz Juventus. Juventus w wyniku Calciopoli ucierpiał głównie na ilości dostępnych pieniędzy, a tych Juventusowi na pewno nie zabrakło przed minionym sezonem.

Wygląda na to, że zmiany...
Mora pisze: na "samej górze"
...które powinny być wykonane po sezonie 07/08 zostaną wykonane dopiero po dwóch latach i mam nadzieję, że tym razem będzie to właściwy wybór.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2010, 18:54 przez zzz_v1, łącznie zmieniany 1 raz.
Chuchu
Kontakt:

1. INTER MEDIOLAN  38  82  75 - 34
2. AS Roma 38 80 68 - 41
3. AC Milan 38 70 60 - 39
4. Sampdoria 38 67 49 - 41

5. Palermo 38 65 59 - 47
6. Napoli 38 59 50 - 43
7. Juventus Turyn 38 55 55 - 56

8. FC Parma 38 52 46 - 51
9. Genoa 38 51 57 - 61
10. AS Bari 38 50 49 - 49
11. Fiorentina 38 47 48 - 47
12. Lazio 38 46 39 - 43
13. Catania 38 45 44 - 45
14. Cagliari 38 44 56 - 58
15. Udinese 38 44 54 - 59
16. Chievo 38 44 37 - 42
17. Bologna 38 42 42 - 55
18. Atalanta 38 35 37 - 53
19. AC Siena 38 31 40 - 67
20. AS Livorno 38 29 27 - 61

Liga Mistrzów
Liga Europa
Spadek do Serie B
Bart

Post autor: Bart »

Fiorentina tylko punkt przed Lazio, kto by pomyślał.

Szkoda Sieny, tyle szczęśliwych momentów przeżyliśmy dzięki ich gościnności :wink:
ForzaeDi

Post autor: ForzaeDi »

Warto dodać że w przyszłym sezonie zobaczymy w SerieA:
1. Lecce które wygrało w SerieB
2. Cesena
3. Brescia
Ogólnie pozostałe drużyny z 4, 5 oraz 6 miejsca były blisko awansu.
Piekarz

Post autor: Piekarz »

Forza_eDi pisze: Warto dodać że w przyszłym sezonie zobaczymy w SerieA:
1. Lecce które wygrało w SerieB
2. Cesena
3. Brescia
Ogólnie pozostałe drużyny z 4, 5 oraz 6 miejsca były blisko awansu.
Heloł, po pierwsze do końca Serie B jeszcze dwie kolejki (niektórym zostały nawet 3 mecze), a po drugie zespoły od 3. do 6. miejsca grają play-offy, a nie że zespół z trzeciego miejsca od razu wchodzi :P Jeszcze nawet Lecce nie jest pewne awansu, z tego co wiem.

EDIT: Prawie, z matematycznego punktu widzenia mogą jeszcze zagrać w barażach.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2010, 20:53 przez Piekarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Parole e aggettivi non bastano piu. Servono atti concreti, come la candidatura al Pallone d'oro, e chi gli nega il voto non e figlio di Maria e non capisce nulla. Immenso, indescrivibile. Fino alla fine Il Principe Diego Milito.
Minister

Post autor: Minister »

http://seriea.pl/

Lecce juz jest prawie pewne.
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
Chuchu
Kontakt:

Mihajlović podobno jest blisko Sampdorii. Oznaczałoby to, że jedynym kandydatem na objęcie posady trenera u nas po Mourinho jest Capello. Ewentualnie to, że Jose nigdzie się nie wybiera ;)

Co do Juve - nie mogą szybko zapomnieć o tym sezonie tylko przeanalizować go dokładnie i naprawić błędy aby taki się nie powtórzył.
RafaelACM

Odp: Serie A 2010/2011

Post autor: RafaelACM »

Mihajlović trenerem Fiorentiny. Szczerze, to nigdy nie sądziłem, iż Sinisa jest w stanie objąć drużynę Interu. Jest co prawda lekko podobny do Mourinho (czyli drużyna pełna gwiazd, ale bez gwiazdeczek), ale to nie ta klasa. Powodzenia Viola ;D
Ostatnio zmieniony 29 maja 2010, 10:05 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Piekarz

Znamy już dziewiętnaście klubów, które wystąpią w następnej edycji Serie A. Niedawno po rocznej przerwie awansowało Lecce, a przed momentem po 20 latach gry w niższych ligach do Serie A powróciła AC Cesena. Dla Lecce będzie to czternasty w historii klubu sezon w najwyższej lidze włoskiej, a dla Ceseny - jedenasty. Po tym jak Cittaddella, Crotone, Modena i Triestina zagrają swoje zaległe mecze, czekają nas play-offy, w których zmierzą się ekipy z miejsc 3-6 ostatecznej tabeli tegorocznej Serie B. Mimo zaległych meczów wiemy już, kto to będzie, nie wiadomo jeszcze, kto zagra z kim w pierwszej fazie play-offów (3. zespół zagra z 6., 4. z 5.). Drużyny te to: Brescia Calcio (31 sezonów w Serie A), US Sassuolo Calcio (dla którego byłby to pierwszy sezon w Serie A w historii, mało tego - sezon obecny jest dopiero drugim (i drugim z rzędu) w historii Sassuolo w Serie B), Torino FC (historii nie trzeba reklamować - 7 Scudetti, 5 Pucharów Włoch, 84 sezony w Serie A...) oraz AS Cittadella (podobnie jak Sassuolo walcząca o pierwszy awans do Serie A w historii, kończąca dopiero czwarty sezon w Serie B w historii).

W play-offach trzymam za Torino, głównie dlatego, że niełatwo się z nimi gra Juventusowi oraz też z powodu bogatej historii. Sassuolo czy Cittadellę fajnie byłoby zobaczyć jako drużyny po raz pierwszy grające w A. Generalnie - wszystko tylko nie Brescia.
Parole e aggettivi non bastano piu. Servono atti concreti, come la candidatura al Pallone d'oro, e chi gli nega il voto non e figlio di Maria e non capisce nulla. Immenso, indescrivibile. Fino alla fine Il Principe Diego Milito.
Bart

Post autor: Bart »

Lecce i Cesena to kluby ze sporą rzeszą kibiców, cieszę się z ich powrotu do A. Co do baraży, to mam podobne zdanie jak Piekarz, każdy byle nie Brescia, której kibice trzymają z Milanem. Awans Cittadelli byłby zaskoczeniem na miarę Chievo 9 lat temu - to ubogi krewny AC Padova, który w mieście do czasu grał zdecydowanie drugorzędną rolę. Ale nie powiem, Sassuolo czy Cittadella w Serie A to byłoby ciekawe rozwiązanie. Ja stawiam na Sassuolo, które ma ciekawą ekipę i już rok temu zabrakło im trochę szczęścia, teraz na początku rozgrywek jakiś czas liderowali.
Waldini

Post autor: Waldini »

Trzymam kciuki za Torino, to legendarny zespół, z niewyobrażalną tragedią w swojej historii. Gdyby nie katastrofa na wzgórzu Superga to byłaby to topowa włoska drużyna, nie mam co do tego wątpliwości. Poza tym w przeciwieństwie do Juventusu, który przyciąga prowincję, Ac Torino to prawdziwi Turyńczycy. Serie A bez takich drużyn jest uboższa.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2010, 20:50 przez Waldini, łącznie zmieniany 1 raz.
PeperonixD

Post autor: PeperonixD »

Różniee może być w następnym sezonie. W końcu nowy trener, może nowi zawodnicy. Mimo tego myślę, że i tak Inter podtrzyma passę i zdobędzie tytuł mistrza kraju.
IlCapitano

Post autor: IlCapitano »

Waldini pisze: Trzymam kciuki za Torino, to legendarny zespół, z niewyobrażalną tragedią w swojej historii. Gdyby nie katastrofa na wzgórzu Superga to byłaby to topowa włoska drużyna, nie mam co do tego wątpliwości. Poza tym w przeciwieństwie do Juventusu, który przyciąga prowincję, Ac Torino to prawdziwi Turyńczycy. Serie A bez takich drużyn jest uboższa.
Dokładnie.

Dzisiaj rewanżowe mecze półfinałowe. Toro musi wygrać lub zremisować 2-2. Brescia raczej bez problemu wejdzie do finału.
dodo_IM

Post autor: dodo_IM »

Ciężko będzie Torino, tym bardziej, że mecz będzie w Sassulo. Też jestem za Turyńczykami, bo klub który takie sukcesy osiągał powinien grać w Serie A.
"Nie możesz płakać po meczu, jeśli musisz to zrobić, zrób to na boisku. Tam trzeba zostawić wszystko, co masz. Musisz zakończyć mecz ze świadomością, że zrobiłeś wszystko."  Jose Mourinho
Dzyl

Post autor: Dzyl »

Mi to obojętnie która z tych obu drużyn wejdzie do Seria A. Torino niegdyś było wielkim klubem i miło by było znowu zobaczyć ich w Serie A, natomiast gdyby Sassuolo weszło do Serie A to byłoby ciekawiej, jakoś nie pamiętam aby ta drużyna była kiedyś w Serie A, to chyba może być ich pierwszy raz.
Michal_fci

Post autor: Michal_fci »

Lepiej zeby Torino jufki maja problemy z nimi wiec moga im pkt urwac... Choc z drugiej strony oni nie sa w stanie nam zagrozic a nawet nie slyszalem o tym 2 klubie a chetnie bym ich zobaczyl tak wiec obojetnie kto wejdzie jufki beda mieli godnego rywala
Gdy­byś kiedyś we śnie poczuła, że oczy mo­je już nie pat­rzą na ciebie z miłością, wiedz, żem żyć przestał.
Piekarz

Nie będzie debiutantów w Serie A w tym roku. Wprawdzie trzymam w tych play-offach za Toro, ale mimo wszystko szkoda. Szczególnie żal mi jest Sassuolo, które było już tak blisko historycznego awansu... no ale niech awansują w przyszłym roku kosztem Milanu, Juventusu, Romy albo jakiegoś klubu bez takiej historii jak Torino.

W finale Brescia musi dostać i zapomnieć o Serie A.
Pinturicchio

Post autor: Pinturicchio »

Krzaku pisze:obojetnie kto wejdzie jufki beda mieli godnego rywala
Say what? Godnego rywala do czego? Chyba tylko Toro do walki w mieście... A poza tym to co to jest "jufki"? Rozumiem pisać Juventus z małej, ale przekręcania nazwy w ten sposób nigdy nie zrozumiem.
Claudio

Liga włoska tylko w CANAL+

Post autor: Claudio »

CANAL+ pozyskał wyłączne prawa do transmitowania meczów Serie A przez kolejne dwa sezony. Tym samym stacja pozostaje jedyną telewizją w Polsce, która ma najbogatszą ofertę dla fanów futbolu: mecze aż czterech najważniejszych lig europejskich: angielskiej, hiszpańskiej, francuskiej i włoskiej oraz polskiej Ekstraklasy. Rozgrywki Serie A w sezonie 2010/2011 rozpoczynają się 28 sierpnia. Dużą część meczów CANAL+ prezentować będzie w technologii High Definition.

– Liga włoska to jeden z wielkich atutów oferty sportowej CANAL+. Zmagania najlepszych drużyn Półwyspu Apenińskiego pokazujemy nieprzerwanie od czternastu lat. Jako telewizja premium, gwarantujemy abonentom długofalowy dostęp do najbardziej popularnych rozgrywek piłkarskich na żywo. W nadchodzącym sezonie Serie A planujemy dwie transmisje tygodniowo. Serdecznie zapraszam na mecze z udziałem czołowych włoskich zespołów, w tym Interu Mediolan, najlepszej klubowej drużyny Europy w ubiegłym sezonie – powiedział Jacek Okieńczyc, dyrektor ds. sportu CANAL+.

Nowy kontrakt wynikający z wygranego przetargu oznacza, że CANAL+ przejmuje pełne prawa, do tej pory dzielone z inną telewizją. Oznacza to, że stacja ma wyłączność na pokazywanie meczów Serie A w sezonach 2010/2011 i 2011/2012. Ponadto w niedzielnych wydaniach programu Sport+ będzie można zobaczyć wszystkie gole, jakie padną w trakcie rozgrywek. Obszerne analizy każdej kolejki będą prezentowane w poniedziałkowych magazynach Rafała Wolskiego Sport+ Extra. Kontynuowany będzie też magazyn Serie A, w całości poświęcony tym rozgrywkom. Zaangażowany przez CANAL+ silny zespół ekspertów i dziennikarzy w składzie: Grzegorz Milko, Tomasz Lipiński i Cezary Olbrycht zapewni meczom ligi włoskiej komentarz na najwyższym poziomie.

Pozyskując ekskluzywne prawa do rozgrywek Serie A CANAL+ umacnia swoją pozycję lidera na rynku praw sportowych w naszym kraju. Najsilniejsze ligi europejskie są, obok polskiej Ekstraklasy, filarem oferty sportowej CANAL+. Stacja pokazuje mecze ligi francuskiej oraz ma całkowitą wyłączność na rozgrywki lig angielskiej, hiszpańskiej i włoskiej.

źródło: satkurier.pl

Cieszy mnie to niezmiernie :) Szkoda ze 2, a nie 3 transmisje ale coz, dobre i te 2 jeszcze jak przynajmniej 1 bedzie w HD...to looz
Biały

Post autor: Biały »

Claudio nawet nie masz pojęcia jak mnie ucieszył Twój post :D A ja dzisiaj już szukałem najtańszego pakietu Polsatu z kanałami piłkarskimi, bo wiele wskazywało na to, że to jednak oni przejmą Serie A ;p Ufff co za ulga...:) Bo rozumiem, że to pewne źródło?
"Po podaniu ręki Milaniście, myję ją. Po podaniu ręki Juventino, liczę swoje palce" - Peppino Prisco

M. ;**

http://www.youtube.com/watch?v=-v3IVxeix1Y  "Bassiamo i toni" ;D
Claudio

Post autor: Claudio »

Tak nawet na stronce CanalPlus.pl juz napisali ;)
Wiedzialem ze Cie ucieszy ta wiadomosc bo chyba najczesciej mnie o to pytales :D
Chuchu
Kontakt:

Czyli będę musiał wszystkie mecze na becie oglądać? Ehh szkoda tego Polsatu, z drugiej strony przez cały sezon (!) nie usłyszę tekstów Kołtonia o tym, że to dopiero w tym sezonie Inter musi pokazać swoją wartość.
ODPOWIEDZ