Rasizm,Faszyzm,Nazizm,Nacjonalizm-Skrajne ideologie

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
pierwszyyeti

Odp: Rasizm,Faszyzm,Nazizm,Nacjonalizm-Skrajne ideologie

Post autor: pierwszyyeti »

dlaczego araby mieliby sie wstydzic swoich naduzyc?? kazda krew na rekach to nie powod do dumy.
Ja tam jakoś krwi na rękach nie mam i wcale nie widzę powodu, by się wstydzić za Kościół, tak samo jak nie widzę powodu, by się wstydzić za Polaków i bitwę pod Grunwaldem. Krucjaty miały bronić miejsce kultu przed islamizacją, doskonale wszyscy to wiemy. Wydaje mi się, że pomysł, by umierać za coś, co się uważa za Grób Pański należy raczej do cech szlachetnych niż wstydliwych; natomiast fakt, że część uczestników uprawiała rzeźnie świadczy o tychże uczestnikach, a nie Kościele, którego nauka w tej kwestii była i jest jasna: żaden człowiek nie może zostać pozbawiony życia bez powodu. Zabójstwo w obronie własnej, karę śmierci oraz przypadek wojenny nie podlegają pod przykazanie "nie morduj", o ile wojna prowadzona jest sprawiedliwie, a zabójstwo jest jedyną drogą, by powstrzymać zagrożenie.

Biblia chwali pokój i gloryfikuje władców, których władza przypadała na czas pokoju. Cała nauka katolicka twierdzi, że wojna jest rzeczą okropną, jednak, podobnie jak w przypadku kary śmierci, bywa także rzeczą konieczną, np. wtedy, kiedy naród jest napadany, grabiony etc. Wojna o ropę jest wojną złą; wojna o pokonanie morderców najeżdżających na kraj - wojną sprawiedliwą. Myślę, że to bardzo racjonalne podejście; zupełnie inne niż choćby w islamie, gdzie Koran wyraźnie zachęca do mordowania każdego, kto nie jest wyznawcą Allaha. Biblia nie sprawia, jak pacyfistyczne organizacje, że jej poplecznicy zaatakowani przez dwóch typów z dzidą zostaną wybici co do jednego, jednocześnie dając naukę, że nie należy na drugiego napadać. Prawdę mówiąc - trudno mi wyobrazić sobie, że ktoś ma lepsze rozwiązanie kwestii wojny i problemu, jaki się z nią wiąże, tj. nieuchronnej śmierci przynajmniej kilkuset ludzi.
GULI

Post autor: GULI »

ja w tym temacie powiem tylko tyle iz....mam nadzieje ze nasi koledzy z Młodziezy Wszechpolskiej i innych organizacji i grup narodowościowo-katolickich "godnie" przywitali i ugościli gosci z całej Europy i swiata podczas wczorajszego przemarszu niejakiego zlotu dewiantów europride!
Obrazek
pierwszyyeti

oberwało się tylko policjantom niektórym.
kachol

Post autor: kachol »

MINISTER:

Ponieważ Minister zarzucił mi, że krytykuje, a nie mówię w czym leży problem więc piszę, że błędnie ująłeś faszyzm i nazizm, ponieważ są to dwa różne terminy odnoszące się do dwóch specyficznych odmian nacjonalizmu (od razu podkreślam, że nie należy utożsamiać nacjonalizmu w żadnym wypadku od razu z nazizmem czy faszyzmem). Więc najkrócej jak się da:
- faszyzm to ideologia włoska, odnosi się do kraju B. Mussoliniego (później rozszerza się ją, często błędnie na wszystkie autorytarne rządy sprawowane przez partie prawicowe). Faszyzm zawsze jest oparty na mocnym poczucie terytorialności, oraz opiera się o nacjonalistyczną ideologię, której naturalnym kapitałem ma być drobnomieszczaństwo. Ponadto zakłada dominację jednej partii, monopol władzy, etc.
- nazizm natomiast jest czysto Niemieckim przypadkiem, odnoszącym się tylko i wyłącznie do historii NSDAP i niczego więcej, jest to po prostu narodowy socjalizm oparty od dominację narodu Niemieckiego (jego wyższość nad innymi) oraz opiekę socjalną i dominację jeden partii.

Więc jak zaczynasz temat to przynajmniej opisz o czym chcesz tutaj pisać, bo piszesz o Arabach, a to ma nie wiele wspólnego z tematem. Poza tym radzę częściej zaglądać do słownika to może wtedy pokaŻesz nam coś bardziej trzymającego się kupy.

Ponadto przeczytaj analizy rynku pracy, dowiedz się co to szklany sufit, poznaj wskaźniki zatrudnienia kobiet, raporty o molestowaniu, a potem pisz, że problemu dyskryminacji kobiet w Polsce nie ma. Chociaż jeżeli uważasz, że facet utrzymujący rodzinę to pozytywny stereotyp to chyba nie bardzo Cię to interesuje.

Religia - nie jest ważny okres w którym dokonuje się zbrodni, tylko fakt, że do nich dochodzi. To, że Chrześcijanie wybijali ludzi w imię krzyża 500 lat temu, a nie teraz, wg Ciebie gloryfikuje chrześcijaństwo nad Islam, który robi podobnie teraz? Cóż za wspaniały przykład. W ten sposób dojdziesz do tego, że w sumie nazizm już nie byłby groźny i należy o nim zapomnieć, przecież to było kiedyś, więc czemu mam się przejmować Niemcami malującymi swastyki?

Pytasz się o mnie czy jestem komunistą, trudne pytanie. Nie popieram terroru uprawianego przez partie komunistyczne w ZSRR, Chinach czy PRLu, równocześnie uważam, że poglądy Marksa są wciąż aktualne. Czy to czyni ze mnie komunistę? Możliwe, pewnie też trochę podziw dla Chomsky'ego anarchosyndykalistę, a dla Żiżka postmodernistę. Trudno mi to jednoznacznie ocenić, bo również szanuję Orianę Fallaci, a wtedy, niektórzy określili by mnie faszystą, a to, że uważam, że redaktorzy Tygodnika Powszechnego to jedni z najlepszych w Polsce religioznawców tworzy ze mnie katoprawicowca.

Pierwszyyeti - z całym szacunkiem dla Twojej osoby, ale nie będę odpisywał na Twoje dywagację, ponieważ wybierasz kilka słów z kontekstu i komentujesz wszystko rozbijając na pojedyncze zdania jak np. Czepiasz się, że napisałem, że katolicy z natury nie są pracowici i, że z protestantyzmu i etyki protestanckiej wynika bogactwo narodów. Ale przecież napisałem, że katolicy mogą także się bogacić i świetnie pracować.

Poza tym usprawiedliwiasz chrześcijaństwo na zasadzie: mordowali przy nawracaniu, ale pisma oficjalnego nie było. Hitler nigdy nie napisał, że w obozach Żydów należy masowo mordować, czy to też czyni go niewinnym? Uważasz, że "chronienie" miejsc kultu usprawiedliwia masowe morderstwa - gratuluje. Ponadto to, że Katolicy palili mniej na stosie czyni ich lepszymi? To, że w Chinach zginęło więcej ludzi z powodu tortur i prześladowań niż w III Rzeszy czyni komunistyczne Chiny większymi zbrodniarzami od Niemców czy chyba jednak nie?

Tak masz rację, mój argument o pracy w Chinach jest bezsensu, oczywiste jest, że nie pracuje się tam za miskę ryżu i, że za byle co czekają Cię kary, a w Korei Północnej panuje dobrobyt i ludzi nie zamykają w obozach pracy. Jedź do Chin robić te samochody w ramach wolności gospodarczej, skoro Europa jest zła, że chroni pracowników przed wyzyskiem.

Kobieta ma prawo uprawiać seks kiedy ma na to ochotę, ma prawo pracować gdzie chce, a nie liczyć na męża. Tak samo ma prawo do decydowania o tym czy chce urodzić dziecko czy nie (do momentu kiedy zarodek, embrion nie staje się człowiekiem czyli do momentu wykształcenia się układu nerwowego). Zdecydowanie traktuje kobiety jak dziwki, kiedy mówię pośród bandy szowinistów, że mają prawo do samorealizacji - 100 procent prawdy!!! Prosisz o przykłady, ponieważ literatury jest multum, a nie chce mi się teraz skanować więc pierwsza lepsza strona pokaże Ci dane:
http://www.iwoman.pl/na-serio/kariera/c ... 25146.html
Minister

Post autor: Minister »

kachol jeżeli czytasz temat od początku to wiesz jak go zacząłem i pewnie też orientujesz się kto zaczął temat Islamu?!Z pewnością nie byłem to ja.I chyba nie sądziłeś,że tego typu temat pozostanie tylko i wyłącznie na lini Faszyzm,nazizm nacjonalizm!?

To co mnie najbardziej ruszyło:
Gdzie ja powiązałem faszyzm z nazizmem?Czemu reszta zrozumiała a Ty wysnułeś własne stwierdzenia?Ja zestawiłem faszyzm i nazizm obok siebie jedynie mówiąc,że obie ideologie są mi dalekie.Nic nie pisałem,że jedna wywodzi się z drugiej czy ma ze sobą jakiekolwiek powiązania.To samo tyczy się nacjonalizmu.

Religia-i znowu pokazujesz,że brak logicznego myślenia jest na porządku dzienny.Pisząc,że chrześcijanie mordowali 500lat temu i porównując ich do dzisiejszych Islamistów jest trochę nie na miejscu?Bo jaki obecni chrześcijanie mają związek z tymi sprzed pięciuset lat?Czy obecnie są jakieś prognostyki ku temu aby tamte wydarzenia się powtórzyły?Więc o czym mowa?To samo podany przykład faszystów..to jest temat cały czas świeży,który się powtarza w przeciwieństwie mordów z rąk chrześcijan!

Daruj sobie teksty typu ,,banda szowinistów" bo żaden z nas z pewnością do takich nie należy a jeśli próbowałeś nas obrazić to nie udało CI się.Jak tak dalej pójdzie to kobiety nawet w normalny sposób nie będzie można zwolnić bo zaraz wybuchnie fala krytyki,że to przez płeć!

PS.Przepraszam za ,,RZ" :)
Ostatnio zmieniony 19 lip 2010, 00:37 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
pierwszyyeti

No, trochę tego nasrałeś, ale postaram się odpowiedzieć.
Czepiasz się, że napisałem, że katolicy z natury nie są pracowici i, że z protestantyzmu i etyki protestanckiej wynika bogactwo narodów. Ale przecież napisałem, że katolicy mogą także się bogacić i świetnie pracować.
Początkowo napisałeś, że bogacenie się narodów wynika z protestantyzmu, co jest idiotyczne i takim pozostanie. (: Tylko tyle.
Poza tym usprawiedliwiasz chrześcijaństwo na zasadzie
Niczego nie usprawiedliwiam.
mordowali przy nawracaniu, ale pisma oficjalnego nie było.
LOL? Żartujesz sobie ze mnie? Nie było ani oficjalnego, ani nieoficjalnego pisma: morderstwa w trakcie krucjat wynikały wyłącznie z chęci zysku i okrucieństwa konkretnych ludzi, a nie chrześcijaństwa! Innymi słowy: jeśli dzisiaj napiszę, że ateizm to ideologia ludobójców, bo Stalin był ateistą, to dopuszczę się takiego samego nadużycia, jakiego Ty się dopuściłeś. I nie wciskaj tutaj pierdół o tym, że nakazy religijne sprawiły okrucieństwo krucjat. To jest nonsensowne.
Hitler nigdy nie napisał, że w obozach Żydów należy masowo mordować, czy to też czyni go niewinnym?
No tak, o planach eksterminacji Żydów i "innego plugastwa" (cytuję Hitlera) też nie słyszałeś, kolejne wielkie brawa z mojej strony. -.-
Uważasz, że "chronienie" miejsc kultu usprawiedliwia masowe morderstwa - gratuluje.
He, he, napisałem dokładnie odwrotnie. Napisałem, że krucjaty były po to, by ochronić to, co dla tych rycerzy było święte, często sensem ich życia. JEDNAKŻE krucjaty NIE MUSIAŁY się zakończyć masowymi mordami, co w ich trakcie się zdarzało - lecz winę za to ponoszą ich uczestnicy, a nie ludzie, którzy krucjaty organizowali.
Ponadto to, że Katolicy palili mniej na stosie czyni ich lepszymi?
Zachowujesz się jak tępy buc. Naprawdę nie rozumiesz, że 270 tysięcy z 300 tysięcy to jest 90%, a jeśli do tego dodamy palenie na stosie z inspiracji wyznawców Kalwina, którzy byli w tej materii bardzo aktywne, to nam wyjdzie, że spalonych przez katolików na stosie było góra parę tysięcy? Dodając do tego fakt, że oskarżenie o czary było bardzo proste do wniesienia... zresztą, nie będę Ci tego tłumaczył, bo mam wrażenie, że i tak nie potrafisz analizować faktów.

I czy czyni ich lepszymi - heh, to nieuczciwie postawione pytanie, ale odpowiem: tak, oczywiście! Człowiek, który zabił raz jest lepszy od człowieka, który popełnia morderstwa seryjne - choć w zasadzie obu powinno już nie być, na tym polega elementarna sprawiedliwość.
To, że w Chinach zginęło więcej ludzi z powodu tortur i prześladowań niż w III Rzeszy czyni komunistyczne Chiny większymi zbrodniarzami od Niemców czy chyba jednak nie?
Oczywiście, że są WIĘKSZYMI zbrodniarzami. Przy czym zarówno naziści, jak i komuniści, są zbrodniarzami i to wystarczy. O społeczności, która w dziejach świata liczyła kilka miliardów ludzi nie można powiedzieć, że jest winna zbrodni ludzi sprzed iluś lat, a już szczególnie, jeśli były to zbrodnie tak nieliczne.
Tak masz rację, mój argument o pracy w Chinach jest bezsensu, oczywiste jest, że nie pracuje się tam za miskę ryżu i, że za byle co czekają Cię kary, a w Korei Północnej panuje dobrobyt i ludzi nie zamykają w obozach pracy.
Trzymajcie mnie, bo padnę. Naprawdę mam wątpliwości czy wykształciłeś swój układ nerwowy (a to - gdybym był Tobą, skłaniałoby mnie do opinii, że nie jesteś człowiekiem i można Cię wyciąć, bo Cię nie chcę). Właśnie napisałem, że w Chinach pracownicy są wyzyskiwani, ale LEPIEJ, żeby pracowali za miskę ryżu niż żeby miski ryżu nie mieli, jak to bywało zanim Chiny otworzyły się na świat. To jest właśnie ten dylemat moralny, o którym mówię: można teoretycznie zakazać wyzysku w Chinach, ale wtedy firmy swoje fabryki przeniosą do dowolnie wybranego kraju, w którym takich zasad nie będzie, a Chińczycy pracujący obecnie za miskę ryżu zostaną tej miski pozbawieni. Przedsiębiorców nie da się zatrzymać siłą, musiałoby dojść do zawłaszczenia fabryk przez państwo, ale w świecie międzynarodowych korporacji, które działają w Chinach jest to niemożliwe. Wobec tego dochodzimy do jasnego wniosku, że sytuacji w Chinach się nie rozwiąże za pomocą gróźb i wprowadzania socjalistycznych pierdół, bo one nie tylko zabiorą Chińczykom pracę, ale także tę miskę ryżu, nad którą - przyznam - ubolewam. Nie zazdroszczę Chińczykom, nie zazdroszczę tamtejszym pracownikom. Zazdroszczę natomiast gospodarki, która dzięki wolnemu rynkowi czyni z Chin potęgę.
Jedź do Chin robić te samochody w ramach wolności gospodarczej, skoro Europa jest zła, że chroni pracowników przed wyzyskiem.
Po raz kolejny starasz się, żebym Cię nazywał per "debilu", ale nie uda Ci się to, więc odpuść. W Chinach ogromna liczba ludności sprawia, że w sposób naturalny jest za mało pracy. Chinom grozi przeludnienie wobec czego nie sprawdzi się tam żaden system gospodarczy: wolny rynek spowoduje wyzysk i miskę ryżu; socjalistyczne twory zabiorą nawet miskę. W Europie ze względów demograficznych, ale także i rozwiniętego sądownictwa i świadomości społecznej, że pracodawcy nie wszystko wolno, taki wyzysk byłby niemożliwy i trzeba być totalnym kretynem, by zestawiać rozwiązania problemów europejskich z chińskimi. To się nie uda.
Kobieta ma prawo uprawiać seks kiedy ma na to ochotę, ma prawo pracować gdzie chce, a nie liczyć na męża.
Ma. Ale musi się liczyć z konsekwencjami swoich wyborów.
(do momentu kiedy zarodek, embrion nie staje się człowiekiem czyli do momentu wykształcenia się układu nerwowego)
Według Ciebie. Według mnie - od momentu poczęcia dziecko jest człowiekiem, bo przecież nie psem. I co? Mój głos przeciw Twemu. Nie masz żadnego argumentu, poza tezą, że bredzę, że nie mam racji. Ja nie mam żadnego argumentu (poza logicznym, że produkt rozmnażania ludzi to człowiek), który przekona Ciebie. Słowo przeciw słowu. Jak rozstrzygnąć, który z nas ma rację? :]
Zdecydowanie traktuje kobiety jak dziwki, kiedy mówię pośród bandy szowinistów, że mają prawo do samorealizacji - 100 procent prawdy!!!
Kryj się, kryj, mężczyzna walczy o prawa kobiet. Puknij się chłopcze w czoło, jeśli uważasz aborcję za drogę samorealizacji.

Zaś co do linka, którego podałeś: zauważ, że mężczyźni generalnie mają zawody, w których kobiet nie uświadczysz i są to zawody pochłaniające duże kadry ludzi - budowlańcy, górnicy etc. Wobec tego te trudności znalezienia pracy są nieobiektywne.

Natomiast co do zarobków: pracodawca ma prawo zaproponować mi siedem razy mniej ze względu choćby na mój wzrost (jestem bardzo wysoki, co Cię gówno obchodzi, ale wspominam, żebyś skumał) - jego pieniądze, jego oferta, jego firma = może z nią zrobić co chce. Ktoś może kobiet nie lubić albo być gejem i się bardziej cieszyć, gdy dla niego będą pracowali mężczyźni, może ich bardziej cenić. Czemu nie? JEGO PIENIĄDZE. Kobieta oczywiście ma prawo taką ofertę odrzucić i napluć gościowi w twarz. Natomiast w firmach państwowych (których niestety wciąż jest mnóstwo) płace powinny być równe dla obu płci i tak też jest.

A prosiłem raczej o przykłady piętnowania Cię ze względu na ateizm.
Piekarz

Post autor: Piekarz »

kachol pisze: Pierwszyyeti - z całym szacunkiem dla Twojej osoby, ale nie będę odpisywał na Twoje dywagację, ponieważ wybierasz kilka słów z kontekstu i komentujesz wszystko rozbijając na pojedyncze zdania
Co jest nie tak w odwoływaniu się do pojedynczych zdań? Czy w którymś z kawałków, na które Twoją wypowiedź podzielił pierwszyyeti, został przeinaczony jego sens, przez to że został oddzielony od reszty? Jeśli nie, to dlaczego nie chcesz odpisać - i nie odpisujesz - na te "kawałki"?
Parole e aggettivi non bastano piu. Servono atti concreti, come la candidatura al Pallone d'oro, e chi gli nega il voto non e figlio di Maria e non capisce nulla. Immenso, indescrivibile. Fino alla fine Il Principe Diego Milito.
Minister

Hitler nigdy nie napisał, że w obozach Żydów należy masowo mordować, czy to też czyni go niewinnym?
No tak, o planach eksterminacji Żydów i "innego plugastwa" (cytuję Hitlera) też nie słyszałeś, kolejne wielkie brawa z mojej strony. -.-
Dodam jeszcze,że jeżeli znasz historię to powinieneś wiedzieć,że na rozkaz Hitlera niemiecki uczony wynalazł specjalne urządzenie,które po założeniu można było odróżnić rasę aryjską od gorszej reszty.Co najśmieszniejsze sam Hitler nie przeszedł pomyślnie testu a za takowe oblanie go ludzie skazywani byli na zsyłanie do obozów a niekiedy nawet natychmiastowe rozstrzelanie.-mała ciekawostka od Pani z Liceum

Ale oczywiście Hitler nigdy nic nie kazał.Spoko.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2010, 01:21 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
a geje do obozów pracy!"
zzz_v1

Post autor: zzz_v1 »

Minister pisze: mała ciekawostka od Pani z Liceum
Ciekawa historia, ja widziałem coś bardzo podobnego w "Generał Italia" :] Chciałbym powiedzieć "Niezła bajka" ale nie wiem czy Tobie czy Twojej nauczycielce z Liceum.

Swoją drogą, jeśli taka machina by w ogóle istniała to nie dziwota, że nie przeszedł by tego testu - sam był żydem.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2010, 01:35 przez zzz_v1, łącznie zmieniany 1 raz.
pierwszyyeti

chyba nie chodziło o maszynę, a o test na Aryjczyka - blondyn, kolor oczu etc.
Minister

Zozol ów machinę podobno zakładano na głowę.Nie umiem sobie wyobrazić jak to wyglądało,babka natomiast była naprawdę mądra i specjalizowała się głównie w I i II wojnie światowej więc nie chce mi się wierzyć,że zmyślała.Aczkolwiek kto wie.

Jutro postaram się coś więcej o niej napisać.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2010, 02:18 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
a geje do obozów pracy!"
rudziol

Post autor: rudziol »

Może zabrzmi to głupio ale każdy kibic Gornik Zabrze połączony trochę z Hitlerem jak wiadomo gdy nie on teraz nie było by naszego wspaniałego Górnika :)
Kusy

Post autor: Kusy »

zabrzmiało to źle...       nie ma co się rozpisywać (argumentować)
Ostatnio zmieniony 19 lip 2010, 02:26 przez Kusy, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kochaj ich
Szalony Inter, kochaj ich !
Niekończąca się zabawa
Która trwa przez całe życie
Szalony Inter, kochaj ich !"
snuffy

Post autor: snuffy »

rudziol pisze: Może zabrzmi to głupio ale każdy kibic Gornik Zabrze połączony trochę z Hitlerem jak wiadomo gdy nie on teraz nie było by naszego wspaniałego Górnika :)
jestem z Katowic wiec w sprawach Górnika dobrze sie orientuje i mam wielu znajomych z Zabrza co ty pierd... o Hitlerze ?? To, że stadion miał jego imie wiele lat to wynikało tylko z błedu urzedników.

"Początki klubu

Początki sportu polskiego po II wojnie światowej na terenie Zabrza sięgają 1945 roku. Nie było to łatwe. Działania wojenne pozostawiły zdewastowane obiekty sportowe, brakowało sprzętu, a nawet młodzieży chętnej do uprawiania sportu. Powoli, wysiłkiem wielu działaczy, zaczęto zakładać kluby sportowe przy zakładach pracy. Tradycje piłkarskie górniczego Zabrza miały swe źródło w założonej w 1946 roku drużynie KS "Zjednoczenie". Wkrótce doszło do fuzji KS "Zjednoczenie" z KS "Zabrze", a w roku 1948 w wyniku ogólnokrajowej reorganizacji sportu i przejęcia opieki nad sportem górniczym przez zrzeszenie "Górnik" powstał jeden silny klub górniczy na terenie Zabrza. Został utworzony z połączenia KS "Zjednoczenie", KS "Concordia", KS "Pogoń" i KS "Skra" pod nazwą ZS "Górnik".

"2 września 1934 r., obecny stadion Górnika Zabrze podczas uroczystego otwarcia otrzymał imię Adolfa Hitlera. Co ciekawe, od tamtego czasu patrona obiektu oficjalnie nigdy... nie zmieniono."
http://www.youtube.com/watch?v=VHbucMOs ... re=related

"Jestem bardzo, bardzo szczęśliwy, że Mancini dołączył do Milanu" - skwitował z przekąsem Portugalczyk.
kachol

Minister pisze: Faszyzm-no ten pogląd jest trochę bardziej skomplikowany.Przez wiele osób tłumaczony na różne sposoby.Trwale łączony z Nazizmem. (...) Faszyzm jak i Nazizm ustala pewne hierarchie wśród ras,wyznań itp.,jak dla mnie za bardzo uogólnia,wrzuca grupy społeczne do ,,jednego wora" a tego nie lubię.
Tutaj... nie uważam, że popełniłeś jakieś wielkie błędy, ale zaczynając taki temat moim zdaniem powinieneś to zrobić rzeczowo, a nie tak chaotycznie. A co tego kto zaczął z tego temat skupiając się na muzułmanach to Snuffy, ale ku wielkiemu Twojemu entuzjazmowi ciągniesz go na tą nutę, nie starając się naprowadzić na temat. Przecież w tym temacie również warto porozmawiać jak rozumiemy "patriotyzm" skoro nacjonalizm jest ideologią, która jest ważna. Związek z morderstwami 500 lat temu a dzisiejszymi wg mnie istnieje. NIE TWIERDZĘ, ŻE OBECNIE CHRZEŚCIJAŃSTWO STANOWI ZAGROŻENIE W POSTACI ZAMACHÓW, MORDOWANIA LUDZI TAK JAK JEST TO W PRZYPADKU ISLAMU, ale jednocześnie nie można zapominać, że krzyż bardzo chętnie wykorzystywany był do niecnych celów i tak samo może być dzisiaj, choć może już w innej postaci (np. problem pedofilii w Irlandii - dla mnie to też zbrodnie).

Ponadto ja nie uważam, że Islam jest lepszy o Chrześcijaństwa, uważam, że obecnie muzułmanie są o wiele groźniejsi ( to nie katolicy się wysadzają za wiarę mordując ludzi w XXI wieku), ale nie powoduje to, że będę gloryfikował chrześcijaństwo ponieważ wg mnie też ma krew na rękach.

P.S.

pierwszyyeti - nie martw się nie zapomniałem o Tobie, dorzucę 3 grosze do tego co napisałeś, ale pewnie wieczorem, ponieważ teraz po prostu nie mam czasu na głębszą analizę Twoich słów.
Minister

kachol w gwoli wyjaśnienia to powiem CI że zakładając temat chciałem pogadać o wymienionych poglądach,poznać ideologie innych użytkowników,może trochę posprzeczać się na temat ideologii mi nieodpowiadających.Nie miał to być temat ,,wyjaśnij pojęcia".Postscriptum chyba jasno napisałem żeby każdy się zapoznał z ,,tematem" zanim coś napisze.CO do zboczenia z kursu to nie do końca tak zboczył-wystarczy dopisać antysemityzm :) Poza tym ja nie mam upoważnień aby kogokolwiek naprowadzać na właściwy tor bo są od tego odpowiednie osoby na stronie,którym widocznie nie przeszkadza owe rozmywanie tematu.

Nikt bracie nie karze Ci gloryfikować chrześcijaństwa,nudne natomiast jest to Twoje ciągłe oporne mówienie o tym co było kilkaset lat temu!Ja nie gloryfikuje żadnej religii ale akurat w tym wypadku w obronie stanąć trzeba.Dobrze napisałeś ,,chrześcijaństwo ma krew na rękach" nie chrześcijanie!Zrozum to wreszcie,że ze strony chrześcijan nam zupełnie nic nie grozi i nic nie wskazuje na to żeby miało się to zmienić.
a geje do obozów pracy!"
snuffy

Rasizm,Faszyzm,Nazizm,Nacjonalizm,Antysemityzm, są ze sobą nierozerwalnie połączone, miała być dyskusja i chyba taka powstała. Często definicja z encyklopedii różni się od rzeczywistości zwłaszcza gdy powstała dziesiątki lat wcześniej. Swiat się zmienia, problemy ewoluują definicje pozostają.

"Jestem bardzo, bardzo szczęśliwy, że Mancini dołączył do Milanu" - skwitował z przekąsem Portugalczyk.
Imrahil
Kontakt:

Post autor: Imrahil »

Odnosze wrazenie ze temat nanosil sie na okreslenie ktora nacja - religia - ideologia, ma bardziej upackane lapska i kaciki ust. Mianowicie kazdy na tym swiecie ma swoj udzial w ekstreminacji ludzkosci. Napoleon(despotyzm) ,wczesniej Imperium Rzymskie(cesastwo/republika), Japonia (monarchia konstytucyjna/buddyzm) z poczatku XX wieku,kolonizatorzy Ameryk i wiele innych.
Minister pisze: Zrozum to wreszcie,że ze strony chrześcijan nam zupełnie nic nie grozi i nic nie wskazuje na to żeby miało się to zmienić.
Ok, masz u mnie kredyt poparcia. Tylko odpowiedz mi na pytanie,czy wposcil bys do Polski katolikow-ukraincow,bialorusinow czy nawet niemcow (losowe przyklady) na wolny rynek pracy?!?
kachol pisze: Ponadto ja nie uważam, że Islam jest lepszy o Chrześcijaństwa, uważam, że obecnie muzułmanie są o wiele groźniejsi ( to nie katolicy się wysadzają za wiarę mordując ludzi w XXI wieku), ale nie powoduje to, że będę gloryfikował chrześcijaństwo ponieważ wg mnie też ma krew na rękach.
Z pewnoscia muzulmanie sa grozniejsi, maja ten swoj chory dzihad, jednak ktos ich prowokuje. Izrael? USA? W wielu krajach bliskiego wschodu ludzia zyja w warunkach nam nieogarnietych,w wiecznym strachu. Nie trudno o frustracje i checi zemsty na europejczykach zyjacych w luksusach.
StarCraft user \"czcij Zerga swego-niezniszczalnego\" [=
snuffy

Imrahil Hitokiri pisze: Tylko odpowiedz mi na pytanie,czy wposcil bys do Polski katolikow-ukraincow,bialorusinow czy nawet niemcow (losowe przyklady) na wolny rynek pracy?!?
Są na Polskim rynku pracy.

Imrahil Hitokiri pisze:W wielu krajach bliskiego wschodu ludzia zyja w warunkach nam nieogarnietych,w wiecznym strachu. Nie trudno o frustracje i checi zemsty na europejczykach zyjacych w luksusach.
Żyją w strachu bo dają się tak prowadzic. Co do frustracji no tak dwójka moich sąsiadów jest bogatsza niż ja trzeba ich nienawidzic a z czasem przejąć ich dobra.

Imrahil
Kontakt:

Post autor: Imrahil »

snuffy pisze:
Imrahil Hitokiri pisze: Tylko odpowiedz mi na pytanie,czy wposcil bys do Polski katolikow-ukraincow,bialorusinow czy nawet niemcow (losowe przyklady) na wolny rynek pracy?!?
Są na Polskim rynku pracy.
O.o
zdawalo mi sie ze dyskujsa jest toczona na skale panstwa francuskiego,bo jak narazie w Polsce jest to maly,statystycznie dopuszczalny procent
snuffy pisze:
Imrahil Hitokiri pisze:W wielu krajach bliskiego wschodu ludzia zyja w warunkach nam nieogarnietych,w wiecznym strachu. Nie trudno o frustracje i checi zemsty na europejczykach zyjacych w luksusach.
Żyją w strachu bo dają się tak prowadzic. Co do frustracji no tak dwójka moich sąsiadów jest bogatsza niż ja trzeba ich nienawidzic a z czasem przejąć ich dobra.
Daja czy nie daja,skad mozesz wiedziec jak tam jest?!...przykladowo polacy przez wiele lat dali sie miotac w zaborach czy komunistom, irakijczycy zyli w terrorze Saddama.
Nie ogarnia Cie frustracja,kiedy ałedzie(cygany) mieszkaja sobie w nowo wybudowanych domach, jezdza nowymi autami,a  wszystko to z kradzierzy i jeszcze maja ulgi jako mniejszosc narodowa?
StarCraft user \"czcij Zerga swego-niezniszczalnego\" [=
snuffy

Imrahil Hitokiri pisze:
O.o
zdawalo mi sie ze dyskujsa jest toczona na skale panstwa francuskiego,bo jak narazie w Polsce jest to maly,statystycznie dopuszczalny procent
procent Ukrainców i białorusinów jest całkiem spory zapraszam na ściane wschodnią
Imrahil Hitokiri pisze:
Daja czy nie daja,skad mozesz wiedziec jak tam jest?!...przykladowo polacy przez wiele lat dali sie miotac w zaborach czy komunistom, irakijczycy zyli w terrorze Saddama.
tym bardziej trzeba to docenic, tyle Polacy przeszli a mimo to wygrali za każdym razem i przestali sobą pomiatać.
Imrahil Hitokiri pisze:Nie ogarnia Cie frustracja,kiedy ałedzie(cygany) mieszkaja sobie w nowo wybudowanych domach, jezdza nowymi autami,a  wszystko to z kradzierzy i jeszcze maja ulgi jako mniejszosc narodowa?
Ogarnia i to bardzo, nigdzie nie zaprzeczyłem że nie jestem rasistą i że nie jestem tolerancyjny. Mimo to nie gonię ich z siekierami czy kamieniami, dodatkowo tutaj jest różnica, że nie ja jadę do ich kraju ( pochodzą z INDI ) tylko oni przyjezdzaja tutaj.

snuffy

I co chcesz dowieść ?? Może Ci przytaknę albo nie, tutaj natomiast nie widzę, żadnego związku z wybranymi cytatami.

rudziol

Post autor: rudziol »

Snuffy- Hitler nie założył Gornika tylko zbudował stadion i Niemcy rozgrywali tam 1 mecze pod jego wezwaniem !
Nie wiadomo czy powstałby Górnik bez pomocy Adolfa ...
pierwszyyeti

Z pewnoscia muzulmanie sa grozniejsi, maja ten swoj chory dzihad, jednak ktos ich prowokuje. Izrael? USA?
Do dżihadu prowokuje wyłącznie Koran i ich religia. Z tym, że na dżihad oni ciągle czekają.
Nie ogarnia Cie frustracja,kiedy ałedzie(cygany) mieszkaja sobie w nowo wybudowanych domach, jezdza nowymi autami,a  wszystko to z kradzierzy i jeszcze maja ulgi jako mniejszosc narodowa?
Żadna grupa społeczna nie powinna mieć przywilejów, a już z całą pewnością nie mniejszości narodowe. Na tym polu ogarnia mnie frustracja niezależna od tego, czy przywilej ma cygan czy Niemiec.
przykladowo polacy przez wiele lat dali sie miotac w zaborach czy komunistom
Akurat powstania czy - potem - strajki dobitnie świadczą o tym, że Polacy się nie dawali. Byli jednak zbyt słabi, by zmienić rzeczywistość.
Tylko odpowiedz mi na pytanie,czy wposcil bys do Polski katolikow-ukraincow,bialorusinow czy nawet niemcow (losowe przyklady) na wolny rynek pracy?!?
Oczywiście, dlaczego nie? Szczególnie zaprosiłbym Niemców: analogicznie do tego, co działo się w Polsce w średniowieczu, Niemcy mogliby znacząco pomóc w rozwoju tego kraju. Zresztą, wkrótce i tak będzie trzeba zaprosić tu "braci ze Wschodu", bo jeśli Polska będzie się rozwijać, to ktoś musi kopać rowy, a kopanie rowów w tej chwili bardziej opłaca się w Anglii i innych miejscach dzikiego zachodu. Ludzie z Białorusi i Ukrainy tak łatwo do Anglii nie wyjadą, a z chęcią przybędą tutaj.

Możliwe zresztą, że będą żądali mniejszej pensji niż Polacy, co powinno jakoś tam nieznacznie obniżyć koszta inwestycji. Same plusy.
snuffy

rudziol pisze: Snuffy- Hitler nie założył Gornika tylko zbudował stadion i Niemcy rozgrywali tam 1 mecze pod jego wezwaniem !
Nie wiadomo czy powstałby Górnik bez pomocy Adolfa ...
bez przesady to ze powstał stadion jego imieniem nie znaczy ze ma udział w powstaniu Górnika:/

Minister

Imrahil źle zinterpretowałeś moje zdanie.Bardziej chodziło mi o to,że podobne sytuacje jakie mialy miejsce 500lat temu nam nie grożą.

Co do cyganów to my sami jesteśmy sobie winni,że im tak tutaj u nas dobrze.Bo nie tylko kradną ale i żebrzą w tramwajach,autobusach skm-kach,a my zacofani Polacy im oddajemy pieniądze za darmo.Głupi naród to się nic nie da zrobić.

Rudziol- proszę Cię nie pisz takich bzdur,to że Adolf zrobił stadion nie znaczy,że dzięki niemu powstał klub!Z tego co mi wiadomo to Górnik powstał poprzez jakieś fuzje..nie pamiętam jakie to fuzje ale bodajże kilka klubów.

Wróćmy może już na właściwy tor rozmowy i polonizujmy na tematy różnorakich ideologii.Może ktoś zechce odpisać na moje pytanie o symbolach komunistycznych...?
Ostatnio zmieniony 20 lip 2010, 13:46 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
a geje do obozów pracy!"
kachol

To może ja zacznę skoro Minister pisze o symbolach:

Z natury jestem przeciwnikiem zakazywania wszelkiego rodzaju symboliki, jednak jest to szerszy problem, więc mniej więcej tak:

1) Uważam, że zakazywanie używania symboliki komunistycznej jest idiotyczne jeżeli chodzi np. o T-shirty, publikacje, ogólnie całą kulturę oraz branże od ubrań przez plakaty etc. Tak samo jak uważam, że zakaz publikowania "Mein Kampf" również jest idiotyzmem, ponieważ do momentu, kiedy za czyjąś ideologią nie idą czyny mające znamiona przestępstwa (wobec drugiej osoby) nie jest groźne, a jedynie podkreślenie swoich poglądów. Uważam, że jeżeli ktoś podziwia np. B.Mussoliniego może mieć jego plakat na ścianie, mi to nie przeszkadza, ale wiem, że niektórzy odbiorą to jako przyzwolenie na propagowanie skrajnych ideologii (to samo dotyczy Lenina czy Che Guevary), ale wciąż wierzę, że ludzie mają własny umysł i nie koniecznie podziw dla pewnych czynów danego człowieka powoduje, że od razu będziemy budować obozy koncentracyjne.

2) Jeżeli chodzi o problem pomników, nazw ulic, etc. Pomniki propagujące komunizm powinny w większości zniknąć, jednak np. uważam za obrazę chęć niszczenia np. pomników komunistycznych ku czci poległych żołnierzy. Może się nam nie podobać ideologia, ale żołnierze walczący i umierający zasługują na pamięć, szczególnie, że walczyli z ówczesnym okupantem Polski i nie oni decydowali o PRLu. Ulice powinny zniknąć we wszystkich miejscach gdzie chcą tego osoby zamieszkałe tam, bo jeżeli ktoś mieszka na ulice np. Gierka, a ludzie uważają, że to im nie przeszkadza, to nie ma sensu zmiany nazwy ulicy i tak z czasem wszystkie zostaną one przemianowane (chociaż nie wiem czy jeszcze takie zostały).

Symbole zawsze będą kogoś raziły i albo zaczniemy zakazywać prawie wszystkich, albo dopuścimy je, aby istniały razem z nami, ja jestem zdania, że powinny być obecne w świecie społecznym.
Minister

Z mojej perspektywy cała sytuacja z symboliką pokazuje kto tak naprawdę rządzi tym krajem i decyduje o tego typu zakazach.Bo skoro symbole faszystowskie są w pełni zakazane i uwzględnione w prawie a symbolika komunistyczna,która kojarzy sie głównie z ogromną ilością ofiar tego chorego ustroju to wniosek nasuwa się sam...
a geje do obozów pracy!"
cor72z

Post autor: cor72z »

Minister pisze: Z mojej perspektywy cała sytuacja z symboliką pokazuje kto tak naprawdę rządzi tym krajem i decyduje o tego typu zakazach.Bo skoro symbole faszystowskie są w pełni zakazane i uwzględnione w prawie a symbolika komunistyczna,która kojarzy sie głównie z ogromną ilością ofiar tego chorego ustroju to wniosek nasuwa się sam...
Przecież weszła ustawa o symbolach komunistycznych... chyba, że miałeś coś innego na myśli bo wydaje się, że zjadłeś jakieś słowo w tym zdaniu?
Minister

Źle sprecyzowałem.Bardziej chodziło mi o gadżety z podobizną Che itp.Pardom :)

http://gruchalski.blog.onet.pl/Zakaz-st ... 93045882,n jak widać nie wszystkim się to spodobało.Chociaż z tego co wyczytałem to i Che też został wypędzony a to mnie cieszy.Szkoda tylko,że na ulicy tej poprawy nie widać ale co odwlecze..
Ostatnio zmieniony 20 lip 2010, 17:43 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
a geje do obozów pracy!"
ODPOWIEDZ