Język komentatorów sportowych - analiza i ocena
-
mathew
Odp: Język komentatorów sportowych - analiza i ocena
Dzieki Bart , bdb mi pomogles
-
kcpwwa
dla dopelnienia tematu, wrzuce jako ciekawostke,ze nasz znawca Wojciech Kowalczyk w studiu pomeczowym po spotkaniu Barca- Stuttgart wlasnie powiedzial o Messim, ze "gra sprzyja mu radosc". ot taka ciekawa figura, wiecej takich gwiazd poprosze 
Lalalala,lalalala,aaeeaaooo,hej Inter goool!Lalalala,lalalala,aaeeaaooo,hej Inter goool!
-
pfff7777
mógłby mi ktoś dać jakieś wskazówki ... chodzi o to że mam problem z napisaniem konspektu na temat:
Dokonaj analizy wypowiedzi wybranych komentatorów sportowych pod kątem błędów językowych. Pomocy
Dokonaj analizy wypowiedzi wybranych komentatorów sportowych pod kątem błędów językowych. Pomocy
-
mirek2011
Ustny egzamin z języka polskiego jest banalny - otrzymałem 19pkt korzystając ze sprawdzonych rozwiązań - taka sciaga
Teraz zastanawiam się po co było się tak daremno stresować
Teraz zastanawiam się po co było się tak daremno stresować
-
AdamWWL
Zaczynam pisać prace maturalną na temat ,,Na podstawie zgromadzonego materiału źródłowego zanalizuj język dziennikarstwa sportowego." , jeżeli ktoś posiadałby przydatne informacje które mógłbym uwzględnić w swojej pracy to byłbym wdzięczny . mój nr GG 2729438
-
Minister
Adam przeczytaj cały temat a dowiesz się ciekawych rzeczy..
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
a geje do obozów pracy!"
-
AdamWWL
czytałem , i trochę informacji się przyda , a co do linków większość mi nie działa .
-
Minister
A to mój błąd..Znając życie to znajdzie się sporo osób co Ci jakieś materiały podrzuci 
a geje do obozów pracy!"
a geje do obozów pracy!"
-
Jedrula
- Kontakt:
A w mojej szkole żaden temat tego typu się nie pojawił, a szkoda bo na taki czekałem..
1910, 1920, 1930, 1938, 1940, 1953, 1954, 1963, 1965, 1966, 1971, 1980, 1989, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010
-
Ynter
Jedrula bo ten temat trzeba podrzucić nauczycielowi polskiego, żeby go dopisał do listy ;] Ja tak zrobiłem i właśnie ten temat omówię na maturze ^^
-
Jedrula
- Kontakt:
No dzięki, ja właśnie dziś oddałem deklarację
ale mój temat też jest fajny
"Literacki i filmowy obraz Polski i Polaków przełomu XX i XXI wieku - analiza i interpretacja wybranych tekstów kultury".. Będzie dobrze 
1910, 1920, 1930, 1938, 1940, 1953, 1954, 1963, 1965, 1966, 1971, 1980, 1989, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010
-
Baszczu
"Mają rozmach skurwisyny" ?Jedrula pisze:"Literacki i filmowy obraz Polski i Polaków przełomu XX i XXI wieku - analiza i interpretacja wybranych tekstów kultury"
-
Minister
Jedrula
Oj powalczysz trochę z tym tematem..Polacy ciężki Naród
Najwazniejsze jest to żeby nikt z Was nie walnął sobie tematu,który kończy się na,,scharakteryzuj na podstawie wybranych epok literackich"!!Uciekajcie jak najdalej od tego badziewia!
Oj powalczysz trochę z tym tematem..Polacy ciężki Naród
Najwazniejsze jest to żeby nikt z Was nie walnął sobie tematu,który kończy się na,,scharakteryzuj na podstawie wybranych epok literackich"!!Uciekajcie jak najdalej od tego badziewia!
a geje do obozów pracy!"
a geje do obozów pracy!"
-
Ynter
Jedrula nauczyciel powinien Cie poinformować o możliwości dodania do listy Twojego tematu jeśli zostanie uznany za odpowiedni :p
-
Bart
Mam prośbę do moderatorów o wykasowanie moich postów z tego tematu. Byłbym bardzo wdzięczny, miesięcznie dostaję jakieś 5 próśb o pomoc w maturze, a nie ukrywam, że mnie to irytuje. Wysoka pozycja fcinter w wyszukiwarce ma swoje wyraźne minusy 
-
Balon
Bart, klientów już masz, renome masz, otwieraj biznes
Balon vel Chrapek
Chrapię, bo lubiem!
Tu sei tutta la mi vita...
Chrapię, bo lubiem!
Tu sei tutta la mi vita...
-
Filip©
- Kontakt:
jak chcesz to nawet usunę wątek 
-
Lamatico
- Kontakt:
Popularność kosztuje 
W takich sytuacjach widać, że ludzie przy wyborze tematu nie zdają sobie sprawy, co tak naprawdę robią.
Trzeba wybierać proste tematy, które łatwo opracować.
Sory za
W takich sytuacjach widać, że ludzie przy wyborze tematu nie zdają sobie sprawy, co tak naprawdę robią.
Trzeba wybierać proste tematy, które łatwo opracować.
Sory za
-
Serpente
Ogrzewam kotleta ;]
Jako że ostatnio przeglądam sporo meczy z ostatnich 2-3 lat i na prawdę nie rozumiem jak tacy ludzie mogą być komentatorami sportowymi,Szpak to Szpak,mimo że walnie jakąś gafą to ma ciepły głos,fajnie się go słucha i daje jakieś emocje,ci od La Liga (Orłowski i...iii...i ktoś tam jeszcze,nie pamiętam) to po prostu przebijają wszystko,to trzeba po prostu słyszeć żeby móc stwierdzić jak debilni są Ci ludzie,nie dosyć że co chwila ironizują na korzyść Barcelony co chwila coś biadoląc a nawet podczas meczów innych drużyn niż Real czy Barca. Ci od Serie A są spoko,przynajmniej dla mnie,fajnie komentują (rozwalił mnie podczas meczu z zeszłego sezonu kiedy Del Piero strzelił drugą bramkę Milanowi na San Siro
) ale większość meczów oglądam jak nie z Włoskim komentarzem to jakimś chińskim czy arabskim,podobno fajni są komentatorzy od Ligue 1,komentują ciekawie,bez zbędnego smęcenia,ale francuskiej oglądam mało więc nie jestem w stanie dokładniej coś o nich powiedzieć. Tak jak mówię Orłowski aka "jestem specem Ligi Hiszpańskiej,na meczach Valencii mówię jak wspaniała jest Barcelona" przebija chyba wszystko i wszystkich.
Przy okazji to:
http://www.youtube.com/watch?v=-ANNkFKF_kU

Jako że ostatnio przeglądam sporo meczy z ostatnich 2-3 lat i na prawdę nie rozumiem jak tacy ludzie mogą być komentatorami sportowymi,Szpak to Szpak,mimo że walnie jakąś gafą to ma ciepły głos,fajnie się go słucha i daje jakieś emocje,ci od La Liga (Orłowski i...iii...i ktoś tam jeszcze,nie pamiętam) to po prostu przebijają wszystko,to trzeba po prostu słyszeć żeby móc stwierdzić jak debilni są Ci ludzie,nie dosyć że co chwila ironizują na korzyść Barcelony co chwila coś biadoląc a nawet podczas meczów innych drużyn niż Real czy Barca. Ci od Serie A są spoko,przynajmniej dla mnie,fajnie komentują (rozwalił mnie podczas meczu z zeszłego sezonu kiedy Del Piero strzelił drugą bramkę Milanowi na San Siro
Przy okazji to:
http://www.youtube.com/watch?v=-ANNkFKF_kU

-
Dominho
Czas odświeżyć temat 
Moja matura wprawdzie za rok, ale Pani powiedziała nam, że sami również możemy wymyślić jakiś temat i zaproponować - są duże szanse na jego przyjęcie, a musimy to zrobić dosyć szybko. Kiedyś widziałem dyskusję tutaj nad językiem komentatorów i zastanawiam się nad zaproponowaniem tego tematu, gdyż myślę, że jest ciekawy, wchodzi w moje piłkarskie zainteresowania i może mi się przydać - chcę być w przyszłości komentatorem.
Mam pytania do byłych maturzystów. Czy ciężko jest napisać, a raczej powiedzieć taką pracę o "Języku komentatorów sportowych" na 15 minut? A może znacie jeszcze jakieś ciekawe tematy maturalne związane z piłką nożną
Moja matura wprawdzie za rok, ale Pani powiedziała nam, że sami również możemy wymyślić jakiś temat i zaproponować - są duże szanse na jego przyjęcie, a musimy to zrobić dosyć szybko. Kiedyś widziałem dyskusję tutaj nad językiem komentatorów i zastanawiam się nad zaproponowaniem tego tematu, gdyż myślę, że jest ciekawy, wchodzi w moje piłkarskie zainteresowania i może mi się przydać - chcę być w przyszłości komentatorem.
Mam pytania do byłych maturzystów. Czy ciężko jest napisać, a raczej powiedzieć taką pracę o "Języku komentatorów sportowych" na 15 minut? A może znacie jeszcze jakieś ciekawe tematy maturalne związane z piłką nożną
Io non rubo il campionato ed in serie B non son mai stato
FORZA NERAZZURRI
FORZA NERAZZURRI
-
Alvaro 8
- Kontakt:
No ja na maturze miałem podobny temat, dokładnie to była "Frazeologia dziennikarstwa sportowego". Na początku wydawało mi się że popełniłem błąd i mogę nie dać rady, ale koniec końców temat okazał się przyjemny i poszło jak z płatka
Ważne są ciekawe i wyraziste przykłady. Ja polecam 
-
wrobeliev
Hej,
obecnie piszę pracę licencjacką na podobny temat, choć z nastawieniem nieco bardziej językoznawczym. Powiem Ci, że część literatury podanej w tym temacie jest jak najbardziej na miejscu. Polecam Cienkowskiego "Język dla wszystkich", tam masz praktycznie wszystko, co potrzebne do tej pracy.
Jeżeli chodzi o samą maturę ustną - tu temat miałem inny, ale wszyscy są zgodni: matura ustna z polskiego to fikcja. Średnio nawet zdolny uczeń jest w stanie napisać pracę i ją "obronić" poświęcając temu parę dni. Jak już znajdziesz odpowiednią bibliografię, to nie musisz się martwić o żadne problemy z napisaniem. No i te 15 minut - w praktyce jeżeli wyczerpiesz temat, to i 10 starczy
obecnie piszę pracę licencjacką na podobny temat, choć z nastawieniem nieco bardziej językoznawczym. Powiem Ci, że część literatury podanej w tym temacie jest jak najbardziej na miejscu. Polecam Cienkowskiego "Język dla wszystkich", tam masz praktycznie wszystko, co potrzebne do tej pracy.
Jeżeli chodzi o samą maturę ustną - tu temat miałem inny, ale wszyscy są zgodni: matura ustna z polskiego to fikcja. Średnio nawet zdolny uczeń jest w stanie napisać pracę i ją "obronić" poświęcając temu parę dni. Jak już znajdziesz odpowiednią bibliografię, to nie musisz się martwić o żadne problemy z napisaniem. No i te 15 minut - w praktyce jeżeli wyczerpiesz temat, to i 10 starczy
-
Lamatico
- Kontakt:
Ja prace napisałem w całości samodzielnie. Oprócz czasu poświęconego na jej pisanie poświęciłem całe 0 minut na jej naukę. Zdałem na 90%. Według mnie samodzielne napisanie pracy = pewny wysoki wynik, bez nauki! 
Życzę miłej pracy, bo temat interesujący. Chętnie taką pracę bym przeczytał jeśli powstanie
Życzę miłej pracy, bo temat interesujący. Chętnie taką pracę bym przeczytał jeśli powstanie
-
hQ
- Kontakt:
Ja mam Język sprawozdawców sportowych. Przeanalizuj frazeologię, składnię i coś tam jeszcze
. Korzystałem na próbną z tego http://milgord.blox.pl/2010/12/Jezyk-ko ... tacja.html Co prawda ukróciłem bo próbna trwała 7min i musiałem tak zrobić by się zmieścić. Miałem 20/20. Polecam ten link 
-
Dominho
Dzięki Panowie za szybki odzew
Myślę, że przez ferie które się zbliżają przestudiuję linki i końcem końców nie dam życia nauczycielce póki nie wprowadzi tego tematu na moją maturę
Tak zależy mi na tym, ponieważ uważam za bezsens "kucie" pracy (nawet napisanej przez siebie) ale na nieinteresujący mnie temat, skoro równie dobrze mogę napisać o czymś co mnie interesuje i co napiszę "z głowy" i w sumie nie będę się musiał dużo uczyć.
A pisaliście/znacie jeszcze jakieś inne tematy związane z piłką nożną?
A pisaliście/znacie jeszcze jakieś inne tematy związane z piłką nożną?
Ostatnio zmieniony 4 sty 2012, 21:18 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
FORZA NERAZZURRI
FORZA NERAZZURRI
-
anett
Ja miałam trochę inny temat, a mianowicie: "Język dziennikarzy sportowych. Zanalizuj go i na podstawie zgromadzonego materiału omów najczęściej popełniane błędy językowe". Korzystałam tylko z informacji z Internetu. Trochę mi to czasu zajęło, ale przynajmniej miałam z czego wybierać. Jak najbardziej polecam ten temat, tym bardziej, że jest i ciekawy i odwzorowuje zainteresowania. Pracy przy pisaniu dużo nie ma, przy nauce jeszcze mniej. A prezentacja to tylko przyjemność 
-
cinu16
Sprzedam pracę maturalną
"Wypowiedzi komentatorów i kibiców sportowych. Dokonaj analizy językowej wybranych przykładów."
-Praca maturalna
-Plan ramowy
-Cytaty
-Bibliografia
-Komentarze mp3
-Pytania jakie mi zadała komisja do tej pracy
Praca zaliczona na 95%
Cena 30zł
Kontakt cinczak@interia.pl
"Wypowiedzi komentatorów i kibiców sportowych. Dokonaj analizy językowej wybranych przykładów."
-Praca maturalna
-Plan ramowy
-Cytaty
-Bibliografia
-Komentarze mp3
-Pytania jakie mi zadała komisja do tej pracy
Praca zaliczona na 95%
Cena 30zł
Kontakt cinczak@interia.pl
-
Dominho
A jeśli o mnie chodzi to jednak zgłaszam ten temat:
Gangster i mafiozo jako nowy typ bohatera literackiego i filmowego. Omów temat odwołując się do wybranych przykładów.
Jutro podam pani by go dodała i na maturę będzie jak znalazł
Gangster i mafiozo jako nowy typ bohatera literackiego i filmowego. Omów temat odwołując się do wybranych przykładów.
Jutro podam pani by go dodała i na maturę będzie jak znalazł
FORZA NERAZZURRI
FORZA NERAZZURRI