Serie A

Juventus, Milan, Roma, Fiorentina... kto najgroźniejszy? Kto najsilniejszy? Czyli dyskusje o potentatach Serie A.
ODPOWIEDZ
Biały

Odp: Serie A 2010/2011

Post autor: Biały »

Tak, tylko geniusz Mourinho ujawnił się dopiero po sprowadzeniu sześciu nowych zawodników, których przecież nadal mamy w kadrze. Dlaczego teraz nie miałby się ujawnić geniusz Beniteza? Nie byłem jego zwolennikiem, ale nie odbierajmy mu już na starcie wysokich umiejętności trenerskich ;)

Co do mercato: zeszłoroczny przykład Barcelony doskonale potwierdził zasadę, ze lepsze jest wrogiem dobrego. Zamienili Eto'o na Ibrę i wszyscy widzieli, jak na tym wyszli. Wzmacnianie na siłę świetnego zespołu nie zawsze więc musi przynosić korzyść.

Sprzedaż Mario? Jego rolę będzie zapewne pełnił Pandev, bo zanosi się na to, ze jednak wrócimy do ustawienia z czwórka w pomocy i dwoma napastnikami. Moim zdaniem Macedończyk spokojnie powinien sobie poradzić w roli "jokera". Tym bardziej, że Balotelli sprawdzał się jedynie w meczach ze słabszymi rywalami. Nie przypominam sobie meczu z ubiegłego sezonu z silnym przeciwnikiem, w którym Mario odegrałby kluczową rolę. Ba, w Lidze Mistrzów, poza rewanżem z Rubinem, był bezużyteczny.

Tak więc w sile naszej ławki dużej różnicy też nie powinno być. W pierwszej rundzie zeszłego sezonu także siadali na niej i Mancini i Suazo, a to przecież wtedy wypracowaliśmy sobie przewagę, która później pozwoliła nam przy ubytku sił i spadku formy zachować szanse na zdobycie scudetto (oczywiście nie odgrywali w tym żadnej roli, ale stan zasobów pozostał niezmienny;p).

Jasne, ze obawy można mieć, sam je mam przed każdym sezonem ;) Chodzi raczej o to, że stanie w miejscu w tym przypadku nie musi oznaczać spadku notowań i potencjału drużyny. Ale o tym jak wcześniej napisałem przekonamy się zapewne najwcześniej w okolicach grudnia.
"Po podaniu ręki Milaniście, myję ją. Po podaniu ręki Juventino, liczę swoje palce" - Peppino Prisco

M. ;**

http://www.youtube.com/watch?v=-v3IVxeix1Y  "Bassiamo i toni" ;D
dodo_IM

Post autor: dodo_IM »

Inter się nie cofnął, ale na pewno zestarzał. Przyszli młodzi Coutinho i Biabiany, ale przypuszczam, że w całym sezonie będą tylko zmiennikami. Liczę na powrót Motty w formie plus Marigę, a w środku pola będziemy rządzić. Benitez cały czas mówi że trenują grę z piłką. Oby to przyniosło efekty, bo ta umiejętność będzie nam potrzebna w meczach ze słabszymi rywalami, których Milan spodziewam się będzie gromił jak Lecce.  Seba nie ma co panikować po pierwszych przetarciach sezonu, Inter nie dawno odskoczył rywalom we Włoszech na lata świetlne i nie możliwym jest by już nas dogoniono. Milan standardowo się napina, trzeba będzie powtórzyć 4:0 z poprzedniego sezonu, aby choć na chwilę przestali szczekać.

PS: Biały dopiero teraz dostrzegłem Twój podpis, genialny.
"Nie możesz płakać po meczu, jeśli musisz to zrobić, zrób to na boisku. Tam trzeba zostawić wszystko, co masz. Musisz zakończyć mecz ze świadomością, że zrobiłeś wszystko."  Jose Mourinho
Imrahil
Kontakt:

Post autor: Imrahil »

Ten sezon moze dac zarys nowemu trenerowi, na jakim poziomie ma poszczegolnych pilkarzy. Kogo sie pozbyc,i kogo kupic w jego miesce. Podejrzewam ze kazdy pogra swoje, ale wyjsciowa jedenastka bedzie zelazna,i po sezonie Benitez dokona pierwszych roszad w ekipie,wiec tacy zawodnicy jak Stankovic, Cordoba, Chivu czy Biabiany musza znacznie poprawic swoja gre - inaczej za rok znajda sie w sytuacji w jakiej obecnie znajduje sie szrot ostateczny w wyjsciowy sklad - Mancini/Suazo.
StarCraft user \"czcij Zerga swego-niezniszczalnego\" [=
Chuchu
Kontakt:

Post autor: Chuchu »

Inter 3-1 Roma
Roma 0-0 Cesena
Cagliari 5-1 Roma
Bayern 2-0 Roma
Roma 2-2 Bologna
Brescia 2-1 Roma

Co się z tymi Rzymianami dzieje?! :o Aż się żal robi jak sobie pomyślę, że oni byli o krok od odebrania nam scudetto :roll: W takim kryzysie to nie byli już od bardzo dawna.

Poza tym Milan po wygranej 4-0 z Lecce ogłosił się faworytem do wygrania Serie A i Ligi Mistrzów tym czasem po przegranej z Ceseną zaliczył kolejną wpadkę remisując 1-1 z Lazio. Meczu nie oglądałem ale podobno nowy nabytek Rzymian Hernanes wymiatał :)
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010, 17:51 przez Chuchu, łącznie zmieniany 1 raz.
Piekarz

Post autor: Piekarz »

Chuchu pisze: Co się z tymi Rzymianami dzieje?! :o Aż się żal robi jak sobie pomyślę, że oni byli o krok od odebrania nam scudetto :roll: W takim kryzysie to nie byli już od bardzo dawna.
Rok temu byli w większym. Gdy Cicinho w październiku stwierdził, że ciągle walczą o Scudetto, prawie wszyscy potraktowali to jako groteskowy żart, a ostatecznie niewiele zabrakło. Dziwi mnie natomiast ta ich obecna "passa", bo wydawało mi się, że Ranieri zdołał wprowadzić tam równowagę, ale jak widać koszmar z sezonu 08/09 powraca.

Co do Milanu, zaczyna się powtarzać scenariusz mający miejsce od paru lat niezależnie od kadry i trenera, czyli długa seria porażkoremisów na początek i reszta sezonu spędzona na nieudolnych próbach dogonienia lidera. Spodziewałem się więcej po Allegrim, zwłaszcza że dostał zdecydowanie lepszą kadrę od Leonardo. W Milanie jednak trenerów zwalnia się bez pośpiechu, a nawet z dużym opóźnieniem, więc były trener Cagliari będzie miał jeszcze dużo czasu na zapanowanie nad sytuacją, nie ma na razie mowy o meczach ostatniej szansy.

Jak zwykle na razie szaleją ekipy o teoretycznie słabych kadrach: Brescia, Chievo, Cesena, Catania, Cagliari uplasowały się w pierwszej dziesiątce. Nie oczekiwałbym, że więcej niż dwie ekipy z tej piątki za miesiąc wciąż będą w tej lepszej połowie tabeli. Tragicznie prezentują się Fiorentina i Palermo, niewiele lepiej drużyny z Genui (Udinese nie liczę, bo od dawna grają piach i czekam ze zniecierpliwieniem na ich spadek do Serie B). Napoli jak to Napoli wzorowo marnuje swój niemały potencjał. 4 kolejki to bardzo mało, ciężko jeszcze wyciągać konkretniejsze wnioski.
Parole e aggettivi non bastano piu. Servono atti concreti, come la candidatura al Pallone d'oro, e chi gli nega il voto non e figlio di Maria e non capisce nulla. Immenso, indescrivibile. Fino alla fine Il Principe Diego Milito.
kcpwwa

Post autor: kcpwwa »

Znalezione na livesports.pl
http://www.livesports.pl/detail/soccer. ... 7200&tab=1
70' Bramka na Giuseppe Meazza! Wspaniała główka! Zlatan Ibrahimovic (Chievo) redukuje wynik do 1 - 2.
Zlatan znow trafia na Meazza,widac gole strzelane Milanowi nigdy go nie znudza :P
Lalalala,lalalala,aaeeaaooo,hej Inter goool!Lalalala,lalalala,aaeeaaooo,hej Inter goool!
Chuchu
Kontakt:

http://www.youtube.com/watch?v=dWiKRLUwn8I

Symulowanie bardzo perfidne i z karą zawieszenia na 2 mecze się generalnie zgadzam bo oszustów trzeba tępić. Ciekawe jest jednak to, że takich sytuacji w sezonie jest mnóstwo a bardzo rzadko słyszę o zawieszeniach. Wszyscy pamiętamy niemal identyczną sytuację z Adriano za skuteczne nurkowanie z Romą gdzie również dostał karę dwóch meczy.

Symulowanie trzeba tępić i jeśli za każdą taką sytuację piłkarz otrzyma 2 mecze kary to podejrzewam, że współczynnik prób wymuszenia karnego drastycznie spadnie. No chyba, że nurkowa mentalność Włochów jest tak mocno zakorzeniona, że nawet kary nic nie dadzą, wtedy będziemy świadkami takich sytuacji, że nie będzie miał kto grać.
Mietson

Post autor: Mietson »

Nie oglądałem wczorajszego meczu ale słyszałem, że podobno sporo przycięć było ze strony Milanu. Jeśli to prawda to chciałbym, żeby Milos nie był jedynym zawieszonym na ten mecz :D
Jak Wam nie pasuje mój podpis to co mam tutaj napisać? :P

Inter Merda, Forza Juve - teraz jest ok?
miniu86

Post autor: miniu86 »

Trochę słabo że Krasic(najlepszy zawodnik Juve) dostał zawieszenie przed meczem z Milanem.
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Inter to taka niesamowita choroba, która zostawia blizny na zawsze\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" Eugenio Bersellini
dodo_IM

Milan - Juventus remis to wynik marzenie, ale bez Krasica Juve raczej dostanie lanie, ale obym się mylił, niech zagrają taktycznie jak z nami. Ciekawe czy ten mecz nie przyniesie kolejnego rozczarowania jeżeli chodzi o poziom ligi.
"Nie możesz płakać po meczu, jeśli musisz to zrobić, zrób to na boisku. Tam trzeba zostawić wszystko, co masz. Musisz zakończyć mecz ze świadomością, że zrobiłeś wszystko."  Jose Mourinho
Nen

Post autor: Nen »

Z naszej perspektywy korzystniejsze będzie jednak zwycięstwo Juve. Obstawiam jednak remis 1:1, Zlatan i Jakłinta ;)
God protect me
Mietson

@Nen, VI nie zagra w tym meczu. Alex strzeli :D
Ostatnio zmieniony 28 paź 2010, 08:30 przez Mietson, łącznie zmieniany 1 raz.

rudziol

Post autor: rudziol »

Może i we Włoszech narodzi się pomysł 18 drużyn jak planują zrobić w Francji :)
Mora
Kontakt:

Post autor: Mora »

We Włoszech powinien się narodzić pomysł nowych stadionów (za rok nawet w Polsce będą lepsze o ile już nie są) oraz lepszej pracy z młodzieżą (młodzi Włosi popadają w przeciętność poza paroma wyjątkami).Dwudziestozespołowa liga angielska żyje i ma się dobrze.
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
fmlyhm

Post autor: fmlyhm »

Mecz Milanu z Juventusem właśnie się zakończył ;) Co do samego widowiska, uważam, że mecz mógł się podobać. Dobrze zagrał Melo ( :O ) . Na minus (dla nas na plus?) gra w obronie obu drużyn- dużo chaosu, błędów i przypadku. Najbardziej sprawiedliwym wynikiem byłby remis ;-) . Swoje sytuacje jedni i drudzy mieli - Ibrahimovic w poprzeczke i z główki w Storariego, strzał Melo.. Do tego jeszcze powinien być moim zdaniem karniak dla Juve za faul na Quagliarelli ;)
No i też Sissoko trzeba wyróżnić za genialne wejście w ostatniej minucie ;-)
A jakie jest Wasze zdanie na temat meczu?
Obrazek
zzz_v1

Post autor: zzz_v1 »

fmlyhm pisze: A jakie jest Wasze zdanie na temat meczu?
Ja tam jestem zadowolony :D
Biały

Post autor: Biały »

Koniec świata, żeby Juventus z Legrottaglie grającym za Chielliniego, Pepe jako lewym obrońcą i Momo Sissoko w roli prawoskrzydłowego ograł sam wielki Milan i to na San Siro (jakby tego było mało, to Melo jeszcze był najlepszym piłkarzem na boisku) ;p Mecz ogólnie mógł się podobać, bramka Quagliarelli pierwsza klasa, ale bardziej podobała mi się akcja wspomnianego Sissoko przy drugim golu ;)

Dla nas wynik idealny, największy rywal do walki o scudetto po raz kolejny udowodnił, że w meczach z mocnymi rywalami nie ma zbyt wielu argumentów, nawet przed własną publicznością. A w Juve nadal nie widzę poważnego kandydata do tytułu mistrzowskiego, więc dobrze, że to oni zgarnęli trzy punkty.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2010, 10:18 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
"Po podaniu ręki Milaniście, myję ją. Po podaniu ręki Juventino, liczę swoje palce" - Peppino Prisco

M. ;**

http://www.youtube.com/watch?v=-v3IVxeix1Y  "Bassiamo i toni" ;D
Andy
Kontakt:

Post autor: Andy »

Zbyt wiele nie moge już tutaj napisać..Juventus zrobił to co mógł zrobić..a Ibrahimovic po raz kolejny pokazał, że z wielkimi drużynami nie potrafi sobie radzić. Po bardzo dobrym początku, myślałem, że Milan ogra Starą Dame jak dzieci...a co się stało sami widzieliśmy. Nie spodziewałem się tego po nich....zwłaszcza 2 bramka strzelona przez Del Piero :P....po prostu nie mogłem w to uwierzyć co się tam stało... i Sissoko jeszcze był przy piłce...

3 pkt zgarnął Juventus ... czy zasłużenie ... można by było polemizować :D. Dla nas bardzo dobra wiadomość...ciekawe jak my się z nimi rozprawimy 14 listopada :).
Obrazek
Tylko ten adres się liczy ==> http://www.FcInter.pl <=== :)

1111111
IlCapitano

Post autor: IlCapitano »

Biały pisze: Koniec świata, żeby Juventus z Legrottaglie grającym za Chielliniego, Pepe jako lewym obrońcą i Momo Sissoko w roli prawoskrzydłowego ograł sam wielki Milan i to na San Siro (jakby tego było mało, to Melo jeszcze był najlepszym piłkarzem na boisku)
To tylko świadczy o tej pseudowielkości Milanu, odtrąbionej po transferach Cygana i Robinho. Pisałem latem, że znowu nic z tego nie będzie i jak na razie mecze z Realem i z Juventusem potwierdzają to. W środę znowu dostaną, albo w najlepszym wypadku zremisują z Realem i skończy się jeszcze na tym, że wyprzedzi ich Ajax.

Jeśli chodzi o Juventus to wielkie gratulacje dla nich, ale mistrzostwa w tym roku i tak nie zdobędą(no chyba, że Benio da ostro czadu). Takie mecze jak wczorajszy to po prostu motywacja na 101% i w nich nawet największe ogórki typu De Ceglie, Legrottaglie czy inne Pepe potrafią zagrać dobrze. Ale z takimi asami w pierwszym składzie na dłuższą metę grać dobrze się nie da. Co z tego, że wygrali na Meazza z Milankiem jak za niedługo potracą punkty z jakimś Chievo itp.

Dobrze jakby dzisiaj Lazio nie wygrało na Sycylii.
Abdool

Post autor: Abdool »

Andy pisze: a Ibrahimovic po raz kolejny pokazał, że z wielkimi drużynami nie potrafi sobie radzić.

Ibrahimović zagrał nawet dobry mecz w pierwszej połowie był aktywny- strzelił w poprzeczkę i miał kilka ciekawych podań, w drugiej przygasł, ale strzelił gola, a tego przecież od niego się oczekuję.

Co do spotkania mecz mógł się podobać były akcję pod dwoma bramkami, była walka i co najważniejsze były gole. Wynik na pewno cieszy, zwycięstwo Juventusu zagwarantowało na pozostanie na drugiej pozycji w tabeli z punktem przewagi nad trzecim Milanem i trzema nad czwartym Juventusem, czego chcieć więcej?
Obrazek
Andy
Kontakt:

Post autor: Andy »

Abdool pisze: Ibrahimović zagrał nawet dobry mecz w pierwszej połowie był aktywny- strzelił w poprzeczkę i miał kilka ciekawych podań, w drugiej przygasł, ale strzelił gola, a tego przecież od niego się oczekuję.

Co do spotkania mecz mógł się podobać były akcję pod dwoma bramkami, była walka i co najważniejsze były gole. Wynik na pewno cieszy, zwycięstwo Juventusu zagwarantowało na pozostanie na drugiej pozycji w tabeli z punktem przewagi nad trzecim Milanem i trzema nad czwartym Juventusem, czego chcieć więcej?
Taa....właśnie...on ma strzelać bramki..ale mnie niczym specjalnym nie zachwycił wczoraj...na początku coś tam próbował zdziałać..ale później .. zupełnie niewidoczny..tak samo Pato...zbyt wielka presja przy grze z "większymi" klubami...
Obrazek
Tylko ten adres się liczy ==> http://www.FcInter.pl <=== :)

1111111
Mietson

@Il Capitano:

Nie byłbym tego taki pewien. Juventus mógłby być wyżej w tabeli gdyby nie początkowe problemy ze zgraniem i aklimatyzacją nowych piłkarzy. Prawda jest taka, że obrona z meczu na mecz gra coraz lepiej jak zresztą cała drużyna. Owszem, na mecz z Milanem była maksymalna mobilizacja ale to tak naprawdę wiele nie zmienia. Mamy już kilku naprawdę świetnych piłkarzy (Alex, Q, Melo, Aqua, Krasić, Kielon, Storari) a planowane są wzmocnienia. Niestety doszło teraz kilka kontuzji, szkoda, bo taki De Ceglie z meczu na mecz grał coraz lepiej, podobnie Martinez.

Nie da się ukryć - jak się zdobywa 4 punkty na GM to jest się świetną drużyną i można nawiązać walkę z najlepszymi.

BoDzIo

Post autor: BoDzIo »

Mietson pisze: @Il Capitano:

Nie byłbym tego taki pewien. Juventus mógłby być wyżej w tabeli gdyby nie początkowe problemy ze zgraniem i aklimatyzacją nowych piłkarzy. Prawda jest taka, że obrona z meczu na mecz gra coraz lepiej jak zresztą cała drużyna. Owszem, na mecz z Milanem była maksymalna mobilizacja ale to tak naprawdę wiele nie zmienia. Mamy już kilku naprawdę świetnych piłkarzy (Alex, Q, Melo, Aqua, Krasić, Kielon, Storari) a planowane są wzmocnienia. Niestety doszło teraz kilka kontuzji, szkoda, bo taki De Ceglie z meczu na mecz grał coraz lepiej, podobnie Martinez.

Nie da się ukryć - jak się zdobywa 4 punkty na GM to jest się świetną drużyną i można nawiązać walkę z najlepszymi.
Otwórz jeszcze nowe tematy i wypowiedz się o Arsenal & Atletico & Wolfsburg & Barca & Legia

Żeby offa nie było: Inter wygra SerieA!
Kiedyś Byłaś Młodą Kurwą, Dzisiaj Jesteś Starą Damą !!
Seba

Post autor: Seba »

Mietson pisze: Nie da się ukryć - jak się zdobywa 4 punkty na GM to jest się świetną drużyną i można nawiązać walkę z najlepszymi.
Poszczególne mecze o niczym nie świadczą i wiadomo o tym nie od dziś. Tak jak już wspomniał ktoś wcześniej Juventus ograł Milan, a za tydzień mogą stracić pkt z Ceseną. Czy wcześniejsze przypadki remisów na trudnych terenach w City oraz Mediolanie, aby później stracić pkt z ogórami (Salzburg, Bologna). W bezpośrednich pojedynkach Juve jak najbardziej może nawiązać walkę z każdym, ale jeśli chodzi o końcowy triumf, to na tę chwilę nie widzę takiej możliwości. Jak na kadrę, którą posiadają i tak o dziwo dobrze sobie radzą.
Obrazek
Mietson

Aha, czyli skoro Juve nie da rady nawiązać walki o mistrza a Milan jest taki słaby, że przegrywa z Juve grającym bez kluczowych piłkarzy to znaczy, że jedyną możliwością jest to, że to Inter wygra?

To nie jest takie proste. Już nie raz was Juve zaskoczyło, przed meczem z Milanem mówiliście, że będzie pogrom a tu dupa. Nie da się oszacować kto ma szanse na scudetto a kto ich nie ma. Ja tam nie skreślam nawet Romy :D
Tak jak już wspomniał ktoś wcześniej Juventus ograł Milan, a za tydzień mogą stracić pkt z Ceseną.
Oczywiście, że mogą, może też je stracić Inter. Wy też macie remisy z Bolonią i Sampą.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2010, 14:25 przez Mietson, łącznie zmieniany 1 raz.

Chuchu
Kontakt:

Wy tu gadacie o scudetto pomiędzy Interem, Milanem i Juve a tymczasem po 9 kolejkach liderem jest Lazio, które dziś wygrało na Sycylii z Palermo 1-0 i ma 4 pkt. przewagi nad drugim Interem :) Jeszcze nie tak dawno Rzymianie kręcili się w okolicach miejsc 12-15 a w tym sezonie dają rade. W sumie jeśli jakimś cudem to nie Inter ma wygrać scudetto to najlepiej dla nas jakby zdobyło je Lazio :)
Jaszczu91

Post autor: Jaszczu91 »

Lazio długo się nie utrzyma na szczycie. Chociaż to dla mnie najlepszy kandydat na vice mistrza
Lecą lata, a ja wciąż czuje to samo.  Inter aż do końca świata!
FORZA INTER!
dodo_IM

Tabela końcowa: Inter pierwszy, Lazio drugie i jestem mega szczęśliwy hehe.
zzz_v1

Post autor: zzz_v1 »

Jak widziałem Brescię remisującą z wami to się zacząłem jej obawiać.
Milan liderem...
Obrazek
Chuchu
Kontakt:

Cały Juventus się czuje wielce pokrzywdzony po meczu z Romą. Nie rozumiem tego bo karny bł ewidentny, żaden normalny zawodnik próbujący zablokować uderzenie nie wystawia rąk jak najwyżej a był w polu karnym, piłka trafiła w rękę - nie rozumiem tych żali...

A co do samego meczu to mi się osobiście bardzo podobał :) Utkwiło mi w pamięci, jak do 65' byłem przekonany że Marchisio nie ma na boisku, a tam patrzę, a on sytuację marnuje. Dopiero się zdziwiłem :P
ODPOWIEDZ