Football Manager

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
Adriano_forever

Re: Football Manager

Post autor: Adriano_forever »

Jak się gre rozpoczyna to jest taka opcja jak użyj prawdziwych nazwisk.
coco

Post autor: coco »

tak, zauważyłem, teraz śmiga wszystko :)
Adriano_forever

PANOWIE. Kto ma tego FMa 15 i chce online zagrać?

Potrzeba nam przynajmniej 4 osoby. Ja i Czarson napewno. Silvinho? Ktoś jeszcze? Dawać dawać
Michellaga

Post autor: Michellaga »

Ja chętnie bym pograł, ale z czasem problem
Sylvinho

Post autor: Sylvinho »

Ja jestem,tylko mi musicie wytlumaczyc co i jak bo nie gralem nigdy przez neta:)
Jimi

Post autor: Jimi »

Ja również mógłbym pograć, ale tak jak Sylvinho też nigdy nie grałem przez neta. I nie wiem w jakie dni chcielibyście grać i w jakich godzinach. (jak coś to w weekendy niestety bym był raczej niedostępny ze względu na ukochaną ale od poniedziałku do piątku to ze 4 dni spokojnie po 16.30 do 23 mógłbym grać)
Ciekawi mnie również jaką ligę chcielibyście grać, i jak by się odbywało wybieranie zespołów? Dzisiaj niestety już nie będę raczej miał dostępu do kompa ale jutro od rana w pracy będę śledził ten temat.
AlwaysRemember

Post autor: AlwaysRemember »

Na piracie da radę?
Adriano_forever

Na piracie nie da rady...

Jest jeden host co zakłada serwer i wy dołączacie do niego. Później save z gry uruchamia ponownie ten serwer. Ustawiamy, że wszyscy gramy w tych samych dniach żeby nie było tak że jeden gra a reszta czeka.

Jaka liga? Ja jestem za tym żeby grać zespołami z kasą bo dziadami średnio przyjemnie się gra. Z doświadczenia wiem. Zazwyczaj z Michellaga wybieraliśmy Angielską bo to jest równa liga z bogatymi zespołami ( Chelsea, MU, MC, Liverpool, Arsenal, Tottenham), lub Francuską ( PSG, Monaco, OL, OM). Ewentualnie można też niemiecką bo tam też kilka ciekawych klubów jest. Forma wyboru? Każdy bierze co chce, akurat to najmniejszy problem gdy są chętni do gry :)
Sylvinho

Post autor: Sylvinho »

Mialem nadzieje,ze to wyglada tak jakbym szedl na urlop poprostu podczas gdy wy gracie a ja np nie moge w tej danej chwili i rozgrywka sie toczy...tak to ja niestety odpadam ze wzgledu na prace,ciezko mi bedzie znalezc wolny czas o stalych porach;/
Michellaga

Ja mogłbym spróbować z wami grac, ale nie wiem jak z czasem. Po pierwsze w jakie dni i godziny chcecie grac?
Adriano_forever

Jeżeli kogoś nie ma to grają pozostali a Ciebie klub wysyła na urlop więc to nie koliduje z grą.

Michał narazie sprawdzam kto by grał. Jeżeli będą chętni to dopiero się o terminie pogada. Muszę wiedzieć kto będzie grał i dopiero wtedy się będzie ogarniać.
Michellaga

Zawsze było tak że jak było wiecej niz 50% to graliśmy, nie czekaliśmy na resztę. Czyli jak graliśmy w 5 osób a były akurat 3 to graliśmy. Gdyby zawsze sie czekało na wszystkich to gra by do przodu nie szła.
Adriano_forever

O to chodzi. Popieram Michellaga.

To chętni są?

1. Adriano
2. Czarson
3. Silvinho?
4. Jimi?
5. Michellaga?
6. Always kupuj grę :D Powiedz pannie, że na walentynki chcesz FMa :P
Michellaga

Ja Damian mam chęci do gry , tylko czas...
Już i tak śpie po 5h co będzie jak znowu zaczne w FM grać
Jimi

Ja jestem chętny :)
Czarson

Post autor: Czarson »

Wiadomo, ze czas bedzie najwiekszym problemem ale mozna sie jakos zgadywac nawet nie zawsze na twardo ustalony termin ale bardziej elastycznie gdy bedziemy na stronie itd
AlwaysRemember

Post autor: AlwaysRemember »

a nie idzie tego jakoś przez Hamachi ogarnąć? Bo u mnie na kompie muli FM'a i nie opłaca mi się kupować czegoś, co będzie mi strasznie lagowało.:p A pograć ze znajomymi to nawet można wyłączyć wszelakie grafiki 3D itp.:P Ale ok, pomyślimy.:D
Jimi

To jak kiedy ruszamy z tematem wspólnej rozgrywki?
krystianeczek

Post autor: krystianeczek »

Jestem po 1 sezonem Interem. Na sam początek odpadłem w eliminacjach ligi europejskiej z Saint Etienne. W lidze było dobrze bo w 5 pierwszych meczach 13 pkt. Niestety później zaczął się spadek formy, w 6 meczach 5 przegranych. Rok 2014 skonczyłem na 12 pozycji i dostałem ultimatum. Na szczęście w nowym roku wyglądał to lepiej, 12 meczy bez przegranej w tym tylko 3 remisy i znaczny awans. Do końca z Romą walczyłem o 3 miejsce i się udało. Z 74 pkt byłem 3, Juve z 96 wygrało, 2 Napoli z 80. W letnim okienku sprowadziłem Balante, Peruzziego i Ibarbo. Wszystkie te transfery super, obrona złożona z Peruzzi Rano Jesus Balanta dawała radę. Po sezonie PSG za Balante dawało 200 mln zł ale odrzuciłem bo jest przekozakiem. W zimę kupiłem Thauvina, super na lewym skrzydle śmigał. Jednak przekoazkiem jak dla mnie jest Ibarbo, kupiony za 27 mln zł a miał 14 bramek, 22 asysty i 10 razy gracza meczu. Icardi niby 18 bramek ale 7 z karnych i bez szału, Bona fajnie jak wchodził. Kovacic super robotę w środku, Herniego sprzedałem po sezonie mimo 8 bramek i 10 asyst bo grał przeciętnie. Po sezonie z wolnego przychodzą Ben Arfa, Affelay, kupilem Tielemensa, Odegaarda i Doumbie bo Icardi stroi fochy i chce odejść wielka gwiazdeczka( jak w rzeczywistości :) ). Gram moją taktyką ulubioną w każdym fmie 4 obrońców, dpś, środkowy, ofensywny 2 skrzydłowych i napastnik.
dolin123

Post autor: dolin123 »

krystianeczek pisze:Jestem po 1 sezonem Interem. Na sam początek odpadłem w eliminacjach ligi europejskiej z Saint Etienne. W lidze było dobrze bo w 5 pierwszych meczach 13 pkt. Niestety później zaczął się spadek formy, w 6 meczach 5 przegranych. Rok 2014 skonczyłem na 12 pozycji i dostałem ultimatum. Na szczęście w nowym roku wyglądał to lepiej, 12 meczy bez przegranej w tym tylko 3 remisy i znaczny awans. Do końca z Romą walczyłem o 3 miejsce i się udało. Z 74 pkt byłem 3, Juve z 96 wygrało, 2 Napoli z 80. W letnim okienku sprowadziłem Balante, Peruzziego i Ibarbo. Wszystkie te transfery super, obrona złożona z Peruzzi Rano Jesus Balanta dawała radę. Po sezonie PSG za Balante dawało 200 mln zł ale odrzuciłem bo jest przekozakiem. W zimę kupiłem Thauvina, super na lewym skrzydle śmigał. Jednak przekoazkiem jak dla mnie jest Ibarbo, kupiony za 27 mln zł a miał 14 bramek, 22 asysty i 10 razy gracza meczu. Icardi niby 18 bramek ale 7 z karnych i bez szału, Bona fajnie jak wchodził. Kovacic super robotę w środku, Herniego sprzedałem po sezonie mimo 8 bramek i 10 asyst bo grał przeciętnie. Po sezonie z wolnego przychodzą Ben Arfa, Affelay, kupilem Tielemensa, Odegaarda i Doumbie bo Icardi stroi fochy i chce odejść wielka gwiazdeczka( jak w rzeczywistości :) ). Gram moją taktyką ulubioną w każdym fmie 4 obrońców, dpś, środkowy, ofensywny 2 skrzydłowych i napastnik.
Brawo :)
Ja Balante zawsze daje na srodek obrony. A ty go ustawiasz na lewej stronie obrony? Daje sobie tam rade?
krystianeczek

Nie jest tak rewelacyjny jak na środku ale też zbiera super noty. Jestem w połowie 2 sezonu i jak ktoś ma problem z bramkostrzelnym napastnikiem polecam kupić Doumbie. W 16 meczach ma 19 bramek. Kupuję go od fma 13 i zawsze strzela mnóstwo bramek, w fmie 13 jak dobrze pamiętam w 37 meczach miał 43 gole.
dolin123

krystianeczek pisze:Nie jest tak rewelacyjny jak na środku ale też zbiera super noty. Jestem w połowie 2 sezonu i jak ktoś ma problem z bramkostrzelnym napastnikiem polecam kupić Doumbie. W 16 meczach ma 19 bramek. Kupuję go od fma 13 i zawsze strzela mnóstwo bramek, w fmie 13 jak dobrze pamiętam w 37 meczach miał 43 gole.
Ja zawsze kupuje Damiao i tez mi strzela bramek jak na zawolanie. Ale w fm15 jeszcze go nie mialem. Postaram sie kupic Doumbie bo Icardi za malo mi strzela
Yascarr

Post autor: Yascarr »

Zacząłem Villarreal, duża przyjemność z gry ^^
Formacja 4-1-3-2 (defensywny pomocnik, środkowy pomocnik, dwóch skrzydłowch), środek obrony Murillo-Balanta, nie do przejścia. Atak bardzo ciekawy Dybala-Vietto, świetnie współpracują, obaj strzelają dużo bramek i nawzajem asystują. Niestety Asenjo mi się połamał na kilka miesięcy i zostałem z jednym bramkarzem, a dopiero połowa października :/
Czarson

dolin123 pisze:
krystianeczek pisze:Nie jest tak rewelacyjny jak na środku ale też zbiera super noty. Jestem w połowie 2 sezonu i jak ktoś ma problem z bramkostrzelnym napastnikiem polecam kupić Doumbie. W 16 meczach ma 19 bramek. Kupuję go od fma 13 i zawsze strzela mnóstwo bramek, w fmie 13 jak dobrze pamiętam w 37 meczach miał 43 gole.
Ja zawsze kupuje Damiao i tez mi strzela bramek jak na zawolanie. Ale w fm15 jeszcze go nie mialem. Postaram sie kupic Doumbie bo Icardi za malo mi strzela
Icardi jest gwarantem 30bramek w lidze na sezon a jesli on ci nie odpowiada to najlepszym ruchem jest postawic na Bonazzoliego.
rumcyk

Post autor: rumcyk »

No u mnie 4 sezon i jeszcze w żadnym nie strzelił więcej niż 20, jaką role ma przypisaną i jakie zaznaczone funkcje?To samo KOva, gra dobrze ale nie błyszczy jak powinien, wysunięty rozgrywający to odpowiednia rola?
dolin123

Czarson pisze:
dolin123 pisze:
Icardi jest gwarantem 30bramek w lidze na sezon a jesli on ci nie odpowiada to najlepszym ruchem jest postawic na Bonazzoliego.
Z BOnazzoli jest taki klopot ze zawsze przechodzi w pierwszym okienku na poczatku do barcy... nawet jak mu proponuje nowy kontrakt to zawsze barce wybiera
Czarson

rumcyk pisze:No u mnie 4 sezon i jeszcze w żadnym nie strzelił więcej niż 20, jaką role ma przypisaną i jakie zaznaczone funkcje?To samo KOva, gra dobrze ale nie błyszczy jak powinien, wysunięty rozgrywający to odpowiednia rola?
Kova gra u mnie jako wysuniety rozgrywajacy(atak) i oceny ma kolo 8 rok co rok. Icardi nie lamie bariery 30bramek tylko gdy lapie kontuzje kilkumiesieczna, zazwyczaj srednia goli na mecz oscyluje w okolicach 1 na spotkanie. G ra jako kompletny napastnik wsparcie albo cofniety napasnik wsparcie choc z atrybutow wynika, ze o klase lepszy jest grajac jako lis pola karnego. Mimo to, te w funkcje lepiej wspolgraja ze skrzydlowymi grajacymi jako schodzacy napasnicy i srodkiem pola.
rumcyk

Post autor: rumcyk »

Kovacic u mnie tak samo a nie wyglada to tak samo, a jakies polecenia ma przypisane?
LukaszL
Kontakt:

Post autor: LukaszL »

U mnie akurat Bonazzoli nie przeszedł od razu do Barcy. Udało mi się go zatrzymać i sprzedałem go dopiero w sezonie 2017/2018 do City za 70mln :D

Jakby ktoś był zainteresowany jak to u mnie wyglądało odnośnie transferów to poniżej wrzucam podsumowanie 6 okienek + aktualny skład, którym gram. Ogólnie w początkowych latach najważniejsze jest kupowanie na raty, tak aby z niskim budżetem sprowadzić paru sensowych graczy. Potem jak już się wytrenuje juniorów i opchnie ich za dużą kasę, to można szaleć z zakupami.

2014/2015:
http://lukaszliszko.com/fm/14_15.jpg

2015/2016:
http://lukaszliszko.com/fm/15_16.jpg

2016/2017:
http://lukaszliszko.com/fm/16_17.jpg

2017/2018:
http://lukaszliszko.com/fm/17_18.jpg

2018/2019:
http://lukaszliszko.com/fm/18_19.jpg

2019/2020:
http://lukaszliszko.com/fm/19_20.jpg

Aktualny skład:
http://lukaszliszko.com/fm/inter.jpg

Osiągnięcia (w lidze udało mi się tylko raz wygrać - przeważnie jestem albo 2 albo 3, ale za to udało mi się dwa razy wygrać LM):
http://lukaszliszko.com/fm/inter2.jpg
krystianeczek

U mnie z Bonazzolim też nie ma problemu, już 2 razy przedłużył kontakt, zrobiłem z niego prawoskrzydłowego i strzela parę bramek schodząc na lewą nogę. Kova u mnie gra jako ofensywny pomocnik( wysunięty rozgrywający) i gra genialnie, mnóstwo asyst i goli. W 1 sezonie miałem go na środku pomocy jako swobodny rozgrywający i też miał chyba 11 asyst ale nie grał tego co na ofensywnym. U mnie Icardi nie gra źle ale nie strzela tyle bramek co Doumbia, ten jako wysunięty napastnik wali aż miło, mało marnuje i co najważniejsze sam sobie wypracowuje często czego o Icardim powiedzieć nie mogę.
ODPOWIEDZ