Football Manager

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
LukaszL
Kontakt:

Re: Football Manager

Post autor: LukaszL »

Jeśli chodzi o atak to najlepszym i w miarę tanim rozwiązaniem jest według mnie para Fierro + Vietto. Pierwszego można wyciągnąć od razu w cenie 5-10mln, a drugi ma chyba klauzulę 12mln. Później chyba zmienia się na 20mln (ale to w sumie i tak nie jest jakoś strasznie drogo). Na środek pomocy warto kupić Lucasa Romero - jeden z lepszych zawodników na tę pozycję w grze. Obrona, to już wymieniono Balante, którego mi niestety nie udało się kupić w pierwszym sezonie, bo wybrał przy rozmowach o kontrakcie Barce. Na lewą stronę warto zastanowić się nad Jonathanem Silvą.

No i ważne, aby pamiętać o świetnych juniorach, których Inter ma dość sporo: Popa, Dimarco, Taufer, Bonazzoli, Crisetig (to chyba zdecydowanie najlepsza piątka, która spokojnie u każdego powinna się przebić do pierwszego składu, a jeśli zajdzie potrzeba to przy sprzedaży porządnie może podreperować klubowy budżet).
dolin123

Post autor: dolin123 »

LukaszL pisze:Jeśli chodzi o atak to najlepszym i w miarę tanim rozwiązaniem jest według mnie para Fierro + Vietto. Pierwszego można wyciągnąć od razu w cenie 5-10mln, a drugi ma chyba klauzulę 12mln. Później chyba zmienia się na 20mln (ale to w sumie i tak nie jest jakoś strasznie drogo). Na środek pomocy warto kupić Lucasa Romero - jeden z lepszych zawodników na tę pozycję w grze. Obrona, to już wymieniono Balante, którego mi niestety nie udało się kupić w pierwszym sezonie, bo wybrał przy rozmowach o kontrakcie Barce. Na lewą stronę warto zastanowić się nad Jonathanem Silvą.

No i ważne, aby pamiętać o świetnych juniorach, których Inter ma dość sporo: Popa, Dimarco, Taufer, Bonazzoli, Crisetig (to chyba zdecydowanie najlepsza piątka, która spokojnie u każdego powinna się przebić do pierwszego składu, a jeśli zajdzie potrzeba to przy sprzedaży porządnie może podreperować klubowy budżet).
jakim grasz ustawieniem?
rumcyk

Post autor: rumcyk »

U mnie Popa nic nie pokazał i poszedł za grosze, natomiast pozostali się ładnie rozwineli. U mnie broni Rulli i jego zmiennikiem jest Bardi, w obronie mam Balante,Zoume, Sule i młodzika z Brazyli a na skrzydłach Digne, Dimarco i zaciąg angielski: Jones, Shaw i Chambers. Pomoc Tielemens, Pardo, Ruben Neves, Kova i reszte Newgenów, skrzydła Lozano(nieprawdopodobny gość, średnia bramka i asysta na mecz), Quintero, Peryera, Lamela i Ursino a w ataku Bona i Icar i Newgeni. Ogólnie bardzo dobrze grają ale i z mistrzostwem nie mam problemu ale finały to koszmar, przegrałem juz 3 razy finał pucharu włoch, super puchar a w LM najlepszy wynik to półfinał.
LukaszL
Kontakt:

dolin, mam 3 różne taktyki: 4-2-4 (dwaj środkowi pomocnicy i dwaj ofensywni skrzydłowi), 5-2-1-2 ( 3 środkowych, 2 wysuniętych obrońców, 2 środkowych pom. i 1 ofensywny), 4-3-1-2 (tutaj bez skrzydeł na samych środkowych pomocnikach).

rumcyk, link do mojego aktualnego składu jest jakby co na poprzedniej stronie. Z tych co wypisałeś to u mnie obecnie gra Rulli i Lozano. Dimarco, Pardo, Bone, Bardiego już sprzedałem (link do okienek też na poprzedniej stronie).
dolin123

widze LukaszL ze w kazdym ustawieniu korzystasz z 2 napastnikow

a nie tracilem duzo bramek przy ustawieniu 4-2-4. pewnie miales 2 defensywnych pomocnikow 2skrzydlowych (schodzacy napasnik) no i 2 napastikow. bardzo ofensywne ustawienie
LukaszL
Kontakt:

W lidze gram przeważnie tym ustawieniem 4-2-4. Ewentualnie czasami zamieniam w trakcie meczu jednego napastnika na ofensywnego pomocnika. W LM z silniejszymi przeciwnikami gram za to 5-2-1-2 i na formację ze skrzydłowymi przechodzę w trakcie spotkania jak prowadzę 2 bramkami. Z dołem tabeli w lidze + początkowy krajowy puchar gram za to tą taktykę bez skrzydeł, żeby ogrywał mi się nadmiar środkowych pomocników.
dolin123

4-2-4 w tym ustawieniu szkoda kovacica, bo nie ustawisz go jako defensywny pomocnik.
LukaszL
Kontakt:

Ale ja w 4-2-4 nie mam defensywnych tylko środkowych i u mnie np. jak jest to Kovacic i Romero, to jeden gra jako wysunięty rozgrywający a drugi jako swobodny rozgrywający :)
Adriano_forever

Post autor: Adriano_forever »

To FM. Od kilku lat jest problem z piratami dlatego wszyscy kupujemy.
dolin123

fr.ferii pisze:Panowie ściągnąłem FM 2015 i gdy chcę go włączyć wyskakuje mi błąd pliku "crasch dumps". Zupełnie nie wiem jak sobie poradzić z uruchomieniem tej gry. Próbowałem instalować bez antywirusa i uruchmiać jako administrator ale to zupełnie nic nie daje. Może ktoś wie jak temu zaradzić?

Latwiej i prościej kupic coś takiego
http://allegro.pl/football-manager-2015 ... 18464.html
Yascarr

Post autor: Yascarr »

Na piracie można spokojnie grać, tylko trzeba wiedzieć jaką wersje ściągnąć.
MatiInter

Post autor: MatiInter »

dolin123 pisze:
fr.ferii pisze:Panowie ściągnąłem FM 2015 i gdy chcę go włączyć wyskakuje mi błąd pliku "crasch dumps". Zupełnie nie wiem jak sobie poradzić z uruchomieniem tej gry. Próbowałem instalować bez antywirusa i uruchmiać jako administrator ale to zupełnie nic nie daje. Może ktoś wie jak temu zaradzić?

Latwiej i prościej kupic coś takiego
http://allegro.pl/football-manager-2015 ... 18464.html

Ja kupiłem coś takiego zaraz po premierze, wtedy jeszcze za 10zł i nie wiem meczu, ale miałem pare razy crash dumpa ;)
Yascarr

Post autor: Yascarr »

Jak ustawialiście Ibarbo? Lepiej na skrzydło czy podwieszony napastnik?
Czarson

Post autor: Czarson »

Yascarr pisze:Jak ustawialiście Ibarbo? Lepiej na skrzydło czy podwieszony napastnik?
To zalezy jakie masz inne role pilkarzy w pomocy i ataku, to musi ze soba wspolgrac.
dolin123

gram w fm od czasow cm. ale zawsze posilkuje sie taktykami z internetu.
chcialbym stworzyc swoja taktyke w koncu i osiagac sukcesy. pomozecie ci zabrac sie za to tak aby mi wszystko wyszlo w porządku i zeby nie byla totalna klapa. chodzi mi o ustawienie i miedzy innymi o polecenia dla pilkarzy
rumcyk

Dolin ja tez gram długo w fm od 2006 roku i przez pierwsze lata sciagalem taksy ale teraz zawsze robie i dopiero w tamtym roku jak zmienił sie silnik to długo nie moglem ustawić dobrej taktyki aż w końcu na którejś stronie znalazłem poradnik, mam go gdzieś na komputerze. Jest to do fm14 ale ten i tamten bardzo sie nie różnią w kontekście taktyki więc jak chcesz to moge Ci podrzucić bo już nie pamiętam skąd go ściągałem. To jest około 20 stron w wordzie. Jak chcesz to rzuc emaila:)

a co do gry Interem to Kova u mnie mnie drażni, mam go na wysuniętym rozgrywającym ale ma tylko przebłyski i wygląda to tak że czasem zalicza bramke i asyste na mecz a potem kilka meczy nic, za to jego zmiennik gra dużo lepiej i częściej punktuje,. Powiedzcie czy macie tylko ustawiony wysunięty rozgrywający(atak) czy jeszcze jakies dodatkowe polecenia?
dolin123

rumcyk
Wysłałem maila

Tak sie zastanawiam czy ktos gral Interem z 3 obroncow... kilka stron temu widzialem ze ktos gral.
Jestem ciekawy jak wam szlo z taka taktyka
Tkrauze

Post autor: Tkrauze »

@dolin i @rumcyk

Badzcie uprzejmi wrzucic ten poradnik tutaj :)
LukaszL
Kontakt:

Znaczy ja miałem 3 środkowych, ale oprócz tego grałem na 2 wysuniętych bocznych, 3 pomocników (2 środkowych, 1 ofensywny) i 2 napastników. Taką typową taktyką na 3 nie grałem, bo raczej się ona nie sprawdza. Czasami widzę, że komputerowy gracz próbuje tak grać w lidze włoskiej, ale jego zespoły, które stosują taką taktykę są przeważnie na dole tabeli.
rumcyk

http://mgdrv.com/1KQaerm

Trzymacie, tak jak pisałem wcześniej to do 14 ale sie przydaje. Co do taktyki 3 obroncami to w dawnych FM spoko, duze sukcesy mialem a teraz to nie wiem:)
dolin123

LukaszL pisze:Znaczy ja miałem 3 środkowych, ale oprócz tego grałem na 2 wysuniętych bocznych, 3 pomocników (2 środkowych, 1 ofensywny) i 2 napastników. Taką typową taktyką na 3 nie grałem, bo raczej się ona nie sprawdza. Czasami widzę, że komputerowy gracz próbuje tak grać w lidze włoskiej, ale jego zespoły, które stosują taką taktykę są przeważnie na dole tabeli.

Chodzilo mi o 3 obroncach no i 2 wysunetych bocznych obroncach. Dokladnie o taka taktyke mialem na mysli. i jak ci szla ta taktyka?
LukaszL
Kontakt:

To głównie dzięki niej wygrałem dwa razy LM. Ogólnie przez pierwsze dwa sezony używałem praktycznie tylko tej taktyki. Potem przyszedł kryzys i przeciwnicy mnie ogrywali, gdy się nią posługiwałem. Tak więc musiałem przejść na ustawienie z 4 obrońcami i granie skrzydłami (tylko wiadomo, że do tego musiałem kupić nowych zawodników, bo w Interze praktycznie nie miałem kim na tych skrzydłach grać). Obecnie ustawienia 3 środkowych + 2 bocznych używam na mocniejsze zespoły w LM, gdzie jestem bardziej nastawiony na grę defensywną/atakowanie z kontry.
Kermitt

Post autor: Kermitt »

Jak panowie sprawdza się nowy patch? Poprawiła się sytuacja z milionem kontuzji i tymi wynikami z kosmosu?
Adriano_forever

Po wejściu nowego patcha oczywiście zacząłem nową karierę Interem. No i muszę się czymś pochwalić, a dokładniej bramką, którą zdobył Bona ;)

https://www.youtube.com/watch?v=ACO9qIq ... e=youtu.be Oceńcie ;)
Balon

Post autor: Balon »

ale mu zeszło :D
ja tam gram na kulkach, więcej emocji. Co patch zmienił?
Adriano_forever

I kolejna perełka z dzisiejszego grania :D

https://www.youtube.com/watch?v=GUPiypxKqr0

Zmiany? Hmm jak widać zaczyna się zdobywać fartowne bramki, takie bekowe i śmieszne. Do tej pory nikt u mnie bramki z przewrotki nie strzelił albo czegoś takiego jak Icardi przed chwilą ;) Zauważyłem też, że trzeba operować treningiem a dokładniej jego intensywnością. Bo jak się ciągnie cały czas na wysokiej intensywności to kontuzje mięśniowe na treningach i kondycja około 90%.
ODPOWIEDZ