Football Manager

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
Alfa

Re: Football Manager

Post autor: Alfa »

przegralem 2 mecze u siebie z jopkami wiec postanowilem zmienic takse, jako ze mega imponowal mi bayern za heynckessa, zainspirowalem sie ta taktyka i probowalem na wlasny sposob ja odwzorowac w grze. Jak narazie 2 mecze 2 pewne zwyciestwa, a tu garsc statystyk :D

http://screenshot.sh/oB57Xchn8lM8V

i wisienka na torcie

tak to wygladalo przez wiekszosc meczu
http://screenshot.sh/n9EAGKwpKj3EF

a skonczylo sie tak
http://screenshot.sh/ofn5Hsr6F1sUJ

wiec jak narazie calkiem ciekawie, zobaczymy z lepszymi rywalami
kolus

Post autor: kolus »

jedno pytanie, jak macie taka skutecznosc? bo robie co moge i nic. Umnie tragedia wlasnie na ostatnich 10 meczow ligowych 8pkt na koniec z Carpi 4-0 majac 21strzalow tylko 4 celne. Juz sie nawet odbyla pogadanka z prezesem ze mnie wyrzuci ale jakos jeszcze zyje. Na dodatek jak Icardi zaczal sezon 10bramek w 9m to kontzja na 3 miechy, wrocil zaram 3 mecze i wylecial na miesiecy...
Adriano_forever

Post autor: Adriano_forever »

Alfa pisze:przegralem 2 mecze u siebie z jopkami wiec postanowilem zmienic takse, jako ze mega imponowal mi bayern za heynckessa, zainspirowalem sie ta taktyka i probowalem na wlasny sposob ja odwzorowac w grze. Jak narazie 2 mecze 2 pewne zwyciestwa, a tu garsc statystyk :D

http://screenshot.sh/oB57Xchn8lM8V

i wisienka na torcie

tak to wygladalo przez wiekszosc meczu
http://screenshot.sh/n9EAGKwpKj3EF

a skonczylo sie tak
http://screenshot.sh/ofn5Hsr6F1sUJ

wiec jak narazie calkiem ciekawie, zobaczymy z lepszymi rywalami
Mecz musiał być mega beką :D gdzie to tyle strzałów i brak bramek :D w dodatku jeszcze Capri wyrównało:D w końcu pękli ale tak czy inaczej musiało to śmiesznie wyglądać :D
kolus pisze:jedno pytanie, jak macie taka skutecznosc? bo robie co moge i nic. Umnie tragedia wlasnie na ostatnich 10 meczow ligowych 8pkt na koniec z Carpi 4-0 majac 21strzalow tylko 4 celne. Juz sie nawet odbyla pogadanka z prezesem ze mnie wyrzuci ale jakos jeszcze zyje. Na dodatek jak Icardi zaczal sezon 10bramek w 9m to kontzja na 3 miechy, wrocil zaram 3 mecze i wylecial na miesiecy...
Popatrz na screeny od Alfy, jak widać ze skutecznością dużo osób ma problemy :)
AlwaysRemember

Post autor: AlwaysRemember »

Skąd kasa na Babacara, Insigne i Martiala?:D
Alfa

AlwaysRemember pisze:Skąd kasa na Babacara, Insigne i Martiala?:D

sprzedalem icara za 90mln w gotowce :D, insigne za 15 w ratach, babacar tez jakos tyle a martial 90 w ratach :D
Kujon
Kontakt:

Post autor: Kujon »

kolus pisze:jedno pytanie, jak macie taka skutecznosc? bo robie co moge i nic. Umnie tragedia wlasnie na ostatnich 10 meczow ligowych 8pkt na koniec z Carpi 4-0 majac 21strzalow tylko 4 celne. Juz sie nawet odbyla pogadanka z prezesem ze mnie wyrzuci ale jakos jeszcze zyje. Na dodatek jak Icardi zaczal sezon 10bramek w 9m to kontzja na 3 miechy, wrocil zaram 3 mecze i wylecial na miesiecy...
Muszę się pochwalić, nareszcie FM jest trudny! :D Nigdy wcześniej nie zwolnili mnie przed listopadem :D

Gracie 3 czy 4 w obronie ?
kolus

trudny jak trudny, zmienilem ustawienie z mniejsza ilosci pilkarzy w srodku pola i zagle zaczynam przewazac w srodku boiska. Miliony strzelow i malo bramek to tez w kazdym FMie sie zdarza, ale u mnie teraz to tez moze wynikac bo gram bez prawdziwego napastnika, bo Milik jeszcze nie ta klasa.
Czarson

Post autor: Czarson »

Zawodnicy są strasznie nieskuteczni na 5 setek wpada 1 bramka a ja przez to niepotrzebnie grzebie w taktyce ;//;/;//;/
darren1

Post autor: darren1 »

Dodatki graficzne (facepacki, logopacki) z 15 będą działać na 16?
AlwaysRemember

Jestem po pierwszym sezonie!

Mistrzostwo wygrałem w ostatniej kolejce, Juve zremisowało z Palermo i dało mi to możliwość przeskoczenia ich w tabeli. W Pucharze Włoch pokonałem w finale Lazio. Miałem sporo problemów w połowie sezonu, ponieważ zdecydowałem się grać w sumie jednym kompletem grajków (dobrze im szło.:D ) i przez to strasznie mi się fochała reszta. Zdecydowałem się dlatego na wypożyczenie Marcelo Brozovicia i próbowałem sprzedaż Medela (sam chciał, żebym znalazł mu inny klub, a potem odrzucił wszystkie oferty (w tym z Barcelony.:P). Pozbyłem się też JJ i D'Ambrosio. Zakupiłem Valero, Emanuel Mammanę (polecam gościa, przekozacki obrońca, który skończył ostatecznie u mnie na wypożyczeniu, bo musiałem uspokoić morale i dać pograć Murillo i Ranokii), wypożyczyłem Jese z Realu (kozak!) oraz Ganso (paaadaka, nie polecam nikomu, spróbuję opchnąć za psie pieniądze.:P). Federico Dimarco na wypożyczeniu także zbiera kozackie oceny i myślę, że w przyszłym sezonie na prawym skrzydle będzie śmigał Montoyia, na lewym Dimarco. Telles całkiem mi się nie sprawdza. Icardi kozak, nie ma o czym mówić. Podobnie Kondogbia, bardzo fajnie gra. Valero początek słaby, podobnie jak Perisić, ale końcówkę to w sumie oni + Icardi wygrali. Bimbał byłby liderem asyst, ale niestety zaliczył kontuzję na 3 miechy.;/ Ostatecznie lidera wyhaczył Perisić niesamowitą końcówką.

No i kilka screenów naturalnie.:P
http://i.imgur.com/hvaFDrE.png
http://i.imgur.com/V7TsABK.png
http://i.imgur.com/7FYa57s.png
http://i.imgur.com/JxPZJfa.png
Czarson

Gram podobna taktyka co ty ale mi nie idzie :D Jak wpadłeś, zeby grac na powstrzymywanie? Jakie masz polecenia?
AlwaysRemember

Zawsze jak grałem to grałem taktyką "Ofensywna", płynne, a powstrzymywania używałem tylko do bronienia. No ale jak dostałem w pizdę od Torino 1:5 bodajże to mówię - coś tu nie gra.:D I tę jedną bramkę strzeliłem właśnie na powstrzymywaniu. Od tamtej pory zmieniłem i mimo tego, że w opisie jest "nie dąż do strzelenia bramki" to zaczęli fajnie grać i nieco mniej bramek tracić. Ale też nie uważam, że to źródło sukcesu, bo czasem to i z głupią Fiorentiną czy jakimś innym Hellasem z końca tabeli potrafili zamulać strasznie. Praktycznie wszystkie bramki przechodziły u mnie przez skrzydła - Jese/Jovetić/Ljajić i Biabiany/Perisić/Palacio. Także gra skrzydłami się super sprawdza w obecnym składzie Interu.:P
Łap polecenia:
http://i.imgur.com/PVFHi0P.png < na takich przeważnie grałem, ale też czasami zmieniałem.
Czarson

Gra na powstrzymywaniu przynosi korzyści, to nie ma sensu. Wpada wiecej bramek niż grając ofensywnie czy tam na szarży.
AlwaysRemember

Przetestowałeś?:D
DonBalon

Post autor: DonBalon »

joł! co prawda nie grałem jeszcze w 16, ale co do 'nastawienia' to jak czytałem w jednej z analiz taktycznych (jakiś gość ustawiał swój zespół na wzór kogoś tam z Anglii i analizował za pomocą bodaj fm 13, gdzie wprowadzili zmiany taktyki na podstawie "określeń", a nie suwaków, ale i te ma się znajdowały tzn. były oba systemy) to realne skutki zmiany 'nastawienia' nie koniecznie pokrywają się z nazwą danego nastawienia. Ma to związek z tym, że polecenia graczy zmieniają się wraz na poleceniami dla zespołu, przez co

Tłumacząc jasno na przykładzie. Żeby grać ofensywnie, grając piłką gość ustawił "gra z kontry". Why? bo dane ustawienie zmieniało konkretne parametry taktyczne indywidualnych graczy (jak gra bez piłki, podania, nastawienie itp), w taki sposób, że pozwoliło mu na skoncentrowanie piłkarzy i umożliwiło im klepanie "krótką piłką".

Dla normalnej osoby danie polecenia "gra z kontry" oznacza, że wszyscy zawodnicy będą grali defensywnie, czekając na kontrę (co jest chyba oczywiste), natomiast zmiany parametrów graczy skutkuje, że grają oni niżej (to się zgadza), ale na skutek posiadania piłki (bo jak mamy lepszy zespół to po prostu ją łatwiej zabieramy i łatwiej nią "zarządzamy"), klepią i grają ala'tiki take. Oczywiście to głupota i psuje grę osobą, które po prostu bawią się grą, a nie analizują systemu pod względem informatycznym.

Z tego wynikają jeszcze np."
1. To samo z ustawieniem napastnika. Lis, dla tej gry to gość bardziej fałszywy napastnik, bo bardzo dużo biega i szuka gry.
2. Dużo strzałów z dystansu ma związek nie z poleceniem (tzn. nawet ograniczenie strzałów nic nie daje), a z brakiem możliwość zagrania zgodnie z poleceniami - masz polecenia "krótkie podania", a nie ma nikogo komu można podać na 5 m, to ładują w bramkę.
3. J.w. co do podań - mimo polecenia krótki, grają czasem "na legę" bo nie ma komu podać. Ma to związek np. z poleceniem "gra szeroko" - gracze są za daleko od siebie + nie ma możliwości krótkiej piłki = laga
4. Ogólnie im mniej poleceń tym lepiej, bo im więcej tym bardziej się ze sobą kłócą. Mi np. bardzo kiedyś pomogło odsunięcie dotychczas automatycznie stosowanego "asystent wydaje polecenia indywidualne przeciw przeciwnikowi" (to gdzie ustawiamy anty rywal np. pressing, słabsza noga). Mnogość poleceń skutkuje tym, że piłkarze wariują i np. lewy obrońca lata do przodu kryć bocznego obrońce, bo na tego obrońce jest polecenie "pressing - zawsze".

Dla osób mających problemy taktyczne - ja robiłem tak, że dawałem im max 5-6 poleceń (dla zespołu) i praktycznie brak poleceń indywidualnych. Jak poznają taktykę, wy poznacie system to można dodawać pojedyncze opcję dla pojedynczych graczy.

Trzeba pamiętać, że taktyka Fm'a to system informatyczny, a nie piłkarski i grają zgodnie z algorytmem, a nie logiką.

Pozdro!
Czarson

No i to mnie właśnie męczy, że trzeba się przedzierać przez te paradoksy. Opisy poszczegołnych ról róznią się od tego co gra zawodnik. Trzeba poświęcic kilkanaście miesięcy w grze żeby powstał jakiś kiler w postaci taksy.
rumcyk

Post autor: rumcyk »

To samo Czarson pisałem...nie ma sensu i logiki w tym i trzeba poszukac dobrej kombinacji metodą prób i błędów. Poza tym jak się gra się z topowym klubem to widzę, że zawsze rywal dostaje handicap. Teraz grałem z MIlanem i Juve i w obu meczach kończyłem w 10 i w obu nie strzeliłem karnych a co najlepsze Handa jako mistrz jedenastek przez cały sezon nie obronił żadnej a Icar przestrzelił z 5 plus Jojo ze 3:D Do tego kontuzje to jakis żart, ustawiam na przeciętny trening a tu sie zdarza, że na ławce mam 4 graczy. Biabiany to miał serie życia, 4 miechy, jeden dzień ok i 2 tygodnie, jeden dzien i 4 tygodnie, teraz zagrał 2 mecze i znów 3 tygodnie...porąbali strasznie.
AlwaysRemember

Z karnymi w pełni się zgadzam. U mnie Icardi strzelił 1/3 i Melo 1/2. Handa naturalnie nie wyciągnął żadnej. Z kontuzjami również masakrycznie, najbardziej żałuję właśnie tego, że mi Bimbał ze składu poleciał na końcówkę sezonu.
kolus

wlasnie zostalem zwolniony po 14 kolejkach 3 sezonu. Majac Diera, coentrao, butlanda, krychowiaka, Musachio, berahino, rakiticia, klassena, chambers, pratto + ze starego skladu Icardi Kondogbia. Nie wiem co oni wykminili w tej grze ale takim skladem jakiej taktyki bym nie ustawil to sami powinni grac na tyle dobrze by by chociaz w pucharach serie A, a tu tragiczna gra. Na koniec tez mialem mecz z Roma 2;2 i icardi oczywiscie nie trafil karnego
Adriano_forever

Hmm ja mam bardzo mało rzutów karnych. Lecz jak już mam to zazwyczaj strzelony. Może dlatego, że nie mam ustawionego wykonawcy jedenastek tylko raz podejdzie JoJo, raz Garmash a jeszcze innym razem Romero.
darren1

Post autor: darren1 »

A u mnie nie ma problemów z kontuzjami. Gram Novarą i przez pierwsze pół sezonu (jeśli chodzi o seniorów) miałem tylko 2 kontuzje.
rumcyk

Post autor: rumcyk »

Zacząłem nowy sezon, pierwszy tydzien ustawiłem na wysoki poziom treningu i juz 4 kontuzje. A też macie tak że jak kontraktujecie z wolnego gracza z poza UE to nie jest dopisany do limitu 2 transferów?Bo sciągnąłem po kontrakcie Romero i zostawiłem miejsce na jojo a tu po przyjsciu argentynczyka i tak moge sciągnąć 2 z poza UE. Żałuje, bo odpuściłem Zivkovica z Red Star Belgrad i go barcelona zabrała:(
rupi21

Post autor: rupi21 »

Zgadzam się co do karnych to jest jakaś kpina, właśnie kończę 4 sezon i w każdym mam z polowe karnych nie strzelonych. A też tak macie że bijecie rekordy jeśli chodzi o kartki?? U mnie to jest jakaś przesada, nawet jak mam wyłączony agresywny odbiór to i tak w meczu mam średnio 4 kartki, a mój rekordzista Tete (kupiony z Ajaxu prawy obrońca) po 29 meczach w lidze ma 17 żółtych i 4 czerwone......
Alfa

rupi21 pisze:Zgadzam się co do karnych to jest jakaś kpina, właśnie kończę 4 sezon i w każdym mam z polowe karnych nie strzelonych. A też tak macie że bijecie rekordy jeśli chodzi o kartki?? U mnie to jest jakaś przesada, nawet jak mam wyłączony agresywny odbiór to i tak w meczu mam średnio 4 kartki, a mój rekordzista Tete (kupiony z Ajaxu prawy obrońca) po 29 meczach w lidze ma 17 żółtych i 4 czerwone......

a jaka ma agresje i walecznosc? dajesz agresywne instrukcje na rywali przed meczem?
Adriano_forever

Ja nie gram agresywnie i w sezonie 2016/2017 miałem 3 czerwone kartki tylko w lidze i jedna w pucharach. Więc wystarczy grać nie agresywnie i dobrze jest.
rupi21

Post autor: rupi21 »

Agresje ma 15 a agresywnych instrukcji nie ma...
Adriano_forever

Nie masz przypadkiem w poleceniach agresywnego odbioru piłki?
Alfa

u mnie w sumie kondogbia tez mial przeciez mecz ze jakos w pierwsze 10-20 minut czerwo wylapal i nie gralem agresywnie, takze rozne przypadki sie zdarzaja jak chociazby przyklad z juto ;)
Czarson

Gram masakrycznie słabo na wyjazdach, leszcze potrafią zdominować spotkanie, co zrobić?
AlwaysRemember

Zostań trenerem Juffe.xD
ODPOWIEDZ