Wymowa nazwisk piłkarzy..
-
dani7
Odp: Wymowa nazwisk piłkarzy..
Ja na Chivu mówię Cziwu czasami Kivu. Na Maicona mówię Maikon lub czasem Maison. Na Julio Cesara mówię Żulio Cezar albo niekiedy Hulio Sesar.
-
andreFCI
a cisse w koncu jak sie wymawia chyba sise co? ale slyszalem tez szise heh
-
Woo-cash
- Kontakt:
Ja znów w pamięci szukam jakiś ciekawych nazwiskowo piłkarzy i oto wynik:
Péguy Luyindula - Pegi Lujandula ?
Edgar Manucharyan - Edgar Manuczarjan ?
Węgierski zawsze mnie denerwował: Balázs Dzsudzsák - Balasz ???
"Człowiek jest wszechświatem samym w sobie" - Bob Marley
-
Paolo_
Luyindula - nie mam pojęcia :p Mówie na niego Luindulamaster_snake pisze: Ja znów w pamięci szukam jakiś ciekawych nazwiskowo piłkarzy i oto wynik:
Manucharyan - ja bym to raczej przeczytał Manuszarjan
Balazs Dzsudzsak - Balazsz Dżudżak

-
MiRas.
- Kontakt:
Ja na Péguy Luyindula mówię Pegi LjundjulaLuyindula - nie mam pojęcia :p Mówie na niego Luindula
Poza tym, np jest brazylijski piłkarz Geovani... niekórzy mówią GeoWani, a niektórzy Dżiowani ^^
Pamiętam, jak byłem mały a grał w Milanie George Weah, to ja na niego mówiłem... Łejh ^^ a później dopiero mnie ojciec oświecił, że się na niego mówi Łea
Który chce jak zwykle wyładować swą...
Frustrację, która spowodowana jest tym, że...
Z definicji fani turyńskiej babci takie cechy wykazują...
To dla swojego dobra... wyjdź stąd...
Albo ja Ci w tym pomogę.
Amen.
-
Jeremy
Kolejne dwa przyklady - jak wy wymieniacie nazwisko gracza Barcy - chodzi mi o Xaviego. Mówicie Czawi czy Ksawi?
Albo pilkarz Boltonu - Giannakopoulos - Janakopulos,Dzianakopulos czy Dziankapulos ( na FIFIE zagraniczny komentator mowi to ostatnie nazwisko).
Albo pilkarz Boltonu - Giannakopoulos - Janakopulos,Dzianakopulos czy Dziankapulos ( na FIFIE zagraniczny komentator mowi to ostatnie nazwisko).
Sig by Kropasz
Thx
"Zawsze mówiłem, że moi piłkarze są najlepsi na Świecie. Było tak gdy trenowałem mniejsze kluby, Porto, Chelsea, a teraz najlepszymi są dla mnie Ci z Interu" - Jose Mourinho.
"Zawsze mówiłem, że moi piłkarze są najlepsi na Świecie. Było tak gdy trenowałem mniejsze kluby, Porto, Chelsea, a teraz najlepszymi są dla mnie Ci z Interu" - Jose Mourinho.
-
Chuchu
- Kontakt:
Czawi to podobno po katalońsku a Ksawi po Hiszpańsku ale nie jestem pewien. a Giannakopoulos powinno sie mówić DżianakopulosZlatan8 pisze: Kolejne dwa przyklady - jak wy wymieniacie nazwisko gracza Barcy - chodzi mi o Xaviego. Mówicie Czawi czy Ksawi?
-
Wasiel InterFC
A ota nasi kochani polscy komentatorzy:
-Szpaqu: Kannnawwarro, Picarro, Runiej, Kuraniej,
-Romek Kołtoń: Sziwu, natomiast Piotrek Swierczewski wynalazł Małlude
-Szpaqu: Kannnawwarro, Picarro, Runiej, Kuraniej,
-Romek Kołtoń: Sziwu, natomiast Piotrek Swierczewski wynalazł Małlude
Inter per sempre. Inter eterno amore.
-
szuli
albo wczoraj mówili "IbrahimowiCZ" - zupełnie jak by to był reprezentant rosji w żółtej koszulince

-
pingfin
Ja mówię Maikon, Sziwu(nie wiem skąd mi się wzięło, ale mówię), Kłaliarella, Żulio Sezar, ale Hulio Kruz, Luyindula-Ljundjula, Manucharyan-Manuczarjan(Manuszarjan), Balazs Dzsudzsak-Balzas Dżudżak(Węgierski jest dziwny, tam jak jest s, czyta się SZ, a jak sz-czyta się S, ale jak przez S jest Z to chyba normalnie S), co do Xaviego, to ja mówię Czabi, bądź Szabi
Ciesz się grą, jakbyś był numerem 1. Trenuj, jakbyś był numerem 2.
-
Jeremy
A jeszcze troche inna sprawa. Chodzi o Zlatana Ibrahimovica. Wczoraj na meczu Szwecji Romek i Probierz prawie zawsze jak byla mowa o Ibrze to zamiasi mowic nazwisko pilkarza jak to zawsze mowia komentatorzy mowili Zlatan czyli po imieniu a nie po nazwisku. Zresztą to nie pierwszy raz gdy tak jest bo gdy Borek komentuje mecze Ibry w Szwecji tez tak mowi po imieniu. Troche dziwne bo u innych pilkarzy zawsze mowią po nazwisku i tylko Ibre tak wyrozniają.
Sig by Kropasz
Thx
-
Chuchu
- Kontakt:
no bo wiesz - "There's only one Zlatan"Zlatan8 pisze: A jeszcze troche inna sprawa. Chodzi o Zlatana Ibrahimovica. Wczoraj na meczu Szwecji Romek i Probierz prawie zawsze jak byla mowa o Ibrze to zamiasi mowic nazwisko pilkarza jak to zawsze mowia komentatorzy mowili Zlatan czyli po imieniu a nie po nazwisku. Zresztą to nie pierwszy raz gdy tak jest bo gdy Borek komentuje mecze Ibry w Szwecji tez tak mowi po imieniu. Troche dziwne bo u innych pilkarzy zawsze mowią po nazwisku i tylko Ibre tak wyrozniają.
-
maciej1711
Ja zawsze mam problem żeby powiedzieć Quagliarella, wiec zwykle mówie Quagi(Kłagi)
. Jednak nie zawsze da się skrócić trudne w wymowie nazwisko.
-
dzielik
No cóż komentatorow, zwłaszcza takiemu jak Kołtoń (człowiek komentuje mecze chyba od roku, wiec doświadczenia to on nie ma) łatwiej wypowiedzieć Zlatan niż męczyć się z Ibrahimovic. Poza tym Zlatan brzmi przekozacko, może to zwiększa im oglądalnośćZlatan8 pisze: A jeszcze troche inna sprawa. Chodzi o Zlatana Ibrahimovica. Wczoraj na meczu Szwecji Romek i Probierz prawie zawsze jak byla mowa o Ibrze to zamiasi mowic nazwisko pilkarza jak to zawsze mowia komentatorzy mowili Zlatan czyli po imieniu a nie po nazwisku. Zresztą to nie pierwszy raz gdy tak jest bo gdy Borek komentuje mecze Ibry w Szwecji tez tak mowi po imieniu. Troche dziwne bo u innych pilkarzy zawsze mowią po nazwisku i tylko Ibre tak wyrozniają.
"lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"
-
Ljarro
Jezeli rok trwa 1500 dni to tak...(człowiek komentuje mecze chyba od roku,
-
Bodzek
Nie tylko Ibrę. Z innymi drużynami też tak robili. Piłkarzy nazywali tylko po imieniu. Ale dla mnie to nie robi różnicy. Gdyby tak powiedzieli na polskiego piłkarza to wtedy mogłoby to się wydac dziwneZlatan8 pisze: A jeszcze troche inna sprawa. Chodzi o Zlatana Ibrahimovica. Wczoraj na meczu Szwecji Romek i Probierz prawie zawsze jak byla mowa o Ibrze to zamiasi mowic nazwisko pilkarza jak to zawsze mowia komentatorzy mowili Zlatan czyli po imieniu a nie po nazwisku. Zresztą to nie pierwszy raz gdy tak jest bo gdy Borek komentuje mecze Ibry w Szwecji tez tak mowi po imieniu. Troche dziwne bo u innych pilkarzy zawsze mowią po nazwisku i tylko Ibre tak wyrozniają.

"...Ja nie kradnę Scudetto i także w Serie B nigdy nie byłem..."
-
cooba
Może razem już na piwko chodzą? :lol2:mowili Zlatan czyli po imieniu a nie po nazwisku.
Mnie to nie przeszkadza, ważne, że wiemy o kogo chodzi, a jak wspomnieliście, brzmi to przekozacko
INTER PER SEMPRE! FORZA INTER!!!
-
Jeremy
Mnie to nie przeszkadza tylko dziwię się ze komentatorzy Polsatu mowią do poszczegolnych graczy prawie zawsze po imieniu a nie po nazwisku jak na innych graczy.
Sig by Kropasz
Thx
-
pingfin
Tak to jest, mówiąc Zlatan, większość wie o kogo chodzi. Gdy powiemy Luis, już nie jest to tak oczywiste....Ja nie wiem jeszcze jak mówić Mathijsen, Sneijder, Khalid Bouahrouz...często problem jest też z Seedorfem(mowią Sedorf, Zedorf, Sidorf, Zidorf chyba też spotkałem)
-
pingfin
Boulahrouz, sorry za błąd.
Opcja MODYFIKUJ naprawdę nie boli, a nie używanie jej jest kosztowne... Ostrzeżenie numer 1.
Opcja MODYFIKUJ naprawdę nie boli, a nie używanie jej jest kosztowne... Ostrzeżenie numer 1.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2008, 17:46 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kibix
ja mówię:Maikon, Żulio Sezar(ale na Cruza mówię Hulio Kruz), Sejdorf, Sneider, Bularóż,Cziwu
-K***a,rzucił mi słuchawką!
-Co?
-Rzucił mi słuchawką!
-Kto?
-K***a, rzucił mi słuchawką, no nie słyszysz?
-Ale k***a kto, kto??
-Barney dzwonił
-Barney dzwonił?
-Taak
-A co chciał?
-Rzucił mi słuchawką!
-Rzucił ci słuchawką?
-Taa!
-Co?
-Rzucił mi słuchawką!
-Kto?
-K***a, rzucił mi słuchawką, no nie słyszysz?
-Ale k***a kto, kto??
-Barney dzwonił
-Barney dzwonił?
-Taak
-A co chciał?
-Rzucił mi słuchawką!
-Rzucił ci słuchawką?
-Taa!
-
paqao
ja mówię Kiwu, Kruz, Dżulio Cezar, Viejra, Manisz,
-
RQ77
ja mowie:Majkon,Żulio Cezar,Sidorf,Sneider,Bularóż,Chiwu,Kruz,Manisz
-
Slepy
I tak najlepszy jest Boniek. Lubię nawet gościa, ale jego pomyłki pobiją na głowę chyba Szpaka. Od fonetycznie "Henry" "Ksawi" po "Torrez" "Willa" kończąc.
A wczoraj Fernando Torresa ochrzcił...Fernando Toldo :lol2:
A wczoraj Fernando Torresa ochrzcił...Fernando Toldo :lol2:
-
Filip©
- Kontakt:
najlepsze co usłyszałem... Dario Srna chyba Świerczewski wymawiał podczas meczu DARIO SYRNA
-
Ojciec
Szpaq podczas meczu Romy z Realem na Tonetto raz wolal Tonetti, na Cicinho wolal sinsinio, raczej slysze jak na niego sie mowi sisinio
"I don't give a fuck
They done push me to the limit the more I live
I might blow up any minute, did it again"
They done push me to the limit the more I live
I might blow up any minute, did it again"
-
groch
Jezeli chodzi o pilkarzy
powinna byc meeega konferencja prasowa :d i kazdy przed meczem mowi jak sie wymawia jego nazwisko... Bo jezeli chodzi o Seedorfa juz slyszalem wiele... Sedorf, Sejdorf, Sidorf
-
MiRas.
- Kontakt:
Mamy Pujola, mieliśmy już Puźola, a wczoraj Boniek upłodził nam PuŻola xD
Który chce jak zwykle wyładować swą...
Frustrację, która spowodowana jest tym, że...
Z definicji fani turyńskiej babci takie cechy wykazują...
To dla swojego dobra... wyjdź stąd...
Albo ja Ci w tym pomogę.
Amen.
-
Woo-cash
- Kontakt:
Taa Boniek taki znawca. Włoski, rosyjski i pewnie angielski a nawet nazwiska piłkarza nie umie dobrze wypowiedzieć. Może wizyta u logopedy by się przydała.
"Człowiek jest wszechświatem samym w sobie" - Bob Marley
-
Raffal
Ale on tłumaczył ta wymowę na którymś meczu tzn Pujol jest po katalonsku a puźol po hiszpansku wiec obie formy sa poprawne bo Puyol jest i katalonczykiem i hiszpanem