Hip-Hop made in Poland

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
Firer

Odp: Hip-Hop made in Poland

Post autor: Firer »

No oko :) Jeżeli szanujesz kogoś prace jest to twój ulubieniec to jasne że płytę kupisz. Ja kupie Kwiaty zła i Peje
snowman
Kontakt:

Post autor: snowman »

ja zaczynalem od Slums Attack  plyta I nie zmienia sie nic... jak dla mnie rewelacja :] pozniej kolekcjonowalem wczesniejsze ich plyty  ktore sa bardzo uliczne. Pejke szanuje za plyte na legalu i wszystkie wczesniejsze  bo z tych nowszych wybralbym moze 10 kawalkow ktore mi sie spodobaly
co do innych Mc ktorych moge zaliczyc do czolowki to  Ostry- za poglady flow freestyle i regularne wydawanie plyt;]
WWA
\włodi - wystepy z molesta i dwie solowki, gosc nawija inteligentnie
sokol - chyba nie msuze pisac
mes - zajebiste flow dobre solowe plyty  i za plyte 2cztery7 - spaleni innym sloncem 
hemp gru - za uliczny rap i rozpierdol na koncertach heh
zapraszam na swoj kanal:  http://www.youtube.com/user/rekinoznawca

drum&bass caly czas !!
ElPolako

Post autor: ElPolako »

Dla mnie Polski HH jest najlepszy tylko nie rozumiem co sie dzieje z VIVA od kiedy przeją tą stacje ten Anglik nie leci w ogóle HH na 4fanTV cały czas Metalicka Rock itp do tego popowe popierdułki. Gdzie te czasy gdzie puszczali Peje, Małolata , WWO, PCP i innych ?? teraz puszczą Meza i tą inną paczke komercyjnych baranów ale to muzyka nie dla osób które interesują się HH. Jak byłem młody sam słuchałem Meza Libera ale byłem za młody aby rozumieć słowa Małolata,WWO,OSTR czy innych. Wtedy słuchałem tego co wpadało w ucho teraz słucham tego co ma jakiś przekaz po za wyjątkiem Gurala który nie idzie zbytnio w przekaz ale ma tak kozacke kawałki że nie da się ich nie słuchać.

Ci co nie mają neta a żyją HH to chyba włosy z głowy wyrywają bo nie mają gdzie słuchać dobrych kawałków
Obrazek
Ulis

Post autor: Ulis »

El Polako pisze: tylko nie rozumiem co sie dzieje z VIVA od kiedy przeją tą stacje ten Anglik nie leci w ogóle HH na 4fanTV cały czas Metalicka Rock itp do tego popowe popierdułki. Gdzie te czasy gdzie puszczali Peje, Małolata , WWO, PCP i innych ?? teraz puszczą Meza i tą inną paczke komercyjnych baranów ale to muzyka nie dla osób które interesują się HH.
Stary a może dlatego, że nikt poza Mezem, Liberem, Tede i Doniem nie sprzedaje już swoich kawałków do Mtv i Viva ?
Wiesz, od dłuższego czasu jest taka jakby nagonka na komere przez tych dobrych i szanujących się raperów. Myśle, że to wpływa korzystnie na inne ekipy, które rozważnie sprzedają swoje kawałki..

El Polako pisze: Ci co nie mają neta a żyją HH to chyba włosy z głowy wyrywają bo nie mają gdzie słuchać dobrych kawałków
:shocked:  :neutral:
Może wolą iść do Empiku i dać te pare złotych za płytke, tym samym w pewien sposób pokazać swój szacunek do danej ekipy za dobry hh i tak im podziękować ?

Ja mam neta, a mimo to rzadko zdarza się, że ściągne jakiś track z neta, oczywiście nie jestem święty bo czasami ściągnę, ale tylko pojedyńcze eMPeki, płyty staram się kupować ;-)
El Polako pisze: Dla mnie Polski HH jest najlepszy
Więc sprawdź jeden z lepszych tracków w tym polskim hh - Wwo - podróby. ;] :) :-P Sokół idealnie przedstawił dzisiejsze czasy.. ;)
Ostatnio zmieniony 28 lip 2008, 09:27 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
[blue]INTER PER SEMPRE ! [black]Tutto altro NON'EIMPORTANTE !ObrazekObrazek
"...Powiedz mi co jest lepszego niż długie cierpienie aby osiagnac sukces...
Potem nie przeszkadzaj mi już.. Dla mnie jest tylko Inter...
Dla mnie, którym jestem zakochany..."Obrazek
Pablusso

Post autor: Pablusso »

Ja jako fan ostrego grania za HH nie przepadam, ale...

Jezeli tekst piosenki jest madry, nie traktuje o sznurku i ogorku tylko dlatego ze sie wymuje, to chetnie moge posluchac. Tyle tylko, ze nie Peje, Mezo czy innego Donia, bo to dla mnie wlasnie ogorkowi hiphopowcy. Ale za to jestem fanem Magika i Kalibra. Ksiega Tajemnicza. Prolog, jest dla mnie najlepsza plyta w historii tego gatunku muzyki. Paktofonika tez za czasow Magika fajnie dawala.

Ale teraz chyba coraz mniej juz jest tej "prawdy" i "otwierania oczu" w muzyce HH. Coraz wiecej komercji. Jak wszedzie zreszta...
Obrazek
sig by Orzeu
Ulis

Ano, zgadza się. Magik - K44 to klasyka, i tego nie wolno podważać.
Każdy może sobie słuchać czego chce, nawet Meza i nikt nie ma prawa ingerować w to. Z tym, że irytuje mnie strasznie, gdy ludzie mylą muzyke pop meza z hh....
Pablusso

Post autor: Pablusso »

Ulisek pisze: Każdy może sobie słuchać czego chce, nawet Meza i nikt nie ma prawa ingerować w to. Z tym, że irytuje mnie strasznie, gdy ludzie mylą muzyke pop meza z hh....
Daleki jestem od wysmiewania osob sluchajacych Donia czy Meza... :) Po prostu mowie, ze jesli HH to tylko w niekomercyjnym wydaniu. Przynajmniej dla mnie.
Obrazek
sig by Orzeu
Ulis

hehe Pablusso nie zarzucam Ci tego :) Źle mnie chyba zrozumiałeś :-P Ja również jestem daleki od tego, chybaaa - patrz, wyjątek: osoba, która ma się za tzw. 'hip hopowca' i jest przekonania, że nie lubi komery i słucha tylko dobrych składów i wyjeżdża właśnie z Mezem, etc. - takie osoby wyśmiewam :-P.
Niemniej jednak, osoby które poprostu nie utożsamiają się z żadnym rodzajem muzyki mają prawo i słuchać Meza i Wwo ;) I nikt ich za to nie będzie maltretował :-P
Pablusso pisze: Po prostu mowie, ze jesli HH to tylko w niekomercyjnym wydaniu. Przynajmniej dla mnie.
:brawo: :yes2:
RoB

Post autor: RoB »

Ulisek pisze:
tylko nie rozumiem co sie dzieje z VIVA od kiedy przeją tą stacje ten Anglik nie leci w ogóle HH na 4fanTV cały czas Metalicka Rock itp do tego popowe popierdułki. Gdzie te czasy gdzie puszczali Peje, Małolata , WWO, PCP i innych ?? teraz puszczą Meza i tą inną paczke komercyjnych baranów ale to muzyka nie dla osób które interesują się HH.
Bzdura. Kilka lat temu była telewizyjna moda na puszczanie Hip-Hopu. Ktoś zadecydował, że ta moda ma minąć i przestali. Jestem pewny, że żaden wykonawca nie jest z tego powodu zadowolony. 
Ulis

Wierz mi, że teraz jest więcej osób które jarają się hip hopem niż w tych czasach o których piszesz... Viva tylko miała by korzyści z puszczania kawałków Hg czy Killaz'ów.... Zresztą czytałem bodażje wywiad z Bilonem gdzie jasno powiedział, że składy poprostu nie chcą sprzedawać swoich kawałków. Pozatym tak jak pisałem, nikt z 'górnej' półki hh polskiego nie sprzedaje już do tv swoich wizerunków i kawałków, i tak wogóle apropos dla tych składów właśnie Viva to największe ścierwo...
Pisze co wiem i tyle, niech nikt mnie nie posądza o to, czy o tamto...
and1
Kontakt:

Post autor: and1 »

Obrazek
RoB

Post autor: RoB »

Czytałem jakiś czas temu wywiad z Eldo i tam to dość szczegółowo omówił. Dlaczego on miałby się tego wstydzić, że jego kawałki puszcza MATV czy VIVA, przecież po to nagrywa aby dotrzeć do jak ja większej grupy ludzi, a przez TV jest to najłatwiejsze. Zresztą nie dotyczy to tylko telewizji, ale i radia. Jakiś czas temu taka Radiostacją (dzisiaj Planeta)  puszczała naprawdę bardzo dużo Hip-Hopu, dzisiaj nie ma tego w ogóle. Parę lat temu był Hip-Hop, później muzyka clubowa, a ostatnio dominują popierdółki w stylu Fil.  
Orzeu
Kontakt:

Post autor: Orzeu »

and1 pisze: http://www.hip-hop.pl/ustawki/album_pro ... 1217232449

A no diss Peji na Żuroma :)
Rychu go zjechał po całości... Czekam z ciekawością na kolejny kawałek Żuroma i odpowiedź Peji.
Obrazek
Ulis

Orzeu pisze: Czekam z ciekawością na kolejny kawałek Żuroma i odpowiedź Peji.
Obawiam  się Orzeu, że możesz się nie doczekać, bo Żurom raczej nie będzie chciał odpowiadać, a może ? ...

W każdym bądź razie do czego dąże ? Ano do tego, o co to wszystko poszło.. Kto bardziej siedzi w rapie pewnie wie. Żurom trafił do paki, kilka osób w tym czasie że tak brzydko na pisze w chuja grało za jego plecami, itd.. Siedząc w więzieniu pisał texty i tyle, wydał płytke na której wyraził swoje zdanie - SZCZERE - na temat takich i takich osób. Udało mi się zdobyć płytke Żuroma i przesłuchałęm ją całą. Texty mądre i czuć w nich prawdziwe emocje. Pojechał kilku gości konkretnie, nie pierdzieląc się, m.in. Brx'a, ale szczerze ? ... Nie wiem czy tak bardzo uraził Peje swoimi textami.. Zwyczajnie prosto wyraził swoją szczerość i to naprawde w kulturalny sposób, bo gdy nawijał w kontekści Rycha to nie używał żadnych wulgaryzmów, a Peja... Hmm chyba troche uderzyło mu to na ambicje i w troche dziecinny sposób pobiegł do studia i nagrał dissa....
Dobra nevermind, bo Ja z nimi wódki nie piłem i nie wiem dlaczego nie dogadał się z nim Peja w ludzki sposób, tylko zdissował Go.

Jakby moźe kogoś z Was zainteresowała osoba Żuroma to tutaj dostępny jest wywiad z nim, który 'podobno' był również zapalnikiem do nagrania tego dissa Rycha.

Żurom - wywiad
Orzeu
Kontakt:

bodźcem do nagrania był głównie ten kawałek własnie.

http://pl.youtube.com/watch?v=woWigYP-_Ck

Peja odpowiedział mu tak:

http://pejaslu.jcom.pl/mp3/Rychu_Peja_f ... SLU.eu.mp3

w 100% kulturalnie, o czym on sam wspomina. Żuroma lansuje się na Bóg wie jakiego gangstera, a jak to Rychu stwierdził na mikrofonie wspomina o rzeczach, o których powinien milczeć. Żurom jest słabym raperem (nawet w tym dissie w bit nie wchodzi dobrze) i mimo, że w płycie swojej zawarł mądre teksty wg Ciebie (niewiem nie słuchałem), to jednak do Sokoła, czy Peji których pojechał mu bardzo bardzo daleko i chociażby z szacunku do umiejętności tych panów nie powinien nagrywać jakiś dissów. Śledzę ten temat dokladnie i:
1) Żurom obiecał, że do konca lipca odpowie na kawałek Peji.
2) Peja obiecał, że tak czy siak nagra jeszcze kawałek, ale tym razem 'tak na poważnie' ;).

ciekawe. Moim zdaniem Pan Żurom po prostu chce się w ten sposób wylansować.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2008, 22:57 przez Orzeu, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Ulis

i mimo, że w płycie swojej zawarł mądre teksty wg Ciebie (niewiem nie słuchałem), to jednak do Sokoła, czy Peji których pojechał mu bardzo bardzo daleko i chociażby z szacunku do umiejętności tych panów nie powinien nagrywać jakiś dissów.
nieeeeeeeee no Orzeuuu, do sokoła czy peji nie oszukujmy się brakuje mu jak stąd do afryki.. :-P

Stwierdziłem poprostu, że płyte pisał pod impulsem, nie tak jak niektórzy raperzy wiesz.. piszą o tym że jarają zioło i jebać policje..

Zgadzam się, że nie powinien publicznie wyjeżdżać z niektórymi textami, bo takie rzeczy to prosto w twarz powinno się załatwiać i osobiście..
Orzeu
Kontakt:

Dostałem cynk od znajomego, który jest w bliskim otoczeniu Rycha, że dzisiaj światło dzienne ujrzy kolejny kawałek Rycha - tzn. kolejny diss na Żuroma ;). Jak się pojawi to wrzucę.
Obrazek
Ulis

Uuuu.. Peja zapowiadał, że następnym razem nie będzie tak 'grzecznie', więc spodziewam się ossstrych jazd.. :-P
Raffal

Post autor: Raffal »

wie ktos jak nabyc Massey mixtape vol2 ?
Globus

Post autor: Globus »

http://pl.youtube.com/watch?v=EUV0_X0Z8J8

Pytanie do zlotowiczów z którymi przyszło mi rozmawiać o muzyce- czy ta piosenka również jest fajna :?:  :P
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi

Obrazek
and1
Kontakt:

Post autor: and1 »

Orzeu i co :P Nokaut już wyszedł a ty nie wrzuciłeś :( 
Tak jak zapowiadał, zniszczył go totalnie.
Obrazek
BoDzIo

Post autor: BoDzIo »

Globus- jak masz coś do tego kawałka to pogadaj z Boysanem:) Jak wracaliśmy z jego laską autem to właśnie to leciało i ponoć On uwielbia ten kawałek:) Nawet mi go śpiewał w pociągu, jak Pio wyrywał tą laske z przedziału:)
Kiedyś Byłaś Młodą Kurwą, Dzisiaj Jesteś Starą Damą !!
Orzeu
Kontakt:

a no wiem, zapomniałem...

Globus - masz bardzo wąskie pojęcie o Hip Hopie, szufladkujesz go do jakiś piosenek o blokach i hiphopolo, a tak naprawdę nie wiesz kompletnie nic o tej muzyce, jakie i o czym powstają tracki, tak więc rada : słuchaj sobie tych Twoich ballad czy czego tam słuchasz (Metalu tak? wybacz jeśli się mylę) a o HH się nie wypowiadaj ;).
Ostatnio zmieniony 20 sie 2008, 12:30 przez Orzeu, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Globus

Post autor: Globus »

BoDzIo pisze: Nawet mi go śpiewał w pociągu, jak Pio wyrywał tą laske z przedziału:)
O czymś nie wiem :?: Zostawić im panienkę która całą drogę na mnie leciała i od razu się sępy rzuciły  :x  :-x :ban:
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi

Obrazek
Ulis

Orzeu pisze: tak więc rada : słuchaj sobie tych Twoich ballad czy czego tam słuchasz (Metalu tak? wybacz jeśli się mylę) a o HH się nie wypowiadaj ;).
hehehehe a hh i tak będzie najlepszy.. :)

http://bryn.wrzuta.pl/audio/jSRDZ26cz6/ Polecam hie hie :-P
Ostatnio zmieniony 20 sie 2008, 16:00 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
ElPolako

Obrazek
Ulis

Już stary kawałek ;p z kolejnej płytki 'muzyki nowoczesnej'. Osobiście wolałem tego Pezeta z Muzyki Poważnej.. Taki 'wyluzowany' Pezet - bo cały klimat płyty jest dość luźny - szczerze troche mniej mi się podoba.
Jedno co się nie zmieniło z poprzednich płyt to flow i przekaz i za to respect dla Pezeta/Płomienia zawsze :)
ElPolako

Ogólnie pezet jest dobry, Muzyka poważna, klasyczna,nowoczesna to coś czego moge słuchać bez końca :D Onara też lubie ale tylko z Płomień 81 bo solo coś mu nie idzie tak jak z Pezetem :P
Obrazek
Orzeu
Kontakt:

Również lubię Pezeta, choć w 'muzyce rozrywkowej' za dużo nawija o kobietach, kasie itd. - stary Pezet z takich utwórów jak np. 'echo miasta' był lepszy.

Co do Pezeta to taka ciekawostka okładkę na jego płytę ostatnią wykonał jeden z moich graficznych idoli - www.hejz.com.  dla mnie miazga ;) http://hejz.com/v2/#folio/view:set=15,work=5
Obrazek
Mora
Kontakt:

Post autor: Mora »

Globusik pisze: http://pl.youtube.com/watch?v=EUV0_X0Z8J8
Pytanie do zlotowiczów z którymi przyszło mi rozmawiać o muzyce- czy ta piosenka również jest fajna :?:  :P
Nie jest to tzw. hip-hop zaangażowany, ale kawałek daje radę :) Ciekawy podkład, słowa niezbyt wyszukane ,ale trzymające fason...Tematyka :?: Nie lubisz rapu o siedzeniu na ławce i paleniu zioła ,to teraz masz inną tematykę  :P Po kilku piwkach elegancko się tego słucha :)

Jeśli chodzi o Pezeta to o wiele bardziej cenię sobie "Muzykę poważną" od "Muzyki rozrywkowej".O dupeczkach i piciu to niech sobie Tedunio nawija :-D
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
ODPOWIEDZ