Uczyłem się już od lutego, ale to równolegle z historią. Kilka/kilkanaście razy powtórzyłem na pamięć rzeczy które trzeba wykuć, tak na blaszkę po prostu. A do tego kilka razy całe vademecum przeczytałem żeby się orientować w tematach ogólnych, w których dużo lania wody jest. A wynik rozszerzenia to 76%. Ale w zeszłym roku trudne było. Pewnie w tym roku dadzą Wam łatwiejsze, życzę Ci;pKarpik*Drutmistrz*Fifamod pisze: Bodzek, pamietasz jak dlugo uczyłeś sie na Wos? No i jeśli możesz podziel się swoim wynikiem![]()
matura...
-
Bodzek
Odp: matura...

"...Ja nie kradnę Scudetto i także w Serie B nigdy nie byłem..."
-
Drzewo91
mnie czeka jako pierwszego nowa matura [']
-
Karpik
-
Baszczu
Matura z angielskiego... pisałem dzisiaj rozszerzenie. Oczywiście temat numer 3 na wypracowanie, czyli rozprawka na temat wad i zalet bycia dzieckiem sławnych rodziców. Z gramatyką zawsze byłem na bakier, ale jak na moją wiedzę uważam, że całkiem nieźle poszła ta część. Listening i reading w moim przekonaniu były podchwytliwe i momentami chamskie :lol2: Suma sumarum liczę na wynik oscylujący wokół 70-80 procent. Kokosy to to nie są, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Jak tam reszta brygady maturalnej anno domini 2009? 
Edit: Właśnie przejrzałem spis poprawnych odpowiedzi i bez wypracowania mam 26,5 / 32 pkt. Wynik o wiele lepszy niż się spodziewałem. Zakładając, że z wypracowania dostanę więcej niż 13, mój wynik będzie wyższy niż 80%, co nastraja mnie optymistycznie.
Teraz cel: matematyka!
Edit: Właśnie przejrzałem spis poprawnych odpowiedzi i bez wypracowania mam 26,5 / 32 pkt. Wynik o wiele lepszy niż się spodziewałem. Zakładając, że z wypracowania dostanę więcej niż 13, mój wynik będzie wyższy niż 80%, co nastraja mnie optymistycznie.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2009, 17:14 przez Baszczu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
dzielik
Ja mógłbym się podpisać pod tym co napisałeś. Jedyna (niewielka) rozbieżność w naszych odczuciach dotyczy readingu, myślę, że nie był taki zły:) Ale może dlatego tak uważam, bo z niego czuję się troszkę lepiej. Teraz rozpoczynamy misję mata:)
"lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"
-
pietrasowy
u mnie całkiem dobrze
29,5/32 bez wypracowania z rozszerzenia, tylko nie zaznaczyłem kółkiem który temat wybrałem
ale z tego co patrzyłem to i tak sprawdzają wypracowanie jeśli nie zaznaczyło się tematu, to dosyć popularny błąd. Przynajmniej tak było przez poprzednie lata.
-
Gaulo90
No ja 28/32 + to co z rozprawki czyli nie jest zle , a na jakie studia sie wybieracie?
-
Baszczu
Co do kierunku to nie ma takiego, który by mnie powalił swoją ofertą na kolana. Wybór jednak padnie prawdopodobnie na budownictwo. Kwestia teraz czy na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy czy na Politechnice Gdańskiej. Poziom wyższy jest zdecydowanie w Gdańsku, ale z racji tego, że jestem strasznym domatorem, wolę Bydgoszcz. Inna sprawa, czy w ogóle uda się na PG dostać. Co prawda zeszłoroczny próg przebrnąłbym już na wynikach matury próbnej, ale nigdy nic nie wiadomo 
-
Bart
Przecież na budownictwo PG każdy się dostajeBaszczu pisze: Co do kierunku to nie ma takiego, który by mnie powalił swoją ofertą na kolana. Wybór jednak padnie prawdopodobnie na budownictwo. Kwestia teraz czy na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy czy na Politechnice Gdańskiej. Poziom wyższy jest zdecydowanie w Gdańsku, ale z racji tego, że jestem strasznym domatorem, wolę Bydgoszcz. Inna sprawa, czy w ogóle uda się na PG dostać. Co prawda zeszłoroczny próg przebrnąłbym już na wynikach matury próbnej, ale nigdy nic nie wiadomo![]()
-
Baszczu
Mam przed nosem kartkę ze spisem minimalnych wyników jakie trzeba było osiągnąć w rekrutacji w roku 2008, aby dostać się na dany kierunek. Rzeczywiście są kierunki takie jak oceanotechnika, elektrotechnika, fizyka technicza i inne, gdzie "z powodu liczby kandydatów nie przekraczającej limitu miejsc, wszyscy chętni zostali przyjęci".
Na budownictwo limit przyjęć wynosił 481 osób. Liczba kandydatów na jedno miejsce wynosiła 3,20. Minimalna liczba pkt. jaka zapewniła przyjęcie na ten kierunek wynosiła 61,23. W praktyce oznacza to mniej więcej tyle, że 60% z matury rozszerzonej z matematyki bądź fizyki dawało dostanie się na studia.
Teraz z doświadczenia kuzyna kolegi - nie sztuką jest się dostać. Sztuką jest się utrzymać. Może mamy na pokładzie studentów Politechniki Gdańskiej, którzy by trzeźwym okiem spojrzeli na suche statystyki?
Na budownictwo limit przyjęć wynosił 481 osób. Liczba kandydatów na jedno miejsce wynosiła 3,20. Minimalna liczba pkt. jaka zapewniła przyjęcie na ten kierunek wynosiła 61,23. W praktyce oznacza to mniej więcej tyle, że 60% z matury rozszerzonej z matematyki bądź fizyki dawało dostanie się na studia.
Teraz z doświadczenia kuzyna kolegi - nie sztuką jest się dostać. Sztuką jest się utrzymać. Może mamy na pokładzie studentów Politechniki Gdańskiej, którzy by trzeźwym okiem spojrzeli na suche statystyki?
-
Karpik
A ja kompletnie w inną mańkę sie kieruje. Uniwersytet MIkołaja Kopernika w Toruniu - Stosunki międzynarodowe. Jutro najważniejszy egzamin. WOS - rozszerzenie. Cieszę się ze jestem uprzywilejowany przelicznikiem bowiem wystarczy mi 51% żeby być przed każdym zdającym podstawe. Oczywiscie poprzeczke stawiam sobie wyżej, ale byly było to 51%, nie mniej. Reszte mi wystarczy zdać
. Miejsc jest 150 wiec moze byc ciezko. Najwyzej pojde na Administracje czy cuś 

By Kropasz
-
IlCapitano
Dobrze, że się Karpik na te Stosunki Międzynarodowe wybierasz, jakby co będę miał się kogo popytać, bo też mam w planie na ten kierunek się za rok wybrać. 
-
pietrasowy
mierzę w politechnikę łódzką, elektronika i telekomunikacja bądź informatyka. jak ładnie pójdzie matma to będę startował na wykładowy angielski, wtedy jest gwarantowany wyjazd na 1 semestr za granicę + papier 2 uczelni, jak dla mnie gra warta świeczki 
-
MiRas.
- Kontakt:
No nareszcie ktoś konkretne...pietrasowy pisze: elektronika i telekomunikacja
Który chce jak zwykle wyładować swą...
Frustrację, która spowodowana jest tym, że...
Z definicji fani turyńskiej babci takie cechy wykazują...
To dla swojego dobra... wyjdź stąd...
Albo ja Ci w tym pomogę.
Amen.
-
Pablusso
Administracja nie jest zla...Karpik*Drutmistrz*Fifamod pisze: Najwyzej pojde na Administracje czy cuś![]()

sig by Orzeu
-
Kropasz
- Kontakt:
Coście się tak rzucili na moje SM?
U nas, na UMCSie jest wybór: WOS lub historia na maturze.
गांजा
Koniec świata
"Na szczycie nie ma presji. Presja pojawia się, gdy jesteś drugi lub trzeci." - Jose Mourinho
Koniec świata
"Na szczycie nie ma presji. Presja pojawia się, gdy jesteś drugi lub trzeci." - Jose Mourinho
Four little goblins, trapped by the sea.
One teased a serpent, and then there were three.
Three little goblins, enjoying their brew.
One bumped an ogre, and then there were two.
Two little goblins, out in the sun.
Down came a griffin, and then there was one.
One little goblin shook up the ground.
When the dust cleared, no one was found.
-
Kropasz
- Kontakt:
No dla mnie to lepiej, bo moje lekcje WOSu są... właściwie nie ma ich wcale. Niewiele lepiej z historią, ale tu dam sam sobie radę
.
गांजा
Koniec świata
Koniec świata
-
Bart
Mój dobry kolega jest na budownictwie PG i zapieprza jak dzika świnia. Studia dla naprawdę ambitnych i wytrwałych.Baszczu pisze: Teraz z doświadczenia kuzyna kolegi - nie sztuką jest się dostać. Sztuką jest się utrzymać. Może mamy na pokładzie studentów Politechniki Gdańskiej, którzy by trzeźwym okiem spojrzeli na suche statystyki?![]()
-
eKubaL
- Kontakt:
A myślisz, że w szkole średniej Cię czegoś nauczą ? Powodzenia z takim myśleniemKropasz pisze: No dla mnie to lepiej, bo moje lekcje WOSu są... właściwie nie ma ich wcale. Niewiele lepiej z historią, ale tu dam sam sobie radę.
Moja lista TODO:
- Terminarz
- Galeria/Video
- System do multimediów
- wyspać się
- Terminarz
- Galeria/Video
- System do multimediów
- wyspać się
-
Kropasz
- Kontakt:
Taaa...tylko oni nawet nie próbują, zero pozorów
.
गांजा
Koniec świata
Koniec świata
-
klusek
Tak sobie patrzę na przedmioty na stosunkach międzynarodowych i na waszym miejscu pomyślałbym jednak nad pójściem na prawo...
-
Pablusso
Albo na wspomniana przeze mnie administracje...
Latwiej sie dostac niz na prawo, zakres tematyczny baaardzo zblizony (wiem, bo moja dziewczyna studiuje prawo) i mysle, ze troche pewniejszy zawod pozniej. Chociaz to ostatnie oczywiscie zalezy w glownej mierze od szczescia.

sig by Orzeu
-
klusek
Administracja nie jest zła, ale zazwyczaj jest traktowana przez władze uczelni jako gorsza siostra prawa i niektóre decyzje odnośnie programu bywają lekko bez sensu - wiem to z autopsji
. Ja miałem na przykład przez dwa lata zobowiązania i część ogólną cywila, ale procedury już nie. Za to prawo budowlane przerabiam drugi raz w ciągu tych studiów :lol2:.
-
Pablusso
Widze, ze mam brata-urzedasa na tym forum;]
To pewnie zalezy od uczelni jak traktuje sie ten kierunek, bo ja np. nie mam problemow z bezsensownymi decyzjami dotyczacymi programu. Chociaz w przeciagu 3 lat zdarzylo mi sie bulwersowac, moim zdaniem, bezsensownymi przedmiotami, to wiekszosc jest przydatna. Akurat prawa budowlanego nie mialem, wiec nie wiem co to za frajda przerabiac go. Tym bardziej 2 razy w ciagu studiow. I pewnie tej przyjemnosci miec juz nie bede, bo po licencjacie mam zamiar pojsc w troche innym kierunku, zeby poszerzac horyzonty:P
Ale tym bardziej przy systemie bolonskim mysle, ze administracja jest fajnym kierunkiem, ze pozniej mozna na magisterke wybrac cos ciekawego w troche innym kierunku, a zawod zawsze juz jakis jest.
To pewnie zalezy od uczelni jak traktuje sie ten kierunek, bo ja np. nie mam problemow z bezsensownymi decyzjami dotyczacymi programu. Chociaz w przeciagu 3 lat zdarzylo mi sie bulwersowac, moim zdaniem, bezsensownymi przedmiotami, to wiekszosc jest przydatna. Akurat prawa budowlanego nie mialem, wiec nie wiem co to za frajda przerabiac go. Tym bardziej 2 razy w ciagu studiow. I pewnie tej przyjemnosci miec juz nie bede, bo po licencjacie mam zamiar pojsc w troche innym kierunku, zeby poszerzac horyzonty:P
Ale tym bardziej przy systemie bolonskim mysle, ze administracja jest fajnym kierunkiem, ze pozniej mozna na magisterke wybrac cos ciekawego w troche innym kierunku, a zawod zawsze juz jakis jest.

sig by Orzeu
-
klusek
To fakt. Wbrew pozorom, po administracji można startować do wielu zawodów, które nie kończą się na siedzeniu za biurkiem w urzędzie.
-
Slepy
I to jeden z ciekawszych wyborów jakie mogłeś zrobić.Baszczu pisze: Wybór jednak padnie prawdopodobnie na budownictwo.
Facet, nawet się nie zastanawiaj, nawet papierów do Bydgoszczy nie składaj:PKwestia teraz czy na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy czy na Politechnice Gdańskiej.
Hahaha, martw się o wszystko, ale nie o to czy się dostaniesz na polibudę.Inna sprawa, czy w ogóle uda się na PG dostać.
No właśnie kumpel tam studiuje, dokładnie na tej uczelni i na tym kierunku, będzie studiował pół roku w Kopenhadzemierzę w politechnikę łódzką, elektronika i telekomunikacja bądź informatyka. jak ładnie pójdzie matma to będę startował na wykładowy angielski, wtedy jest gwarantowany wyjazd na 1 semestr za granicę + papier 2 uczelni
Na to naprawdę nie ma co patrzeć, co roku matura jest inna, łatwiejsza, trudniejsza - grunt żebyś napisał lepiej od innych, chociaż powtarzam, że w przypadku Politechniki nie ma to większego znaczenia.Baszczu pisze: Mam przed nosem kartkę ze spisem minimalnych wyników jakie trzeba było osiągnąć w rekrutacji w roku 2008, aby dostać się na dany kierunek.
Ta, w pierwszym strzale. W tym jest 30% tych, co pójdą na Architekturę, i z 10% takich jak ja - inżynierię budownictwa sanitarnego. Gdyby nawet nie, piszesz odwołanie i praktycznie jesteś:P60% z matury rozszerzonej z matematyki bądź fizyki dawało dostanie się na studia.
Nie studiuję Budownictwa, ale to ten sam wydział, w dodatku złożony tylko z dwóch kierunków, więc chyba mam niewielkie porównanie (może coś w podobie do porównań Admini-Prawo:P). No nie jest łatwo, materiał na 1 roku wykończył wiele osób, a teraz jest tylko gorzejTeraz z doświadczenia kuzyna kolegi - nie sztuką jest się dostać. Sztuką jest się utrzymać. Może mamy na pokładzie studentów Politechniki Gdańskiej, którzy by trzeźwym okiem spojrzeli na suche statystyki?![]()
-
Ljarro
Nie obraz sie, ale chodzisz do jednego z najgorszych liceow w Lublinie wiec sie nie dziwKropasz pisze: Taaa...tylko oni nawet nie próbują, zero pozorów.
-
dzielik
ja waham się między politechniką: budownictwo lub automatyka i robotyka,a uczelnią ekonomiczną: najprawdopodobniej finanse i rachunkowość. Miejsce? Śląsk lub Kraków. Dylemat mam niemały, bo na polibudzie trochę boję się zapieprzania oraz o mój poziom fizyki, który, po szkole którą ukończyłem, jest mizerny. Z kolei do finansów nie jestem przekonany na 100%, teraz są te wszystkie kryzysy itp. Oczywiście wiadomo, że nie da się przewidzieć jaka będzie koniunktura za 5 lat, no ale koniunktura na inżynierów chyba będzie jeszcze długo, a na ekonomistów już może nie do końca. Jak wy się zapatrujecie na te kwestie? Być może sprawa rozwiąże się sama, jak zawale matę i pójdę po prostu tam gdzie się dostanę;p
"lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"
-
eKubaL
- Kontakt:
Na AGH->EAIiE->AiR podobno nie da sie nie zdać fizykidzielik pisze: ja waham się między politechniką: budownictwo lub automatyka i robotyka,a uczelnią ekonomiczną: najprawdopodobniej finanse i rachunkowość. Miejsce? Śląsk lub Kraków. Dylemat mam niemały, bo na polibudzie trochę boję się zapieprzania oraz o mój poziom fizyki, który, po szkole którą ukończyłem, jest mizerny. Z kolei do finansów nie jestem przekonany na 100%, teraz są te wszystkie kryzysy itp. Oczywiście wiadomo, że nie da się przewidzieć jaka będzie koniunktura za 5 lat, no ale koniunktura na inżynierów chyba będzie jeszcze długo, a na ekonomistów już może nie do końca. Jak wy się zapatrujecie na te kwestie? Być może sprawa rozwiąże się sama, jak zawale matę i pójdę po prostu tam gdzie się dostanę;p
Moja lista TODO:
- Terminarz
- Galeria/Video
- System do multimediów
- wyspać się
- Terminarz
- Galeria/Video
- System do multimediów
- wyspać się