Euro 2012

Wszystko o reprezentacjach, zarówno Polski jak i innych krajów
ODPOWIEDZ
Omen

Odp: Organizacja Euro 2012

Post autor: Omen »

Nie rozumiem jednego.Skoro dostajemy to Euro wybrane zostają 4 miasta w każdym kraju to dlaczego teraz wciąż nie wiadomo w jakich miejscowościach i w jakiej liczbie będą te mistrzostwa...Taki Poznań buduje stadion a miałby stracić teraz Euro...Trochę to dziwne choć  dobre z tego powodu że za kilka lat przyjemnie będzie oglądało się Ekstraklasę.Czy to wszystko przez ten kryzys?!
:szal:
morgothbauglir

Post autor: morgothbauglir »

Niestety, brak kasy = brak stadionów, infrastruktury, bazy noclegowej, brak wogóle wszystkiego. MŚ w RPA też go trochę poczują, chociaż akurat my jesteśmy chyba w najgorszej sytuacji, patrząc na gospodarkę na Ukrainie. Skoro tam, na wschodzie, czasem bankomaty nie wypłacają pieniędzy, to jakim cudem ma powstać stadion na 70 tys ludzi??
Kupię plakaty Interu, pisać gg 8272525!
dzielik

Post autor: dzielik »

Stadiony na Ukrainie budują prywatni przedsiębiorcy, więc akurat z tym nie mają najmniejszego problemu. Jeden już nawet jest gotowy. Jedyny kłopot był ze stadionem w stolicy, akurat ten budowany jest za państwowe pieniądze, ale już chyba wszystko w porządku.
"lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"
morgothbauglir

Właśnie Ci prywatni mają duże problemy, a i państwu nie idzie. Oby zdążyli i przekonali Uefa, że mają 4 gotowe miasta
Globus

Post autor: Globus »

morgothbauglir pisze: Oby zdążyli i przekonali Uefa, że mają 4 gotowe miasta
Oby Polska zdążyła z chociaż jednym stadionem... bo jak na razie nie widzę żadnego a czas baaardzo szybko leci...
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi

Obrazek
Bodzek

Post autor: Bodzek »

Globus pisze:
morgothbauglir pisze: Oby zdążyli i przekonali Uefa, że mają 4 gotowe miasta
Oby Polska zdążyła z chociaż jednym stadionem... bo jak na razie nie widzę żadnego a czas baaardzo szybko leci...
Ale nie ma żadnych opóźnień co do planowanego czasu budowy, więc czas może sobie zapierniczać tak szybko jak tylko sobie chce;p
Obrazek

"...Ja nie kradnę Scudetto i także w Serie B nigdy nie byłem..."
Globus

Post autor: Globus »

"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi

Obrazek
Minister

Post autor: Minister »

Globus tylko że na Ukrainie nie chodzi o stadiony a infrastrukture która u  nich bardzo kuleje razem z loniskami.A w Polsce firmy mają wyznaczony termin wykonywania prac i we wszyskich miastach jest jakieś tam kilkutygodniowe wyprzedzenie..Tzn.tak mówią że jest i ja mam nadzieje że to prawda.O stadiony bym sie nie martwił raczej o całą otoczkę.
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
morgothbauglir

W Polce przede wszytkim o infrastrukturę. Jeśli stadionami zajmują się komisje niezależne od rządu jest dobrze. Ale autostrady...
IRT

Post autor: IRT »

morgothbauglir pisze: W Polce przede wszytkim o infrastrukturę. Jeśli stadionami zajmują się komisje niezależne od rządu jest dobrze. Ale autostrady...
Na Ukrainie z drogami jest jeszcze gorzej niż u nas. Prawda jest taka, że my już spokojnie robimy wszystko, co trzeba, by zdążyć na czas, by spokojnie zdążyć z tymi wszystkimi inwestycjami i z dnia na dzień dobiegają do nas informacje, że bywają także wyprzedzenia prac. Z Ukrainą jest znacznie gorzej.

Co do podziału miast myślę, że nie ma co się zastanawiać - będzie równy. Jedyna sprawa dotyczy tego, czy będzie to podział 3:3 czy 4:4. Mam nadzieje, że ten drugi.
IRT. :]
Forza Inter!
Raffal

Post autor: Raffal »

Jezeli kraków nie zostanie właczony do miast bedzie to parodia.
Najpiekniejsze miasto polski , dwa zasłużone kluby , masa kibiców , no i setka miejsc a zeby niemcy czy francuzi wydawali kase :) , Wspaniałe błonia czyli idealne miejsce na miasteczko  sportowe - jednym słowem ; Ewenement :D
morgothbauglir

Ale podobno Uefa się łamie, i jednak da nam te 4 miasta. Więc Kraków będzie. Dla mnie idealnym rozwiązaniem byłyby:
:arrow: Warszawa- wiadomo że stolica, największy stadion, największe miasto itp.
:arrow: Kraków- niesamowite tradycje, miasto bardzo rozpoznawalne na zachodzie
:arrow: Poznań- starają się, dużo robią, może być ciekawie
:arrow: Chorzów- jak to: największa impreza w historii polskiej piłki bez najsłynniejszego polskiego stadionu? Pomimo wszelkich trudności, na Kociole Czarownic powinny wystąpić najleprze drużyny Europy
Mora
Kontakt:

Post autor: Mora »

morgothbauglir pisze: :arrow: Chorzów- jak to: największa impreza w historii polskiej piłki bez najsłynniejszego polskiego stadionu? Pomimo wszelkich trudności, na Kociole Czarownic powinny wystąpić najleprze drużyny Europy
Chcesz kibiców z Anglii czy Francji cofnąć w czasie o kilkadziesiąt lat :?: Gwarantuje Ci:jakby ten stadion nie został przebudowany ,to i tak nawet w 1/3 nie będzie tak nowoczesny jak obiekty we Wrocławiu i Gdańsku.Stadion Śląski jest najsłynniejszy ,ponieważ jest stary jak świat.Nowe obiekty będą tworzyć nową historię...
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
morgothbauglir

Mora pisze: Chcesz kibiców z Anglii czy Francji cofnąć w czasie o kilkadziesiąt lat :?: Gwarantuje Ci:jakby ten stadion nie został przebudowany ,to i tak nawet w 1/3 nie będzie tak nowoczesny jak obiekty we Wrocławiu i Gdańsku.Stadion Śląski jest najsłynniejszy ,ponieważ jest stary jak świat.Nowe obiekty będą tworzyć nową historię...
Równie dobrze możnaby zbudować nowy Wawel powiedzmy w Kielcach. Stary wyburzymy, a ten nowy będzie miał windy, bufety, multimedialne centra itp. :)

To tradycja, o której nie można zapomnieć. Prace renowacyjne za powiedzmy 100 mln euro (to taniej niż wielka inwestycja w Gdańsku) i mamy prawdziwy symbol Polskiej piłki nożnej. Co do tworzenia nowej historii- okej, ale pamiętajmy o tej klasycznej, kiedy Polska ogrywała Anglię. (drugi raz trochę na to poczekamy)
MiRas.
Kontakt:

Post autor: MiRas. »

Chorzów ma dobre zaplecze, wiem bo widziałem... ale chyba na tym się kończy. Beznadziejny jest dojazd do stadionu (o ile od strony Katowic jeszcze jest w miarę, o tyle od strony Chorzowa jest dno totalne) nie mówiąc już nawet o miejscach parkingowych itd. tydzień temu były dni otwarte Stadionu Śląskiego... auta ludzie parkowali wszędzie, nawet na osiedlu 1000-lecia. Obok Wesołe Miasteczko, niedaleko pola Marsjańskie i ZOO... to miejsce jest dobre na niedzielne spacery, a nie na imprezy typu Euro... NIESTETY. Wjechać na SŚ jeszcze jako tako można, ale wyjechać już niekoniecznie.

Ten stadion trzeb byłoby przebudować z głową, chociaż i to na niewiele się zda... bardzo bym chciał Euro na Śląsku, ale spójrzmy prawdziwe w oczy... mamy największy w Polsce stadion... i na tym się kończy. Infrastruktura jako tako idzie do przodu, Śląsk jest rozkopany, że to tak określę...  z Pyrzowic ma iść A1 prosto do K-c, w samych Katowicach Hoteli nie brakuje, ale tak jak mówię... stadion Śląski najlepiej jakby zrobić od nowa, bo cała jego przebudowa nie była do końca przemyślaną inwestycją.
Obrazek

Który chce jak zwykle wyładować swą...
Frustrację, która spowodowana jest tym, że...
Z definicji fani turyńskiej babci takie cechy wykazują...
To dla swojego dobra... wyjdź stąd...
Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
Shady

Post autor: Shady »

morgothbauglir pisze: To tradycja, o której nie można zapomnieć. Prace renowacyjne za powiedzmy 100 mln euro (to taniej niż wielka inwestycja w Gdańsku) i mamy prawdziwy symbol Polskiej piłki nożnej. Co do tworzenia nowej historii- okej, ale pamiętajmy o tej klasycznej, kiedy Polska ogrywała Anglię. (drugi raz trochę na to poczekamy)
Byłem na stadionie śląskim i jak dla mnie renowacje powinni zacząć od wynajęcia kilkunastu buldożerów, aby wszystko wyrównać do poziomu gleby. Ładowanie jakichkolwiek pieniędzy w ten relikt PRLu jest dla mnie bezsensownym wyrzucaniem kasy w błoto tym bardziej, że po wybudowaniu stadionu narodowego w Wawie na tym obiekcie będzie występowała tylko raz na parę lat Metallica oraz U2 (można wpisać nazwy innych zespołów muzycznych). No i ewentualnie Ruch podczas zimy jeżeli miasto nadal nie da na budowę podgrzewanej murawy na Cichej. Inna sprawa to dojazd. Z całym szacunkiem dla Śląska, ale wolałbym abyśmy zaoszczędzili widoków sporej ilości ulic oraz osiedli jakie w tamtejszych miastach są. Zresztą przejazd pociągiem na trasie Wrocław - Kraków także pozwoli zagranicznym kibicom na zobaczenie jak wyglądały elewacje budynków i stare fabryki 100 lat temu.
Co do stadionu w Poznaniu to więcej już pisał nie będę, bo że to będzie jeden wielki bubel to wiedzą już chyba wszyscy. Ale warto wspomnieć o dojeździe, który już teraz podczas meczy Lecha na którym jest po 20tys ludzi jest delikatnie mówiąc masakryczny, a co dopiero, gdy ze stadionu będzie się chciało wydostać 43tys ludzi.
W Krakowie stadion jest ok, ale co z dojazdem? Z jednej strony stadionu jest jednokierunkowa wąska uliczka, a zaraz za nią Błonie, więc nie ma co liczyć na przebudowę. Z drugiej strony jest ulica Reymonta na której stałem w korku ok godz. 18:00 jakieś 30-40 minut i to w czasie, gdy nie było meczu na stadionie Wisły. Jednak według mnie Euro w Krakowie powinno być, tak jak ktoś wcześniej napisał to piękne miasto, które warto pokazać reszcie Europy.

O stadionach w Gdańsku i Wrocławiu pisał nie będę bo jeszcze ich nie ma i nawet nie wiem w jakim miejscu dokładnie mają być. Jedyne co to uważam, że są one budowane za duże. Nie sądzę, żeby po Euro podczas normalnego użytkowania na mecze ligowe kibice Śląska lub Lechii zdołali je zapełniać choćby na jakieś pojedyncze szlagierowe mecze. 30to tysięczniki w tych miastach byłyby optymalne. Co do Wrocławia jeszcze, powinni oni zacząć od remontu większości dróg w mieście i przede wszystkim budowy obwodnicy z trasy A5 do autostrady na Kraków. Aktualnie przejazd przez Wrocław to jakaś parodia.
W Wawie uważam, że nie potrzebnie budują 2 stadiony (narodowy i Legii). Spokojnie można by wybudować jeden na którym mecze rozgrywałaby po Euro Legia, a tak z naszych podatków będzie utrzymywany kolos na którym może 4 razy w roku zagra kadra i zorganizowane będą maks 2-3 koncerty. Stadiony narodowe na których gra tylko kadra w Europie ma chyba jedynie Anglia i Francja (niewątpliwie sporo bogatsze kraje). W pozostałych krajach kadra gra na przemian w różnych miastach i jak dla mnie to jest najlepsze rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, 21:12 przez Shady, łącznie zmieniany 1 raz.
Mora
Kontakt:

★Krwawy_eM.★ pisze: stadion Śląski najlepiej jakby zrobić od nowa, bo cała jego przebudowa nie była do końca przemyślaną inwestycją.
Dokładnie o to mi chodzi.Doceniam tradycję i historię Śląskiego ,ale jest to stadion niefunkcjonalny jak na XXI wiek.Z tego co widać na projekcie to obejmuje on tylko nieznaczne podniesienie trybun i montaż zadaszenia.Tor okalający murawę zostanie.Jak się ogląda mecze na takich stadionach wiem doskonale,bo w Lublinie Motor gra na stadionie z torem żużlowym dookoła boiska.Lepiej pokazać całej Europie nowiutki stadion w Gdańsku niż nieumiejętnie przebudowanego chorzowskiego kolosa...
za daleko stąd
do gór złotych,
Krew solą tej ziemi,
Minister

Shady mimo że jestem z Gdańska to zgodzę się z Tobą że stadion nie zostanie zapełniony na meczach Lechii.Chociaż patrzymy na dzisiejsze realia a to co będzie za kilka lat to jedna wielka niewiadoma:).Nie wiem czy Wy również zdołacie zapełnić stadion?Chociaż uważam że sama magia stadionów przyciągnie duża publike.I nasza piłka idzie ciągle do przodu więc mniejmy nadzieje...:D
a geje do obozów pracy!"
kachol

Post autor: kachol »

Dzisiaj o 11 będzie już wszystko wiadomo gdzie zagramy...

Na tą chwilę uważam, że Gdańsk, Kraków, Poznań, Warszawa i Chorzów to najlepsze rozwiązanie.

Kraków - bo ten idiotyczny skansen kocha Europa, a poza tym na pewno są tam kluby na które ludzie chcą chodzić.
Warszawa - stolica i tak będzie miała Euro, bo jest to już zaklepane.
Poznań - bo jako jedyni w Polsce pokazali, że można pomimo miernego poziomu ligi zapełniać stadion za co wielki szacunek dla tamtejszych kibiców, im się to po prostu należy.
Gdańsk - bo trójmiasto ma bazę noclegową, piękne widoki jest to świetny teren pod inwestycje, o ile stadion może nie będzie zapełniony to na pewno transport i noclegi są na plus.
Chorzów - nie chodzi nawet o tradycję (legenda śląskiego), chodzi o 3 miliony kibiców, centrum kibicowskie kraju, po prostu Śląsk musi mieć Euro.
Minister

No i Śląsk będzie miał Euro ale ten z Wrocławia:).Zresztą dzisiaj o 11 wszystkiego sie dowiemy i ja jestem pewien że nic się nie zmieni i tak jak miało byc to zostanie.
a geje do obozów pracy!"
Mora
Kontakt:

Kraków niestety odpadł z rywalizacji o Euro:

http://www.90minut.pl/news/91/news91789 ... -2012.html

Niezbyt dobrze przedstawia się sytuacja na Ukrainie,tylko mecze w Kijowie zostały oficjalnie potwierdzone.
za daleko stąd
do gór złotych,
Krew solą tej ziemi,
dodo_IM

Post autor: dodo_IM »

To było na 90% pewne. Warszawa, Gdańsk, Poznań i Wrocław. Szkoda Krakowa, ale Euro 2012 musiało być podzielone po równo między Ukrainą a Polską. Szkoda też, że finał będzie w Kijowie, ale to, że nas z Ukrainą wybrali na gospodarzy to była zasługa prezesa ukraińskiego związku piłkarskiego.
"Nie możesz płakać po meczu, jeśli musisz to zrobić, zrób to na boisku. Tam trzeba zostawić wszystko, co masz. Musisz zakończyć mecz ze świadomością, że zrobiłeś wszystko."  Jose Mourinho
IRT

Post autor: IRT »

Problem Krakowa był taki, że planowany tam stadion będzie o kilkanaście tysięcy miejsc mniejszy od pozostałych, budowanych z myślą o Euro.
IRT. :]
Forza Inter!
Pazzesco

Post autor: Pazzesco »

Mi szkoda Chorzowa.... ;/
Obrazek
sopel19888

Post autor: sopel19888 »

IRT pisze: Problem Krakowa był taki, że planowany tam stadion będzie o kilkanaście tysięcy miejsc mniejszy od pozostałych, budowanych z myślą o Euro.
dokladnie tak jak piszesz.. Stadion w Krakowie ma pomiescic aby 35 tys gdzie w Poznaniu ma byc 45 tys a w Gdansku 42 tys
Problem polega tez w tym ze Krakow na poczatku nie interesowal sie organizacja Euo u siebie,dopiero jak je dostalismy zaczął sie ubiegac o organizacje.. Wiec dlatego od poczatku byl tylko rezerwowym miastem
I.F.C na zawsze!!! :)
BoLoNsKi

Post autor: BoLoNsKi »

Warszawa, Poznań, Gdańsk .. OK. Wiadomo że będą miasta z Pn, Wsch. i Zach. Polski. Problemem było południe gdzie 3 miasta w zasadzie kandydowały.. wybrali Wrocław.. teoretycznie dobrze jednak moim zdaniem mimo wszystko powinien to być Chorzów.. nie ze względu na to że mieszkam niedaleko stadionu a na to że tutaj infrastruktura jest bardzo dobrze rozwinięta, podejrzewam że lepiej od Wrocławia. Wydaje mi się że zaważyła kwestia "dobytku kulturowego" i kolejności zgłoszenia miast przez PZPN.
Trudno.. jak się dostanie bilety na jakieś mecze euro to mam nadzieje że to akurat do Wrocławia trafie  :P
ObrazekObrazekObrazek
Minister

Ja na Twoim miejscu na bilety bym nie liczył.Połowe rozprowadzą dla swoich znajomych te komuchy z PZPN-u a druga połowę dostaną bogate pikniki wpieprzające słonecznik!!Dlatego my normalni kibice którzy wspierali bysmy Polskę dopingiem bedziemy siedzieli w domu przed telewizorami i tylko garstka z tych nas ,,normalnych'' kibiców pojawi się cudem na stadionach.

Co do podziału o bym nie płakał na miejscu Krakowa i Chorzowa coś mam przeczucie że UEFA podzieli Euro z przewaga naszych miast więc nadzieje jest;)
a geje do obozów pracy!"
sopel19888

Co do podziału o bym nie płakał na miejscu Krakowa i Chorzowa coś mam przeczucie że UEFA podzieli Euro z przewaga naszych miast więc nadzieje jest;)
[/quote]

No to ta przewaga bedzie wynosic 4 + 2 , Krakow i Chorzow odpadly juz na dobre, Platini mowil ze nie ma mozliwosci aby w polsce bylo Euro w 6 miastach.. Szkoda tylko ze finał odbedzie sie na Ukrainie a nie u Nas
dzielik

Post autor: dzielik »

Z tego co gdzieś tam wyczytałem, to trzy Ukraińskie miasta mają ultimatum do 30 listopada by spełnić jakieś tam warunki, głównie odnośnie infrastruktury i komunikacji. Jeśli któreś by totalnie zawaliło sprawę to myślę, że niewykluczone, że na jego miejsce wskoczy Kraków/Śląsk.
Osobiście uważam, że Kraków powinien być jednym z miast organizatorów tego turnieju, no ale jak widać, kto pierwszy, ten lepszy...
"lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"
sopel19888

Nie ma takiego czegos ze Krakow badz Chorzów zastapia jakies Ukrainskie miasto, Maksymalnie z Polski moga byc 4 miasta, napisalem to wyzej ale widocznie nie doczytales :)
ODPOWIEDZ