Rasizm

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
MiRas.
Kontakt:

Odp: Rasizm

Post autor: MiRas. »

Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko i wyłącznie środkową Afrykę to tak jest, ale przecież cywilizacja w północnej części Afryki była bardzo dobrze rozwinięta jeszcze za czasów starożytnych. A jeśli do środkowej części Afryki dotarli ludzi z Europy, czy później z Ameryki to nie dawali nic, a brali wszystko co popadło. :)
Obrazek

Który chce jak zwykle wyładować swą...
Frustrację, która spowodowana jest tym, że...
Z definicji fani turyńskiej babci takie cechy wykazują...
To dla swojego dobra... wyjdź stąd...
Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
RoB

Post autor: RoB »

Miras, ale chyba mówimy o czarnej Afryce?
MiRas.
Kontakt:

No tak, ale Afryka to Afryka jak całość... Afryka jest "Czarnym Lądem" w całości, a nie od X równoleżnika do Y równoleżnika.
Obrazek

Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
RoB

Ale chyba zdajesz sobie sprawę, że państwa północnej Afryki niewiele mają wspólnego ze sprawą, o której tu dyskutujmy? Oni nie są czarni i nikt tu nie kwestionuje ich dorobku cywilizacyjnego.
Ostatnio zmieniony 5 lip 2009, 15:36 przez RoB, łącznie zmieniany 1 raz.
MiRas.
Kontakt:

Czarni nie, ale bieli też nie ;) Oczywiście, ze tak, ale jednakże dla mnie Afryka to Afryka i tutaj nie stosuję żadnego podziału. To samo tyczy się Europy... kiedy Rzym zaczynał się rozwijać, wówczas nasze regiony tj. dzisiejsza Polska, Czechy z cywilizacją mało wspólnego miały.

Ale nie odbiegając od tematu za bardzo... czyli, że według Ciebie co jest powodem, że cywilizacja dotarła tam stosunkowo późno?

IMHO gdyby rozwój historii był inny (z góry uprzedzam, że historią na co dzień się nie zajmuję) to wówczas, Afryka byłaby wyżej postawiona cywilizacyjnie od Ameryki i tutaj kolor skóry nie jest niczemu winien w kwestii ich odkrywczości, czy też inteligencji, to raczej biały człowiek ówczesnych czasów zaczął traktować czarnych jak zwierzęta. Nie ma co teraz gdybać, co by było gdyby to Czarni zaczynali wbijać do Europy i kolonizować tereny oraz zaczynali robić z białych niewolników... było jak było, nikt tego nie zmieni.
Obrazek

Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
RoB

Jednak rozmawiamy tu o czarnych, a podział  Afryki na arabską i czarną jest oczywisty. I wbrew pozorom są oni biali ;)
Poza tymczarne ludy Afryki były znacznie mniej rozwinięte jeszcze przed czasami kolonialnymi i nie miały żadnych szans na stawienie oporów cywilizacji białego człowieka, więc nie pisałbym, że to miało jakiś wpływ na ich rozwój.   
Nie ma co teraz gdybać, co by było gdyby to Czarni zaczynali wbijać do Europy i kolonizować tereny oraz zaczynali robić z białych niewolników... było jak było, nikt tego nie zmieni.
Nie ma zielonego pojęcia jak sobie to wyobrażasz...Przypłynęliby na jakiś tratwach i zaatakowali by włóczniami?      :D   
Ostatnio zmieniony 5 lip 2009, 16:00 przez RoB, łącznie zmieniany 1 raz.
MiRas.
Kontakt:

Nie ma zielonego pojęcia jak sobie to wyobrażasz...Przypłynęliby na jakiś tratwach i zaatakowali by włóczniami?      Szczerzy zęby    :D
Nie o to mi chodziło ;P Raczej o to, ze tymi włóczniami mieliby się bronić Europejczycy przed atakami Czarnych na okrętach ;) Oczywiście to sytuacja czysto hipotetyczna jakkolwiek brzmi ona śmiesznie teraz ;)
Obrazek

Albo ja Ci w tym pomogę.

Amen.
Nen

Post autor: Nen »

Podstawową sprawą jest to, że czarnych ściągnęliśmy sobie sami tutaj. Więc jesteśmy poniekąd hipokrytami skoro narzekamy na coś, co mamy na własne życzenie.
God protect me
Minister

Post autor: Minister »

O i Nen ma rację.Najpierw ich zmuszaliśmy a terazich nie chcemy a oni sami się pchają!To jest rzeczywiście śmieszne.Poniekąd patrząc mój problem nie leży tylko na plaszczyźnie uprzedzenia do czrnoskórych.Powiem odrazu,że rasistą nie jestem i nie mam nic przeciwko,że jakaś rodzina czarnoskórych mieszka w Polsce.Ale jest jedno ALE-mieszkają i pracuja na takich samych warunkach co zwykli Polscy ludzie.Nie mówie oczywiście o ich wysokich zarobkach ale właśnie o zaniżaniu zarobków bo im połowa pensji zwykłego Kowalskiego wystarczy.Aha i nie chciałbym też żeby łaczyli się z naszymi pięknymi Polkami:)

Ktos rzucił temat Cyganów.To,że oni tutaj sa świadczy tylko o głupocie naszego pństwa,tzn.glupocie obywateli którzy ich utrzymują.Jak patrzę na nich w tramwajach to mam ochotę im te organki rozpiździć o chodnik.
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
Shady

Post autor: Shady »

Forza_Michal pisze: Aha i nie chciałbym też żeby łaczyli się z naszymi pięknymi Polkami:)
Ciężkie do zrealizowania. Większość naszych "pięknych Polek", gdy widzi czarnego to automatycznie rozkłada nogi. Choć mi tam to ogólnie nie przeszkadza, nie zaglądam nikomu do łóżka i nie interesuje mnie kto z kim co.
Minister

No niestety tak się dzieję ale to pewnie głownie przez ich wyposarzenie i chęć przezycia przygody z kimś ,,innym''.Ja do łóżka zaglądać też nie mam zamiaru ale nie widzi mi sie czarno-biała Polska.
a geje do obozów pracy!"
Shady

Post autor: Shady »

Forza_Michal pisze: i chęć przezycia przygody z kimś ,,innym''.
I niektóre mają teraz "przygodę" do końca życia... vide sytuacja z Simonem Mol.
Minister

Zgadza się ale to jest tylko i wyłacznie ich głupota!Nie zmienia to jednak faktu,że murzynek wiedział co jest na rzeczy i specjalnie robił to co robił.
a geje do obozów pracy!"
izydor

Post autor: izydor »

Minister

Powiem Ci że takie artykuły też trzeba traktować z przymróżeniem oka.Co nie zmienia faktu,że tak może byc.I tak im nic to nie pomoże więc tylko firmy farmaceutyczne sobie zarobią:D.Jeszcze to bez sensowne porównanie Jacksona jako inspiracji dla tych ludzi.
a geje do obozów pracy!"
RoB

Dla mnie to akurat jest jakaś głupia moda i nie wiązałbym tego z poczuciem niższości ze względu na rasę. Równie dobrze można powiedzieć, że białe dziewczyny chodzące na solarium wstydzą się swojej rasy i chcą być czarne. Bzdura.
Minister

Dokładnie,żadne z tych przypadków nie można w jakimś stopniu wiązać z naszym tematem.Moda modą dla mnie to jest jakieś ich zboczenie.
a geje do obozów pracy!"
Nen

Nie mogłem zdecydować się gdzie umieścić tą informacje, ostatecznie przewidując charakter dyskusji jaką wywołam postanowiłem, że zrobię to w temacie "Rasizm"

Chodzi o nic innego jak o "naszego" koszykarza, Logana, który dostał obywatelstwo Polski tylko po to, by wzmocnić naszą kadrę. Nie jestem przeciwnikiem nacjonalizowania sportowców, jeżeli tylko w jakimś stopniu zależy im na kraju, w którym pracują. Tym razem jest jednak trochę inaczej ponieważ:

PS: Czy w ogóle będzie się panu chciało zdobywać punkty dla polskich fanów?

Jasne że tak. Mogę zdobywać punkty dla kogokolwiek, choćby Afganistanu. Co za różnica.

PS: Tego chyba nie może pan powiedzieć.

Dlaczego nie? Mogę powiedzieć, co chcę.

Trochę to przesada, dla takiego gościa ja nie widzę miejsca w Reprezentacji, i nie ważne, że jest najlepszym graczem w lidze.
God protect me
Baszczu

Post autor: Baszczu »

generalnie nie wiem o nim za dużo, ale nie spodziewałem się deklaracji że kocha Polskę. Przynajmniej jest szczery i nie owija w bawełnę. Inna sprawa, że coś za dużo tych naturalizacji ostatnio...
YoozeQ

Post autor: YoozeQ »

Lepsze takie gadanie, niz glupie sciemnianie jak to bardzo kocha nasz kraj. Co nie zmienia faktu, ze nie chce widziec w zadnej z naszych reprezentacji neutralizowanych graczy. Malo mamy mlodych zawodnikow co cale zycie marza i trenuja aby zagrac z orzelkiem na piersi ?
Globus

Post autor: Globus »

Najlepszy był wywiad z tym murzynkiem w TV :)
Dziennikarz- "Dlaczego zdecydowałeś się grać w reprezentacji Polski?"
Murzyn- "Bo zostałem o to poproszony"

Ręce opadają...
"Jesteśmy Interem i nie możemy o tym zapominać" - Marco Materazzi

Obrazek
Minister

Nie no czemu?Bardzo fajnie.Przecież nam takich graczy jak on potrzeba!!W każdej dyscyplinie sportowej chciałbym widzieć takich jak on!

Dla mnie to jest wstyd i HAŃBA,że coś takiego ma prawo zajmować miejsce w naszej reprezentacji!
a geje do obozów pracy!"
Nen

Rozumiem, że nikt mu nie każe kochać polski, ale jeżeli decyduje się dla niej grać to powinien przynajmniej zachować pozory, czy ci co sa odpowiedzialni za ten transfer nie poinformowali go o tym?
God protect me
ODPOWIEDZ