Polska Ekstraklasa

PrimeraDivision, Premiership, Bundesliga, czyli dyskusje o europejskich ligach, grających w nich zespołach i zawodnikach.
ODPOWIEDZ
Jaszczu91

Odp: Orange Ekstraklasa

Post autor: Jaszczu91 »

Za 5 dni liga więc można się pokusić o przedsezonowe prognozy.
O mistrza według mnie będą walczyć te same trzy drużyny co przed rokiem. Tym razem raczej Kolejorz sięgnie po tytuł. Za plecami lechitów powinna uplasować się Legia. Jak narazie Wisła jest zagadką wiec dla mnie dopiero trzecie miejcse. Nie weszli do ligi mistrzów, sory do trzeciej rundy eliminacji, więc Paweł Brożek będzie chciał spróbować sił za granicą. Różnice między tymi drużynami pewnie znowu będą minimalne.
Do spadku typuję Piasta Gliwice, który pozbył się swojego bramkarza, dzięki któremu w minionym sezonie obronił ligowy byt. No i oczywiście drugi sezon w ekstraklasie jest trudniejszy. Drugiego spadkowicza trudno mi wytypować. Myślę że Jagiellonia może sobie nie poradzić z odrobieniem 10 punktów, ale może być różnie. Liczę że Korona Kielce będzie taką rewelacją rozgrywek. Mieszanka Rutyny( Edi,Konon,Sobolewski) z młodością (Kiełb, Gawęcki) może zaprocentować. W Kielcach jest naprawdę dobra ekipa. Dużo będzie zależeć od pierwszych meczów z Polonia i Lechem.
Lecą lata, a ja wciąż czuje to samo.  Inter aż do końca świata!
FORZA INTER!
Mora
Kontakt:

Post autor: Mora »

Jeśli chodzi o tytułmistrza Polski,to myślę ,że trafi on na Łazienkowską.Legia wydaje się mieć uporządkowaną drużynę i jeżeli nie będzie plagi kontuzji ,to stołeczny klub zdobędzie mistrzostwo.Za plecami Legii typuję Wisłę i Lecha."Czarnym koniem" rozgrywek zostanie wg mnie Zagłębie Lubin.Do spadku typuję Jagiellonię i Cracovię.
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
Baszczu

Post autor: Baszczu »

Zakładając, że w zaistniałym burdelu nic się już nie zmieni:

Moim faworytem do mistrzostwa jest drużyna Lecha. Po stronie strat widnieje nazwisko kapitana Murawskiego, ale trener Zieliński to fachowiec pełną gębą i na pewno z tym problemem sobie poradzi. Jeśli tylko Lech przestanie tracić masę punktów ze średniakami to nie widzę drużyny, która potrafiłaby realnie zagrozić Poznaniakom.

Sprawę wicemistrzostwa rozegrają między sobą drużyny Legii i Wisły ze wskazaniem na pierwszą z wymienionych drużyn. Trener Urban składa i składa tę drużynę od długiego czasu, ale moim zdaniem w tym sezonie również nie urodzi się z tego mistrzostwo. Wisła otrzymała potężny cios po porażce z Levadią i teraz każda drużyna nie będzie postrzegała Wisły jak rywala nie do przejścia. Strata Baszczyńskiego i Zieńczuka może być bardzo bolesna i ten sezon moim skromnym zdaniem Wiślacy zakończą na najniższym stopniu podium.

O czwartą pozycję powinna powalczyć drużyna Polonii i - mój czarny koń - Zagłębie. Piłkarze z Lubina będą grali na przepięknej Dialog Arenie, są odpowiednio wzmocnieni i piekielnie niebezpieczni. Trener Polonii Grembocki dokona ogromnej sztuki jeśli utrzyma posadę przez cały sezon. Bobo Kaczmarek zdobył 10 na 12 możliwych punktów, ale nie uratowało to bynajmniej jego posady...

Kandydatów do spadku jest kilku z Jagiellonią na czele. Dziesięć punktów w plecy na dzień dobry może okazać się zbyt trudną przeszkodą dla graczy z Białegostoku. Wraz z Jagą spadnie moim zdaniem drużyna Lechii Gdańsk. Może to trochę zaskakujące postawienie sprawy, ale nie jestem przekonany co do tej drużyny. Gdyby o pozycji w tabeli decydował tupet trenerski, Lechia wraz z Kafarskim biłaby się o puchary. Niestety dla nich w piłce liczą się umiejętności i te moim zdaniem gwarantują im 15 pozycję w tabeli. Trochę to ryzykowna teza, ale tak moim zdaniem obsadzone będą miejsca spadkowe.
Lamatico
Kontakt:

Post autor: Lamatico »

Bardzo ciekawe transfery zrobili działacze z Bełchatowa. Maciek Małkowski, Maciek Korzym. Dwaj bardzo ofensywni pomocnicy, prezentujący wysoką formę. Powrót Costly'ego z wypożyczenia może być wzmocnieniem, bo ostatnio w reprezentacji prezentował się bardzo dobrze...

Poza tym Centarski i Nowak - dwaj młodzi ofensywni zawodnicy mogą zawojować ligę.... Solidna obrona... tylko bramka... Sapela czy Kozik bronią niesamowite piłki, ale i puszczają szmaty nie z tej ziemi...

Ja jak zwykle regionalnie kibicuję GKS-woi Bełchatów...
Kowal

Post autor: Kowal »

Narazie troche za wcześnie na jakieś typy kto na mistrza itd, a teraz z innej beczki ;-) ja jestesm strasznie ciekawy takich pojedynków jak -  derby Krakowa w Sosnowcu i oczywiście pojedynków Cracovii i wisły z Legią  na tym stadionie Ludowym (chyba tak się zwie,ale nie jestem pewny). Te mecze zapowiadają się ekstremalnie ciekawie na trybunach :-D  co sądzicie :?: :-D
Obrazek
BoLoNsKi

Post autor: BoLoNsKi »

nijak się zapowiadają, bo kibice drużyn gości nie będą wpuszczane.

Zresztą liga się dzisiaj zaczyna a dalej nie wiadomo czy Cracovia bedzie w niej grac.
ObrazekObrazekObrazek
dodo_IM

Post autor: dodo_IM »

Ja natomiast nie mogę się doczekać dzisiejszych derb trójmiasta. Będzie gorąco, wierzę głęboko w kolejne zwycięstwo Lechii w pojedynku z Arką.

Kowal, Cracovia też będzie grała w Sosnowcu? "i oczywiście pojedynków Cracovii i wisły z Legią  na tym stadionie"
"Nie możesz płakać po meczu, jeśli musisz to zrobić, zrób to na boisku. Tam trzeba zostawić wszystko, co masz. Musisz zakończyć mecz ze świadomością, że zrobiłeś wszystko."  Jose Mourinho
groch

Post autor: groch »

Zresztą liga się dzisiaj zaczyna a dalej nie wiadomo czy Cracovia bedzie w niej grac.
Jak zreszta co sezon.. PZPN do tego przyzwyczaja
Obrazek
,,Niektórzy ludzie myślą, że football to sprawa życia i śmierci. Ja myślę,że to znacznie poważniejsza sprawa" BILL SHANKY
dodo_IM

Post autor: dodo_IM »

BoLoNsKi, na stadion nie, ale na mieście będą czekać :D
"Nie możesz płakać po meczu, jeśli musisz to zrobić, zrób to na boisku. Tam trzeba zostawić wszystko, co masz. Musisz zakończyć mecz ze świadomością, że zrobiłeś wszystko."  Jose Mourinho
Kowal

Post autor: Kowal »

Co Ty gadasz to ale kicha :x nawet nie wiedziałem..
tzn Cracovia raczej zagra gdyż czytałem,że dzis ŁKS został wyje...y z ekstraklasy- zresztą ta sytuacja jest chora. ta dziś się zaczyna i na sam początej derby Trójmiasta oby dla Arki ;-)

Ta Cracovia też będzie grała w Sosnowcu dodo  :-D
Obrazek
Omen

Post autor: Omen »

I tak Wisła wygra ;p
:szal:
Minister

Post autor: Minister »

Cracovia,Zagłebie i Wisła na jednym stadionie w jednym miescie-tegho jeszcze nie było.Swoją drogą Zagłebie dzięki temu nieźle zarobi i w dodatku za darmo wymieni sobie płytę boiska:)

Minus dla kibiców bo odpadają kolejne stadiony gdzie będzie zamknięty sektor gości!!
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
MarcoPolo
Kontakt:

Post autor: MarcoPolo »

No i liga ruszyła na dobre ja osobiście nie jestem zaskoczony zbytnio żadnym z końcowych rezultatów być może ,że patrzałem tylko na jedno spotkanie :D Wisła - Ruch gdzie skończyło się dwubramkowym zwycięstwem białej gwiazdy...oczywiście nie mogło się obejść bez kontrowersji na przykład kiedy to arbiter nie uznał moim zdaniem prawidłowo zdobytej bramki dla Niebieskich...
Tabela po 1 kolejce prezentuje się następująco:
1. Korona Kielce (b)
1. Legia Warszawa
3. Lech Poznań (P)
4. Śląsk Wrocław
4. Wisła Kraków
6. Lechia Gdańsk
7. Polonia Bytom
8. Arka Gdynia
8. Odra Wodzisław
10. GKS Bełchatów
11. Piast Gliwice
12. Cracovia Kraków
12. Ruch Chorzów
14. Polonia Warszawa
14. Zagłębie Lubin (b)
16. Jagiellonia Białystok
FORZA  INTER  FANATICI  DALLA  POLONIA !
Ricardo Quaresma77

Post autor: Ricardo Quaresma77 »

jakby nie patrzec dużo bramek padło w pierwszej kolejce co oczywiście jest na + . Na - oczywiście Bełchatów który dokonał nie lada wzmocnień a z Bytomia wyjechał z pustymi rękoma i Polonia Warszawa, 4-0 z beniaminkiem nie przystoi ''najlepiej zorganizowanemu klubowi w Polsce''. O mistrza walczyc i tak bedzie Lech Wisla i Legia które zgodnie wygrały swoje mecze

na uwagę zasługuje jeszcze piekna bramka Frankowskiego dzięki której wyprzedził w klasyfikacji strzelców wszechczasów Jerzego Podbrożnego
Presja? Jaka presja? Presję odczuwają biedni ludzie, którzy muszą nakarmić rodzinę. W piłce nie ma presji.

Obrazek
Minister

Marco skoo twierdzisz,że bramka powinna byc uznana to radze Ci zajrzeć do przepisów mówiących o przeszkadzaniu bramkarzowi wprowadzenia piłki do gry z ręki bądź z nogi.

Ps.W szybkiej piłce stwierdzili,że sędzia słusznie nie uznał bramki:D A nie zapominaj co Szczęsny powie tak jest i BASTA:P
a geje do obozów pracy!"
Jaszczu91

Post autor: Jaszczu91 »

Korona zaliczyła wielki powrót i pogromem polonistów udowodniła że nie przez przypadek gra w ekstraklasie. Mecz naprawdę mógł się podobać. Warto podkreślić że to było najwyższe zwycięstwo kielczan w ekstraklasie. Trener Motyka doczekał się dobrego zespołu i może coś z nim zamiesza. Na mecz z Lechem trzeba bilet wcześnie kupić, bo napewno będzie komplet widzów.          Gol Frankowskiego rzeczywiście piękny. Szkoda  że Franek tak późno wrócił do kraju bo  miał by spore szansę na dogonienie Pohla. Przynajmniej Grosicki może się coś od niego nauczy.
Lecą lata, a ja wciąż czuje to samo.  Inter aż do końca świata!
FORZA INTER!
BoLoNsKi

jeżeli Szczęsny stwierdził że nie było gola to znaczy że był.
Dla mnie to jest idiotyzm bo bramka powinna być. Pawełek w końcu wykopnął piłkę a że piłkarz Ruchu stał mu na drodze a następnie strzelił między nogami to już błąd bramkarza. Piłka nie była we władaniu bramkarza po wykopnięciu w końcu...
ObrazekObrazekObrazek
Minister

Ale czy napastnik  Ruchu nie ruszył noga w kierunku zablokowania wykopu?Więc bramka nie mogła być uznana.Takie są przepisy i koniec kropka!
a geje do obozów pracy!"
BoLoNsKi

ruszył ale nie atakował bramkarza tylko po prostu wystawił nogę. Dla mnie gol na 100% (kibicem Ruchu nie jestem) .. takie przepisy są bez sensu
ObrazekObrazekObrazek
Minister

Nie rozumiem dlaczego bez sensu?Zablokował wznowienie gry przez bramkarza.Wyobrażasz sobie jak wyglądałoby wznawianie akcji gdyby takiego przepisu nie było?!Może jak bramkarz z piątki wykopuje tez powinno się mu w tym przeszkadzać?
a geje do obozów pracy!"
BoLoNsKi

nie spinaj się tak bo jakby nie o Wisłę chodziło to byś cicho był.
Chodzi o to że jeżeli piłkarz nie rzuca się na bramkarza a jedynie wystawił trochę nogę no to wybacz... błąd Pawełka. Zresztą widziałeś jak pod nogami puścił ten strzał później? Jakie jest wyjaśnienie? Piłkarz Ruchu za mocno uderzył piłkę która nie umożliwiła Pawełkowi skuteczną interwencję?
Tak wyobrażam sobie wznawianie akcji bez tego przepisu. Jeżeli piłkarz z pola nie atakuje bramkarza.. (zresztą piłkarz Ruchu nogę też w kierunku Pawełka nie wystawił) to ma prawo ten 1/2 m od niego stać.
ObrazekObrazekObrazek
Shady

Post autor: Shady »

Ma ktoś może jakiś link do filmu z tą kontrowersyjną sytuacją? Niestety tego nie widziałem, a chętnie bym obejrzał.
RoB

Post autor: RoB »

Nie wiem co dokładnie mówią przepisy, ale widziałem kilka meczów, w których bramki po takich sytuacjach były uznawane.
Minister

Rob ale chodzi Ci pewnie o sytuacje w której to piłkarz bramkarzowi zabiera piłke w momencie gdy ten ja podrzuca do wykopu.Nie ma możliwosci,że ktoś blokuje rozegranie piłki bramkarzowi.Ja nie widziałem nigdy takiej sytuacji która przeszła.

Sszukałem tej sytuacji i w żadnym ze skrótów jej nie było.
a geje do obozów pracy!"
RoB

Post autor: RoB »

Nie wiem, według mnie co innego jak bramkarz wybija „piątkę”, wtedy zawodnik przeciwnej musi chyba stać od piłki 9m – tyle co przy wolnym, a co innego jak wybija z ręki. Zawsze bramkarze w takich sytuacjach się rozglądają i czekają aż przeciwnicy opuszczą pole karne, a że Pawełek jest marnym brakarzem…
Baszczu

Post autor: Baszczu »

http://hostuje.net/file.php?id=4f8901e7 ... 11a302057a - z wieczornych wiadomości. Tam jest nieuznana bramka Ruchu. Ja się spotkałem z takimi zagraniami i sędziowie nie uznawali bramek, co więcej, czasami karali napastników żółtymi kartkami

http://www.youtube.com/watch?v=6Kx-TB4BThU - przewincie na 8:40
Minister

No Baszczu odrobił pracę domową:D Może rozglądają się bo nie chcą kopnąć ngle kogoś w plecy lub może dojśc do takiej sytuacji,że zawodnik zabierze piłkę bramkarzowi w momencie gdy ten podrzuci ją do góry.Tak juz kiedyś było.NA 100% jest gdzieś filmik w necie ale nie wiem gdzie.Może trzeba by było przejżeć coś w stylu ,,smieszne sytuacje''itp.
a geje do obozów pracy!"
Shady

Post autor: Shady »

Bramka jak najbardziej prawidłowa tym bardziej, że napastnik nawet nie atakował bramkarza tylko wszedł w tor lotu wykopywanej przez niego piłki. Każdy normalny bramkarz w takiej sytuacji czeka, aż wszyscy przeciwnicy znikną zza jego pleców. Jedynie przy wybijaniu "piątki" zawodnicy przeciwnika muszą być poza polem karnym. No i zaraz potem siata między nogami Pawełka, widzę, że Mariusz jest w formie jak zawsze :D
Minister

Baszczu pytanie do Ciebie:Nadal twierdzisz,że z ligi spadnie Lechia :D ?Ktoś tam wczesniej pisał,że Zagłebie może być czarnym koniem ligi to chyba po dwóch kolejkach jest czarną owcą a nie koniem :P Ja nie wierzę w to co się dzieje w lidze.Jak tak dalej pójdzie to średnia na mecz będzie wynosiła 3 bramki :D
a geje do obozów pracy!"
dzielik

Post autor: dzielik »

Arka w tamtym sezonie też tak ładnie wystartowała, tak więc wyluzuj. O kandydatach do spadku pogadamy w rundzie wiosennej. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby wzorem poprzedniego sezonu było ich ok. 9
"lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"
ODPOWIEDZ