Język komentatorów sportowych - analiza i ocena

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
maciej1711

Język komentatorów sportowych - analiza i ocena

Post autor: maciej1711 »

Nieubłaganie zbliża się tegoroczna matura. Myślę że co najmniej kilka osób z naszej strony jako temat pracy maturalnej wybrało, bądź wybierze ten jakże atrakcyjny temat  :yes2: Myślę że warto założyć ten temat który miałby na celu pomóc maturzystom (w tym także mi  :D) w udoskonaleniu swojej pracy na ten piłkarski temat. Pozwolę sobie zacząć zamieszczając kilka przydatnych artykułów:

http://www.wsp.krakow.pl/konspekt/24/kawka24.html

http://wieszjak.pl/o-tym-sie-mowi/78325 ... owych.html

W Internecie natrafiłem nawet na gotową pracę:

http://www.mojasciaga.pl/index.php?opti ... &Itemid=34

Mam nadzieję że ten temat pomoże paru osobom w dopracowaniu swojej pracy. Liczę również na pewien odzew  :wink: Pamiętajcie: razem raźniej  :D
Slepy

Odp: Język komentatorów sportowych - analiza i ocena

Post autor: Slepy »

Gadajcie z Bartem, pisał tą pracę 3 lata temu :P
Bart

Post autor: Bart »

Co więcej, teraz piszę licencjat o angielskim komentarzu piłkarskim :wink: Dzięki za linki, bo w bibliografii muszę mieć 25 pozycji, a wbrew pozorom trudno tyle znaleźć.

Jak coś to walić śmiało, mam też materiały po polsku.
maciej1711

Ja bardzo chętnie skorzystałbym z pomocy. Sam mam jeszcze kilka linków. W sumie mogę je podać:

http://www.ifordon.pl/polska/sport/kome ... rtowi-cz-1
Jest to ciąg artykułów, warto przejrzeć wszystkie.

http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /370234696
Tutaj w sumie tylko ostatnie pytanie dotyczy komentatorów. Cały tekst prawi o poprawnej polszczyźnie :P

Miałem jeszcze jeden link z rankingiem polskich komentatorów - radiowych jak i telewizyjnych jednakże jest on już nieaktywny.

Chętnie dowiedziałbym się jakie błędy komentatorów uwypukliłeś w swojej pracy z przed 3 lat. Prace mam teoretycznie gotową ( w wersji roboczej) ale wolałbym niczego nie pominąć.
kcpwwa

Post autor: kcpwwa »

Macieju pozwol,ze Ci cos poradze. staraj sie unikac tylu powtorzen w pracy maturalnej, bo jesli zrobisz tak wiele, co w poscie otwierajacym dyskusje,to bedzie to nieestetyczne. mam na mysli te "temat [...] temat [...] temat"
Nie chce byc bron Boze zlosliwy, pisze tak dlatego,ze ludzie czesto nie zwracaja uwagi na swoje bledy,podczas gdy widza je inni.
Na marginesie,to chetnie przejrze linki, bo moga mi sie przydac nie tyle do pracy naukowej, co zawodowej  :yes2:

Aha Maciej1711, jesli to ma byc tez analiza,to tak mi sie nasunelo,ze moze warto poswiecic akapit na dotkniecie oryginalnosci jezyka (ktory w wielu wypadkach bywa traktowany nie jako celowe ubarwienie-troche jak zdania anakolutyczne w literaturze- a blad stylistyczny) i jego wplywu na uatrakcyjnianie widowisk. w tych linkach,jak widze, bylo cos wspomniane,ale dosc marginalnie.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2009, 22:34 przez kcpwwa, łącznie zmieniany 1 raz.
Lalalala,lalalala,aaeeaaooo,hej Inter goool!Lalalala,lalalala,aaeeaaooo,hej Inter goool!
maciej1711

Dzięki  wielkie za podpowiedź, chyba będę musiał zaznajomić się ze słownikiem synonimów ;) Mimo wszystko prace będzie przecież tylko wzorem, a będę mówił "własnym" językiem.

Na pewno też nadmienię o oryginalności języka, wcześniej o tym nie pomyślałem więc dzięki za naprowadzenie. Mam nadzieje że uzyskam te minimum 6 pkt na 20 ;)
kcpwwa

Post autor: kcpwwa »

Kiedy ja zdawalem ustny polski, to byl moment,w ktorym kompletnie stracilem watek. wtedy pomoglo mi,ze prace znalem niemal na pamiec. a przynajmniej najistotniejsze akapity. :P dlatego moze nie bron sie tak przed zapamietaniem jakiejs czesci  :-D
No i jak sie opracowuje temat,ktory sie czuje i lubi, nie mozna nie zdac. dlatego nie celuj w 6 pkt a w 20!
Lalalala,lalalala,aaeeaaooo,hej Inter goool!Lalalala,lalalala,aaeeaaooo,hej Inter goool!
Bart

Wstęp:
1. Język komentatorów piłkarskich specyficzną odmianą języka mówionego
2. Komentarz sportowy jako forma wypowiedzi
Rozwinięcie:
1. Specyficzna terminologia - słownictwo dotyczące gry w piłkę nożną.
2. Rola intonacji i wyrażeń oddających emocje (a) partykuł,  b) powtarzania wykrzyknień).
3. Funkcja ekspresywna czasowników.
4. Rola synonimów, zapożyczeń językowych oraz peryfraz a) unikanie powtórzeń, b) wprowadzanie nowych terminów, c) nadanie cech emocjonalnych.
5. Funkcja frazeologizmów a)uplastycznienie wypowiedzi, b)wprowadzanie elementów ekspresji, .
6. Wysoka frekwencja słownictwa a) oceniającego, b) zaczerpniętego z terminologii wojskowej.
7. Składnia komentarza: a) równoważniki zdań i zdania pojedyncze, b) anakoluty, c) zdania wykrzyknikowe, d) pytania retoryczne, e) szyk zdania, f) przewaga zdań pojedynczych, złożonych współrzędnie i równoważników.
Błędy we fleksji, a szczególnie trudności w odmianie wyrazów obcego pochodzenia.
8. Rola dygresji w budowie komentarza
9. Rodzaje błędów w wypowiedziach komentatorów.
Zakończenie:
Rola komentarza sportowego w odbiorze widowiska oraz kształtowaniu języka widzów.
[język komentatorów sportowych ma wpływ zarówno na odbiór widowiska, jak również na kształtowanie się języka widzów, zarówno w pozytywnym, jak i negatywnym stopniu].

To mój ramowy plan sprzed trzech lat. Jak masz jakieś szczegółowe pytania, to pisz na PW.
maciej1711

Właśnie skończyłem pisać konspekt, który muszę oddać do jutra. Teraz jeszcze tylko kilka zmian kosmetycznych ewentualnie coś dodam w tekście. Dzięki wielkie za pomoc, mam nadzieję że sobie poradzę, a temat przyda się komuś za rok ;) Maturka już 18 maja :D
umek

Post autor: umek »

Witam! Jako, że w tym roku będę zdawał maturę chciałem się dowiedzieć jak jest ze znalezieniem materiałów na temat"Język sprawozdawców sportowych..." czy coś w tym stylu. Jeżeli możecie mi polecić jakieś materiały będę wdzięczny.
Minister

Post autor: Minister »

Powiem Ci że musiałbyś porozmawiać ze Szpakowskim on się na tym powinien znać.Tylko nie rozmawiaj z nim za dużo bo jeszcze dostaniesz ujemne punkty za słownictwo :P

A tak na poważnie:Gotowiec- http://www.eoferty.com.pl/id102235_jezy ... atura.html
Lub- http://matura.phorum.pl/viewtopic.php?t=1891

O tutaj coś ciekawego znajdziesz przynajmniej na początek- http://nauka.katalogi.pl/JEZYK_KOMENTAT ... t9440.html

PZDR
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
umek

Ok, dzięki ale chodzi mi raczej o kogoś kto pisał tę pracę i mógłby mi udzielić ewentualnych wskazówek(najlepiej na PRV.)
dzielik

Post autor: dzielik »

No to przecież nawet w tym temacie masz 2 osoby, które ten temat opracowywały, wystarczyło go przeczytać:) Jeśli ci na sprawie zależy to ty uderz do nich na pw zamiast czekać.
"lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"
Baszczu

Post autor: Baszczu »

Na maturze ustnej (oczywiście zależy jacy są egzaminatorzy) najwięcej można potracić na pytaniach od "jury". Moi dwaj egzaminatorzy zadawali pytania zgrabnie odchodzące od mojego tematu. Miałem o sporcie a zagadywali o tematy, które wymagałyby ode mnie znajomości całej historii sportu i nie tylko.

+ Kalos Kaghatos - etymologia i znaczenie
+ Czy wg Ciebie sport jest tematem wysokokulturowym czy popularnym?
+ Co byś powiedział o zjawisku marketingu w sporcie?
+ Nike (nike) a Nike (najki) - co bys powiedział na ten temat

2 skrajne pytania ok, niby ze sportem związane ale gówno mnie obchodzi etymologia Kalos Kaghatos i gówno mnie obchodzi co to jest Nike i że jest boginią zwycięstwa. Tym bardziej, że pytania miały nawiązywać do mojej pracy a ja nie uwzględniałem tych zagadnień. (gdzieś jest mój temat gdzie zresztą szanowni userzy bardzo mi pomogli ;) )

Także bądź czujny na pytania, jeśli sam konspekt wygląda na zadowalający, nie masz się czego obawiać tych magicznych 6 pkt. U mnie najmniej osoba dostała 10. Ja swoją prezentację składać do kupy 2 dni przed i spokojnie 14 punktów ukulałem. Osobiscie radze nie kuć na blache.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2009, 13:57 przez Baszczu, łącznie zmieniany 1 raz.
Raffal

Post autor: Raffal »

wszystko zalezy od komisji :) Ale uwazam ze wybieranie tematu malo szkolnego nie jest rozsadne bo komisja mimo wszystko bedzie chciaaala nawiazac do szkoly i tu moga pasc trudne pytania....
Mi na ustnej nie poszedl film i musialem zmienic konspekt w 2 min a i tak na koniec dostalem 16/20 a odieto mi za zmiane konspektu tylko... ;) Dlatego proponuje nie ucz sie na blache bo nikgdy nie wiesz co sie zdazy :)
maciej1711

Umek jak co to wal do mnie, jakieś wskazówki mogę ci podać ;P. Strasznie wcześnie myślisz o maturze :D

Jeśli o mnie chodzi to dostałem takie oto pytania:

*Jakie funkcje językowe dostrzegasz w wypowiedziach komentatorów
*Czym różni się komentarz sportowy od wypowiedzi prezenterów/dziennikarzy(3)
*Jakie są 3 przyczyny popełniania tak licznych błędów przez komentatorów

Na 1 pytaniu zaniemówiłem :D byłem pewien, że komisja nie będzie miała mnie jak zagiąć a tu niespodzianka, potem poszło lepiej i ostatecznie 16/20
Facet z komisji był spoko, nawet chwilę o zbliżającym się finale LM pogadaliśmy :D Zależy na kogo trafisz.
umek

dzielik pisze: No to przecież nawet w tym temacie masz 2 osoby, które ten temat opracowywały, wystarczyło go przeczytać:) Jeśli ci na sprawie zależy to ty uderz do nich na pw zamiast czekać.
Uderzyłem do kolegi Barta na PRV zanim jeszcze napisałem tu pierwszego posta, ale odzewu nie ma do dnia dzisiejszego. Jeżeli chodzi o uczenie na pamięć to doskonale wiem, że nie warto. W dalszym ciągu pytam JEŻELI KTOŚ ZNA TYTUŁY PRASY BĄDŹ LITERATURY niech napisze. Wielka prośba, bo nie wiem czy brać w ogóle ten temat skoro może być ciężko ze znalezieniem odpowiednich matreriałów.
Bart

Wybacz że nie odpisałem, ale ciągle jestem bombardowany PMami, głównie w sprawie wyjazdu, więc nie zawsze pamiętam żeby odpisać. Prześlę Ci moją bibliografię, a temat polecam, licencjat z niego pisałem 8)
Mautrzysta2010

Post autor: Mautrzysta2010 »

Witam, jestem tu nowy, mam 9 dni by wybrac temat na mature ustna z polskiego, wtrafil mi sie nastepujacy temat :> Wykorzystaj zgromadzony materiał, scharakteryzuj jezyk komentatorow sporotowych? Z tego co czytalem nie wydaje sie to takie trudne, Ktos by mogl mi przeslac bibliografie tego tematu? 6548180 moje gg. Bart jak bys mial czas to napisz::>
Mam dylemat czy wybrac temat z literatury "pary kochankow w literaturze, analizujac wybrane utwory czy Jezyk komentatorow sportowych, kocham pilke nozna, jestem kibiciem, wiem cos na ten temat, sadze ze w tym temacie lepiej bym czul sie, prosze o pomoc jak ktos juz to przezyl i mial moj temat:> z GOry dziekuje, zostalo mi 9 dni ;[ tylko 216 godzin
Bart

To jest już jakieś przegięcie, chyba 7 osób się do mnie zgłosiło żebym im przesyłał bibliografię, pomagał.. Żeby to jeszcze byli kibice Interu, ale tu 0 postów. Do roboty, a nie kombinować przez internet.
Minister

Post autor: Minister »

Bart-Ty nasz nauczycielu  :P
"Gdy padnie tolerancji mur
i przejrzą na oczy Rodacy.
pedofilom na szyję sznur!
a geje do obozów pracy!"
maciej1711

Do mnie się 3 osoby na razie zgłosiły. http://www.google.pl/search?q=j%C4%99zy ... =firefox-a No cóż jesteśmy na 1 miejscu :D i to chyba moja wina :/ ale trochę altruizmu przyda się w tym brutalnym świecie, można paru osobom pomóc :P chyba że kibucują wrogim klubom  :-D
Don_Balon

Post autor: Don_Balon »

Ludziska to pomożecie cos?

temat "Analizując wybrane relacje sportowe, scharakteryzuj jezyk sprawozdawców" no i wlasciwie nie wiem jak sie za niego zabrac... ;/ jakies pomoce? rady? cokolwiek? :D

Bart, Maciej1711 ?, byłbym wdzięczny (piwo na przyszłym zlocie) :D
Balon vel Chrapek
Chrapię, bo lubiem!

Tu sei tutta la mi vita...
maciej1711

Hmmm sporo zostało już napisane w tym temacie, są podane linki do artykułów. Nie wiesz jak się za to zabrać, najlepiej jak najszybciej :P a tak na serio to polecam zanalizować nagranie z meczu Broendby - Widzew z 1997 bodajże z komentarzem Tomka Zimocha, powinno być na youtube.
Shady

Post autor: Shady »

Don Balon pisze: Ludziska to pomożecie cos?

temat "Analizując wybrane relacje sportowe, scharakteryzuj jezyk sprawozdawców" no i wlasciwie nie wiem jak sie za niego zabrac... ;/ jakies pomoce? rady? cokolwiek? :D
Wybrałeś sobie SAM temat i nie wiesz jak się za niego zabrać?
constantin

Post autor: constantin »

Wybrałem sobie temat "Analizując zgromadzony materiał scharakteryzuj język komentatorów sportowych". Chciałbym się zapytać czy Wy w swoich prezentacjach maturalnych na ten temat pokazywaliście jakieś filmiki. Ja nie miałem zamiaru nic pokazywać tylko oprzeć się na informacjach z książek i czasopism(dla mnie to jest właśnie zgromadzony materiał), natomiast moja polonistaka powiedziała, że mam pokazać jakieś filmiki. W końcu to jest moja prezentacja, a nie jej. Czy Wy pokazywaliście filmiki, czy nie?
Bart

Tak, ja np. miałem filmiki z przykładami wyrażeń frazeologicznych, błędów składniowych komentatorów czy powtarzania równoważników zdań podczas szybkiej wymiany piłki.
brayaN

Post autor: brayaN »

Bart miał bym taką prośbę ponieważ też mam taki sam temat jak wy czy nie mógł byś mi podać paru tytułów książek z jakich korzystałeś był bym bardzo wdzięczny
mathew

Post autor: mathew »

brayaN pisze: Bart miał bym taką prośbę ponieważ też mam taki sam temat jak wy czy nie mógł byś mi podać paru tytułów książek z jakich korzystałeś był bym bardzo wdzięczny
Mam podobny problem co moj przedmowca , dolaczam sie do prosby
Bart

Bibliografia:

Literatura podmiotu:
Wybrane fragmenty meczowych relacji komentatorów piłkarskich.
Literatura przedmiotu:
1. Koc Krzysztof, Nogi, nogi uciekły do boku!!!- o języku sprawozdawców sportowych.  Polonistyka – Matura – Egzamin Wewnętrzny 2005 nr 3 s. 20-24
2. Miodek Jan, O stylu sportowym. Język polski w szkole średniej 1991/92 nr 1 s. 87-89
3. Ożdżyński Grzegorz, Wartościowanie w mówionym tekście komentarza telewizyjnego na przykładzie transmisji sportowej. Poradnik Językowy 1994 nr 1-2, s. 24-36
4. Ożdżyński Jan, Mówione warianty wypowiedzi w środowisku sportowym, wyd. 1 1979, ISBN 83-04-00211-6
5. Przybylska Renata, O języku polskim, wyd. 1 2002 ISBN 83-08-03222-2

Plan ramowy:

Wstęp:
1. Język komentatorów piłkarskich specyficzną odmianą języka mówionego
2. Komentarz sportowy jako forma wypowiedzi
Rozwinięcie:
1. Specyficzna terminologia - słownictwo dotyczące gry w piłkę nożną.
2. Rola intonacji i wyrażeń oddających emocje (a) partykuł,  b) powtarzania wykrzyknień).
3. Funkcja ekspresywna czasowników.
4. Rola synonimów, zapożyczeń językowych oraz peryfraz a) unikanie powtórzeń, b) wprowadzanie nowych terminów, c) nadanie cech emocjonalnych.
5. Funkcja frazeologizmów a)uplastycznienie wypowiedzi, b)wprowadzanie elementów ekspresji, .
6. Wysoka frekwencja słownictwa a) oceniającego, b) zaczerpniętego z terminologii wojskowej.
7. Składnia komentarza: a) równoważniki zdań i zdania pojedyncze, b) anakoluty, c) zdania wykrzyknikowe, d) pytania retoryczne, e) szyk zdania, f) przewaga zdań pojedynczych, złożonych współrzędnie i równoważników.
Błędy we fleksji, a szczególnie trudności w odmianie wyrazów obcego pochodzenia.
8. Rola dygresji w budowie komentarza
9. Rodzaje błędów w wypowiedziach komentatorów.     
Zakończenie:
Rola komentarza sportowego w odbiorze widowiska oraz kształtowaniu języka widzów.
[język komentatorów sportowych ma wpływ zarówno na odbiór widowiska, jak również na kształtowanie się języka widzów, zarówno w pozytywnym, jak i negatywnym stopniu].

I to z mojej strony by było na tyle, nie odpowiadam na PMy w sprawie matury.
ODPOWIEDZ