Wszystko co związane z gastronomią:)

Czyli wszystko i nic :) Rozmowa o wszystkim i o wszystkich :)
ODPOWIEDZ
Castaignos
Posty: 121
Rejestracja: 17 sty 2010, 11:09
Lokalizacja: Sidzina
Kontakt:

Wszystko co związane z gastronomią:)

Post autor: Castaignos »

Witam. Tutaj możecie pytać o wszystko co związane z gastronomią. Nawet o najłatwiejsze sprawy, takie jak np: Jak długo gotować jajka. Pochwalić się jakimiś przepisami itp. Postaram się pomóc.
Per me c'e solo l'Inter.
C'e solo l'Inter, per me, solo l'Inter
C'e solo l'Inter, per me...
Obrazek
Lamatico
Posty: 1698
Rejestracja: 14 maja 2005, 02:00
Lokalizacja: Wolbórz/Kraków
Kontakt:

Odp: Wszystko co związane z gastronomią:)

Post autor: Lamatico »

Fajny, fajny temat.
Ja będąc na własnej kuchni odkryłem pewien przysmak. Pewnego razu wróciłem głodny do domu na stancję w lodówce była kiełbasa, ser żółty i por. Przesmażyłem kiełbasę wrzuciłem pod koniec na dosłownie chwilkę por i po kilku sekundach dorzuciłem ser. Wyglądało to może nie za specjalnie, ale za to smakowało świetnie.
UWAGA! Por musi być chrupiący, za długo na patelni może się zwęglić i być gorzki. Trzeba ciągle mieszać. Wskazane przyprawić papryką, bądź pieprzem, bądź inną przyprawą jaka jest:D
mediolan
Posty: 383
Rejestracja: 11 maja 2010, 22:06

Odp: Wszystko co związane z gastronomią:)

Post autor: mediolan »

extra temat ;] teraz zobaczymy ile mamy kucharzy i kucharek wsrod kibicow :P
Obrazek Obrazek
Dzonyy
Posty: 2055
Rejestracja: 28 wrz 2007, 19:05

Odp: Wszystko co związane z gastronomią:)

Post autor: Dzonyy »

Randama pisze: To i ja się pochwale ostatnim wynalazkiem- 0.5 l spirytu plus paczka miętowych landrynw równa się zgon po 3-4 kielichach:D
To już wiem dlaczego na zloty nie jeździsz :)
Ja nie kradnę scudetto i także w Serie B nigdy nie byłem...
Jest tylko Inter, dla mnie, jest tylko Inter
Jest tylko Inter dla mnie, dla mnie....
Jedrula
Posty: 331
Rejestracja: 25 wrz 2006, 14:56
Lokalizacja: Kotla
Kontakt:

Odp: Wszystko co związane z gastronomią:)

Post autor: Jedrula »

Ja lubię najzwyklejszy w świecie chleb, smażony na patelni w jajku, ale z żółtym serem, takim startym na tarce. Ten ser jest wymieszany z roztrzepanymi jajkami (można przyprawić, wedle własnego gustu), potem macza się chleb w tym, ale kawałki sera niestety trzeba i tak dokładać, bo wiele się ich nie trzyma tego chleba. Koniecznie smarzyć krótko, bo jajka nie powinny być za długo smarzone, a i ser musi się tylko delikatnie roztopić. Proste i smaczne:)
P.S. oczywiście smarzymy to na oleju/oliwie :) żeby komuś nie przyszło do głowy na suchej patelni smarzyć :D
1910, 1920, 1930, 1938, 1940, 1953, 1954, 1963, 1965, 1966, 1971, 1980, 1989, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010
Woo-cash
Posty: 1806
Rejestracja: 1 gru 2005, 18:39
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Odp: Wszystko co związane z gastronomią:)

Post autor: Woo-cash »

Jedrula pisze: Ja lubię najzwyklejszy w świecie chleb, smażony na patelni w jajku, ale z żółtym serem, takim startym na tarce. Ten ser jest wymieszany z roztrzepanymi jajkami (można przyprawić, wedle własnego gustu), potem macza się chleb w tym, ale kawałki sera niestety trzeba i tak dokładać, bo wiele się ich nie trzyma tego chleba. Koniecznie smarzyć krótko, bo jajka nie powinny być za długo smarzone, a i ser musi się tylko delikatnie roztopić. Proste i smaczne:)
P.S. oczywiście smarzymy to na oleju/oliwie :) żeby komuś nie przyszło do głowy na suchej patelni smarzyć :D
Hhehe... wspaniałe jedzonko. Sam to stosuje "na szybko" jak nie chce mi się nic gotować.
Ja również co jakiś czas jestem skazany na własne umiejętności kulinarne.
Przeważnie jednak jadę na spaghetti chińszczyźnie, zupa pomidorowa oraz fasolowa. Zdarzało mi się czasem zrobić jakieś wykwintniejsze dania ale to była rzadkość. 
"Człowiek jest wszechświatem samym  w sobie" - Bob Marley
Tkrauze
Posty: 414
Rejestracja: 18 kwie 2009, 16:23
Lokalizacja: Słupsk/Gdynia\Gdańsk

Odp: Wszystko co związane z gastronomią:)

Post autor: Tkrauze »

Polecam karbowane frytki "Mr.Potato" w Biedronce.Za 2,5 kg płacisz 8,59zł.W akademiku w czasach klęski w portfelu i recesji w lodówce to był mój cotygodniowy niezbędnik.Przetestowałem wszystkie Aviko,Pommes frites,McCain itp. najlepsze są Mr.Potato z "Biedy"
Nie pytaj co Twój kraj może zrobić dla Ciebie,spytaj co Ty mozesz zrobic dla kraju.
Lamatico
Posty: 1698
Rejestracja: 14 maja 2005, 02:00
Lokalizacja: Wolbórz/Kraków
Kontakt:

Odp: Wszystko co związane z gastronomią:)

Post autor: Lamatico »

Tkrauze pisze: Polecam karbowane frytki "Mr.Potato" w Biedronce.Za 2,5 kg płacisz 8,59zł.W akademiku w czasach klęski w portfelu i recesji w lodówce to był mój cotygodniowy niezbędnik.Przetestowałem wszystkie Aviko,Pommes frites,McCain itp. najlepsze są Mr.Potato z "Biedy"
Na mojej nowej, studenckiej drodze życie informacja bezcenna :) Sam swego czasu jak mieszkałem na stancji testowałem różne rodzaje frytek.

@Jendrula, ten sposób jest dobry, kiedy chleb jest już dość nieświeży i można go w ten sposób fajnie zregenerować, również często stosuję tę opcję. Smażę jednak na margarynie :) Kasi :P
Kubus
Posty: 758
Rejestracja: 25 paź 2009, 13:57
Lokalizacja: Chrzanów

Odp: Wszystko co związane z gastronomią:)

Post autor: Kubus »

Co do chlebka to mam super i mieszkam na wsi :) co sobote mam taki wieeeeelki mięciutki chlebek z chrupiącą skórka :D
ale coś takiego to jest mioodzio :D wkleje wam zdjęcie może w sobote :D
Obrazek
Woo-cash
Posty: 1806
Rejestracja: 1 gru 2005, 18:39
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Odp: Wszystko co związane z gastronomią:)

Post autor: Woo-cash »

Kubuś:) pisze: wkleje wam zdjęcie może w sobote :D
Po co nam zdjęcie. Lepiej daj kawałek.
A tak na poważnie to ja również mieszkam na wsi a dodatkowo do piekarni mam jakieś 200m. I doskonale wiem o jakim chlebie mówisz. Kiedyś z ziomkiem po najebce zachciało się jeść. Jako że mieliśmy dwie dychy a piekarze nie mieli jak wydać a była 3 nad ranem to za całość wzięliśmy pięć bochenków i do parku. Chlebek oczywiście pierwsza klasa w dodatku jeszcze cieplutki tylko niestety ból brzucha w połączeniu z kacem bezcenne :)
"Człowiek jest wszechświatem samym  w sobie" - Bob Marley
Castaignos
Posty: 121
Rejestracja: 17 sty 2010, 11:09
Lokalizacja: Sidzina
Kontakt:

Odp: Wszystko co związane z gastronomią:)

Post autor: Castaignos »

mediolan pisze: extra temat ;] teraz zobaczymy ile mamy kucharzy i kucharek wsrod kibicow :P

Jak wszystko dobrze pójdzie to ja zostanę oficjalnie za 4 lata :D :D


To może i ja się czymś pochwale :P
Dobre jeśli oglądasz film i brakuje czegoś do zagrychy, a znudziły się orzeszki ziemne i czekolada :) Bierzemy 3 tabliczki czekolady (mleczne, bądź gorzkie, lub trochę tej a trochę tej :D) Dzielimy tabliczki na części i wsypujemy do garnka. Dodajemy pół margaryny oraz 3 łyżki miodu. I wszystko podgrzewamy (mieszając). Gdy uzyskamy gładką konsystencję dodajemy orzeszki ziemne (obowiązkowo solone). Wszystko mieszamy i wlewamy na brytfannę, na której wcześniej kładziemy złotko. Gotowe jak wszystko stwardnieje. Na prawdę smaczne :D
Per me c'e solo l'Inter.
C'e solo l'Inter, per me, solo l'Inter
C'e solo l'Inter, per me...
Obrazek
fafibra
Posty: 45
Rejestracja: 4 maja 2009, 22:57

Odp: Wszystko co związane z gastronomią:)

Post autor: fafibra »

mediolan pisze: extra temat ;] teraz zobaczymy ile mamy kucharzy i kucharek wsrod kibicow :P
Ja za rok już oficjalnie, chyba że egzaminu zawodowego nie zdam:). Chociaż jeżeli ktoś chce zostać kucharzem, bez pracy z odpowiednimi ludźmi nic się nie nauczy i raczej dużo lepiej jest iść do zawodówki niż technikum. Ja mam teraz to szczęście, że trafiłem na ludzi, od których masę można się nauczyć. Praktyka, praktyka, jeszcze raz praktyka:)
Castaignos
Posty: 121
Rejestracja: 17 sty 2010, 11:09
Lokalizacja: Sidzina
Kontakt:

Odp: Wszystko co związane z gastronomią:)

Post autor: Castaignos »

fafibra pisze:
mediolan pisze: extra temat ;] teraz zobaczymy ile mamy kucharzy i kucharek wsrod kibicow :P
Ja za rok już oficjalnie, chyba że egzaminu zawodowego nie zdam:). Chociaż jeżeli ktoś chce zostać kucharzem, bez pracy z odpowiednimi ludźmi nic się nie nauczy i raczej dużo lepiej jest iść do zawodówki niż technikum. Ja mam teraz to szczęście, że trafiłem na ludzi, od których masę można się nauczyć. Praktyka, praktyka, jeszcze raz praktyka:)
Ja w tym roku zaczynam technikum ;)
Per me c'e solo l'Inter.
C'e solo l'Inter, per me, solo l'Inter
C'e solo l'Inter, per me...
Obrazek
Damiano
Posty: 186
Rejestracja: 19 wrz 2008, 12:41

Odp: Wszystko co związane z gastronomią:)

Post autor: Damiano »

z kulinarnych spraw to ja sobie kanapki codziennie robię do pracy;) kilka razy zrobiłem obiad dla rodziny i raz upiekłem dziewczynie placka na imieniny ;)
ODPOWIEDZ