Serie A

Juventus, Milan, Roma, Fiorentina... kto najgroźniejszy? Kto najsilniejszy? Czyli dyskusje o potentatach Serie A.
ODPOWIEDZ
marco24

Re: Serie A

Post autor: marco24 »

Mora pisze:Nie mam paranoi, żeby posiadać specjalny notesik, w którym zapisywałbym wszystkie pomyłki sędziowskie na korzyść Juventusu, kartki, karne, spalone, doliczane minuty etc. Wystarczy po określonej kolejce obejrzeć skrót meczu, wejść na piłkarski portal i wyczytać nagłówek "Kontrowersyjna bramka Juventusu", "Gol ze spalonego ratuje Juventus" itp. Jesteś kibicem tego klubu, oglądasz mecze od początku do końca, sam wiesz najlepiej jak jest, no chyba że jesteś zaślepiony i nie masz za grosz obiektywizmu, ale całe Włochy wiedzą jaki klub w Serie A najwięcej korzysta na błędach (?) arbitrów.
Kolego, rozmawiamy konkretnie o doliczaniu minut do meczów Juventusu. Zacząłeś tekstem: "Dla Juve zawsze znajdzie się gratisowe 120 czy 180 sekund...". Pytam, kiedy konkretnie? Skoro twierdzisz, że zawsze to chyba nie powinno być dla Ciebie problemem, aby mi to udowodnić podając konkretne przykłady. Nie oglądam wszystkich spotkań Juventusu, ale skróty owszem lubię sobie obejrzeć i nie zauważyłem, aby w tym względzie sędziowie kiedykolwiek przesadzali na korzyść Starej Damy. Dlatego po prostu dziwi mnie Twoja "pewność" w tym względzie.

Sędziowie pomagają Juventusowi, ale pomagają też Interowi, Milanowi czy Napoli. Taka jest prawda. Teraz Juventus jest na górze i dlatego każdy taki błąd na ich korzyść jest na topie. Nikt natomiast nie mówił o strzelonej bramce ze spalonego w meczu Interu z Chievo: http://www.youtube.com/watch?v=bQy2a2pc4g8 Gdyby taki błąd przydarzył się sędziemu w meczu Juventusu to na swoim SB urządzilibyście sobie istną krucjatę, jak to macie w zwyczaju po takich incydentach. W zeszłym sezonie Juventusowi nie przyznawano karnych, które się należały, tracili punkty, urządzali cisze prasowe, krytykowali sędziów - wtedy kibice Interu mówili - sędzia ma prawo się pomylić etc., kiedy w tym sezonie to Wam nie odgwizdano jakiegoś karnego, popełniono błąd to był lincz. Ja to wszystko rozumiem, gdybym stał po jednej czy drugiej stronie to pewnie też ustawiałbym sobie wszystko tak, aby wyszło na moje. Nie jestem, patrzę obiektywnie i widzę hipokryzję niesamowitą. Nie chce Wam niczego tłuc do głowy, po prostu przemyślcie sobie to.

A że sędziowie pomagają najbardziej tym lepszym drużynom? Przepraszam, Ty Serie A oglądasz od wczoraj? Tak jest przecież od zawsze :-D

To co robi Roma Milanowi to jest po prostu poezja.
mio85

Post autor: mio85 »

@marco 24 - chore parcie na zwyciestwa , na rekordy rodzi tylko niezdrowe emocje i patologie, buduje przekonanie, ze wygrac trzeba za wszelka cene, niekoniecznie fair play, miedzy innymi takie chore ambicje rodzą korupcje, albo zachowania takie jak z meczu real barcelona, kiedy dochodzi do rekoczynow, dla mnie to jest chore, to jest pilka nozna a nie bieg na 100 m - tu rekordy nie maja wielkiego znaczenia, tu nierzadko wystarcza minimalizm......dla mnie ta furia Conte jest smieszna, a zarazem przerazajaca....

a i powiedz mi jeszcze gdzie ty widziales 2 karne dla juventusu, skoro mamy byc obiektywni?
marco24

mio85 pisze:@marco 24 - chore parcie na zwyciestwa , na rekordy rodzi tylko niezdrowe emocje i patologie, buduje przekonanie, ze wygrac trzeba za wszelka cene, niekoniecznie fair play, miedzy innymi takie chore ambicje rodzą korupcje, albo zachowania takie jak z meczu real barcelona, kiedy dochodzi do rekoczynow, dla mnie to jest chore, to jest pilka nozna a nie bieg na 100 m - tu rekordy nie maja wielkiego znaczenia, tu nierzadko wystarcza minimalizm......dla mnie ta furia Conte jest smieszna, a zarazem przerazajaca....
No nie przesadzajmy i nie porównujmy tego co robi Juventus do patologi, niezdrowych emocji czy korupcji, bo to śmieszne. Oni w tym meczu z Cagliari pod sam koniec to mogliby ich wszystkich pozabijać, żeby tylko mieć te trzy punkty. Pozabijać metaforycznie oczywiście. To jest piękno futbolu, kiedy drużyna wyłącznie sportowo, bo tak to właśnie się odbywa daje z siebie wszystko. Czasami nie wychodzi i Juventus nie grał w tym meczu jakoś porywająco, ale nadrobili ambicjami i wolą walki.
mio85 pisze:a i powiedz mi jeszcze gdzie ty widziales 2 karne dla juventusu, skoro mamy byc obiektywni?
W pierwszej połowie faul na Quagliarelli, w drugiej faulowany w polu karnym był Asamoah.
Synesthesia

Post autor: Synesthesia »

Haha..najpierw łapiecie u siebie baty od Genoi, a potem narzekacie, że Juventusowi ktoś pomaga.

Co za hipokryzja. :D Zacznijcie grać, a nie marudzić, bo na mistrza nie zaslugujecie w tym roku. :D

Przeraża Cię furia Conte? Otóż nie. Najzwyczajniej zazdrościsz wygrywania z meczu na mecz. Nie potrafisz odróżnić parcia na szkło, od chęci zdobywania trofeów, wygrywania meczów, chęci zmycia z siebie plamy korupcji.
Jeśli ktoś myśli, że po tych wszystkich karach jakie Juventus dostał, po spadku do Serie B, blamażu przed milionami kibiców i utracie jakże wielkiego szacunku, ktoś nadal w Juventusie kupuje..ktoś kto tak mysli jest totalnym idiotą.

Jak już mówiłem. Zacznijcie grać malkontenci. Przygrywaniem punktów nie nałapiecie ;]
mio85

problem w tym, ze Asamoah byl na spalonym, a i wtedy mam watpliwosci czy nalezal sie karny, natomiast sytuacja z quagliarella - takicjh karnych sie nie gwizdze, fakt obronca oparl rece na jego barkach, ale nie ciagnal go (tak jak marchisio milito na przyklad), a fabio tylko na to czekal, gdy poczul jego dotyk od razu sie przewrocil, dlatego sedzia nie zareagowal, a quaglairella nawet nie protestowal......
mio85

hahaha pieknie w koncu fura szczescia sie skonczyla i juventus - zespol nadludzi, ktorzy nie lapia kontuzji w koncu zaczyna kulec.....pieknie bedzie jak wyleci Marchisio, i widac dzis bylo jak wazny jest lichsteiner i vidal - 2 zawodnikow i zeberek nie ma.........zycie daje najlepsze przyklady marco24..... mowilem ze conte jest chory na zwyciestwa - jak czlowiek o zdrowych zmyslach moze narazac zdrowie zawodnika dla 3 punktow w dodatku nie musial oslabiac zespolu, bo gdyby go zwalil sily bylyby wyrownane......jak wypadnie na dluzej ktos istotny juventus zacznie pikowac....ten mecz pokazal tez, ze nie zawsze puszczenie wszystkich do przodu przynosi rezultaty, conte dzis przesadzil z proporcjami......
sampam

Post autor: sampam »

W sumie cieszyc sie z cudzego nieszczescia, tyle pozostalo kibicowi Interu...
IlCapitano

Post autor: IlCapitano »

Przecież Juventus wcale nie jest jakiś supermocny. Są po prostu ciut lepsi od żałosnej konkurencji, taka liga. A kibice Juventusu robią z nich jakichś nadludzi i włoską Barcelonę :) Ale jak się tyle lat nie wygrywało, to uderza do głowy.
Zaskoczyła mnie porażka Fiorentiny, bo patrząc na statystyki wprost miażdżyli Pescarę. Nie powinno nas to cieszyć, bo za tydzień Pescara przyjeżdża na San Siro... :-D
Omen

Post autor: Omen »

Uskrzydlona Pescara nie ma nic do stracenia na San Siro...A o tym,że Inter lubi przegrywać na własnym boisku z ogórkami doskonale o tym wiemy ;)
mio85

jakos tu nie widze dzis kibicow juventusu, ani naszego marco.........pewnie odswiezaja co sekunde rubryke injury, albo robia wraz z moggim dochodzenie kto wtopil, ze dzis sedzia nie pomogl i przegrali mecz.......
marco24

mio85 pisze:jakos tu nie widze dzis kibicow juventusu, ani naszego marco.........
Jestem jestem.
mio85 pisze:pewnie odswiezaja co sekunde rubryke injury, albo robia wraz z moggim dochodzenie kto wtopil, ze dzis sedzia nie pomogl i przegrali mecz.......
No i po co takie komentarze? Po co? Miałem niezły ubaw podczas meczu Udinsese - Inter na sb, bo frustracja wychodzi z Was chyba wszystkimi otworami.
mio85 pisze:hahaha pieknie w koncu fura szczescia sie skonczyla i juventus - zespol nadludzi, ktorzy nie lapia kontuzji w koncu zaczyna kulec.....pieknie bedzie jak wyleci Marchisio, i widac dzis bylo jak wazny jest lichsteiner i vidal - 2 zawodnikow i zeberek nie ma.........zycie daje najlepsze przyklady marco24.....
Też mnie niesamowicie cieszą kontuzje, w ogóle niech zawodnicy Juventusu umierają na boisku, przecież takie jest życie, nikt ich tam nie bada i nie wie w jakiej są fizycznej formie. Wszyscy w Juventusu są zaślepieni żądzą wygranej i dążą do niej wszystkimi sposobami, masakra jednym słowem. Jak zabraknie im dwóch - trzech zawodników to sobie nie poradzą. Chłopaku, Juventus sobie nie raz bardzo dobrze poradził bez Marchisio (mecz z Szachtarem w Lidze Mistrzów), bez Vidala czy Szwajcara na prawej obronie. Żal Ci po prostu, że to nie Twój zespół jest na pierwszym miejscu w tabeli i dominuje we Włoszech i przemawiają przez Ciebie dziwne motywacje.
Chuchu
Kontakt:

Post autor: Chuchu »

W obecnej sytuacji na serio nie pojmuję kogo obchodzi Juventus, którego i tak nie dogonimy. Bardziej patrzmy na Fiorentinę, Napoli i Lazio, z którymi mamy jeszcze jakieś szanse powalczyć. Nie pojmuję też, jak można komuś życzyć kontuzji? Słabych wyników, ok, można klubu nie lubić, ale utraty zdrowia?

Tak czy inaczej spadamy dziś na 5 pozycję w tabeli, a nasza sytuacja mogła wyglądać jeszcze gorzej gdyby nie fura szczęścia w postaci porażki Fiorentiny z Pescarą.
miniu86

Post autor: miniu86 »

Hahaha jeszcze Juve przegrało. Nie mogę, nie mam już sił...
mio85

oczywiscie, jako kibic Inter jestem teraz totalnie sfrustrowany, dlatego bawia mnie klopoty juventusu i nie bede tego ukrywal - zreszta nie pisalbym takich rzeczy ale w stosunku do kibicow zeber bede pisal bo znam ich poziom intelektualny, skoro oni moga dosrywac na kazdym kroku ja tez moge i nie piszczcie mi ze w ten sposob staje sie taki jak on bo to oni zaczeli i oni maja ciagle paranoje........jak zreszta mozna nie byc sfrustrowanym, kiedy po prostu dysproporcja w liczbie kontuzji, albo w liczbie szczescia przez caly bity rok wypadal na korzysc juventusu - nie wazne czy ciesze sie z czyjegos nieszczescia, czy nie, wazne ze w koncu i juventus dopadla normalnosc i zdarzaja im sie kontuzje, a wiec naturalna rzecz w pilce, ktore ich niesprawiedliwie omijaly..........a czemu marco nie ustosunkujesz sie do postawy conte wzgledem marchisio, i poprzedniego meczu odnosnie karnych?

Chuchu dziwi mnie, ze jako kibica Interu nie ciesza cie potkniecia juventusu, bo mnie jak i pewnie 90 proc kibicow takie potkniecie ciesza, choc nie przedkladam ich nad zwyciestwa wlasnej druzyny i jest to jak najbardziej zdrowe, bo inaczej kibicowanie zatraca sens, a ja wole byc kibicem zagorzalym niz letnim........nie jest mi obojetne kto w tym sezonie siegnie po scudetto, zdecydowanie wole zeby bylo to Lazio niz juventus i dziwie sie jesli twoje zdanie w tym wzgledzie jest inne......
miniu86

Scudetto tak czy owak będzie Juventusu. Lazio wczoraj wygrało, ale za niedługo się pewnie potknie i wyjdzie na jedno. Inter z lepszym trenerem mógłby powalczyć o mistrzostwo z obecna kardą. Było by ciężko, ale walke byśmy nawiązali. Obecnie jednak trenuje nas zółtodziub, który uczy się na bieżąco więc na cos więcej niż 3 miejsce raczej nie ma szans. Co prawda jesienią pojawiła się nadzieja, ale szybko ukręcono jej kark. Już wiemy, że Strama cudotwórcą nie jest.
Chuchu
Kontakt:

mio85 pisze:Chuchu dziwi mnie, ze jako kibica Interu nie ciesza cie potkniecia juventusu, bo mnie jak i pewnie 90 proc kibicow takie potkniecie ciesza, choc nie przedkladam ich nad zwyciestwa wlasnej druzyny i jest to jak najbardziej zdrowe, bo inaczej kibicowanie zatraca sens, a ja wole byc kibicem zagorzalym niz letnim........nie jest mi obojetne kto w tym sezonie siegnie po scudetto, zdecydowanie wole zeby bylo to Lazio niz juventus i dziwie sie jesli twoje zdanie w tym wzgledzie jest inne......
I tak ich już nikt nie dogoni, nie ma się co łudzić. Niech przegrywają, ale bardziej miałem na myśli to, że nie można życzyć piłkarzom kontuzji, bo to troszkę dziwna sprawa. Tak jak napisałem, nie lubimy ich i życzymy jak najgorzej, ale trzymanie kciuków za to, żeby ktoś złapał jakiś uraz? Żadnemu sportowcowi tego nie życzę.
pewny

Post autor: pewny »

Chuchu pisze:W obecnej sytuacji na serio nie pojmuję kogo obchodzi Juventus, którego i tak nie dogonimy. Bardziej patrzmy na Fiorentinę, Napoli i Lazio, z którymi mamy jeszcze jakieś szanse powalczyć.
Chuchu nie zapominaj jeszcze o zespołach które są za nami i depczą nam po piętach :D mam na myśli Milan i Romę, te zespoły spokojnie mogą jeszcze namieszać w górnej części tabeli ;)
marco24

mio85 pisze:oczywiscie, jako kibic Inter jestem teraz totalnie sfrustrowany, dlatego bawia mnie klopoty juventusu i nie bede tego ukrywal - zreszta nie pisalbym takich rzeczy ale w stosunku do kibicow zeber bede pisal bo znam ich poziom intelektualny, skoro oni moga dosrywac na kazdym kroku ja tez moge i nie piszczcie mi ze w ten sposob staje sie taki jak on bo to oni zaczeli i oni maja ciagle paranoje........
Czyli dostosowujesz się do marnego, żałosnego poziomu kilku innych frustratów tylko że pod banderolą kibiców Juventusu. W sumie Twoja sprawa jednakże nie wiem po co Ci to.
mio85 pisze:jak zreszta mozna nie byc sfrustrowanym, kiedy po prostu dysproporcja w liczbie kontuzji, albo w liczbie szczescia przez caly bity rok wypadal na korzysc juventusu - nie wazne czy ciesze sie z czyjegos nieszczescia, czy nie, wazne ze w koncu i juventus dopadla normalnosc i zdarzaja im sie kontuzje, a wiec naturalna rzecz w pilce, ktore ich niesprawiedliwie omijaly..........
Równie dobrze można być sfrustrowanym tym, że u nich gra Pirlo, Vidal i Marchisio a w Interze nie, no bo jak to tak, że oni mają lepszych zawodników. Powinno być wszystko równo i każdy powinien mieć szansę wygrać Scudetto. Kontuzje lub ich brak nie zależy wyłącznie od szczęścia czy jego braku, składa się na to kilka czynników, które akurat w Juventusie zostały po katastrofalnych sezonach naprawione i jakoś to teraz funkcjonuje. Życzyłbym wszystkim klubom, aby kontuzje omijały ich zawodników, wówczas jest ciekawej, bo każdy może wystawić najlepsze co ma.
mio85 pisze:a czemu marco nie ustosunkujesz sie do postawy conte wzgledem marchisio, i poprzedniego meczu odnosnie karnych?
Ustosunkuje się w najbliższym czasie. Nie zauważyłem tamtego posta, wybacz. Obejrzę te sytuacje raz jeszcze.
Seba

Post autor: Seba »

Tak właśnie zauważyłem, że Pazzini (który u nas się przewracał, a w Milanie większość spotkań zaczyna na ławce) ma tyle samo bramek co regularnie grający Milito i trzy bramki więcej od Palacio...
sampam

Seba. pisze:Tak właśnie zauważyłem, że Pazzini (który u nas się przewracał, a w Milanie większość spotkań zaczyna na ławce) ma tyle samo bramek co regularnie grający Milito i trzy bramki więcej od Palacio...
Pazzini gra przyzwoicie, ale po prostu nie jest efektowny w swoich dzialaniach. Wiem, zabrzmialo to ironicznie, ale faktycznie liczby przemawiaja za nim. Poza tym mam wrazenie, ogladajac mecze Milanu, ze Wlochowi odpowiada 2planowa rola w druzynie. Absorbuje obroncow, przepycha sie z nimi, a przy okazji strzeli jakas bramke, nawet 1 hattricka. Jestem przekonany, ze gdyby Milan mial zawodnika ze srodka pola w formie to i Wloch strzelilby kilka bramek wiecej. No ale to samo mozna powiedziec o Milito. Notabene warto zauwazyc, ze Pazzini ma statystyki zblizone, jesli nie lepsze do najlepszego napastnika ligi niemieckiej, jakim ponoc jest Lewandowski. Biorac pod uwage forme pilkarzy BVB i Milanu to naprawde niebywala sprawa. Czacha dymi
:brawo:
Nie mozemy jednak wykluczyc, ze Pazzini juz sie "wystrzelal" i teraz Milito wroci do formy...
mio85

obydwu ratuja karne, gdyby nie one dorobek bylby skromniutki....
Chuchu
Kontakt:

Roma jest okropnie nieprzewidywalna i za tydzień może być różnie, żaden wynik mnie nie zdziwi. Jeśli jakoś uda nam się wygrać to jest szansa dogonienia Napoli, które gra na wyjeździe z Fiorentiną. Lazio już raczej nie mamy szans dogonić, niby wielkiego futbolu nie grają, ale ze średniakami regularnie komplet punktów zgarniają.
sampam

Mamy styczen, a nie kwiecien! Przetasowan bedzie jeszcze kilka. Rywale calkiem rownorzedni, bo jedni stracili forme, a drudzy wciaz plyna z wiatrem:)
miniu86

Z Romą możemy wygrać 2-1, ale i przegrać 1-5. Niestety nasza ewentualna porażka znacznie utrudni nam dojście Lazio i Napoli.
Piter

Post autor: Piter »

Porażka z Romą jest bardzo realna, lecz później mamy łatwe mecze Torino Siena, itp. musimy zdobywać tam punkty bo jak widać, liga się wyrównuje i nawet juve traci.
Mistrzostwo jest całkiem realne i po juve największe szanse ma Napoli niestety :(
Jak się przegrywa ze Sieną itp. to właśnie tak to wygląda.
Mora
Kontakt:

Post autor: Mora »

Piter9702 pisze:Mistrzostwo jest całkiem realne
Dość odważna teza hehe Nie no rozumiem, że to tylko 7 pkt straty i 18 kolejek do końca, więc teoretycznie (czyt. matematycznie) możemy Juventus zjeść, przetrawić i wysrać, w praktyce jednak nadal będziemy tracić punkty z ogórkami, nie jest też powiedziane, że w rundzie rewanżowej tak dobrze będzie nam się grało z drużynami z czołówki (Napoli, Rubentus, Fiorentina).
Nienawiścią bije każdy mur, każdy kąt,
za daleko stąd
do gór złotych,
tu najłatwiej nocą poczuć ból i kłopoty,
Co za ludzie mordują się dla paru złotych?!
Krew solą tej ziemi,
w smutku pogrążeni tracą Bliskich, by za późno Ich docenić...
miniu86

O mistrzostwie nawet nie marzę. Najpierw Stramaccioni musi zacząć golić frajerów, a nie remisować na Meazza z Genuą.
Orzeu
Kontakt:

Post autor: Orzeu »

miniu86 pisze:O mistrzostwie nawet nie marzę. Najpierw Stramaccioni musi zacząć golić frajerów, a nie remisować na Meazza z Genuą.

właśnie... nie ma co marzyć o mistrzostwie po wygranej z.. Pescarą
mio85

tak jak myslalem stara baba zlapala zadyszke, bylo to widac juz z milanem, teraz jeszcze bardziej potwierdzilo sie z parma, moim zdaniem przez caly mecz to oni wygladali wczoraj lepiej, nomen omen nasz smieszny sztab powinien sie uwaznie przyjrzec zawodnikom parmy bo jest tam kilku ciekawych grajkow (Pato stwierdzil nawet ze Santacrocce jest dla niego jednym z najlepszych obrońców w serie a)........co do mistrzostwa, na 99% go nie zdobedziemy bo gramy najzwyczajniej w swiecie zle, a co gorsza rowniez nieskutecznie, ja bym sie martwil o podium, ale majster dla napoli lub lazio jak najbardziej realny....
pewny

Post autor: pewny »

Napoli po odwołaniu odzyskało stracone 2 pkt i traci do lidera 3 pkt
ciasno się zrobiło na podium
ODPOWIEDZ